Nederlandse Unpluq brengt gezinsabo naar nfc-tag die smartphonegebruik beperkt

Het Nederlandse bedrijf Unpluq heeft de nfc-tagdienst om het smartphonegebruik te beperken uitgebreid met een familieabonnement. Dit abonnement is bedoeld voor ouders die het smartphonegebruik van hun kinderen willen beperken en kost minstens 89,95 euro per jaar.

Het Family-abonnement werkt met de nfc-tags van Unpluq. Die tags werken weer in combinatie met de Unpluq-app die op zowel Android als iOS werkt. Met die app kunnen gebruikers bepaalde apps blokkeren, zoals sociale media, die alleen gebruikt kunnen worden door de nfc-tag tegen de telefoon aan te houden.

Unpluq was voorheen gericht op algemene smartphoneverslaving, maar het Family-abonnement is specifiek gericht op ouders met kinderen. Ouders kunnen de nfc-tag dan aan het kind geven als die de geblokkeerde apps mag gebruiken, bijvoorbeeld als het huiswerk gedaan is. Overigens kan Family ook door de ouders zelf gebruikt worden om het smartphonegebruik bij zichzelf tegen te gaan. De app kan ook schema's instellen om het gebruik van bepaalde apps gedurende bepaalde delen van de dag te blokkeren.

Family bestaat uit twee abonnementsvormen: Lite en Full. Lite is beperkt tot drie telefoons en kost 89,95 euro per jaar, Full heeft geen beperking in het aantal gekoppelde telefoons en kost 119,95 euro per jaar. Bij beide abonnementen is de eerste Tag gratis. Extra Tags kosten 20 euro per stuk. Family komt naast het bestaande Premium-abonnement voor één Tag dat 69,95 euro per jaar kost.

Het Nederlandse bedrijf startte in 2020 met een USB-C-sleutel en een eigen launcher. Twee jaar later kondigde Unpluq de nfc-tag aan die die USB-sleutel opvolgde en een app gebruikt. Die app is inmiddels ruim 150.000 keer gedownload.

Unpluq Family

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-04-2025 • 14:40

67

Reacties (67)

67
67
25
1
0
41
Wijzig sortering
En deze NFC-tags zijn niet simpelweg te klonen? of is de reden dat het redelijk dure NFC tags zijn omdat ze wel beveiligd zijn?
Hi, Jorn Rigter hier, oprichter van Unpluq. De Tags kunnen individueel gelinkt worden aan de telefoon, waardoor je ze niet kunt klonen en dus niet om het systeem heen kunt.

Hoe dit technisch werkt:
  • Er wordt een UUID op de Tag geschreven
  • De pagina in de NFC tag vanaf waar de UUID staat geschreven, wordt password-protected (voor zowel reads als writes), zodat alleen Unpluq met het juiste wachtwoord (opgehaald van de server) kan authenticeren met de Tag
  • Mocht je de Tag willen klonen, dan kan enkel het gedeelte van de NFC Tag vóór de UUID worden gekloond -- de UUID zelf kan niet worden uitgelezen
  • Om apps te deblokkeren moet er vervolgens een correct gelinkte Tag worden gescand; de gekloonde Tag heeft wel de URL etc, maar niet de UUID -> daardoor werkt het deblokkeren dan ook niet voor een gekloonde Tag

[Reactie gewijzigd door JornR op 28 april 2025 19:10]

Serieuze vraag, waarin zou ik deze nfc methode willen gebruiken in plaats van Family link van Google zelf?
Dat vraag ik mij ook af. Waarom is dit beter dan de schermtijdbeperking die Apple (of Google) mij als ouder geeft over de apparaten van mijn kinderen? Als je je richt op ouders van kinderen, vraag ik mij zelfs af of dit het juiste product is. Hier hebben de kinderen beide een eigen iPad. Daar gaat dit niet op werken, want een iPad mini heeft geen nfc. Dan zie ik eerder nog heil in de usb-c oplossing die er eerder was.
Goede vraag! Family Link werkt voor sommige gezinnen prima, maar we horen van veel ouders dat de ingebouwde schermtijdopties tekortschieten – ze zijn vaak te omzeilen of bieden weinig flexibiliteit (zie ook m’n andere reacties).

Daarnaast vinden juist minder technische gezinnen het fysieke aspect van de NFC-tag prettig – een soort “digitale sleutel” die eenvoudig te gebruiken is, zonder gedoe met instellingen.

