ATi heeft vandaag de Radeon Xpress 200 serie van chipsets aangekondigd. Deze chipsets zijn bedoeld voor het AMD64-platform en bestaan uit de Xpress 200 met ingebouwde GPU (RS480) en de Xpress 200P zonder ingebouwde GPU (RX480). Beiden zijn uitgerust met 22 PCI Express-lanes. Twee van deze lanes worden gebruikt om te communiceren met de SB400-southbridge. Vier andere lanes zullen over het algemeen gebruikt worden voor het implementeren van vier afzonderlijke PCI Express x1-sloten. De overige zestien kunnen gebruikt worden om een x16-slot of twee x8-sloten op een moederbord onder te brengen. Dit laatste met het oog op SLI.

Integrated Graphics Processor
De IGP is gebaseerd op de RV370-core die ook op de Radeon X300 te vinden is. Er is echter wel flink door ATi in deze core gesneden, want van de vier pipelines van de RV370 zijn er nog maar twee over in de Radeon Xpress 200. De GPU is uitgerust met een technologie die ATi HyperMemory heeft gedoopt. Deze technologie maakt het mogelijk om óf het systeemgeheugen te gebruiken als framebuffer, óf gebruikt te maken van een eigen framebuffer óf een combinatie van beiden. Het geheugen voor deze buffer kan geplaatst worden in een speciaal slot, SidePort genaamd. Een andere feature van de IGP is SurroundView. Dit maakt het mogelijk om de IGP te gebruiken in combinatie met een grafische kaart om zo meerdere monitors tegelijkertijd aan te sturen. Hiermee verwezenlijkt ATi dus iets dat gebruikers van nVidia's nForce-chipsets zich altijd hebben afgevraagd: "Waarom kan ik de IGP niet gebruiken in combinatie met een normale grafische kaart?".
SB400-southbridge
De bijbehorende southbridge heeft acht USB2.0-poorten, achtkanaals geluid, heeft vier SATA-poorten en twee PATA-poorten. De SATA- en PATA-poorten hebben ondersteuning voor RAID 0+1. Net als bij de nForce3 en nForce4 kunnen zowel SATA- als PATA-schijven hiervoor in een mix gebruikt worden. Begin volgend jaar komt ATi met de opvolger van deze chipset, de SB450. Deze heeft als extra, ondersteuning voor de nieuwe Azalia-standaard voor geluid. Deze standaard is door Intel samen met Dolby Studios ontwikkeld en biedt onder andere ondersteuning voor 8-kanaals geluid.

De eerste testen
AnandTech heeft een referentie moederbord van ATi getest waarop de Radeon Xpress 200-chipset zit. Dit moederbord, Bullhead genaamd, is erg compleet uitgerust en heeft een goede indeling. Ook blijkt het moederbord een goede overklokker. AnandTech stelt dan ook dat moederbordfabrikanten er goed aan doen om niet veel van dit referentieontwerp af te wijken. Na een inleiding over de chipset zelf, krijgt het bord een flink aantal benchmarks voor zijn kiezen. Hierbij wordt niet alleen de snelheid van de chipset in combinatie met verschillende grafische kaarten getest, maar ook de snelheid van de ingebouwde GPU.
Als eerste wordt de snelheid van de Bullhead vergeleken met een nForce3-moederbord, de MSI K8N Neo2. Uit de benchmarks blijkt dat de performance nagenoeg gelijk is. Als de Xpress 200 wordt vergeleken met de nForce4 dan is de Xpress 200 over het algemeen iets sneller. Er moet wel worden opgemerkt dat er bij beide testen gebruik werd gemaakt van een ATi Radeon X800 grafische kaart. Daarom werd het vergelijk met de nForce4 nog eens door AnandTech overgedaan, maar dan met een GeForce 6800 Ultra. Ook hier zijn beide chipsets erg aan elkaar gewaagd, met een verwaarloosbaar voordeel voor de nForce4.
Hierna wordt de snelheid van de Bullhead vergeleken in een flink aantal benchmarks met het nForce4 referentie moederbord en een moederbord met de Intel 925X-chipset. Hierbij werden de Athlon FX-55 en de Pentium 4 560 (3,6GHz) gebruikt als processors. Het Bullhead-moederbord wordt hierbij twee keer getest, een keer met een GeForce 6800 Ultra en een keer met een Radeon X800. Hierbij valt op dat bij normale office applicaties de nForce4 een stuk sneller is, waarschijnlijk door de betere IDE-drivers van de nForce4. Bij het spelen van spellen is het de ene keer de Radeon Xpress 200 en de andere keer de nForce4 die er met de kroon vandoor gaat. In SPECViewperf 7.1 zijn beide chipsets ook erg aan elkaar gewaagd. Wat echter opvalt, is het enorme verschil in performance tussen de Radeon X800 en de GeForce 6800 Ultra. In sommige onderdelen van SPECViewperf is de X800 veel sneller dan de 6800 Ultra en in andere is het de 6800 Ultra die veel sneller is. Zoals was te verwachten is de snelheid van de geïntegreerde grafische processor niet iets om over naar huis te schrijven. De Radeon X300 doet het onder alle omstandigheden een stuk beter. Toch zijn sommige spellen nog redelijk goed te spelen. Ten opzichte van de i915G is de performance erg goed.
De conclusie van AnandTech is erg positief. ATi heeft volgens de site met de Radeon Xpress 200 een hele mooie chipset op de markt gezet die de concurrentie met VIA en nVidia zonder problemen kan aangaan. Als AnandTech nu zou moeten kiezen voor een moederbord voor een Athlon 64-processor, zou het zeer zeker voor een Radeon Xpress 200-moederbord kiezen. Deze moederborden zullen binnen een paar weken in de winkels moeten liggen, want de RX480 is al onderweg naar de moederbordfabrikanten. Volgens AnandTech is MSI zelfs al begonnen met het leveren van OEM-moederborden.
