Oh- en qua uitstoot: 80~90% van de uitstoot van allerlei zeer gevaarlijke troep de atmosfeer in, is afkomstig van de scheepvaart die op aftandse afgemaakte stookolie loopt. Beter daar iets aan doen ipv al dat geneuzel in de marge met iedereen EVs op te dringen 'want uitstoot.'
Dit is toch wel het schoolvoorbeeld van zeker drie vormen van
drogredenen in één: whataboutism (afleiden naar scheepvaart om niet...), valse dichotomie (doen alsof je óf het ene óf het andere moet aanpakken) en relativisme (het ene probleem gebruiken om het andere te bagatelliseren). Zeer sterk... top voorbeeld!
Maar nu wat meer inhoudelijk:
Ik heb je artikel even gelezen en je kunt inderdaad vrij duidelijk zien dat het van een nogal gekleurde bron af komt, aan het feit dat aan de ICE kant allerlei extra materiaal bijgerekend wordt aan belasting van milieu op de brandstofwinning, terwijl de kaken stijf op elkaar blijven over de accupacks en de beperkte levensduur daarvan aan de EV kant.
Je trekt sowieso de verkeerde conclusies uit mijn tekst. Het ging expliciet over gebruik, vandaar ook het woordje 'gebruik'. Productie speelt in eerste instantie geen rol, omdat het artikel waarop wij reageren juist ging over stroomverbruik, het ontlasten van het elektriciteitsnet tijdens piekuren, en mijn verwijzing naar de verdere elektrificatie van het energienet en de toekomstige extra belasting binnen de bredere context van het totale energiegebruik in Nederland. In dat kader is het relevant om op te merken dat een elektrische auto ongeveer 2,5 tot 4 keer minder energie verbruikt dan een brandstofauto tijdens gebruik.
Analysis of only the conversion efficiency of powertrain technologies can be misleading, with pure battery electric and hybrid vehicles reporting average efficiencies of 92% and 35% in comparison with 21% for internal combustion engine vehicles. A fairer comparison would be to consider the well-to-wheel efficiency, which reduces the numbers to 21–67%, 25% and 12%, respectively. The large variation in well-to-wheel efficiency of pure battery electric vehicles highlights the importance of renewable energy generation in order to achieve true environmental benefits.
Bron:
http://dx.doi.org/10.1039/9781788010221-00133
Met een beetje kennis van zaken is het toch wel eenvoudig te begrijpen dat een EV ongeveer 92% van de opgenomen elektrische energie omzet in bewegingsenergie, terwijl een ICE daarentegen maar ongeveer 20% van de energie uit brandstof omzet in beweging; de rest gaat verloren als warmte, geluid en wrijving. Een HEV scoort iets beter met een gemiddelde efficiëntie van ongeveer 35%. Overigens gaat het hier alleen om de omzetting binnen het voertuig zelf, iets wat je tank-to-wheel noemt. Omdat dit dus het meest relevante deel is in relatie tot dit artikel.
Wanneer je naar de volledige keten kijkt well-to-wheel, dus inclusief de productie van de energie, liggen de efficiënties lager: ongeveer 21% tot 67% voor EV’s (afhankelijk van de gebruikte elektriciteitsbron), 25% voor HEV’s (er is ook een marge naar beneden, maar die is hier niet relevant) en slechts 12% voor ICE’s.
Wat jij aanhaalt gaat zelfs nog verder dan het artikel, aangezien je ook de productie van de auto's meeneemt. Waarmee je een volledige LCA van WTW en van Cradle-to-grave meepakt. Daarvoor kan ik een oude post van mij van zolder halen:
jdh009 in 'Is de toekomst elektrisch? - Cijfers, trends en een vooruitblik naar 2030/2035'In 2015 kwam uit onderzoek van het TNO al naar voren dat een elektrische auto toen al beter was voor het milieu dan een auto met een verbrandingsmotor. Dit onderzoek betrof een analyse van Well-to-Wheel (WTW) en Life Cycle Analysis (LCA) en zij kwamen tot de conclusie met de destijds huidige mix aan groen-grijs in Nederland het al beter was om elektrisch te rijden.
Tabel 1 en
tabel 2.
Sinds het verschijnen van dit onderzoek (2015) zijn er flinke stappen gemaakt op het gebied van elektrische auto's en voornamelijk ook rondom de accu's (bouw, koeling en hergebruik) en andere aspecten om deze technieken verder te verbeteren. De aanname dat een elektrische auto nu nog beter uit de verf komt en nog duurzamer is kun je volgens mij gemakkelijk maken als dit onderzoek (LCA en WTW) in de huidige tijd herhaald zou worden. Gezien de mix groen grijs op het elektriciteitsnet alleen maar groener wordt, worden de eerder verkochte elektrische auto's tijdens hun levensduur 'groener' terwijl je dit effect (amper tot) niet hebt bij auto's met een verbrandingsmotor.
Ik weet dat er sindsdien nieuwe rapporten zijn verschenen die nog meer in het voordeel van de EV uitvallen. Op alle fronten is de ICE netto gewoon vervuilzender en minder efficiënt dan een EV. Is een EV daarmee volledig duurzaam? Nee, echte duurzaamheid betekent uiteindelijk geen auto maken en geen kilometers rijden. Toch is een EV niet alleen efficiënter, maar onder de streep ook duurzamer dan een HEV en ICE.
Nog eentje uit januari 2023:
jdh009 in 'Is de toekomst elektrisch? - Cijfers, trends en een vooruitblik naar 2030/2035'Gemiddeld rijden we volgens het CBS 11,0 duizend kilometer per jaar (cijfers uit 2020*) wat zou betekenen dat je tussen de 4,5 en 7 jaar nodig hebt om het kantelpunt te halen. Hierbij wel een notitie maken dat deze cijfers uit het coronajaar zijn en dus een stuk minder gunstig uitpakken voor een EV. Er kan gemakkelijk worden aangenomen dat het kantpunt in 2023 vele malen eerder wordt bereikt. De gemiddelde leeftijd van een sloopauto was volgens VWE Automotive 19,2 jaar in 2019.
*Een elektrische auto reed gemiddeld 15,1 duizend kilometer en een diesel gemiddeld 18,0 duizend.
Dit is nu een voorbeeld vanuit één merk maar in zoals ik in de post hieronder al aangeef is volgens TNO sinds (minimaal) 2015 de BEV al de betere keuze op het gebied van impact op het milieu bij gemiddeld gebruik.
Al met al....
De voorgehouden metriek van omgerekend 'energie-verbruik' is daarbij totaal irrelavant en is niet meer dan een leuke rhetorische sleight of hand om een verhaal te breien dat lekker makkelijk als aannemelijk geslikt wordt en ten faveure van EVs uitpakt omdat ICE omgerekend alsnog 'meer stroom verbruiken' dan EV. Een veel te simpel narritief.
Tja, maakt dit het echt allemaal een retorische sleight of hand? Als je dat echt denkt, dan laat dat vooral zien dat je behoorlijk achterloopt in de huidige stand van techniek, wetenschap en zelfs basiskennis van natuurkunde. De verbrandingsrendementen van brandstofmotoren en de omzettingsrendementen van elektromotoren zijn eenvoudig te berekenen op basis van fundamentele natuurkundige principes en thermodynamische wetmatigheden.
[Reactie gewijzigd door jdh009 op 28 april 2025 21:50]