Aanklacht tegen Yahoo uitgebreid met zaak-Shi Tao

Een aanklacht tegen Yahoo is uitgebreid met de zaak-Shi Tao. Yahoo zou hebben meegewerkt aan de arrestatie van de in 2005 gevangengezette Chinese reporter door het vrijgeven van zijn e-mailaccountinformatie.

Bergzicht vanaf Chinese MuurShi stuurde tijdens het schrijven van een financieel artikel een e-mail rond met informatie over op stapel staande censuurregelgeving, wat hem tien jaar cel opleverde wegens het openbaren van staatsgeheimen aan buitenlanders. Yahoo ontkent niet dat het Shi's accountinformatie aan de Chinese autoriteiten heeft overhandigd, maar stelt wel dat de man 'toch al doelwit was': de betrokkenheid van Yahoo heeft er volgens het bedrijf juist aan bijgedragen dat de zaak internationale bekendheid kreeg. Het bedrijf verdedigt zich verder door te stellen dat het zich aan de lokale wetgeving heeft te houden, en zegt het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in China te betreuren.

De zaak Shi is op voordracht van zijn moeder bij de aanklacht gevoegd die in april tegen Yahoo werd ingediend, wegens het openbaren van de accountgegevens van Wang Xiaoning. Diens schrijfsels over democratische hervormingen en andere politiek gevoelige onderwerpen op Yahoo Groups kwamen hem eveneens op tien jaar celstraf te staan. Shi's moeder gelooft niet dat de zaak tegen Yahoo ertoe zal leiden dat haar zoon vervroegd vrijkomt, maar hoopt wel dat het helpt te voorkomen dat meer journalisten en bloggers hetzelfde lot treft.

Door Mick de Neeve

Lees meer

China gaat videosites censureren Nieuws van 5 januari 2008
Regime Myanmar sluit internet af Nieuws van 28 september 2007
Gat in Chinese vuurmuur ontdekt Nieuws van 28 juni 2006
Google.cn past zelfcensuur toe Nieuws van 25 januari 2006
"Google wordt geblokkeerd in China" Nieuws van 2 september 2002

Reacties (16)

Wijzig sortering
Het blijft natuurlijk heel lastig... aan de ene kant zijn de Chinese wetten m.b.t. privacy en vrijheid geheel tegen het "Westerse" gevoel van wat "goed" is in, aan de andere kant, hebben Westerse bedrijven zich gewoon te houden aan de wet in zo'n land.

Natuurlijk zou Yahoo ervoor kunnen kiezen om zich maar helemaal terug te trekken uit China, maar of de Chinese bevolking daar wat mee opschiet? (beter gefilterde informatie dan helemaal geen informatie).

Stel dat een Amerikaans bedrijf in Nederland pistolen zou willen gaan verkopen. Dat mag niet volgens de Nederlandse wet, maar naar Amerikaanse begrippen is het recht op het bezitten van een wapen een grondrecht, net als vrijheid van meningsuiting dat is...
Volgens mij haal je 2 dingen door elkaar

Bij Google struikelen veel mensen erover dat ze informatie filteren.
Bij Yahoo gaat het erom dat ze informatie over hun klanten aan de chineese overheid geven.
Dat gaat inderdaad nog een stap verder en heb ik niet zo duidelijk in mijn post gezet, maar het blijft natuurlijk wel dat Yahoo zich aan de Chinese wet moet houden.

Hetzelfde voorbeeld weer: een Amerikaans bedrijf heeft in Nederland pistolen verkocht en wordt nu door de Nederlandse regering verzocht de adresgegevens van deze kopers te overhandigen...

Wat overigens niet wil zeggen dat ik het eens ben met de gang van zaken in China, in tegendeel zelfs, maar ik wil alleen maar aangeven dat er "two sides to every story" zijn en dat we in de Westerse wereld soms wel erg gauw onze normen en waarden projecteren op andere landen.
Anoniem: 221919
11 juni 2007 15:27
En dan lees je dat Privacy International, Google het laagste rapportcijfer geeft over hoe de grootste internetbedrijven met privacy omgaan. |:(

nieuws: Google en Privacy International ruziën over rapport
och, dat yahoo er slecht mee omgaat wil niet zeggen dat google er goed mee omgaat toch?
Neen, juist, maar als je ziet dat Yahoo ook zomaar zijn querries aan de amerikaanse overheid geeft & google dit niet doet (en dan ook in rechtzaak wint)

Ook deze situatie zie ik bij Google niet rap voorkomen.

Ik heb het gevoel dat mijn gegevens bij google een stuk veiliger zitten dan bij Yahoo ! Google verdedigt zijn gouden eieren (= jouw collected data) met hand en tand .. ander ehebben minder moeilijkheden om die weg te geven ....

[Reactie gewijzigd door ebx op 11 juni 2007 17:24]

Ze bewaken het met hand en tand, maar gebruiken wel al jou data voor eigen doel einden. En de zoek resultaten worden ook steeds minder, omdat google al die advertenties laat zien. Die ze maken uit jouw data
En als dat alles is wat google ermee doet heb ik er geen problemen mee. Liever wat nuttige reclame dan onzin. moet je eens voorstellen hoeveel beter het was als je teminste wat nuttige reclae zou hebben op tv ipv al die #$% leningen en hypotheken reclames. Wat heb ik daar nou ingodsnaam aan?

Tenzei je natuurlijk constant viagra reclames oid krijgt bij google, dan kan ik jou mening wel begrijpen :P
Yahoo heeft hier, ondankt het gebrek van meningsuiting en het zich houden aan de lokale wetgevingen, een redelijk vrije mening over deze zaak. :+
Commerciele belangen zullen ook een rol kunnen spelen bij Yahoo; indien ze geen medewerking zouden verlenen aan de Chinese overheid bestaat de mogelijkheid dat ze beperkingen opgelegd zouden krijgen. Dat is al eens vaker vertoond door de Chinezen.
Anoniem: 218462
11 juni 2007 16:48
:X Het is triest dat een (ondanks dat het een) commercieel bedrijf (is) meewerkt aan de verstrekking van persoonlijke / betrouwbare informatie van een schrijfer (geen terrorist). Met de voorkennis dat deze persoon hiermee wordt uitgeleverd aan de plaatselijke authoriteit, en hiermee zijn vonnis is bezegeld.

Als ik hier nu mijn mening geef, moet ik over de grens dan oppassen of mij dit kan worden aangerekend?
Tweakers speelt alle info door aan de Chinezen ;)
Anoniem: 178418
11 juni 2007 16:09
Ze wilt dus dat een Amerikaanse rechtbank (off all...) de legale (in China ten minste) rechtsgang in China verbied.... I rest my case
Och, je moet toch wat als wereldleider? :+
Well done, je kunt niet hard genoeg optreden tegen het dictatorship China
Yahoo: 'de man was toch al doelwit en zat praktisch al in de gevangenis, het enigste wat nog ontbrak was email en wij zijn toevallig een emailprovider' en
'De man kan nu dankzij Yahoo volledig gratis mailen vanuit de gevangenis'.

De nieuwste service van Yahoo in China is de 'lifetime mailaccount' waarijbij levenslang (minimaal 10 jaar) gemailed kan worden met gratis spamcensuurmuur, bij inschrijving kunt u ook uw klachten op de regering invullen.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 12 juni 2007 06:28]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee