Overheid NL roept op om tussen 16.00 en 21.00 uur minder stroom te gebruiken

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei roept Nederlanders op om tussen 16.00 en 21.00 uur minder stroom te gebruiken. Dit zou de druk op het stroomnet tijdens die piekuren moeten verminderen om zo stroomstoringen en langere aansluitwachtlijsten te voorkomen.

De overheid schrijft in een persbericht dat er in Nederland steeds meer elektriciteit op hetzelfde moment gebruikt en geproduceerd wordt. De meeste mensen merken hier volgens het Ministerie van Klimaat thuis nog geen directe gevolgen van, maar de impact op de samenleving zou naar verluidt groot zijn. De kans bestaat dat het aantal 'stroomstoringen zal toenemen, dat woonwijken niet langer aangesloten kunnen worden en dat bedrijven langer moeten wachten op een nieuwe of een zwaardere stroomaansluiting'.

Het ministerie zegt dat de overheid en netbeheerders het stroomnet momenteel aan het uitbreiden zijn, maar dat dit een complex en traag proces is. Tot die tijd zou het cruciaal zijn om het bestaande stroomnet slimmer te gebruiken. Het overheidsorgaan roept Nederlanders daarom op om meer elektriciteit buiten 16.00 en 21.00 uur te gebruiken. Op die momenten zou er immers nog wel voldoende ruimte zijn op het stroomnet.

Nederlanders kunnen volgens het ministerie verschillende maatregelen treffen om het stroomnet te ontlasten. Zo zou men apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers op een ander moment kunnen gebruiken. Ook wordt het op een ander moment opladen van elektrische auto's en fietsen aangeraden.

De overheid voert van 28 april tot en met 22 juni de campagne Zet Ook De Knop Om, waarmee ze alle Nederlanders tussen de 18 en 59 jaar wil informeren over hoe zij moeten omgaan met drukte op het stroomnet. Op de website Zetookdeknopom.nl worden meer tips gedeeld. Eerder deden netbeheerders als Stedin eenzelfde oproep.

Door Jay Stout

Redacteur

28-04-2025 • 14:13

792

Reacties (791)

791
776
290
23
0
387
Wijzig sortering
Veel mensen komen rond die tijd thuis, moeten eten en misschien zelfs kinderen op bed leggen en zo… hoe moeten ze dat allemaal dan "maar even" niet in exact dat tijdsbestek doen?
  • Je komt thuis en wil misschien wel je EV even opladen zodat je morgen weer de weg op kan.
  • Je gaat eten en moet dan toch de vaatwasser even aanzetten omdat je morgen weer vroeg op moet.
  • Je kleine kinderen moeten naar bed, dus even douchen e.d. is wel zo handig voor die tijd.
  • Het koken op je inductieplaat gebeurt dan logischerwijs ook rond een uur of 6.
  • En in de winter is het verwarmen van je huis, met ofwel cv-ketel, warmtepomp of airco, ook hoog nodig als je thuis komt rond, jawel, precies dat tijdsbestek.
Noem me pessimistisch, maar als de overheid met dit soort rare fratsen komt, wordt het dan niet eens tijd dat ze bij zichzelf te rade gaan of dat dit soort vragen het onderliggende probleem (een overvol stroomnet) niet negeert? En dat ze mogelijk zélf, samen met de netbeheerders, schromelijk te laat zijn geweest met het opwaarderen van dit stroomnet ten tijde dat ze steeds meer opriepen om elektrisch te koken, elektrisch te rijden, en elektrisch (airco/warmtepomp) te verwarmen?
Veel bezwaren tegen minder stroomverbruik tussen 18:00 en 21:00 zijn eenvoudig te ondervangen:

EV's kun je makkelijk instellen om 's nachts op te laden tijdens daluren.

Vaatwassers hebben al decennia uitgestelde timers. Mijn 7 jaar oude machine start automatisch tijdens de daluren zodra ik overdag op "start" druk. Ik kan tussendoor nog spullen toevoegen, en 's ochtends zijn de kopjes schoon.

Verwarming via een warmtepomp of cv-ketel kun je vóór 18:00 uur laten opwarmen Zodat je huis op temperatuur is wanneer je terug bent van werk. Warmtepompen zijn traag (zeker in eco-stand) en hebben 2–3 uur nodig om op temperatuur te komen. Hiervoor heb je geen slimme thermostaat nodig.

Koken blijft lastig te verschuiven, maar dat is een relatief kleine belasting. Met slim gebruik van bestaande functies kunnen we de avondpiek prima ontlasten.

Dat gezegd, je hebt gelijk: de overheid heeft jarenlang waarschuwingen uit de sector genegeerd. Problemen worden hier structureel weggeschoven tot het te laat is.
Het energiegebruik hoeft niet naar nul, het moet alleen wat minder tegelijk. Om voldoende capaciteit over te houden voor elektrisch koken schakelen we het laden van de EV even uit tot 21:00 uur en hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Die zijn beide de volgende ochtend klaar en dat maakt in het gebruik totaal geen verschil.
Je hebt een goed punt, namelijk voor wie de mogelijkheden heeft, kan er technisch gezien al veel om de piek te ontlasten. EV's, vaatwassers, verwarming, mits je apparatuur geschikt is en je leefritme dat toelaat.

MAAR, tegelijkertijd vraag ik me af of we niet te makkelijk voorbijgaan aan het feit dat niet iedereen de flexibiliteit heeft die we hier schetsen, denk aan mensen in ploegendiensten, gezinnen met jonge kinderen, oudere apparatuur zonder uitgestelde start, of simpelweg woningen die slecht geïsoleerd zijn en niet goed geïsoleerd kunnen worden in verband met de bouwstijl etc etc. Voor hen is het veel minder vanzelfsprekend.

Uiteindelijk blijft staan wat je ook terecht aangeeft: het fundamentele probleem is jarenlang genegeerd. Nu wordt de verantwoordelijkheid vooral en wederom bij de burger gelegd, terwijl de structurele upgrades aan het netwerk pas nu echt op gang komen.
Precies daarom is het maatschappelijk juist om het maximale te doen met de apparatuur die je tot je beschikking hebt! Als iedereen die een elektrische auto op eigen oprit op kan laden dat gedurende de nacht zou doen, zijn we al een heel eind.
Helemaal mee eens dat iedereen die de mogelijkheid heeft en het zich ook kan veroorloven, z'n steentje kan en moet bijdragen. Nachtladen en slim plannen helpen echt om de druk op het net te verlagen, maar dat is helaas niet voor iedereen financieel weggelegd dus het is tegelijkertijd belangrijk om te beseffen dat niet iedereen dezelfde (financiele) mogelijkheden heeft. Maar ook reken houdend met mensen in huurwoningen zonder eigen oprit, of met oudere apparatuur zonder slimme functies, kunnen minder makkelijk optimaliseren. Daarom is het naast individuele inzet ook essentieel dat er wordt geïnvesteerd in structurele oplossingen, zodat het energiesysteem als geheel robuuster en eerlijker wordt.
Niet alleen huurwoningen hebben geen oprit, ook het merendeel van de koopwoningen heeft geen mogelijkheid voor laden op eigen terrein. Denk maar aan de rijtjeshuizen (koop) en koopflat’s. Daarnaast zijn er meer dan voldoende plekken bij zowel huurwoningen als koopwoningen waar je met een eenvoudige voorziening, zoals een kabelgoot o.i.d. op eigen stroomaansluiting zou kunnen laden. Echter de meeste gemeenten verbieden dit. Zelfs bij huurwoningen met zonnepanelen mag je de stroom van je zonnepanelen niet gebruiken om je auto te laden omdat de laadkabel 1 á 2 meter over de openbare weg moet. En dat is dan niet toegestaan en levert een boete op. Ook de overheid zal creatief moeten worden om het probleem op te lossen. Ze kunnen ook kijken naar het met accu’s uitrusten van laadpalen. Dan kunnen die in de daluren worden geladen. Maar dat zou efficiënt zijn en dat kan natuurlijk niet.
Er wordt vaak te makkelijk vanuit gegaan dat “iedereen wel even thuis kan laden”, terwijl dat in de praktijk voor een groot deel van Nederland, zowel huur als koop, helemaal niet kan door gebrek aan eigen terrein.
En een eenvoudige oplossing, zoals dit vaak wordt gedaan, middels een hangsysteem vanuit de tuin of voortuin naar de auto, kan vaak, maar wordt niet toegestaan door gemeentes....... Wat je noemt over gemeentelijke regels is ook een belangrijk punt; zelfs waar het technisch zou kunnen, maakt regelgeving het onnodig moeilijk. Creatieve oplossingen zoals laadinfrastructuur met batterijbuffers zouden echt serieus genomen moeten worden. Efficiëntie en praktische haalbaarheid zouden leidend moeten zijn, niet bureaucratische reflexen.
Geloof me, dat doen ze al! Prijzen tussen 18 en 22 zijn een heel stuk hoger met een dynamisch contract
In principe kan veel zulke dingen gebeuren, echter de meeste mensen stelden nooit hun klok op hun videorecorder, "programmeren" is een woord waar de gedachte aan komt dat het moeilijk is en mis kan gaan.

En de vaatwas die in het midden van de nacht gaat zoemen, sommige mensen kunnen daarmee slapen, veel mensen/kinderen niet en dan mag het nog niet misgaan (een lek als je in de keuken bent is beter dan heel de nacht/dag laten stromen, of de stroom onderbreekt een tijdje en alles reset).

In principe moet de "groene" afdeling van de overheid ervoor zorgen dat we "groene" energie hebben wanneer het donker wordt en de wind gaat liggen aka kernenergie, dat we overdag teveel hebben en andere landen met zware industrie geld geven om energie af te nemen en dan 'snachts niet genoeg zodat we andere landen geld geven om hun koolenergie te leveren is geen goede oplossing (en via-via blijkt dit in beide gevallen vaak Rusland te zijn die ervan profiteert, en die hebben ook precies ons geld niet nodig dezer dagen).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 28 april 2025 18:08]

Heel herkenbaar wat je zegt over het gebruiksgemak en ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen het instellen van apparaten lastig blijft of risicovol aanvoelen, zeker als je midden in de nacht niet zit te wachten op gedoe of lawaai. Je raakt ook een belangrijker punt namelijk dat we als land kwetsbaar geworden zijn door te veel te leunen op import, vaak zelfs uit niet al te stabiele of gewenste bronnen. Duurzame energie is essentieel, maar zonder investeringen in stabiele baseload zoals (moderne) kernenergie houden we 's avonds en 's nachts structureel een probleem. Energie-onafhankelijkheid en leveringszekerheid zouden veel hoger op de agenda moeten staan dan nu.
Het enige dat ontbreekt is een uitstel-functie op ons leven.

Hoewel we apparaten kunnen uitstellen, kan dat met veel andere dingen in ons leven niet. Als gevolg ‘kunnen’ we de apparaten niet uitstellen, omdat je dan in de knoei komt.

Ik kan mijn vaatwasser wel om 23:00 aan laten gaan, maar wie ruimt hem om 06:00 weer uit? Dan ben ik te druk bezig met klaarmaken voor werk. Gevolg zou zijn dat ik alles opstapel in de keuken en na thuiskomst eerst kan gaan puinruimen.

Apparaten zijn ooit bedacht om ons leven makkelijker te maken: laten we het daar ook bij houden.
Bijzondere beredenatie, waarom zou je de vaatwasser om 06:00 weer uitruimen? Je kan evt. de vaatwasmachine zo uitstellen dat deze klaar is als je thuis komt van werk of bijv. 1 a 2 uur daarvoor als je tot laat werkt. Spullen die je nodig hebt haal je schoon uit de vaatwasser en kan je gebruiken en spullen die je niet nodig hebt ruim je na het eten op en doet de niewe vaat erin, zet de uitstel functie weer op 20 uur en je bent weer good to go :). Denk vooral in oplossingen, niet perse zo in problemen zou ik zeggen.

Apparaten zijn er idd om ons leven makkelijker te maken, laten we dat ook vooral zo houden.
Tot je vaatwasser de oorzaak van een brand is en ja dat komt voor. Noem mij ouderwets, maar de wasmachine en droger draaien bij mij als ik wakker en actief ben.

Nou werk ik veel vanuit huis dus dan kan dat ook makkelijk

Recent voorbeeld :

https://www.dailymail.co....VER-leave-unattended.html

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 29 april 2025 02:06]

Ben je niet wat paranoia? En bij jullie zijn rookmelders ook verplicht, dus ik snap het probleem echt niet.
Ik zou gewoon de hoofdschakelaar uitzetten en het gas afsluiten als je gaat slapen, want letterlijk alles wat elektriciteit gebruikt of een batterij in zit, en zeker oplaadbaar, kan zomaar in de fik vliegen.

En is lekker zuinig op de koop toe! :P
Het is nooit een probleem tot het een probleem is met dat soort dingen. Een soort negatieve loterij 🙂

En natuurlijk valt het niet onder de hoge risico’s, maar het zijn ondertussen heel veel apparaten die kortsluiting kunnen maken in huis.
En succes met je rookmelder als je weg van huis bent (of een diepe slaper bent als ik)

Bij mij gaat er idd nog vrij veel van de stroom af als ik weg ben of ga slapen dus ik heb eigenlijk al een aangepaste hoofdschakelaar.

Waarom moeten mijn TV’s en consoles 90% op stand-by staan voor 10% gebruik bijvoorbeeld.
Ik herken de redenatie wel.
Als ik 's ochtendsvroeg niet de vaatwasser uitruim voordat ik naar het werk ga, trekken mijn kinderen het laatste schone spul wat nog in de kast staat tevoorschijn, en zetten dat gebruikt en vies op het aanrecht. Dus als ik uit het werk kom kan ik eerst de vaatwasser uitruimen, en daarna pas het aanrecht leeg maken, en dan pas koken.
Ja, dit is ook een kwestie van opvoeding. Maar ook dat valt niet altijd mee, of heeft niet iedereen altijd energie voor. Als iemand denkt dat hij het beter kan, is hij van harte welkom met mijn kids te komen praten ;)

Mijn punt is:
Ook al is er wellicht een oplossing te vinden; de redenatie van @Bestseller is niet heel bijzonder.
Als je daardoor pas om 21:00 aan koken toe komt sla je effectief 2 vliegen in één klap! :+
Puinruimen klinkt wel heel dramatisch inderdaad. Ik denk dat je hiermee beren op de weg zoekt. Je vaatwasser kan ook prima overdag draaien als je toch niet thuis bent en je zonnepanelen hun stroom voor te weinig geld weggeven aan je energiemaatschappij.
Maar hier draait hij ook 's nachts. 's Ochtends even een bordje pakken is geen probleem, en ook als je 's avonds weer thuis bent eerst de vaatwasser uitruimen is toch ook geen probleem? Of je vrouw / kinderen hebben dat al voor je gedaan natuulijk. Vroeger hadden we niet eens een vaatwasser. Afwassen na de maaltijd was heel normaal.

En misschien moeten we meer naar Zweeds model, waarbij tussen de middag een warme maaltijd wordt gegeten. Dan hoef je 's avonds niet meer te koken.. Idealiter verzorgt de werkgever de warme maaltijd.
Met het hele thuiswerken kun je prima vaker tussen de middag warm eten. Gebruik je meteen de zon uit je panelen, win-win. Kan daarna de vaatwasser aan, ook op je eigen zonnestroom.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 28 april 2025 18:03]

Want iedereen heeft zonnepanelen natuurlijk...
Dan neem je een dynamisch stroomtarief. Heb je ook voordeel van het hoge aanbod aan eco-stroom overdag doordat de prijs dan vaak lager is dan rond de spitsmomenten.
Ik doe precies dat. Ik werk altijd thuis en warm in de middag en ik vind dat heerlijk. Alleen maar voordelen:
  • De stroom voor mijn inductiekookplaat is goedkoper (dynamisch contract)
  • Doordat het intensiever is kom ik makkelijker los van mijn werk en heb echt pauze
  • Mijn spijsvertering lijkt het ook fijner te vinden
Ik snap dat het lastig is om gewoontes te doorbreken, zeker als je rekening moet houden met familie of huisgenoten, maar het kan goed uitpakken hoor.
Voor de discussie over een overvol stroomnet maakt het niet uit of het jouw zonnestroom of die van de buren is natuurlijk :).
gezellig in je eentje warm eten want je kids zitten op school en je werkt om en om met je vrouw thuis. Zo heb je nog eens wat te bespreken met jezelf
Er zijn ook genoeg mensen thuis samen met hun partner (of zonder partner). En zeker gepensioneerden, die blijkbaar niet tot de doelgroep van de campagne horen, kunnen prima samen tussen de middag warm eten. En die eventuele kinderen zijn vaak het huis al uit.

Denk dat we ons meer moeten focussen op wat er wel kan ipv de groep waarbij het lastig(er) is.
Dit vind ik een hele goede. Een gemiste kans om de grote groep babyboomers mee te nemen die overdag veelal thuis zijn.
Je vegetarische biefstukje 😉
Of je gaat 5 minuten eerder naar bed zo dat je om 5:55 de vaatwasser kan uitpakken.
Of je de 5 min nou besteed sochtends of savonds laat maakt toch niet zoveel uit?

Kan je toch 5:55 uit bed?
Je kunt toch ook overdag thuis zijn en dan ‘s nachts werken, dan kun je zo veel mogelijk zonne energie gebruiken, je baas wacht wel of stelt z’n bedrijf ‘s nachts open voor je

Dat maakt toch niet zoveel uit

Ja natuurlijk maakt dat allemaal wel iets uit, en dat kan iedereen prima voor zichzelf bepalen met uiteenlopende valide (en voor andere minder valide) redenen
Ik ruim de vaatwasser altijd uit tijdens het koken, met vrijwel alle doordeweekse gerechten prima te doen, de helft van de borden en bestek etc zet je zo weer op tafel ook nog eens:)
Ik zie het probleem niet zo. Dan ruim je de vaatwasser de volgende dag uit als je terug komt van werk. Wat is het verschil met dat laat in de avond doen? Is gewoon een ander moment. Puin zal je er niet van krijgen, ligt allemaal netjes in de vaatwasser (hoop ik). Apparaat maakt je leven nog steeds makkelijker, je hoeft het immers niet met de hand te doen.
Laten we eerlijk zijn, de EV heeft natuurlijk de meeste impact, maar hier komt het leuke probleem. Ik heb geen eigen oplaadpaal, ik ben onderheven aan de publieke palen bij mij in de buurt en het is nou niet bepaald sociaal als je, wanneer je thuis komt, je auto daar aan de paal gooit en een timer insteld dat ie pas in de nacht gaat laden. Dat zorgt er toch voor dat anderen er geen gebruik van kunnen maken (en er zijn er uberhaupt maar 4 bij mij in de buurt)
Ik zit een klein beetje met hetzelfde probleem. Nu zijn er bij mij wat meer palen in de buurt, maar een aantal daarvan heeft een kleefboete als je de auto meer dan 4 uur lang aangesloten laat. Die loopt best snel op. Meestal kunnen we de auto ook pas 's nachts of de volgende ochtend aan de paal hangen, maar niet altijd. Het gebeurt ook dat we pas na 23:00 thuis komen en de auto om 0:60 weer nodig is. Het is dan inderdaad erg vervelend als er nog auto's aan de palen hangen die het opladen uitgesteld hebben.

Wij zijn op aandringen van de politiek al helemaal van het gas af. Nu is verwarmen in van half april tot half september niet zo'n probleem. De airco draait alleen op stroom van de zonnepanelen. Koken wordt echter het probleem. Om nu pas na 21:00 mijn potje te koken gaat me wat ver. Gelukkig gaat het slechts om een advies en niet om een verplichting.
In Spanje en andere mediterrane landen doen ze niks anders. Tussendoortje naar binnen schuiven, genieten van het avondzonnetje en om half 9 á 9 uur de warme hap opwarmen. Ik doe het vaak, zit lang zo vaak niet meer te snaaien 's avonds in een zak chips of de dropbox plunderen.

Scheelt ook dat ik vaak eten in de oven opwarm ipv een magnetron, zoveel lekkerder en je kan voor een weeshuis eten opwarmen. (ik woon alleen, dus niet echt een noodzaak maar ik kook 2-3 keer per week ipv dagelijks). Nouja, probeer het eens zou ik zeggen. Mijn lunch is wel vaak pas rond 1 a 2 uur ipv de gebruikelijke 12 uur.
Het is mooi dat het voor jou werkt, maar er is bewezen dat laat eten over het algemeen juist dikmakend is:

https://www.ad.nl/koken-e...voor-je-gewicht~a7f187a2/

Gezien het sterk stijgende aantal mensen met overgewicht is laat eten niet een advies wat erg handig is in het kader van stroombesparing. Ik verwacht dan ook niet dat de overheid dat snel als advies zal gaan geven.
Beetje off topic maar: laat eten is ook storend voor je slaap.
Dat is veel te simpel gesteld. Dat verschilt namelijk van persoon tot persoon en ligt eraan wat / hoeveel je eet.
Dat overgewicht heeft veel meer oorzaken. O.a. veel meer stress, verkeerde eetgewoontes (schijf van 5 moet echt eens onderuit gehaald worden), het idiote advies van "3 maaltijden en 3 tussendoortjes per dag", het feit dat ongezond eten (veel) goedkoper is dan gezond eten, overvloed aan suikers (kijk een op de verpakkingen, haast overal zit toegevoegde suiker in) en (slechte) koolhydraten.

Combineer dat met minder beweging en het is nog maar de vraag of laat eten zo'n grote bijdrage levert.
Ik zou zeggen, lees het artikel. Ze hebben juist tussen de controlegroep en de laat-groep de intake hetzelfde gelaten, JUIST om alleen het tijdstip als variabele te hebben en de conclusie is duidelijk. Laat eten is dikmakend.

Dus wat je ook als dieet hebt, goed of slecht, veel of weinig etc. Het verschuiven van het eettijdstip naar een later moment werkt dikmakend.
"Kan bijdragen aan" is mogelijk, "werkt dikmakend" is nonsens. Geen onderzoek dat alle relevante aspecten meeneemt.
Tja, ik beredeneerde 'ieder pondje door je mondje' en als ik dan 's avonds niet nog zooi vreet eet ik dus minder. Nou ben ik wel benieuwd of er verder diepgaander onderzoek is gedaan. Want er is nu vastgesteld dat iets is, maar waarom die hormonen dalen is dan niet bekend.

Slaap heb ik niet zo'n probleem mee, val meestal wel goed in slaap en ben ook gewoon moe. Maar ik ga eens proberen dagelijks vroeg te eten en dan echt proberen niet nog een berg zooi naar binnen te werken.
Dat tussendoortje naar binnen schuiven en snaaien en plunderen is aangeleerd en / of komt door de slechte voeding de naar binnen gewerkt wordt in het Westen. Slecht in kwaliteit en slecht in samenstelling. Verdiep je er maar eens in (tips: stoppen met suiker en ongezonde koolhydraten, 2x per dag eten zonder tussendoortjes, intermittend fasten).
Ahum, ik kook zoveel mogelijk met normale onbewerkte ingredienten. Het 'zonder pakjes zonder zakjes'. Enige bewerkingen die aan mijn eten gedaan worden zijn vaak machinale bewerkingen door mijn mes of blender, of het verhitten/garen en een deel groenten zijn conserven of bevroren producten. Vrijwel geen chips of kant-en-klaar producten. Wat er het meest in de buurt komt zijn wat dingen als gedroogde pasta, sojasaus, vissaus, currypasta en wat dingetjes als yoghurtdrink en chocolademelk. En broodproducten, zover je dat eronder kan scharen. Maar de knorr wereldgerechtenzakjes, kant en klare pastasaus, chips, koek en ijs eet ik echt vrij weinig. Meestal als ik elders eet.

En koolhydraten heb ik wel nodig momenteel. Ik sport as we speak zo'n 10 uur per week. 2 uur intensief en 6-8 uur duurtraining op laag of gemiddeld niveau. Als ik geen koolhydraten binnen krijg val ik echt om op een duur- of wedstrijdtraining op gemiddeld niveau (mijn hartslag op 80% van absolute max vorig jaar gemeten). Dan sport ik 5-6 uur, ik neem dan 300*4 = 1200kcal in, maar ik verbrand er 3400. Tijdens een intensievere kortere training verstook ik er 1000, maar neem dan vrijwel geen koolhydraten erbij. Enkel een pasta/rijstgerecht wat ik 2 uur ervoor eet. Soms wel een 10-15 gram als ik qua voeding niet zoveel koolhydraten heb gehad, maar meestal niks.

Tijdens een lage intensiteit duurtraining (hartslag <70%) red ik het vaak wel een paar uur zonder extra koolhydraten. Al gaat er vaak wel een snelle jelle/banaantje/mueslireepje mee.

Kortom, koolhydraten zijn zo slecht nog niet. Want waar draaien je spieren op? Niet op een blaadje sla. En als je in de tour de france die kleine italiaanse rennertjes ziet... die hebben nul overgewicht :+
Waar je spieren op draaien? Op brandstof die je in je lichaam stopt. Het lichaam is nogal wonderlijk met het gebruik van brandstof en het effectief omzetten hiervan.

Maar wat vooral vergeten wordt, is hoe het lichaam reageert als er steeds eten naar binnengepompt wordt. De bloedsuikerspiegel komt dan nooit meer in rust. Zeker wanneer het eten dan ook nog veel suikers / (ongezonde) koolhydraten bevat. Dat kan een groot verschil maken.
In Spanje doen ze momenteel niets. Ja, wachten totdat er weer stroom is. ;)
Ik eet meestal rond 18:00, zoals veel Nederlanders. De maatschappij is daar immers op ingericht. Na het avondeten heb ik, of mijn vrouw, vaak ook nog een afspraak.
Cultuur veranderen is ook niet zo makkelijk. Gaat in ieder geval niet met een decreet van de overheid.

Nederland is een schat hemeltje rijk land en we betalen allemaal een hoop energiebelasting dus ze regelen het maar gewoon.
Ik doe al jarenlang de lunch als hoofdmaaltijd, want ik vind dat fijner (waarom zou ik pas in de avond veel energie eten, terwijl ik mijn energie overdag gebruik als mens). En dat is nooit echt een probleem.

Bij veel werkgevers kun je wel warme lunch krijgen in de kantine/het bedrijfsrestaurant, of er zijn voorzieningen om zelf wat op te warmen (zoals een magnetron). En bij veel bedrijven is het ook normaal om even de stad in te gaan en daar wat te halen. Of je kunt overleggen met je werkgever om zelf een voorziening te regelen.

Ik werk hybride. Als ik thuiswerk ga ik gewoon rond 12 uur in de middag koken. En op m’n werk eet ik warm in het restaurant.

Ga ik in het weekend uit eten, dan doe ik dat meestal ook rond 13 of 14 uur. Meer dan genoeg restaurants in Nederland serveren de volledige menukaart tijdens de lunch tegenwoordig.

Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar ik denk dat veel mensen prima hun hoofdmaaltijd kunnen verplaatsen van 18 uur naar 12 uur.

En nee, ik verplicht je niet dat te doen. Ik probeer alleen aan te geven dat het kan.

[Reactie gewijzigd door Cybje op 28 april 2025 23:08]

En nee, ik verplicht je niet dat te doen. Ik probeer alleen aan te geven dat het kan.
Gelukkig maar. ;)
Hehe de laatste tijd merk ik dat als je mensen iets uitlegt, ze het idee krijgen dat het ze opgelegd wordt. Dus ik zeg het er voor de zekerheid maar bij ;)
Die afspraken zijn lang niet altijd een keuze. Bijeenkomsten, trainingen enz. worden gewoon in de avond gepland. Dat is een gevolg van de indeling van de maatschappij.
Maar wanneer dat bijeenkomsten, trainingen e.d. zijn van bijvoorbeeld een verening, dan is het zeker wel een keuze.

En als het een indeling is van de maatschappij waar je het niet mee eens bent, dan is er altijd de optie om "nee" te zeggen. Dat kan gevolgen hebben, maar er is een keuze.
Koken is ongeveer 3% van het standaard verbruik van stroom in gezinnen met inductie/electrisch oven (volgens Essent). Ik zou lekker koken en vooral de zaken die prima buiten de stroomspits kunnen daarbuiten doen. En een campinggasstel kopen. Want we hebben een totaal incompetente regering die het probleem niet op gaat lossen en driekwart van Nederland is te egoïstisch om te willen snappen dat ze onderdeel van de kortetermijnsoplossing moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Exactor it op 29 april 2025 17:17]

Dat is alleen waar als je van plan was je auto weg te halen voordat je naar bed gaat. Als hij toch de hele nacht aan de stekker staat, maakt het niet zoveel uit.
De meeste nederlanders zullen dat wel doen.

Wanneer je een EV te lang aan een laad paal laat staan, dan krijg je te maken met blokkeerkosten.
Deze kosten kunnen hoog op lopen. Wat is te lang? Nou, dat hangt er van af bij sommige palen mag je wel je auto tot 100% laden en bij andere palen mag je er maar een aantal uur staan.

Ik denk dat de culturele zuinigheid er wel voor zocht dat je de auto weg haalt zodat je niet honderden euro's per maand kwijt bent hier aan.
Bij mij in de wijk zijn er naar schatting zo'n 500 - 600 huishoudens.
Ook naar schatting hebben die 1,75 auto's per huishouden, dus dat kunnen best ruim 1000 auto's zijn.
In de hele wijk zijn er op zegge en schrijven 4 openbare laadpalen, vlak bij elkaar.
Die zijn een paar jaar geleden aangevraagd door "early adopter" bewoners met lease auto's, die tóch al altijd op die plaatsen parkeerden omdat die geen eigen oprit hebben.
Dus wat gebeurt er: die staan daar nog steeds, elke avond van 18:00 tot 07:30 en elk weekend aan de lading, omdat het "hun" laadpaal is.
In aangrenzende wijken waar ik wel eens doorheen fiets is de situatie hetzelfde of nog slechter, omdat daar kennelijk volgens de planners "meer sociale huur is".
Heel af en toe zie ik er overdag een andere auto een uurtje aan zo'n paal laden en that's it.
We moesten massaal naar elektrisch, maar ho ho, het net zit vol. Geen extra palen mogelijk voorlopig.
Blij dat ik een hybride heb!
Publieke palen zijn juist eenvoudig. Die worden soms al zo aangestuurd dat ze alleen/meer stroom leveren als er genoeg ruimte is. Dan hoef je je gedrag dus niet eens aan te passen. Alleen laad hij niet of langzaam tijdens piekmomenten.
Dus wederom krijg je dezelfde piek, alleen nu iets uitgesmeerd. Iedereen stelt in dat het huis rond 17u warm moet zijn, dus gaat de cv vanaf 15u draaien.

Het laden van een EV kost een X aantal uren, dus grofweg zullen de sessies in te laden dan ook rond dezelfde tijd in de nacht starten om te zorgen dat men in de morgen om 7u een volle accu heeft.

De belasting gaat (met alle groei erbij als iedereen van het gas af gaat) dus al om 15u beginnen, met dan één of twee nieuwe pieken in de nacht. Ik vraag me af hoeveel beter dat gaat zijn.
“Dus wederom krijg je dezelfde piek, alleen nu iets uitgesmeerd.” Zeg dit even hardop en teken het uit…

Dat is precies de bedoeling.
Ik bedoel met name dat de pieken op nog steeds vervelende tijden zijn, en niet zo uitgevlakt zullen zijn als gewenst.

Met de grote groei in gebruik en het minder constante aanbod, zal het probleem minder goed worden opgelost dan gehoopt, maar wel een hoop sores geven aan iedere en elke eindgebruiker.
Het uitsmeren van de piek is juist de hele bedoeling van deze oproep.
Koken blijft lastig te verschuiven, maar dat is een relatief kleine belasting.
Ja maar wel een belasting van 15-45 minuten, en eigenlijk allemaal op dezelfde tijd. Na de oproep ook van de overheid om van het gas af te gaan zijn veel huishoudens overgestapt op inductie. Hiertoe had ik zelf al eerder besloten nadat de gasplaat slecht werd. Nu lijkt dat mee te vallen maar vergis je niet, met een 4 pits plaat gebruik je al snel tussen de 3,6-7,2kW. Als je dan ook nog de (oven) erbij nodig hebt komt er 3kW bij.
Vergis jezelf niet ;) Da's namelijk de aansluitwaarde.
Niet het verbruik wat de plaat continu doet tijdens een normale kooksessie. Idem met die oven. Als die na een minuut of 10 op temperatuur is hoeft hij alleen nog de temperatuur te behouden.

Het vermogen over een kwartier gemiddeld is hier bijvoorbeeld zo rond de 2kW met 3 pannen op de plaat.
(En de PV wekte dat nog precies op.) Inclusief de Quooker is het verbruik hier rond etenstijd niet hoger dan 4kW geweest. En dan ben ik met 20-30 minuten wel klaar. Niet te vergelijken met een EV die een paar uur lang tientallen kilowatt afneemt.
Ik heb een EV, kan je mij uitleggen hoe ik deze na 21:00 zou opladen? Ik doe het graag, maar heb geen idee. Belangrijk detail is dat ik mijn auto aan een publieke laadpaal moet zetten omdat ik niet thuis kan laden.
Vrijwel elke hippe EV heeft daar timers/schedules voor. Welke auto heb je?
En vrijwel elke publieke laadpaal heeft een maximum tijd dat je überhaupt daar mag staan .
Leuk een timer, maar als je eerst 4 uur voor niets aangesloten staat, kost de opvolgende laadbeurt extra veel door de "kleefkosten"

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 28 april 2025 17:09]

Dat valt echt wel mee hoor.
Hier in Den Haag is er bijvoorbeeld geen paal met kleeftarief.
Het zal wel weer eens niet zo zijn, tuurlijk is in de stad van politiek den Haag het allemaal zo geregeld dat de politici er zelf geen last van hebben, voor zover ze van hun riante salaris als kamerlid niet al een lekkere privé oprit bij hun tweede huis hebben om op te laden.
Ondertussen moeten mensen in kleine flatjes maar lekker worden wakkergehouden door de vaatwasser 's nachts en hun hele leefritme me koken omgooien en de verwarming al veel eerder maar dus ook meer laten stoken, want er is altijd verlies...
Dat alles omdat die politici zelf jarenlang netbeheerders hebben afgeknepen in hun investeringsruimte. Dat mocht alleen op maat, geen 'over'capaciteit. Dat ze nu dan ook maar een wat moeilijkere verantwoordelijkheid nemen met een directe verkoop stop op alle EV's tot er weer ruimte is op het net in 90% van het land. Kunnen ze hun eigen incompetentie in Brussel gaan uitleggen in plaats van de zwakkeren in de maatschappij nog weer een trap na te geven.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 28 april 2025 19:25]

Alsof alle 960.000 mensen in den haag in de 2e kamer werken en er niemand in een sociale huurflat woont...

Daarnaast bepaald de gemeente via een consessie hoe en wie de laadpalen exploiteert. Spreek je eigen gemeente er dus op aan, dit is namelijk niet iets van de landelijke overheid.

Als laatste, die vaatwasser kan ook na het ontbijt of de lunch aan.
Nederland maakt zelf geen EV's en kan er 300% BPM op instellen totdat het stroomnet is versterkt. Niemand heeft nu echt een EV nodig, en al helemaal niet ten koste van iemand anders die dan niet meer normaal kan verwarmen wanneer ie wil, of koken wanneer ie wil. De EV rage kan dan in 2035 weer door als we wat kerncentrales bijgebouwd hebben en we er weer tegenaan kunnen. EV is maar beperkt gunstig tot we ook in een dunkelflaute meer duurzame energie kunnen opwekken. Liefst kernfusie, dan schiet het echt op.
Als dat pas in het jaar 2050 is, zijn EV's die je nu verkoopt toch allang weer schroot, want wie koopt na 15 jaar voor zo een ding nog een nieuwe dure accu, dus 2035 moet dan maar genoeg zijn door de incompetentie in Den Haag. Misschien stemmen we dan ook weer eens politiek op de inhoud, ipv teflon Rutte en nu de populisten...

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 28 april 2025 21:32]

Misschien ipv al die subsidies en stimuleringsmaatregelen op EVs etc dit geld stoppen in goed en degelijk elektrisch bulkvervoer (a.k.a TREIN (of bus) ) in het hele land.

Minder de auto nodig, minder files, minder aansluitingen per persoon nodig en minder gedoe met laadpalen etc.

Maar ja autopartij vvd wil natuurlijk het ov liefst helemaal de nek omdraaien...
Dit is allemaal best makkelijk gezegd en voor sommige mensen is dat ook zo.

Ik kan ook alleen maar spreken over mijn huishouden en daar proberen wij wel op daluren te letten.
Gelukkig hebben wij beiden kantoorbanen in de ICT en kunnen we allebei thuis werken.

De vaatwasser krijgt vaak een timer dat hij rond 01:00 begint, en dan is hij vaak rond 5 uur wel klaar en kan hij nog een uurtje of zo passief drogen.

Koken kan helaas ook niet voor 16u of na 21u gedaan worden omdat we allebei dan nog aan het werk zijn of langzamer hand naar bed gaan om rond 6 a 7 uur weer fruitig wakker te worden. en koken duurt al snel 30 tot 60 minuten.

Ik denk dat wij meer last bezorgen door dat wij 10 zonnepanelen hebben en wij op zonnige dagen meer op wekken dan verbruiken. Maar, daar hebben ze ook nog geen oplossing voor.
Laten we wel wezen, de hele reden dat deze campagne gevoerd wordt is *zodat* we gewoon allemaal om 18:00 on eten kunnen blijven koken.

Het verbruik hoeft helemaal niet naar 0. Het is prima als er een piekmoment is op de dag, zolang het maar binnen de limieten blijft van wat het net aankan. Een oproep om niet onnodig apparaten aan te zetten lijkt me prima. De kookplaat is op dat moment gewoon nodig dus daar zal niemand bezwaar tegen hebben.
Als ik kleding moet wassen is het even wasmachine timer en is hij klaar als ik wakker ben om 6 uur. Kan ik na het douchen gelijk de kleding ophangen. Zo doe ik het dan ook al jaren. Zal alleen niet zo leuk zijn voor de onderburen als je die hebt.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 april 2025 04:28]

Helemaal eens met @lithiumangel

Ik laad mijn EV in de nacht op, als ik lig te slapen er altijd voldoende tijd om weer vol te laden.
Werk ik thuis?

Dan laadt ik overdag, vooral met zonnig weer. Maar ik laat het voornamelijk afhangen van het laagste tarief (ik heb een dynamisch energiecontract).

Die boiler voor SWW kan prima voor die tijd op temperatuur gebracht worden en als die iets later weer aangaat na het piek moment is dat ook niet heel erg.

Afhankelijk van het weer natuurlijk, maar met een warmtepomp zou geen nachtverlaging of verlaging bij afwezigheid moeten doen. De woning op temperatuur houden, kost dan niet zo heel veel energie voor die WP.

Koken, tja de magnetron en kookplaat moet je toch even gebruiken, maar als de boiler en EV niet laden is dat niet een heel groot probleem.

De vaatwasser kan je ook prima later in de avond of in de nacht laten draaien. Iets wat ook geldt voor de wasmachine en droger.

Neemt niet weg dat de komende tijd alsnog het energienet flink verzwaard moet worden.
Mijn 12 jaar oude vaatwasser heeft geen timer, vreemd genoeg. Hij zat al in het huis maar ik ga hem echt niet vervangen als hij nog perfect in orde is en dat geldt voor veel mensen. Misschien kan de overheid mensen subsidiëren om thuiss accus te plaatsen of ze er op een andere manier mee helpen dat ze ook kosten efficiënt zijn als mensen geen pvs hebben.

Voor de rest kan er idd natuurlijk veel maar bv om mijn auto te laden moet hij zo vroeg mogelijk ingestoken, want als ik hem sneller wil laden kost het mij meer capaciteitstarief (België wel, waar we dit specifieke probleem (nog) niet hebben).

[Reactie gewijzigd door MrSnowflake op 28 april 2025 17:29]

Mijn 12 jaar oude vaatwasser heeft geen timer, vreemd genoeg. Hij zat al in het huis maar ik ga hem echt niet vervangen als hij nog perfect in orde is en dat geldt voor veel mensen.
Mijn 16 jaar oude vaatwasser heeft dit ook niet, maar die is gelukkig stupide genoeg.
Wat ik heb gedaan is het volgende:
Ik heb er een socket van homewizard tussen gezet.
Ik vul hem, doe er wasmiddel in en zet hem aan druk op start vervolgens zet dan de socket uit.
In de homewizard app heb ik ingesteld dat de vaatwasser 1x per 24 uur 3 uur aaneengesloten op het goedkoopste moment aan moet. (ik heb een dynamisch tarief).

In de winter draait die dan vaak in de nacht, in de zomer juist overdag. (of eigenlijk met zonnig weer).

Werkt prima.
Helaas wilde de fabrikant met onze vaatwasser intelligent doen en heeft er een soft aan-uit knop opgezet, zonder memory functie. Dus stroom er af is altijd uit.
De oproep van de overheid doet me een beetje denken aan die aflevering van probleemwijken.

https://internetgekkies.nl/probleemwijken-uitkeringen-hoger-maken
"Als ze nou de uitkeringen hoger maken, dan hoef ik ook niet zoveel te doen"
maw, als jullie nou wat minder stroom verbruiken, dan hoeven wij lekker niets te doen.

Lariekoek!
Arme mensen verbruiken minder stroom en belasten het milieu minder.
Ik zie het bij mijn broer, die vliegt 2 keer per jaar naar Japan _/-\o_
Tja als iedereen dat gaat doen dan verleg alleen maar het probleem.
Veel bezwaren tegen minder stroomverbruik tussen 18:00 en 21:00 zijn eenvoudig te ondervangen:
De groeten. We betalen forse milieutax om dit te ondervangen en we zijn allemaal druk bezig om efficiënter met energiegebruik en milieubelasting om te gaan, niet alleen vanwege de prijs.

Dit is het zoveelste gebrek aan concreet plan en implementatie waar de consequenties op de burger worden afgeschoven. De linkerkant zit vast in idealen en de rechterkant probeert er winst op te maken.

Leg mij maar uit waarom mijn oude pa/ma onder een dekentje zitten in de winter terwijl in de Oekraïne gestookt wordt voor haalbare prijzen.
Wat iedereen er ook van vindt, door jaren lang wanbeleid van onze eigen overheid die ook jaren lang alle waarschuwingen heeft genegeerd zitten we nu op het punt dat de taferelen zoals we nu in Spanje en Portugal zien voor ons niet heel ver meer weg zijn.

https://nos.nl/artikel/25...sen-in-spanje-en-portugal
Het is ook wel toevallig. Stond deze campagne wel echt al in de agenda en is geen paniekreactie omdat er iets met de zuidelijke energievoorziening aan de hand lijkt te zijn wat opvallend onduidelijk is?
Ware het niet dat niet iedereen meer daluren heeft ivm slimme meters. Daarentegen zie ik niet in waarom ik juist in de lente zomer niet tussen deze tijden mag verbruiken gezien ik ook al zonnepanelen heb en dus die laatste paar uur best nog wel zelf wat lever.
Verwarming via een warmtepomp of cv-ketel kun je vóór 18:00 uur laten opwarmen Zodat je huis op temperatuur is wanneer je terug bent van werk. Warmtepompen zijn traag (zeker in eco-stand) en hebben 2–3 uur nodig om op temperatuur te komen. Hiervoor heb je geen slimme thermostaat nodig.
Bij ons is het advies om de airco altijd te laten draaien, ook als je niet thuis bent. Dit zorgt voor een continu belasting op het stroomnet in plaats van enorme pieken waar het netwerk niet mee om kan gaan. Want de veranderingen in belasting schijnen problematisch te zijn, niet continu verbruik. Bovendien, ik kan het niet exact aantonen want er zijn te veel externe factoren, maar het lijkt erop dat het energie bespaart als je airco gewoon doorgaat als je niet thuis bent. Als je de airco wel uit laat staan als je niet thuis bent moet de airco extreem hard werken om je hele huis weer gekoeld te krijgen. Je voelt het aan de muren, die zijn vaak nog warm aan de binnenzijde als je airco een dag uit heeft gestaan.

Dus als de overheid zegt dat je op een bepaalde tijd al je apparaten moet inschakelen, dan lijkt het dat ze hiermee een slapende tijdbom kunnen laten afgaan?
Warmtepomp eerder aanzetten gaat niet werken.
Deze is de hele dag "aan" en gaat langere tijd verwarmen afhankelijk vd buitentemperatuur.
En laat het nu net gaan afkoelen aan het einde vd dag en de zon onder zijn gegaan.
Beetje jammer dat ze ons eerst een WP door de strot drukken met nieuwbouw en nu met dit soort verzoeken komen.
Dat is dan ook niet onderdeel van de piekbelasting waar het om gaat...
Voor het koken start je gewoon iedere dag de Weber op :)
Het klinkt wel logisch om op te roepen minder stroom te gebruiken tussen 16 en 21, maar als er massaal gehoor aan wordt gegeven, dan is het maar de vraag of je het probleem kleiner hebt gemaakt.

Iedereen kan best veel apparaten/auto's instellen zodat ze pas om 21 beginnen te verbruiken. Maar dat wil je ook niet. Dan ontstaat er om 21 mogelijk een nog hogere piek dan die je oorspronkelijk tussen 16 en 21 had.

Het is maar hopen dat mensen hun verbruik gaan spreiden buiten die uren, maar ik ben daar niet zo zeker van.

Zijsprong:
Het doet me denken aan de situatie dat we in Coronatijd een soort avondklok hadden. Na 22 (oid) moest je thuis zijn. Gevolg: drukke treinen e.d. rond 21.30. Ik denk dat die maatregel juist heeft bijgedragen aan verspreiding van het virus.
Ik weet niet wie je met 'de sector' bedoelt maar de netbeheerders hebben evengoed de waarschuwingen genegeerd. En tot een paar jaar terug zat in ieder geval Enexis knettervast in hun denkwijze waardoor ze geen kant op wilden met oplossingen. Hoe het nu is weet ik niet.
Ik heb eerder een brand gehad door een printplaat in een vaatwasser, sindsdien heb ik nooit meer dat soort apparatuur 's nachts of 's avonds draaien terwijl ik slaap.

[Reactie gewijzigd door Mr.Armageddon op 29 april 2025 17:56]

Toen afgelopen winter het bericht kwam dat we door incompetent 'groen' lobby- en subsidiebeleid van de afgelopen vele jaren el rekening moesten gaan houden met stroomuitval heb ik de knoop doorgehakt.

Net als met contant geld in huis, hebben we sinds begin dit jaar ook een houtkachel in huis. Okay warm water komt dan van het gasfornuis, maar we krijgen in ieder geval het huis warm.
Nee door incompetent pro-fossiele lobby en anti-groen beleid van de afgelopen 20 jaar zitten we nu met deze problemen. Iedereen wist dat we meer moesten investeren in het electriciteitsnet. De netbeheerder hebben het al vanaf de jaren 90 aangegeven en herhaald begin jaren 2000. Maar de liberale regeringen in de periode hebben de rekening doorgeschoven.
neej wat zeg je nu? Maar alles wat fout gaat in dit land is linkse hobby en D66 rechters? 8)7 Lekker negeren dat rechts stevig aan de macht is sinds balkenende 1, en met flinke invloed al ver daar voor.
Ik moest het net even checken. Sinds 1982 waren er 14 kabinetten. 12 daarvan bevatten de VVD en 10 het CDA.

PVDA en D66 volgen hierna pas met 5 elk.

De VVD, en in mindere mate het CDA, kunnen hun verantwoordelijkheid in het beleid van de afgelopen 40 jaar niet echt negeren. Proberen doen ze het natuurlijk wel...
De PvdA is rechtser geworden en de VVD linkser. Partijen zeggen niet alles, wel welk beleid wordt uitgevoerd. Onze verzorgingsstaat is ook deels opgebouwd door VVD-kabinetten.
Nee door incompetent pro-fossiele lobby en anti-groen beleid van de afgelopen 20 jaar zitten we nu met deze problemen. Iedereen wist dat we meer moesten investeren in het electriciteitsnet. De netbeheerder hebben het al vanaf de jaren 90 aangegeven en herhaald begin jaren 2000. Maar de liberale regeringen in de periode hebben de rekening doorgeschoven.
Uh Nee, het hele energienetwerk is 21 jaar geleden (in 2004) al geprivatiseerd ? Dat houd dus in dat de kopers destijds al wist dat het netwerk uitgebreid moest worden en hier ook overigens sinds die periode al vastrecht kosten voor vraagt, dat men dat niet gedaan heeft en het minimale uitgegeven heeft voor onderhoud en aansluiting is gewoon een besluit geweest ten behoeve van hun winstoogmerk,

Dat ze nu de zielige kaart spelen met dat gaat zoveel miljard kosten is gewoon proberen een gedeelte van die kosten bij de overheid of hun klanten neer te leggen maar komt eigenlijk gewoon neer op zeer nalatige capaciteits planning.
En wie bezit het meerderheidsbelang van de netbeheerders? Juist. De overheid.

https://www.energiekamer.nl/netbeheerders/

Overigens mogen netbeheerders wettelijk niet zomaar het net uitbreiden zonder toestemming van de overheid als er geen concrete plannen liggen waardoor die uitbreiding ook ingezet wordt.
En wie bezit het meerderheidsbelang van de netbeheerders? Juist. De overheid.

https://www.energiekamer.nl/netbeheerders/
Sorry maar dat zie ik toch echt niet staan bij de uitleg van de Netbeheerders dat "de overheid" en ook niet onder het kopje meer info over deze netbeheerder of heeft u een overzicht van de aandeelhouders per partij ergens ?
Overigens mogen netbeheerders wettelijk niet zomaar het net uitbreiden zonder toestemming van de overheid als er geen concrete plannen liggen waardoor die uitbreiding ook ingezet wordt.
Het lijkt mij dat er lang genoeg duidelijk is waarvoor er uitbreiding zou moeten komen toch ? Immers is het aankomende capaciteits probleem al 3 decennia bekend. Als de regering dan dwars ligt bij die partijen waardoor ze hierop niet mogen anticiperen en uitbreiden dan zou ik dat heel groot uitmeten als leverancier zijnde met kijk we wilden wel maar mochten niet.
De regering gaat nu wel vrolijk door met het stimuleren van de aanschaf van EVs..
De overheid kan me wat geen zin in die onzin
Die liberale regering is altijd voor het bouwen van kerncentrales geweest, maar dat mocht niet, want niet "groen"...
Het is dan ook niet volledig groen. Het is wel veel beter dan geen groen.

Al vind ik met name klassieke grote reactoren een gevoelig sabotagedoelwit en zou ik daarom meer onderzoek naar SMRs willen zien, maar het lijkt hier wel alles of niets te zijn.
Vanalles in het netwerk is sabotage gevoelig. Een HS kast bij Diemen kan al goede invloed hebben. Zo hebben we nog wel 50 targets in het land waarmee men grote schade kan aanrichten.

Een kerncentrale is dan van minder belang zelfs omdat Nederland in een netwerk met Europa zit.
Een stroom kast uitschakelen is wat anders dan een "dirty bomb" kunnen maken.
Een dirty bomb kun je maken met rond de 100 rookmelders die je met een kleine vrachtwagen kan stelen bij de lokale recycleerder.

Daarnaast zijn er nog een heel hoopje andere 'zachte' doelen waar je kernmateriaal kan halen, zowel industrie als zorginstellingen.

Een beetje makkelijker dan binnendringen met een vrachtwagen, een kraan, duikuitrusting en voldoende tijd om het materiaal op te halen en dan je doel te halen binnen de paar uur voordat je zelf sterft van stralingsziekte terwijl zowel de lokale militaire basis van de VS alsook de Europese politie en militaire diensten je achtervolgen via satellieten die specifiek gebouwd zijn om uranium straling te detecteren (dat is hoe geheime diensten en regeringen in de hele wereld al 3 dagen wisten dat er iets mis was met Tsjernobyl alvorens de Russen aankondigden dat ze een accident hadden).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 28 april 2025 18:26]

Met een grote kerncentrale hoef je maar 1 object te beveiligen.

Met een SMR moet je een heleboel kleine objecten beveiligen. Tenzij je ze allemaal op dezelfde plek zet, maar nu heb je gewoon een grote kerncentrale gebouwd
Ja, maar de gevolgen wanneer het misgaat zijn ook kleiner bij kleine reactoren, ongeacht of ze bij elkaar staan of niet. Het risico op en bij luchtaanvallen zoals rond de kerncentrales in Oekraïne zijn dan ook beperkt vergeleken met grote kerncentrales.
Nee, de kerncentrales mochten wel,maar wel op de liberale manier: op initiatief van een commerciële partij.

Dit is geprobeerd, echter is kernenergie helemaal niet financieel aantrekkelijk en een zeer risicovolle investering.

Daarbij zou ook het net moeten worden verzwaard als er kerncentrales zouden zijn, simpelweg omdat de vraag stijgt.
Precies dat.
Stroom productie is niet het issue, maar de distributie ervan wel.
Desnoods schakelen ze een paar gasturbines in, maar stroom is er genoeg.
De stroom die nodig is op de piekmomenten is alleen zodanig groot dat we het niet vervoerd krijgen.
Het grootste verschil maakt natuurlijk het laden van de auto, want die belasting is hoog en langdurig. Maar als iedereen z’n elektrische kookplaten rond etenstijd tegelijk aanzet dan krijg je ook een behoorlijk piekje, ook al is de stroomvraag maar een paar minuten om het eten aan de kook te krijgen.
De reden waarom we geen kernenergie hebben komt niet door "groen" het kwam door aardgas. Dat was spotgoedkoop en dus had niemand zin om in iets anders te investeren.
De nederlandse regering is er voor verantwoordelijk dat het een zooitje is nu.
De subsidies hebben de afgelopen 10 jaar niet op de fossiele brandstoffen gelegen, maar op de zonnepanelen, elextrische auto's etc.

De fosiele lobby heeft nooit gezegd, verzwaar het elektriciteitsnet maar niet.
De pro groen lobby zit daarentegen wel met de complete focus op minder uitstoot ipv energienet verzwaren. Kijk gewoon maar eens naar hoe dat ook mis is gegaan in Duitsland. En daar hebben die slimme mensen alle kernenergie uit de mix gehaald, wat ze nu weer bouwen omdat ze het nodig hebben.

Politici zijn debet, niet lobbies.
In Duitsland hebben ze juist heel hard wind en zonne-energie opgebouwd. De energie mix bestaat daar voor bijna 60% uit duurzame energie. Er zijn geen concrete plannen voor nieuwe kern centrales.
Dat is niet helemaal juist. 60% van de elektrisch opgewekte energie komt uit duurzame bronnen. Dat klinkt heel mooi, maar .... dat gaat dus alleen over de elektrische energie vandaag de dag.
De industrie en het verkeer moeten nog bijna geheel overschakelen van fossiele brandstoffen naar elektrisch. En dat is nu juist waar je mer de energie transitie in de knoei komt en waar we in Nederland zoveel last van hebben.

Ander puntje ... Duitsland staat helemaal vol met windmolen parken. Denk niet dat de milieu effecten daarvan ooit onderzocht zijn. Normen zijn iig een stuk lager als in NL.
Duitsland is wat sneller gegaan met de Grüne Wende en NL heeft helaas wat overgenomen.

De industrie in Duitsland ligt op z'n gat en daar liggen de energieprijzen lager.
Een groot deel van die duurzame-bronnen-elektriciteit is import. Met name uit Noorwegen, waar de prijzen ook de pan uitrijzen.
Met al die windmolens is er wel weer een PFAS en Bisfenol probleem gecreëerd. Maar daar maken we ons over 20 jaar pas druk over. We kunnen het ons niet veroorloven om geen crises meer te hebben.
Het theoretisch piekaanbod bestaat inderdaad uit zo'n mix, het binnenlands energieverbruik van die bronnen staat maar een paar percent 'beter' dan bij ons, deels omdat het piekaanbod van oa een zonnepaneel maar een uur of twee rond 14u een week of twee in de zomer gebeurt, het rendement over het jaar is minder dan 30%.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 28 april 2025 18:13]

En als gevolg daarvan fluctueren de stroomprijzen ook tussen zeer hoog en negatief, wat beide niet erg prettig is. Vooral ook niet voor de buurlanden waar ze nu op parasiteren. Noorwegen heeft een zeer stabiel stroomnet, maar omdat het aangesloten is op het Duitse, hebben zij last van dezelfde problemen. Dat is verre van netjes.
Hebben afgelopen 10 jaar niet op fossiele brandstof gelegen? Onder welke steen komt dat vandaan?

https://nos.nl/artikel/24...idie-nog-meer-dan-gedacht
Zeker, ook die, tot en met deze regering, en alle voorgaande. Het zijn tenslotte grotendeels dezeflde 'fossiele' maatschappijnen, alleen dan mett de beschikking over miljarden aan E-subisides, Ik weet nog goed dat ik bij een bijeenkomst moest zijn voor een reportage waar onze 'groene VVD'er' Nijpels bijna een jubelachtige toespraak hield over de groene economie en wat dat voor enorme kansen met zich meebracht voor het bedrijfsleven - dan had hij het niet over de bakker op de hoek (die nu niet meer kan bestaan door de enorme investeringen en energiekosten) maar over de aanwezige Eneco's en Vattenfalls.

Het noodzakelijke investeringsverhaal is zowel bij links als rechts geen leuk verhaal en ook door de vorige niet eerlijk verteld. Het subisidieverhaal daarnaast verkoopt lekker. totdat blijkt dat je lobby-investeringen en lobbyafsrpraken wel met elkaar moet afstemmen anders wordt het een populistische 'groene' incompetente shitshow. Ook al tal van keren bij de vorige regeringen uitgelegd en in de media door hoogleraren en adviseurs.
Helemaal mee eens dat dit geen verrassing is. Netbeheerders, experts, zelfs internationale organisaties hebben herhaaldelijk gewaarschuwd om het net te upgraden. Wat mij echter blijft verbazen is dat er tegelijkertijd volop beleid werd gevoerd dat het elektriciteitsverbruik stimuleerde, denk aan elektrisch vervoer, warmtepompen, elektrificatie van industrie etc etc, zonder de benodigde investeringen in het net gelijk op te laten lopen.

Het probleem is dus niet alleen uitstel geweest maar ook een compleet gebrek aan samenhang tussen beleid en infrastructuur. En nu zitten burgers en kleine bedrijven met de gevolgen, zoals gebruikelijk in Nederland.
Jammer, want met een houtkachel veroorzaak je in woonwijken weer overlast door luchtvervuiling (zelfs met schoon hout en correct stoken). Als je echt blackouts wil overbruggen kan je beter voor een accu+solar kiezen.
Houtkachel + schoorsteen: 2000 euro.
Zonnepanelen en een accu die genoeg kan opvangen om je huis minimaal een dag te verwarmen: 20.000 euro minimaal.

Factor tien duurder om je gezin te beschermen tegen stroomuitval veroorzaakt doordat we op daluren opwekken en niet gewoon die miljarden belastinggeld hebben geïnvesteerd in kerncentrales. Ik denk dat de motivatie er inmiddels wel uit is en survival overwint.
Zonnepanelen + accu kan je makkelijk binnen een 5000 euro realiseren. Zeker op een vlak dak.
Alleen blijft het wel verdomd koud want swinters zit die accu op 1% charge en komt er 300 watt van je panelen af ,

die hout kachel brand gewoon ook met regen en -20
Een thuisaccu en pv systeem waar ik op een winterse dag mijn huis mee warm houd? Kom maar installeren.
Kan best, gewoon 90 panelen neerleggen ;)
Ik zou dolgraag alles electrificeren, maar alleen als thuisaccu's rendabel zijn, dat zijn ze nog lang niet. Volgend jaar zullen betaalbare natrium/zout accu's meer op de markt gaan komen, maar de vraag is nog maar hoe onze competente overheid hiermee omgaat...
Dat klopt, we hebben een nieuwe die goed wordt gebruikt.
Ik compenseer dat met een hybride auto die ook nog maar een half jaar per jaar sporradisch gebruikt wordt (en we hebben er maar eentje!) En we vliegen maar 2 keer par jaar (want met de trein kan niet naar Japan,)

En omdat we in 1 wereld leven (het klimaar stopt niet bij mijn schoorsteen), in Japan hebben we alles gelectrificeerd, zowel de verwarming als cooling gebeurd met energie zuinige airco's (zegmaar een soort van functionele warmtepomp zonder veel problemen) op zonnepanelen. Alle energie komt van uiterst schone kerncentrales. en omdat ze in Japan wel weten hoe je competent een OV netwerk moet opzetten hebben we daar ook geen auto (okay, mijn vrouw heeft dan nog een bedrijfsauto, maar die gebruikt ze hooguit eens in de week en staat op het werk.)

[Reactie gewijzigd door litebyte op 28 april 2025 16:13]

Accu en solar overbruggen geen blackouts. Zodra het net uitvalt *moeten* alle omvormers binnen een paar milliseconden ook stoppen met leveren; dit om te voorkomen dat monteurs geëlectrocuteerd worden of dat jouw paneeltjes de hele wijk van stroom gaan voorzien.

Zgn "eilandbedrijf" is een zeer kostbare oplossing en als de acuu leeg is en/of de zon niet schijnt heb je nog steeds niets.
Maar hoe dan? Zelfs grote thuisaccu's hebben misschien een "gangreserve" van een dag normaal gebruik, en kosten daarbij moeilijk veel geld.

Ik heb zo'n Fossibot waar je 2kwh in kan stoppen maar ik zou dat toch niet gebruiken voor meer dan je persoonlijke electronica, het aanhouden van wat koel/vrieskisten voor het behoud van je voedsel en misschien gebruik van een eenpits kookplaatje.

Als je elektrische verwarmingsvormen gaat voeden vanuit accu's is het zo gedaan met de pret.
Haha accu, wacht maar totdat ze daar ook een stokje voor steken wanneer de stroomboeren weer te veel geld mislopen. Men zegt nu al we hebben geen oplossing voor de dubbele energiebelasting die je nu moet betalen. Straks zeggen ze je moet energieopslag betalen of de vaste leveringskosten voor accu en zonnepanelen bezitters gaan straks naar >1000 euro per jaar oid. Men gaat weer vroeg of laat iets op verzinnen.
En je EV opladen en Vaatwasser aanzetten kan je prima na 21:00 doen natuurlijk. Net zoals sommige juist dan hun wasmachine en droger aanzetten terwijl dat ook op een ander moment kan.
Dus als de zon nog schijnt dan kun je de stroom meteen gebruiken en dus geen boete. Ga je pas iets vanaf 21:00 uur verbruiken dan ben je dus meer aan het terugleveren dat je later verbruikt dus duurder.
De prijzen zijn meestal het hoogst tussen 16:00 en 21:00 daarna vlakt het iets af.
Dus je kan beter terugleveren tegen hoge prijzen en later in de nacht tegen lagere prijzen gebruiken.
Ik laad mijn auto of overdag op of juist 's-nachts na 23:00.
En dit weekend specifiek op zondag tussen 11:00 en 15:00 toen de prijzen negatief waren. Mooi gratis de auto's opgeladen.
Ik heb al jaren dynamische prijzen en het is niet moeilijk om even de uurprijzen in de app na te kijken.
"Ik heb al jaren dynamische prijzen en het is niet moeilijk om even de uurprijzen in de app na te kijken."
Ik ook en ben het met je eens. Maar mijn vrouw heeft er gewoon maling aan...
En daar is ook gelijk het probleem voor het grootste deel van de Nederlanders. Die willen niet moeten nadenken over hoe laat de vaatwasser, wasmachine etc. aan moet.
Ze noemen het niet voor niets het piekmoment: van 23:00u tot 7:00u slapen de meeste mensen, en van 8:00u tot 17:00u zijn ze van huis want (kantoor)baan of school. Dan blijft exact dat moment over dat je thuis bent.

En laten we eerlijk wezen: het huishouden moet ook gewoon gedaan worden, en ik heb ook gewoon honger als ik rond 18:00u thuiskom na 8+ uren lang de economie draaiende houden. Geen enkele overheid die decennialang de waarschuwingen van netbeheerders over netcongestie hebben genegeerd, die jarenlang geroepen hebben dat we van het gas af moeten en electrisch moeten koken en stoken, en die doodleuk heeft lopen lobbyen voor datacentra van grote Amerikaanse techgiganten in ons land, die mij nu gaat overtuigen om te wachten tot 21:00u voordat ik een pannetje op het spreekwoordelijke vuur zet. Zoek het effe uit.

Ik heb een te druk leven om elk uur te gaan kijken wat de tarieven, danwel de netcongestie doet. Ik betaal voor stroom, geef me stroom zodra ik daar nood aan heb. Ik betaal belasting over die stroom en over de aansluiting, dus zorg maar dat het geregeld wordt.
Alhoewel ik vind dat je volledig gelijk hebt dat de overheid hier overheid hier verzaakt heeft zijn wij het wel allemaal die gestemt hebben. Met een dwarse houding gaan we sowieso niks bereiken.

Uiteraard ben je vrij om zelf te kiezen wat je doet, ik denk dat de overheid ook richt op dat maar 10/20% zich hier iets van aantrekt dat het al enorme impact kan hebben. Verder zou ik gewoon kijken wat je wel kan doen met relatief weinig moeite, en eten is daarbij een lastige maar een oplossing kan zijn om grotere porties te maken zodat je de dag erna enkel de magmetron even 2 minuten aan moet hebben i.p.v. 3 pitten op de inductieplaat.

Moet zeggen dat het er bij mij ook vaak inschiet, dat ik denk even snel de waatvasser aan zetten na het eten, maar door het eco programma lig ik al op bed voordat het klaar is. Opzich goed om daar weer even iets scherper op te zijn. Daarbij zou het de overheid ook sieren als ze i.p.v. met spits taks gaan komen met soort beloningssysteem van lagere energiebelasting tussen overige uren.
Weet je wat handig zou zijn? Koken op een andere energiebron dan elektriciteit. Even denken... :+

Even zonder dollen, waarom moet de consument weer opdraaien voor het energieprobleem? Wie zijn nou de grootverbruikers (en verdieners)? En zouden die de energietransitie niet voor een groot deel moeten bekostigen en dus ook versnellen? Belastingparadijs Nederland moet het maar weer bij de burger vandaan halen. Haal het geld maar eens bij de grote profiteurs, zoals de Big Tech met hun Datacenters (die overigens ook echt grootverbuikers zijn) en laat de burger nou gewoon eens met rust.
Ik ben het dus ook met @Zyppora eens, de groeten NL overheid. Jullie struisvogelpolitiek heeft je zover gebracht, maar deze melkkoe is nu echt opgedroogd. En ik let al op mijn energieverbruik tijdens de spitsuren, maar ga toch echt gewoon koken en stoken als het nodig is.
Je weet wel dat wij als burgers uiteindelijk altijd betalen he. Je kan denken we gaan de grote big tech laten betalen, maar die rekenen het gewoon door in hun prijzen wat vervolgens de hele keten naar beneden weer weet te vinden. Het is dus een illusie om te denken dat dit elders opgelost gaat worden.

Dwarsigheid gaat uiteindelijk de kans alleen maar groter maken dat kosten hoger/eerder komen.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 28 april 2025 21:31]

Het is ook een beetje raar dat je je anno 2025 daarover druk moet maken. Volgens mij zijn er in het gemiddelde leven van mensen 1000 andere dingen belangrijker.

En vaak werken de functies nu ook niet makkelijk of handig. Bijvoorbeeld dat je alleen kan instellen hoe lang de vaat wasser moet wachten met aanspringen. In plaats van dat je gewoon de eindtijd invult (moet dan klaar zijn) en dat de vaatwasser het dan zelf inplant hoe laat die aanspringt.
Mijn vrouw wil er ook niet aan. Hoog/laag tarief vind ze al vervelend maar per uur andere prijzen gaat er niet in.
Simpele oplossing: laat haar even de terugleverkosten zien van je energiecontract. Je betaalt je momenteel scheel aan terugleverkosten als je niet genoeg eigen opwek benut. Daarnaast, waarom moet je de vaatwasser, droger en wasmachine na 16:00 uur aanzetten? Doe dit zoveel mogelijk overdag, bijvoorbeeld als je thuis bent in het weekend of als je thuis kunt werken. Zet de vaatwasser op een timer zodat hij bijvoorbeeld tussen 12:00 uur of na 21:00 uur aangaat. Als je een EV hebt, laad die dan op als je op kantoor bent, desnoods aan een lader in de buurt (wijkpaal), of als je mazzel hebt, heeft de werkgever een laadpaal. We moeten, en met nadruk op moeten, een verandering ondergaan in ons stroomverbruik en wanneer we dit benutten. Overdag is onze stroom geen moer waard door de vele zonnepanelen en het feit dat niet genoeg mensen deze opwek benutten. We moeten anders gaan denken (mindset change). Sommige energieleveranciers draaien het dal- en dagtarief om. Greenchoice heeft dit bijvoorbeeld al gedaan om juist stroomgebruik overdag te motiveren(https://www.overstappen.n...t-dal-en-normaal-uren-om/) . Het gaat even duren, maar ik ben zeker voorstander van deze oproep van de overheid. Maar zoals velen al aangeven, hadden ze dit ook kunnen zien aankomen met alle verduurzaming van het stroomnet.

[Reactie gewijzigd door GreasyAce op 28 april 2025 15:52]

Mijn vrouw vind het juist een sport. Ze heeft de Zonneplan app op haar telefoon.
En tevens heb ik een HomeWizard display in de woonkamer staan. Daar zie realtime op wat het verbuik is en wat er 'over' hebben.
Maar hoe zit het met de teruglever heffingen?

Is het niet zo dat je meer gaat betalen met zonnepanelen als je niet de stroom die je opwekt op de momenten dat zonenergie het hoogst is, meteen gebruikt?

Het lijkt er, wat mij betreft, nu op dat de overheid mensen met zonnepanelen in het maken van hogere energiekosten (en lagere teruglever vergoeding) aan het misleiden is.

Wellicht een goed moment om de prive investeringsbelangen in de energiesector van de regering nader te bekijken.
Dit dus. Ik ga niet in de kou zitten en pas om 2200 eten omdat de overheid dat vraagt omdat ze zelf jarenlang achter de feiten aan lopen.

Tevens heb ik panelen en die wekken dan nog op.
Het werkt ook niet, de Spanjaarden eten allemaal rond 10-11uur, die zitten nu mooi in het donker ;)
Bij een dynamisch contract heb je NIET te maken met terug lever heffingen.
Er is gewoonweg een kWh uurpijs en die krijg je of betaal je.
Bij zonneplan krijg je nu zelfs 10% bonus op terug geleverde stroom.
Dus als je tegen € 0,15 terug levert wordt dat € 0,165 cent. Wel beter dan een terug lever boete/heffing.

Ja ik snap dat ik overdag bijvoorbeeld maar € 0,15 krijg en 's-avond wel € 0,30 betaal. Maar het is wel helde en overzichtelijk.
En doordat ik veel stroom verbruikers en opwekkers heb kan ik daar slim mee omgaan.
Lekker de wasmachine aanzetten om 3:00. Om vervolgens de was de hele dag nat in de droger te laten of alsnog tijdens de piek te verbruiken. Of een uur eerder op staan om niet alleen de kids in de kleren te krijgen en te laten eten maar ook nog voor 6:00 de droger aan te zetten en jezelf gereed te maken voor het werk. Ja, simpel...
Wassen doen wij overdag, drogen ook. Soms in de avond.
Vaatwasser kan ook best overdag of wanneer we naar bed gaan.

Simpel nee, maar het is zeker niet moeilijk.
Ja mooi klusje voor de thuiswerkdag! Wasmachine en droger overdag als de panelen goed opleveren, en soms een korte run vd vaatwasser. De grote vaatwas sessie is na 21:00 uur. Lukte al met de timer maar de nieuwe vaatwasser heeft natuurlijk wifi :-)

Ik kijk alvast een beetje naar de thuisbatterijen... bijvoorbeeld 2 homewizards zouden al genoeg zijn om het meeste richting zelfverbruik te krijgen. Maar de terugleverboete is nu nog niet hoog genoeg om de aanschaf te rechtvaardigen zolang er nog gesaldeerd mag worden.
Ik zal het even zeggen tegen de bouwvakker en schoonmaakster hiernaast...

Weet je wat de eigenlijke discussie moet zijn? Dat we in energie armoede leven. Geen enkel modern land heeft energie armoede. Energie is nodig voor letterlijk alles. Als dat blijkbaar op rantsoen gaat komt het er op neer dat het leven op rantsoen gaat.
Je hebt helemal gelijk.
Hadden we maar 30 jaar terug al de beslissing genomen om 3-4 kerncentrales bij te bouwen.
Dan zaten we nu niet in deze situatie.

Maar goed, het is wat het is, en ik zelf zit gelukkig in de situatie dat ik keuzes kan maken. Ik ben mij er heel goed van bewust dat niet iedereen dan kan.
Ik heb er zelf ook geen last van. Zonnepanelen, 20kW thuis accu met backup functie. Hout of airco, ook voor heet water. Omdat ik ongeveer 30k kon investeren verdien ik er nu geld mee.

Mijn buren die zo veel geld niet hebben betaalden op een gegeven moment 750 per maand aan energie en moesten kiezen tussen eten of warmte. En ze waren niet de enige.

En om dan de mensen hier te horen roepen "dan draai je je wasje als de zon schijnt" of "wat slecht dat je in de avond zo veel verbruikt, dan koop je toch een thuisaccu?" is echt schrijnend. De kloof tussen de arbeidersklasse en de zogenaamde professionele managersklasse wordt steeds groter. Tijd voor wat meer medeleven.
750 euro per maand aan energie? Hebben die in de winter de kachel op 30 graden of wonen ze in een groot landhuis? Je moet echt wel veel energie gebruiken om zo'n hoge rekening te krijgen. En anders heb je de isolatie zo enorm snel terugverdient met zulke enorme rekeningen.
In de nacht hoor je wasmachines ook, terwijl het op een dorp echt stil is normaal 's nachts.

Lekker slapen als het aan de overheid ligt.
Na jaren de vaatwasser 's nachts aan te zetten, ben ik ook juist recent begonnen met mijn vaatwasser 's avonds om 19u aanzetten. Greenchoice hanteert tegenwoordig een hoger tarief in de daluren (vanaf 23:00). Stroomgebruik voor 23:00 wordt dus juist gestimuleerd.
Precies dat is het probleem. Financieel is het aantrekkelijker om het overdag te gebruiken, dan is het goedkoper. Tijd voor nieuwe piek uren. En dan niet lullig 1 cent verschil, maar gewoon dubbel zo duur tussen 4 en 9. Dan volgen de consumenten vanzelf wel.
Die tijden komen tot stand in de markt. Dus óf het net is niet zo vol, of de markt is uit balans door bijvoorbeeld subsidies.

Een energieleverancier wil winst maken. En blijkbaar loont het niet om de load te verschuiven voor hen...

Overdag tot 18:00 leveren we het gros van de PV. Dat is meer dan het verbruik, dus onbalans. Dus goedkoop om te verbruiken en de onbalans op te lossen...
Ik zit nog ergens sept 2026 vast aan mijn vaste tarief, waar ik zeker nog blij mee ben. En mijn daltarief is dus nog altijd lager in de nacht dan overdag. Daarom gaat de vaatwasser hier eigenlijk altijd pas na 23:00 aan doordeweeks en in het weekend boeit het niet. Dit zal straks zonder saldering wel anders gaan moeten ja. Dan wordt het toch meer en meer proberen zoveel mogelijk te verbruiken wat opgeleverd wordt.

We hebben nooit een Quooker gehad maar zoiets zou nog best wel eens een interessante optie kunnen zijn. Of wellicht een close-in boiler. Dan heb je toch een beetje gemak erbij. Ergens is het natuurlijk ook wel zonde van de energie in algehele zin. Dat we dus dan maar met zijn allen de opgewekte energie aan "onzin" gaan besteden omdat het anders duurder wordt. Heeft dus weinig meer met groen te maken. En een thuisaccu klinkt allemaal leuk maar is ook niet goed genoeg voor echt goed gebruik in de winter omdat er dan nauwelijks opbrengst is. Het klonk dus allemaal wel leuk, en de al dik 10 jaar lagere energierekening was prima, maar in the end gaan de energiemaatschappijtjes hier denk ik de meeste pret aan beleven :)

[Reactie gewijzigd door orange.x op 28 april 2025 15:37]

Ik zet hem juist tussen 10 en 13uur aan. Volop zon op de panelen. Hoe minder je teruglevert hoe lager de teruglever"boete" is.
Dan ruim je de vaatwasser 's ochtends in en laat je deze overdag in de periode 13:00 - 16:00 uur draaien, op dat moment pak je altijd voordeel, je gebruikt je eigen productie of je hebt het laagste stroomtarief.
Niet iedereen heeft de luxe van volcontinue thuiswerken of is handig genoeg om het allemaal smart te maken gok ik zo.
Zelfs de meest simpele goedkope vaatwasser heeft startuitstel tegenwoordig.
Wat handig is als het moment altijd hetzelfde is. De vraag is alleen even of dat altijd het geval gaat zijn. Als je elke dag het ding opnieuw in moet stellen gaat het hem niet worden.

Of als je een Bosch vaatwasser hebt en je verbinding met de cloud is even weg gaat het hem ook niet worden. ;)
Op mijn vaatwasser en de voorlaatste vaatwasser in mijn vorige woning zit een knop die ik indruk om de machine later te kunnen starten. Voor zover ik kan nagaan is uitgestelde start tegenwoordig een standaard functie op de meeste vaatwassers en wasmachines. Volgens mij moet je echt heel erg veel moeite doen om een model te vinden waar het niet op zit.
Het ipv op 1 knopje drukken eventueel op 1 keer 1 knopje(het programme) en 2 of 3 keer(afhankelijk van de tijd van "aanzetten") op uitstel knopje drukken. Het hoeft ook niet exact na 21:00 aan te gaan. Om half 10 is ook prima en half 9 scheelt ook al een boel.

En 1 knopje extra 2 of 3 keer indrukken al teveel is voor mensen vandaag de dag zou ik zeggen ga minder luxe leven en werk wat minder. Want dat is echt mijn laatste zorg :)
Maar dat doet toch niets af aan dat je auto en vaatwasser en wasmachine en droger vrijwel allemaal een timer hebben zodat je ze laten kan laten draaien als dat nodig is. En maar iets meer als 35% van de huishoudens hebben zonnepanelen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 april 2025 15:16]

Ik denk dat je iets te veel in je eigen (luxe) bubbel leeft. Er zijn massa's huishoudens die witgoed hebben van vele jaren oud waar dit soort opties niet op zitten. Je auto (kosteloos) opladen vanaf een bepaalde tijd zit ook lang niet in alle elektrische / hybride auto's
Welke luxe bubble? Mijn moeder deed het 15 jaar geleden al met haar toen al oude apparaten. Uitgestelde programma's zijn al zo oud.... en ook daar kan je anders in denken. Aanzetten op moment dat je naar je werk gaat :)

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 april 2025 15:43]

De luxe bubbel waar je in leeft als je uberhaubt al een elektrische auto hebt. Laat staan 1 met je eigen laadpaal waar je zelf kan bepalen wanneer je op wilt laden
je kan ook na 9 uur de auto aan de publieke laadpaal hangen... tevens vragen ze om minder electra te gebruiken. Niet helemaal geen...

En hij had het over witgoed. Uitgestelde start zit bijna op elk witgoed apparaat van de afgelopen 15 of zo... ik denk dat 99% van de mensen wel een witgoed apparaat heeft met die functie. Anders kan je met een beetje goed zoeken wel 1tje gratis vinden op MP.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 april 2025 20:22]

Jij begon over een elektrische auto, dus ik mag er van uit gaan dat je uit eigen ervaring spreekt.

Of je een eigen laadpaal hebt weet ik niet, echter de situatie bij mij in de buurt is dusdanig dat er te weinig palen voor te veel ev's zijn, je mag blij zijn als er plek aan de paal is om 4 uur smiddags... 9 uur s avonds is geheel kansloos
Ja omdat ik daar het probleem niet in zie. Tevens begon hij over luxe en witgoed niet eens over EV...
Alsof de meerderheid nu gaat denken, nou, ik ga Nederland even helpen en zet na 21:00u de vaatwasser aan; precies op het moment dat ik eindelijk even kan rusten nu de kinders op bed liggen en ik alles op heb opgeruimd.

Je wil ook na 22:00 niet meer de deur uit om je auto op te halen en je wil hem ook niet een nacht aan de lader laten staan. Tja, noem het luiheid, maar de meeste mensen zijn wel een beetje klaar met dingen doen op een gegeven moment; helemaal de dingen waar je zo snel mogelijk vanaf wilt.

Dit is wederom het probleem bij de consument neerleggen, terwijl de overheid hier een duidelijke verantwoordelijkheid in had/heeft.
Waarom wil je je auto niet een nacht aan de laadpaal hebben? ANWB stopt na 23:00 met laden bij een volle accu. En krijg je dus geen kleefboeten kan hij prima de nacht door brengen aan een laadpaal.
Snap ik hoor. Maar die vaatwasser van mij heeft gewoon een timer. Die vaat hoeft er de volgende dag pas uit. Dus uitstellen naar 11 uur ‘s avonds is voor ons een kleine moeite. Maar dan moet de stroom dan wel goedkoper zijn. En bij Greenchoice wordt het dan net duurder…
Wij wekken as we speak 3,97 kwh op. Zal vanaf 16.00 iets afnemen, maar tot 20.00 zijn het nog behoorlijk wat kw uren die wij opwekken. Op dat moment moet ik straks (als saldering afgeschaft is) alles aan hebben staan. Als ons huishouden dan meer nodig heeft dan wat er geleverd wordt komt dit van het net. Tja jammer dan overheid. Zoals Kapotlood aangeeft komt de verzwaring van het net veel te laat. En je gaat me niet vertellen dat ze dit niet aan zagen komen, de kabinetten hebben destijds hun kop in het zand gestoken.
Het is altijd beter om het inhouse te gebruiken afgeven levert ook spanning op het net. Maar iets meer dan 35% van de huishoudens heeft zonnepanelen dus de meeste huishouden gebruiken gewoon vol het net. En dat willen ze dus verminderen. En ja de overheid heeft liggen slapen wat is nieuw?

En het veranderd niets aan het feit dat een hoop huishoudens zonder al te veel moeite en kosten het prima kunnen verlagen tussen die tijden.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 april 2025 15:36]

Ja dat is makkelijk zeggen, als je een eigen oplaadpaal hebt, echter dat heeft lang niet iedereen. Ik zelf ben ook onderhevig aan publieke oplaadpalen. Daar kan je nou niet echt je auto neerzetten en een timer zetten dat ie alleen in de nacht oplaad (technisch gezien kan het, maar het is niet de bedoeling).

Dus het "Dan laad je je EV in de nacht op" is nou niet echt een optie.
Want de laadpalen zijn na 21:00 ineens allemaal bezet? Na 8 uur zou al een hele verbetering zijn ipv de gebruikelijke half 6 :)

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 april 2025 16:54]

Alle laadpalen zijn doorgaans na 17:00 al bezet, wanneer men terugkomt van werk, iig in de grote(re) steden...
In Almere is er na 17:00 de meeste nog gewoon beschikbaar.
Prijs uzelf gelukkig
  • Je komt thuis en wil misschien wel je EV even opladen zodat je morgen weer de weg op kan.
Dat is ook in te stellen in zo goed als elke EV, een laadschema. In veel gevallen kan die prima om 22:00 beginnen. Echter krijg je dan ook weer een piek.
  • Je gaat eten en moet dan toch de vaatwasser even aanzetten omdat je morgen weer vroeg op moet.
Die hebben ook gewoon een timer, dus niet echt een excuus.
  • Je kleine kinderen moeten naar bed, dus even douchen e.d. is wel zo handig voor die tijd.
Voor de mensen die inderdaad al van het gas af zijn een dingetje, maar meestal hebben die ook boilers die het water warm houden. Dus hier zit echt niet heel veel winst. Douche dus maar lekker!
  • Het koken op je inductieplaat gebeurt dan logischerwijs ook rond een uur of 6.
Dit is wel een probleem, een grote ook gezien we zo van het gas af moeten allemaal.
  • En in de winter is het verwarmen van je huis, met ofwel cv-ketel, warmtepomp of airco, ook hoog nodig als je thuis komt rond, jawel, precies dat tijdsbestek.
Als je een warmtepomp hebt dan staat deze als het goed is de hele dag aan, het warm houden is voor een warmtepomp namelijk makkelijker dan warm krijgen.
Airco... tja. Als dat je hoofdverwarming is ben je hopelijk een uitzondering.


Veel is gewoon rekening mee te houden, Als al die elektrische autos niet al beginnen met laden zou denk ik al een hoop schelen.
Airco... tja. Als dat je hoofdverwarming is ben je hopelijk een uitzondering.
meneer dat heet tegenwoordig een lucht/lucht warmtepomp :+
Voor elk probleem is er een oplossing te bedenken natuurlijk. Het is alleen lastig om routines uit een persoon te krijgen. Vooral als deze ook in de maatschappij verankerd zijn, zoals werken van 9 tot 5. Veel mensen hebben niet de luxe om thuis te werken etc. Dan heb je weinig ander mogelijkheden dan een timer op je vaatwasser aan te zetten. Maar iets echt structureels schiet er dan bij in.

Wat dat betreft is het gewoon zwaar k.u.t. gelopen allemaal de laatste jaren. Het vertrouwen in de overheid is sterk afgenomen door het hele zonnepanelen debacle. Het gevoel leeft dat je bij de neus genomen wordt waar je bij staat.

Realistisch gezien: ik wens ze veel succes met hun campagne, maar ik geloof er helemaal niets van dat het ook maar iets oplevert. De praktijk heeft namelijk uitgewezen dat op eigen kosten vooruit investeren je niet altijd iets oplevert.

[Reactie gewijzigd door Chrosser op 28 april 2025 15:24]

Dat is ook in te stellen in zo goed als elke EV, een laadschema. In veel gevallen kan die prima om 22:00 beginnen. Echter krijg je dan ook weer een piek.
Ik laat mijn EV oplaad schema bepalen door Eneco. Zij kunnen dus gewoon bepalen wanneer mijn auto laad gedurende de nacht/dag. En daar krijg ik dan vergoeding voor terug.
Dus eerst allemaal voordeeltjes geven aan mensen die een EV kopen, ik als normale burger in een portiekwoning, waar de woningbouw nog altijd weigert om zonnepanelen op te zetten, waar ik dus geen EV kan gebruiken. Kan daar geen gebruik van maken.
Eerst gaat een deel van mijn belasting centen naar rijke lui die korting krijgen op een EV. Daarna gaat een deel van het geld naar zonnepaneel houders toe die goedkoop stroom weg mogen strepen tegen duur stroom. En dan gaat men ook nog aan mij vragen of ik rekening wil houden met het stroomverbruik op moment dat ik terug kom van mijn werk. Hetzelfde werk waarvan ik geen huis mag kopen want verdien te weinig. Maar te veel verdien om toeslagen te krijgen.

Ja het is wel goed met deze overheid. Ze kunnen de pot op.
Dat geldt wat allemaal weggegeven is aan subsidie aan EV, of het geld wat weggegeven is aan grote bedrijven zodat ze een Serverpark konden opzetten hadden ze ook kunnen gebruiken om het stroomnet te verbeteren. Maar nee hoor.. Rijk wordt rijker en heeft luxe producten die met de tijd mee gaan en zich kunnen aanpassen. De gewone burger die redelijk verdiend tot gemiddeld die mag zich weer eens in alle bochten aanpassen.
Ik doe er niet aan mee en pas 0,0 aan. Laat een ander het maar doen, heb al genoeg geld verdamd zien worden en ik krijg 0,0 toeslagen of voordeeltjes terug. Geen saldering regeling, geen subsidie op een EV want geen aansluiting. De benzine voor mijn auto wordt alleen maar duurder. Stroomprijs wordt duurder, gas wordt duurder.

Ik zal wel kortzichtig zijn maar ben er helemaal klaar mee. Iedereen die een EV heeft past zich maar aan, je hebt jarenlang voordeel gekregen vanuit de overheid, doe er nu maar iets voor terug! Maar hier gaat straks de airco aan zodra ik thuis kom en de pc gaat aan, de wasmachine gaat ook rond die tijd aan. Ik wil het namelijk niet zo lang NAT in de wasmachinne hebben.
Airco... tja. Als dat je hoofdverwarming is ben je hopelijk een uitzondering.
.
dat is zeker mijn hoofd verwarming in de winter, scheeld heel veel gas (van 1000m3 naar 350m3 gegaan hier door)
En een lucht->lucht warmtepomp is razendsnel, ik heb mijn woonkamer/keuken in no time lekker warm.

Maar goed met een beetje geluk staat die bij mij in de winter al vanaf smorgensvroeg aan (uur of 8) en dan kost het even wat KWh om het op temp te brengen daarna valt het wel mee.
Dus tussen 16:00 -> 19:00 zal ik dan niet plotseling extra gaan verbruiken hier door.

En het voordeel van een lucht->lucht is dat ie lekker kan koelen ;)
  • Je hoeft je EV meestal niet meteen op te laden zodra je thuiskomt. Met slimme laadpalen of via je app kun je het laden uitstellen tot na 21:00 of zelfs naar de nacht, wanneer stroom goedkoper en groener is
  • Je kunt de vaatwasser prima aanzetten met startuitstel na 21:00 uur.
  • Dat is idd lastig
  • Klopt, dit wordt lastig buiten deze tijd te doen.
  • Laat de verwarming al vóór 16:00 rustig opwarmen met een slimme thermostaat. Efficiënter én buiten de piek.
Maar op dagen als vandaag leveren mijn zonnepanelen nog meer dan voldoende stroom om de EV op te laden tussen 16:00 en 21:00, dan ga ik toch niet wachten? En al helemaal niet als salderen straks afgelopen is en je dan energiebelasting mag aftikken.
Om 16u misschien. Maar om 20u echt niet meer.

In september leveren je zonnepanelen na 18u al nagenoeg niks meer op. En ook op een piekdag is er om 18/19u nog maar een derde over tov de piek rond 13/14u.

Het jaar is veel langer dan hooguit drie maanden waarop het enigszins uit zou komen.
Ik heb 20.000 Wp zonnepanelen op het westen (de rest ligt op oost). Een aanzien deel van het jaar is dat meer dan voldoende om het dagelijkse verbruik van de EV weer bij te laden tussen 16:00 en 21:00.

Maar in de winter lukt dat inderdaad niet.
Dat is natuurlijk erg afhankelijk van de ligging van je panelen. Die van mij liggen op het zuidwesten en ik kan om 19u in september nog met gemak een kwart van mijn max halen(1kW). Toegegeven dat zijn lang niet alle dagen, maar een snelle zoektocht levert al een dag met 1,1kW. Mijn piek is overigens tussen 15:00 en 15:30(zomertijd).
Ja en met de meest minimale aansluiting van 1x 16A trekt je EV al 3,7 kW. Je hebt dus zelfs significant meer nodig van het net dan je zelf dus levert.
Hoezo de meest minimale? Ik laad met de 230v lader en die gaat niet verder dan 10A.En bovendien kan je in veel EV's(ook die van mij) het ampèrage regelen. En anders je laadpaal wel.

Overigens heb ik hem zelf dan(bij 1kW) meestal al lang afgekoppeld, want ik doe in elk geval mijn best om alleen te laden als ik meer produceer dan nodig is. En voor mij lukt dat bijna altijd wel. In januari is dat natuurlijk bijna onmogelijk, maar zelfs dan probeer ik in elk geval zoveel mogelijk van mijn eigen stroom mee te pakken (en koppel ik hem dus af als het bijna donker is, en dat is dan de gewenste 16u tot 16:30).

De terugleverboete is hier een stimulans voor, maar ik vind het zelf ook gewoon een goed idee.
Verkijk je alleen niet op de grote laadverliezen van soms wel 20% bij laden op zulke lage vermogens. Als je dat alleen op de zon doet is dat minder een probleem, maar over het algemeen kan je beter met hogere vermogens laden.
Klopt, maar verreweg het grootste deel van het jaar heb ik een ruim overschot. Daar kunnen de kosten van het aanleggen van een paal nooit tegenop. En veel snelheidsverschil ga ik er ook niet uit halen, want ik mijn Inverter doet max 4kW. :) Niet dat ik de snelheid nodig heb, ik heb eigenlijk nooit laadstress.
Stroom is in dit jaargetijde over het algemeen pikzwart in de nacht. Geen zon en windstil = 100% fossiel
Warmtepomp in de winter is met stip de grootste verbruiker. Hoe willen ze dat oplossen?
Meeste huizen met een warmtepomp zijn best goed geisoleerd. Verwarm het huis in de middag, schakel rond 16:00 af. Hoef je savonds amper meer bij te verwarmen.
Probleem is echter dat we allemaal van het gas af moeten, niet alleen de goed geïsoleerde huizen. En isoleren is lang niet altijd goed mogelijk. Kortom: groot probleem als iedereen van het gas af moet.
Isoleren is meestal wel mogelijk, alleen bij monumentale panden is het lastig.

Overigens werkt een warmtepomp ook prima bij een slechter geisoleerd huis. Kost alleen meer energie. Maar dat is met gas ook zo.
Heb je enig besef hoeveel kWh we nodig hebben als we allemaal stoppen met verwarmen op aardgas? Dat is totaal niet haalbaar met onze huidige infra.
Dat is totaal niet haalbaar met onze huidige infra.
Kijk, dat is het mooie. Het hoeft helemaal niet met onze huidige infrastructuur. We gaan niet vanavond met heel nederland van het gas af. Er is gewoon tijd om onze infrastructuur te verbeteren. Iets waar dagelijks hard aan gewerkt wordt, zeker nu de politiek ook doorheeft dat het nodig is.
Ik woon in een gasloze wijk; hebben vanuit gemeente gepushed voor 3x zwaarder substation in de wijk. Ding ligt er om de haverklap uit. Doffe ellende
Ik woon in een gasloze wijk; hebben vanuit gemeente gepushed voor 3x zwaarder substation in de wijk. Ding ligt er om de haverklap uit. Doffe ellende
Leuk verhaal, behalve dat de gemeente geen substations plaatst.
nee allicht niet; die hebben alleen wel overleg met Enexis gevoerd
De praktijk is wat weerbarstiger dan je hier zo mooi voorstelt. Feit is dus dat de infrastructuur het nu al bijna niet meer aankan, het barst uit zn voegen, daar gaat dit hele artikel over
Die is constant. En daar kunnen ze dus prima rekening mee houden. Juist die piek momenten vinden ze niet zo leuk. En die heb je niet met een warmtepomp dus hoef je die ook niet op te vangen.
Ik zal de P1 grafieken wel eens delen in het forum.
Heb een tijd lang in Ecuador gewoond, en voor een half jaar lang ging 2 of 3 maal per week tussen 15:00 en 21:00 de stroom er gewoon vanaf. Er was in de tijd te kort water, een grote reservoir het te kort water ivm te weinig regen…
Dus ging er gewoon een generator aan van 1.5Kw om de computer (ik was toen freelance) en twee lampjes aan te doen, want dan wordt het wel heel snel heel erg donker tussen de bergen!
We mogen ons dus nog wel een beetje gelukkig prijzen dat het hier zo goed geregeld is…. Maar ik moet wel zeggen dat de regering bij ons heeeeeeel erg aan het vooruitschuiven is en geen verantwoordelijkheid neemt en de netbeheerder op het matje roept. Tenslotte zijn het deze die dit op tijd moeten regelen…
De netbeheerders mochten dit lange tijd niet, dus degenen die de politiek ter verantwoording moet roepen zijn de politiekers zelf.
Volgens mij ging dat voornamelijk over wie het ging betalen... De netbeheerder hebben zitten afwachten op maar hun handje op te houden met als smoes 'het gaat te snel' Maar dit hadden ze zeker 30 jaar geleden al kunnen zien aankomen.
De overheid was degene die dwars lag, de netbeheerder heeft meermaals gesignaleerd dat er werk aan de winkel was maar mocht niet. Het spreekwoord "kosten gaan voor de baten uit" was blijkbaar niet bekend bij de ACM.
In Amerika hebben ze dat ook wel eens, een generator op bijvoorbeeld disel in geval van nood. Hier wordt dat voor zover ik weet voor thuisgebruik afgeraden vanwege brandgevaar, uitstoot en zo, maar als dit vaker gebeurt en mogelijk ook in Nederland gaat voor komen, dan denk ik dat zo'n generator wel degelijk een belangrijke toevoeging kan zijn om toch iets te kunnen doen in huis.
  • De EV kun je prima na 21:00 uur opladen zodra de druk op het net minder is geworden. Dan is er nog meer dan genoeg tijd om bij te laden zodat je morgen weer kunt rijden.
  • Vrijwel iedere vaatwasser heeft tegenwoordig de functie ingebouwd die je de mogelijkheid geeft om deze later te laten starten. Ruim je de vaatwasser om 19:00 uur in dan druk je twee maal de toetst voor later starten en je vaatwasser zal om 21:00 uur het programma beginnen.
  • Elektrische doorstroomverwarmers zijn in Nederland zeer zeldzaam dus ik verwacht dat douchen tussen 16:00 en 21:00 geen noemenswaardige impact zal hebben op het algehele elektriciteitsgebruik.
  • Een inductieplaat is veruit het meest efficiënte kooktoestel dat er bestaat. Het idee is dat we in de vroege avond de kookplaat prioriteit geven. Vandaar het verzoek om het laden van je EV en je vaatwasser na 21:00 te starten.
  • Dat is niet hoe een warmtepomp werkt. Met lage temperatuur verwarming (LTV) verwarm je de hele dag door. Zo houdt je de woning netjes op temperatuur waardoor je toekunt met een kleinere warmtepomp. Overdag kun je ook profiteren van lagere energieprijzen waardoor verwarmen met de warmtepomp nog goedkoper wordt.
"De EV kun je prima na 21:00 uur opladen zodra de druk op het net minder is geworden. Dan is er nog meer dan genoeg tijd om bij te laden zodat je morgen weer kunt rijden."

Niet voor mensen die afhankelijk zijn van een publieke oplaadpaal
In de provincie en de stad Utrecht zijn plannen om alle publieke laadpalen op dat moment van de dag al dan niet in vermogen te verminderen of volledig uit te schakelen. Die de onderstaande links:

nieuws: Provincie Utrecht wil minder EV-laden in piekuren en elektrische warm...
nieuws: Gemeente Utrecht overweegt het tijdelijk uitschakelen van laadpalen
nieuws: Utrecht gaat accu's van 500 deelauto's gebruiken om netcongestie tege...
Dat gaat dan flink inboeten op de capaciteit van een laadpaal als deze in de piekuren wordt teruggeschroefd. Zonde van de paal en infra eromheen en heel vervelend voor de gebruikers.
De regels rond paalkleven bij publieke laadpalen moeten dat wellicht een beetje veranderen. Het concept is simpel, je kunt je auto om 16:00 aan een laadpaal hangen maar de EV wordt pas vanaf 21:00 uur geladen. De meeste mensen hebben de auto pas de volgende ochtend weer nodig waardoor er geen noodzaak is om voor 21:00 uur de auto weer helemaal volgeladen te hebben. Met deze maatregel kunnen we enkele honderden miljard in onze zak houden die we anders extra moeten uitgeven op het verzwaren van de infrastructuur bovenop de honderden miljarden die momenteel en in de komende jaren worden geïnvesteerd.
Oke, en hoe zit het met alle buren die standaard 15-20 minuten later thuiskomen en daardoor geen plekje hebben aan de laadpaal, en die dus niet meer kunnen laden die dag?
Daar zullen werkbare oplossingen voor moeten worden verzonnen, die heb ik ook niet direct. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan netondersteuning. De meeste EV's zijn 's avonds niet volledig leeg, doorgaans zit er nog een goede 60% energie in. Stel je belooft het net te ondersteunen met je EV dan kun je een plaats reserveren en mag je vanaf 16:00 parkeren. Tot 21:00 uur helpt jouw batterij met het stabiliseren van het net en vervolgens word je auto in de nacht weer opgeladen. Daar zou je voor mijn gevoel zelfs geld mee kunnen verdienen.

Er zijn veel creatieve oplossingen denkbaar.
Mijn punt is dat er 5 uur effectieve laadtijd ( ~ 55 kWh per dag per laadpaal) aan capaciteit verloren gaat. Dat is substantieel.
Die capaciteit gaat niet verloren, die capaciteit is er gewoon niet.
Ik schreef jaren geleden al dat de elektrificatie voor grote problemen in ons stroomnet zou zorgen. Veel tweakers riepen trots dat dit allemaal wel mee zou vallen. Helaas lijkt mijn zorg toch terecht en hebben we een enorme opgave. Ik ben voor verduurzaming en elektrificatie, begrijp me niet verkeerd. Ik mis echter een stukje realisme bij veel mensen wat dit allemaal gaat betekenen voor ons netwerk.
De vaatwasser en de EV kunnen prima wachten tot 21:00 uur. Als ze later starten dan zijn ze alsnog op tijd klaar voor de volgende ochtend.
Een vaatwasser gebruikt ongeveer 1,5 kWh per wasbeurt en is echt niet maatgevend. Een EV kan alleen als je op eigen erf kan laden.

Het is allemaal niet zo eenvoudig als u schetst.
De regels rond paalkleven bij publieke laadpalen moeten dan wellicht een beetje veranderen. In de provincie en de stad Utrecht zijn plannen om alle publieke laadpalen op dat moment van de dag al dan niet in vermogen te verminderen of volledig uit te schakelen. Daar zullen dus werkbare oplossingen voor moeten worden verzonnen. Zie de onderstaande links:

nieuws: Gemeente Utrecht overweegt het tijdelijk uitschakelen van laadpalen

Die vaatwasser na 21:00 uur starten help zeker mee op de momenten dat het er om spant.
Heel erg eens met je vragen onderaan. De overheid weet al heel lang dat deze situatie eraan zit te komen maar ze zijn dol op moeilijke beslissingen vooruit schuiven. Kijk naar alles wat met klimaat te maken heeft, daar voel je nu nog weinig van maar het is niet ingewikkeld om te bedenken dat klimaat een heel groot probleem gaat worden als we allemaal blijven doen wat we doen. En als we vooral niets willen doen dat verandering geeft want misschien wordt er dan wel minder op je gestemd. Kortzichtige toestand met een compleet gebrek aan visie of lef. De meeste partijen roepen tegenwoordig vooral wat kiezers willen horen, ze zijn niet bezig met wat Nederland over een paar generaties nodig heeft.

Maar goed.

Het minderen van stroomgebruik tijdens de piekmomenten is niet heel ingewikkeld...
  • EV kan je prima opladen na 21:00. Veel laders hebben standaard mogelijkheden voor het uitstellen van het laden.
  • Vaatwasser hoeft niet meteen na het eten aan. Luxere varianten kan je starten op een bepaald tijdstip of je zet dat ding aan als je gaat slapen.
  • Douchen; prima natuurlijk. Als je je water verwarmt met gas maakt dat niets uit. Als je een boiler gebruikt met warmtepomp dan kan je de warmtepomp vaak vertellen dat deze bij voorkeur tijdens de dalmomenten moet verwarmen. Eventueel ook extra warm water maken als het een zonnige dag was.
  • Koken, dat gebruikt niet heel veel stroom en moet idd gebeuren.
  • Verwarmen; idem. Maar ook dat is iets dat je prima buiten die piek kan houden als je vloerverwarming hebt wat over het algemeen een erg traag systeem is.
Met een klein beetje aandacht/aanpassen van gewoontes of met wat huisautomatisering is dit allemaal niet ingewikkeld. En als je een dynamisch energiecontract neemt wordt je nieuwe gedrag nog beloond ook.
Het is helemaal waar dat het verminderen van stroomverbruik niet heel ingewikkeld is, maar veel mensen zijn daar helemaal niet mee bezig… niet uit onwil maar uit onweet of bijvoorbeeld druk genoeg zijn met de dingen van de dag.

Gelukkig heeft niet iedereen een EV anders lag het stroomnet echt doorgebrand op z'n gat met hoe de overheid hopeloos achter de feiten aan lijkt te lopen.
Hoewel ik het eens ben met dat je niet alles zo makkelijk kan veranderen, zeker met kinderen niet, vind ik je voorbeelden niet zo sterk…soms zien mensen ook problemen die er niet echt zijn

- Vaatwasser kan je met een timer uitstellen, net als het opladen van je auto. Dan heeft die nog genoeg tijd om vol te zijn voor de volgende dag.
- Douchen doen de meeste nog op gas, dus daar zit geen elektraverbruik aan. Warmt je warmtepomp een buffervat op dan heeft die dat overdag gedaan.
- Je huis verwarmen met een warmtepomp doe je gedurende de dag, dus er is geen specifieke piek om 6 uur. Verwarmen met gas belast het stroom net niet.

Blijft over de airco, die je inderdaad vaak pas aan zet als je thuis komt of de inductieplaat. Nu heb ik geen airco, maar onze inductieplaat verbruikt nou ook weer niet zo enorm veel stroom (en zo lang staan de pannen ook weer niet op) dat dit een enorm gat gaat maken. Mij lijkt dat juist vooral de electrische auto het grootste verschil gaat maken
Het waren inderdaad maar een aantal voorbeelden die zo 1-2-3 even in me opkwamen, en gelukkig heeft niet iedereen een EV, anders hadden we niet eens een werkend stroomnet als je bedenkt hoe mank het nu al lijkt te zijn.

Een WP die de hele dag draait, draait dan ook tijdens dat tijdsbestek van 16:00-20:00. Zo'n WP stel je overigens als ik het goed heb in dat hij gedurende de dag/nacht op 18°C staat, en bijwarmt tot 20°C als je thuis komt… is het dan niet zo dat je dat juist niet meer zou moeten doen als je deze vraag van de overheid zou volgen?
Het gebruik van een warmtepomp is inderdaad afhankelijk van de bouw van je woning. We gaan er even van uit dat de woning voldoende is geïsoleerd.

Lage temperatuur verwarming (LTV) kent nu juist het concept dat je continu de woning blijft verwarmen om het warmteverlies te compenseren, dag en nacht, eventueel met een lichte nachtverlaging maar helemaal uit is een warmtepomp in beginsel nooit. Overdag heb je het voordeel dat je gebruik kunt maken van zelf opgewekte elektriciteit dan wel goedkoop tarief uit het net. Op die manier gebruik je tussen 16:00 en 21:00 slechts een kleine hoeveelheid energie om het huis op temperatuur te houden. Gebruik je je warmtepomp anders dan raad ik aan om wat leeswerk te verrichten over hoe je met je systeem een hoger rendement kunt behalen.
Noem me pessimistisch, maar als de overheid met dit soort rare fratsen komt, wordt het dan niet eens tijd dat ze bij zichzelf te rade gaan of dat dit soort vragen het onderliggende probleem (een overvol stroomnet) niet negeert? En dat ze mogelijk zélf, samen met de netbeheerders, schromelijk te laat zijn geweest met het opwaarderen van dit stroomnet ten tijde dat ze steeds meer opriepen om elektrisch te koken, elektrisch te rijden, en elektrisch (airco/warmtepomp) te verwarmen?
En hoe helpt dat dan precies het actuele probleem op te lossen?

Het is lekker makkelijk om bij een probleem te zeggen dat "de overheid het maar moet oplossen" of zelfs dat "de overheid het eerder had moeten oplossen", maar dit is een maatschappelijk probleem, en de maatschappij, dat zijn wij allemaal. Dit soort houding / mentaliteit van 'een ander moet het maar oplossen" brengt de maatschappij niet verder en is niet heel sociaal.
Dit is geen maatschappelijk probleem maar wordt ons probleem VAN gemaakt. Dit is niet wat opeens gisteren is komen aanwaaien. 20 jaar lang zegt men neem panelen, koop een EV, koop warmtepomp etc etc. Ook toen liep het stroomnet meer en meer tegen de limieten aan maar toch werd er vanuit de overheid de nadruk meer en meer gelegd op het "elektrificeren" van alles. Als 20 jaar na het invoeren van salderen nog steeds niks hebt kunnen oplossen dan had je als overheid misschien iets minder moeten pushen naar EV, PV en warmtepomp waarmee we nu met deze problematiek zitten opgescheept. Maarja, hier in NL denken we max 4 jaar vooruit en de rest YOLO.

Nu komen mensen zoals jij weer "we moeten het samen doen" maar zolang meneer shell nog geniet van allerlei fiscale voordeeltjes en de gewone man meer en meer schuldgevoel wordt ingepraat denk ik dat we eerst dan maar het bedrijfsleven moeten aanpakken ipv zakken te vullen over de rug van de conusment want wanneer men weer iets te veel misloopt kwa inkomsten dan mag de normale man weer dokken. Ik trap er niet meer in. Men bekijkt het maar met hun stroom en go green fetisj.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 28 april 2025 16:37]

In de praktijk is zo'n verzoek natuurlijk kansloos. Sommige apparaten zet ik 's nachts aan maar ik zie mezelf nou niet de dag helemaal verschuiven omdat ik pas rond middernacht mijn eten kan gaan koken.
Dan heb ik nog het geluk dat ik zonnepanelen heb en thuis werk en dus mijn verbruik kan sturen maar het merendeel van de mensen zit overdag (wanneer de stroom in overvloed aanwezig is door opwek) op hun werk en kan helemaal niet zo flexibel omgaan met hun stroomverbruik. De overheid en netbeheerders hebben decennia lang zitten snurken en hebben gepushed naar all-electric maar "vergeten" de infrastructuur daarvoor neer te zetten. Nu leggen ze de schuld bij de consument en die mag het oplossen door al die door de strot geduwde electrische zooi dan maar uit te zetten?
Het idee is nu juist om alle verbruikers die niet specifiek aan tijd zijn gebonden even tot 21:00 uur te laten wachten zodat er voldoende elektriciteit beschikbaar is om te kunnen koken met je inductieplaat. Die vaatwasser en je EV kunnen prima vanaf 21:00 uur beginnen met elektriciteit afnemen. Dan zijn ze beide ruim op tijd klaar voordat de volgende dag aanbreekt.
Het punt is dan ook niet om stroomverbruik binnen die tijdsspanne naar 0 te krijgen, maar te verminderen, zodat iedereen stroom kan gebruiken in plaats van enkel 'the lucky few', Men vraagt om solidariteit naar elkaar.

Je kunt de auto ook best op een later tijdstip opladen, de vaat hoeft niet direct na het avondeten al aangezet te worden. Dat kan ook gedurende de nacht wanneer stroom en water soms op een daltarief zit, ook de was kan dan immers gedaan worden (als je het toch altijd in een droger doet en niet altijd buiten ophangt).

De auto kan daarnaast ook best in stappen opgeladen worden en hoeft niet in 1 keer tot zijn maximum opgeladen te worden.
- EV opladen kan ook in de nacht
- Vaatwasser kan ook in de nacht
- Douchen? Waarom in de avond? Kan ook in de ochtend. Nog beter om dat te beperken tot 2-3 keer per week. Beter voor je huid en portommonee.

Daarnaast zijn er genoeg volwassenen die geen rekening hoeven te houden met kinderen en bijvoorbeeld op andere tijdstippen eten. Ik eet meestal tussen 19u en 20:30u. En ik werk lang niet altijd van Half 9 tot 5.

Mensen moeten ook wat flexibeler kunnen zijn.
Je kind wassen doe je 's avonds... omdat 'ie dan vies is van een dag spelen in de zandbak en het gezicht ondersmeren met... alles.

Die andere dingen heb je een punt, hoor.
daarvoor hoeft 'ie toch niet voor onder de douche? Ik ging vroeger 1-2x per week in bad, max. Ook veel gespeeld in de zandbak en in het bos :)
Ja en eten kan ook een blik bonen zijn!

De vraag gaat om de timing.
Een washandje werk doorgaans ook.
Je komt thuis en wil misschien wel je EV even opladen zodat je morgen weer de weg op kan.
Je gaat eten en moet dan toch de vaatwasser even aanzetten omdat je morgen weer vroeg op moet.

Dit zijn twee dingen die natuurlijk perfect wat later kunnen gebeuren, zolang in de ochtend je auto en vaatwasser maar klaar zijn.
Apparaten hebben tegenwoordig standaard een functie ingebouwd voor uitgestelde start, dus dat kan inderdaad prima.
Je komt thuis en wil misschien wel je EV even opladen zodat je morgen weer de weg op kan.
Je gaat eten en moet dan toch de vaatwasser even aanzetten omdat je morgen weer vroeg op moet.
Die ook kan laden wanneer je ligt te slapen en daarbij ook niet tot de volle 100% geladen hoeft te worden (ik tank mijn auto ook niet altijd tot 100% vol, maar wel zodat ik in elk geval weer voldoende verder kan).

Als je bij wijze van spreken met een half uurtje laden 50-75KM kan rijden en het werk zit op 20km afstand, dan kan je zelfs al heen en weer met die lading. Eventueel kan je dan wel weer op kantoor (terwijl je toch al werkt), de auto weer verder opladen. Ja, dat vraagt wat meer planning en flexibiliteit, maar daar kan best gedaan worden, dat hoeft niet al te moeilijk te zijn.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 29 april 2025 09:23]

EV opladen en vaatwasser kun je gewoon 's nachts laten doen. Elke beetje recente vaatwasser heeft gewoon een "stel x uur uit" knop.

Nou, heb je die twee dingen gedaan, dan heb je al *minder* stroom verbruikt. Het gaat er niet om dat je *geen* stroom verbruikt.
EV opladen en vaatwasser kun je gewoon 's nachts laten doen. Elke beetje recente vaatwasser heeft gewoon een "stel x uur uit" knop.
De EV opladen kan ook in stappen, dan kan het ook overdag, bijvoorbeeld omdat je toch op werk zit, als je maar voldoende tijd hebt om te kunnen laden zodat je voor de volgende rit weer voldoende prik hebt. ;)
Nou, heb je die twee dingen gedaan, dan heb je al *minder* stroom verbruikt.
Het gaat dan ook niet eens om minder, het gaat om de timing en daarmee belasting van het elektriciteitsnet.

Al heeft de overheid ook wel een steekje laten vallen en had men deze congestie ook kunnen zien aankomen, daar had dus qua capaciteit vanuit het elektriciteitsnet ook rekening mee kunnen houden en op tijd kunnen beginnen met het uitbreiden van de capaciteit daarop.
2 jaar geleden gingen we van het gas af en ga je maar koken op elektriciteit, en dan moet je het nu niet meer gebruiken tijdens etenstijd... yep, das de overheid ten top.

Zelfde met de auto opladen, leuk al die mensen met 'dat doe je dan toch later' maar das leuk als je een eigen paal aan je huis hebt. Ik heb een rijtjes huis en kan dus niet aan huis laden en ben veroordeeld tot een openbare paal. Die vaak genoeg bezet is, dus ik ga het er echt niet op gokken dat die dan om 21:00 toevallig ineens niet bezet is. Zodra je die kan kapen dan hang je je auto eraan.. Anders kom je de volgende dag niet ver.

Maar dit is exact wat iedereen al jaren aan ziet komen. Maar de overheid drijft je toch wel in het nauw. Al jaren iedereen pushen richting alles elektrisch doen. En nu is het oh o, we kunnen het niet aan.. En dan willen ze over een paar jaar echt alle auto's elektrisch hebben, helemaal doorgedraaid die lui in Den Haag.
Daar doelde ik inderdaad meer op m.b.t. het laden. Er zijn 'n beperkt aantal openbare laadpunten voor EV's, daar heb ik zelf ook "last" van… en heb hier ook niet de optie om thuis te laden. Dan kun je mogelijk vanuit je auto instellen dat die alleen na 21:00 oplaad bijvoorbeeld, maar dan zit je weer met die blokkeerkosten die laadpaal-leveranciers doorrekenen als ik me niet vergis.
De overheid geeft gewoon aan dat het stroomverbruik tussen die tijden een probleem wordt. Dat zij samen met de netbeheerders schromelijk te laat zijn met uitbreiden van het energienet zal niemand ontkennen.
Dat betekent niet dat je als burger direct allerlei excuses hoeft te bedenken waarom zaken niet kunnen. Probeer ook eens te bedenken wat je wèl kunt doen.

- Je EV opladen kan prima later op de avond of 's nachts. Is vaak nog goedkoper ook.
- Vaatwasser kan ook makkelijk in de nacht draaien, in de ochtend even leeghalen.
- Douchen kan eventueel ook wanneer de kinderen slapen.
- Koken zul je inderdaad op de piektijden moeten doen.
- Verwarmen kan vaak met een timer die je al eerder aanzet zodat het warm is wanneer je thuis komt.

Ik vind dat er vaak snel naar de overheid wordt gewezen en men verzand in ' ja maar ik kan niet..'
We hebben met z'n allen een uitdaging. Dus kijk nogmaals wat je wel kunt doen.
Helemaal mee eens, en tenslotte het deze site tweakers.... :)
  • Je komt thuis en wil misschien wel je EV even opladen zodat je morgen weer de weg op kan.
  • Laden kan op schema. En laden hoeft geen etmaal te duren. Dus dat kan prima op een later moment. Of met een lagere spanning (langzaam laden ipv tussen 16:00 en 21:00 met tientallen amperes)
  • Je gaat eten en moet dan toch de vaatwasser even aanzetten omdat je morgen weer vroeg op moet.
  • Wij ruimen s'ochtends de vaatwasser uit. Ja ik moet vroeg op, maar 5 minuten vroeger op, dat gaat de ochtend niet breken.
  • Je kleine kinderen moeten naar bed, dus even douchen e.d. is wel zo handig voor die tijd.
  • Kinderen kunnen ook prima in de ochtend douchen. Je kunt ook korter douchen. of met kleine kinderen: samen douchen. Gezellig en je leert ze meteen hoe ze goed wassen.
  • Het koken op je inductieplaat gebeurt dan logischerwijs ook rond een uur of 6.
  • Dat zal zeker tussen 16:00 en 21:00 zijn. daar ga je weinig aan veranderen denk ik
  • En in de winter is het verwarmen van je huis, met ofwel cv-ketel, warmtepomp of airco, ook hoog nodig als je thuis komt rond, jawel, precies dat tijdsbestek.
Een warmtepomp wil je niet pas aanzetten als je thuis komt maar eerder. Langzaam systeem. Een CV-ketel eigenlijk ook als je met lage temp verwarmt. Enkel een airco zou ik last-minute aanzetten, maar dat neemt een stuk minder energie dan veel mensen denken.

En het mooiste: Je hoeft niet ALLES te doen. Maar als je een of twee dingetjes aanpast in je routine, zouden we er waarschijnlijk al dubbel en dwars zijn.
Er wordt dus gezecht om tijdens de piekuren minder stroom te gebruiken.
Het idee hierachter is dan om buiten de piekuren stroom te verbruiken, lees als vaatwasser, ev opladen, wassen drogen, boiler warmwater opwarmen en enz. Koken zal toch wel voor veel mensen rond het zelfde tijdstip zijn dat zal niet gauw gaan verschuiven.

Maar het rare aan het hele verhaal is dat als we niet alles binnen de piekuren meer doen maar er buiten dan verschuift toch ook de piekuren?
Dus niet meer tussen 16:00 en 21:00 maar dan misschien wel tussen 21:00 en 2:00 uur.
Kan natuurlijk meer over de nacht verspreid worden maar weet iedereen van elkaar wanneer de groot verbuikers wordt aangezet?

Volgens mij verplaatst je de piekuren naar een ander tijdstip waardoor er op dat tijdstip piekuren ontstaan en eigenlijk het zelfde probleem blijft behouden alleen dan verplaatst.

We moesten in 1 keer zoveel mogelijk over, van de politiek, naar alles electrisch maar de hele infrastructuur was er nog helemaal niet geschikt voor.

[Reactie gewijzigd door Koekwaussie op 28 april 2025 16:14]

Dan spreid je inderdaad de piek zodat deze zich niet concentreert tussen 16:00 en 21:00 maar wordt uitgesmeerd tot in de vroege ochtend. Je vaatwasser is ergens rond middernacht klaar en een EV kan over het algemeen prima tussen 00:00 en 08:00 opgeladen worden.
Ik begrijp de vraag vanuit de overhei, maar deze komt in mijn ogen (en inderdaad zoals je zegt) juist voort uit het onvermogen cq. de incapabiliteit van de overheid zelf om dat stroomnet tijdig (lees, jaren terug toen met net begon met de elektrificatie van allerlei zaken) op te waarderen. Ook al kun je werkelijk alles in huis aanpassen met timers en zou je er daadwerkelijk kijk op, tijd voor, en zin in hebben… het blijft een frappante vraag vanuit een overheid die zelf om de elektrificatie gevraagd heeft (via o.a. subsidies en divers ander beleid).

Stel dat je alles aanpast, ergens voelt het als een "oepsje" en een nogal minachtende vraag van iemand die de eigen zaakjes maar niet op orde krijgt. Ik vind 't vanuit dat opzicht eigenlijk nogal een belediging eerlijk gezegd.
Je verwoordt precies waar het wringt. Mensen worden geacht hun leven aan te passen, terwijl de overheid jarenlang juist heeft gestuurd op méér elektriciteitsverbruik, zonder dat het net daar tijdig op voorbereid werd. Wat ik nog mis in de discussie: het zijn niet alleen de burgers die nu "flexibel" moeten zijn. Ook bedrijven, datacenters en grootverbruikers trekken enorme piekbelasting, vaak zonder dat daar beperkingen voor gelden. Zolang die niet evenredig meebewegen, voelt deze oproep voor huishoudens vooral als symptoombestrijding. Het echte probleem is niet ons gedrag tussen 16:00 en 21:00, maar decennialang uitgesteld beleid op energie-infrastructuur. Daar zou de overheid de "knop" eens echt moeten omzetten.
Gevolgen van de markt buiten spel te zetten.
Een monopolie is altijd traag met innovatie.
Mss kunnen we op GAS gaan koken en VERWARMEN.
Veel mensen niet, sommigen kunnen anders. Waar het om gaat is dat we met een maatschappelijk probleem zitten, dat moet worden aangepakt. Op de korte duur kan dat grootschalig niet, dus moeten we met lapmiddelen komen. Door deze uitspraak maakt de overheid ons schuldbewust, ook als het geen zoden aan de dijk zet. De volgende maatregel (onder het mom van als de burger niet wil luisteren dan moet-ie het maar voelen) kan een financiële prikkel betreffen. Nou zal zo'n financiële prikkel ook arme gezinnen treffen; een rechts kabinet (VVD...) heeft daar doorgaans maling aan.

Wat betreft kleine kinderen, die hoeven helemaal niet vaak te douchen. Ze zweten niet, ze knoeien hoofdzakelijk. Die kleren moet je dan ook vaak wassen, maar de kinderen wassen kan met het kattenwasje, en dat kost nauwelijks water of gas/elektriciteit. Ook volwassenen neigen naar veel te veel zeep gebruiken en veel te vaak douchen. Als je niet lekker ruikt, volstaat kattenwasje plus schone kleren aan doorgaans. Ook je haar dagelijks wassen is helemaal niet nodig.
Natuurlijk zijn ze zelf te laat. Dat lost het probleem echter niet op. En als men vandaag als een dolle gaan werken aan de uitbreiding van het net, dan hebben we daar pas over een paar jaar wat aan. Je moet dus in de tussentijd wat. En dat niet iedereen alles uit kan zetten tussen 16:00 en 21:00 uur is ook logisch.
Echter: Als je thuis komt en je hebt je EV pas de volgende morgen nodig, dan hoeft die niet meteen aan de stroom. Als je hem om 21:00 uur aan de lader gooit en je gaat om 6:00 uur de deur uit, dan kan hij dus 9 uur laden. Dat is in heel veel gevallen genoeg. En als je toch niet thuis kunt laden of dat niet hoeft, omdat je een zakelijk auto hebt, dan kun je hem op de plaats van bestemming ook aan de paal hangen en dan tot 16:00 uur laden.
Die afwasmachine kan ook na 21:00 uur zijn werk doen. Die van mij gaat altijd aan als ik naar bed ga en dan is hij klaar als ik opsta. En als je zegt dat je het 's-morgens druk is en je kunt hem dan niet uitruimen, dan ruim je hem uit als je terug van je werk bent. Of je zet hem juist in de ochtend aan als je naar je werk gaat.
Dus het is voor vrijwel iedereen mogelijk om een beetje minder stroom in die periode te gebruiken. En heel veel kleine beetjes is stiekem een hele centrale.
En ondertussen mag men aan de bak om dit probleem op te lossen. En spoiler: dat gaat ons allemaal een hoop geld kosten, want wij moeten linksom of rechtsom dit betalen. Dus ofwel via onze belastingen ofwel in de prijs per kilowatt.
Je komt thuis en wil misschien wel je EV even opladen zodat je morgen weer de weg op kan.
Dit punt van je gebruikt 100x zoveel stroom als die andere samen.

En dat is ook het hele punt: probeer elektriciteit te verschuiven als het kan.

Je kan je auto van 21:00 tot 07:00 opladen en dan kun je volgens mij net zo goed 's ochtends weer op pad en heb je 90% van je stroomverbruik tussen 16:00 en 21:00 al te pakken.

Je voorbeeld geeft dus al mooi aan dat het echt niet zó lastig is.
Minder stroom, niet *geen* stroom. Als je thuis komt hoeft de EV niet meteen te laden om de volgende dag weer paraat te staat, dat kan ook na 21:00 (vaak, niet in elk geval, maar vaak wel). Als je thuis komt hoeft de wasmachine niet direct aan, meestal kan dat prima op de late avond of in de nacht.

Ik heb al jaren een dynamisch contract en ik hoef niet eens in de app te kijken wanneer het duur en goedkoop is. Mijn auto laadt alleen op de goedkope momenten of als er veel stroom van mijn dak komt. Mijn gemiddelde prijs per kWh over de afgelopen maand: 11 cent inclusief tax etc. In de wintermaanden rond de 21 cent. Gemiddeld over heel 2024: amper 17 cent, mede dankzij Tibber Grid rewards.

Daar kan geen cast contract tegenop en in de praktijk leef ik niet veel anders. Het is een tweede natuur en ik laat er niets voor wat echt moet.
Grappig dat je blijkbaar van mening bent dat gedrag geen onderdeel kan zijn van een oplossing. Het lijkt mij super duidelijk dat gedrag een zeer belangrijk ingredient is om betere spreiding van het gebruik te bewerkstelligen.
Sinds wanneer moet je uw auto direct laden bij thuiskomst? Hoeft toch niet. Mijn stekker is sowieso enkel actief op de goedkope momenten.

Warmtepompen staan sowieso in geïsoleerde huizen en de sommige warmtepompen hebben al de optie om te werken bij goedkope stroom = daluren.

Je kan ook nog een kleine thuisbatterij plaatsen om uw uw verbruik op de avond te minderen. Solar helpt ook.

Als je een flat tarief hebt, heb je daar niets aan. Maar als een dynamisch tarief hebt wel.

Ik ga sowieso voor een thuisbaterij gaan. Zie naar spanje en Portugal, die hebben net een stroomuitval over heel het land gehad. En zeker met zotte. Zoals Putin en Trump mag je er eigenlijk vanuitgaan dat het een kwestie van tijd is voordat wij eens in de problemen komen. Maar dat terzijde.

Een dynamisch tarief waar je per uur of per kwartier betaald is het meest logische omdat vraag en aanbod dan beter samenlopen en het net er stabieler van wordt.
°Je komt om 1800 thuis en wil je EV opladen, heeft die daar 12 uur voor nodig of kan dat ook tussen 2300 en 0700?
°De vaat kun je ook doen met de hand.
°Wassen kan ook met een waslapje, douchen hoeft niet iedere dag.
°Koken is volledig te begrijpen, je wilt tenslotte eten.

Beetje een luxe probleem als je het mij vraagt.
Beetje een luxe probleem als je het mij vraagt.
Als je de hele dag hebt gewerkt dan wil je ook wel eens een beetje luxe, daar werk je toch voor? Moeten we dan weer terug naar de jaren '60?
Je EV opladen kan ook na 21.00. of lig je dan al in bed?
Ik denk dat een hoop mensen die na een dag lang werken 's avonds thuis komen en alleen openbaar kunnen laden, om 21:00 wel een keer klaar zijn met rondrennen omdat de overheid (juist dé verantwoordelijke voor de krapte op 't streoomnet waar ze nu hulp bij vragen) niet wil dat diegene bij thuiskomst gewoon klaar wil zijn.
Het probleem met dat is, als je je EV na 21:00 oplaadt, dan is hij pas een paar uur later klaar. Dan moet je weer je bed uit om hem te verzetten anders krijg je weer een laadpaalkleefboete. Want zorgen voor genoeg laadpalen doen ze ook geen enkele moeite voor.

Ja voor de villabewoners met een oprijlaan en zonnepanelen is het no problem maar die hebben sowieso niet echt geldzorgen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 29 april 2025 00:24]

Ja, ik maakte ook snel even die berekening.

Yes, je werkt je 12 uur op een dag 't schompes. Paar uurtjes in de file. Nig sbel even langs de winkel. Daarna snel koken en eten om nog een paar uurtjes over te houden voor slaap.... maar helaas dat kan ook niet want dan pas mag je je (af)was en andere zaken doen.
Ik blijf gewoon lekker op gas koken/opwarmen en aangezien ik geen vaatwasser heb, de afwas met de hand doen. Dat lijkt me voldoende rekening te houden met deze idote oproep :+
Het piekvermogen van een doorsnee gezin is het probleem niet, als die al aan een continu vermogen komen van 5kW ben ik al onder de indruk, neem eerder maar 3kW als absolute piek voor pakweg een appartement, voor die 5 ga je al een droogkast nodig hebben.

Warmtepompen is een ander verhaal maar over wat spreken we dan? Stel dat je 7,5kW warmtepomp hebt die vol aan het geven is (onrealistisch) aan een cop van slechts 3 (laag geschat) dan trekt die 2.5kW vermogen. Warmtepompen verbruiken veel omdat ze in tijd continu draaien, niet omdat ze grote pieken trekken.

11kW en 22 kW EV laders die continu dat vermogen trekken, dat is iets anders, die trekken pieken die velen malen hoger zijn dan wat een doorsnee gezin veroorzaakt. Is dat nodig? Nee hoor, 5kW is voor de meeste voldoende.

Maar ik zag gisteren ook trotse Nederlanders die hun thuisbatterij aan het opladen waren aan 7,6kW + 3 kW gewoon verbruik wegens zeer negatieve dynamische prijzen.

In elk geval, dit soort oproepen haalt niets uit, zolang je ongestraft onbeperkt mag pieken veranderd de consument juist niets in zijn gedrag. Bij de noorderburen word je daar wel op afgestraft, die 3 fase thuisladers? Krijg je niet meer verkocht daar.

En mij gaat het er niet om dat mensen geen hoge pieken mogen trekken, iedereen is vrij om te doen wat hij/zij wilt maar wel graag de factuur daarvan bij de veroorzaker en niet bij de massa want dat is zeer onrechtvaardig gelet het eerder de rijkere klassen zijn die veroorzaken en de armere die mogen bijbetalen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 28 april 2025 20:39]

Met al die home assisting zou je best:
-Vaatwasser snachts kunnen laten draaien, alles is ook schoon in de ochtend
-je EV kan je ook best later opladen of uitstellen

Maar ja.....alle diesel of verbrandings vervoersmiddelen zijn evil en we moeten allemaal elektrisch rijden. De overheid had hier eerder in op moeten springen en nu er te weinig huizen zijn en als die er zijn misschien geen stroomaansluiting kunnen krijgen...moeten we allemaal aanpassingen doen. Flut beleid dus. Van dit kabinet EN het kabinet hier voor en dat kabinet DAARVOOR.
Het koken op inductieplaat en gebruik verwarming haal jij er bij, dat zit niet in de tips of adviezen die de overheid aanhaalt. Ik zie dat op verschillende media terugkomen als reactie op dit bericht:
Overheid: “zouden jullie misschien een beetje willen helpen door de auto buiten de piekuren op te laden als dat schikt? Zou erg fijn zijn, maar het is verder geen verplichting ofzo”
Volk: “Help, de overheid verbied ons om onze inductiekookplaat te gebruiken!”
Dat is nou precies waarom ik zo'n jeuk krijg van linkse partijen als D66 en PvdA/GL. Ik ben voorstander van elektrificatie; dat was ik al toen D66 keihard nee stemde tegen een kapitaalinjectie voor verzwaring van het stroomnet (vlak na Balkenende II). Maar je zult met uitvoerbare plannen moeten komen in een realistisch tijdsbestek. Links wilde ~18 jaar geleden niets weten van verzwaring (je zou maar eens verder willen kijken dan de neus lang is) en nu komen ze (vanuit de EU) met onrealistische plannen. Neem eerst de tijd om het huidige stroomnet toekomst klaar te maken en ga dán pas mensen forceren. Nu worden mensen geforceerde naar EV's en warmtepompen terwijl diezelfde partij vervolgens begint te janken dat er teveel stroom wordt verbruikt. Zo krankzinnig kun je het zelf niet eens bedenken...
Het is ook de vraag waar de winst zit. Dit is een vage oproep. Want ik kook dan inderdaad en dat kost stroom. Kan ik weinig aan veranderen, wil ik ook niet echt. Maar er zijn inmiddels veel elektrische auto's en als er twee niet gelijk inpluggen kan de rest van de straat gewoon op inductie koken. De oproep om 'elektrische auto's en fietsen' is raar. Fiets opladen kost heel weinig stroom. Er zijn gewoon een paar huishoudelijke apparaten, maar vooral industriële processen en elektrische auto's die enorm veel stroom kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door brobro op 28 april 2025 21:41]

  • Je komt thuis en wil misschien wel je EV even opladen zodat je morgen weer de weg op kan.
Ik rij nog op benzine.
  • Je gaat eten en moet dan toch de vaatwasser even aanzetten omdat je morgen weer vroeg op moet.
Vaatwasser kan aan als ik naar bed ga, dat is na 21:00.
  • Je kleine kinderen moeten naar bed, dus even douchen e.d. is wel zo handig voor die tijd.
Ketel is op gas.
  • Het koken op je inductieplaat gebeurt dan logischerwijs ook rond een uur of 6.
Koken doe ik op gas.
[/list]
• En in de winter is het verwarmen van je huis, met ofwel cv-ketel, warmtepomp of airco, ook hoog nodig als je thuis komt rond, jawel, precies dat tijdsbestek.
[/list]
CV-ketel is op gas. Maar ok, daar heb ik wel ook wat stroom voor nodig.

Als je van het gas af wil, dan zul je gewoon een andere planning moeten aanhouden. Als je wel gas hebt, dan gebruik je toch al vrijwel geen stroom tussen 16:00 en 21:00.

Ergens heb ik het gevoel dat de oorzaak van het hele probleem is dat we allemaal zonodig van het gas af moeten, zonder dat men goed over de gevolgen heeft nagedacht. De overheid heeft tegenwoordig wel meer van die geintjes dat men dingen doet zonder eerst goed over de gevolgen na te denken.
Het is precies wat je in je laatste alinea schrijft waar het mij ook stoort. Jarenlang wordt er beleid gevoerd om te elektrificeren, met subsidies, motivatie-beleid via bijvoorbeeld hogere belasting op gas/benzine etc. En in al diezelfde jaren is men in mijn ogen behoorlijk nalatig en labbekakkig geweest met het opwaarderen van het stroomnet omdat "we één van de beste stroomnetten van Europa hebben".

Als dan vervolgens het probleem, de moderatie van 't elektriciteitsverbruik op specifieke tijden, juist bij de mensen die de elektrificatie hebben gevolgd, wordt neergelegd, dan vind ik dat best een belediging richting die groep mensen. Het is uiteindelijk 'n probleem waarvan de schuld volledig bij de overheid ligt en wat ze al lang en breed hadden moeten oplossen. Nu lopen ze achter de feiten aan en krijgen we deze vraag voorgeschoteld.

Het zou me éigenlijk niet eens verbazen als we in afzienbare tijd stroomstoringen gaan krijgen waarbij elektriciteit daadwerkelijk afgeknepen gaat worden om het stroomnet behapbaar te houden.
Maar niemand wil van het gas af of electrisch rijden. Het probleem is dat ze gedwongen worden. Nieuwe huizen mogen geen gas meer bijvoorbeeld.

Nu betaal je dus al verplciht een stuk meer en wordt ook nog eens gedaan van 'yololo je moet natuurlijk wel je leven helemaal anders in gaan delen'. Dat zou me erg in het verkeerde keelgat schieten.
Het is ook zo helemaal zelf in de hand gewerkt. Iedereen moest en zou naar die warmtepompen en electrische auto's. Wat krijg je dan? Nou dit dus.

Dan word je al genaaid omdat je veel meer betaalt voor die dingen en dan nu dit gedoe ook nog.

En er zijn nu nog maar 10% warmtepompen en electrische auto's nog minder dan dat, dus het gaat nog veel erger worden.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 29 april 2025 00:21]

In theorie kun je een hoop op een timer zetten (laden, vaatwasser etc.), maar in de praktijk is dat voor een hoop mensen teveel gedoe. Ik zie de kans reëler dat sommige groepen dalijk op bepaalde momenten afgeknepen worden zodat vanuit de overheid en/of netbeheerder de stroomlevering gereguleerd gaat worden.
Natuurlijk is dat teveel gedoe. Vergeet niet dat dat met een auto alleen kan als je een eigen laadpaal hebt en dat is voor de meesten niet weggelegd. Dan moet je nu midden in de nacht je auto gaan verplaatsen om kleefboetes te voorkomen en we weten allemaal dat 's nachts alle (gewone) parkeerplaatsen op zijn omdat iedereen thuis is.

Als je wil dat mensen iets voor het milieu doen dan moet je het ze makkelijker maken, niet moeilijker. Ik heb absoluut geen zin om mijn leven opnieuw in te gaan delen omdat de overheid geen zin heeft om een goed electriciteitsnet in stand te houden.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 29 april 2025 19:44]

De overheid biedt hier niet de oplossing met slecht het bewuster maken van jouw stroomgebruik direct wanneer je binnenwalst thuis. Maar het is een dus een bewustwording om de transitie te helpen overbruggen op al die punten die je benoemd, en noem het maar zo, te repareren of in te halen terwijl alles betaalbaar moet blijven.

Dan lijkt mij een paar dagen; savonds koken, iets later eten en de middag daarna opwarmen; in de avond teruglopen om de stekker in je EV t douwen;
De vaat en de droger in de ochtend aan te drukken af en toe een kleine moeite.
Het hoeft dagelijks…
Al die zaken die je opnoemt zijn inderdaad een kleine moeite… in theorie. Maar je merkt nu al dat mensen maar moeilijk uit hun ritme komen als ze met de dagelijkse verplichtingen en werk etc. al druk genoeg zijn. En ja, deels kun je dan denken dat dat met een stukje bewustwording wel goed zal komen via een dergelijke vraag vanuit de overheid.

Maar dat gaat voorbij aan het probleem dat er nu is, juist omdat de overheid heeft verzaakt in het opwaarderen van 't stroomnet ten tijde dat ze zelf een promotie-beleid hebben gevoerd om te elektrificeren. Dat men nu via zo'n vraag een "transitie overbrugging" proberen te bewerkstelligen betekent dat je voor een onbepaalde tijd achter de feiten aan moet lopen… en dat is áls de overheid het lukt om versneld het stroomnet op te waarderen. En qua planning en raming is de overheid niet echt heel consistent betrouwbaar geweest.
De meeste zaken die je opnoemt kun je automatisch op een later tijdstip laten doen. EV’s hebben schedulers, de meeste vaatwasmachine ‘s ook. Een warmtepomp werkt niet zoals je het beschrijft, die staat de hele dag aan en houdt de temperatuur constant.
Een warmtepomp kan je ook gewoon instellen. Als ik weinig thuis ben dan ga ik die niet laten draaien natuurlijk. Dat is zonde van alle energie en met name de kosten daarvan.
Eens. Met de manier waarop onze maatschappij nu is ingericht, is het niet realistisch om tussen 16:00 en 21:00 uur minder stroom te gebruiken en daarmee een noemenswaardig effect te verwachten. Ja, veel apparaten hebben wel uitstel- of eco-timers, maar dat is lapwerk.

Wil je een verschil maken, dan moet je ook naar de maatschappij kijken: de werktijden, schooltijden en leefritmes zijn allemaal tegelijk geclusterd rond die piekuren. Zonder fundamentele veranderingen daarin los je het probleem niet op. Dit is symptoombestrijding, terwijl de overheid en netbeheerders jarenlang hebben nagelaten om het netwerk tijdig op te waarderen, ondanks alle elektrische ambities.
- Je EV kun je instellen dat hij na 21:00 pas gaat laden.
- De vaatwasser kun je gewoon na 21:00 aanzetten.
- Meeste mensen verwarmen nog steeds met gas en een CV ketel verbruikt weinig stroom. Minder dan 10% heeft een warmtepomp.
Dat scheelt al een heel stuk.

En ja, de overheid, zeker deze overheid, maakt er een zooitje van. En dat geeft ook veel onzekerheid voor de net beheerders.
- Je EV kun je instellen dat hij na 21:00 pas gaat laden.
Ja met je eigen villa, panelen en oprijlaan wel. Ben je gebonden aan het zeer gebrekkige publieke laadnet, dan is dit een heel stuk lastiger want je mag ook niet kleven.
Voordat iemand met het domme idee komt, nee we willen GEEN extra belasting als je op die momenten elektriciteit gebruikt.
Zo dom is het idee niet. De timer op je wasmachine instellen om niet op piekuren de was te draaien scheelt het hele land een hoop geld.

Met ons huidige verbruikspatroon moet de capaciteit van het stroomnet gebouwd worden op de hoogste tien minuten piek ergens laat in de middag. Als mensen wat beter met stroom omgaan, scheelt het ons allemaal een gigantische hoeveelheid belastinggeld om het stroomnet uit te breiden.

Zelfs met het werk aan het uitbreiden van het stroomnetwerk zullen we de jaren met tekorten en overbelasting om moeten gaan. De belasting van het stroomnet afvlakken is de goedkoopste optie om de inzet van brownouts om het Nederlandse stroomnet stabiel te houden, te voorkomen.

Als dit niet via belasting gaat, zal het via dynamische prijzen gaan gebeuren, of gaan we extra veel betalen door de aanleg van een stroomnet dat bijna altijd op de helft van haar capaciteit draait. Onverdeeld piekverbruik kost ons allemaal geld, het is alleen de vraag met welke belasting/toeslag we die gaan betalen de komende tijd.
Zo dom is het idee wel. Eerst de huishoudens van het gas halen en dan rond de tijd dat er gekookt moet worden vragen om zuinig te doen. Dit probleem was al lang te verwachten met het promoten van elektrisch rijden en van het gas af over op warmtepompen en elektrisch koken. De energiebedrijven hebben liggen slapen of misschien wel eerder bewust niet geïnvesteerd om maximaal geld eruit te halen en hopen dat het wel los loopt.
De energiebedrijven hebben liggen slapen of misschien wel eerder bewust niet geïnvesteerd om maximaal geld eruit te halen en hopen dat het wel los loopt.
Sorry, maar dit is onzin. De energiebedrijven (zoals Essent, toen nog Nuon/Vattenfall etc) riepen jaren geleden al dat het energienet uitgebreid moest worden. Idem voor netbeheerders, ook zij riepen dat al jaren.
André Jurjus, oud-directeur van brancheorganisatie Netbeheer Nederland, zegt dat zijn organisatie heeft gewaarschuwd voor het overbelast raken van het net en spreekt van 'institutioneel onvermogen'. Volgens hem heeft de ACM te veel gelet op kostenefficiëntie.
Het was echter de ACM, en dus de overheid, die dit tegenhield omdat dat minder geld kostte.

Tweakers heeft dit ook een keer belicht: nieuws: 'ACM bood onvoldoende ruimte voor investeringen in elektriciteitsnet' (daar komt bovenstaande quote vandaan).

Het zijn dus niet de netbeheerders (Enexis, Stedin, Liander etc), laat staan de energieleveranciers (Essent, Eneco, Vattenfall etc), die verantwoordelijk zijn voor waar we nu staan, maar de overheid zélf (in de vorm van de ACM).
Dit wist ik niet, dat is informatief. In dat geval draait de overheid er voor op: lees, wij allemaal. Hopelijk minstens enigszins naar draagkracht, maar ik heb er een hard hoofd in.
ACM voert toch gewoon wettelijke taken uit? Als die volgens hun opgelegde regels noodzakelijke investeringen tegenhouden, dan zal dat toch via politiek beleid aangepast moeten worden?

Imo is dit gewoon politieke onwil geweest de afgelopen 2 decennia.
Dat weet ik niet. Ik ken de precieze wetten niet. Als de wet zegt dat kostenefficiënt gewerkt moet worden en niet onnodig de consument op kosten gejaagd mag worden, dan is daar een heel groot spectrum in van wat daarmee bedoelt wordt. Dan moet je namelijk heel goed op je netvlies hebben staan hoeveel stroom er over x jaar nodig is, hoeveel het kost om die te kunnen leveren en hoe lang het duurt om de nodige aanpassingen te maken.
Ja ja dat was de oorzaak.

Maar goed hoe kwalijk kan je het de rechtse luitjes nemen die we er hebben neergezet?

Mede met Valhalla wat werd voorgeschoteld: gas in achtertuin, nooit meer oorlog, stabiele olie-, en energieprijzen, climate change was fake news en een kleine bevolkings-, en verduurzamingsgroei.

Waarom zou je een wet schrijven om nu (80’s, 90’s, 00’s) te investeren met knippen in andere uitgaven als je over 4 jaar weer de verkiezingen wil winnen?

Ook jij stemde toen niet op knapen die zich druk maakte om de energietransitie. Snap al dat gemopper achteraf niet. Wat doe jij er nu aan? De overheid is er mee bezig nu en vraagt of jij er ook mee bezig gaat. Groter dan dit is het artikel niet. Deal with it.
En de reden dat de ACM er uberhaupt bij betrokken was, was dat afschuwelijke neoliberale beleid "Elke aangelegenheid is een economische aangelegenheid want dan kunnen onze old boys er wat aan verdienen".
De bedrijven die onze infrastructuur beheren hebben signalen laten liggen, maar mochten vooral van onze overheid het netwerk ook niet uitbreiden. De regels die zorgden dat netbeheerders niet onnodig stroom duurder maakten, zorgden er ook voor dat er geen ruimte is voor enige onzekerheid bij de planning van stroomnetwerken, en daarom loopt Nederland de rest van het decennium achter de feiten aan. In 2030 hebben we hier nog plezier van, daarna zou het probleem als het goed is moeten afnemen.

De energieleveranciers die je zelf betaalt kunnen daar niet zoveel aan doen, die leveren alleen hun energie aan het netwerk. Dit probleem ligt bij overheid en semi-overheid.
De energiebedrijven hebben liggen slapen of misschien wel eerder bewust niet geïnvesteerd om maximaal geld eruit te halen en hopen dat het wel los loopt.
Het is nog dommer dan dat. Ze wilden wel uitbreiden maar mochten niet van de ACM
De energiebedrijven hebben liggen slapen of misschien wel eerder bewust niet geïnvesteerd om maximaal geld eruit te halen en hopen dat het wel los loopt.
Energieleveranciers hebben hier weinig mee te maken, zij doen gewoon het administratieve stukje. Netbeheerders staan centraler hierin, en worden vaak aangewezen als de schuldige. Maar het kromme is dat netbeheerders dit (voor een groot deel) heus wel aan zagen komen en ook flink aan de bel hebben getrokken, maar door de ACM te strikt werden getoetst op efficiëntie en het in de hand houden van de kosten, terwijl al duidelijk was dat de energietransitie aanzienlijke investeringen zou vergen. Nu moeten we allemaal op de blaren zitten omdat het jaren geleden 'te duur' was om hier alvast op voor te bereiden.
Ik denk dat de energiebedrijven niet hebben liggen te slapen, ze hebben de kans niet gekregen om het net op orde te maken voordat deze elektrische waanzin is begonnen. Want abrupt moeten we aan de elektrische auto's, en koken etc. Overheid is gewoon dom bezig om deze beslissingen te nemen en niemand de kans te geven om zich aan te passen. Het is niet zo 1,2,3 gedaan om het stroomnet op order te hebben.
Er is niks abrupt aan, dit loopt al decennia en zag je aankomen. Maar de overheid bleef maar vooruitschuiven want "dat is populairder, en we willen herkozen worden!". Ze hadden decennia geleden al moeten beginnen met het opwaarderen van het net. Helemaal omdat aardgas toch al veel langer een probleem was maar het meer "YOLO! Lekker door. keigaaf land zo!". Alles is de laatste 30 jaar op de lange baan geschoven! Niet alleen dit.

Voor de meeste problemen in het land is het gewoon "lekker de markt hun ding laten doen en niet ingrijpen, komt vanzelf wel goed, ook niet teveel overheidscentjes uitgeven hoor!" denken geweest. En nu zitten we met de gebakken peren. Van woningbouw (omdat de woningbouw verenigingen kapot moesten en er "kapitaal van uit buiten Europa" de markt in moest) tot het elektriciteitsnet.. het ligt allemaal op zijn gat.
Er is niks abrupt aan, dit loopt al decennia en zag je aankomen. Maar de overheid bleef maar vooruitschuiven want "dat is populairder, en we willen herkozen worden!"
Precies, en omdat wij die politici hebben gekozen, is het ons probleem, en moeten wij meewerken aan een oplossing.
Meewerken aan de oplossing vind ik niet erg, is onderdeel van het burgerschap (vind ik). Maar de overheid moet ook zijn intentie tonen, en daar schort het nogal. De overheid is te veel bezig met andere mensen de schuld geven in plaats van echt de schouders er onder. En dat is niet makkelijk en vaak complex, wat het ook weer moeilijk maakt om uit te leggen aan de burger (en daarom doen ze het dus liever niet)... maar je zult wel moeten.

Maar goed het is makkelijker om gewoon naar Brussel, Asielzoekers, Vergroening, aardgasvrij, etc te wijzen en lekker de blitz maken en hopen dat je herkozen word omdat uitleggen dat: "4 kerncentrales er bij het probleem niet oplost, omdat het hele net gewoon verouderd is en moet worden opgewaardeerd" - gewoon vele malen complexer is om uit te leggen.

Je krijgt dan kranten als de Telegraaf over je heen, of een Geert Wilders die je voor heks uit gaat maken (waarna zijn achterban je lastig gaat vallen), of SBS Seks gaat je als idioot wegzetten.... dan ja... is het makkelijker om gewoon iets te roepen en het maar uit te zingen.

Dit onderschat vaak de intelligentie van de burger, omdat vele het echt wel willen begrijpen en hiervoor zijn. Maar je moet gewoon niet bang zijn voor zo'n roze plofkap of Telegraaf kop. Maar ja, daar moet je nogal stevig voor in de schoenen staan.
Tja je kan gaan lopen wijzen maar daar schiet je nu niks mee op. Ook nu betalen we met z'n alle die kosten van schaarste tijdens piekmomenten. Energieleveranciers moeten die stroom duurder inkopen en rekenen dat door in de prijs. Als je een dynamisch contract hebt (zoals ik), zie je dat elke dag. Ik draai mijn wasjes nu altijd tussen 12:00 en 15:00 op zondag want dan is de stroom het goedkoopst.
De timer op je wasmachine instellen om niet op piekuren de was te draaien scheelt het hele land een hoop geld.
Alleen gaan wij daar uiteraard geen cent voor terug zien zelfs als we dat deden.

Dus ik blijf lekker de was draaien wanneer het mij uit komt. Ik heb ook vaak de keuze niet om dat even op een ander moment te doen, als je de hele dag werkt dan blijven alleen die piekuren of op enkele vrije dagen over, op de dagen dat ik liever wat anders doe.

Ze lossen het zelf-gecreëerde probleem maar elders op, zij liepen zo hard dat gasloos en elektrisch rijden er doorheen te drukken.
Dus ik blijf lekker de was draaien wanneer het mij uit komt.
En daarom betaal je straks meer dan anderen die wel de timer aanzetten. Of iedereen betaalt gewoon meer. Hoe dan ook gaan we er met die insteek allemaal op achteruit.
Ik kan niet zomaar even een wasje op een timer zetten om deze midden in de nacht aan te slingeren, want dan krijg ik boze onder- en bovenburen. En een wasmachine of droger laten draaien terwijl er niemand thuis is ook een absolute no-go tegen allerlei veiligheidsmaatregelen in.

Even realistisch, er is geen scenario waar wij als klant er op vooruit gaan, we gaan gewoon meer betalen. Ongeacht of wij met ons allen het netwerk minder gaan belasten, wij gaan daar toch geen cent van zien. Zij weten ook wel dat je niet het hele land zomaar even kunt vragen hun complete ritme om te gooien, dat is helemaal geen realistische verwachting, zo werkt dat niet, en als we dat wel zouden doen levert dat wel weer problemen op andere momenten op.

En de overheid gaat ook niet op zoek naar oplossingen om lasten te verlichten of de bron van het probleem aan te pakken. Ze gaan gewoon meer belasten om zogenaamd geld te reserveren voor een oplossing of investering die er toch niet gaat komen. Want dat geld wordt gewoon weer verder doorgepompt in al die eco clubjes en afdelingen om het allemaal zo groen en milieuvriendelijk op te wekken (yes Nederland groenste nummero uno!!) in plaats van echt eens realistisch in te zetten en gewoon meer kerncentrales te bouwen. Dan was het probleem heel wat sneller opgelost.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 28 april 2025 16:00]

Meer kerncentrales bouwen lost helemaal niets op. Nul.

De infrastructuur kan de hoeveelheid electriciteit niet aan. Dus zelfs als jij 7 kerncentrales bijbouwt ga je nog altijd diezelfde inspanningen moeten leveren die vandaag gevraagd worden, en zelfs nog meer omdat je dan electriciteit gaat exporteren naar de buurlanden.

En ja, je gaat er meer voor betalen. Dit is doodnormaal en ook al veel te laat ingevoerd. Energie is niet gratis en moet meer gewaardeerd worden. En ik zet zeker wel mijn droogkast of wasmachine aan als ik niet thuis ben, en heb dit zelfs laten opnemen bij de verzekering dat ik dit zal doen om dat de overheid mij dit heeft aangeraden.
Dus ik lees vooral veel drogredenen om het eigen gedrag niet te moeten veranderen bij de meeste mensen, en dat is nogal vrij asociaal.
Dus ik lees vooral veel drogredenen om het eigen gedrag niet te moeten veranderen bij de meeste mensen, en dat is nogal vrij asociaal.
Het is geen drogreden. Ik wil mijn gedrag gewoon niet veranderen. Als het net dat niet aan kan dan moet het gefixt worden, klaar. Natuurlijk zijn er pieken in verbruik. Dat is gewoon heel normaal en daar moet het mee om kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 29 april 2025 19:53]

Ik ben het in theorie met je eens, maar in praktijk blijkt dit zo veel lastiger:
  • Wasmachine kan op timer, maar als ik uit werk kom en m aan zet wil ik het graag uithangen voordat ik naar bed ga. Ik kan het 's nachts laten draaien, maar ik heb dr in de ochtend geen tijd voor. En op deze manier kan het de nacht+dag droger en kan ik het herhalen. Hier zou ik iets kunnen.
  • Vaatwasser is niet modern genoeg, geen timer. In de ochtend als het kind voorzien wil worden van ontbijt enzo, dienen de spullen schoon te zijn, dus 's avonds aan. Bij voorkeur laad ik m ook leeg, anders moet dat in de ochtendhectiek, dus toch na het eten aanzetten
  • Twee elektische auto's, maar beperkte accu's dus dagelijks/om de dag laden. En die is dus op werk overdag, want daar ben ik. Vaak laden we de kleine auto vanaf thuiskomst en dan stekkeren we om naar de andere zodat die de nacht hebt. Maar overdag laden is zeer moeilijk buiten t weekend
  • Ik kook elektrisch rond die tijd.
En dan? Ik heb behoorlijk veel kWh over die ik graag direct verbruik, ik heb 8.4 kWh piek opbrengst (want "neem zonnepanelen!! is goed voor natuur!!"), maar ik heb er gewoon geen doel voor dat daadwerkelijk iets uitmaakt.

Ik blijf mij het punt dat ik al jaren heb: Investeer in een wijk accu. Overdag loopt 't vol met die problematische zonnestroom en in de drukke begin-avond uurtjes gebruik je dat. Wij hebben gewoon weer wat aan zonnepanelen, dempt de pieken/dalen, win/win voor iedereen als we dit gewoon normaal opzetten.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 28 april 2025 14:48]

Wijk accu's zijn ook zo leeg, dat is geen oplossing. Juist op piektijden als iedereen stroom wil gebruiken. Wat er gewoon moet gebeuren is dat het net snel opgewaardeerd gaat worden.
Wat ik hier overal veel lees is vooral dat iedereen denkt dat elke keuken vol staat met smart devices.
Ik heb gewoon een normale vaatwasser thuis met een an en uit knop, ik heb geen timers, schedules, en andere smart opties. Het is een vaatwasser, niet mijn thuis computer.

Voor al die extra foefjes betaal je je scheel, most of the time. Dat geld hebben de meeste mensen niet eens.
Iedere vaatwasser die ik de afgelopen twintig jaar gezien heb, heeft een timer. Niet een "elke maandag of 3 uur aan gaan" timer, maar gewoon een "wacht zes uur en start" timer. Eigenlijk elk model met een losse knop "start" naast de programmaknop. De meeste mensen weten niet eens dat het erop zit, maar dit is nou niet bepaald geavanceerde smart hometechnologie. Juist met die smart home-troep verplaatsen fabrikanten dit soort instellingen naar de cloud.

Er is wat te zeggen voor het feit dat energiebesparende functies duur zijn en vooral arme mensen de kosten voor lastenverspreiding gaan betalen, maar dat voorkom je sowieso niet. Arme mensen hebben ook minder efficiënte koelkasten, minder efficiënte vriezers, minder efficiënte lampen, en auto's die meer brandstof verstoken. Zonder subsidies zijn arme mensen sowieso relatief genaaid. Maar goed, arme mensen kunnen ook geen vaatwasser betalen, dus hun stroomrekening zal er niet veel om lijden.
ik heb de eco was stand van mijn vaatwasser ook eens in de gaten gehouden met stroom gebruik. Hij mag dan wel 3 uur draaien maar het verbruik is bar weinig.
Dus zoveel impact heeft het niet als je eco gebruikt.

Sure, ik zal niet ontkennen dat alle kleine beetjes helpen.

Ik zet die van mij gewoon aan als hij vol is.
Dat kan om 13:00 uur zijn of om 18:00, of 00:00.
Voor mij maakt het sowieso niet echt uit, zeker niet als het een zonnige dag is.

mijn zonnepanelen liggen op het westen en momenteel heb ik 2,5 tot 3kw opwek op 18:00.
Dus ik zou eerder meehelpen het net te belasten door het vol te proppen dan stroom eruit te trekken.
Die van mij is zo 10 jaar oud, maar er zit echt geen timer functie op hoor.
Op de wasmachine dan weer wel.
Wat ik hier overal veel lees is vooral dat iedereen denkt dat elke keuken vol staat met smart devices.
Ik heb gewoon een normale vaatwasser thuis met een an en uit knop, ik heb geen timers, schedules, en andere smart opties. Het is een vaatwasser, niet mijn thuis computer.
Een beetje tweaker tweakt zijn vaatwasser om hem aan het IOT te hangen.

Een mindere tweaker koopt een tijdschakelaar voor 2,95.
Sure maar ik ga geen tijdschakelijk kopen. Daarnaast heeft dat niet eens zin.
Dan staat de stroom erop, gaat hij nog niet aan ;)
Maar erg slim is het idee ook niet. We verbruiken nu soms ook al meer stroom dan ons netwerk aankan, dan moet je bij een inhaalslag niet zitten beknibbelen op een beetje extra stroomafname ("maatwerk" werkt maar net zo lang tot het transportbedrijf om de hoek zijn vrachtwagenpark heeft omgebouwd naar elektrisch en de voertuigen vrijdagavond terug zijn gekomen). Ga je nu niet flink inzetten op hoger verbruik dan doe je precies wat we deze eeuw al verkeerd aan het doen zijn: alle problemen voor je uit schuiven tot ze bijna onoverkomelijk zijn.
Ik vind ook niet dat we het netwerk moeten ontwerpen op minimaal, voordelig, verspreid verbruik, maar als we niks doen hebben we in 2030 brownouts nodig, zelfs met de uitbreidingen waar nu aan gewerkt wordt.

Ik denk dat het buiten kijf staat dat het stroomnet moet worden uitgebreid zodat we onze industrie kunnen steunen en onze huizen van stroom kunnen voorzien. Het probleem is alleen dat dat werk pas rond 2040 afgerond is, en we in de tussentijd graag nog stroom zouden willen blijven gebruiken.
De timer op je wasmachine instellen om niet op piekuren de was te draaien scheelt het hele land een hoop geld.
Ja eh dat is niet het issue. Ik ga geen was draaien tussen 4 en negen, want dan krijg je het niet meer droog, of je moet de droger aan gaan zetten (wat je ook met een timer doet, maar wat gewoon duur is ‘s nachts).

Maar goed. Een wasje. Dat is eens wat 1kWh? Dat zet echt geen zoden aan de dijk in vergelijking met een kookplaat, warmtepomp en EV.
Maar goed. Een wasje. Dat is eens wat 1kWh? Dat zet echt geen zoden aan de dijk in vergelijking met een kookplaat, warmtepomp en EV.
Hoeveel energie er in totaal wordt gebruikt is denk ik minder een punt dan hoe hoog de pieken daarbij zijn.

Vaatwassers, wasmachines en koken hebben typisch relatief hoge pieken voor de beginfase (water opwarmen, water koken, vlees/vis/vega aanbraden, etc).

We zijn blijkbaar heel goed in veel van die pieken eind van de middag te doen en daarvan kan ik me best voorstellen dat dat wat problematisch is. Zeker omdat je 's avonds vast nog meer dingen doet die energie gebruiken, zoals verlichting, een computer en/of een tv aanzetten.

Overigens verwacht ik dat doorgaans je wasmachine en vaatwasser meer energie verbruiken (kWh's) dan je kookplaat. Simpelweg omdat de kookplaat doorgaans maar relatief kort wordt gebruikt. De mijne geeft als ik 'm uitzet aan hoeveel ie heeft gemeten en dat is zelden hoger dan 0,3kWh en meestal rond de 0,2kWh.
De mijne geeft als ik 'm uitzet aan hoeveel ie heeft gemeten en dat is zelden hoger dan 0,3kWh en meestal rond de 0,2kWh.
Handige functie. Die van mij staat als ie aanstaat relatief lang aan.

Kort en heel heet doe ik op sichirin (binchotan houtskool) en low en slow op kamado. Kookplaat is vooral voor sausen en soepen en dan staat ie soms uren aan (zeker voor een goeie hotpot stock).

Maar met 7,2kW aansluitvermogen doet ie niet onder voor een EV (32A groep) terwijl een wasmachine hoogstens een 16A aansluiting heeft.

Punt was meer dat een wasmachine gewoon een slecht voorbeeld was.
Tja, we worden nog net niet met een figuurlijke mes op de keel gedwongen om fulltime te werken, zodat we ons leven kunnen betalen (wat voor een grote groep met het jaar knijpender wordt en steeds meer in leven voor het werk ipv werken voor het leven veranderd). Wat wil de overheid, dat wij werkslaven gaan doen met dit soort tijden (16:00-21:00)? Ikzelf doe de was al overdag in het weekend, maar heb je kinderen of groot huishouden dan ontkom je er niet aan meerdere wasjes te draaien, even als voorbeeld. Hier in het gehorige complex waar ik woon is doordeweeks wasmachine na 21u aanzetten geen optie, om maar te zwijgen over het feit dat ik mezelf wakker moet houden om de was op te hangen. Ja dan kan je een timer aanzetten, maar ook dat werkt niet altijd even fijn qua tijden en mogelijkheden.

Er moet zeker meer bewustzijn gecreëerd worden. Maar snap niet dat de consument altijd de Sjaak is. Consequenties, of geldbedragen. Echt, altijd.
Wie anders? Wij de burgers zijn de mensen die het geld voor het land bij elkaar leggen. Er is simpelweg niemand anders om de rekening naar toe te sturen. De overheid verdient geen geld. Het komt allemaal van jouw bankrekening.
Iets met bedrijven…. Maar nee, die zijn al zielig dat ze als grootverbruiker extra korting krijgen op mega hoeveelheden…..
Maar ook die bedrijven zullen het doorberekenen aan de consument.
Natuurlijk wel, de bedrijven.

Vergeet niet dat Nederland ook nog eens een keer half europa uitzuigt door vrijwel gratis belastingen te bieden via vage constructies op de zuidas. Die dragen dus helemaal niks bij maar ze ontzeggen wel de rest van Europa inkomsten.
"Beter met stroom omgaan" ? Daarbij denk ik dan vooral aan energiezuinige lampen en apparaten in huis halen, en vooral lampen en de TV niet onnodig aan laten terwijl je er (even) niet bent. Meer kun je als individu niet doen. Goed met stroom omgaan heeft niets met tijdstip te maken. Ik als individu moet op elk moment zelf mogen weten wanneer ik wat doe en wanneer het mij uit komt. Ik moet me echt niet moeten aanpassen omdat toevallig de rest van het land tussen bepaalde tijdstippen toevallig ook meer stroom gebruikt omdat het hun dan ook beter uit komt. Da's echt te ziek voor woorden! Dat stroomnet moet gewoon goed zijn, en op z'n minst overkill aangelegd zijn. Ben het zo beu dat overal op dit soort dingen bezuinigd werd en word, en daar zijn we nu de dupe van. Uitbreiding van het weggennet is ook precies zo'n dingetje. Dat verkeer komt er toch wel, ook als er te weinig rijstroken zijn. Dus de uitbreiding moet ruimschoots klaar zijn voor je aan de max capaciteit zit. Ik zie genoeg filmpjes waar bij bouwprojecten te goedkope hijskranen gebruikt worden met alle zware ongelukken van dien. Een 'te grote en te sterke hijskraan' bestaat niet. Met stroom net zo, dat gebruik komt er toch wel. En zeker nu de overheid pushed om zoveel mogelijk elektrische auto's aan te schaffen. Bedenk eens hoeveel stroom er gebruikt gaat worden als er geen branstofauto's meer mogen rijden? Dat wordt nog minstens 20x zoveel als nu in de pieken. Doe het gewoon es meteen goed ipv half en zo goedkoop mogelijk! Zeker met dingen als infrastructuur waar het hele land van afhankelijk is.
Klopt dat piekverbruik geld kost maar het beperken van vraag is maar 1 kant van de medaille. Je kunt de economie ook stimuleren door juist meer schone energie beschikbaar te maken, bijvoorbeeld door te investeren in moderne technologie zoals thoriumreactoren of andere nieuwe vormen van kernenergie. Daarmee verlaag je structureel de kosten van elektriciteit en verminder je de druk op het net, zonder dat je continu hoeft te vragen om gedragsaanpassingen bij burgers. Uiteindelijk is het een keuze: beknibbelen op verbruik of ambitie tonen in opwekking en infrastructuur.
Maak de andere energie dan GOEDKOPER. We maken in dit land altijd dingen duurder.
Zo dom is het idee niet. De timer op je wasmachine instellen om niet op piekuren de was te draaien scheelt het hele land een hoop geld.
Mensen die in een flat wonen zullen vast blij zijn dat ze de hele nacht wasmachines en droger horen brullen. En zon wasmachine is echt een druppel op de gloeiende plaat, al helemaal als je allerlei warmtepomp apparatuur hebt.
Met ons huidige verbruikspatroon moet de capaciteit van het stroomnet gebouwd worden op de hoogste tien minuten piek ergens laat in de middag. Als mensen wat beter met stroom omgaan, scheelt het ons allemaal een gigantische hoeveelheid belastinggeld om het stroomnet uit te breiden.
Ze hebben het over 16:00 - 21:00 uur. Dat is niet "even" 10 minuten een piek
Zelfs met het werk aan het uitbreiden van het stroomnetwerk zullen we de jaren met tekorten en overbelasting om moeten gaan. De belasting van het stroomnet afvlakken is de goedkoopste optie om de inzet van brownouts om het Nederlandse stroomnet stabiel te houden, te voorkomen.

Als dit niet via belasting gaat, zal het via dynamische prijzen gaan gebeuren, of gaan we extra veel betalen door de aanleg van een stroomnet dat bijna altijd op de helft van haar capaciteit draait. Onverdeeld piekverbruik kost ons allemaal geld, het is alleen de vraag met welke belasting/toeslag we die gaan betalen de komende tijd.
Mooi dat dit soort achterlijke, door de overheid zelf gecreëerde problemen altijd bij de burger neergelegd moeten worden. Nog geen paar jaar geleden (nog steeds) moest ineens iedereen een warmtepomp, EV en zonnepanelen kopen want NL moet duurzaam. Nu zijn mensen dat aan het doen maar de conclusie (wat we eigenlijk 20 jaar geleden al wisten) is dat het niet kan.

Nu komt men met allerlei achterlijke terugleverboetes en wordt je op je vingers getikt omdat je duurzaam doet! Lekker beleid eerst mensen duizenden euros laten investeren om vervolgens lekker nog een sloot aan belasting en boetes er achterkant te gooien.

Oh ja, als je een grootaandeelhouder van een zonnepanelenpark met 1000 panelen bent mag natuurlijk gewoon alles. Dan mag je maximaal op de piekuren van de opbrengst het stroomnet gaan belasten en er ook nog maximaal geld voor harken. Als burger niet, dan mag je boetes gaan betalen.

Oh ja. Het is trouwens overigens niet dat ik dit geen goed idee initiatief vind. Ik hoop dat mensen dit kunnen doen dat zou een hoop schelen. Maar om nou gelijk weer over boetes te gaan beginnen.....

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 28 april 2025 18:26]

Zo dom is het idee niet. De timer op je wasmachine instellen om niet op piekuren de was te draaien scheelt het hele land een hoop geld.
Een normale inbouw 4-pits kookplaat gebruikt gemiddeld voor het bereiden van een simpel AVGtje à 30 minuten kookwerk tussen de 1 en 1.4 kWh. Dat is al 1.5 tot 2.5 keer zoveel als een wasbeurt, die gemiddeld 0.5~0.6 kWh verbruikt.
Die timer op je wasmachine is leuk, maar die kookplaat is al 3x zo heftig - en die brandt elke dag. Die wasmachine draait ook nog maar eens maar 2 à 3 keer in de week.

Daarnaast: hoeveel mensen wonen er wel niet op appartementen en kunnen het niet maken om wasmachines 's nachts te draaien? Geloof me- dan doe je niet alleen zelf geen oog dicht; maar heb je ook gelijk bonje met de nevenburen; onderburen; en bovenburen.

En overdag draaien wanneer je niet aanwezig bent? Ja-- leuk idee. Kun je op een goede dag terug thuis komen en staat de vloer blank dankzij een lek aan de machine of aan een keerklep. Of je kunt thuiskomen bij de smeulende resten van het pand, omdat je wasmachine kortsloot dankzij zo'n water lek en er fik is ontstaan.


Weet je hoe je dit probleem wel gründlich oplost?
EV snelladers aan huis resoluut wettelijk verbieden. Alleen nog druppelladen toestaan. Dat niveleert automatisch het verbruik. Ja; dan heb je de morgen er op maar niet een 'volle tank' (batterij). Dan rijdt je eerst maar langs een snellaad station; of je zult bij je werkgever moeten gaan bidden en permitteren om een laadplek op het werk.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 april 2025 19:35]

EV snelladers aan huis resoluut wettelijk verbieden. Alleen nog druppelladen toestaan. Dat niveleert automatisch het verbruik. Ja; dan heb je de morgen er op maar niet een 'volle tank' (batterij). Dan rijdt je eerst maar langs een snellaad station; of je zult bij je werkgever moeten gaan bidden en permitteren om een laadplek op het werk.
Ja maar iedereen moest toch aan de EV? Want milieu enzo. Daar zit 'm nu net de kneep. Het lijkt wel een soort valstrik zo.
Als, als, als... Als D66/GL ~18 jaar geleden (vlak na Balkenende II) niet keihard nee stemde tegen een kapitaalinjectie voor verzwaring van het stroomnet, hadden we nu niet in de penarie gezeten. Als die linkse dromers eens wat realistischer zouden zijn en wisten waar ze het over hadden, dan hadden we nu een toereikend stroomnet gehad. Als, als, als,,,
Nou die "linkse dromers" hadden dat echt wel gedaan als niet alle nutsbedrijven geprivatiseerd waren geweest. Want nu ging het om een kadootje aan een bedrijf.

De energievoorziening had gewoon een staatsaangelegenheid gebleven moeten zijn. Net zoals OV en zorg enz.
https://www.vattenfall.nl...rgiemarkt/onbalanskosten/

Wacht maar. Dat komt vanzelf ook naar consumentenlijntjes. Stroom wordt echt met de dag duurder. Gigantisch verschil met 5 jaar geleden waar eigenlijk alles met vaste contracten liep en de onbalansmarkt geen consumenten dingetje was
Vraag me af hoe ze dat willen gaan doen als mensen geen slimme meter hebben die elke x minuten uitgelezen kan worden (bijvoorbeeld een draaischijf, of digitaal telwerk).

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 28 april 2025 14:28]

Nou heel simpel. Die meter verplichten.
Daarom staat in de Energiewet (2026) dat alle analoge meters moeten worden vervangen door een digitale of slimme meter.
Tada, #GetRekt.
Een digitale is niet op afstand uitleesbaar, enkel de slimme is dat.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 28 april 2025 14:37]

Ja weet je. Volgende wet verplicht dan de slimme. Is toch niet zo heel gek?

En zelfs die meters hebben gewoon een P1 poort dus kun je gewoon zo een ding in prikken om die functionaliteit toe te voegen voor goedkoop.

En heb je m niet? Dan wordt je gewoon uitgesloten van goedkopere opties en moet je onbalans afkopen bijvoorbeeld. Heel dure grap is dat.
Stel dat er zo'n wet komt, dan zit er met zekerheid een periode tussen om over te schakelen van minstens 5, zo niet 10 jaar. En je vergist je wellicht wat mensen met een P1 poort kunnen. Tweakers en hobbymatig gebruik zal nog geen procent zijn van Nederland. En wat biedt een slimme meter dan precies voor voordeel? Ik ken letterlijk niemand die een apparaat heeft die fabrieks-af aangestuurd kan worden door een slimme meter, daar is dan ook geen enkel voordeel te behalen. Timers op apparatuur zijn er te over, daar biedt een slimme meter dan ook geen enkel voordeel. Ik zie dan ook veel meer in een combinatie van verschillende tarieven - waar je wel een slimme meter voor nodig hebt - per dag, zodat mensen gestimuleerd worden om stroom te gebruiken op luwe momenten.

Maar wat ook meespeelt is "de onbetrouwbare overheid". Mensen hebben hun dak volgestapeld met zonnepanelen en er zijn dikke premies uitgedeeld voor elektrisch rijden wat uiteindelijk heeft geleid tot een instabiel netwerk en daar mogen diezelfde mensen voor boeten. Die zijn dat een beetje zat denk ik.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 28 april 2025 18:47]

Een monteur van Liander heeft mij verteld dat een digitale meter geen meterstanden doorgeeft zoals een slimme meter, maar wel op afstand uitleesbaar is. Dit zou zijn om problemen op het net op te kunnen sporen.
Digitale-niet-slimme-meter-gebruiker hier. Ding (ISKRA MT174) is niet uit te lezen op afstand, geen communicatiemodule aanwezig. Tenzij ze een glazen-bol interface hebben bedacht, zou ik niet weten hoe ze dat van afstand zouden moeten uitlezen.
Voor iets wat altijd beschikbaar was als water zijn het wel een hoop bokkesprongen als we geen kans krijgen om ons voor te bereiden om van vraag naar aanbod te switchen. Vooral thuis is het hardnekkig om ons gedrag aan te passen. Ik ben weer terug op vast tarief gegaan. Dynamisch uurtarief nog steeds interessant voor op kantoor daar ik in de middag dan mijn auto kan opladen tegen gunstigere tarieven.
Ik heb idd ook een dynamische prijzen contract. Maar het wordt met de dag irritanter om er wat mee te doen. Zeker zonder live inzicht in eigen opwekking.

Enige reden om er nu nog een te hebben is handel op de day ahead prijzen of idd voordelig de auto opladen.
Zeker zonder live inzicht in eigen opwekking.
Welk systeem geeft deze informatie niet? Maar dan nog kan je dat redelijk simpel achterhalen met een stroommeter, enkele fase DIN meters met zigbee, wifi, bluetooth of modbus zijn er genoeg voor een paar tientjes. Meerfase is een stuk duurder.
Het kan allemaal prima, maar dan moet je installateur dat wel allemaal regelen. Hebben ze bij ons in het project niet gedaan dus heb mezelf maar als installateur laten registreren, heb ook de systemen van de buren op die manier geregistreerd zodat ze ook een app kunnen gebruiken.

Maar met standaard provider wifi krijg je de inverter niet goed verbonden (want letterlijk op de diagonaal andere uiterste van de woning)

Zijn in ieder geval zat redenen te bedenken waarom het gewoon onhandig is. Ik heb de boel nu aan Tibber hangen, maar dan kan ik nog steeds niet zien wanneer ik het gunstigste moment heb, want niet de laagste prijs boeit niet als ik nog steeds een overschot heb. Als ik t toch anders niet verbruik
Hier ook vast. Veel hogere bonussen met een vast contract en dat drukt onze energieprijzen dermate dat we ruim onder de meeste dynamische tarieven komen.
Extra belasting, nee.

Dynamische nettarieven lijken mij echter wel prima, met een lokale prijsstelling. En dan het liefst een progressief systeem, de eerste 500 watt heel goedkoper, de volgende 1-1.5 kw wat duurder, en meer dan 2kw mag best wat kosten tijdens vooraf aangegeven congestie pieken. Doe je het niet zo, dan betalen we allemaal de prijs voor onnodig veel netverzwaring omdat niet genoeg mensen zich aanpassen zonder financiële prikkel (en ja, dat gaat via je belastingen vooral ;) ).
Goed idee voor iedereen die een huis heeft waar geen gas meer mag en dus elektrisch moet koken. Precies die mensen op het tijdstip dat ze moeten koeken straffen...
belasting of dynamische prijzen. De enige manier om gedrag te veranderen is om het pijn te laten doen in de portemonnee (en zelfs dan niet makkelijk). Anders gebeurd het gewoon niet. Een oproep als deze van de overheid zet geen zoden aan de dijk. Iedereen is dat morgen vergeten. Als ze al wat willen doen.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik zo een plan toejuich. Ik ben echter wel realistisch over hoen mensen werken in hun hoofd.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 28 april 2025 14:39]

Het "pijn doen" zal wellicht verandering brengen. Maar wat denk je dat er gaat gebeuren dan?
Wanneer het 21:00 is gaat alles overal aan. We zijn immers thuis, klaar met eten en douchen, zitten op de bank. *PING* 21:00 uur, tijd om alle shit aan te zetten.

Het verplaatsen van het probleem is geen oplossing.
Het zal hooguit iets verlichtend werken op korte termijn maar op langere termijn, en dan bedoel ik geef het een jaartje, zijn we terug bij af.

Ook denk ik dat het niet te verkopen is aan mensen die het al lastig hebben financieel, dankzij de energie prijzen.
Dat klopt natuurlijk niet. Ze willen dat consumenten niet in die periode veel stroom gebruiken zodat het naar andere plekken kan. Om ping 21:00 zijn alle andere gebruikers klaar en is er ruimte voor onze "consumenten" piek.

Er zijn twee pieken op 1 moment of 2 pieken op 2 momenten maar 2 pieken tegelijk is meer belasting dan 1 piek op twee momenten. Jij lijkt te denken dat twee keer veel hetzelfde is als veel.


Of het überhaupt een zinnig plan is, dat is wat anders. Ik denk dat wij als consumenten zo veel niet gebruiken. Misschien beter om die datacentres eens zelf hun energie (groen) te laten maken in plaats van het net bedoeld voor consumenten leeg te slurpen.
...je betaald belasting zodat ze betere infra kunnen bouwen, het is compleet logisch dat als de infra niet meer toereikend is voor het gebruik dat ze er extra belasting voor gaan vragen: mensen zullen dan minder gebruiken en tegelijkertijd de nieuwe infra bekostigen.

Super logisch, en best redelijk.
Je dacht toch niet dat die 'gratis' slimme meters zonder doel zijn uitgerold heh? \retorisch
Hier in Ierland hebben we het al, tussen 17u en 19u betaal ik meer per kwh. Misschien toch iets om op voor te bereiden
Waarom maken ze het dan niet voordeliger om je auto te laden na 21:00?
Ze zetten hun tekortkomingen door naar de burgers inplaats van ze tegemoet te komen met een beloning…
Met een dynamisch energie contract is het vaak 's middags en 's nachts goedkoper dan tijdens de piekmomenten.

Voorbeeld van vandaag:

- vannacht was de stroom ongeveer €0.24 per kWh
- 's ochtends tussen 05:00 en 09:00 wat duurder, met piek van €0.31 om 06:00
- 's middags tussen 10:00 en 17:00 lekker goedkoop, iets van €0.14 per kWh
- vanavond weer wat duurder, met om 20:00 een piek van €0.38
- daarna zakt het gedurende de nacht naar €0.23

dus als je op de goedkopere momenten (vooral wanneer alle zonnepanelen lekker opwekken, maar ook 's nachts) stroom gebruikt kan dat je gemiddelde energie tarief flink drukken.
Jaarcontract, daltarief is 0,24/kWh en piek is 0,28/kWh.

Ik ben dus elk moment van de dag goedkoper uit. Tussen 10:00 en 17:00 is de stroom gratis, want dan leveren de zonnepanelen meer dan ik zo op kan maken.
Gisterenmiddag kreeg je met een dynamisch contract 9 cent per kWh die je verbruikte. Ja, dat klopt: je krijgt soms geld om energie te verbruiken.
Klopt, echter is dat weer nutteloos als je zelf al zonnepanelen hebt, want dan heb je al een gratis overschot.

Dat is ook het hele punt erboven, dynamisch contract + zonnepanelen is gewoon ongunstig.
Dynamische contracten zijn leuk als je je verbruik heel goed kunt sturen (thuis- of niet-werkend), een accu hebt, of als daarmee je vastrecht zoveel lager wordt dat het rendabel wordt.

Ik snap dat de overheid en energiemaatschappijen ons willen pushen naar die flexibelere prijzen (en daarmee verminderde belasting op dure momenten) maar ik skip. Maak het maar goedkoop genoeg voor me (lees: flexibele belasting erop), en haal het risico eraf dat ik opeens aan de beurt ben voor >1 euro/kWh tijdens een dunkelflaute.
Ik denk dat het sowieso lastig is.
Een dynamisch contract is eigenlijk alleen maar interessant als je een thuisaccu hebt en/of zonnepanelen.
Anders is een variable contract of zelfs vast beter.

Ik zit bij Zonneplan en hun accu werkt echt wonderen met de negatieve prijzen.
Mijn accu begon alle zonnestroom terug op te slaan, en hij stond met 5kwh op te laden, waarvan max 3kwh van de zon kwam.

Dynamisch is zo ontzettend contextueel. Het is absoluut niet voor iedereen
Tijd om een mining server aan te zetten krijg je zowel euro's als coins :)
Vorig jaar was mijn gemiddelde tarief €24,27 en teruglevering (dus overschot na eigen gebruik) kreeg ik €19,11 voor terug. Klinkt goedkoper in mijn oren. En sinds vorige maand is het tarief dat ik krijg bij teruglevering standaard 10% verhoogd tov afname op hetzelfde moment.
- vannacht was de stroom ongeveer €0.24 per kWh
- 's ochtends tussen 05:00 en 09:00 wat duurder, met piek van €0.31 om 06:00
- 's middags tussen 10:00 en 17:00 lekker goedkoop, iets van €0.14 per kWh
- vanavond weer wat duurder, met om 20:00 een piek van €0.38
- daarna zakt het gedurende de nacht naar €0.23
Die 14 cent kan ik nooit van profiteren omdat ik zonnepanelen heb, en de andere tarieven zijn allemaal hoger/gelijk aan mijn vaste tarief...

Ik zie het voordeel niet helemaal :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 april 2025 14:44]

Gisteren heb ik 21,24 kWh van het net verbruikt (a €1,09) en 4,43 kWh terug geleverd (a €0,88).

Dus netto 16,81 kWh voor een kostenplaatje van € 0,21. Dit is inclusief belastingen en netkosten.
Ja zo gaat dat de ene dag heb je meer profijt en de andere dag meer kosten. Ik heb er dus niet zoveel aan, kan er niet op/mee rekenen, wat ik met mijn vaste prijs (en op jaarbasis salderen) wel kan.

Tot 2027 ontvang ik jaarlijks ongeveer 220 euro door ~2000kWh overschot, waarmee ik het (beetje) gas wat ik verbruik kan betalen, en dus jaarlijks praktisch 0~50 euro aan energiekosten heb.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 april 2025 15:57]

Dat is mooi. Mijn voorbeeld was ook meer op perspectief te bieden. Voor iedereen is er een beste situatie, de een juist een vast tarief (waar je in theorie meer betaald omdat de netbeheerder een buffer nodig heeft) en voor de ander juist dynamischer.

En variabel tarief is de enige die ik niet snap, gezien je dan van beide werelden de slechte kanten krijgt.

Voor nu is met de salderingsregeling het inderdaad fijn dat je terug kan leveren, maar zodra alle vaste prijs leveranciers de terugleverkosten mee laten wegen kan het weer voordeliger worden bij dynamisch. Gezien je daar minder krijgt, ipv dat je betaald. (en ja dat kan betekenen dat je de zonneopbrengst uitschakelt op momenten dat de stroomprijs negatief is)
Helemaal eens dat dynamische tarieven veel kansen bieden ECHTER het automatisch slim aansturen van verbruik raakt uiteindelijk wel aan een fundamenteel spanningsveld. Hoe meer we systemen ons energiegebruik laten optimaliseren des te minder directe controle mensen zelf houden. En dat roept de vraag op: willen we een energiesysteem dat vooral efficiënt is of een systeem dat de vrije keuzes van mensen blijft respecteren, zelfs als dat duurder of minder efficiënt is?

Slimme technologie is prachtig, maar de discussie over autonomie mag daarbij niet vergeten worden.
Om jouw commentaar te onderstrepen: in 2025 heb ik aantoonbaar 62,20 euro bespaard op mijn elektriciteitskosten (exclusief belastingen, kale stroomprijs), door slim gebruik te maken van dynamisch laden van mijn elektrische auto. Dit komt neer op een besparing van 5,65 eurocent per verbruikte kWh aan kale stroomkosten.

Tip: Gebruik de app GridIO om dynamisch laden mogelijk te maken, zeker als je een standaard laadpaal hebt zoals veel leaserijders. Die 3 euro per maand verdien je snel terug.
Hoeveel uur heeft het je gekost om dat uit te zoeken, te installeren, en daarna om je auto op de juiste tijden bij de juiste paal te krijgen? Volgens mij is daarmee je hele rendement de aankomende jaren kansloos, tenzij je je tijd onder de 10 euro/uur rekent. Prima als hobby, maar het is mijn hobby niet, ik run mijn electriciteitsrekening als bedrijfje, dus het moet uit kunnen.
Ik heb de app geïnstalleerd op m'n iPhone, account van m'n auto gekoppeld zodat de app het laden kan starten en stoppen en aangegeven dan ik in Nederland woon. Ook moest ik mijn vertrektijd instellen (07:00 uur) en heb ik ervoor gekozen om ook mijn zonnepanelen kenbaar (optioneel) te maken in de app.

Bij elkaar een klein half uurtje. Ik verdien niet slecht maar deze investering vond ik het wel waard. Buiten de financiële prikken draag ik op deze manier ook bij aan het verminderen van de druk op ons geliefde stroomnet.
Heb je al met normaal en dal/laag tarief.
Klopt, maar niet bij alle 10000 laadpalen die langs de straat staan waar mensen zonder een oprit staan. Vooral in de grote steden is dat een van de grootste boosdoeners. Men zet na werk hun auto direct aan de laadpaal.
Bij Eneco kreeg ik geeneens de mogelijkheid tot dag/nachttarief bij verlenging. Op papier heb ik het wel, echter zijn de tarieven gelijk.
Mijn nachttarief is hoger dan mijn dagtarief bij geenchoice. Voor mij gunstig, want mijn verbruik is ontzettend laag 's nachts, maar helpen doet het niet met dit probleem, want het is voor mij gunstig om alles tijdens dagtarief aan te zetten.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 april 2025 14:42]

Helaas, niet overal. In onze nieuwbouw (Utrecht Noord-West) is geen parkeer mogelijkheid op straat, dus ik kan ook niet mijn auto met mijn zonnepanelen opladen. Sterker nog, er is een parkeergarage gebouwd om de auto's van de bewoners plek te bieden tegen een woekertarief.
Ik heb daar op mijn eigen kosten een laadpaal laten plaatsen (net als veel andere buren) maar de uitbater hanteert fixed-price tarief van 0.60e, ongeacht of het op dat moment negatieve prijs is of niet.
Meermaals gevraagd wanneer gaan ze dit dynamisch werken, maar geen gehoor (surprise)
Op dit moment verkoop ik mijn zonneenergie voor (soms) negatief prijs om hem honderd meter verderop voor 0.60e/kWh te kopen. Mijn motivatie om het op gunstiger moment voor de uitbater te doen is best laag op dit moment :)
Ik zou alleen betalen voor een laadpaal als hij ook mijn eigen stroom gebruikt.
We hebben een plugin-hybrid dus daar moet je wel elke dag opladen. Helaas mag je niet op straat opladen (zonder voor het parkeren te betalen) en elke dag auto na 3uur verplaatsen is niet echt relaxed.
Dus, een eigen laadpaal is het (net als veel van onze buren). Het is wat het is, maar echt fijn is het ook niet.
Dit:

Nu is het dal/laag tarief nog in de avond en nacht (23:00 - 07:00 en 21:00 - 07:00) en in het weekend.
Als we dit tarief nu aanpassen naar tussen 11:00 en15:00. En tussen 23:00 en 07:00. Elke dag.

Dan heeft onze oude 2 telwerken-methode nog toegevoegde waarde. Ik denk dat het daltarief vanzelf omlaag gaat; en het normaaltarief dus omhoog. Los van de mogelijkheid om allerlei andere variabele tariefafspraken te maken.
Ik heb 2 jaar geleden een periode gehad dat mijn energieboer het dal en piektarief omkeerde, vergelijkbaar met wat je nu voorstelt. Voor mij bleek dat zeer ongunstig want op het moment dat mijn vloerverwarming moest beginnen te verwarmen (trage opwarming) betaalde ik de hoofdprijs en op het moment dat ik aan het werk was kon ik niet profiteren van de lage stroomprijs. Die stunts van schuiven met daltarief uren zal maar voor een enkeling werken, het merendeel van de huishoudens zal zo benadeeld worden want die kunnen niet schuiven met hun stroomverbruik naar die goedkope uren want ze zijn niet thuis: je moet dan je werkschema helemaal om kunnen gooien met medewerking van je baas. Een keer een wasje draaien op de timer kan wel maar zal geen zoden aan de dijk zetten. Heb je geen EV of andere zware stroomslurper die je dan aan zet dan blijft het gerommel in de marge.
Wordt op steeds meer plekken afgeschaft of de dal/normaal tarieven zijn gelijk.
Niet hier. Bij mijn leverancier is 'dal' tarief juist duurder en kan ik beter overdag laden. Nu is dat prima met PV maar helpt niet bij het ontzien van laden tijdens kooktijd.
Dal/laag tarief is bij mij nu duurder dan piek/hoog. Vanaf 21 uur is het voor mij duurder.
Wij hebben flexibele tarieven.

De laagste prijzen liggen tussen ongeveer 10:00 en 16:00.
Wanneer de zon een beetje schijnt, gaat die vaak naar nul (door komt nog wel belasting overheen ed).

Gisteren was de dip zelfs negatief.

Tegenwoordig bekijk ik dag van te voren wat de tarieven doen en stel zo de wasmachine, droger, vaatwasser etc in.
Ik heb hetzelfde, alleen is het beetje lastig te benutten als men naar kantoor moet gaan.

Daarnaast wilt ditzelfde overheid van gas af, dus ALLE nieuwbouwwoningen die gebouwd worden worden zonder gasaansluiting geleverd. Dus voor het koken is er geen alternatief behalve als we met zn allen in de middag gaan koken :O
Oprechte interesse hoe je dat doet met de b.v. de droger. Natuurlijk de wasmachine kan je met uitgestelde start doen. Maar dan moet die was toch de droger in. Dat zal toch iemand moeten doen die tussen 10:00 en 16:00 thuis is. De meeste mensen werken dan nog. Een natte was 20-24 uur in een dichte droger doen in afwachting van de volgende goedkope periode komt de geur van het wasgoed vaak niet ten goede.
Was hing bij ons gisteren buiten, kost niets en droogde nog sneller als in een droogtrommel ook nog.
En dat doet u ook zo in de winter of in periodes met veel regen?
Zijn de stroomprijzen dan ook negatief?
Als me er voor kiest om het water pas af te voeren als je de was er uit haalt, dan krijg je ook geen rare geurtjes in de was. Niettemin zou ik een wasmachine en droger niet laten draaien als ik niet thuis ben.

Maar ook met bijv. thuiswerken of een vrije zaterdag kan ik mij voorstellen dat het wel handig is om de wasmachine op een timer te zetten bij een dynamisch contract/zonnepanelen. Dan vergeet je het ook niet om de boel op het optimale moment aan te zetten.
Als niemand thuis is, is het idd wat lastig.

Ik plan het meestal op dagen wanneer wij thuis zijn.
Vooral gezien vanuit de optie die er is.
Met meer zonnige dagen voor de boeg zijn daar meer mogelijkheden voor.
Meestal doe ik dan twee wassen, 1 keer drogen en de ander ophangen.

Maar goed, ik begrijp helemaal dat het niet bij elk huishouden past natuurlijk :)
er bestaan was-droog combinaties (all in one) echter geen idee hoe goed die zijn
Ik heb nog geen oplossing gevonden om de was uit de wasmachine te halen en in de droger te doen terwijl ik niet thuis ben. Dat is het verschil van theorie en praktijk... op papier lijkt het simpel maar in de praktijk blijkt het onmogelijk om te wassen en dat wasgoed dan naar de droger te brengen om te drogen en daarna te strijken terwijl ik er zelf niet ben. Hoe doe jij dat ?
Na 21u, dat klinkt als grijze stroom. Daar gaat 1 van de verkoopargumenten van EV. }>
Er zijn meer groene bronnen dan zonne energie.
Waterkracht in landen met grote meren. In NL minimaal.
Maar het waait hier "altijd"
Het betekent ook dat er tot 21u dus al een gigantische vraag naar stroom is anders zat het net niet vol. Kan niet anders dan dat daar ook grijze stroom tussen zit
True. Geeft de term het net is vol ook niet verwarring. Zo heb je lokale laagspanningsnet vol door een te groot aanbod van energie door slecht regelbare zon/wind installaties en het net is vol door een te grote vraag op laag/mid/hoog spanningsnet.
Ik zie dat mensen steeds meer stroom gaan verbruiken: steeds meer airco’s, elektrische auto’s, warmtepompen, etc.
Ik zie dat mensen steeds meer stroom gaan verbruiken: steeds meer airco’s, elektrische auto’s, warmtepompen, etc.
Dat is op zich geen probleem, het is juist een logisch gevolg. Daarbij kan overbelasting van het net echter wel een probleem zijn.

We willen af van fossiele brandstoffen, en dan is elektrificatie van auto's, verwarming en industrie precies de bedoeling (elektrificatie wordt gezien als een belangrijke route naar emissiereductie.). Een elektrische auto gebruikt ongeveer 2,5 tot 4 keer minder energie dan een brandstofauto, en een warmtepomp haalt ook drie tot vier keer zoveel warmte uit een kilowattuur stroom vergeleken met een cv-ketel op gas. Je verbruikt dus misschien meer elektriciteit, maar het totale energieverbruik (netto in PJ, door hogere efficiëntie) daalt juist en het is ook nog eens schoner voor het milieu (zeker als het ook groen wordt opgewekt).

Uiteindelijk is het doel om et energiesysteem efficiënter én schoner te maken en hopelijk bijkomend minder afhankelijk van het buitenland door de elektrificatie, zeker nu steeds meer van die stroom uit zon en wind komt. Daarom is de onderstaande link ook zo een mooi overzicht en zoals ik eerder een keer schreef. "Het laat zien hoe het totale energieverbruik in Nederland is opgebouwd, al is die nog niet helemaal bijgewerkt met 2024 data, niet alleen de elektriciteitsmix. Daaruit kun je vrij gemakkelijk concluderen dat hernieuwbare elektriciteit een mijlpaal heeft bereikt, maar dat dit slechts een klein deel van het totale energieverbruik is. We hebben nog een flinke stap te maken..."

Zie: https://www.cbs.nl/nl-nl/...rd-green-deal/indicatoren
(let op: Op dit moment lijkt de website aardolie niet mee te nemen in de berekeningen. Zie oud vs nu. Zolang dat niet gefikst is kunnen de cijfers waarin aardolie wel meegenomen zou moeten worden een vertekend beeld.)

Uit de meest recente cijfers die ik ken van het CBS blijkt dat we hierin al duidelijke stappen maken. Het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteitsproductie groeit snel, afgelopen maart was op sommige momenten al meer dan de 50% van de Nederlandse stroom uit duurzame bronnen zoals zon en wind (helaas wordt biomassa daarbij meegerekend, dat is zeker op deze schaal niet hernieuwbaar). (grafiek aandeel per energiebron) laat mooi zien dat vooral wind- en zonnestroom sterk zijn toegenomen, terwijl het aandeel van aardgas en steenkool juist daalt.

Ook het totale energieverbruik fluctueert, zoals zichtbaar is in de [s](grafiek totaal energieverbruik)[/s] en gebruik per energiedrager: het gebruik van aardgas en kolen is flink verminderd en hernieuwbare bronnen nemen langzaam maar zeker een grotere rol in, hoewel aardolie en aardgas nog enorm steeds dominant zijn.

Elektriciteitsproductie naar energiebron: https://tweakers.net/foto...8Se8Vb8JKZkgaPWJgeEGI.png

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 28 april 2025 16:29]

Een elektrische auto gebruikt ongeveer 2,5 tot 4 keer minder energie dan een brandstofauto,
Ik heb je artikel even gelezen en je kunt inderdaad vrij duidelijk zien dat het van een nogal gekleurde bron af komt, aan het feit dat aan de ICE kant allerlei extra materiaal bijgerekend wordt aan belasting van milieu op de brandstofwinning, terwijl de kaken stijf op elkaar blijven over de accupacks en de beperkte levensduur daarvan aan de EV kant.

De lithium winning; de fabricage van de accu's; het afvoeren van accu's aan het einde van hun leven; en al het logistiek transport van al die zware accu's.

Realiteit is dat je qua geschatte belasting voor het milieu met een EV pas na een behoorlijk aantal gereden kilometers quitte speelt met een ICE. En dat komt voor de meeste mensen uit met ca. 5~6 jaar gebruik. Hetzelfde moment waarop de meeste fabrikanten een ruil van de accupacks voorschrijven.

Maw. ICE en EV zijn onder de streep waarschijnlijk min of meer equivalent belastend.

De voorgehouden metriek van omgerekend 'energie-verbruik' is daarbij totaal irrelavant en is niet meer dan een leuke rhetorische sleight of hand om een verhaal te breien dat lekker makkelijk als aannemelijk geslikt wordt en ten faveure van EVs uitpakt omdat ICE omgerekend alsnog 'meer stroom verbruiken' dan EV. Een veel te simpel narritief.


Oh- en qua uitstoot: 80~90% van de uitstoot van allerlei zeer gevaarlijke troep de atmosfeer in, is afkomstig van de scheepvaart die op aftandse afgemaakte stookolie loopt. Beter daar iets aan doen ipv al dat geneuzel in de marge met iedereen EVs op te dringen 'want uitstoot.'

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 april 2025 20:01]

Oh- en qua uitstoot: 80~90% van de uitstoot van allerlei zeer gevaarlijke troep de atmosfeer in, is afkomstig van de scheepvaart die op aftandse afgemaakte stookolie loopt. Beter daar iets aan doen ipv al dat geneuzel in de marge met iedereen EVs op te dringen 'want uitstoot.'
Dit is toch wel het schoolvoorbeeld van zeker drie vormen van drogredenen in één: whataboutism (afleiden naar scheepvaart om niet...), valse dichotomie (doen alsof je óf het ene óf het andere moet aanpakken) en relativisme (het ene probleem gebruiken om het andere te bagatelliseren). Zeer sterk... top voorbeeld!

Maar nu wat meer inhoudelijk:
Ik heb je artikel even gelezen en je kunt inderdaad vrij duidelijk zien dat het van een nogal gekleurde bron af komt, aan het feit dat aan de ICE kant allerlei extra materiaal bijgerekend wordt aan belasting van milieu op de brandstofwinning, terwijl de kaken stijf op elkaar blijven over de accupacks en de beperkte levensduur daarvan aan de EV kant.
Je trekt sowieso de verkeerde conclusies uit mijn tekst. Het ging expliciet over gebruik, vandaar ook het woordje 'gebruik'. Productie speelt in eerste instantie geen rol, omdat het artikel waarop wij reageren juist ging over stroomverbruik, het ontlasten van het elektriciteitsnet tijdens piekuren, en mijn verwijzing naar de verdere elektrificatie van het energienet en de toekomstige extra belasting binnen de bredere context van het totale energiegebruik in Nederland. In dat kader is het relevant om op te merken dat een elektrische auto ongeveer 2,5 tot 4 keer minder energie verbruikt dan een brandstofauto tijdens gebruik.
Analysis of only the conversion efficiency of powertrain technologies can be misleading, with pure battery electric and hybrid vehicles reporting average efficiencies of 92% and 35% in comparison with 21% for internal combustion engine vehicles. A fairer comparison would be to consider the well-to-wheel efficiency, which reduces the numbers to 21–67%, 25% and 12%, respectively. The large variation in well-to-wheel efficiency of pure battery electric vehicles highlights the importance of renewable energy generation in order to achieve true environmental benefits.
Bron: http://dx.doi.org/10.1039/9781788010221-00133

Met een beetje kennis van zaken is het toch wel eenvoudig te begrijpen dat een EV ongeveer 92% van de opgenomen elektrische energie omzet in bewegingsenergie, terwijl een ICE daarentegen maar ongeveer 20% van de energie uit brandstof omzet in beweging; de rest gaat verloren als warmte, geluid en wrijving. Een HEV scoort iets beter met een gemiddelde efficiëntie van ongeveer 35%. Overigens gaat het hier alleen om de omzetting binnen het voertuig zelf, iets wat je tank-to-wheel noemt. Omdat dit dus het meest relevante deel is in relatie tot dit artikel.

Wanneer je naar de volledige keten kijkt well-to-wheel, dus inclusief de productie van de energie, liggen de efficiënties lager: ongeveer 21% tot 67% voor EV’s (afhankelijk van de gebruikte elektriciteitsbron), 25% voor HEV’s (er is ook een marge naar beneden, maar die is hier niet relevant) en slechts 12% voor ICE’s.

Wat jij aanhaalt gaat zelfs nog verder dan het artikel, aangezien je ook de productie van de auto's meeneemt. Waarmee je een volledige LCA van WTW en van Cradle-to-grave meepakt. Daarvoor kan ik een oude post van mij van zolder halen: jdh009 in 'Is de toekomst elektrisch? - Cijfers, trends en een vooruitblik naar 2030/2035'
In 2015 kwam uit onderzoek van het TNO al naar voren dat een elektrische auto toen al beter was voor het milieu dan een auto met een verbrandingsmotor. Dit onderzoek betrof een analyse van Well-to-Wheel (WTW) en Life Cycle Analysis (LCA) en zij kwamen tot de conclusie met de destijds huidige mix aan groen-grijs in Nederland het al beter was om elektrisch te rijden. Tabel 1 en tabel 2.

Sinds het verschijnen van dit onderzoek (2015) zijn er flinke stappen gemaakt op het gebied van elektrische auto's en voornamelijk ook rondom de accu's (bouw, koeling en hergebruik) en andere aspecten om deze technieken verder te verbeteren. De aanname dat een elektrische auto nu nog beter uit de verf komt en nog duurzamer is kun je volgens mij gemakkelijk maken als dit onderzoek (LCA en WTW) in de huidige tijd herhaald zou worden. Gezien de mix groen grijs op het elektriciteitsnet alleen maar groener wordt, worden de eerder verkochte elektrische auto's tijdens hun levensduur 'groener' terwijl je dit effect (amper tot) niet hebt bij auto's met een verbrandingsmotor.
Ik weet dat er sindsdien nieuwe rapporten zijn verschenen die nog meer in het voordeel van de EV uitvallen. Op alle fronten is de ICE netto gewoon vervuilzender en minder efficiënt dan een EV. Is een EV daarmee volledig duurzaam? Nee, echte duurzaamheid betekent uiteindelijk geen auto maken en geen kilometers rijden. Toch is een EV niet alleen efficiënter, maar onder de streep ook duurzamer dan een HEV en ICE.

Nog eentje uit januari 2023: jdh009 in 'Is de toekomst elektrisch? - Cijfers, trends en een vooruitblik naar 2030/2035'
Gemiddeld rijden we volgens het CBS 11,0 duizend kilometer per jaar (cijfers uit 2020*) wat zou betekenen dat je tussen de 4,5 en 7 jaar nodig hebt om het kantelpunt te halen. Hierbij wel een notitie maken dat deze cijfers uit het coronajaar zijn en dus een stuk minder gunstig uitpakken voor een EV. Er kan gemakkelijk worden aangenomen dat het kantpunt in 2023 vele malen eerder wordt bereikt. De gemiddelde leeftijd van een sloopauto was volgens VWE Automotive 19,2 jaar in 2019.

*Een elektrische auto reed gemiddeld 15,1 duizend kilometer en een diesel gemiddeld 18,0 duizend.

Dit is nu een voorbeeld vanuit één merk maar in zoals ik in de post hieronder al aangeef is volgens TNO sinds (minimaal) 2015 de BEV al de betere keuze op het gebied van impact op het milieu bij gemiddeld gebruik.
Al met al....
De voorgehouden metriek van omgerekend 'energie-verbruik' is daarbij totaal irrelavant en is niet meer dan een leuke rhetorische sleight of hand om een verhaal te breien dat lekker makkelijk als aannemelijk geslikt wordt en ten faveure van EVs uitpakt omdat ICE omgerekend alsnog 'meer stroom verbruiken' dan EV. Een veel te simpel narritief.
Tja, maakt dit het echt allemaal een retorische sleight of hand? Als je dat echt denkt, dan laat dat vooral zien dat je behoorlijk achterloopt in de huidige stand van techniek, wetenschap en zelfs basiskennis van natuurkunde. De verbrandingsrendementen van brandstofmotoren en de omzettingsrendementen van elektromotoren zijn eenvoudig te berekenen op basis van fundamentele natuurkundige principes en thermodynamische wetmatigheden.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 28 april 2025 21:50]

Feit blijft dat het originele artikel nog steeds geen iota van klopt omdat het over de langere termijn gemeten de belasting van de wisseling van accupacks niet in rekening brengt, terwijl het aan de ICE kant wel de brandstofwinning wil laten meerekenen.

Wil je dat fair maken, zul je de energiekosten van het produceren van de accu's, het winnen van de grondstoffen daarvan, het logistiek transport ervan naar de plek waar ze vervangen worden, etc. ook mee moeten gaan rekenen. En dat gebeurt niet.

En hoewel we vertrokken van het oogpunt 'stroomverbruik' is de discussie daartoe proberen te limiteren meteen passè omdat jij zelf aanhaalde, en ik citeer: "het is ook nog eens schoner voor het milieu."

Ik betwijfel ten zeerste in hoeverre de lange-termijn bodem en grond- en oppervlakte-water verontreiniging van lithium-winning adequaat meegenomen is in de milieu-belasting van een EV ten opzichte van een ICE.
Dan hebben we het nog niet eens over het meenemen van zaken zoals dat de stroom-mix in Nederland niet optimaal is, je hier nog steeds 50/50 grijs/groen verbruik hebt, en dat EVs in het consumentenverbruik op het net de top slurper zijn.

In een ideale situatie waar alles perfect afgehandeld zou worden; alle accus een tweede leven in andere toepassingen zouden krijgen of op zijn minst niet naar een ondermaatse dump in de derde wereld zouden gaan, consumenten niet vroegtijdig door fabrikanten aangestuurd zouden worden een vervangend accupakket te nemen omdat anders niet meer aan de geadverteerde actie-radius voldaan zou kunnen worden wegens degradatie, etc. etc. etc.

dan zou een EV wellicht daadwerkelijk significant positiever uitpakken.
Maar feit is dat de realiteit wat dat betreft niet perfect is, en het dus vrij reëel is om aan te nemen dat een ICE en EV qua ultieme netto-belasting v/h mondiale milieu min of meer equivalent zullen zijn. Wat niet wil zeggen dat iedereen dan maar weer een ICE moet gaan rijden.

Het meest gunstige is wss. juist het diversificeren en dus een deel van de bevolking wat A gebruikt; en een deel wat B gebruikt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 april 2025 22:16]

Feit blijft dat het originele artikel nog steeds geen iota van klopt omdat het over de langere termijn gemeten de belasting van de wisseling van accupacks niet in rekening brengt, terwijl het aan de ICE kant wel de brandstofwinning wil laten meerekenen.

Wil je dat fair maken, zul je de energiekosten van het produceren van de accu's, het winnen van de grondstoffen daarvan, het logistiek transport ervan naar de plek waar ze vervangen worden, etc. ook mee moeten gaan rekenen. En dat gebeurt niet.
Even een simpel rekensommetje:
1: Een elektrische auto gebruikt gemiddeld ongeveer 17,5 kWh stroom per 100 km. (ANWB: 15 tot 20 kWh per 100 km). In de praktijk blijkt het gemiddelde verbruik volgens de Autoweek-metingen zelfs rond de 14,6 kWh per 100 km te liggen.
2: Een benzineauto verbruikt gemiddeld ongeveer 6,5 liter benzine per 100 km. (AutoWeek Verbruiksmonitor gebaseerd op praktijkmetingen).
3: Omdat 1 liter benzine ongeveer 8,9 kWh aan energie bevat, verbruikt een benzineauto daarmee: 6,5 liter × 8,9 kWh = 57,85 kWh per 100 km. (Er zijn zelfs bronnen die uitgaan van 9,5 kWh per liter, maar hier heb ik bewust de lagere waarde gekozen, in het voordeel van de benzineauto.)
4: Met 12.500 km per jaar, zoals @mac1987 noemt, komen we uit op:
  • (12.500 km ÷ 100 km) × 57,85 kWh = 7.231,25 kWh per jaar voor een benzineauto.
  • (12.500 km ÷ 100 km) × 17,5 kWh = 2.187,5 kWh per jaar voor een elektrische auto (theoretisch gemiddelde).
  • (12.500 km ÷ 100 km) × 14,6 kWh = 1.825 kWh per jaar voor een elektrische auto (praktijkgemiddelde).
Kortom: een elektrische auto verbruikt ruwweg drie (3,31) tot vier (3,96) keer minder energie per jaar dan een benzineauto, gerekend zonder aanvullende verliezen of productieketens.

Edit: Blijkbaar heb je later nog iets toegevoegd. Toen ik begon te lezen, stond er alleen wat ik zelf tussen de quote had gezet.

Edit 2 op toevoeging @R4gnax:
Ter verduidelijking:
In mijn eerste reactie ging het primair over gebruiksenergie, waaruit duidelijk blijkt dat een elektrische auto ongeveer 2,5 tot 4 keer minder energie verbruikt dan een brandstofauto. Zie ook de eerder gelinkte bron. Die 2,5 staat er niet voor niets bij, omdat het gebaseerd is op meerdere bronnen. Eén daarvan heb ik gelinkt en blijkbaar is dat waar jij nu op struikelt maar juist de gemakkelijkste is om zelf na te rekenen (zoals hierboven gedaan).

Daarnaast had ik al verwezen naar WTW-analyses en LCA’s, waarin is aangetoond dat zelfs mét de productie van accu’s meegerekend elektrische auto's een lagere milieu-impact hebben dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Je kunt het ontkennen, maar dat verandert de cijfers niet. Sindsdien (2015) is de elektriciteitsmix verder verduurzaamd en zijn batterijen efficiënter en duurzamer geproduceerd. Dat werkt allemaal in het voordeel van de EV. Zulke stappen zijn er binnen die tijd niet gemaakt bij de brandstofauto. Zie ook TNO BEVSIM-modellen (achtergrond).

De productie van fossiele brandstoffen, van winning tot raffinage en distributie, heeft bovendien zelf óók een aanzienlijke milieu-impact die niet genegeerd kan worden. Deze impact is bovendien netjes meegenomen in de LCA-analyses waar ik eerder naar verwees, idem met de stroommix.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 29 april 2025 00:17]

[...]
Realiteit is dat je qua geschatte belasting voor het milieu met een EV pas na een behoorlijk aantal gereden kilometers quitte speelt met een ICE. En dat komt voor de meeste mensen uit met ca. 5~6 jaar gebruik. Hetzelfde moment waarop de meeste fabrikanten een ruil van de accupacks voorschrijven.
Gemiddeld rijden Nederlanders rond de 12.500 km/jaar (bron: CBS)
Een accupakket van een Tesla heeft gemiddeld nog 90% capaciteit na 250.000 kilometer (bron: ANWB). Dus gemiddeld zal zo'n accupakket minimaal 20 jaar meegaan. De eerste generatie accu's zal misschien eerder verslijten. Moderne EV's met betere accutechnologie en betere voorzieningen voor batterij onderhoud zullen waarschijnlijk nog langer meegaan.
Een EV zal dus over de gehele levensduur van de auto ruimschoots milieuvriendelijker zijn dan een brandstof auto, zoals ook de ANWB schrijft. Dit wetenschappelijk onderzoek noemt een ecologische terugverdientijd van 3 tot 4 jaar.
Overigens ben ik het met je eens dat de focus momenteel teveel op consumentengedrag ligt en er op het vlak van wereldwijde industrie en logistiek te weinig actie wordt ondernomen. Met de huidige handelsstrijd tussen de VS en China en een EU dat zichzelf qua energietarieven al uit de markt prijst, zie ik dat voorlopig helaas niet veranderen.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 28 april 2025 21:37]

Niet iedereen rijdt een top-of-the-line Tesla. Er zijn ook genoeg EVs van andere merken die na 5 jaar al een accuwissel aanraden vanwege actie-radius verlies door de degraderende accu's, met name bij modellen die eigenlijk de actie-radius maar nipt halen. Is geloof ik een tijd terug nog een segment geweest over dat soort sjoemel-EVs bij Kassa.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 april 2025 21:39]

De gebruike accutechniek bij moderne Kia's, Renaults of Volkswagens doet voor zover ik kan zien niet (meer) onder voor die van (helemaal eerste generatie) Tesla's.
Lijkt me een erg sterk verhaal.
Ja ik moet wel.. anders krijg ik terugleverkosten voor mijn kiezen.
Het aparte is dat die terugleverkosten worden veroorzaakt door een heel ander probleem dan waar de overheid nu wat aan probeert te doen.

De energieproducenten moeten jouw teruggeleverde stroom salderen met je afgenomen stroom. Dat kost ze geld - de stroom die jij levert komt samen met duizenden andere panelen terecht op een markt waar op dat moment de stroom bijna gratis is. Gevolg: terugleverkosten die in rekening worden gebracht, in ieder geval door mijn leverancier Vattenfall.

Maar die leveranciers hebben tegen 16:00 helemaal geen issue meer: er wordt door de zakkende zon meer stroom afgenomen dan teruggeleverd, dus zij hebben nauwelijks problemen. De problemen zitten inderdaad bij de 'backbone', die opladende EV's, verwarmende airco's en inductieplaten die allemaal een flinke sloot energie afnemen.

Als consument zitten we tussen die twee problemen in: aan de ene kant krijgen we extra kosten om onze oren in de vorm van terugleverkosten, en aan de andere kant een overheid die reuring maakt door de salderingsregeling af te schaffen en ook vraagt terughoudend te zijn met energie aan het begin van de avond.
"Minder fossiel" veroorzaakt idd net dat.
Ja en het wordt lastig om dat nog om laag te krijgen. Zeker als 'we' ook van het gas af willen. Je moet ergens je energie vandaan halen.

Dit is 100% te danken aan een falende overheid. Of eigenlijk niet eens de overheid, maar de politiek die beslissingen moet nemen en dat veelal lekker voor zich uit blijft schuiven.

Persoonlijk ben ik een voorstander van meer kernenergie. Als we daar optijd mee waren begonnen dan hadden we de kosten voor stroom laag gehouden. Dan hadden we en de wisseling naar stroom kunnen vereenvoudigen, en we hadden mensen niet hoeven pushen het zelf uit te zoeken. Door geen subsidie of wat dan ook op zonnepanelen te hebben zouden die minder in trek zijn geweest. Dan kun je met kernenergie vraaggestuurd vermogen leveren, in plaats van aanbodgestuurd zoals nu regelmatig gebeurd in de zomer.

Los daarvan zag iedereen de problemen op het net al aankomen. Ik heb meer dan 15 jaar geleden een bijeenkomst bijgewoond van ik geloof Liander, die destijds al noemde welke problemen er zouden ontstaan en hoeveel geld dat zou gaan kosten. Daar is vrij weinig mee gedaan.
Kernenergie lost dit probleem niet op: namelijk dat er te weinig transport capaciteit op het net is.
Niet echt onverwacht als je dit soort zaken gaat verplichten.
Zeker meer stroom, maar in het einde minder energie.
Leuk idee allemaal, maar voor iedereen die fulltime werkt en nog verplicht op kantoor moet zijn is dit toch niet te doen? Je wil niet dat de wasmachine al uren klaar is als je thuiskomt, als je de was daarna in de wasdroger wil doen kun je eigenlijk niet kiezen hoe laat je dat wil doen. Bovendien gebruikt een moderne wasmachine niet eens zo gek veel energie meer, hoeveel helpt dat nu echt?

Waarom is 16:00 tot 21:00 eigenlijk zo'n probleem? Er is vaak in het nieuws dat zonnepanelen een grote last voor het net zijn, maar die zijn na 16:00 al over de piek. In kantoren daalt het energiegebruik na 17:00 ineens hard, dat kan hooguit in het eerste uur een probleem zijn. Elektrische auto's zijn nog schaars, maar als dat nu al zo'n probleem is kunnen we de doelen voor de komende 10 jaar wel vergeten. Wat blijft er dan over? Alleen koken? Een kookplaat trekt in korte tijd wel veel energie uit het net, maar over het algemeen kook je kort met veel vermogen of lang op (heel) laag vermogen.
Is het werkelijk zo moeilijk in te zien dat half NL rond 17:00-18:00 thuiskomt en daardoor dus de auto aan de lader hangt, kachel of airco aanzet en gaat koken? Tv’s en verlichting nog daargelaten. Het is gewoon zoals de spits.

Het is maar een verzoek, doe eerder wat kan of stel het uit.

[Reactie gewijzigd door Navi op 28 april 2025 14:35]

Maar hoeveel van de dingen die jij noemt kun je daadwerkelijk op een ander moment doen? Als je niet thuis bent zet je niet de kachel of airco eerder aan, maar later werkt ook niet. Koken uitstellen tot na 21:00 lijkt mij geen optie, net als (in de winter) in het donker gaan zitten omdat het net er moeite mee heeft. Ja, de auto opladen zou later kunnen, maar praktisch niemand heeft een elektrische auto (maar 6,3% van het Nederlandse wagenpark is elektrisch: https://duurzamemobilitei...ch-vervoer/personenauto-s). Het is een verzoek en ik vraag mij serieus af hoeveel mensen hier een noemenswaardige bijdrage kunnen leveren, maar ik vraag mij vooral af wat nou de oorzaak is. Als blijkt dat het bijvoorbeeld volledig toe te schrijven is aan elektrische auto's, dan kunnen ze daar gerichter op adviseren. Een algemeen advies met apparaten die sowieso al niet bijzonder veel verbruiken lijkt mij niet de oplossing.
Kom op...

Vaatwasser, wasmachine, droger, auto laden kun je instellen dat hij later begint.

Niet alleen maar beren zien, iedereen snapt dat je om 17:30 gaat koken, maar met een beetje meedenken komen we een eind.

Of denk eens na over bijzondere apparaten, beregeningspomp, vijverpomp, hogedrukspuit, stofzuigen misschien net op een ander moment? Kom het niet uit dan niet, maar vaak maakt het helemaal niet zoveel uit als je het net even op een ander moment plant. Of gebruik een slimme stekker.

En nee jouw ene vijverpomp gaat het verschil niet maken, maar als iedereen meedoet kom je een eind.

Ook is het helemaal zo gek niet om je huis te verwarmen tot 17:30, dan koken, en om 18:30 de kachel weer aan, ik noem maar wat. Als je dat zo instelt via een schema merk je er mogelijk niets van en heb je toch een beetje meegeholpen de piek te vermijden.

[Reactie gewijzigd door Navi op 28 april 2025 15:25]

Klopt maar misschien moeten we dan ook de data centers vragen om wat minder te verbruiken. Misschien tijdens de spits wat servers uitzetten. Etcetc.

Het is natuurlijk achterlijk dat we verwachten van het volk (dat via belasting voor infrastructuur betaalt) het probleem van bedrijven moet oplossen. "Ja maar hun betalen ook belasting!" uh huh...maar wel het minimum. En voor electriciteit krijgen ze subsidies etc.

Het probleem is niet de persoon, het is Amazon, Meta, Google, etc.
Heb je een warmtepomp, dan wil je juist dat die op een constant laag vermogen blijft stoken, want anders gaat het verbruik flink omhoog.
Met een bodemwarmtepomp maakt het echt weinig uit wanneer deze verwarmt. Ik stuur hem aan op basis van de dynamische energieprijzen. Dat is echt geen probleem. Wel iets inefficiënter om teveel achter elkaar uit te bron te halen. Voordat ik het stuurde ging die warmtepomp juist om de zoveel uren aan. Een aantal uur later maakt hierbij echt niets uit. Ook niet in de winter; tenminste, voor mijn situatie (enorm geïsoleerd huis).

Met een buitenunit en bij vriezen zal je anders moeten schakelen/handelen.
Klopt inderdaad, maar ik heb een lucht/water warmtepomp. Die zijn het meest efficiënt als ze zo lang mogelijk op zo'n laag mogelijk vermogen kunnen verwarmen. In de praktijk betekent dat de hele dag op dezelfde temperatuur, zodat hij nooit veel tegelijk bij hoeft te verwarmen. Ik heb overigens geen eenvoudige opties om het te sturen, er zijn mensen die met wat custom hardware en Home Assistant + ESPHome wat aan de praat gekregen hebben, maar er kleeft nogal een risico aan. Er is 0 documentatie en als je verkeerde codes naar de warmtepomp stuurt kan het ook onverwachte effecten hebben of zelfs enorm mis gaan. Daar is de warmtepomp net te duur voor, vrees ik.
Ja, en iedereen vind dat iedereen "best wat flexibeler kan werken", maar puntje bij paaltje vinden 99% van de werkgevers het toch wel fijn als iedereen er gewoon van 8:00 tot 17:00 zit. Dan houden we bovenstaande nog wel een paar jaar..
Ja, en iedereen vind dat iedereen "best wat flexibeler kan werken", maar puntje bij paaltje vinden 99% van de werkgevers het toch wel fijn als iedereen er gewoon van 8:00 tot 17:00 zit. Dan houden we bovenstaande nog wel een paar jaar..
Of je kunt wel flexibel willen doen, maar veel sociale dingen spelen zich af vanaf 18 uur. Denk aan sportclubs of heb je schoolgaande kinderen, etc.....
Dus kun jij nog wel flexibel willen zijn, maar als jij de enige persoon op een kantoor bent terwijl de rest naar huis gaat, omdat het sociale leven anders is ingericht, dan werkt dat nog niet. Mede daarom dus kudde dieren. Men vergeet dat de mens zich in netwerken begeeft. En die netwerken met elkaar verbonden zijn.
Wat een onzin, (doe eerder of stel het uit). we betalen ons kapot aan vastrecht bij de stedin en consorte, ze moeten hun troep gewoon op orde brengen en niet hun wanbeleid bij ons als consument in de schoenen schuiven....en dan ook nog dik betalen.

Of verlaag dat debiel hoge vastrecht, of zorg dat je troep op orde is als je iedereen een poot wil uitdraaien.

Simpel.

stel jankers zijn t.
Ik heb het wel eens gemeten. Wassen en drogen van kleding was 1/7e van mijn elektriciteitsverbruik en ik zit bovengmideeld hoog met gemiddeld 3560 kWh/jaar. Veel apparaten kennen tegenwoordig uitgestelde start, dus dat hoeft niet zo moeijlijk te zijn.

Wat mij vooral steekt is dat de poltiek niet vooruit gekeken heeft om tijdig de noodzakelijke investeringen te doen. Was tenmnste voor provinciale kerncentrales gegaan. Minder transportnet nodig en vele malen betrouwbaarder dan zon of wind.
Helemaal mee eens, maar kleine kanttekening: het transportnet (hoogspanning) is in de meeste gevallen niet eens het probleem. Het probleem ligt bij het laagspanningsnet (woonwijken). Dat komt zover ik weet vooral door zonnepanelen, waar we veel te lang veel teveel subsidie voor gegeven hebben. Als we het geld waarmee we allemaal zonnepanelen gekocht hebben nou in kerncentrales hadden gestopt, dan was het net een stuk beter af, zelfs zonder extra investeringen. Met de komst van warmtepompen en elektrische auto's zal het net alsnog uitgebreid moeten worden, maar nu hebben we er een extra last bij die ook nog eens om andere investeringen vraagt.

Die 1/7e van je verbruik is natuurlijk ook afhankelijk van je gezinssamenstelling. Met jonge kinderen was je je een ongeluk, maar zonder kinderen komt wassen niet in de buurt van relevantie. Ik heb dit jaar tot nu toe 55kWh gebruikt voor wassen, maar ik heb in totaal bijna 3400kWh verbruikt (warmtepomp en inductiekookplaat, maar geen elektrische auto).
Kerncentrales kwamen en komen er niet omdat ze niet winstgevend zijn. In het Westen kost het bouwen ongeveer 17 jaar en 13 miljard euro (Flamanville 3). In de UK zit men aan 54 miljard (Hinkley Point). Per MWH is nucleair zeer duur. Bovendien zijn we afhankelijk van brandstof die alleen Rusland (andere landen zitten al op maximale capaciteit) kan leveren, zijn ze zeer kwetsbaar in oorlogstijd (niet decentraal). Los van het afval, waar volgens huidige technologie toch een serieuze hoeveelheid vele duizenden jaren opgeslagen zal moeten worden.

Nucleair is geen magische antwoord. Het kan een rol spelen, maar kostprijs zal daarbij niet het argument zijn.
Die centrales hadden compleet niks uitgemaakt buiten dat ze compleet niet rendabel zijn.
Bijvoorbeeld hier in de wijk hebben we spannings-problemen. Omdat de hele noordkant van de stad (5 wijken) op 1 10KV substation zit.
Dat is veel te weinig naar moderne standaarden. Ze zijn dan ook bezig om deze te vervangen door een 150KV substation.

In de zomer schommelt de spanning tussen de 235 en 245V, in de winter komt het gevaarlijk dicht bij de minimale spanning wanneer de warmtepompen draaien......
Waarschijnlijk hadden we al brown-outs gehad zonder de vele panelen hier.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 28 april 2025 21:41]

Onderzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laat zien dat volledig elektrische warmtepompen het elektriciteitsnet meer belasten dan hybride warmtepompen, maar minder dan zonnepanelen of elektrische voertuigen.
https://www.rvo.nl/nieuws...mpen-op-elektriciteitsnet

Warmtepompen leggen natuurlijk druk op het net, maar zonnepanelen zijn een veel groter probleem. Zonnepanelen zijn natuurlijk niet een probleem in de winter, maar als we in Nederland niet zoveel zonnepanelen hadden gehad waren er veel minder wijken met vergelijkbare problemen als bij jou in de stad. Zonnepanelen hebben ook het probleem dat ze energie terugleveren, terwijl het net daar helemaal niet op gebouwd is. Zonder zonnepanelen hadden veel minder wijken acute problemen, maar omdat nu praktisch heel Nederland een probleem heeft duurt langer voordat jouw stad aan de beurt is. Er zijn wijken waar het nog erger is (of was).

Ik hoor wel vaker dat kerncentrales zogenaamd niet rendabel zijn, maar tegelijk wil iedereen bijna onbeperkt geld uitgeven om het milieu te redden. Wat is het nou? Als we de belasting op elektriciteit verlagen (zonder dat de totale prijs omlaag gaat) is er ineens voldoende geld om die kerncentrales van te betalen. Bijkomend voordeel: bedrijven betalen dan ook netjes mee, terwijl grootverbruikers nu veel minder belasting betalen dan consumenten. Dat is eigenlijk een hele rare situatie, grootverbruikers zouden aangemoedigd moeten worden om minder te verbruiken. Door zonnepanelen zijn we nu meer dan ooit afhankelijk van gas en olie, want in de winter en 's nachts doen die zonnepanelen niets. De enige realistische optie om dat in Nederland zonder uitstoot op te vangen was een kerncentrale, maar nu we teveel zonnepanelen hebben is de casus daarvoor bijna niet meer rond te krijgen. We kunnen ook een berg bouwen, dan ontstaan er echt nieuwe opties.
kerncentrales blijven nu eenmaal het duurste qua prijs voor een KWh.
Geen enkele particuliere organisatie wilt die dingen bouwen en exploteren. Dat is telling.

En je leest helemaal niet wat ik zeg: zonder die panelen was het net al onderuit gegaan hier!
Kerncentrales lossen het probleem van transportcapaciteit niet op. Sterker nog ze maken het veel erger omdat al die stroom dan van centrale plekken moet komen. ipv dat de belasting gedeeld wordt.
Het feit dat stroom nu van overal komt is juist de reden dat het energienet er zoveel moeite mee heeft, daar is het nooit op gebouwd. Na een hele berg aanpassingen lukt het nu om het net overeind te houden, maar daarmee is het niet een goede oplossing.
... zonder die panelen was het net al onderuit gegaan hier
Dat klopt niet, want die panelen doen niets op het moment dat de warmtepompen, kookplaten en elektrische auto's maximaal vermogen vragen. Overdag helpen ze wellicht, maar dan valt de belasting in woonwijken ook mee. De overheid roept niet voor niets op om tussen 16:00 en 21:00 minder energie te gebruiken, in de winter leveren zonnepanelen dan al niets meer op.
Je spreekt jezelf tegen.
In de winter leveren panelen inderdaad minder op, maar ze werken nog steeds.
Alle vermogen die ze overdag nog opwekken hoeft niet door de aansluiting met het hoogspannings-net heen. En deze aansluiting is de beperkende factor.

En warmtepompen lopen het liefste continue op laag vermogen. Dan zijn ze het meest efficient.
Daarnaast zei ik niet dat deze wijken alleen maar woonhuizen zijn |:(
Er zijn genoeg kantoren en winkelcentra hier.
Doet mij denken aan het ministry of plenty.
Ministry of truth en ministry of peace zie ik ook regelmatig in de media verschijnen.
Hoi Overheid, ik moest over op elektrisch koken, als ik om 18:00 niet eet ben ik niet te genieten, laat staan als ik pas na 21:00 mag gaan koken..
ze vragen je om minder stroom te gebruiken. Een inductie plaat gebruikt echt niet zoveel stroom. Dus gewoon lekker koken. Maar wacht wel met het opladen van je auto en aanzetten van de vaatwasser (al gebruikt die weinig stroom)
Inductieplaat is meestal 7200W (2x16A). Dat is toch best wel veel stroom.

Gelukkig is dat alleen maar tot het aardappelwater kookt, dus qua energiegebruik valt de kookplaat wel mee.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 29 april 2025 13:42]

Behalve als je een kerstdiner aan het maken bent, valt het energiegebruik van een inductieplaat inderdaad erg mee. Je gebruikt meestal de hoogste stand voor maar heel even.

Het gaat er mee om dat mensen niet de vaatwasser, droger en vooral de EV gaan aanzetten in die tijden.
Kookplaat verbruik is niet te gooien op de stapel "valt wel mee"
Als je een groter gezien hebt, is er dikke kans dat je alle pitten gebruikt en dus vol de stroom trekt.
Ik heb er ook een van 7kwh en als wij koken met 4 pitten trekt hij alles uit de kast om te verwarmen.

Het enige wat dan wel weer grappig is, is dat inductie platen snel verwarmen en dus relatief kort maximaal vermogen trekken. Maar het verbruik is er wel.
Daarnaast zijn de meeste vaatwassers van de afgelopen jaren uitgerust met een eco stand die water kort verwarmt en dan hergebruikt. Die stand duurt 3 uur maar verbruikt relatief weinig stroom. Dus ook een vaatwasser zal niet een mega piek zijn op het net.

Wasmachines vallen ook wel mee als je een fatsoenlijke hebt.

Auto... tja, hoe groot is je accu? hoeveel fasen heb je thuis?
Als je een flinke accu hebt kan het zijn dat je best ff moet laden. Dat zou betekenen dat je het risico moet gaan lopen dat je accu niet vol is als je sochtends weer weg moet.
Daarnaast kun je vaak je auto niet aan een publieke laadpaal laten staan gedurende de nacht, wat het ook weer lastig maakt. Dus als je wilt laden moet je er vroeg bij zijn anders moet je om 1 uur snachts nog een keer uit bed om je auto van de paal te halen.

Ik heb gelukkig een paal op mijn oprit, maar er zijn meer mensen met een ev die geen oprit hebben denk ik dan die het wel hebben,
Grote impactmakers zijn de ouderwetse (maar lekker sneller) wasdrogers, beperkter is al een kookplaat (die maar kort op echt vol vermogen zal draaien, daarna veel zal reguleren).
Elektrische auto's zullen grootste issue zijn, daarna warmtepompen (die vooral snachts draaien is mijn ervaring).

Auto's kun je vrij makkelijk later laten opladen (al laad ik hem nu probleemloos savonds vol met zelfopgewekte energie...). Al verschilt het gemak waarmee je dit laden kunt sturen behoorlijk volgens mij.
Mijn full electric warmtepomp (hooguit 500-600 watt) draait vooral in de (vroege)ochtend, daarna zit er voldoende warmte in de vloer, om het de rest van de dag aangenaam te hebben.
Hier ook, meestal rond uur of 05:00 (lees koudste van de dag). Vanuit rendement perspectief zou je dit kunnen "forceren" zodat hij iets later op de dag gaan draaien waardoor het wat warmer is buiten en hij een hogere cop haalt.

Echter daalt de temperatuur in huis ook verder, dus of je er echt wat mee opschiet... not sure.
Vanuit rendement perspectief zou je dit kunnen "forceren" zodat hij iets later op de dag gaan draaien waardoor het wat warmer is buiten en hij een hogere cop haalt.
Ik heb een brine wp, mijn bron is 165 meter diep en ben daarom niet afhankelijk van de buitentemperatuur. SCOP ligt op 6,5
Ruige kookplaat is dat met 7200 kW... Ik ken ze wel van 7.2 kW of 7200 W :p

Maar inderdaad, dat maximale vermogen gebruik je kort, dus zo lang de wijk-infra op orde is (of er voldoende lokaal gebufferd wordt) is dat het probleem niet. Vraag ik me af wat dan wel het probleem is, want om 17:00 kan de kantoor-verlichting gewoon uit, en allerlei continu-processen van grootverbruikers zijn ook niet heel specifiek rond die tijd actief.

Toch die stekker-autos?
Ik denk dat je bedoelt 7200 W of 7,2 KW.
En die gebruik je niet voluit met 1 pitje.
Gewoon 7,2kW. Daar kan je de gehele koe in een keer goudbruin mee bakken, ideaal.
Het koken is bij mij het enige in huis dat op dat moment meer stroom verbruikt. Ons verbruik ligt al onder dat van een gemiddeld 1-persoons huishouden en we zijn momenteel met z'n drieën. Ik ga dus weinig impact maken door minder te verbruiken. Vaatwasser gaat met een timer pas midden in de nacht aan zodat in de ochtend alles weer schoon is als ik op sta.
Precies dit, ik voel me ook niet geroepen met ons tweepersoonshuishouden met verbruik onder dat van een eenpersoonshuishouden. De vaatwasser doen we toch al 's morgens, dus dan blijft koken en tv kijken over. Nou, dat blijven we lekker doen en dat kost ook amper stroom.
Maar dan moet je terugleverkosten betalen als je zonnepanelen op het dak hebt… Bedoel, wat is het nou? Moet je zoveel mogelijk opwek zelf gebruiken ipv het ‘t net op te sturen of moet je dat juist niet doen en je auto dus niet tijdens piek opwek laden? Je kan mensen niet aan de ene kant “beboeten” als ze de opwek niet gebruiken en aan de andere kant stellen dat ze stroomverbruik tijdens die uren moeten vermijden.

Kijk, uiteraard kan dit slimmer hoor en daar moeten we ook heen werken. Door bijvoorbeeld slechts te laden met x watt tijdens die uren (ongeveer 0 op je meter of slechts marginaal aan het net onttrekken), maar lang niet iedereen heeft daar de geschikte apparatuur of inzichten voor. Idem voor warmtepompen en dergelijken. Dit is zeker belangrijk voor op de lange termijn, maar dat lost de wat tegenstrijdige situatie nu niet op…

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 april 2025 15:43]

Denk dat de communicatie van de overheid wat laagdrempelig is en voor Henk en Ingrid.
Zolang jij tussen die tijden nul op de meter hebt of onder de 2500W blijft zal het net er niet zoveel last van hebben. Ga echter niet met 11kW je auto laden of lekker douchen op de doorstromer van 13kW.
Zelfs zonder terugleverkosten. De netspanning zit hier duidelijk boven de 230V, nog niet problematisch maar toch. (ze zijn een nieuw transformatorstation het bouwen).

Ik hang nu expres de auto eraan op het moment dat de panelen vol opwekken om te verhinderen dat ik 3+KW het net op stuur.
Een inductie plaat gebruikt echt niet zoveel stroom.
Een goede 4-pits inductie kookplaat gebruikt als alle 4 pitten voluit gaan ca. 7.2 kW
30 minuten koken zou dan 3.6 kWh zijn.

In de praktijk komt het verbruik gelukkig niet zo hoog uit.
Het komt gemiddeld uit op 1~1.2 kWh per kooksessie, wat wat verder naar boven gaat als je het volle scala van het gewoonlijke AVGtje* op drie pitten kwijt moet, met mogelijk er nog een vierde pan naast met de vervanger voor net dat ene ding wat één lid van het huishouden niet weg kan krijgen. Dan kom je al sneller richting de 1.3~1.4 kWh.

Dat is ca. 1.5~2.5x zoveel als de gemiddelde wasmachine beurt à 0.5~0.6 kWh
Die kookplaat doet er dus verrekte veel meer toe, dan die wasmachine.


*) Aardappels, Vlees/Vis (vervanger), Groente - voor wie deze niet kende.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 april 2025 19:25]

Een kookwas neemt toch serieus veel stroom. Denk zo'n 2 KWh.
Persoonlijk houd ik dat nog wel vol, maar mijn kinderen gaan muiten. Bovendien horen die voor 20:00 in bed te liggen.
Dan is het toch wel weer handig als je eigenwijs bent gebleven en gewoon nog gas bent blijven gebruiken.

Wij koken en verwarmen op gas. Dus we gebruiken nauwelijks stroom als we in deze periode thuiskomen in een warm huis 's winters, we gaan koken en er gedoucht wordt.

En da's mooi, want doordat ik hiervoor geen stroom gebruik, kan dus ik mooi onze beide elektrische auto's opladen. Hahahaha... 8-)
Als we nou de afgelopen 10 tot 12 jaar door een GL/PvdD coalitie waren geregeerd had je misschien een punt gehad, maar dat is niet het geval. De netbeheerders zagen 15 jaar geleden al echt wel aankomen dat er meer elektriciteit gebruikt ging worden, maar zoals gebruikelijk zijn investeringen vooruit geschoven om winst te maximaliseren en de bedrijfsgezinde overheid heeft dat lekker laten gaan.

Kortom, je mag van mij prima de kabinetten-Rutte de schuld geven, maar met (links) groen deugen heeft het niets te maken, eerder met rechtse deregulatie.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 28 april 2025 14:42]

De netbeheerders zagen 15 jaar geleden al echt wel aankomen dat er meer elektriciteit gebruikt ging worden, maar zoals gebruikelijk zijn investeringen vooruit geschoven om winst te maximaliseren en de bedrijfsgezinde overheid heeft dat lekker laten gaan.
Netbeheerders jagen geen winst na. Maar dat terzijde: die zagen dat inderdaad tig jaar geleden al. Alleen lag de ACM dwars. Dat kun je de netbeheerders toch lastig aanrekenen? https://nos.nl/nieuwsuur/...eitsnet-mede-veroorzaakte
Ik geef toe, netbeheerders zijn misschien geen commerciële partijen die aan winstmaximalisatie willen doen, maar een bezuiniging aan de ene kant van de balans is gewoon winst aan de andere kant. Het beleid dat de ACM voert wordt bepaald door de zittende regering en dat was voorafgaand aan het huidige circus toch echt 12 jaar lang een rechtse, bedrijfsgerichte regering die een makkelijk wit voetje wilde halen bij de burgers met lage energieprijzen. De kost gaat echter helaas voor de baat uit. De netbeheerders hadden gewoon samen naar de regering kunnen stappen of een brandbrief kunnen schrijven naar de Tweede Kamer om te waarschuwen voor precies de situatie waar we nu in zitten, maar dat hebben ze ook niet gedaan. Dus ja, dat kan ik ze wel degelijk deels aanrekenen.
De netbeheerders hadden gewoon samen naar de regering kunnen stappen of een brandbrief kunnen schrijven naar de Tweede Kamer om te waarschuwen voor precies de situatie waar we nu in zitten, maar dat hebben ze ook niet gedaan. Dus ja, dat kan ik ze wel degelijk deels aanrekenen.
Dat ze dit dus juist wél gedaan hebben staat letterlijk in het artikel waar ik heen link. :/
I stand corrected, I had het artikel niet helemaal gelezen, my bad. In dat geval is de huidige situatie dus 100% het gevolg van het overheidsbeleid van pakweg de afgelopen 15 jaar. Daarmee staat mijn originele punt nog steeds, ik reageerde namelijk op @fockarty die het als beleid van "groene deugers" bestempelde, maar daar zou ik de regeringen Rutte nou niet echt onder willen scharen.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 28 april 2025 23:54]

Eens dat de oorzaak vooral ligt in jarenlang uitgesteld beleid, gericht op korte termijn winstoptimalisatie.
En inderdaad, het probleem zit niet zozeer in "te veel groene ambities", maar juist in een gebrek aan langetermijnvisie en regie vanuit de overheid. Deregulering en marktwerking hebben ervoor gezorgd dat noodzakelijke investeringen in infrastructuur steeds werden uitgesteld. Nu komen de kosten en beperkingen daarvan alsnog en wederom op het bordje van burgers en bedrijven. Pijnlijk, maar niet onverwacht.
Dat vorige kabinet had anders wel de vooruitziende blik dat saldering afgeschaald moest worden. Maar dat is meteen weer de nek omgedraaid door dit kabinet, om het vervolgens weer af te schaffen in 2027. Veel van de dingen die hadden moeten gebeuren zijn niet gebeurd omdat de “groene deugers” het wel wilde doorvoeren, maar de “burgers” met hand en tand tegenhielden.
Dat komt omdat we er altijd slechter van worden.
Als je niet verder denk dan de directe impact inderdaad. Dat is precies waar het aan scheelt. Niet verder denken dan “ik in het hier en nu”.
Het zijn helemaal geen "groene deugers". De neoliberalen en rechtspopulisten dachten goedkoop weg te komen door een beetje subsidie op panelen en verder lekker niks te doen. "Groene deugers" hadden dik ingezet op minder verbruik, dikkere infra, meer panelen, geothermische opslag, wijkgerichte batterijen en productie van groene waterstof (hoewel dat nog steeds niet erg groen is).
Ik kook weer gewoon op een kolenfornuis.
deze reactie geeft al aan dat je vrij weinig verstand hebt van de politieke ontwikkelingen over de laatste 10-15 jaar.
Ja, mooi gedacht, en je kan inderdaad je vaatwasser, wasmachine etc, in de ochtend / begin middag laten draaien, maar dan houdt het ook wel een beetje op vrees ik voor veel mensen.

Bovendien, genoeg mensen die gewoon heel de dag werken, en dan om zes uur thuis komen, en dan pas ook eventueel aan de huishoudelijke klusjes kunnen beginnen. Die hebben vaak ook geen apparaten die je later kan laten starten en etc...

Zal een moeilijk verhaal worden toch voor een groot deel vrees ik.
Huishoudelijke taken zijn denk ik echt het probleem niet. Ik heb eerder het gevoel dat men actief moet gaan sturen dat de mensen niet bij thuiskomst direct de auto aan de lader hangen. Als je dat combineert met al die mensen die op inductie koken dan heb je een probleem.
Ik denk dat het een grotere slagingskans heeft om het de standaard te maken dat de auto tussen 22 en 06 oplaad ongeacht of die nu al om 17 aan de lader hangt of niet. Of niet tussen 16 en 21, net wat je wil. Dan hoef je geen gedragsaanpassing te forceren, terwijl het toch het gewenste effect heeft. Slim laden kan natuurlijk al, alleen niet iedereen maakt er gebruik van.

[Reactie gewijzigd door 007Nightfire op 28 april 2025 14:50]

Ik heb eerder het gevoel dat men actief moet gaan sturen dat de mensen niet bij thuiskomst direct de auto aan de lader hangen.
Dat mag best, zolang het maar een druppellader is - en niet een snellader. Het probleem bestaat uit de eikels die hun auto inprikken en de batterij terug vol laten slurpen terwijl ze staan te douchen, koken en eten, en verwachten dat ze deze dan omstreeks 20:30~21:00 uit kunnen pluggen, liefst eigenlijk nog voor de prime-time op TV begint omdat ze met de voetjes omhoog willen blijven zitten en liefst alleen even snel tijdens 5 minuten reclame langs het toilet en de koelkast lopen, om zichzelf leeg; respectievelijk opnieuw vol te kunnen gooien.

Maak dat onmogelijk, en het issue met piekbelasting is opgelost.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 april 2025 21:58]

Je kan je diepvriezer ook wat harder laten gaan voor een piek om dan geen/minder stroom te verbruiken tijdens piekmomenten.
En hoe doe je dat met een standaard vriezer van minimaal 5 jaar oud ?
Niet natuurlijk. Dat is allemaal nog toekomstmuziek.
Als voldoende auto's een batterij hebben, dan zouden die in theorie kunnen bufferen en vehicle to grid leveren. Opladen naar 85% tijdens de daluren. Leveren tijdens de piekmomenten. 's Nachts opnieuw opladen.
Je kan je diepvriezer ook wat harder laten gaan voor een piek om dan geen/minder stroom te verbruiken tijdens piekmomenten.
Ja joh! Laten we de hele tijd die temperatuur daar laten fluctueren. Goed voor de kristalvorming. Weet je zeker dat alles wat je daar opgeborgen hebt helemaal naar de tering is gegaan en nul voedingswaarde over heeft gehouden als je het er weken later uit trekt.
Het probleem zit bij groene lobby en slecht ondoordacht beleid. De vorige minister heeft met spoed kolencentrales laten sluiten (terwijl deze schoonste waren ter wereld). Maar door dit domme beleid is er niet veel backup capaciteit voor in de plaats is gekomen om pieken op te vangen op net. Er zijn wel veel windmolens en zonnepanelen velden bij gekomen , maar die hebben het probleem dat er piek momenten de kans bestaat dat ze niks kunnen leveren door geen zon en wind is. Dan zit je nog met probleem dat ze iedereen op elektrisch rijden en elektrisch verwarmen wil hebben. Maar deze tijd met alle geopolitieke spanning is dat geen verstandig beleid om iedereen op elektrisch te zetten. Denk dat overheid meer moet aansturen op het gebruik van meerdere soorten energie voor vervoer , huizen en industrie. Vooral omdat er nu nieuwe wapens in aantocht zijn om met wave golven elektronische apparatuur te ontregelen.
Het gebruik van gas , hout ,kolen , olieproducten en eigen accu's is nog niet eens een gek idee in deze tijd.
Je gasketel doet het ook niet als stroom uitvalt.
Net als watervoorziening uiteindelijk uitvalt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 28 april 2025 16:20]

Als er een groter deel van het volk een gasketel zou hebben dan zou dit probleem zich niet voordoen. Alle problemen ontstaan door de warmtepompen die door iedereen worden aangeschaft. De paar watt die je nodig hebt om een ketel te ontsteken zijn makkelijk op te vangen door het net maar de duizenden warmtepompen die beginnen te draaien om ieders huis op temperatuur te krijgen voor de avond is dat niet.

De overheid heeft absoluut geen enkele visie gehad in hun energietransitie en ik ga ze niet helpen. De 6kW generator helpt mij door de volgende blackout en tot die tijd blijf ik de electriciteit verbruiken die mij zijn toegezegd.

Ik ben thuis tussen 6 en 7 en dan ga ik koken en daarbij kan het varieren van de magnetron tot 5 inductiepitten en oven, allemaal elektrisch omdat de overheid dat zo graag wou.

De overheid heeft decennialang niet willen luisteren naar mensen die er verstand van hebben, waarom zou ik nu wel naar hun luisteren?
Ik vraag de overheid minder stroom te gebruiken voor AI gerelateerde zaken welke door datacenters in NL hard staan te stampen tijdens piekuren. Kan dat?
Ha grappig, dat was ook het eerste dat in mij opkwam.
Was het maar grappig. Misschien moet de overheid eens vragen of het stroomnetwerk niet versneld uitgebreid kan worden ipv zijn betalende belasting burgers de onderste uit de kan te vragen. Regeren was toch vooruit zien? Doe dat dan, noobs.
Dat gaat niet. Gebrek aan monteurs. Aankoop grond en verkrijgen vergunningen. Doorlopen bezwaar procedures.

Het vorige kabinet wilde gewoon te snel met de transitie. Daar komen nu de problemen van boven.
Al sinds de jaren 70 roepen ingenieurs dat het net verzwaard moest worden. Men was roepende in de woestijn
Het was een bewuste keuze om de transitie te versnellen. Men wist dat het achterliggende netwerk zou verstoppen maar men wilde niet wachten.
Dus moet men nu even pas op de plaats maken, hoe vervelend dat ook is voor bedrijven en nieuwbouw projecten.
Ja, maar datacenters hebben niks te klagen, die rammelen vrolijk door. Waar liggen de prioriteiten? Bij de mensen of bij...naja, vul maar in.
Het probleem bestaat niet in alle regio's. In sommige regio's is er volop ruimte op het net en zijn die datacenters geen probleem. In andere regio's is die ruimte er niet en moeten ze wachten op meer capaciteit. Het is dus geen kwestie van prioriteiten.
Het zullen dan wijken zijn van huizen met eigen oprit en EV die juist op die tijden gaat laden.
Infra structuur is vaak niet berekend op 25% of meer aan EV
Naast dat het dagdienst volk thuis komt. En dan gaat gebruiken
Men wil echter geen pas op de plaats maken. Men wil de rekening deponeren bij de burgers, velen van wie het eigenlijk al niet breed genoeg hebben om aan heel de poeha van de energie-transitie mee te doen; en nu nog eens een klap na zouden krijgen door over te zijn geschakeld op alles elektrisch.
Ze wisten al in 2010 dat dit eraan zat te komen. Helaas hebben ze dit signaal niet opgepakt mede door nietzeggende onderzoekbureau's. CBS had bij twijfel ook misschien wat betere vragen kunnen stellen aan de mensen die ze een uitnodiging sturen. Zoals:
- Wilt u een inductiekookplaat aanschaffen binnenkort of bij de volgende keuken?
- Denkt u prive of zakelijk tot aanschaf aan een Plugin Hybrid (zoals de Mitsubishi Outlander) of aan een Elektrische auto (zoals de Nissan Leaf)?
- Zit u te denken aan een Warmtepomp ipv een CV ketel op gas....

Dit allemaal met statistieken zag men een stijgende lijn in alleen al deze 3 vragen. Helaas is deze tendens compleet negeerd door Tennet, Nuon (destijds),Stedin, etc. Maar ook statistieken vanuit de energie maatschappijen, ipv dat ze ons nu de rekening voorzetten van hun naieve gedrag.

Edit: Typo.

[Reactie gewijzigd door mdcoo op 28 april 2025 20:28]

Het is NIET genegeerd door de netbeheerders, deze wilden graag een pro-actieve netverzwaring doen, echter werden tot nog geen twee jaar geleden tegengehouden door hun aandeelhouders, met daar op toeziend ACM. U kunt de schuld wederom bij de overheid neerleggen, want betreffende aandeelhouders zijn gemeenten en provinciën.
Snap je opmerking, hoewel hier het probleem gaat over een veel langere termijn. 2010 heb ik het in dit geval over als pijlpunt.
Ik vraag de overheid om de boetes aan Brussel maar te betalen en dan de spiksplinternieuwe gas centrales die niets staan te doen in de Eems vanwege de zogenaamde Europese milieu wetgeving staan aan te zetten en zo alle problemen op te lossen.

De kolder die dat is is dusdanig erg dat in Duitsland oude bruinkool centrales worden ingeschakeld omdat de Nederlandse overheid de ballen mist om eens een keer Nee te zeggen tegen Brussel.
Nee, want grote bedrijven worden gestimuleerd om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Die mogen volle bak stroom verbruiken want dat is goed voor "de economie" (de zakken van een aantal grote verdieners). Alle aanpassingen moeten bij de burger vandaan komen. Minder energie verbruiken, meer belasting betalen.
Prima. Dan gaan we weer onszelf / onze overheid afhankelijk maken van datacentra in het buitenland, en dan gaan we weer compleet verbaasd zijn wanneer dat problemen geeft.

Overigens vermoed ik dat stroomverbruik van overheid voor AI applicaties redelijk gerommel in de marge is, of heb jij getallen die wat anders laten zien?
Jij was degene die de stelling maakte, dus dan moet jij die onderbouwen. Maar het is een feit dat er geen datacentrum van de overheid staat voor AI toepassingen, dat is nog allemaal in concept fase. Dus dan is het alleen nog de vraag wat de overheid doet met AI in andere datacentra. Het is natuurlijk een stuk lastiger te bewijzen dat er niks mee wordt gedaan als dat er wel wat mee gedaan wordt, maar ik heb iig bijzonder weinig dingen zien langs komen in het nieuws over de overheid die grote AI projecten doet. Jij wel?
Nee het gaat er niet om of AI wordt gebruikt, het gaat om jouw claims dat AI gebruik door de overheid zelf een significante impact heeft op het totale piek verbruik in Nederland rond die tijd. En nee, dat geloof ik niet. Noem me achterlijk als je wil.

(Hell laatst nog nagezocht, stroomverbruik van AI is in zijn algemeenheid, dus niet alleen stroomverbruik van AI door de overheid, gerommel in de marge. De verwacht is zeker dat dit snel gaat groeien, maar momenteel is het niet significant op de totalen).
Met zo'n vage bronvermelding zal ik me zeker aan dat advies houden :)
Nou dat is me wel een broodje lulkoek dan lijkt me zo. Ik heb ook zulke bronnen en die weerleggen jouw beweringen volledig, én zelfs met sluitend bewijs.

Maar ze hebben liever niet dat ik ze vrijgeef dus zal ik dat ook niet doen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn