Nederland precies vijftien jaar online

Maandag rond half drie is het precies vijftien jaar geleden dat Nederland als tweede land ter wereld op het National Science Foundation-net van de VS werd aangesloten. Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam was de eerste Nederlander die een e-mail zonder enige vertraging uit de VS mocht ontvangen en mag zich daarmee internetpionier van Nederland noemen. In rap tempo volgden andere universiteiten en wetenschappelijke instellingen in Europa en in 1993 konden ook particulieren van het internet gebruik maken.

De belangrijkste toepassing van internet in die tijd was e-mail. Met behulp van e-mail konden wetenschappers over de hele wereld met elkaar communiceren en hun onderzoeken delen. Tegenwoordig is e-mail uitgegroeid tot een communicatiemiddel waar veel mensen niet meer zonder kunnen. Piet Beertema is er echter niet zeker van of e-mail nog over 15 jaar bestaat. Vooral spam is volgens hem een belangrijke bedreiging voor het voortbestaan van e-mail:

Internet algemeenAnno 2003 is de toekomst van de enige internetapplicatie die volgens Beertema echt telt, in gevaar. Een overvloed aan ongewenste e-mail vormt een regelrechte bedreiging. Blijft het versturen van spam onbestraft dan is het de vraag of e-mail nog eens vijftien jaar haalt. De komende vijftien jaar van het wereldwijde web bieden volgens de systeembeheerder vooral meer van hetzelfde. "Meer, sneller en leuker."

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

16-11-2003 • 20:35

66

Bron: Telegraaf

Lees meer

SIDN viert vijftiende verjaardag
SIDN viert vijftiende verjaardag Nieuws van 31 januari 2011
WiFi rond voetbalveld succesvol
WiFi rond voetbalveld succesvol Nieuws van 15 november 2003
Superweb biedt 'Superweb Snel'
Superweb biedt 'Superweb Snel' Nieuws van 12 november 2003
Eolas-patent wordt opnieuw onderzocht
Eolas-patent wordt opnieuw onderzocht Nieuws van 12 november 2003

Reacties (66)

66
64
40
17
1
11
Wijzig sortering
Wie was eigenlijk de eerste Nederlandse ISP?
Hacktic dat nu XS4all heet :)
Volgens het stukje bij XS4All zelf, NL.net deze boden het echter alleen aan bedrijven en instellingen aan.

XS4ALL was de eerste consumer ISP.
Nee hoor, toch NLnet.
Zie het kopje "xs4all liegt" op http://www.netkwesties.nl/editie66/artikel2.html
Pff.. nou niemand liegt hier denk ik.
NLnet was de eerste die particulieren acces gaf. Maar lees zelf dat stukje je nou.. je moest eerst een groep gebruikers hebben, en dan een unix-conferentie binnenstormen om te vragen of je asjeblieft ook op internet mag.

XS4ALL was de eerste ISP waarbij je gewoon een abbonement kan afsluiten.
Anoniem: 48844 @eX0duS16 november 2003 20:52
Ik dacht zo Xs4all, maar dat weet ik niet zeker.

Ik heb weleens een verhaal gehoord:
In een IRC Chatbox zaten stuk of 30 mensen, en daar kwam ineens iemand met de hostname *.xs4all.nl

Iedereen was verbaasd omdat ze deze universiteit niet kenden.
xs4all.hacktic.nl....dat was een van de machine's van Hacktic....ff je koppie erbij houden
XS4ALL was de eerste Nederlandse PUBLIEKE ISP, maar NIET de eerste Nederlandse ISP.
waren dat niet de universiteiten?
Daar was misschien als eerste internet beschikbaar, maar het waren geen Internet Service Providers :)
Waarom zou spam een bedreiging vormen?
Er zullen steeds minder mensen gaan reageren op spam e-mails, dus de effectiviteit van deze marketingtool zal sterk afnemen.
Het kan natuurlijk zijn dat de verzender van spam een ander doel dan marketing voor ogen heeft.
Anoniem: 9942 @TJM16 november 2003 22:04
Spam kost de ontvanger geld, in de vorm van dataverkeer waar voor betaald moet worden, en in de vorm van manuren en investeringen in spamfilters die besteed moeten worden aan het wegwerken van de spam. Als elke werknemer van een groot bedrijf per dag 10 minuten bezig is met het leeghalen van zijn mailbox, loopt de schade al snel hard op. Spam levert de economie nu al miljarden aan schade per jaar op, en dat neemt alleen maar toe met de hoeveelheid spam. Dit moet allemaal betaald worden door het bedrijfsleven, en er komt een moment waarop de economische winst die behaald wordt door het gebruik van email niet meer opweegt tegen de kosten die het met zich meebrengt, kosten die grotendeels veroorzaakt worden door spam. Dan zullen bedrijven overschakelen op altenatieven, en als daardoor die alternatieven populair worden zal de consument en thuisgebruiker wel moeten volgen. Dan kan email zeker wel verdwijnen.
Best interessante theorie. Ik kan me alleen momenteel niet echt voorstellen wat die vervanger dan moet worden. Hoogstens zie ik overschakelen op een ander protocol... of we moesten weer onze berichtjes via snail mail gaan versturen. :)
Iemand was toch al met zo een idee gekomen?
Als je bij mij op de witte lijst staat dan kan je gratis mij een mailtje sturen.
Sta je niet op de lijst staat dan krijg je eerst een mailtje terug of je voor de levering van dat e-mailtje wilt betalen. (dat wordt dan gedaan via de rekening van je ISP).
Op zich een leuk idee, tot dat jou e-mail account gehackt wordt door een spammer :)
Voorlopig reageren spammers hierop door meer spam te sturen.... Afwachten dus. Spam zal inderdaad niet eeuwig blijven toenemen, maar ergens zal een evenwicht dus 'domheid' en 'te veel' liggen. Aangezien het nog steeds meer wordt, denk ik dat het evenwicht verrekte ver naar 'te veel' ligt.
En qltel is al ruim 16 jaar online. Want ook voor internet in Nederland waren er al mogelijkheden om "online" te zijn, zoals good old Fidonet bijvoorbeeld.
Maar dat was geen directe verbinding met internet, dat ging via een gateway die fido-mail koppelde (in batch, dus niet continu) aan internet email.
Voor zover je internet al internet al kon noemen in de tijd dat het nog een nationaal netwerk van Amerika was.
Mooie tijd.. Fido, FrontDoor, GoldEdit, EchoMail, Remote Access.. aaahh.. en niet te vergeten een telefoonrekening van 700+ in de twee maanden.

Maar moet zeggen, het had allemaal wel zun charmes. Zeker dat contact met het buitenland via Fido, voor in die tijd brilliant. En tegenwoordig spreek ik een vriendin die in Nepal zit 3x per week via MSN.. en het is allemaal weer vanzelfsprekend geworden.
Leuk :). Dat is trouwens wel erg negatief gedacht dat spam zo'n grote bredrijging is voor e-mail dat het daardoor er voer 15 jaar niet meer is. Daar geloof ik persoonlijk niet zo in want als je er goed op let waar je je e-mail achter laat kan je ook zonder alle filters er voor zorgen dat je weinig tot geen spam krijgt zelfs op hotmail. Oke ik spreek nu wel voor mijzelf en ik weet dat er veel mensen zijn die niet weten waarneer de spammers achter hun e-mail komen enzo maar toch...
"Als je je email niet gebruikt komt er ook geen spam op binnen"

Maar dat is op zich nog niet eens het probleem, spam bedraagt tegenwoordig zoveel bandbreedte dat, met de groeitrends erbij, het een serieus probleem wordt in de vorm van harde euros die het providers kost om emailverkeer door te geven.
Dacht ik vroeger ook.

Maar een vriend van had 2 maanden nodig om er achter te komen wat zijn chello email adres was. Misschien niet zo slim van hem, maar in die tijd kon hij dus zijn emailadres nergens opgeven.

Toch had hij ondertussen al meer dan 100 spam emailtjes in zijn emailbox.

Zou misschien een keer interessant zijn voor een consumetenten onderzoek. Bij alle grote providers kijken hoeveel spam emailtjes je krijgt. En dan zowel met een makkelijke als moeilijke emailnaam.

Ligt niet noodzakelijk aan de providers. Het lijkt erop alsof spammers ook bruteforce gebruiken om emailadressen te raden. (Al dan niet met een html tag/gifje om werkende adressen te bevestigen)
hmmzz zullen we maandag rond half 3 ff met z'n allen even piet beertema een emailtje sturen om hem te feliciteren?? :9 of is dat spam... :9~
Je kan hem beter vragen wat er in dat eerste mailtje van hem stond. Kan je het inlijsten.
Een dergelijke actie is geen spam volgens de gebruikelijke definitie, maar het is natuurlijk wel behoorlijk ongewenst gedrag.
Is er hier ook iemand die dat echt heeft meegemaakt allemaal, de eerste keer internet in Nederland? En die ook internet vanaf het eerste uur heeft?
Ik kan me nog wel iets herinneren dat we vroeger van die MOD muziekjes gingen downloaden op een BBS met een 2400 baud modem.... Pas in 1997 fanatiek het internet opgegaan omdat ik toen naar de HTS ging en daar een vaste 2 mbit lijn lag.
LOL, en nu heb je een 2Mbit lijn in je eigen huis liggen.
Zouden we over een jaar of zeven dan ook naar een 155Mbit lijn gaan? :P
Veel universiteiten en studentenhuizen hebben nu al een 10 of 100Mbit aansluiting met een Gigabit backbone.
Zelf ben ik ook een van de genlukkigen met 100mbit.
Ik weet nog dat ik in '96 m'n eerste Planet internet account had met een 28K8 modem...ik voel me oud worden (8>
naja van het allereerste uur wil ik niet zeggen, maar ik ben bij xs4all gegaan zo in 1994, voorheen nog wel bij een bbs in de UK ingelogd om op internet te komen, dus bijna vanaf het eerste uur, wais en gopher waren het je van het in die dagen WWW moest nog geboren worden, ppp was een wonder als je het werkende kreeg, meeste was slip, via modembanken die xs4all op een of andere manier nooit goed kregen, ik had zowat iedere keer bij het inloggen wel een brak modem.. :)
Een collega op het nikhef (www.nikhef.nl) die heeft de eerste website van Nederland gehost. Het was afaik niet zijn site. Of hij het namens het cwi of nikhef of een project/exeperiment heeft geplaatst, daar wil ik vanaf zien (en voor dat ik maandagochtend op mijn donder krijg dat ik het verkeerd zeg ...). Maar goed hij was samen met iemand anders in der tijd de eerste op dat gebied.
Het eerste ethernet op het CWI terrein, de mcvax, de oude email notatie (voorganger van de @ notatie), het sun-1 werkstation, unix v7, kremvax april grap, etc. Allemaal meegemaakt. Dus wat wil je weten?
Wat stond er dan in die mail? Toch niet "TEST" zeker?
waarschijnlijk nog geen 'penis-enlargement-pils', 'nep-diploma' of andere ongein
konden ze toen nog zonder dan?
foobar
XS4ALL was inderdaad eerste ISP voor consumenten.
Ik ben in 1993 online gegaan (XS4ALL) en het was allemaal nog erg onbekend. Als ik iemand om e-mail adres vroeg, dan kreeg de vraag terug "wat is dat e-mail".
(daarvoor zat men eigenlijk hoofdzakelijk op BBSén te werken met een 2400 BAUD modem).

Websites bekeek je met netscape, e-mail ober het algemeen met p-mail en news met freeagent.

MS vond toen nog dat het internet geen toekomst had.

Het is in de tussentijd wel iets veranderd, spam is veelvuldig aanwezig en websites zijn commercieel geworden (maar ook proffesioneler) etc.

al met al wel leuk om die hele verandering meegemaakt te hebben.
MS vond toen nog dat het internet geen toekomst had
Wel grappig, Microsoft had eerst hun eigen dial-in netwerk, genaamd... MSN Was wel leuk, heb indertijd nog beta testertje gespeeld.. 8-) Ze waren er van overtuigd dat MSN het Internet wel zou overschaduwen.
Zo rond 93/94 was ik ook met BBS'en bezig en ik kon toen via zo'n BBS internet-mail versturen. FTP'en kon je daar natuurlijk niet, maar je kon wel via FTPMail bestanden naar jezelf sturen. Dat ging overigens snel mis. Binnen een dag had ik de aandacht van de BBS-bezitter getrokken en kon ik een ander emailadres zoeken.

Toendertijd had ik ook nog een UUCP-account bij XS4ALL. En een accountje bij DDS waar ik nog de eerste versie van Netscape onder Windows 3.11 gebruikt heb. Plus ik kon via de account van een vriend op zijn HTS inbellen om zo nieuwsgroepen te lezen op een Unix-shell.

Hopeloos primitief allemaal maar ik kan wel zeggen dat ik nu al meer dan 10 jaar internet heb.
Netscape in '93?
Ik ben in '92 zelf op het internet terecht gekomen en toen gebruikte ik of een tekst-browser, of een grafische browser voor DOS (er kwamen toen net sites met af een toe een plaatje in een pagina). Mosaic was een hele revolutie, en pas later kwam Netscape. ff opgezocht, de eerste beta van netscape kwam in oktober 1994 en de eerste release was in december dat jaar.
email zal wel blijven bestaan.
want mail bestaat ook nog en die heeft bij mij ook last van spam :+
Ik heb een nee-nee sticker op mijn postbus en een sorteer kaboutertje in mijn mailserver. Dus ik weet niet eens waar ze het over hebben. :+
Zo'n kabouter van Achmea?
15 jaar online en nog geen breedband..... zucht
Ach, van 2.400 naar 64.000 is ook een aardig vooruitgang!
Niet als je bedenkt dat je daar 15 jaar over gedaan hebt ;)
Als het analoog moet zijn, dan van 1.200 naar 56.600 hè ;)
64.000 is ISDN, en tenslotte is 8 Mbit in de huiskamer ook al mogelijk.

Ondertussen hang ik al met 1.500.000 baud aan het internet, en is er dus wel iets meer gebeurd. En als je dan van 1200 tot 8.000.000 rekent, dan is er toch wel wat progressie gemaakt, gelukkig 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.