Maandag rond half drie is het precies vijftien jaar geleden dat Nederland als tweede land ter wereld op het National Science Foundation-net van de VS werd aangesloten. Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam was de eerste Nederlander die een e-mail zonder enige vertraging uit de VS mocht ontvangen en mag zich daarmee internetpionier van Nederland noemen. In rap tempo volgden andere universiteiten en wetenschappelijke instellingen in Europa en in 1993 konden ook particulieren van het internet gebruik maken.
De belangrijkste toepassing van internet in die tijd was e-mail. Met behulp van e-mail konden wetenschappers over de hele wereld met elkaar communiceren en hun onderzoeken delen. Tegenwoordig is e-mail uitgegroeid tot een communicatiemiddel waar veel mensen niet meer zonder kunnen. Piet Beertema is er echter niet zeker van of e-mail nog over 15 jaar bestaat. Vooral spam is volgens hem een belangrijke bedreiging voor het voortbestaan van e-mail:
Anno 2003 is de toekomst van de enige internetapplicatie die volgens Beertema echt telt, in gevaar. Een overvloed aan ongewenste e-mail vormt een regelrechte bedreiging. Blijft het versturen van spam onbestraft dan is het de vraag of e-mail nog eens vijftien jaar haalt. De komende vijftien jaar van het wereldwijde web bieden volgens de systeembeheerder vooral meer van hetzelfde. "Meer, sneller en leuker."