Kink in de glasvezel voor netwerkplannen Amsterdam

De rechtbank in Groningen heeft afgelopen vrijdag bepaald dat de stad Appingedam de aanleg van een glasvezelnetwerk moet staken. Volgens de rechter is het namelijk nog niet duidelijk of er sprake is van staatssteun. De plannen van Appingedam lijken sterk op die van Amsterdam, waar wij enkele dagen terug nog over berichtten. Het is de bedoeling dat in Amsterdam een modern en snel glasvezelnetwerk aangelegd gaat worden. De aanlegkosten zijn geraamd op 700 miljoen euro. De Amsterdamse overheid zal hiervan in eerste instantie 7 miljoen euro voor haar rekening nemen, maar dit bedrag zal naar verwachting hoger worden als er meer aansluitingen opgeleverd worden. Bedrijven uit Amsterdam hebben aangegeven een ander deel van de kosten op zich te nemen. Op dit moment kunnen inwoners van de hoofdstad al snel internetten via de kabel of adsl. De gemeente Appingedam zal door de gerechtelijke uitspraak toestemming voor de investeringen moeten gaan vragen aan de Europese Commissie.

GlasvezelkabelWanneer men daar vindt dat het om staatssteun gaat, dan kunnen de huidige plannen weggegooid worden. De gevolgen van deze uitspraak zullen ook gevolgen hebben voor Amsterdam. Advocaat Winfred Knibbeler, die namens Essent de zaak aanspande tegen Appingedam, meent dat ook Amsterdam nu toestemming zal moeten gaan vragen in Brussel. Een dergelijke procedure kan meer dan een jaar duren en dan is het nog maar de vraag of het antwoord ook positief zal zijn. In de ogen van de advocaat ontbreekt namelijk de noodzaak voor een nieuw netwerk aangezien er al mogelijkheden zijn voor snel internet. Als er al goede beschikbare opties zijn, is de kans erg klein dat de Europese Commissie zijn toestemming zal geven. Citynet, het bedrijf dat het Amsterdamse netwerk aan zal leggen, ziet een eventueel onderzoek door Brussel echter vol vertrouwen tegemoet.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

04-09-2004 • 20:39

69

Submitter: carpin

Bron: Het Parool

Lees meer

Amsterdam krijgt tweede glasvezelnet
Amsterdam krijgt tweede glasvezelnet Nieuws van 3 augustus 2006
Glasvezelnet Amsterdam komt er aan
Glasvezelnet Amsterdam komt er aan Nieuws van 2 september 2004

Reacties (69)

69
67
46
23
8
2
Wijzig sortering
De situatie in Appingedam:

Het bericht is imo niet helemaal compleet. Appingedam is een vrij kleine stad en het was dan ook moeilijk dit project van de grond te krijgen. Er zijn relatief weinig mensen die meedoen (de mensen hier hebben minder behoefte aan snel internet dan de mensen in de randstad).
Vandaar dat het vonnis van de EU dodelijk kan zijn voor het project in Appingedam, als er meer kosten komen moeten de burgers dat betalen (door hoger gemeentegeld) of de deelnemers (maar als de prijs stijgt daalt de vraag). Of het dan rond komt is dan dus zeer onzeker.

In Amsterdam is zoals ik las 7 miljoen betaald uit overheidsgeld van de totale 700 miljoen. Dat is 1%. In Appingedam is dat percentage hoger. Een extra 7 miljoen zal dan ook in Amsterdam wel moeten kunnen worden opgehoest.

Volgens mij zal het in Amsterdam alleen een beetje vertraagd worden, doorgaan zal het wel.

Ik had me al verheugd op mn eigen webservertje in Appingedam met 2Mbit Upload :(
In de ogen van de advocaat ontbreekt namelijk de noodzaak voor een nieuw netwerk aangezien er al mogelijkheden zijn voor snel internet.

Slechte zaak deze uitspraak.

We moeten gewoon investeren in de toekomst, anders lopen we over 10 jaar hopeloos achter.

