DFI stelt teleur met LanParty UT RDX200

X-bit labs heeft het DFI LanParty UT RDX200 CF-DR-moederbord voor het Socket 939-platform getest. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit moederbord niet uitgerust met een nVidia-chipset, maar met de ATi Radeon Xpress 200-chipset. Aangezien DFI ondertussen vooral bekend is van de overklokmogelijkheden, is het geen verrassing dat ook dit moederbord zo ongeveer elke functie heeft om overklokken tot een feest te maken. Frequenties van de verschillende bussen, voltages en andere instellingen zijn naar hartelust te tweaken in het BIOS. Verder is het moederbord uitgerust met twee PCI Express x16-sloten, die CrossFire ondersteunen. Verder zijn er twee gigabit-ethernetinterfaces, twee FireWire-aansluitingen, acht USB 2.0-poorten en acht Serial ATA-aansluitingen aanwezig. Helaas ondersteunen deze laatste maar een overdrachtsnelheid van 150MB/s.

Op het gebied van overklokken doet de UT RDX200 het goed. Zo was een HyperTransport-link met de processor van 370MHz geen enkel probleem. Het geheugen deed hierbij zijn werk op 305MHz, wat ook een goede prestatie is. Als het moederbord echter vergeleken wordt met een vergelijkbaar moederbord van DFI met de nForce4 Ultra-chipset, valt op dat de snelheid van de USB 2.0-poorten onder de maat is. Hetzelfde geldt voor de Serial ATA-interface. Vooral de vier extra poorten die gebruik maken van SiI3114-chip presteren niet al te goed. Helaas zet dit beeld zich ook voort in de overige testen met behulp van synthetische benchmarks, applicaties en spellen. Gezien de relatief hoge prijs van het moederbord kan X-bit labs dit moederbord dan ook niet aanraden.

DFI LanParty UT RDX200 CF-DR

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

22-01-2006 • 21:36

50

Bron: X-bit labs

Lees meer

Reacties (50)

50
49
19
3
1
26
Wijzig sortering
Anoniem: 13443 22 januari 2006 21:42
het bord stelt niet echt teleur, het ligt er alleen aan wat je ervan verwacht. Als usb en netwerk je niet interesseert is het evengoed een prima bord.

Maargoed, als je het vergelijkt met de Asus A8R-MVP met Ati en Uli chips erop, is dit wel de mindere (en duurdere).

edit: even uitleggen. Het is een goed bord met minpunten door de Ati Southbridge voor Usb, sata en lan, maar ook pluspunten tov de nF4 borden. Met de Ati R200 zijn blijkbaar op 1 of andere manier toch strakkere timings mogelijk (4 dimms @1T) en is een hogere FSB (of w/e) haalbaar. De prijs is voor die minpunten eigenlijk veel te hoog.

Een ander bord (Asus A8R-MVP) weet diezelfde minpunten weg te werken door een Uli SB te gebruiken en scoort met een hele simpele maar doeltreffende layout de hoogste overkloks en wel goede SataII en USB prestaties. En hij kost de helft.

Het bord is geen tegenvaller inzoverre dat de Ati chip zeer goed scoort (op genoemde minpunten na),
wel een tegenvaller omdat DFI dus blijkbaar niet de goede chips uitgekozen heeft om àlles op het niveau te brengen wat je van zo'n duur bord verwacht.

@Adm freebee: ik ben het dus met je eens.
@deep6: kun je wat specifieker zijn, want ik was van plan die Asus A8R-MVP te kopen...
btw: overklokken dmv V verhogen vind ik sowieso zonde van de stroom/hitte/herrie en Raid-0 was ik ook al niet van plan eigenlijk.
Voor mij stelt het wel teleur. Als je een duur moederbord koopt mag je op z'n minst verwachten dat elementaire functies zoals USB en S-ATA het goed doen. Iedereen gebruikt wel USB poorten, al dan niet voor snelle apparatuur.

Voor S-ATA kan je wel de vier poorten gebruiken van de chipset zelf maar wederom: bij zo'n duur moederbord mag je wel wat meer inzet verwachten van de producent. Ofterwel hadden ze de extra poorten moeten weglaten of (nog veel beter): een goede extra chip installeren.
Nou die Asus wil je ook niet hebben geloof mij ik heb er een,

Asus geeft geen support op de bugs die er in zitten. Wordt een OC pank genoemd en dat is het niet wat max v-core is 1.5 volt. En de T1 memtimings geven meteen blue screens. Dus het is ook nog eens een slecht presterend moederbord in vergelijking met andere die wel T1 timings kunnen want dat scheeld snel 1000 mb/s.

Verder is me raid al een keer corrupt geraakt met die ULi raid 0. Dus dat is ook niet al te mooi.

Het enige probleem van die DFI is de SD450 south bridge die USB problemen zijn bekend.

Maar de Nforce 4 heeft datacorruptie als je veel data gaat overslepen en dat vind ik nog een veel schadelijker probleem. Alleen daar hoor je nooit iemand over. Maar ik heb het zelf jammer genoeg wel ervaren.
Die data corruptie heb ik ook gehad en heb het "opgelost" door de NV Network Manager (ofzo... die firewall bedoel ik) te de-installeren. Nu draait het stabiel en foutloos!
Volgens sites zou het echt in het I/O gedeelte zitten. Ook de nieuwe chipsets hebben er last van. Maar goed ik wil liever geen risico lopen.

Maar de RD580 staat al voor de deur en dit bord is er al heel lang en zal spoeding opgevolgt gaan worden door een DFI Xpress 3200 met een RD580 chip + ULi 1575.
@sjaakduhuuhl

Ik heb een asus a8n-sli en ook data corruptie problemen via de ethernet, bij mij hielp echter het weghalen van die firewall niet, mijn optie was uitschakelen en men linksys 54Mbps usb wireless kaartje aansluiten, werkt bijna perfect, behalve bij grote data oversturen :(
et de Ati R200 zijn blijkbaar op 1 of andere manier toch strakkere timings mogelijk (4 dimms @1T)

als je singlesized latten hebt kan het op elk bord, en theoretisch gezien kan het niet zo zijn dat ze op dit bord wel T1 doen (DS latten) de controler zit in de Processor en het mobo is niet meer dan een doorgeefluik op dit gebied
Ik meen dat de snelheid van de USB poorten meer een probleem is van de ATI Xpress200 chipset, als ik een tijdje terug de nieuwsberichten kan herinneren. Zie:

nieuws: ATi Radeon Xpress 200 zou usb-problemen hebben
Dat probleem is inderdaad al heel lang gekend.

Die chipset is trouwens al meer dan een jaar oud. Waarom DFI daar nu ineens nog een bord mee uitbrengt is ook vreemd.
Dit is inderdaad een manko van de ati-chipset

@Green.Velvet
Misschien voor crossfire support :? ;)
Dit nieuws berichtje is wel heel erg laat, aangenomen dat anandtech al een review over ut mobo van DFI eind november klaar had staan..

@ http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2620
Um ik wil je dan toch even terecht wijzen, want de anandtech review waar je naar linkt gaat over een ander bord, wat een nForce4 chipset gebruikt.
Helaas ondersteunen deze laatste maar een overdrachtsnelheid van 150MB/s.
------
zoveel haalt een HDD bij lange na niet, en de buffers halen ook nooit die snelheid. ultra ATA 133 word bijna nooit voor de volle 100% gebruikt, dus dan is dit ook voldoende.

het verschil tussen ata133 en SATA is al een luttele 1 a 2 procent (niet merkbaar dus). dus ken je nagaan het verschil tussen sata150 en sata300 ?

voor de USB waren er idd wel wat problemen, hopelijk pakt ATI die wel aan. over die vier extra aansluitingen, wanneer gebruik je meer dan 4 HDD ? komt zelden voor. meestal hebben die mensen nog een aparate PCI-e kaart voor een raid controller oid. en anders doe je er gewoon 4 poorten op ? das ook nog voldoende hoor!
over die vier extra aansluitingen, wanneer gebruik je meer dan 4 HDD ?
De extra 4 poorten komen van de SIL3114, zoals in het artikel staat. Dit is een Silicon Image SATA RAID controller, die hardware-matig raid 0, 1 en 10 aan kan en software-matig raid 5. Het is dus niet raar dat op deze controller 4 hdd's worden aangesloten in bijvoorbeeld raid 10. Als je er dan nog een 'normale' hdd bij hangt ben je de 4 al voorbij. Voor een aantal mensen kan het dus wel degelijk interessant zijn. Als iemand zo'n bord gaat kopen is zo iemand toch al iets aan het aanschaffen uit het duurdere segment en is het dus niet vreemd dat er ook dat soort configuraties worden verlangt door deze persoon.
zoveel haalt een HDD bij lange na niet, en de buffers halen ook nooit die snelheid. ultra ATA 133 word bijna nooit voor de volle 100% gebruikt, dus dan is dit ook voldoende.
Klopt als een bus, als je maar gebruik maakt van één schijf of een JBOD-config. Ga je werken met een raid0 met 4 schijven die alle vier een leuke 50 MB/s over je lijn pompen, dan vraag je je controller dus om 200 MB/s te verstouwen. En dat is toch veel meer dan de 150 MB/s die hij aankan. Dan laat je dus snelheid liggen.
50 meg per disk is al redelijk lastig om te halen, maar afgezien daarvan, die 150 meg is per poort, niet als geheel.
Nou Jasper, 50MB/s per disk is tegenwoordig helemaal niet meer lastig. Mijn DiamondMax haalt over de 50MB/s, zo rond de 55 MB/s soms wat meer. Dit over de ATA133 iface. Heb 2 oude disk (2 x 20Gig) in RAID 0 staan dat gaat ook over de 50MB/s samen. (Dat is wel per poort maar vergeet niet dat die Promise chip dan via de PCI bus aangesloten zit. Met die weer op z'n beurt 133MB/s max. Als de disk samen lopen gaat het al over de 100+MB/s excl overhead..

Ik vermoed dat de problemen niet alleen in de USB en S-ATA gedeeltes zitten maar met de PCI interface of de link tussen nort en south bridge. Want die silicon image chip heeft niet zo'n keur maar die is waarschijnlijk met een PCI link met de South bridge verbonden die weer op zijn beurt met een link naar de North bridge gaat. Als daar een zwakte zit gaat alles ertussen langzaam lopen...
Komt dit door Ati zelf?
Sinds de nForce chipsets blijkbaar wel hun werk goed deden..
Yep. De nForce4 bestaat uit één chip. ATi maakt echter nog steeds gebruik van een north en south bridge. Op zich is daar natuurlijk niks verkeerd mee.
Die south bridge staat trouwens in voor de support van de meeste externe interface. En daarmee is ook het probleem gekend. Dit bord wordt dus afgemaakt door zijn slechte performance van de USB en SATA poorten en de oorzaak daarvan is de SB450 south bridge. Die is "gekend" om zijn slechte performance en jammergenoeg is er niet meteen een alternatief beschikbaar. Het enige alternatief waar ik weet van heb, is een south bridge van ULi die kan samenwerken met de ATi RD450 north bridge. Maar nu nVidia ULi zal overnemen, weet ik ook niet hoe dit zit en of nVidia dit nog zal toelaten.
Ook de andere moederborden met deze ATi chipset kampen dus met dit probleem. Het is dus zeker geen fout van DFI.
Het is dus zeker geen fout van DFI.
Dat ligt er natuurlijk aan hoe je het bekijkt :)

Je zou de keuze voor de ATI oplossing ook een foute beslissing kunnen noemen...
Ja, een nVidia nForce chipset met Ati Crossfire ondersteuning was natuurlijk een veel betere keuze geweest :P
DFI levert ook moederborden met nForce4-chipsets.. dus de keuze voor ATi is geen verkeerde, ze breiden hiermee gewoon hun assortiment uit voor mensen die Crossfire willen gebruiken.
Of je bedoelt de keuze voor de ATi-southbridge, ik ben wel van mening dat het beter was geweest om de chip van ULi te gebruiken.

Wat moeten mensen met dit bord trouwens met nForce drivers?? (bij de software updates)
Laagvliegerke bedoelt dat ze ook voor de ULI southbridge hadden kunnen gaan die deze problemen niet heeft.
Het is vanzelfsprekend dat dit bord, vergeleken met nVidia oplossingen, teleurstelt. Dit komt doordat op dit bord een ATI southbridge, de SB450 zit en die is gewoon niet zo goed. Het probleem voor DFI is echter dat ze wel een bord met deze chipsets wel uit moeten brengen, want alleen ATI chipsets ondersteunen CrossFire tot nu toe. Dit is dus gewoon een niche produkt voor CrossFire gebruikers.

Ik denk dus ook niet dat DFI teleurstelt op het IO front, maar dat het ATI is. Totaal geen verrassing gezien eerdere benchmarks. Als je ziet dat voor de rest het produkt goed en stabiel is, heeft DFI het naar zijn mogelijkheden eigenlijk best goed gedaan.
DFI had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de Xpress 200 met een ULI southbridge te combineren. Zoals bijvoorbeeld Asus gedaan heeft met de A8R-MVP.
Maar hoe lang zal ULi die southbridge nog willen leveren aangezien nVidia ULi wil overnemen? Want nVidia zal natuurlijk de concurrentie zo weinig mogelijk helpen :)
Lijkt mij dat ze juist wel zouden blijven leveren.

Kiest de klant niet voor nVidia, maar voor ATi, gaat er toch nog geld naar nVidia, veel beter kun je het niet regelen ;)
Anoniem: 151122 @D-Three22 januari 2006 23:29
ati is toch de grote van de 2? waarom zou nvidia die helpen?
DFI had natuurlijk een losse USB controller en een kwalitatief betere 2e IDE controller erop kunnen zetten. Dan heb je gelijk de 2 grootste problemen te pakken.

In dat opzicht zijn ze toch wel tekort geschoten.
kun je pas zeggen als meerdere tests tegenvallen toch?

/edit: reactie op Wazzle
zeker ook ati southbrigde? is redelijk bekend dat die erg slecht presteerd op usb gebied, jammer dat ze het niet gecombineerd hebben met een uli southbrigde
veel erger in het bord vind ik de instabiliteit, die je in de test van Anantech niet terug vind maar wel bij
http://www.dfi-street.com/forum/showthread.php?t=35031
en
http://www.hardocp.com/article.html?art=ODg4LDE=

Ik heb het bord RMA terug gestuurd omdat ik o.a. spontane reboots had en lelijke visuel artefacten met de Club 3 D X 1800 XT. Die lelijke artefacten verdwenen weg met de Asus A8R-MVP. Het mobo is ook niet ontworpen voor de X 1800 series maar voor de X800 series.
Ik vind het wel apart dat het geheugen en de cpu omgewisseld zijn. De outtake fans van de voeding/case zitten nu bij het niet warm wordende geheugen, ipv de cpu.Ik zie hier niet echt de logica van in
dit bord is toch bedoelt voor overklokkers? meeste gebruiken watercooling of andere zwaardere manieren van koeling voor cpu en videokaart en overklokken het geheugen ook een eind waardoor ze behoorlijk warm worden en dan is t maar wat zijn dat dr genoeg airflow langs vliegt.

ik heb dit bordje zelf met 4x512mb geil ultra pc4200 en dit is idd het enige bordje waar ik in de buurt kom van snelheid die dit geheugen aankan verder moet ik zeggen sata is iets langzamer maar het is verder een erg rap bordje en ik gooi geen extrene hdds aan mn pc dus heb ook geen last van (laatste bios+driver zorgt trouwens voor een behoorlijke boost op de sata zit nu niet ver onder de prestaties van mn nforce)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.