Microsoft moet een Australiër 388 miljoen dollar betalen omdat de softwarereus geen licentie heeft genomen op zijn patent. De vinding beschrijft hoe via online activatie de volledige features van een programma kunnen worden ontsloten.
De man, Ric Richardson, verklaarde dat hij zijn vinding al in 1993 aan Microsoft had getoond, schrijft The Age. De softwarereus besloot echter geen licentie te nemen, maar bleek enkele jaren later wel een vergelijkbare methode te gebruiken, onder meer om de volledige features van zijn Office-programma's te kunnen activeren en om te voorkomen dat software onterecht op meerdere pc's werd geïnstalleerd. Het patent, dat in 1993 werd ingediend, was op dat moment al toegekend.
De werkgever van Richardson, Uniloc, klaagde Microsoft in 2003 aan, maar verloor de zaak aanvankelijk in 2006. In hoger beroep werd echter besloten dat de zaak niet zonder jury beslist zou mogen worden. De jury heeft nu Microsoft in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van 388 miljoen dollar.
De jury achtte het echter ook bewezen dat Microsoft het patent bewust heeft geschonden. Het uiteindelijke bedrag dat Microsoft moet betalen kan hierdoor nog drie keer hoger uitvallen. Een rechter zal zich hierover buigen. Microsoft wil tegen het vonnis in beroep gaan en stelt dat het om een voor de hand liggende vinding gaat, zo verklaarde de softwaremaker tegenover Australian IT.