FTC dagvaardt Apple in onderzoek naar Google

De Federal Trade Commission heeft een dagvaarding gestuurd naar Apple als onderdeel van een vooronderzoek dat het heeft ingesteld naar Google. De FTC hoopt zo te weten te komen welke deal Apple heeft gesloten met Google.

De toezichthouder heeft bij Apple diverse documenten opgevraagd, waaronder een overeenkomst met Google, zo meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen binnen de FTC. Volgens deze deal zou Google al sinds 2007 binnen iOS de standaard zoekdienst mogen aanbieden, evenals het kaartmateriaal van Google Maps. De opbrengsten zouden tussen de twee bedrijven verdeeld worden; de firma Macquarie Capital schatte in januari nog in dat Google 1,3 miljard dollar wist te verdienen met advertenties op het iOS-platform, maar het bedrijf zou 1 miljard dollar aan Apple hebben uitbetaald.

Het FTC-vooronderzoek naar Google loopt inmiddels een jaar. Met de dagvaarding hoopt de toezichthouder meer inzicht te krijgen in de machtspositie die Google inneemt in de online advertentiemarkt en om vast te stellen of het bedrijf daar misbruik van maakt. Zo zou Google mogelijk advertentietarieven voor concurrenten hebben verhoogd en zou het eigen diensten, zoals zijn sociale-netwerksite Google+, voorrang hebben gegeven in de zoekresultaten. De FTC onderzoekt ook of Google het Android-platform misbruikt om op onrechtmatige wijze concurrentie te verhinderen.

Analisten stellen dat de focus van de FTC op de positie van Google op de mobiele markt gerechtvaardigd is, omdat het via mobiele apparaten zoeken op internet een enorme vlucht heeft genomen: naar verwachting zullen eind dit jaar 25 tot 30 procent van alle zoekopdrachten in de VS via een mobiel apparaat verlopen, terwijl dit momenteel 15 procent is. Hierdoor speelt de standaard zoekmachine op een mobiel besturingssysteem een belangrijke rol, omdat maar weinig gebruikers de moeite nemen om een andere zoekmachine te gebruiken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-03-2012 • 19:03

31 Linkedin

Reacties (31)

31
29
19
0
0
0
Wijzig sortering
Wellicht heel kort door de bocht...
Zo zou Google mogelijk advertentietarieven voor concurrenten hebben verhoogd en zou het eigen diensten, zoals zijn sociale-netwerksite Google+, voorrang hebben gegeven in de zoekresultaten.
Als ik een site voor mijn bedrijf maak, zou ik ook geen advertenties van concurrerende diensten laten zien?
Wanneer je op vodafone.nl zoekt zie je toch ook enkel en alleen producten die vodafone aan biedt en niet welke KPN aanbied? (Nu is het bij telecomproviders natuurlijk discutabel wat ze uithalen, andere discussie.)

Als je op NUON.nl kijkt zie je toch ook alleen de eigen diensten.
Enzo voort.. ?

Wie verplicht google om andermans producten boven zijn eigen te plaatsen?
Volgens deze deal zou Google al sinds 2007 binnen iOS de standaard zoekdienst mogen aanbieden, evenals het kaartmateriaal van Google Maps. De opbrengsten zouden tussen de twee bedrijven verdeeld worden;
Wat is hier precies het probleem van?
Apple mag toch een deal maken met Google, zo zijn ze ook vrij om met microsoft of elke andere partij een deal te maken? Ze worden er beide beter van ( en wij momenteel ook, mits je wilt betalen met je privacy).

Snap het punt dus niet helemaal..
Natuurlijk gebruikt google zijn macht om in andere browsers of in telefoons de standaard zoek/kaarten machine te zijn.
In Internet Explorer wordt BING toch ook gepusht? Worden die t.z.t. ook verplicht om google aan te bevelen en in Chrome andersom :?

Het enige wat ik dan kan bedenken is doordat ze x% van de markt in handen hebben dat ze hoge advertentie tarieven kunnen hanteren, maar dit komt voornamelijk door dat google dit trucje goed beheerst.

Wat willen ze hier dan tegen gaan doen? Net als in Frankrijk google verplichten om Google maps betaald te laten maken zodat er weer concurrentie komt?
nieuws: Franse rechter: Google misbruikt macht met gratis Maps-dienst

Graag jullie gefundeerde mening _/-\o_
Als ik een site voor mijn bedrijf maak, zou ik ook geen advertenties van concurrerende diensten laten zien?
als jij een zoekmachine bent die bovendien een uitzonderlijke machtspositie geniet ( google heeft vrijwel een monopolie) dan gaan er compleet andere regels gelden. En je mag geen misbruik maken van die macht.

