Fedora Project brengt Fedora 15 'Lovelock' uit

De Fedora-ontwikkelgemeenschap heeft versie 15 van haar gelijknamige Linux-distributie uitgebracht. Fedora 15, codenaam Lovelock, beschikt van huis uit over de Gnome 3-desktop. Ook wordt het btrfs-bestandssysteem beter ondersteund.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ubuntu, dat koos voor zijn zelf ontwikkelde Unity-gui in versie 11.04, heeft Fedora er voor gekozen om in zijn nieuwste release Gnome 3 als standaard desktopomgeving te kiezen. In Gnome 3 wordt de gebruiker een opgeruimde interface geboden waarbij de Gnome Shell volgens de ontwikkelaars zorg moet dragen voor een rustiger werkomgeving. Overigens zijn er ook Fedora-versies verkrijgbaar met de laatste versies van de KDE-, LXDE- en Xfce-desktopomgeving.

In de normale installatieversie van Fedora 15, dus niet de live-uitvoering, bestaat de mogelijkheid om het btrfs-bestandssysteem te gebruiken. Hoewel het bestandssysteem nog niet helemaal is uitgerijpt, leveren de ontwikkelaars onder de naam btrfsck een tool mee om de integriteit van een bestandssysteem te kunnen controleren. Fedora stelt dat het er voor zijn volgende release naar streeft om btrfs als standaard bestandssysteem te kiezen, terwijl dat momenteel nog ext4 is.

Fedora 15 beschikt volgens de ontwikkelaars ook over verbeterd energiebeheer door een vernieuwde versies van de powertop- en tuned-tool. Verder moet de rapporteringsfunctie bij crashes meer informatie bieden en de Indic-tool biedt predictive input bij het invoeren van tekst. Verder is vrijwel alle software bijgewerkt naar courante versies, zoals Firefox 4 en LibreOffice.

Ontwikkelaars treffen in Fedora 15 geüpdate versies van Python versie 3.2, OCaml 3.12 en het Ruby on Rails-framework Rails 3.0.5. GCC 4.6 is de standaard compiler, terwijl fans van robotica aan de slag kunnen met de Robotics Suite. Systeembeheerders ten slotte krijgen in Lovelock een dynamische firewall, waardoor na aanpassingen in de instellingen geen herstart meer vereist is, en er zijn diverse nieuwe gereedschappen aan de distributie toegevoegd voor het aanmaken en beheren van virtual machines, en versleutelde partities.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-05-2011 • 20:11

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
32
4
0
0
Wijzig sortering
Fedora 15 beschikt volgens de ontwikkelaars ook over verbeterd energiebeheer
Onlangs heb ik een Intel DH67/SandyBridge server geinstalleerd met F14 en had de steker ingeplugd in een energiemeter. Het systeem gebruikte idle slechts 26.5W watt.

Toen bleek de onboard ethernet niet te werken met F14 en heb ik een upgrade gedaan via yum naar F15-RC die wel de juiste driver heeft. Na de reboot bleek de computer ongeveer 2 watt minder te verbruiken!
Mooi, ben benieuwd of Gnome 3 beter uit de verf komt dan Unity. Ik ben vrij stel terug gegaan naar Gnome 2 (Ubuntu Classic). Ben wel te gewent aan de Debian basis van Ubuntu denk ik om snel over te stappen naar Fedora.

*edit gnome 2 natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Chilly_Willy op 24 mei 2011 23:09]

Kleine correctie, Unity en Ubuntu classic zijn gebaseerd op gnome 2.
Verder hebben beide desktop omgevingen hun voor en nadelen.

Gnome 3 gaat beter om met de 'workspaces' en window managment in de overlay.
Het vervelende is alleen dt je hier altijd heen moet om zichtbaar/makkelijk van venster te wisselen. Erg veel handelingen voor het simpel switchen tussen vensters.
Verder hebben ze het te minimalistisch gemaakt en een hoop handige shortcuts verwijderd omdat het ook via een omweg kan.. :S

Unity gebruikt de scherm ruimte beter door de titel balk in het panel te integreren bij een gemaximaliseerd scherm.
Ik vind persoonlijk het globale menu idee weer onhandig. Iets wat ze van apple gekopieerd hebben en helemaal geen toegevoegde waarde heeft voor meerdere kleine vensters, zeker niet op een groot scherm (Eerst focus op scherm voor je iets in het menu kan).

