Sun bespreekt 'Rock'-chip en koopt Opteron-serverbouwer

Zoals verwacht heeft Sun vandaag zijn eerste server op basis van het AMD Opteron-platform geïntroduceerd. De Sun Fire V20z is een dual processor server in 1U rackmount behuizing en beschikt over twee PCI-X-slots, twee hot-swappable Ultra320 SCSI bays en ondersteuning voor maximaal 16GB DDR SDRAM. De machine heeft een vanaf-prijs van 2.795 dollar voor een model met één Opteron 242-processor. Naast de aankondiging van de V20z werd bekendgemaakt dat serverbouwer Kealia zal worden overgenomen, en werden plannen besproken over een nieuwe multi-core chip die maximaal 32 threads tegelijkertijd kan verwerken.

Met de overname van Kealia, een start-up gespecialiseerd in de ontwikkeling van Opteron-servers, zal Andy Bechtolsheim terugkeren naar het bedrijf dat hij samen met Scott McNealy, Bill Joy en Vinod Khoslay in de jaren '80 begon. Bechtolsheim was werkzaam voor Kealia en wordt door McNealy omschreven als de "most prolific and exciting and talented workstation and single-board computer designer on the planet". Hij verliet Sun in 1995 om Granite Systems op te richten, een bedrijf dat later werd overgenomen door netwerkgigant Cisco. Bechtolsheim en Sun delen dezelfde negatieve mening over de Intel Itanium. Volgens Bechtolsheim zitten x86 servergebruikers niet te wachten op een overgang naar een duurder niet-gestandaardiseerd systeem.

Sun Fire V20z dual Opteron-server perspic (groot)

De overname van Kealia geeft een duidelijk signaal af dat Sun zijn plannen met het Opteron-platform serieus neemt. De 59 werknemers van Kealia zijn samen met die van Newisys, een andere ontwikkelaar van Opteron serverproducten, waarschijnlijk de hoogste concentratie van Opteron-specialisten buiten AMD. Naast de Fire V20z zal Sun in het tweede kwartaal een systeem met vier processors op de markt zetten. Deze servers zullen nog niet gebaseerd zijn op de technologie van Kealia. Aan het uiterlijk van de systemen is af te lezen dat de ontwerpen van Newisys als uitgangspunt hebben gediend. Ter introductie van de V20z heeft Sun een promotiedeal aangekondigd waarbij klanten een gratis V20z ontvangen wanneer zij een vijf-persoons licentie van Sun Solaris x86, een development versie van Java Enterprise Server en de bijbehorende development tools aanschaffen. Het pakket kost 1.499 dollar per jaar voor een termijn van drie jaren.

Sun Fire V20z dual Opteron-server perspic (groot)

Op de conferentie toonde McNealy verder twee prototype UltraSparc IIIi+ en UltraSparc IV+ processors, geproduceerd op een 90nm procédé van Texas Instruments. De huidige UltraSparc III- en de nog te introduceren UltraSparc IV-processors worden geproduceerd met behulp van 130nm-technologie. Opmerkelijker zijn de plannen van Sun met een nieuwe multi-core chip genaamd 'Rock'. Rock combineert features uit Sun's eigen MAJC-chips met de technologie die werd overgenomen van Afara Websystems. De multi-core chips zullen opgebouwd zijn uit eenvoudige UltraSparc II cores, die met maximaal acht stuks ondergebracht kunnen worden in een chip van 340 vierkante millimeter. Per core kunnen vier gescheiden threads gedraaid worden, zodat een processor ontstaat die maximaal 32 threads tegelijkertijd kan verwerken. De technologie zal toegepast worden in Sun's toekomstige H-series microprocessors.

Mits succesvol uitgevoerd, zou Sun hiermee een technologische voorsprong kunnen krijgen ten opzichte van de concurrentie, waar de korte termijn plannen niet verder reiken dan dual core single-thread chips (Itanium 2 'Montecito') en single-core dual threaded chips (zoals de Pentium 4). IBM is nog het verst met zijn multi-core multi-threaded plannen voor de Power5, die later dit jaar zijn opwachting zal maken. De technologie van Sun is bedoeld voor gebruik in blade servers. Afara heeft naast multi-core en multi-threaded technologie ook TCP offloading geïntegreerd en zal in de toekomst Secure Sockets Layer-acceleratie aan zijn UltraSparc II core toevoegen. Meer informatie over Sun's Quarterly Launch Event is te vinden op Sun.com.

Sun UltraSparc IIIi perspic (250px) Sun UltraSparc IV perspic (250px)

Door Femme Taken

UX Designer

11-02-2004 • 17:09

16

Bron: News.com

Lees meer

Sun en SuSE sluiten Linux-verbond
Sun en SuSE sluiten Linux-verbond Nieuws van 1 augustus 2003

Reacties (16)

16
16
10
3
0
1
Wijzig sortering
Leuke desktop heb je geen bureau meer nodig gewoon een monitor en toetsenbord erop zetten :o
En oordopjes.. over het algemeen is men niet zuinig met fans in rack-servers...

wat betreft dat bureau: hoe zie je dat voor je? Je wilt de server op de grond leggen ? :P
Sun ... :> Altijd een zwak voor gehad, hoewel ze heel lange tijd echt te duur en niet technologisch geavanceerd genoeg waren... Hier lijkt nu wel verandering te komen - der worden weer betere (goede) beslissingen genomen aan de top.

Het was anders wel nodig dat SUN weer de goede richting uitging... worden spannende tijden voor ze, denk ik... want voordat al dit moois (multithreaded proc) "in de winkel" ligt zijn we alweer een hele tijd verder en die tijd moeten ze ook overbruggen (wat ze nu blijkbaar met de Opteron reeks gaan doen)...

edit:

@bierbuik
idd, een hoop fouten uit het verleden - maar der is nog een kansje dat hun eigen processorlijn blijft bestaan - en als die performant genoeg is, dan kan het tij voor Sun toch keren... Die Opterons zijn inderdaad een noodsprong - tot de nieuwe multicore UltraSparcs komen? Hopelijk... want dat zou Sun zich laten onderscheiden van de rest.

hmja, ik weet niet hoor. Sun was altijd bijzonder omdat hun huiseigen SPARC processor en andere innovatieve technologieen hen een bepaald karma gaf.

nu de magie van SPARC en bedrijfseigen hardware in rap tempo verbleekt is, komen ze met commodity servers (opteron). dit is leuk voor de acceptatie van het opteron platform maar meer een noodsprong van sun imho.

in hoeverre zal Sun in staat zijn echt het SPARC platform achter zich te laten? in hoeverre zal Sun in staat zijn te concurreren met andere "beige box" opteron server fabrikanten? in hoeverre blijft er nog een rol bestaan voor Solaris naast het rap in betekenis groeiende Linux? in hoeverre mist Sun de boot met het opensource eclipse ontwikkelplatform? allemaal bange vragen voor sun...
De Opteron geldt als aanvulling voor de UltraSparc-servers van Sun. Het ziet er naar uit dat Sun met de UltraSparc IV in ieder geval iets van zijn achterstand kan inhalen.

Wat betreft het commodity-argument: als UltraSparc niet meer goed loopt heeft het voor Sun geen zin om oneindig in de eigen UltraSparc-architectuur te blijven geloven. Dual processor Opteron-servers zijn inderdaad een commodity, voor een 4-way machine geldt dat al wat minder en als Sun ook 8-way en 16-way Opterons gaat bouwen kunnen ze daar zeker wel een uniek product mee neerzetten. De overname van Kealia duidt erop dat Sun verder wil gaan met de Opteron dan er aan hardware bij derden verkrijgbaar is.
HP kan je voor 4 way en hoger wel schrappen voor wat betreft Opteron. Die hebben zoveel geld in het Itanium project zitten dat zomaar overstappen naar de concurrent er niet in zit lijkt me.

En Dell, sja, dat is elk halfjaar hetzelfde.. Geruchten dat ze AMD gaan aanbieden en dan toch maar niet... Van Dell kan ik het me voorstellen dat die 2 en 4 way Opteron gaan leveren maar dan alleen ontworpen door derden.

Ik denk dat AMD met Sun een hele goeie deal heeft, er zijn weinig non-intel serverbouwers over die anders in aanmerking zouden komen. IBM zou ook mooi zijn maar die zitten inmiddels met hun eigen 64 bits semi desktop chip. Dus heel zware Opteron's van IBM zal er ook wel niet inzitten; dan verkopen ze liever iets met een Power4 erin.
AuteurFemme UX Designer @Femme11 februari 2004 23:24
Allemaal leuk en aardig, maar niets staat bv. HP of Dell in de weg om diezelfde features OOK te gaan aanbieden, dit i.t.t. de UltraSparc-architectuur.
Voor klanten die niet vast zitten aan UltraSparc / Solaris is het sowieso niet negatief dat Sun zich in de hogere markt voor x86 servers gaat begeven. Die klanten vermijden namelijk het risico van vendor lock-in (mits ze Linux draaien), wat iedereen behalve Sun prettig vind. UltraSparc heeft toch al veel van zijn aantrekkingskracht verloren sinds de achterstand ten opzichte van x86 en de andere RISC-architecturen is opgelopen. Als UltraSparc-systemen niet genoeg poen binnen brengen voor Sun zit er niets anders op dan commodity servers te gaan bouwen met Itanium (wat Sun heeft overwogen) of Opteron-processors. Sun haat Intel dus dan is de Opteron een logische keuze.

Verder zal het niet zo'n vaart lopen met mid-range (4-way tot 16-way) Opteron-servers. HP gaat misschien tot 4-way, Dell blijft gewoon bij Intel en IBM heeft voor dat segment al zijn Power-architectuur. De rest van de fabrikanten stelt niet zoveel voor. Sun lijkt de enige die 8-way servers overweegt.
Anoniem: 25556 @Femme11 februari 2004 19:18
De overname van Kealia duidt erop dat Sun verder wil gaan met de Opteron dan er aan hardware bij derden verkrijgbaar is.
Allemaal leuk en aardig, maar niets staat bv. HP of Dell in de weg om diezelfde features OOK te gaan aanbieden, dit i.t.t. de UltraSparc-architectuur.
2.795 dollar
Niet duur :) (of zeg ik nu iets heel raars?)
voor een single opteron die verder nogal kaal is, tja goedkoop is het niet
maar dit zijn we al gewend van sun, die zijn zelden echt goedkoop.
je krijgt er dan wel eerste klas spul voor terug
Mooie server, die Sun :9~

Dit is het zoveelste bericht op rij dat goed is voor AMD. Dit is weer een grote OEM die systemen met de opteron bekend gemaakt heeft, en Sun laat, zeker door die overname, zien dat ze vertrouwen in het platform hebben.

Nu hopen dat we deze positieve berichten ook terug zien bij de kwartaalcijfers van AMD..

(dus dat de verbetering doorzet)
Eerlijk gezegd valtie een beetje tegen.Door de plaatsing van 2 PCI-X sloten recht achter de HDD's blokkeren die de luchtstroom een beetje. Zie ook alle gaten in de bovenkant van de server. Zeker doordat er zo te zien ook al 2 NIC blokken achterop zitten, lijkt mij 1 genoeg (voor een externe storage controller) Zelfs dat hadden ze nog kunnen aanpakken door de (waarschijnlijk) on board controller een dual bus te maken met een externe aansluiting achter (lijkt een optie te zijn).
Door die 2 PCI-X sloten kan er bijv. ook geen 2e (redundant) voeding in.
Imo hadden ze dus beter de bovenkant dichter kunnen maken en afsluitplaatjes met gaatjes moeten gebruiken.
Als je 20 van die dingen in een rack hangt, zit er meestal niet veel ruimte tussen de apparaten en wil je niet dat warmte zich daar gaat ophopen.

edit:

Verder natuurlijk niets dan lof over de gebruikte techniek!
AuteurFemme UX Designer @xAn5211 februari 2004 23:47
Je mag al lang blij zijn dat er twee PCI-kaarten in deze 1U server passen. Dat is lang niet bij alle 1U servers mogelijk. Er zijn ongetwijfeld rekening gehouden zijn met de airflow. Als die onvoldoende is om het systeem stabiel te houden, zou Sun (en Newisys) wel aanpassingen in het design hebben gemaakt. Aan de voorzijde gaat de airflow langs de harde schijven, precies waar je airflow wilt hebben. Verder zou ik de kracht van een stel hoogtoerige 4x4cm fans niet onderschatten. Die kunnen echt hard blazen (en veel herrie maken). Een redundant voeding is gewoon erg moeilijk te realiseren in een 1U server.
Het ontwerp ... wat boeit dat nu voor pizzadozen die in een rack verdwijnen en die je als het goed is nooit meer ziet.
Als je ze wel regelmatig ziet dan is het foute boel.
Ontwerp is dus volslagen onzin om op te letten..
Wat er van binnen gebeurt lijkt me veel belangrijker maar daar lees ik niks over... jammer gemiste kans..
Dat is voor de foto's op je gallary pagina ;)
Ik denk dat hij bedoelt dat je je monitor en toetsenbord op de server kunt zetten.

Dus dat hij de server als buro gebruikt. (op de foto ziet het ding er ook grandioos lang en breed uit)

Wel vet stoer hoor om een 19" 24units kast vol te hebben hangen met deze rekenmachines.

Als ze 1 over hebben dump ze in mn meterkast B-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.