Kortom: als jouw concurrent een site maakt die door alle ranking mechanismes bovenaan de zoekresultaten zou moeten komen, dan mag je dat niet beïnvloeden ten gunste van jezelf.

Doe je dat wel? Dan kun je dergelijke antitrust onderzoeken tegemoet zien. En potentieel gedwongen worden.
Wat jij vertelt mag dan wel kloppen, maar heeft voor mij weinig te maken met deals afsluiten met bedrijven waar beide van beter worden.

Het voornaamste cirterium is hoe die deals gesloten worden. in het kort zijn het deal zoals Intel vroeger deed : " u verkoopt enkel onze processor of in totaal geen"
of Apple die aan Google een dienst vraagt waarop Google ingaat.
Anoniem: 201824
@bigbadbull14 maart 2012 20:19
Google geeft geld in ruil voor een voorkeurspositie, andere kaartaanbieders hebben geen mogelijkheid om op een gelijke manier die positie te krijgen (een voorkeurspositie geef je maar keer weg). Apple krijgt zo ook betere resultaten (googlemaps is zo'n beetje de standaard in de markt volgens mij, net zoals de zoekmachine google), zodat vaste gebruikers geneigd zijn bij Apple (en bij Google) te blijven. Niet erg als je een klein bedrijf bent, want je vormt geen bedreiging voor de grote markt. Wel in geval van Apple en Google, met dergelijke dubieuze afspraken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 14 maart 2012 20:25]

In Internet Explorer wordt BING toch ook gepusht? Worden die t.z.t. ook verplicht om google aan te bevelen en in Chrome andersom?
Die Microsoft uitspraken laten zien wat een bedrijf moet doen als het eenmaal marktleider is. In Windows-pakketten moet standaard een vijftal browsers van concurrenten worden meegeleverd, kosteloos. De gebruiker moet een keuze krijgen en de volgorde van de aangeboden keuzes moet weer willekeurig zijn.

Mocht de gebruiker toch Internet Explorer kiezen dan moet de gebruiker een default zoekmachine kiezen. Microsoft mag niet alleen Bing aanbieden maar moet meerdere keuzes verzorgen, die allemaal goed werken.

Dit zijn richtlijnen opgelegd aan een bedrijf met een marktaandeel van 90% in besturingssystemen. Denk je echt dat een bedrijf met 95% marktaandeel in zoekmachine-opdrachten niet met dit soort maatregelen te maken krijgt?
Die Microsoft uitspraken laten zien wat een bedrijf moet doen als het eenmaal marktleider monopolist is
Fixed. Het marktleider zijn heeft er namelijk niks mee te maken.
Alleen wel verkeerd. Je hoeft namelijk geen monopolist te zijn. Enkel een dominante factor zijn op de markt is meer dan genoeg. En hoewel google geen monopolist is (niet met android en ook niet als zoekmachine) is de machtspositie op die gebieden wel erg groot. Mocht Google kan haar positie om de zoekmachine markt dus gebruiken om haar eigen producten (bv Google+) te bevoordelen boven dat van de concurrentie is dat gewoon strafbaar.
Anoniem: 80466
@Hoowgii14 maart 2012 19:41
Als ik een site voor mijn bedrijf maak, zou ik ook geen advertenties van concurrerende diensten laten zien?
Heb jij een enorm dominante marktpositie op de advertentiemarkt?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 14 maart 2012 19:41]

Tja, moet je dan Apple bijvoorbeeld ook niet dagvaarden dat zij voorrang geven aan het gebruik van iTunes over andere software? Of Samsung die wilt dat je KIES gebruikt en geen third party ODIN flashers. Beetje krom, of ik mis hier iets.
Nee want Apple heeft zelfs nog geen 10% marktaandeel als het op desktop aankomt. Dus dat het iTunes gratis meegeeft met elke Mac is niet van toepassing wegens geen dominante marktpositie. Met iOS zijn ze wel marktleider (iOS is veel meer dan de iPhone alleen) en daar heeft men gezorgd dat iOS niet meer afhankelijk is van iTunes.
Maar wel een dominante markt positie als het om digitale muziek verkopen gaat......
Anoniem: 398412
@ddt315 maart 2012 11:37
Ja en? Naar mijn weten koop je geen Windows PC met iTunes, dat is het dominante platform waarop muziek verkocht wordt via iTunes.
Anoniem: 201824
14 maart 2012 20:09
Ik vond het altijd al apart dat speciaal voor safari browsers de viewport soort van gestuurd kon worden via meta tags. Dit zie je bijv. terug in de weergegeven htmlcode van deze tutorialpagina. Voorkeursbehandeling vanuit Google? Of gewoon $$$ afspraken? Voor andere browsers zie ik geen 'hacks'.
Edit: details toegevoegd.
Edit2: ik zie dat andere browsers ook werken aan de ondersteuning voor deze metatag... Toch is het in beginsel gek dat Google de viewport metatag noemt, aangezien Safari de eerste (doch kleine) browser is die dit ondersteunt en waarschijnlijk verzonnen heeft.

