Oracle heeft in 'release 2' van de Unbreakable Enterprise Kernel het btrfs-bestandssysteem geschikt bevonden om op productiesystemen ingezet te worden. Daarmee is Oracle na SUSE de tweede leverancier die btrfs-ondersteuning biedt.
Hoewel btrfs, een bestandssysteem dat een aantal tekortkomingen van de huidige file systems moet verhelpen, binnen de huidige Linux-kernel nog het stempel 'experimenteel' draagt, gaat Oracle ondersteuning bieden voor het next generation file system. Btrfs, dat tot 16 exabyte aan opslag kan adresseren, is dan ook opgenomen in de laatste release 2-uitvoering van de Unbreakable Enterprise Kernel, een kerneluitvoering die bedoeld is voor Oracle Linux 5.8 en 6.2. Met de ondersteuning voor btrfs volgt Oracle het voorbeeld van SUSE dat vorige maand in het tweede servicepack voor SUSE Linux Enterprise het nieuwe bestandssysteem integreerde.
Een aantal populaire Linux-distributies, zoals Ubuntu, OpenSUSE en Fedora, bieden btrfs weliswaar aan als een installatie-optie, maar het bestandssysteem wordt nog niet gebruikt als standaard file-system. Belangrijkste reden is het ontbreken van een betrouwbare controle- en reparatietool voor btrfs-partities; ontwikkelaars van de huidige btrfsfsck-tool raden af om deze te gebruiken omdat er nog de nodige bugs in de code aanwezig zijn. Oracle en SUSE bieden beide echter aangepaste versies van btrfsck aan, maar deze zijn nog niet vrij beschikbaar.
De nieuwe release van Oracle's Unbreakable Enterprise Kernel is gebaseerd op Linux 3.0.16 en is een afgeleide van de kernel die te vinden is in Red Hat Enterprise Linux. Om compatibiliteit met enkele low-level onderdelen te garanderen, is de UEK-kernel echter noodgedwongen voorzien van versienummer 2.6.39.
Oracle-gebruikers zouden met de release 2-editie kunnen profiteren van verbeterd geheugenbeheer dankzij transparent hugepages, meer mogelijkheden voor de Xen-hypervisor en een groter driveraanbod. Ook zijn enkele niet-ondersteunde 'technology previews' in de kernel opgenomen: de ontwikkeltool DTrace, drbd-replicatiemogelijkheden voor clusteromgevingen en lxc, een technologie voor container-based virtualisatie.