Nederlandse overheidsdiensten mogen generatieve kunstmatige intelligentie gebruiken en liefst zijn het daarbij Europese diensten die opensource zijn. Dat zegt het kabinet in een nieuw standpunt over het gebruik van AI.
Overheidsmedewerkers mogen in hun werk nog altijd geen reguliere AI-toepassingen gebruiken als ChatGPT, zo meldt het kabinet. De bedoeling is namelijk dat overheidsinstanties afspraken maken met leveranciers over de verwerking en het gebruik van data en dat kunnen individuele gebruikers niet.
Aan het gebruik van AI zitten voorwaarden. Zo moet het uiteraard voldoen aan alle wetten zoals de AVG en de AI Act. Ook moet er van tevoren duidelijk zijn hoe overheden kunnen stoppen met het gebruik van de AI-dienst als blijkt dat de veiligheid in het geding is. Daarnaast moeten overheden kijken of ze alternatieven hebben om hetzelfde doel te bereiken zonder AI.
Daarnaast is er een voorkeur voor Europese diensten. "Omdat niet alle generatieve AI-applicaties even goed zijn in het verwerken van de Nederlandse taal en andere Europese talen, en om onwenselijke afhankelijkheden van landen buiten de EU te voorkomen, wordt het gebruik aan van in Europa ontwikkelde en beheerde applicaties aanbevolen. Bij voorkeur worden open modellen gebruikt en, waar mogelijk, open source en opensourceapplicaties, of wordt hiernaartoe gewerkt." Die voorkeur had het vorige kabinet ook. Het standpunt geldt als richtlijn voor overheden om AI in te zetten.