@jDuke, ik loop echt achter...
Maar Safari was wel degelijk degene die deze 'hack' bedacht had (1 bron).
Het is overigens geen standaard, maar wat je noemt, gebruikelijk (als 'hack').
Helemaal overeind is mijn gesloten vraag niet, maar ik zie bijvoorbeeld de noodzaak niet voor deze metatag op de genoemde tutorialpagina van de google maps api.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 14 maart 2012 21:40]

Die meta-tag is niet alleen voor safari browser hoor. Dat is gewoon een standaard voor mobiele browsers :-)
Die analisten hebben zitten slapen. Google zag al helemaal in het begin in dat zoeken op mobiel groot zou worden en hebben daarom Android toch opgekocht. Google is daar altijd open in geweest. Een fabrikant is niet verplicht om Google diensten te ondersteunen op Android echter dan hebben gebruikers er ook gelijk stuk minder aan :-)
Het Android-platform is toch niet van Google?
Nee, van de openhandset alliance :)

http://www.openhandsetalliance.com/

Dus andere bedrijven hebben ook zeker inspraak op de development van Android.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 14 maart 2012 19:29]

Dus andere bedrijven hebben ook zeker inspraak op de development van Android.
ik kan me vergissen, maar klaagden onder andere HTC en Samsung niet dat die inspraak erg tegenviel. (en dat is ook een reden dat beide partijen ook met andere OS'en bezig zijn, ook zelf ontwikkelde OS'en, naast bijvoorbeeld Android en Windows Phone)
Anoniem: 80466
@Texamicz14 maart 2012 19:45
De openhandset alliance is gewoon een frontje voor Google om zichzelf juridisch af te schermen van claims
Het blijft een mooie stroom aan nieuws berichten over de patentenzaken waarin ze rijk willen worden over elkanders lijk.
En hier wordt weer duidelijk hoe ze in samenwerking goed geld verdienen.
Blijkbaar zijn sommige stukken software/hardware van dermate hoge kwaliteit, neem Googles zoekmachine, dat ze niet zonder elkaar kunnen.
Haat-liefde-relatie ten top :)
Anoniem: 201824
@ikbentomas14 maart 2012 20:36
De maps van bing doen het ook prima, dus kwaliteit vind ik geen argument. En ik denk dat er nog wel een paar zijn, die we dus niet kennen dankzij de stappen van MS en Google om die maps diensten de wereld in te drukken door die gratis aan te bieden (t.o.v. de betaalde maps).
Dat Google de beste zoekmachine is, begint voor mij steeds minder te worden. Ik vind steeds minder snel wat ik nodig heb (sinds een jaar ofzo), terwijl de manier van hoe ik zoek voor mij niet is veranderd. Ik krijg bijv. vaak tien keer dezelfde inhoud van verschillende sites te zien (dat sites elkaar kopiëren zou Google wat aan doen zeiden ze een tijdje terug... ik merk er dus niets van). :(
Ik had nochtans eerst google maps op m'n palm pre2, toen besloot hp ineens bing maps te gebruiken en ondanks de extra features zoals locaties opslaan t.o.v. het oude google maps werkt het basis onderdeel: adressen opzoeken... van geen kant bij bing. Bing heeft nog veel werk om Google uberhaupt in te halen (ok Nokia comes to the rescue in that department), maar het is voornamelijk het zoekgedeelte, de bing mappen zelf zijn best ok, en de adressen steken er heus wel in...
Anoniem: 286841
15 maart 2012 04:02
omdat maar weinig gebruikers de moeite nemen om een andere zoekmachine te gebruiken.

Aan wie ligt dat dan ?
Typfoutje gespot; dolalr
"het bedrijf zou 1 miljard dolalr aan Apple hebben uitbetaald."
En wat denk je van de prachtige dt-fout in de titel? :)
serieus? denk je echt dat het een vervoeging van het werkwoord dagvaren is dan?!? 8-)
Het is reeds aangepast :)
Offtopic:
Hier is op GOT een speciale plek om dit te melden ;)
http://gathering.tweakers...list_messages/1448005/246

Ontopic:
Ik begin al die dingen met Apple en Google een beetje zat te worden,
Ik neig daarmee meer naar Google.
In dit geval heet naar mijn idee Apple wel! gelijk.

[Reactie gewijzigd door danielmi op 14 maart 2012 19:48]

das de nieuwe munteenheid die ontwikkeld is door een joint venter van Apple en Google. 1 dolalr is ongeveer gelijk aan 20 dollar. nu te koop bij de apple premium reseller voor 19,99 euro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee