Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FTC zouden een vooronderzoek zijn begonnen naar de nieuwe voorwaarden die Apple wil doorvoeren voor aankopen via zijn App Store. Apple schrijft bedrijven een omzetafdracht van 30 procent voor.
De twee Amerikaanse overheidsinstellingen willen met het vooronderzoek nagaan of Apple met de aangescherpte voorwaarden de mededingingsregels overtreedt, zo meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Mochten de FTC en het ministerie van Justitie daar voldoende aanwijzingen voor vinden, dan kunnen de partijen een vervolgonderzoek instellen en eventueel tot vervolging overgaan.
De twee overheidsinstellingen, beide verantwoordelijk voor het naleven van de mededingingsregels in de VS, willen niet reageren op de berichten, evenals Apple. Hoewel in Europa nog geen concrete onderzoeken zijn aangekondigd naar Apple, laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten dat het op de hoogte is van het door Apple voorgestelde abonnementsmodel en dat het de zaak 'nauwlettend volgt'.
In de mediawereld wordt nog steeds met ongenoegen gereageerd op de plannen van Apple. De verplichting om content via een combinatie van iTunes en de App Store aan te bieden en van elke transactie 30 procent af te dragen aan Apple, wordt als onhaalbaar beschouwd. In Nederland uitte onder andere de NRC kritiek op Apple.
Tegenover de BBC stelt een analist van Forrester Research dat zelfs de door Google voorgestelde 10 procent omzetafdracht, onderdeel van het nog te openen One Pass-abonnementssysteem, voor veel mediabedrijven te hoog is. Contentpartijen zien meer in de afdrachtpercentages die creditcardbedrijven per transactie hanteren. De analist wijst er verder op dat uitgevers en mediabedrijven actiever zullen zoeken naar mogelijkheden om het afsluiten van abonnementen en de verkoop van losse nummers zelf in de hand te houden, bijvoorbeeld door content platformonafhankelijk aan te bieden. Dit zou mogelijk zijn door bijvoorbeeld html 5 toe te passen.