Een combinatie van beide zou wel eens een goed alternatief bieden.

Voor mij zijn beide desktop omgeving een prima start, maar ver van een goede vervanger van de oude gnome (Ubuntu classic zeg maar).
Unity is naar mijn mening veel te vroeg los gelaten voor een grote distro als Ubuntu. Ik ben nu ook een nieuwe distro aan het uitzoeken, omdat ze aangekondigd hebben bij de volgende Ubuntu release gnome niet meer (officieel) te ondersteunen. Ongetwijfeld zal het nog wel ergens te krijgen zijn, desnoods via een PPA, maar dat is meestal toch van een hele machtige kwaliteit. De PPA die er nu is voor Gnome3 heb ik ook nog niet werkend gekregen.
Ik was met SuSE aan het testen icm Gnome3, maar die heb ik nog niet werkend gekregen doordat hij niet goed lijkt te werken onder Virtualbox, en ik nog niet een fysieke machine heb gevonden die het aan kan. Even een live cd'tje testen nog op hardware van na 2000 :).
Ben door de arrogantie van Canonical over Unity ook naar Fedora over gestapt (met KDE) en ik moet zeggen dat het een goed, simpel OS is met veel minder bloatware.
Als je toch KDE gebruikt, waarom dan overstappen? De kubuntu filosofie is upstream patches doorvoeren en upstream werken en dan een zo ungepatcht mogelijke versie van KDE gebruiken. Kubuntu in tegenstelling tot canonical heeft wel een goede verstandhouding met upstream dus. Soit, heb fedora nog niet geprobeerd, maar zou het wel eens moeten doen. Denk bij volgende versie.
Kubuntu is canonical en wordt ook door canonical als "eigen" OS uitgebracht en als officieel deel van Ubuntu gezien (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lubuntu). Waar haal je het vandaan dat canonical geen goede verstandhouding met upstream heeft?
Anoniem: 282134
24 mei 2011 20:17
De screenschot die er bij staat lijkt Gnome2?
Klopt, en aan de achtergrond te zien gaat het om Fedora 13, dus twee versies terug. Ook is er geen Fedora Foundation meer: http://www.redhat.com/arc.../2006-April/msg00016.html

Anyway, mooie release voor Fedora. GNOME 3 draait heerlijk hierzo. :)
Anoniem: 282134
@Hagelslagel24 mei 2011 20:25
Ah, het is aangepast! dank u redactie mensen
In mijn ogen is Fedora vaak net iets minder afgewerkt dan Suse of Ubuntu. Met de gnome3 desktop heb ik al wat ervaring. Heb een tijdje suse gedraaid met deze omgeving. Voor mensen die graag multitasken is het echt een ware hel. Een casual-gebruiker zal het (na enige oefening) imo. geweldig vinden.

Ik zal me weer eens laten verleiden tot het maken van een usb-stickje. Ik verwacht dat Er sinds de eerste release van gnome3 toch wel een paar verbeteringen zijn geweest. Gnome3 is/was erg slecht naar wens aan te passen. Verder is het maar afwachten wat fedora er aan heeft aangepast.
Fedora heeft ook als doel bleading-edge te zijn, en dat is ook waarvoor je het goed kan gebruiken. Het is de distributie waar nieuwe technologie vaak als eerste toegepast wordt, en Fedora is daarmee een waardevolle distributie voor het ecosysteem van Linux.

Wil je iets stabieler, maar niet direct conservatief, kun je goed openSUSE of (k)Ubuntu kiezen. Nog stabieler en conservatiever is Debian en Red Hat. Voor ieder wat wils!
Anoniem: 146814
24 mei 2011 21:25
Sorry, maar ik ben nog helemaal niet tevreden over Fedora 15. Sinds enkele dagen draai ik de release candidate, vandaag nog even een paar updates gedaan. Ben nog niet helemaal bij, maar m'n oudste packages zijn een week oud.

M'n networkmanager werkt voor geen meter meer, ik heb networkmanager uitgezet en doe nu handmatig "sudo service network restart". Ook is init vervangen door systemd, wat van mij echt niet had gehoeven. Verder heb ik composite uit moeten schakelen om meer dan 5 minuten zonder crashes te kunnen draaien en nog steeds lopen verschillende layers regelmatig door elkaar.

Voorlopig heb ik spijt dat ik van 13 naar 15 ben overgestapt, 13 was echt geweldig!
14 was ook al een ramp op mijn Toshiba laptopje...
wel vreemd, ik heb em al op 5 vershillende laptops (familie), en niemand heeft een probleem, het is erg mooi!
heb je hulp probeerd te vragen op de forums, en wel een check van de iso gedaan?
Systemd kun je uitzetten door init=/sbin/upstart aan de kernel commandline in grub.conf toe te voegen.
Voor een grafische desktop machine heeft systemd voordelen, maar op een server zonder X is upstart veel eenvoudiger en 'ntsysv' werkt niet goed met systemd.
Maar goed bij mij is het altijd al een weken project met het onder de knie krijgen van de nieuwste projecten.
Ik merk dat internet door de nieuwe networkmanager tergend langzaam is. Weet iemand hoe dat komt?
Wellicht een vinkje die je ergens bij ipv6 moet weghalen. Heeft openSUSE i.c.m. sommige (de meeste) providers ook last van.
Goed nieuws voor BTRFS, het ontbreken van een filesystem check tool was voor velen reden genoeg om nog niet over te stappen, maar met de komst van btrfsck is het bestandsysteem alweer iets dichterbij de algemene acceptatie.

Sowieso een heel leuk/slim bestandssysteem, onder andere door deduplicatie en SSD optimalisatie.
Ja, maar voor een desktop georienteerd OS? Volgens bovenstaand bericht overwegen ze het het default FS te maken voor de volgende versie, en dat zou ik toch een opmerkelijke keuze vinden. Ext4 zou logischer zijn in mijn ogen, dat is toch meer performance gericht en dat is voor een desktop toch belangrijker in mijn ogen. Zou je eventueel voor je /home of waar je je data dan ook opslaat altijd nog btrfs kunnen gebruiken.
Ah, ik dacht even de website van Fedora te bekijken, om uit te vinden waarin Fedora zich onderscheidt van andere distro’s … het is dus niet fedora.org.
Wel lame dat je een domeinnaam bezet houd alleen om een plaatje van een hond te tonen. Ik wil wedden dat ze die domeinnaam wel zouden willen bij Fedora.
Anoniem: 32925
@Wolfos24 mei 2011 22:55
fedora.org: Created On:29-May-1998 04:00:00 UTC
Fedora: Initial release 2003-11-16
Fedora Project: Founded on September 2003

Bovendien heb jij geen idee of ze alleen een plaatje van een hond tonen of nog veel meer met het domein doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 32925 op 24 mei 2011 22:55]

Systeembeheerders tenslotte krijgen in Lovelock een dynamische firewall, waardoor na aanpassingen in de instellingen geen herstart meer vereist is,
Ik snap niet helemaal wat er hier nou zo "nieuw" is, met iptables kun je voor zover ik weet gewoon live regels toevoegen (iptables -{A|I}) en verwijderen (iptables -D) zonder dat je daar je hele fw voor opnieuw hoeft op te starten, en ook bij het herladen van de regels/herstarten van iptables heb ik op mijn servers nooit ondervonden dat dat de service onderbrak.

Wat mis ik hier?
Ik neem aan dat er gedoeld wordt op het compleet flushen en reloaden van de firewall dmv scripts, zoals bij de meeste distros. Wellicht hebben ze deze geoptimaliseerd, om dmv iptables cli dynamisch regels in te voeren, maar dus wel "managed".
complete release notes:
http://docs.fedoraproject...ra/15/html/Release_Notes/

weet iemand overigens of nu native support voor RT2x00/RT3x00 in deze kernel zit ingebakken zoals beloofd?
Ik kan geen reden bedenken waarom dat niet het geval zal zijn. Het is een feature van de 2.6.38.x kernel ( http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_38-DriversArch ) dus die drivers zouden er gewoon in moeten zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee