Mogelijke details nVidia nForce4-chipset beschreven

Op The Inquirer verschenen enkele details omtrent de nForce4-chipset van nVidia. Zo zou deze chipset volgens hen overweg kunnen met zowel Socket 754, 939 als 940 en zal hij ondersteuning voor een of meerdere (tot acht) processors bieden. Voor het bijprikken van uitbreidingskaarten zijn er waarschijnlijk maximaal 32 PCI Express-lijnen beschikbaar, een mogelijke configuratie zou dus bestaan uit een PCI Express x16-, een PCI Express x8-, een PCI Express x4-slot en vier PCI Express x1-sloten. Daarnaast worden ook vijf gewone PCI-poorten ondersteund, twee nVidia gigabit Ethernet-poorten en nVidia RAID.

Logo nForceWie daarmee nog niet genoeg uitbreidingsmogelijkheden heeft, kan bovendien over maximaal tien USB 2.0 poorten beschikken, aldus The Inquirer. Met een bovengrens van acht SATA-schijven en zes PATA-drives is ook het voorzien in opslagruimte geen probleem. Voor geluidsweergave zou de chipset voorzien zijn van SP-10, Soundstorm 2 dat voldoet aan de Dolby Digital 5.1-standaard en 20 GFlops verwerkingskracht voor het berekenen van EX-effecten.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

08-07-2004 • 08:49

33

Submitter: yootje

Bron: The Inquirer

Reacties (33)

33
33
27
3
1
0
Wijzig sortering
Wordt een mooie chipset vind ik: high-end en toch mogelijkheden te over om als overgang-chipset te fungeren; een optie die je niet hebt bij de nieuwste Intel-chipsets (of toch veel minder). Wel spijtig dat 'm pas eind dit jaar uitkomt. Verder had ik die ook liever gezien met een AGP 8x slot.

Tof dat SoundStorm weer van de partij is...
Wordt een mooie chipset vind ik: high-end en toch mogelijkheden te over om als overgang-chipset te fungeren; een optie die je niet hebt bij de nieuwste Intel-chipsets (of toch veel minder).
Wat is de meerwaarde van deze chipset tegenover Intel's i925x of i915 serie waardoor de nVidia nForce4 ook als overgangs chipset kan fungeren en Intel's chipsets niet? Beiden missen ondersteuning voor een AGP slot, al kan een moederbord fabrikant er altijd nog voor kiezen om een gewoon 32-bits 33MHz PCI slot om te toveren in een AGP slot.

Daarnaast bieden beide chipsets (de Intel's in combinatie met een ICH6 southbridge) oa meer dan voldoende USB2.0 sloten, SATA150, (P)ATA100/133, HDA, Gbit LAN en RAID.

Deze chipset heeft echter wel het voordeel om ook geschikt te zijn voor SMP configuraties middels de ondersteuning voor meerdere processoren. In dat geval heb je het wel over de 2xx en 8xx Opteron series, maar nVidia kan met deze chipset meer markten tegelijk bedienen in vergelijking tot Intel's Alderwood of Grantsdale (mainstream, high-end).
Wel spijtig dat 'm pas eind dit jaar uitkomt. Verder had ik die ook liever gezien met een AGP 8x slot.
Dat die optie mist, valt inderdaad op. Zelfs in de prototype moederborden met de Crush K8-04 (nForce4) ontbrak een AGP slot. De enige ondersteunde sloten zijn daarom PCI en PCI-Express, waarmee de overschakeling van AGP naar PCI-Express weer een sterke impuls krijgt.

Eerder zagen wel al dat Intel's i925X en i915 series chipsets het zonder AGP ondersteuning zouden moeten doen, en nu volgt nVidia met de nForce4 op het AMD platform. De voordelen van PCI-Express zijn blijkbaar groot genoeg voor de fabrikanten van met name de videokaarten, en misschien zelfs processoren, om de klant te dwingen een moederbord met het nieuwe slot te kopen.

De nForce4 kan een SLI configuratie ondersteunen, omdat de chipset 32 PCI Express-lijnen beschikbaar stelt. Voor een SLI-compatible moederbord heb je minimaal één PCI-Express x16 en één PCI-Express x8 slot, waarbij de laatste dan als PCI-Express x16 moet fungeren. Eigenlijk is dit dan een PCI-Express x16 op halve snelheid.

De overige 8 PCI Express-lijnen kunnen dan worden gebruikt in de vorm van een PCI-Express x4 slot en/of PCI-Express x1 sloten. Een moederbord met twee "echte" PCI-Express x16 is ook mogelijk, maar daarmee gebruik je direct alle PCI Express-lijnen. Voor de moederbord fabrikanten niet echt een optie, omdat je dan een moederbord moet vullen met verouderde, doodgewone PCI sloten.
Wat is de meerwaarde ......(de Intel's in combinatie met een ICH6 southbridge) meer dan voldoende USB2.0 sloten, SATA150, (P)ATA100/133, HDA, Gbit LAN en RAID.
De Meerwaarde is dat ze in ieder geval voor AMD beschikbaar zijn in tegenstelling tot de Intel Chipsets die je noemt ;)
Anoniem: 93545 @silentsnow8 juli 2004 10:52
Wat is de meerwaarde van deze chipset tegenover Intel's i925x of i915 serie waardoor de nVidia nForce4 ook als overgangs chipset kan fungeren en Intel's chipsets niet?
Misschien is deze voor de athlon64 gemaakt en de intel chipsets niet?
Dit hoeft niet perse beter te zijn, maar als je een athlon64 hebt zit je niet te wachten op een intel mobo... want daar kan je niks mee (behalve inlijsten en boven je bed hangen oid)
heeft de intel niet maar ondersteuning voor 2 pata drivers?
ze willen bij intel dus echt dat je overgaat op s-ata hd's en die 2 pata gebruikt voor je cd/dvd drivers.
Wat is de meerwaarde van deze chipset tegenover Intel's i925x of i915 serie waardoor de nVidia nForce4 ook als overgangs chipset kan fungeren en Intel's chipsets niet?
Ik had het hoofdzakelijk over de IDE-controller: de Intel-chipsets hebben slechts 1 IDE-controller aan boord; de nForce4 heeft er 3. Dat betekent dat de Intel chipsets al vol zitten qua IDE-devices wanneer je een DVD-ROM en een DVD-RW installeert... Bij de nForce4 kan je je oudere (IDE-)harde schijven nog meenemen.
Is onboard sound op deze moederborden qua kwaliteit vergelijkbaar met een SoundBlaster Audigy? 'k Heb nog nooit onboard sound gebruikt, maar als dat even goed is, waarom dan nog zoveel geld geven aan die dure SBs...
ik denk wel dat de soundstorm die op de nforce 2 zit redelijk vergelijkbaar is met de audigy, maar als je een audigy hebt zou ik die waarschijnlijk gebruiken i.v.m. cpu load en net iets meer opties in de drivers
ik denk wel dat de soundstorm die op de nforce 2 zit redelijk vergelijkbaar is met de audigy, maar als je een audigy hebt zou ik die waarschijnlijk gebruiken i.v.m. cpu load en net iets meer opties in de drivers
Volgens een test op naar ik geloof Tomshardware destijds trok Soundstorm 4% CPU-tijd, tegenover Audigy 7-10% voor een typische operatie.

Soundstorm is dus minder CPU-belastend. Ik heb zelf op m'n A7N8X Deluxe ook nog nooit gemerkt dat er echt stevige CPU-loads langskwamen, en het geluid is gewoon subliem :)
Vergeleken met mijn Audigy2 trekt de soundstorm in flstudio iets meer cpu belasting..

In spellen is het verschil zo miniem dat het niet te merken is.

Oh en de reden waarom mensen dure SB kaarten kopen is dat je je soundstorm niet kan meenemen naar een andere pc bij een upgrade, aangezien er tot voor kort geen nieuwer soundstorm mobo is.

In principe betaal je nog een keer voor je soundstorm dan, maar ik ga ervan uit dat het wel verbeterd zal zijn.
ik vind 7.1 de grootste onzin... dat is pas echt voorbeeld van marketing... 7.1 heeft niemand nodig... is alleen nuttig voor groooooooote ruimtes..
ben blij dat ze het bij 5.1 houden!
waarom zou dit alleen nuttig zijn voor grote ruimtes? |:( 7.1 komt meer in de buurt van bioscoop geluid dan 5.1 het voegt 2 kanalen toe, en hoeft daarbij niet meteen meer geluid te produceren (als je daar vanuit was gegaan met je groooooote ruimtes).
Biosscoop geluid is meestal 5.1.... DVD's komen voornamenlijk uit 5.1 een enkele (bv LOR) met 6.1. Ik heb nog geen 7.1 gezien. Verder bedoelt jazco waarschijnlijk dat je alleen in grote ruimtes de 7.1 ruimtelijke effecten kunt horen/ nut heeft. Verder voldoet 5.1 prima (6.1 is, mist je kamer groot genoeg is, wel een verbetering IMHO, maar daar zijn de meningen over verdeeld)

IIG Tenzij je je bureau in het midden van de kamer zet heeft IMHO meer dan 5.1 niet zo heel veel nut op een PC.

Overigens ben ik ook heel blij dat soundstorm weer terug is, is nog steeds het beste geluid bij de minste CPU belasting en mooie drivers.
Was het niet zo dat bij 7.1 het geluid van de achter-center kanaal gesplits werd en er dus vergeleken met 6.1 geen verschil is
Ik dacht dat bij 7.1 het achterkanaal idd gesplitst werd en dan betrokken werd bij de side-channels, zodat je een mooiere overgang kreeg van links naar links-achter...

Er zijn nog idd geen films die 7.1 ondersteunen, want Dolby Digital EX en DTS-ES zijn bijde 6.1... Ik dacht dat de enige standaard die 7.1 ondersteunde THX 7.1 was, maar ik weet niet precies de naam hiervan....

Maar de EX effecten zoals in de laatste regel van de t.net post wordt genoemd is dus van Dolby Digital EX, oftewel 6.1 ipv 5.1 geluid....

De 7.1 remix wordt dus door aparte decoders verzorgt (Zoals de Creative DDTS-100)
7.1 of 5.1 heeft niks met grote ruimtes te maken. Het geluid gaat over aparte kanalen naar speakers die in een andere hoek tov het oor staan. Hierdoor ontstaat dus een beter surround geluid.

Het is toch ook niet dat ze in de bioscoop een 22.1 systeem hebben 8-)

Voor grote ruimtes heb je enkel meer eindtrappen nodig die dan eenzelfde signaal versturen naar de speakers.
De reden dat er 7.1 op zit is omdat er hele goedkope, prima presterende, 8-output codec chips (b.v. van Crystal) te krijgen zijn.
In het artikel op theinq staat dat de chipset 1x16 X PCI-E slot en één 1 x 8X voor SLI

Maar dat snap ik niet goed, wanneer je dus die SLI wil gebruiken (2videokaarten van Nvidia die samenwerken dus) hoef je geen 2 16X PCI sloten te hebben maar slechts één 16X en één 8X
klopt dit?
Past een VGA kaart dan zowel in een 16X slot als in een 8X slot?
Ik vind het toch ook maar raar, trouwens bij die compu vam alienware waar SLI gedemonstreerd wordt zijn het toch wel 2 x 16X sloten
Wat natuurlijk ook goed kan is dat The Inquirer er lichtjes naast zit, 't is natuurlijk nog altijd een roddelsite :+
32 lanes betekent dat je ook twee maal pci express x16 kunt implementeren, en dan zijn je lanes opgebruikt

je zou ook 32 sloten pci express x1 kunnen inbouwen, zolang je maar in taal niet meer dan 32 lanes nodig hebt
Anoniem: 79837 @Yoeri8 juli 2004 15:52
anders gaan we de lanes toch timesharen :+
Anoniem: 61352 8 juli 2004 08:53
tis dat dit afkomt van The Inquirer, twordt toch dan nog wachten op de officieele release vanuit Nvidia, valt de SP10 trouwens onder HDA? waarom geen 7.1 ondersteuning :? (woops beetje te snel :9)
Als je het oorspronkelijk artikel leest op The Inq, dan zie je dat die wel 7.1 zal ondersteunen. Of het HDA wordt, weet ik niet.
Lees het verhaal op The Inquirer even. Ondersteuning voor 5.1, 6.1 en 7.1
Anoniem: 105193 8 juli 2004 14:51
En met Dolby Prologic II 7.1 klinkt muziek ook fantastisch :9~ dan hoor je de stemmen en instrumenten overal vandaan komen, net als zu bij Prologic II Music 5.1
Dolby Prologic (zowel I en II) is er voor het upmixen van stereo geluid (2.0) naar 5.1 geluid.

Doly Prologic IIx is er voor 7.1 geluid, maar ik ben nog geen decoder tegen gekomen die dat al ondersteund...

Meestal is er wel gewoon een upmix van 5.1 naar 6.1 / 7.1 geluid aanwezig in de decoders, zodat het eigenlijk op hetzelfde neerkomt.... :)
Anoniem: 110020 8 juli 2004 08:55
Ziet er goed uit , en eindelijk weer soundstorm , als die even goed is , of beter zelfs , dan de eerste versie , is dat mooi meegenomen . Dit vond ik namelijk één van de mindere punten van de nforce³ chipset , het ontbreken van soundstorm .
De mensen op het nForcersHQ.com forum lijken van mening dat dit bericht met een grote korrel zout genomen moet worden, in ieder geval wat Soundstorm 2 betreft.
Was het niet zo dat de SB Audigy 3, die eind dit jaar uitkomt 10.2 geluid zou gaan produceren?
Dit was volgens mij een gerucht, maar wel eentje die als het waar is, die Soundstorm toch weer minder aantrekkelijk maakt. Hoe gaat dat BTW werken? 2x een 5.1 set eraan pluggen?
ik heb zelf (sinds een weekje) een bord met een nforce 3-chipset, en ben er erg tevreden over.
qua audio vind ik het alleen iets minder, ben mn oude sblive maar blijven gebruiken. maar dat is ook vanwege de creative-software, die net iets meer mogelijkheden heeft :o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.