En glasvezel is nu eenmaal het medium van de toekomst, er kan immers zoveel bandbreedte overheen..
Ik vraag me af waarom Essent hier nu pas mee komt. Al bijna een paar jaar lopen diverse gemeentes rond met plannen voor een eigen glasvezel netwerk, de regels mbt overheidssteun bestaan volgens mij zelfs al veel langer. En dan probeert Essent het op bijna het laatste moment, vlak voordat de uitvoering gaat beginnen of zelfs al bezig is, nog even met een rechtzaak om de plannen te dwarsbomen.
Ik denk dat Essent hier meer bedoelingen mee heeft dan alleen de eigen concurentiepositie veilig te stellen. In geen van de gevallen zijn ze zelf het beste uit de bus gekomen voor het uitrollen/beheren van deze nieuwe netwerken. In Appingedam hebben ze van het begin af aan geroepen niets te zien in investering in een breedband daar. Hebben ze eigenlijk uberhaupt wel meegespeeld in de strijd bij Amsterdam / Rotterdam en bij andere plannen?
Het lijkt er sterk op dat Essent het niet kan hebben dat als ze zelf niets willen/kunnen aanleggen een ander dat gaat doen. Een vuil juridisch spelletje dus, met de consument als gedupeerde. Die blijven wederom langere tijd verstookt van (een keuzen aan) breedband.
Anoniem: 57243 @kodak6 september 2004 00:45
Ja en dan te bedenken dat die glasvezelkabel al 7 jaar geleden gelegd is in de noordzee om Londen Oslo, Groningen en ook Amsterdam aan elkaar te linken. En in de toekomst nog meer grote steden op aan te sluiten. Dat snijd toch absoluut geen houd als zo'n clown van Essent een procedure aanspant. Die rechters in Groningen zijn dan ook een stelletje randdebielen van de bovenste plank dat ze met deze uitspraak komen. Dat stink op zich ook weer naar de misdaad. Er zijn in deze onwikkeling miljoenen te verdienen. Essent pikt geen graantje mee. Dat is dan gewoon erg dom. Laat de glasvezel met rust en laat de markt zijn werk doen.
Waarom komen ze daar nu pas achter. Voordat je zo'n project start lijkt het me dat je dit soort gerechterlijke kwesties al uitgezocht hebt.

Eerst denken, dan doen mensen... :9
Dat werkt bij gemeente ambtenaren anders. die denken zeven maanden (!!!) na over je vergunning voor een dakkapelletje op je huis, doen 28 weken over je vergunning voor een rockfestival, moeten zich bemoeien met of je als scoutingvereniging wel het recht hebt een bootje bij te kopen (die vierhonderd euro subsidie gaat daar wel aan op ja, maar toch bedankt voor de aalmoes) en zo kunnen we nog wle even doorgaan.
Om deze traagheid bij zinvolle dingen te compenseren, leggen ze héél snel overal drempels, die zo hoog zijn dat je auto stuk gaat, waarna zze de drempels niet verlagen, maar de wég verhogen. Die was namelijk te laag, daardoor leken de drempels veel hoger...

Ik zweer het je, als een gemeente überhaupt heeft (mee)gedacht is dat zó'n zeldzame gebeurtenis dat je ze eigenlijk gelijk al een bosje bloemen moet sturen.
offtopic:
Ach, het kan ook anders hoor. Vroeger werd er hier in Rotterdam voor elke kleinigheid de straat opengebroken: eerst riolering, een week later telefoonkabels, een maand later gasleidingen... Nu is het zo dat je de straat pas mag opbreken als je hard kunt maken dat er daarna minstens een half jaar niets meer de grond in hoeft. Als gevolg daarvan coördineren alle gemeentediensten nu hun graafwerk. Alles gaat nu sneller en goedkoper, dus het lukt blijkbaar toch.


Ik vind dit de sleutel tot het artikel:
In de ogen van de advocaat ontbreekt de noodzaak voor een nieuw netwerk.
Is meneer naast advocaat nu ook al IT-specialist dan? Nee? Dan kan hij dus ook niet beoordelen of het nodig is of niet. En heeft hij misschien weleens gehoord van investeren in de toekomst? Je moet niet kijken naar wat er NU nodig is, maar over 10 of 20 jaar. En als je het aan de kabelaars overlaat dan hebben we in 2150 nog steeds hetzelfde brakke netwerk. Ik vind niet dat de staat zich overal mee moet bemoeien, maar in dit geval is het nodig om de zaken van de grond te krijgen. Je ziet wat er gebeurt als de commercie zich ermee bemoeit: die proberen alleen maar de zaak op te houden.
De sleutel zit inderdaad in het "de noodzaak niet zien voor". Het probleem is namelijk dat Essent in Appingedam Internet via de kabel aanbiedt, en dus niet zit te wachten op nog een concurrent.

Wanneer die concurrent om zeep geholpen kan worden doet men het, en in dit geval hebben ze een manco gevonden...
Ik wilde je een +1 inzichtvol geven, maar je staat al op +4 Inzichtvol, dus ik kan er niks meer bijgeven.

Ik wilde toch even laten weten dat je me bijzonder geraakt heb met je verhaaltje...briljant & oh zo waar. (helaas)

Dus bij deze alsnog erkenning :)
@aartdeheus
Op zich is je reactie zeer offtopic, maar er zit wel wat in denk ik. Edoch: Zie dit artikel, was laatst ook in het nieuws. Er zijn ook in de politiek misschien nu mensen die er wat aan willen doen. Laten we het hopen.

vooral de laatste alinea is wel mooi:
(...) Voor burgers zijn er wèl zware sancties. Als ze één dag te laat zijn, worden ze vaak niet-ontvankelijk verklaard en zijn ze hun rechten kwijt. Daarnaast worden de leges en griffierechten steeds hoger. Ook in het algemeen vraagt de overheid steeds meer van de burgers. Het wordt dan ook tijd dat de wetgever ook de overheid sterker aanspreekt op haar plichten.
* 786562 Jack
Bij deze, genomineerd voor +5 !
En waar ga je die waterstof vandaan halen? Waterstof is enkel goed als energie-drager en moet 'gemaakt' worden wat altijd meer energie kost dan wat je er uit haalt. Je pakt dat spul niet gewoon uit de lucht ofzo :(
Iemand een idee waarom Essent zoiezo hier een rechtzaak van heeft willen maken.. ??
Ja,

(1) want als je concurrent staatsteun krijgt en jij (lees Essent) niet, dan is er sprake van oneerlijke concurrentie en dat mag absoluut niet binnen de Europese mededingingsregels. Ik las trouwens in mijn krant 2 verhalen (voorpagina en pagina 5 ofzo van het AD), 1 noemde de concurrentievervalsing, het andere artikel meende dat de Europese aanbestedingsregels zijn geschonden. (misschien is het wel allebei).

(2) Overheidsbedrijven mogen absoluut niet concurreren met het bedrijfsleven. Nutsbedrijven zijn alleen bedoeld voor collectieve taken waarvoor geen marktpartij beschikbaar is.

Tsja, concurrentievervalsing mag niet maar bijdehante ambtenaren denken nog wel eens boven de wet te staan. Aangezien overheden strafrechtelijk niet vervolgd kunnen worden, willen ambtenaren nog weleens smerige streken uithalen naar particulieren en/of bedrijven.
Overheden kunnen wel strafrechtelijk worden vervolgt hoor.. gebeurd regelmatig hoor..
Concurentie lijkt mij. Het glasvezel netwerk zal een deel van hun (potientiele klanten afpakken.
Ja ze raken hun monopolie positie dan kwijt.

Maarja dat raken ze toch kwijt, satelieten worden krachtiger
ontvangers worden kleiner en goedkoper.
Volgens mij gaat het in de toekomst door de lucht en door glasvezel en coax is history
ja alleen jammer dat de satelieten niet dicheterbij de aarde komen he. Nu duurt 1 pakketje up en down al ruim 3 seconden!
Er wordt reeds geexperimenteerd met een satteliet systeem dat veel dichter bij de aarde staat, waardoor het de performance krijgt die vergelijkbaar is met WiFi, ofwel, zo goed als geen vertraging. Als ik me niet vergis staan die sattelieten zo'n 23KM van het aardoppervlak verwijderd en wil men met een stuk of 15 de USA mee voorzien van mobiel internet ongeacht waar je je in de USA bevind...

edit:
Off-topic gemodereerd? Omdat ik reageer op de bovenliggende posting met relevante informatie? Okay.. Dat is logica |:(
@carnager^sdv: 23 km? Hoe zorgen ze er dan voor dat ze niet te pletter slaan?
heb je daar een link van?
ik heb geleerd dat op een bepaalde hoogte ze in een stationaire baan komen, dus ze gaan even snel als dat de aarde draait
als je een lagere baan neemt, dan gaat hij sneller dan dat de aarde draait dus zal je mooie sateliet weggaan bij jou
moet je wachten tot de volgende sateliet voorbij komt
misschien dat ze hier een oplossing voor hebben dus graag een link
Anoniem: 36879 @carpin5 september 2004 00:42
Precies!

Het wordt tijd dat we de onzalige projecten gaan stoppen die toch alleen maar bedoeld zijn om monopolies te laten bestaan.
Niets meer de grond in, alles draadloos. Dat is de toekomst.

Later zullen Essent en al die andere oplichters zich wel voor hun kop kunnen slaan dat ze door alle rechtszaken en andere vertragingstechnieken de 'draadlozen' een gigantische duw in de rug hebben gegeven :)
Ik vind het echt een hoere streek van Essent. Ze bieden niet eens kabel internet daar aan. Echt heel zwak om dan een kort geding aan te spannen.
Als KPN het zou doen dan had ik er minder moeite mee.
Daar gaat me 10Mbit server :(
Alsof Amsterdam gehoor zal geven aan het staken van deze plannen.. Zoals sommigen hier misschien wel weten zijn er stations op de nieuwe metrolijn, de Noord-Zuidlijn, niet veilig bevonden en ook onmogelijk veilig te krijgen. Ze zullen dus nooit in gebruik genomen mogen worden. Toch gaat de aanleg ervan lekker door, zonder gewijzigde plannen. En als het er eenmaal ligt, zullen ze in gebruik genomen worden ook.. Ongeacht de sancties. Een prestige-project telt voor Amsterdam hoger dan de rechtbank: dan maar wat dieper in de buidel tasten... Om een lang verhaal kort te maken, dat glas zal er alsnog wel komen, als de andere partijen het niet af laten weten.....
Iets dieper in de buidel tasten voor een prestige-project zal voor de gemeente geen probleem wezen, maar voor bedrijven ligt dit vaak net iets anders.

Het bedrag is in Amsterdam maar een luttele 7 miljoen (1% van het totaalbedrag waarvan bedrijven waarschijnlijk zo'n 70% investeren). Ik denk dan ook dat veel bedrijven wel wat meer willen betalen maar het zal zeker niet zonder gevolgen gaan wanneer de EU een negatieve uitspraak doet.
Staatssteun of niet. Denk eraan dat het grootste deel van het netwerk dat Essent heeft is over genomen voor een appel en een ei van verschillende gemeentes. Is dit dan ook geen indirecte staatsteun?
En wat dan nog? Mag er geen concurrentie bij dan? De gemeentes moeten tegenwoordig toch ook 'commercieeël', toch?
Nee, bedrijven als Essent en UPC hebben in de "Nieuwe Economie" bedragen betaald varierend van 1000 tot 3000 gulden per aangesloten huishouden. Lullig als gemeentes dan een paar jaar later gaan klagen over het (door henzelf verkochte) kabelmonopolie en gesubsidieerd concurrentievervalsing gaan plegen.

Die 1000 tot 3000 gulden aankoopprijs per abonnee verdien je niet zo snel terug met de huidige tarieven, zelfs niet als je een abonnee vrijwel al je diensten weet te verkopen. Men dacht winst te kunnen maken met allerlei nieuwe technologieën (content aanbieden via settop boxen, media kanalen creëren, etc.), maar dat was allemaal dagdromerij van visionaire CEO's en van consultants die net uit de schoolbanken kwamen.
Lang geleden zagen ze ook niks in automobielen, men vond ze te gevaarlijk en overbodig.
Paard en wagen was snel genoeg.

;)
Wat hadden we ons daar een milieuverontreiniging kunnen besparen zeg. :P(just kidding)
Anoniem: 113889 @carpin6 september 2004 12:10
640 bps is genoeg voor iedereen ;).
Ik dacht dat het probleem in Appingedam was dat de gemeente het onderhands had uitbesteed en dat het daardoor niet aan de Europese wetgeving voldeed aangezien het Europees aanbesteed had moeten worden: daarom heeft de rechter Essent in het gelijk gesteld.
Voor zover ik weet is de aanleg van het glasvezelnet in Amsterdam wel Europees aanbesteed en zou dit probleem dus geheel niet aan de orde zijn.

Nou kan ik het mis hebben, maar ik denk dat het artikel te veel de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt....
In de ogen van de advocaat ontbreekt namelijk de noodzaak voor een nieuw netwerk aangezien er al mogelijkheden zijn voor snel internet.
Dit argument lijkt mij vrij eenvoudig onderuit te halen. Ik bedoel, wat is snel. Het is iig een relatief begrip.

Op dit moment vind ik downloaden met zo'n 200 kb/s snel. Maar als ik online een film wil bestellen om op mijn home theater af te spelen dan kom ik van een koude kermis thuis.

Voor de toepassingen op dit moment is de bestaande techniek idd snel genoeg, maar voor de toekomst heeft elk huishouden de nodige bandbreedte nodig om gebruik te kunnen maken van allerlei online toepassingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.