Tot slot: veel gezinnen hebben gemixte apparaten (Android, iOS), en dan wordt het beheer via losse systemen al snel onhandig. We bouwen juist aan een oplossing die breder inzetbaar wordt dan alleen smartphones – ook richting andere apparaten en omgevingen in de toekomst.
Bedankt voor de reactie Jorn, ik hoopte wel dat de tags versleuteling zouden ondersteunen (mede gezien de prijs ervan) en meewegende dat het anders wel heel makkelijk te omzeilen kon zijn middels bijvoorbeeld replay-attacks :)

Is het allicht ook mogelijk om (bijvoorbeeld vanwege gebruikersvoorkeur) ándere NFC-tags voor dit doel te gebruiken mits ze bepaalde technieken ondersteunen?
Ik denk aan voorbeelden alsdat mensen misschien liever een sticker of pasvorm zouden gebruiken, al kan ik er geen geweldige voorbeelden voor bedenken ben ik wel nieuwsgierig :)
Lijkt me dat dit met een Flipper Zero zo te fixen is.
Ik hoop dan ook niet dat een kind die schermbeveiliging “nodig” heeft met een flipper zero rond loopt.
In theorie zouden ze NFC smart cards kunnen gebruiken, denk aan je bankpas, OV-chipkaart, en rijbewijs. Deze hebben intern een cryptografische engine, waardoor ze kunnen bewijzen dat ze een secret hebben zonder dit secret daadwerkelijk te delen. Dit maakt klonen onmogelijk.

In de praktijk? Ga er maar vanuit dat het te klonen is.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Annihlator28 april 2025 21:21
Misschien wel maar er zijn eenvoudigere manieren hier omheen zoals gewoon een ander device gebruiken. Dit product locked een app op een toestel; als je bv Netflix wilt kijken belet niets je om bv op een andere telefoon / iPad / laptop / paard in te loggen en alsnog te kijken. Op een gegeven moment heeft de persoon die wordt beperkt dat ook wel door. Zodra de gebruiker die wordt beperkt oud / slim genoeg heeft om dit in te zien werkt ook deze oplossing niet meer.

Vergeet ook consoles en handheld game devices niet waar dit soort beperkingen helemaal niet op werken.

[Reactie gewijzigd door Bor op 28 april 2025 21:28]

Dus ik mag extra betalen om (mijn kinderen) minder gebruik te (laten) maken van mijn (hun) smartphone? Nee dank u. Goed opvoeden en een beetje zelfdiscipline zijn gratis en leveren op de lange termijn nog wat op ook.
Hi! Jorn Rigter hier, oprichter van Unpluq.

Ik hoor dit vaker: "Goed opvoeden en zelfdiscipline zijn gratis en leveren op de lange termijn veel op." Helemaal mee eens – goede opvoeding en gesprekken zijn de basis.

Tegelijkertijd zien we dat:
  • Ouders niet altijd fysiek in de buurt zijn,
  • Big tech miljarden investeert om producten zo verslavend mogelijk te maken,
  • Zelfdiscipline een uitputbare bron is – zelfs bij volwassenen, laat staan bij jongeren.
Unpluq is er niet om opvoeding of gesprekken te vervangen. Het is een hulpmiddel – een praktische ondersteuning in een wereld die actief tegenwerkt. Veel gezinnen ervaren dat Unpluq hen juist helpt om de juiste balans te bewaren en de opvoeding te versterken.

Voor wie het nodig heeft, maakt een investering van ~10 euro per maand een groot verschil.
Nou ik heb heel was losgemaakt geloof ik, ik heb nog nooit zoveel reacties ontvangen op een bericht hier op Tweakers en al helemaal niet van de betrokken partij.

Ik snap dat jullie een dienst verlenen en geloof ik gerust wel dat er mensen zijn die daar genoeg waarde aan hechten dat ze het bedrag er voor over hebben. Dat moet ieder voor zich weten natuurlijk, maar jullie dienst is niet voor mij in ieder geval. Als ik heel cynisch zou zijn zou ik misschien zeggen dat ik vind dat jullie parasiteren op de onzekerheid van opvoeders die dag in dag uit met lastige kinderen te maken hebben. Wat hier aan bijdraagt is de tactisch gekozen beperking van 3 devices in het Lite abonnement, wat voor het gemiddelde gezin met 2 kinderen net niet genoeg is als de ouders het ook voor zichzelf willen gebruiken, waarmee je ze dus naar het duurdere abonnement dwingt. Zo ver wil ik echter niet gaan, wel vind ik de service vrij prijzig voor wat het doet. Als het de helft zou kosten zou ik het misschien overwegen.
Dank voor je uitgebreide reactie. Het is absoluut ons doel om Unpluq op termijn toegankelijker en betaalbaarder te maken, en dat staat ook op de roadmap. Voor nu moeten we de prijs nog zo instellen dat we de ontwikkelkosten en goede support kunnen dekken – zeker als kleine, onafhankelijke startup.

Hopelijk kunnen we in de toekomst meer gezinnen helpen tegen een lagere prijs!
Het is er vooral om geld te verdienen. Afgeven op big tech en in feite hetzelfde doen zie ik helaas veel te vaak. Helemaal als Big Tech hier gratis oplossingen voor heeft en je dan afgeeft op dat zij producten zo verslavend maken.

In feite verkoop je een "verslaving" (doorlopend abonnement) voor jullie product. Die ieder jaar weer 80-120 euro kost. Voor veel mensen is dat een hele hoop geld.
Welke gratis oplossing biedt Big Tech om je kids (tijdelijk) een app te laten gebruiken met een enkele druk op de knop? Zover ik weet kun je alleen tijdslimieten etc instellen of apps blokkeren, maar niet simpelweg ja/nee voor bepaalde apps, met een snelle druk op de knop.

Verder vind ik het grappig/jammer dat werken met fysieke tokens als "de oplossing" wordt gezien, maar mijn kids zijn nog niet oud genoeg, dus wie weet ligt dit ook in mijn verschiet.
Ik weet niet voor alle apparaten, maar voor android bijvoorbeeld family link/parental control heeft volgens mij deze opties. Zelf nooit gebruikt maar volgens mij is dat de use case ervoor
Goed opvoeden en een beetje zelfdiscipline zijn gratis
Het kost misschien geen geld, maar ik zou zeker niet willen stellen dat dat een goede opvoeding niks kost.
Ik snap je punt, maar jij het mijne hopelijk ook. De middelen die ik besteed om mijn kinderen goed op te voeden zou ik toch wel hebben besteed, dus in die zin is het relatief "gratis" en zou deze oplossing er als extra kosten bovenop komen.
Of ze moeten op het onderwijs eens aandacht gaan besteden aan pc/smartphone gebruik , en wat voor risico's er aan het internet is verbonden, bijvoorbeeld in de informatica en economie etc.
Een kind/tiener zal er goed baat bij hebben om te weten wat gotcha mechanics/fomo en de term " whatever goes on the internet , stays on the internet "

Ikzelf had altijd een hekel aan bedrijfs-economie/verkoop praktijk in mn VBO college, maar ze hebben wel me goed geleerd hoe je met geld moet omgaan en hoe bedrijven denken over een " klant " ;)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 28 april 2025 15:13]

Mijn ervaring is dat het onderwijs dat wel doet en weet, maar de ouders vaak niet meedoen. Kijk, als 70% van de ouders smartphone gebruik in willen perken, maar 30% niet/oostindisch doof is, dan gaat het niet werken. Dan loopt 30% van de klas met een smartphone de klas in en de overige 70% kijkt op die smartphones mee. En klagen dan thuis dat zij er geen hebben.
Ik kan je vertellen: daar is echt al aandacht voor in het onderwijs. Maar met al die bewust verslavende algoritmes en apps van social media is het gewoon een enorme uitdaging om als ouders de balans te vinden tussen je tieners vrij laten (dat moeten ze immers ook leren!) en controle/invloed houden op schermgebruik.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 28 april 2025 16:45]

De Android family timer van 1 uur per dag doet t gewoon hier.

Jammer genoeg moet ik nu YouTube volledig blokkeren om die irritante shorts, die slurpen aandacht. Er staat ook goede content op.
Via de browser kunnen ze dan alsnog youtuben, tenzij je een router hebt die dit blokkeert.

Ik blijf niet begrijpen waarom Android zo gigantisch achterloopt op Apple, wat kind beveiliging betreft...

Zo wil ik een gebruiksduur per app, per apparaat. Maar nee, alles geld voor alle apparaten. Separaat.
Dus 1 uur youtube = 2 uur met 2 apparaten.....
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Triblade_847228 april 2025 21:31
Via de browser kunnen ze dan alsnog youtuben, tenzij je een router hebt die dit blokkeert.
Waarna ze gewoon op een Wifi hotspot gaan zitten en nog vrolijk doorgaan. Enkel en alleen blokkeren is een doodlopende weg en leidt niet tot een afdoende resultaat. Je zal ook behoorlijk moeten investeren in een dialoog en zelf discipline.
Ga in een iPhone maar eens een datalimiet instellen waar ze niet overheen kunnen zonder extra kosten te maken...
Je kunt de browser ook beperken via Family link. En uiteindelijk is dit ook gewoon een manier om volwassen te worden en kun je je kind ook ergens op aanspreken als je ziet dat ze veel tijd in op x, y en z hebben gebruikt.
De browser kan ik net zo goed beperken. Ik kan elke pagina die ze willen openen apart whitelist en of accepteren.

