Grote DTP-spelers krijgen concurrentie uit open-sourcekring

Ook in de wereld van de desktop publishing (DTP) zullen de softwareontwikkelaars concurrentie gaan ondervinden van open-source. Scribus is een opmaakprogramma dat is ontwikkeld voor het Linux-platform. Deze markt wordt op dit moment gedomineerd door de producten van Adobe en Quark: respectievelijk InDesign/PageMaker en QuarkXPress. Scribus versie 1.2 is augustus dit jaar uitgekomen en biedt een gebruiksvriendelijke user interface. Het pakket bevat onder andere een PDF export engine en door de rendering is er goed te zien hoe de ontwikkelde opmaak eruit komt te zien. De ingebouwde story editor zorgt voor de toepassing van verschillende stijlen.

Het gemaakte document kan, als het klaar is, in een voor een drukker geschikt formaat worden geëxporteerd. Scribus biedt ondersteuning voor de formaten EPS, PS en SVG en het is mogelijk om bestanden te importeren die gemaakt zijn met een ander product. Behalve op Linux kan de software ook draaien op HP-UX, Solaris, BSD en Mac OS X. Laatstgenoemde is interessant omdat de producten van Apple veel gebruikt worden in de DTP-wereld. Een versie voor Windows 2000 is nog in de experimentele fase.

Scribus screenshot

Door Gabi Gaasenbeek

05-09-2004 • 10:02

56

Bron: Linux Devcenter

Reacties (56)

56
54
39
17
1
7
Wijzig sortering
De titel en het artikel doen het voorkomen alsof Scribus nu al functioneel de standaardpaketten in de DTP-wereld evenaart maar da's een beetje overdreven. Scribus is niets meer en niets minder dan een entry level DTP-pakket. Goed voor wat het kan, en uitstekend voor de prijs, maar er is geen professionele DTP-er die er aan zal denken om ooit over te stappen van Quark Xpress of InDesign.
Recent is een commerciële krant overgeschakeld naar Scribus + Gimp + Inkscape. Ook op de scribus mailing list zitten toch een aantal mensen die professioneel met DTP bezig zijn, en geavanceerde mogelijkheden voor print-press gebruiken.
Ik heb dus die SlashDot-pagina bekeken, de link naar een interview gevonden en op pagina 2 de verwijzing naar die krant gevonden. ( http://www.linuxdevcenter.com/pub/a/linux/2004/09/02/scribus.html?page =2 )

Het gaat hier om "a weekly newspaper in the US, the Twin Tier Times". Dat is dus geen dagelijks verschijnende grote krant maar dit: http://www.twintiertimes.com/
Ik heb de indruk dat het een gratis lokaal verschijnend blad met een hoog politiek activistisch gehalte. Dat verklaart meteen waarom ze overgeschakeld zijn op Scribus want Open Source en Linux doen het heel goed in die kringen.
Anoniem: 75364 @ymmv5 september 2004 10:59
Voor professionele DTP mensen is geen enkel concurrerend product 'goed genoeg' om naar over te stappen, behalve als het precies hetzelfde eruit ziet en werkt. Zelfde verhaal als met Coca Cola vs. huismerk Cola. :P

En verder: Raar he, scribus is nog piep-jong. Voor zijn leeftijd is Scribus een enorm indrukwekkend produkt. Mensen die kleine kranten en tijdschriften publiceren zullen erg blij zijn met Scribus, en Scribus heeft zeker de potentie om het binnen kort helemaal te gaan maken onder de alto-DTP-ers.
Huismerkcola smaakt anders, dat is dus een kwestie van smaak.
Als een programma features slimmer en makkelijker geimplementeerd heeft wordt het wel degelijk aantrekkelijk om over te stappen, mits de learning curve niet te hoog is.
Kijk, dit zijn nog eens goede ontwikkelingen. Ook heel slim dat het op os x van apple draait. Iedere dtp-er werkt al met een mac. Nu maar afwachten of het zal aanslaan bij de grote groep. Ik hoop van wel.
Nou, iedere DTPer... Er zijn al aardig wat geswitched naar Windows, hoor.
En aanslaan bij de grote groep zal ook nog wel wat voeten in aarde hebben, Kijk alleen al hoe lang Indesign erover heeft gedaan (en nog mee beizg is) om Xpress uit de markt te drukken. En dat is toch duidelijk een sterker programma dan de Kwark versie ;)
Maar ik ben inderdaad ook wel benieuwd. Ik heb wel eens met andere Linux-DTP-programma's getest zoals Impress, maar die misten nog een hoop features die een DTPer toch niet meer wil missen.
Hoe is trouwens de support voor Plug-ins?
hey maar Adobe wist ook dat ze niet in 1 keer de markt van Pre-Press design zoude winnen ze wiste al dat het minstes 3 Versie nodig had om een begin te maken. ik had met de laatste Adobe dagen staan praten praat met het Hoofd van Adobe Beneluxe en er zijn echt dingen waar je gewoon niet tegen op komt met Quirk Xpress en met Indesign CS wel er zijn ook nieuwe dingen in ontwikeling waar mensen vragen naar haden op die Adobe dag. nou ik denk toch dat Bedrijfen toch liever een Bundel Software packet koppen als Adobe CS en dan alles in 1 hebben Photoshop,illustrator,Pagemaker,Indesign en Cue Vission alles bij elkaar is dat toch wel een voordelig prijs je voor zoon pakket. toch.
DANKU KAN EEN GEWOON DISLECT NIET EENS MEER POSTEN HIER.

zal eens op wat fouten van jullie gaan zeuren..

Tip word nederlands leerraar of zo.
offtopic:
Tering, waar heb jij Nederlands geleerd dan?
[offofftopic]
He, ik ken die gast!
Dat is degene die al mijn artikelen typeset...
[/offofftopic]
Zelfs typo's in z'n profile :+
Het zal een Zuid-Afrikaans dialect zijn :)

EDIT: Misschien dislectisch. :-|
Ok, you caught me... Hoe heette dat DTp-programma dan? Ik kan het niet meer vinden. :(
Ik heb Scribus ook even geinstalleerd op mijn Debian Desktop en het lijkt mij inderdaad eerder een concurrent voor de instap DTP markt zoals Microsoft Publischer.

Het is verder wel een heel mooi product. Ik snap trouwens niet waarom de grote spelers in de DTP markt Linux niet serieus nemen.

Het is toch een groei markt waarom dan geen versie voor Linux. Het geeft wel weer aan hoe conservatief de software markt eigenlijk is. Het Linux aandeel is al groter als dat van Apple op de desktop markt.
Ik snap trouwens niet waarom de grote spelers in de DTP markt Linux niet serieus nemen.
Ik denk dat het een hele dure onderneming is voor de grote spelers om hun software te porten, omdat hun software nog niet met moderne Cross-Platform toolkits is gebouwd. Scribus is ontwikkeld op QT zodat ze aan de GUI weinig werk hebt als ze gaan porten naar andere platforms.

De drempel om 'ouderwetse' code te porten ligt dus veel hoger.
Ik heb Scribus ook even geinstalleerd op mijn Debian Desktop en het lijkt mij inderdaad eerder een concurrent voor de instap DTP markt zoals Microsoft Publischer.
Ik denk dat je toch eens verder moet kijken dan. Voor zover ik weet heeft MS Publisher geen ondersteuning voor deze zaken die wel in Scribus zitten:

- Kleurenprofielen
- Export naar PDF (met ondersteuning van geavanceerde functies van Acrobat 5 zoals transparantie, formulieren en encryptie)
- CMYK
- uitgebreide ondersteuning van SVG
- ondersteuning voor Open Type, True Type enType1 fonts
Groote bedrijven houden simpel weg geen rekening met linux, omdat misschien 5 tot 10% van het totaal linux is, dus zeg dat ze daar 4 tot 8 % kwijt kunnen, terwijl ~80% microsoft is.

Als jij zelf een groot bedrijf hebt, wat gericht is op winst maken (daar heb je immers een bedrijf voor opgezet toch :)), dan concentreer je je toch op de grootste afname, in dit geval, microsoft
Kan je je het als groot bedrijf permitteren die 5% v/d markt te laten liggen ?

Als je nu een nieuwe applicatie gaat ontwikkelen, dan pak je toch een cross-platform toolkit. Kost weinig extra tijd en moeite en je pakt wel ff dat extra stukje markt mee.
Ik denk dat bij een kosten-baten-analyse Linux vaak aan het kortste eind zal trekken. Als het ontwikkelen en ondersteunen van Linux-software 5% van de totale cross-platformontwikkelingkosten in beslag neemt zal een bedrijf minimaal 5% van de totale inkomsten terug moeten verdienen. Ik denk echter dat dat percentage kleiner uitvalt. De Linux-markt is net zo klein (of groot zo je wilt) als die van mac-gebruikers. Het belangrijke verschil is dat mac-gebruikers veel meer software kopen. Mac-gebruikers zijn grotendeels professionele gebruikers in de media of anders mensen met een hoog besteedbaar inkomen. Linux-gebruikers zijn veel vaker studenten of principiele OS-gebruikers met een afkeer van commerciele software. Een softwarebedrijf zal waarschijnlijk veel minder Linux-versies dan Mac-versies verkopen terwjl de ontwikkelingskosten ongeveer gelijk zouden zijn. Een andere kostenpost is de support want die zal voor dat kleine groepje linux-gebruikers meestal duurder uitvallen.
Tja, en wat denk je dat zo'n crossplatformtoolkitwel niet kost? en dan heb ik het niet over de kosten van bv een compiler/ide, maar de kosten om je developers er mee te leren omgaan.. De enige crossplatform die mogelijk echt iets kan betekenen is .Net, waarom? omdat de meeste applicatie ontwikkelaars nu al met bv Visual Basic, Visual C++ of Delphi werken.. Het grootste probleem is ook vaak de IDE, ik moet nog steeds een IDE tegenkomen die beter is dan bv die van VB6, en ik heb met al heel wat IDE's voor verschillende talen gewerkt..
Plus bijvoorbeeld voor het bedrijf waar ik voor werk maken wij het pakket WinSalar (www.salar.nl) een salarisverwerkings pakket, en van alle klanten die wij hebben hebben er pas 2 gevraagd of er ook een linux variant komt (En wij hebben ongeveer de gemiddelde MKB gebruiker, nou dan mag je dus al blij zijn dat ze met windows overweg kunnen..) Maar die 2 klanten zijn voor ons echt geen reden om er ook maar over te denken om een linux variant te maken, tja als we het zouden doen is dat meer vanwege hobby ofzo, maar niet van commercieel standpunt geziend.. ofwel het is gewoon niet interessant..
QT is heel simpel op te pakken, en b.v. KDevelop is best een goeie IDE.
misschien wel, maar QT is niets anders dan alleen een gui replacement, dan heb je nog steeds niet het probleem van de verschillende talen (er is bv geen vb voor linux), en wat dacht je van bv database technology, er is voor zover ik weet geen JetEngine voor linux.. KDevelop heb ik nog niet gebruikt, maar is zo te zien ook alleen maar voor linux en niet voor windows (Dus geen crossplatform)..
Als je helemaal van scratch moet beginnen, zullen de meeste bedrijven toch wel kiezen voor .NET omdat die (helaas) wel het meest crossplatform zal zijn dadelijk..

Ook een groot probleem is nog altijd natuurlijk wel de verschillende libraries, er zijn niet altijd dezelfde libraries beschikbaar voor elk platform..

Ook een ander groot probleem waarom linux nog steeds niet voor de gewone (domme) consument is, is dat het nog steeds niet zo gebruiksvriendelijk is als windows is voor bv het installeren van programma's.. Maar het is al wel een stuk beter als een paar jaar geleden...
ooh .. geweldig dus SCRIBUS heeft nu al 5% van de markt. Dat gaat lekker gemakkelijk.

En voor als je het nog niet wist MS is de greep op de markt aan het verliezen.
- Wat is het voordeel van een gewone werknemer om van 2000 nar XP te gaan? Juist geen!
Slechts enkele bedrijven doen dit.
- MS komt pas in 2007 met een nieuwe versie waaruit de belangrijkste onderdelen zijn geschrapt.
- Bedrijven hebben genoeg geleerd over de kwaliteit van MS software en installeren dit pas na de 2de SP. Ergens 2009 dus...
- Linux heeft dus nog 5 jaar! Tevens ondersteund Linux nu wel al de nieuwste processoren( bijv 64 bits) en faked MS dit door een schilletje er om heen te programmeren.

Conclusie: Windows is heeft zijn beste tijd gehad,
Wat me heel erg opvalt van Scribus is dat het zo lekker draait op non-state-of-the-art computers. En toch is het behoorlijk WYSIWYG en de PDF output even goed als van de concurrerende DTP pakketten

Weer geen excuus om mn 5 jaar oude PC op te waarderen.. :(
dat ie 5 jaar oud is, is toch al excuus genoeg ;)
Zonder de cynicus uit te gaan hangen: ik vind de typering "concurrentie" nogal overdreven. In de eerste plaats is Linux (no offence) nog immer een besturingssysteem voor mensen die echt tijd hebben om dat OS draaiende te krijgen.

Dat er een versie voor Mac OS X is, is positief maar dan zou ik nog steeds willen stellen dat we hier beter kunnen praten over een Alternatief in plaats van een Concurrent.

In de DTP-wereld zal het hoogstens als OS voor de fileserver gebruikt worden. In een tak van sport waar Adobe en Quark de dienst uitmaken is het best lastig om een concurrent te worden. Het lijkt mij sterk, dat wanneer er echt bijzondere eisen aan drukwerk worden gesteld, bovenstaande applicatie toereikend is. Kwestie van wachten en hopen dat ze dit een aantal jaren door ontwikkelen... Hoewel, Adobe heeft met haar poging om met Macromedia te gaan concurreren op SWF-gebied dat het schier onmogelijk is om die jaren voorsprong in te halen. Ik blijf sceptisch.
dat het een alternatief is, betekend het ook dat het concurrentie is, immers je kan kiezen. Het is miereneukerig maar als je kan kiezen heb je concurrentie.

Ik snap wel dat je bedoelt dat het moeilijk concurreren is omdat je niet zo snel linux zal installeren voor 1 programma.

Ik gebruik zelf scribus voor klein werk, ik heb voor school met indesign moeten werken en er zit zeker wel verschil tussen de programma\\\\\\\'s. Scribus vind ik ideaal voor het kleinere werk maar met Indesign kun je nog wel behoorlijk wat meer en werkt toch even wat beter voor het professionelere werk.

Maar goed, als het zo doorgaat zie ik scribus nog wel een programma worden wat zeker potentie heeft :)
Het grote voordeel is dat het op verschillende OS'en geinstallerd kan worden. Zo wordt de keuze tussen Linux, Mac en Windows niet meer afhankelijk van de applicatie maar meer van het OS zelf.
Dus stabiliteit, snelheid, security, hardware, etc..

Het al zeker nog enkele jaren duren maar het initiatief is heel OK en heeft zeker toekomst met de
huidige economische situatie.

Het gaat hier trouwens over een DTP pakket en niet over de strijd tussen Windows, Linux en MAC!
Zolang er geen Windows versie is gereleased durf ik niet eens van concurrentie te spreken. De grafische wereld is vrij stug die krijg je echt niet zo snel van software af, vaak alleen al omdat het personeel met een bepaald pakket goed overweg kan.

En waarom er een Windows 2000 versie in expirimentele fase is is me nog onduidelijk, bedrijven stappen nu al over op XP of gaan dat in de komende tijd doen. Ik hoop voor ze dat het ook op XP draait, en ze slaan de grootste groep Mac gebruikers ook over, alsof iedereen al OS X draait.
Zolang er geen Windows versie is gereleased durf ik niet eens van concurrentie te spreken.
Je weet hoe dat gaat in de Open Source wereld. Een killer-applicatie als deze wordt zeker weten naar Windows geport. Het grote publiek zit namelijk nog altijd op Windows.

En aangezien Scribus dan op meer platformen draait dan andere DTP pakketten kan je wel degelijk van concurrentie spreken.
Het grote publiek zit namelijk nog altijd op Windows
Ik heb de indruk dat de grote markt voor deze toepassing op de Mac zit. Of in elk geval een belangrijk deel ervan. Daarom zal er waarschijnlijk eerst tijd gegaan zijn naar de Mac versie en wordt nu pas gekeken naar de Windows versie.
Je weet hoe dat gaat in de Open Source wereld. Een killer-applicatie als deze wordt zeker weten naar Windows geport. Het grote publiek zit namelijk nog altijd op Windows.

En aangezien Scribus dan op meer platformen draait dan andere DTP pakketten kan je wel degelijk van concurrentie spreken.
Experimenteel betekend meestal wel dat het al bruikbaar is. Er zijn waarscheinlijk nog wat windows problemen op te lossen. BTW HP-UX, MAC-OSX en linux zijn allen Unix varianten. Dus porten is niet zo heel moeilijk ;)
Zelfs in de DTP wereld is men nu toch wel over aan het gaan op OS X. Ze zullen ook wel moeten, want Apple verkoopt geen PC's meer die nog OS 9 draaien :)
Niet aan jou nee, maar grote bedrijven en andere instellingen hebben een bedrijfslicentie, dus die kopen systemen zonder OS, waarna systeembeheer het er zelf op legt. Ik denk dat er nog wel wat bedrijven met een OS9 licentie zijn.
Anoniem: 60561 @MachoM5 september 2004 16:07
Op de nieuwe Apple hardware (vanaf ergens in 2003) kun je niet meer vanaf OS 9 booten. Ook niet door het er
zelf op te zetten
http://www.apple.com/pr/library/2002/sep/10macosx.html

Wel blijft het draaien van OS 9 applicaties in de "Classic" box (binnen OS X) mogelijk, maar niet elke OS 9 applicatie werkt (lekker) onder "Classic".*

*"Classic" maakt overigens geen gebruik van emulatie.
Twee bijdragen mijnerzijds aan deze discussie:
1. De meeste DTP-ers zitten tegenwoordig op Windows, hetgeen geillustreerd wordt door het feit dat zelfs Quark tegenwoordig zijn nieuwe releases eerst uitbrengt voor Windows (primary development platform) en dan pas voor MacOS;
2. Scribus heeft meer moeite met het ontwikkelen van de applicatie voor Windows dan naar Linux, Unix en MacOS, omdat de laatste besturingssystemen sterk op elkaar lijken (allemaal POSIX compliant), terwijl Windows radicaal anders in elkaar steekt. Vandaar dat er slechts pas een experimentele W2000 versie is.
Ehm, pagemaker???? Moet dat niet Adobe InDesign zijn? Pagemaker is al tijden uit de running terwijl InDesign het enorm goed doet t.o.v. Xpress
Probleem aan DTP-en is dat je wil dat het er bij de drukker precies zo uitziet als thuis/op het werk. ik heb vorig jaar het jaarboek van de studievereniging met een oude versie van Pagemaker gemaakt, omdat die het beste werd ondersteund door de drukker. InDesign kwam langzaam aan op, maar het risico van een open source pakket wil je helemaal niet lopen. Als je een boek van 350 bladzijden hebt in een formaat dat de drukker niet ondersteund schiet je eenvoudigeweg niets op. Allen voor boekjes en folders die je zelf print is het bruikbaar.
Daarvoor heb je toch PDF?
Anoniem: 13443 @dadj5 september 2004 16:43
er zijn nog genoeg kleine (niet specifiek DTP)bedrijven die dat gebruiken hoor. Bij ons op het gemeentehuis bv. Nieuwe licenties voor Indesign of Quark tikken daar net ff te hard aan in het budget.

Voor dit soort bedrijven is het wel een beetje jammer dat het onder Linux werkt omdat daar niet veel mensen mee werken (niet omdat linux slecht is maar omdat dan iedereen over moet stappen). Maargoed, het heeft toch tijd nodig om bekend/ vertrouwd te worden, cursussen enz..
Wat ik zelf erg interessant vind is dat deze applicatie gemaakt is met QT en er voor windows dus een commerciele versie zal moeten komen om dat QT/Win32 geen GPL of QPL versie kent. :)

En, dat wil ik ook nog zeggen, eindelijk wordt QT ondekt. Vele populaire office-programma's werden nog gemaakt met GTK ondersteuning en ook gimp is GTK. Maar skype en nu dit zijn voorbeelden van populaire programma's die gebruik gaan maken van QT. :)
Vele populaire office-programma's werden nog gemaakt met GTK ondersteuning
Abiword, Gnumeric, welke nog meer? Zijn die zo populair dan?
en ook gimp is GTK.
Duh! Gimp ToolKit weetjewel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.