nVidia's nForce3 250Gb-chipset onder de loep genomen

De jongens van Gamers-Depot hebben een review gepubliceerd van het nForce3 250Gb-referentiemoederbord. Deze chipset is de opvolger van de nForce3 150. In het inleidende stuk van de review wordt een klein stukje historie opgerakeld, met name het tijdperk van de nForce3 150 en de verbeteringen die versie 250Gb brengt ten opzichte van zijn voorganger. Een van die verbeteringen is dat er nu native Serial ATA-ondersteuning is, het gaat met andere woorden niet meer via een apart chipje. De ingebouwde controller ondersteunt eveneens RAID en nVidia heeft een handig tooltje nvRAID meegeleverd op de arrays softwarematig te kunnen instellen en om schijven meteen te kunnen toevoegen, dankzij de 'hot-plugableheid' van Serial ATA.

Er is eveneens ondersteuning voor Gigabit Ethernet. Doordat de load van deze verbinding geplaatst wordt op de Media and Communications Chip (MCP) van de nForce3, ondervindt de processor er bijna geen 'last' van. nVidia heeft tevens een hardwarematige firewall toegevoegd aan de nieuwe nForce, die de reviewer zeer kan bekoren. Er wordt nog even gesproken over het softwarematig overklokken van het systeem en over het uitstekende SoundStorm-audiosysteem. Hoewel er geen Dolby Digital-ondersteuning meer aanwezig is, blijft SoundStorm zeer helder geluid genereren waar volgens de reviewer enkel de Audigy 2 aan kan tippen. Na de inleiding en bespreking is het uiteraard tijd voor de onverbiddelijke benchmarks, waarin het nForce3-bord het moet opnemen tegen VIA's K8T800-chipset.

In de gedraaide benchmarks - ondermeer 3D Studio Max 6, 3DMark03 en een verzameling games, weet de nForce3 250Gb zijn concurrent zonder uitzondering voor te blijven. Het verschil is weliswaar niet altijd even groot, maar nVidia's chip is duidelijk heer en meester op het gebied van prestaties. Bovendien gaat het 'slechts' om een referentiebord, dus het is zeer waarschijnlijk dat de nForce3 250Gb-borden van grote merken nog beter zullen presteren. nVidia's missie is volgens de reviewer duidelijk volbracht: er is een duidelijke verbetering ten opzichte van de nForce3 150; het nForce3 250Gb-platform wordt dan ook bestempeld als een must voor Athlon 64 (FX)-gebruikers die topperformance en de beste features zoeken.

nVidia nForce3 250Gb-referentiebord (480px)
Het gereviewde referentiebord; klik voor een grotere versie.

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

09-04-2004 • 13:55

36

Bron: Gamers-Depot

Lees meer

nForce3 250Gb-moederbord getest
nForce3 250Gb-moederbord getest Nieuws van 10 maart 2004

Reacties (36)

36
36
33
12
2
0
Wijzig sortering
Techrapport doet het beter imho: http://techreport.com/reviews/2004q2/nforce3-250gb/index.x?pg=1

Meer benches en er wordt vergeleken tussen nForce3 150, Via K8T800 en nForce3 250Gb. De review van Gamers depot kijkt naar de Via K8T800 en nForce3 250Gb.
En die zeggen dat Soundstorm dus wel ontbreekt:
The SoundStorm APU's hardware acceleration and Dolby Digital encoding capabilities are sorely absent from the nForce3 250Gb.
SoundStorm ontbreekt ook. Word niet meer ontwikkeld, nVidia pulled the plug.

TR review stukken beter dan die van GAMERSdepot, die zich beter zou bezighouden met GAMES ipv hardware :)
waarom staat er in de review hierboven dan dat het er wel in zit?

ook laten ze het nieuwe soundstrom interface menutje zien, van de nieuwste update. lijkt me dat ze dat niet zomaar doen of wel.
ik dacht dan NVidia werkt aan een opvolger of verbetering

omdat andere Chipset makers ook goede onboard sound op de markt brengen (of die is er al weet ik niet)
werkt Nvidia op het moment aan een 7.1 versie van soundstorm dat heb ik gister nog ergens gelezen.
dus ik denk dat nvidia wel degelijk aan soundstorm zit te werken.
sorry dat ik geen directe link heb stond dacht ik ergens op GOT of op de FP.
Mmm, sterk bordje :)

Ik snap alleen niet dat Nvidia zonder jarenlange ervaring in dit gebied (moederborden, chipsets) zo ineens aan de top van de AMD mama-planken kan staan... Zijn er andere bedrijven die Nvidia hierbij helpen? Kopen ze technieken op van andere bedrijven? Maken andere bedrijven de onderdelen, en plakt Nvidia z'n naam erop?

Zéér spijtig dat Nvidia dat nog geen bordjes voor Intel maakt :)
ik vind snelheid en features eigenlijk minder belangrijk dan compatibiliteit en stabiliteit. zouden ze daar ook wat aan gedaan hebben? ik doel vooral op geheugenproblemen etc.
En de compatibileit met Linux. Ik vraag me af of deze chipset dezelfde problemen heeft als de nforce2
... welke problemen met linux?
zeker met kernel 2.6 heb ik geen tot weinig problemen, want er zit gewoon native ondersteuning in.

en verder is nieuw hardware niet echt linux's sterke kant natuurlijk.
Anoniem: 76695 @smvs9 april 2004 18:00
Ik verzeker je, ik kan vanuit professioneel standpunt zeggen dat de nForce 2 tenminste de meest stabiele oplossing tot nu toe is gebleken. D'r komen in ieder geval veel meer VIA plankjes terug.
Ik snap alleen niet dat Nvidia zonder jarenlange ervaring in dit gebied (moederborden, chipsets) zo ineens aan de top van de AMD mama-planken kan staan... Zijn er andere bedrijven die Nvidia hierbij helpen? Kopen ze technieken op van andere bedrijven? Maken andere bedrijven de onderdelen, en plakt Nvidia z'n naam erop?
Nvidia maakt geen planken, alleen de chipsets.
Ze zullen goede research gedaan hebben, en heel wat hulp van AMD, die wil eigenlijk geen chipsets maken....
Anoniem: 88299 9 april 2004 14:07
vraagje is dit socket 939/940?
Ja dat klopt. Anders zou er geen ondersteuning voor de FX cpu zijn :)
Dit is een socket 754 (reference) moederbordje. De nForce 3 250 zal in de toekomst zowel op mobo's met socket 939 als 754 te vinden zijn. Voor socket 940 moet je bij de nForce 3 150 chipset zijn.
socket 939/940 hebben geen gat in het midden, socket 754 wel. (zo zijn ze wat makelijk uit elkaar te houden, anders moet je steeds alle gaatjes gaan tellen... :Y) )

maar zoals gezegt ondersteud de chipset zowel 754 als 939/940. (de cpu <--> northbridge aansluiting is immer precies het zelfde dus waarom niet)
Hmm, dual-VGA output onboard, dat kom je niet vaak tegen.
Dat moet dus een fout in de (pers?)foto zijn, de nForce3 heeft helemaal geen onboard video. Het zullen gewoon wel seriële poorten zijn.
Anoniem: 91505 @Anton9 april 2004 19:52
Nee, die heeft uitstekende pinnetjes (male) en maar 2 rijen, terwijl dit 3 rijen gaatjes (female) zijn: het is gewoon VGA-uitgang x 2, dus vraag: welke onboard videochip wordt er gebruikt en wat is prestatie ervan ?
Shuttle XPC 's hebben het vaak (ben erg bekend met de nforce2 versie hiervan en erg tevreden)
Mis ik de voedingsconnector of hoe heb ik dit? ik zie wel de 12 volt plug maar geen 20 pins connector |:(

edit:
ja; dat dacht ik ook al te zien maar dan hebben ze die er wel uitgepaint of iets dergelijks want het ziet er echt verongelukt uit...
Anoniem: 29646 @GH45T9 april 2004 15:41
uitvergroten: de voedingsconnector zit gewoon achter de floppy connector. zie ook hier
kan me nie voorstellen dat ze opeens zoveel zuiniger zijn geworden (+ dat het niet eens kan)
:P

edit:
hmz, wat zit er achter die zwarte connector?
Mooi bord, heel compleet en leuke specs. Alleen jammer dat PCI Express nog ontbreekt.

Hoopte eigenlijk op een gemengt bordje...
Wat voor voordeel heb je dan aan PCI Express?
Als je het voor videokaarten doet kan je het maar beter vergeten want die zijn nog lang niet goed genoeg ontwikkeld.
- Hogere snelheden. Voor bvb Raidcontrollers, die nu vastzitten op een 133MB/sec.
- Lagere latencies. Goed voor alles.
- Minder complexe moederbord design. Minder banen naar pci sloten.
- Vernieuwing: we zitten toch al een hele tijd met dezelfde PCI bus. Die in vele gevallen een bottleneck is. 133MB/sec is niet meer van deze tijd.
- Geen gedeelde bus. Elke poort heeft zijn eigen snelheid.
- Videokaarten: De kaarten zelf zijn een kwestie van bridge chipje, en in de toekomst een nieuw design uitvinden als PCI express ingeburgerd is. Zoals in vele gevallen van nieuwe videokaarten zijn slechte prestaties het gevolg van slechte drivers. Net zoals PCI-E videokaarten nu (nog) bagger zijn.

Veel voordelen dus...
Anoniem: 56887 9 april 2004 16:06
Ziet er best goed uit. Vooral het feit dat soundstorm weer aanwezig is is erg positief. Wat dan weer jammer is is dat 7.1 geluid in de opmars is. Vooral nu Intel één van de komende chipsets voorzien heeft van 8 kanaals geluid.
Vermits Intel een erg grote speler is komt daardoor 8 kanaals geluid binnen handbereik van zowat iedereen die op dat ogenblik in een nieuwe pc met een intel chip investeerd.
Nietemin is er nog altijd de optie om een 8 kanaals geluidskaart te kopen. Maar die kost ook zo'n kleine €100.
Al met al is dit uiteraard een erg krachtige chip die misschien wel goedkoper zal zijn dan tegenhangers van Intel. Ik wacht vol spanning af op de prestaties van deze chip in een dual Opteron setup. Misschien wordt het dan de opvolger van mijn huidige MPX opstelling.
Kan je me het nu vertellen als je meer dan een 5.1 gaat opstellen 6.1/7.1/ 8.1 ???? beter hoorbaar ??
zeker als een speaker setje niet meer dan € 125 kost hoor je echt niet zoveel verschil......
Voor zover het bekend is zal de nForce3-250(GB) niet uitgerust worden met een onboard SoundStorm. De informatie in de (naar mijn mening enorme beperkte) review van het nForce3-250 Reference Moederbord is op dat punt verkeerd. Er zijn echter geruchten dat SoundStorm zal terugkeren op de S939 versie van een verbeterde Athlon64 chipset met de (code)naam CK8-04 ( bron )

De review van Techrapport is imho de betere review van de capaciteiten die de nieuwe nForce3 chipset zal bieden (ondanks dat de SIS755 chipset niet is meegenomen in beide reviews). Uit deze review blijkt dus dat qua snelheid de K8T800, de nForce3-150 en de nForce3-250 zeer weinig van elkaar verschillen. Persoonlijk vind ik de verschillen zo weinig dat het voor mij niet zodanig interessant is om mijn huidige GA-K8NNXP (dat ook beschikt over S-ATA RAID, 2 x ATA133 RAID en GBIT lan) moederboard te vervangen voor eentje met een nForce3-250 chipset ondanks de PCI/AGP lock.

Over het algemeen kunnen wij dus concluderen dat doordat de A64 beschikt over een interne geheugencontroller, dat de huidige A64 S754 chipsets alleen kunnen uitblinken in de extra's en nagenoeg niet op gebied van performance.
Vreemd... er zitten twee VGA connectoren op. Dus ondersteunt de chipset on-board dual-head video?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.