Uiteraard heb je wel nog tvs en dat soort apparaten, maar die zijn makkelijker in de opvoeding te regelen ;)
Zelfdiscipline is iets wat totaal niet ontstaat bij tieners met die socialmedia verslafende methodes. Zelfs als ik mijn zoon laat zien dat ie zn foon 140 keer heeft geopend denkt hij nog 'niets aan de hand'. Todat zn databundel op is, dan wordt het ineens veel rustiger. Niet noodzakelijk gezelliger btw.
Een Tag oplossing zie ikzelf ook niet echt werken, de standaar features voor schermtijd beperking vanuit android/ios zijn redelijk afdoende.
Volgens mij ben je dan zeker 100 keer te ver doorgeschoten. Opvoeden is grenzen stellen. Dit product externaliseert die grens. Voor sommigen werkt dat beter, voor anderen niet.
[...] en leveren op de lange termijn nog wat op ook.
Citation needed.
Beide manieren ("Goed opvoeden en een beetje zelfdiscipline" en het gebruik van moderne techniek voor ouderlijk toezicht) leiden tot minder smartphone e.d. gebruik. Welke methode je dan kiest als ouder... zoveel mensen zoveel wensen.

Zoals je het nu brengt klinkt het alsof je de snoeptrommmel en de chemische schoonmaakmiddelen ook gewoon midden op tafel hebt staan, en met je "goed opvoeden en een beetje zelfdiscipline" je je kinderen daar vandaan houdt. In plaats van gewoon moderne techniek zoals een slot of hoge keukenkastjes gebruiken.
Ik zou inderdaad bij huiswerk maken gewoon de telefoon laten inleveren en die krijg je terug als je klaar bent met huiswerk. Dat klinkt wel eenvoudiger en goedkoper.
Ik zou inderdaad bij huiswerk maken gewoon de telefoon laten inleveren en die krijg je terug als je klaar bent met huiswerk. Dat klinkt wel eenvoudiger en goedkoper.
Alleen gaat dat dus niet werken met huiswerk waarbij je internet nodig hebt om dingen op te zoeken of huiswerk dat op een digitaal apparaat gemaakt moet worden. Dan is een manier om toegang tot bepaalde apps/sites te limiteren een handige optie zodat je als ouders niet continue op hoeft te letten.

(Al snap ik de meerwaarde van dit NFC systeem hierin niet echt want hier bestaat al (goedkopere) software voor).

[Reactie gewijzigd door Fourtrain op 28 april 2025 15:39]

Daar hebben ze hub laptop voor. Ik geloof niet dat die tag daarop werkt
disipline werkt ook heel goed in het leger [..] we hebben het over pre-volwassenen. en volwassenen vinden dat al moeilijk zat. door 'gewoon' niet mogelijk te maken, is er geen discussie, geen mogelijkheden tot uitzondering en afspraak is afspraak.
Zowel android als ios hebben gratis ouderlijk toezicht mogelijkheden. Ik kan het telefoongebruik van mijn dochter prima inzien, apps blokkeren en tijdslimieten instellen, helemaal kostenloos. Geen idee waarom ik daar dan 100 euro per jaar aan uit zou gaan geven.
Op Apple werkt dat echt voor geen meter. De apps die het meest verslavend zijn negeren de screentime beperking volledig, namelijk TikTok en Snapchat.

Er wordt ook al jaren steen en been over geklaagd (zie Reddit) maar het wordt niet opgelost.
Nu weet ik niet of deze oplossing met de NFC tag een goede oplossing is, maar als er een alternatief is voor de default screentime op Apple hou ik mij sterk aanbevolen met 1 puber en 1 bijna-puber in huis :-)
Goed opvoeden van kinderen omtrent smartphone gebruik wordt je anders als ouder knap lastig gemaakt als je beseft dat er werkelijk miljarden geïnvesteerd wordt in apps die geoptimaliseerd worden om zo lang mogelijk de aandacht van de gebruiker vast te houden. Ook is 'een beetje zelfdiscipline' voor genoeg mensen ver te zoeken, wat niet zo gek is als je het moet opnemen tegen de psychologen die die apps zo verslavend hebben gemaakt.

In dat daglicht snap ik heel goed dat je (als ouder) middelen wil inzetten om het gebruik te beperken.
En dat iemand daarvoor betaald vind ik ook niet raar. Ik zou het zelf niet doen denk ik, maar mijn kinderen zijn nog niet oud genoeg dus who knows. Er zijn gelukkig wel gratis middelen hiervoor.
Beetje offtopic:

Zolang je kinderen voornamelijk op school of thuis zijn is het allemaal nog wel in te dammen. Op het moment dat ze leeftijd krijgen dat ze zelf de fiets opspringen om bij een vriendje te gaan spelen is het hek van de dam. Uit eigen ervaring hoppen ze van huis naar huis om beurtelings hun schermtijd op te maken.
Daarnaast is het altijd nog het "vriendje" zonder schermtijd die ineens op meer aanloop kan rekenen. :-)

Maar goed: als ik naar mijn jonge IT collega's kijk, dan leeft een significant deel, buiten kantoortijden, een haast voledig digitaal bestaan.
Dit systeem gaat dat ook niet oplossen. Verder werkt dit enkel met een App en niet gedeeld op bv een Mac of PC. En dat "vriendje zonder schermtijd" is dan het vriendje zonder deze app. Lost ook het probleem op. En helemaal als kinderen meer zelfstandig worden (lees tieners) dan gaan ze vrij snel omwegen vinden voor het systeem als ze dat echt willen.

En opzich is het al een voordeel als ze naar een vriendje zonder de app / schermtijd gaan. Dan zijn ze iig sociaal bezig.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 28 april 2025 22:30]

Goed opvoeden en een beetje zelfdiscipline zijn gratis en leveren op de lange termijn nog wat op ook.
Lekker makkelijke dooddoener. Ik faal schijnbaar in mijn opvoeding want in dit huishouden is het wel degelijk een dagelijks gevecht tussen ouders en algoritmes.

Dus ja, ik ben blij met tools/services die je helpen zaken aan banden te leggen. Voor mij is dat family link, voor een ander een dienst als deze. En zoals je zelf schrijft "ik mag" is het precies goed. Vind je het niks, ga je lekker door met je dito opvoeding en laat de dienst links liggen. Iedereen blij.
Ik denk dat je (sarcastisch) te hard bent voor jezelf. De druk om smartphones / social media te gebruiken komt van buitenaf. Alleen nu dan ook nog inclusief 'verslavings algoritme'.
En dat tieners/pubers hier last van hebben is ook niet nieuw. Alleen het materiaal is nieuw. Ik vermoed dat steeds minder kinderen dus onder de dekens nog proberen hun boek te lezen (met een lantaarn) en dat daar nu dus voor in de plaats 'smartphones' zijn gekomen. Helaas hebben die een extra push en derhalve een nog grotere impact.
Maar het blijft een gevecht tegen de bierkaai denk ik. Zelfs met tijd beperking geeft het tijdens de wel toegestande gebruikstijd natuurlijk weer een extra incentive om het bijna non-stop te doen.

Maar het is wel krom dat een 'gratis' (echt niet...) dienst via een betaalde dienst zou moeten worden beperkt.
Toen 'live TV' nog een ding was werd ook al gewaarschuwd voor steeds maar toenemende kijktijden. Echter bij veel mensen zakte dat toch echt wel in denk ik - andere zaken gaan ook steeds meer spelen naarmate men ouder wordt (zoals moeten werken).
Ik hoop dat social media hetzelfde lot ondergaat (al lijkt dat een veel langdurige gebruiks periode te hebben).
Dus ik mag extra betalen om (mijn kinderen) minder gebruik te (laten) maken van mijn (hun) smartphone? Nee dank u. Goed opvoeden en een beetje zelfdiscipline zijn gratis en leveren op de lange termijn nog wat op ook.
Zou je ook van volwassenen verwachten, en toch hebben we politie nodig. Je kan niet uitgaan van goed gedrag, soms moet je dat afdwingen door beperkingen. Zeker bij teenagers waarbij de hersenen eenvoudig de verbinding tussen gedrag en gevolgen niet altijd kunnen maken zijn beperkingen nodig. Dit is gewoon een methode om het te doen.
Het is een service die door een bedrijf wordt geleverd. logisch dat je daar voor moet betalen.
Opvoeden is gratis, maar kan behoorlijk frustrerend zijn.
Afhankelijk van het device zit deze functie ook al enige tijd in een of andere vorm geïntegreerd in het OS van zowel smartphones, gameconsoles als PCs/laptops. En ook daar kun je meestal op app-niveau blokkeren. Een device overstijgende oplossing zou handig zijn (max aantal schermuren per dag), maar dat bieden ze niet.

Verder moet ik ook erkennen dat opvoeding hier vele malen belangrijker is dan ontzeggen. Als ze willen omzeilen ze je blokkade uiteindelijk toch wel.
Goed opvoeden en zelfdiscipline is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik was een makkelijk kind, ik wist wanneer nee ook echt nee was, en waar de grenzen lagen als mijn moeder geen nee riep.

Ik kreeg vrijwel de volledige vrijheid op vrij jonge leeftijd (rond 12de), als ik wou dan kon ik nachtenlang wakker blijven zolang andere dingen niet daaronder gingen lijden.

Maar dat deed ik niet, want ondanks dat ik vrijheid had, werd mij ook vrij vroeg (deels door mijn moeder, deels door het leven) geleerd dat verantwoordelijkheid een belangrijk iets is, en dat alle keuzes een prijs hebben.

Dat was ik, mijn broer daartegen die in het begin vergelijkbaar opgevoed was kon er slechter mee omweg, en vrij snel kreeg hij beperkingen die ik nooit had.

Maar zelfs in zijn geval valt het nog mee, ik had vrienden die wel stevige beperkingen kregen van hun ouders, en bij de ene vriend werkte dat prima, en bij de ander zorgde dat ervoor dat deze totaal de mist in ging nadat diegene op zichzelf ging wonen.

Er bestaat geen 1 correcte manier om kinderen op te voeden, en toch denken veel ouders daar anders over.

Je kind opvoeden is maatwerk, en zelfs dan kan de buitenwereld ook roet in het eten gooien (zoals verkeerde vrienden hebben)

Voor de ene werkt zelfdiscipline
Voor de ander volledige vrijheid
En dan heb je ook kinderen die alleen op te voeden zijn als je als ouder, non-stop de touwtjes zelf in handen houdt.

En zelfs dan is het hopen dat zo iemand op latere leeftijd daar wat van geleerd heeft.

off topic, ineens moet ik denken aan een vroegere klasgenoot die niet mocht snoepen van zijn ouders, en toen die op zichzelf ging wonen altijd een voorraadkast vol snoep had. Ook dat soort dingen kunnen gebeuren

Opvoeden is vooral je best doen als ouder, maar het valt me op dat steeds meer ouders niet meer zelf willen nadeken hoe ze hun kind willen opvoeden, maar het aan anderen of technologie willen overlaten.

En dat kan prima werken, probleem begint wanneer mensen denken dat het gegarandeerd gaat werken, en ze niet verder kijken als dat niet zo is.

en soms zijn de ouders zelf ook het probleem, vanwege hun eigen opvoeding toen ze jonger waren

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 28 april 2025 16:40]

Ik vind het een goed idee, maar kan niet zo goed open source: appje installeren en zelf een NFC tags maken of gewoon een QR code.
Laat ik dit zeggen. Ik heb een hele poos in hetzelfde pand gewerkt, maar ik ben er nooit achter gekomen wat deze gasten roken.
Precies dat. Ik heb zelf geen kinderen maar zie wel hoe vrienden totaal niet daar mee bezig zijn. Of juist het totaal verkeerde voorbeeld geven door te zeggen dat de kinderen niet (meer) op hun mobiel mogen maar zelf wel de hele tijd erop zitten... Zal wel aan mij liggen dat ik dat niet begrijp.
Daar gebruik ik gewoon Google Family voor.

Kan je apps in blokkeren, tijdschema's instellen, schermtijd etc.. Waarom moeilijk met een NFC tag die je kwijt kan raken en een app waar je 90 euro per jaar voor moet betalen..
Het kan ook met iPhone. Wellicht als je een gemengd (telefoon) gezin hebt?

Maar het is wel absurd duur.
Weinig nieuwswaarde volgens mij, afgezien van de absurd hoge prijs voor iets wat volledig lokaal runt en helemaal niet lastig te ontwerpen is. Het lijkt mij dan ook dat Unpluq niet de klanten heeft waarop het heeft gehoopt en nu dit probeert? Dit zijn dingen wat Apple Parental Control bv. doet, maar dan kostenloos. Ik snap het nut niet echt van dit.
Hi! Jorn Rigter hier, oprichter van Unpluq.

Dank voor je reactie. Ik begrijp je punten en geef graag wat context.

Wat Unpluq onderscheidt van bestaande oplossingen zoals Apple’s Parental Controls:
  • Unpluq is volledig aanpasbaar aan individuele behoeften en werkt platform-onafhankelijk, dus niet alleen binnen het Apple-ecosysteem.
  • Wij richten ons op gedragsverandering, niet alleen blokkeren: de fysieke sleutels en apps van Unpluq maken mensen actief bewuster van hun telefoongebruik.
  • Bestaande oplossingen zoals Screen Time hebben beperkingen: veel gebruikers klagen dat instellingen makkelijk te omzeilen zijn en dat er weinig vernieuwing of verbetering komt vanuit Apple, ondanks herhaalde verzoeken van ouders en experts (voorbeeld).
Qua prijs: goede technologie ontwikkelen die veilig, effectief en gebruiksvriendelijk is, kost inderdaad geld. Unpluq is bedoeld als bewuste keuze voor gezinnen die willen investeren in een gezondere digitale balans. En gelukkig hebben we inmiddels een groeiende, betrokken gebruikersgroep die er veel profijt van ervaart.

Niet iedereen heeft Unpluq nodig – maar voor wie de bestaande gratis oplossingen niet voldoende helpen, kan het een waardevolle aanvulling zijn.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @JornR28 april 2025 21:29
Wij richten ons op gedragsverandering, niet alleen blokkeren: de fysieke sleutels en apps van Unpluq maken mensen actief bewuster van hun telefoongebruik.
Hoe dan gezien het blokkeren de "main feature" lijkt te zijn. Voor een echte gedragsverandering is zeer waarschijnlijk meer dan alleen een app en een blokkade nodig; namelijk vrij intensieve begeleiding en discipline.
Goede observatie – blokkeren is inderdaad slechts het begin. Unpluq-gebruikers besparen gemiddeld 1 uur en 20 minuten per dag, juist omdat het helpt bij gedragsverandering, niet alleen controle.

Ouders kunnen in het begin veel afschermen en stapsgewijs meer verantwoordelijkheid geven, wat zelfregulatie versterkt.

Daarnaast staat content en begeleiding voor ouders op onze roadmap – om hen te ondersteunen bij die ontwikkeling.
Maandelijks/jaarlijks betalen voor nfc tags en een offline app? En niet zo zuinig ook? Wat denken ze wel niet..? Dit is bij voorbaat al kansloos.
90 euro per jaar, voor iets wat Schermtijd gratis doet? Ja, dat gaat echt werken.


Qua prijs is dit gewoon echt geheel gestoord. Mooi dat het met een 'gratis' NFC tag komt (kosten ongeveer 10 cent om die te produceren) met een offline app. Ik zou zeggen verkoop het als een pakket voor 30 euro (eenmalig) en geeft het functies die Schermtijd niet heeft en je maakt een klein kansje.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 28 april 2025 21:50]

Een abonnement met simkaart dat het alleen via nfc-tag wordt gebruikt?
Een app verwijderen werkt dus niet? :P
Als je in het Apple ecosysteem zit dan lijkt me schermtijd instellen ook voldoende.
Gaan ze er overheen, dan kun je remote eventueel ook goedkeuren..
Veel handiger dan een tag overhandigen als je niet thuis bent.
Hi! Jorn Rigter (oprichter van Unpluq) hier – dank voor je reactie!

Voor sommige ouders in het Apple-ecosysteem werkt Schermtijd inderdaad prima. Zoals ik in een andere reactie zei, heeft Screen Time wel wat beperkingen: veel gebruikers klagen dat instellingen makkelijk te omzeilen zijn en dat er weinig vernieuwing of verbetering komt vanuit Apple, ondanks herhaalde verzoeken van ouders en experts (voorbeeld).

Tegelijk zien we dat juist het fysieke aspect van Unpluq veel impact maakt bij gezinnen die het gebruiken: het letterlijk moeten pakken van een fysieke sleutel of tag maakt het gebruik van afleidende apps minder automatisch. Dat zorgt voor meer bewustwording en zelfregulatie, in plaats van alleen controle op afstand. Vooral bij tieners blijkt dat verschil verrassend krachtig te zijn.

Je hebt wel een goed punt: voor ouders die niet altijd in de buurt zijn, zou een remote functionaliteit juist weer wél handig kunnen zijn. Dat is ook iets waar ik over nadenk voor toekomstige versies – om het beste van beide werelden wellicht te combineren.

Dank voor het meedenken!

[Reactie gewijzigd door JornR op 29 april 2025 09:12]

Wat gebeurt er als die kids de Unpluq app van hun telefoon afmieteren? Of is dit obv parental controls geblokkeerd? Überhaupt lijkt me dit functionaliteit die te dupliceren is obv NFC tag icm opdrachten app en focus standen.

P.s. ik moet @JornR nageven dat hij zijn product hier netjes, duidelijk en bescheiden vertegenwoordigt. Als nerd ouder is dit wellicht bij benadering ma te bootsen, maar als leek wil je gewoon iets dat simpel werkt.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 28 april 2025 20:43]

Hi! Jorn hier – dank voor je scherpe én vriendelijke reactie, waardeer ik echt.

Goede vraag: wat als kinderen Unpluq verwijderen? Op Android blokkeren we verwijderen via device admin en voorkomen we dat die toestemming wordt ingetrokken met accessibility permissions. Op iOS gebruiken we Apple’s Screen Time API (beschikbaar sinds iOS 15), waarmee ouders het verwijderen van de app kunnen blokkeren. Kortom: het is stevig dichtgetimmerd, met parental control in de basis ingebouwd.

Je hebt helemaal gelijk dat sommige dingen technisch te dupliceren zijn met een NFC-tag, shortcuts en focus modes – en als je handig bent, kun je daar ver mee komen. Maar we merken dat veel ouders (zeker buiten de tech-nerd bubble 😉) juist blij zijn met een oplossing die out-of-the-box werkt, zonder zelf te hoeven knutselen of zich zorgen te maken over omwegen of updates die iets breken.

Unpluq is er niet om de creatieve nerd-oplossing te vervangen, maar om een praktische, veilige en gebruiksvriendelijke optie te bieden voor wie daar behoefte aan heeft.

Nogmaals dank voor je doordachte reactie!
Waarom niet een apart wifi netwerk voor de kids? Plus daarbij een PiHole? Dan kan je reguleren wat ze kunnen doen op die vlan.

En je kan hun wifi uitzetten mocht het de spuigaten uit lopen. En geef ze een beperkt data bundeltje... Die is snel op met wat YT en andere sociale media.
Hi! Jorn Rigter hier – toffe suggestie, en zeker eentje die ik vaker hoor van technisch onderlegde ouders.

Oplossingen zoals een apart wifi-netwerk + PiHole (of VLAN + firewallregels) kunnen inderdaad effectief zijn, zeker in combinatie met een beperkte databundel. Je hebt helemaal gelijk: dat kan veel controle geven, mits je handig bent met netwerken en het goed blijft onderhouden.

Een mooie Nederlandse startup die zich hier ook op richt is Myndr – zij focussen op netwerk-gebaseerde filtering via een fysieke schakelaar op de router. Dit werkt absoluut goed voor sommige gezinnen.

Tegelijk hoor ik van ouders ook een paar terugkerende uitdagingen bij deze aanpak:
  • Technische drempel: het vergt behoorlijk wat kennis om zo'n systeem op te zetten én actueel te houden.
  • Makkelijk te omzeilen: zodra kids op mobiel internet (4G/5G) zitten of bij vrienden zijn, ben je je zicht en grip kwijt.
  • Beperkte gedragsbeïnvloeding: dit reguleert toegang, maar helpt kinderen niet altijd om zelf bewuste keuzes te maken.
Unpluq sluit daar eigenlijk mooi op aan: we richten ons op het versterken van zelfregulatie, juist op het apparaat zelf. Geen netwerk nodig, geen hackbare omwegen, en bedoeld als laagdrempelig hulpmiddel voor ouders die wél grip willen, maar niet per se alles zelf willen bouwen.

Dank voor je scherpe input 🙌
Makkelijk te omzeilen: zodra kids op mobiel internet (4G/5G) zitten of bij vrienden zijn, ben je je zicht en grip kwijt.
Niet perse. Installeer een vpn (wireguard voor ios en WG tunnel voor android) op hun mobiel. De vpn wordt actief als er geen verbinding is met een vertrouwd ssid. Verberg het icoontje als de vpn actief is. De vpn stel je zo in dat hun data loopt via je eigen thuisnetwerk over hun vlan.

Het kost wat tijd en technisch inzicht. Maar het geeft je als ouder de mogelijkheid om je kinderen te helpen langzaam bekend te worden in de digitale wereld.

[Reactie gewijzigd door BestevaerNL op 29 april 2025 10:40]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn