Bpost geeft webshops mogelijkheid om extra beveiligde pakjes op te sturen

Bpost geeft webshops die pakjes via het Belgische postbedrijf versturen, de keuze om zendingen met een extra beveiliging op te sturen. Via de Secure Delivery-optie krijgen de ontvangende klanten een identificatiecode toegestuurd die bij een levering moet worden getoond.

Klanten die de nieuwe Secure Delivery-optie hebben gekozen, krijgen volgens VRT NWS na het plaatsen van de bestelling een zescijferige code of bijhorende QR-code opgestuurd via e-mail en de My bpost-app. De code wordt tweemaal verzonden: de eerste keer zodra de bestelling bij de webshop vertrekt en een tweede keer op de dag van de levering zelf. De code kan worden doorgestuurd naar huisgenoten of familieleden, maar het pakje wordt uitsluitend afgeleverd op het adres dat bij de bestelling werd doorgegeven. Webshops zijn vrij om de Secure Delivery-optie te activeren voor hun klanten. Het is ook mogelijk om de nieuwe leveringsoptie enkel met pakjes met een hoge waarde te activeren.

Bpost heeft de nieuwe optie geïntroduceerd om pakketfraude tegen te gaan. Via pakketfraude proberen kwaadwilligen pakketjes van andere mensen te onderscheppen. Sommige kwaadwillenden laten pakketjes leveren bij een nietsvermoedend slachtoffer en kiezen voor de achteraf betalen-optie. De criminelen halen het pakketje dan zelf op, maar laten het slachtoffer wel de factuur betalen.

Door Jay Stout

Redacteur

28-04-2025 • 14:57

135

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (133)

133
129
54
5
0
72
Wijzig sortering
Ik heb deze week toevallig een pakketje gekregen van PostNL waar ik een driecijferige code voor kreeg per mail.

De bezorger mocht het pas overhandigen nadat hij de code op z'n terminal invulde. (Zo kan de bezorger dus niet per ongeluk het verkeerde huis hebben of een kwaadwillende bezorger ook minder makkelijk per ongeluk een pakketje bij z'n maat afleveren, want die maat heeft de code niet, en de bezorger zelf ook niet.)
Bpost zorgt nooit voor problemen bij mij.

PostNL daarintegen laat alles gewoon rondslingeren. Ik woon aan een drukke bushalte en ze leggen zo goed als altijd de pakjes voor mijn voordeur zonder aan te bellen terwijl ik thuis ben. Ook heb ik al meerdere keren een pakje met de buren moeten gaan ruilen omdat ze niet opletten en alles maar lukraak leveren.
VOOR DIT (BELANGRIJK EN BREEKBAAR) PAKKET IS EEN HANDTEKENING VEREIST.

Doos ligt gewoon op de mat in de regen ...
Het idee met codes is dat de bezorger deze niet weet. De ontvanger dient de code aan de bezorgen te geven zodat hij de bezorging correct kan afmelden op zijn toestel. Zonder code geen bezorging, het lijkt mij redelijk waterdicht om de vele problemen met pakketbezorging aan te pakken, het is gewoon erg jammer dat dit blijkbaar nodig is en mensen hun werk niet netjes kunnen doen.
Hoop wel dat ze voor de bezorgers iets meer tijd inplannen voor het afleveren van het pakket. Want de ontvanger moet natuurlijk eerst de code weer opzoeken, of een andere bewoner zoeken die de code boven water kan toveren. Dat kost al snel paar minuten extra per pakket.
Want de ontvanger moet natuurlijk eerst de code weer opzoeken, of een andere bewoner zoeken die de code boven water kan toveren. Dat kost al snel paar minuten extra per pakket.
Het lijkt mij dat een smartphoneapplicatie de code kan ontvangen als pushbericht zodra de bezorger in de buurt is. Zoiets kan het over de linie heen wat vlotter maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 april 2025 20:46]

Klopt. Er wordt geen prijs vermeld maar deze "service" zal een lieve cent extra kosten. Mooie manier voor de postbedrijven om extra te verdienen aan een service die niet nodig zou zijn als ze hun reguliere werk wat beter zouden doen.
Leuk dat de consument er extra voor betaald maar zolang die bezorgers nog steeds een x aantal pakketjes per route moeten afleveren binnen een bepaalde tijd staan ze nog steeds gehaast voor mijn deur (niet onredelijk overigens). Waarschijnlijk gaan ze de bezorgers niet significant meer tijd geven voor die pakketjes waardoor ze zich nog steeds opgehaast voelen/gedragen.
Uiteraard, dat noemen ze waarde creatie :)
In Portugal hebben de pakketjes van CTT de code bij aflevering al langer, kost niets extra.
Het is niet alleen dat de bezorger zijn werk niet doet. Het grootste probleem zijn de fraudeurs achter de voordeur die dan claimen dat ze het pakket nooit hebben gehad. Tuurlijk zitten er rotte appels tussen, of bezorgers die domme fouten maken. Maar het gros van de problemen zitten achter de voordeur. niet bij de bezorger.

Nu hebben ze de code willes en wetens ingevuld en waren zij de enige die die code ter beschikking hadden. Nu hebben de webshops en de vervoerders daar de mogelijkheid aan te geven dat ze terugbetaling weigeren.

[Reactie gewijzigd door DeBers op 28 april 2025 15:15]

Als er doos voor je deur staat aan een ietwat drukek straat duurt het echt niet lang voor die weg is. Dat afschuiven op 'fraudeurs die beweren het pakje niet gehad te hebben' is een beetje veel te kort door de bocht...
Ik probeer niet te ontkennen dat wat jullie overkomt niet legitiem is. En het is zeker vervelend. De bezorgers gaan zeker wel eens buiten hun boekje. Maar je moet je realiseren dat de totale verliezen aan diefstal de honderen miljoenen in lopen jaarlijks.

De fraudeurs verpesten het voor de normale ontvangers. Want die maken misbruik van het feit dat jij bijvoorbeeld een bakje hebt. Hoe, kan ik je niet vertellen. En dat wil ik ook niet.
Ik vind het vooral frappant dat je vroeger voor zowat alles moest tekenen voor ontvangst. Dat is met de covid periode begrijpelijk volledig afgeschaft maar mogen ze van mij gerust opnieuw invoeren. Is zowel de ontvanger als de bezorger ineens beschermd.
Ik snap dat je dat denkt, maar het tegenovergestelde blijkt waar.
Er zit geen enkele juridische waarde achter. Neem het geval dat er een kruisje staat. Hoe ga je bewijzen wie dat kruisje heeft gezet? A/B test hebben uitgewezen dat het niet veel toevoegt op zowel leverbetrouwbaarheid als verloren kosten. Daarnaast wil je de ontvanger niet belasten met het checken van handtekeningen of het wel of niet klopt. Vanuit happy flow natuurlijk een leuke gedachte. Maar wat als de ontvanger agressief wordt.

Het product bestaat nog steeds. Het heet handtekening voor ontvangst. Maar weinig webshops maken er nog gebruik van. Telecom is naar identificatie voor ontvangst gegaan bijvoorbeeld.
Ik denk persoonlijk toch dat we eerder daar de oplossing moeten zoeken. Ik snap je punt van tekenen met een kruisje, maar dat is toch niet rechtsgeldig? Dat is namelijk niet de handtekening die op je identiteitskaart staat. Als ik in winkels of een iets duurder pakket ging vroeger moest ik ook gewoon mijn identiteitskaart voorleggen, heb ik geen probleem mee op zich. Liever dat dan iedereen het zomaar kan meenemen.

Die code is nu eigenlijk een alternatief hier wat je nog minder of helemaal niet kan gokken. Dus op zich zelfs nog veiliger. Wat mij betreft voor alle pakketjes doorvoeren :).

Snap dat dit allemaal is afgevoerd om sneller te kunnen leveren maar ik ben persoonlijk ook van mening dat bestel vandaag, morgen geleverd ook de schop op mag. Dat hoeft voor mij helemaal niet. Doe er gerust een dag bij als het dan allemaal wat veiliger en handiger voor iedereen is.

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 28 april 2025 17:06]

Als je een pakket ophaalt op een afhaalpunt, scannen ze vaak de QR-code op je rijbewijs (bevat het documentnummer). Dan kun je achteraf in elk geval bewijzen dat iemand met dat document, het pakket heeft afgehaald. Tuurlijk kan het rijbewijs gestolen zijn, maar dan moet de pakketpuntmedewerker even 2 tellen kijken of de foto ongeveer overeenkomt.
Een postbezorger zou met een pakket 'handtekening voor ontvangst' ook die code kunnen scannen. Dan weet je in elk geval wie het heeft. Tuurlijk, PostNL krijgt niet zomaar die gegevens, maar bij een aangifte kun je dat nummer wel overleggen. Het schrikt de Wannabe-fraudeur in elk geval af.

Verder denk ik wel dat dit allemaal losstaat van 'vandaag besteld, morgen in huis'. Als het afleveren inderdaad langer duurt daardoor (stel 2x zo lang), dan zijn er 2x zoveel mensen nodig om te bezorgen. Je kunt dat niet oplossen door te zeggen dat het 1 dag later komt dan de volgende dag, want er komt dan namelijk elke dag 1 dag extra bij. Dat gaat stapelen en vervolgens komen pakketjes nooit meer :-)
Die optie was er vroeger wel, heette een legitimatiezending. Paspoort/rijbewijsnr noteren, krabbel en door. Echter mocht een postbezorger dat niet doen nadat die was ingevoerd (want kost minder per uur), dus moest iemand van de pakjesbus ervoor opdraven.
Echter zie ik die dingen niet meer, bankpassen et cetera gaat nu per normale post, en die moet je online activeren.
Ik snap je punt van tekenen met een kruisje, maar dat is toch niet rechtsgeldig? Dat is namelijk niet de handtekening die op je identiteitskaart staat.
Een handtekening die je voor een pakketje krabbelt hoeft niet op die van je identiteitskaart te lijken. Je mag kruisjes zetten, poppetjes tekenen, etc. Allen zijn even rechtsgeldig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 april 2025 20:47]

Zelfs je handtekening hoeft niet te lijken, stond laatst nog in een blog van Arnoud E
Dat is meer een probleem met modern Nederland waar alles wat los zit weggehaald wordt en blijkbaar acceptabel is.
Inderdaad. Ze hebben een bezorgplicht als transporteur en niet een donder-maar-neer-plicht, als ze dat laatste niet zouden doen (in navolging van de praktijken in de VS) dan zou deze service helemaal niet eens nodig zijn.

Ik snap dat bezorgers het allemaal zo snel mogelijk willen doen, maar je pakket zo maar op de straat zetten / in de bak dumpen / aan de andere kant van de wijk bezorgen zonder melding is niet zoals het hoort.
Dus dat de vaste PostNL bezorger bij ons de pakketjes eerst bij de deur neer pleurt (letterlijk) dan past scant en direct weg loopt ligt aan mij als ontvanger? Dit zie ik letterlijk iedere keer gebeuren zonder uitzondering.

Als hij gewoon eerst netjes het pakketje scant ziet hij duidelijk staan dat het pakketje in een aparte bak mag ;) En ja dit probeer ik hem uit te leggen maar meneer kan geen Nederlands en negeert je ook gewoon als je tegen hem praat.

En ja ik ben dan gewoon thuis maar stel je voor dat je aanbelt want dat kost natuurlijk tijd. Het is dat de deurbel beweging ziet en ik het dan kan terug zien als ik ineens een melding krijg dat het pakketje er is.

En dan denk je dat PostNL er vast wel iets aan doet na meer dan 10 meldingen maar dan heb je het mis hoor :)
De vaste postnl "drive-by shooter" hier zou als het kan de pakjes zelfs door de ruit naar binnen gooien zonder te stoppen.
Echt lachen die kerel is zo snel voor ik de bel hoor en kan opstaan uit mijn trouwbare ikea markus is hij al verdwenen met de noorderzon.
Tot die eene keer heb ik echt liggen wachten en spurtte naar de voordeur toen ik zijn witte Peugeot Expert de straat zag binnen driften...
Heel geniepig zwaaide ik de deur open en zei GOEIEDAG en die kerel deed het bijna in zen broek.
De UPS hier zegt altijd dat wij niet thuis waren, maar zijn dan aantoonbaar niet in de straat geweest. Ophaalpunt 15 minuten rijden. Denk maar niet dat UPS wat met de klachten doet...

Daar gaat zo'n systeem helaas weinig bij helpen.
Het is niet alleen dat de bezorger zijn werk niet doet. Het grootste probleem zijn de fraudeurs achter de voordeur die dan claimen dat ze het pakket nooit hebben gehad. Tuurlijk zitten er rotte appels tussen, of bezorgers die domme fouten maken. Maar het gros van de problemen zitten achter de voordeur. niet bij de bezorger.
Vast... Liep vanmiddag nog ff naar de supermarkt voor een broodje. Onderweg 3 pakketjes in de hal van het appartementencomplex gezien en bij het gebouw verderop lagen de pakketjes gewoon buiten op straat.

Maar tuurlijk, het ligt aan de ontvanger die liegt dat het pakket nooit is ontvangen. Niet de bezorger die het pakket op plekken achterlaat waar het door iedereen gejat kan worden.
Dat ze de code hebben, zegt toch niks over het pakket? Stel dat de webshop een leeg pakket of halfleeg pakket verstuurt, dan mogen ze terugbetaling alsong weigeren, puur en alleen omdat je de "code" aan de bezorger overhandigde?
Klopt, maar "de doos was leeg" is een héél stuk lastiger om te claimen dan "het pakket is niet aangekomen".

Distributiecentra hebben vaak een "steriele werkvloer". Je gaat altijd met lege zakken naar binnen, dus als er iets in je zakken zit als je naar buiten gaat, is het gestolen. Een product dat niet in het pakket gaat, kan dus niet zomaar het magazijn verlaten.

Alle acties worden nauwkeurig bijgehouden. De webshop weet precies welke medewerker jouw pakket heeft gevuld, op welk tijdstip, en bij welk pakstation. Het is daardoor niet een "één van de honderd mensen heeft wellicht iets met het pakket gedaan", maar "Pietje heeft wellicht om 09:36 bij Station A tijdens het inpakken iets raars gedaan.

Daarnaast hangt zo'n magazijn vol met camera's. Als het product jouw pakket in is gegaan, dan zijn daar waarschijnlijk beelden van - tot aan het moment dat het pakket gesloten en al naar de vervoerder gaat.

Bij de bezorging kan véél meer fout gaan. "Bezorgd op het adres" is in de praktijk vaker "bezorgd bij de buren", "onder de mat", of "in de GFT-bak". De verkoper kan niet bewijzen dat de bezorger niet gefraudeerd heeft, dus is deze eigenlijk gedwongen om de koper te geloven als deze claimt dat het pakket niet is bezorgd.

Met zo'n code los je dit gat op. De bestelling is alleen bezorgd als de bezorger de code heeft doorgegeven, en de enige manier om de code te krijgen is van de koper - die dan direct het pakket krijgt. Zolang de bezorger geen code heeft, is deze verantwoordelijk voor het pakket.
Alleen draagt de verzender in de meeste gevallen ook de verantwoordelijkheid over de inhoud op het moment van leveren. En daar wijzigt deze code niets aan. Omdat de postdienst geen enkele duidelijke extra verantwoordelijkheid naar de ontvanger en verzender aflegt als de code bij aflevering correct is maar tijdens het vervoer de inhoud is beschadigd of verdwenen. De code lijkt vooral bedoeld als extra zekerheid dat de verpakking is afgeleverd.
Voor een grote webwinkel zal het wel zo gaan. Maar ik verwacht echt niet dat kleinere webwinkels ook zo werken.

Daarnaast zijn er andere manieren om een "leeg" pakket te krijgen. Folie netjes openmaken, product eruit, iets anders erin voor gewicht als dat nodig is, folie dicht smelten en weer terug sturen. Die wordt dan weer opnieuw verkocht want het zit nog dicht. Als jij dus zo een pakket krijgt dan heb je ook een "leeg" pakket zonder dat de magazijn medewerkers iets verkeerd gedaan hebben. Dus er is toch geen garantie dat video's iets kunnen bewijzen.
Tuurlijk zitten er rotte appels tussen, of bezorgers die domme fouten maken. Maar het gros van de problemen zitten achter de voordeur. niet bij de bezorger.
Nietes.
Ga toch weg met die onzin
Waarom is dat onzin? Als je je met fraude en fraude methodes bezig houdt is het heer normaal dat je een NDA ondertekend. Daarnaast ga ik op een publiek forum niet smijten met cijfers. Het enige wat ik aangeef is dat na jaren werkzaam te zijn geweest bij zowel PostNL Pakketten als de grootste webhop van Nederland ik redelijk wat data inzichtelijk heb gehad over het totaal " verlies" in Nederland en de oorzaken hierachter.
Ik bagetaliseer niet wat er mis gaat bij bezorgers. Het is heel vervelend voor de ontvangers dat de bezorgers er de kantjes van af lopen. Maar dat staat oprecht in het niets bij de verloren waarde op apple producten etc. Je kan je niet voorstellen wat voor trucs fraudeurs uithalen.

[Reactie gewijzigd door DeBers op 29 april 2025 11:09]

Precies. Toen ik bij Amac een tijd geleden wat dure Apple spullen bestelde kwam dit via Trunkrs en daar kreeg ik een aflevercode die ik aan de bezorger moest geven. Pas toen kon hij afvinken dat het pakket geleverd was.
Dit zou ik standaard aanzetten. Kan je alleen niet meer laten bezorgen bij de buren, maar dat doe ik al nooit. Hoevaak er wel niet iets voor de deur wordt gezet is schandalig.
Sinds covid kan ik het mij niet meer herinneren. Staat altijd aan de deur zonder dat ze wachten. Dan lees je soms ook dat de bezorger een briefje achterlaat als hij niet kon bezorgen, nog nooit wat in de brievenbus gehad.

Vind dit alvast een goeie zaak. Er zijn er vast en zeker die de job wel goed uitvoeren(vooral bpost doet bij mij de laatste jaren gewoon netjes). Maar je hebt ook nog een hele hoop cowboys vrees ik. Het is al zover gekomen dat als ik niet zie met welke koerierdienst er geleverd wordt, ik het zelf wel afhaal. Ik loop het risico gewoon niet meer. Dan hebben ze maar wat inkomsten minder :)
Als je de code deelt met je buren, dan is het wel mogelijk...
Dit zou dus standaard moeten zijn ipv dat er weer voor betaald moet worden
Dan legt de bezorger het pakketje gewoon neer, status blijft in: Wacht op bezorging. Sommige bezorgers hebben gewoon lak aan alles. Soms hebben ze ook weinig keuze omdat ze alles op tijd moeten leveren (met onrealistische KPI's)...
Dat is mijn punt juist. Ze zouden dit voor PostNL moeten doen. Bpost is gewoon een goed bedrijf dat netjes aanbeld en een bon achterlaat om je pakje op te halen mocht je niet thuis zijn.
De bezorger kent mijn handtekening ook niet, zou toch op moeten vallen wanneer de halve route eenzelfde krabbel zet...
Wat is er waterdicht aan als de bezorger het pakket hoe dan ook ergens kan achterlaten zonder de juist ontvangstcode te hebben (ontvangen)? Want dat zo 4aken poststukken nu ook al zoek terwijl een uniek bewijs voor ontvangst zoals handtekening of code bij een pakketautomaat nodig is.
Het huidige is ook waterdicht: de afnemer moet een identiteitskaart tonen, tekenen en gedaan.
Waarom doen ze het dan niet standaard, vraagt u? Het kost te veel tijd, hun mensen krijgen dan een pak minder pakketjes op dezelfde tijd bezorgd (al moet ik zeggen dat BPost van alle leveranciers het kwalitatief zeer goed doet).
Nu wil BPost een extra betaling krijgen om ervoor te zorgen dat hun pakketjesbezorgers het effectief fysiek afgeven.
Het komt erop neer: ze zijn beu dat hun eigen procedure, waarbij ze snelheid boven veiligheid prefereren en de kost van 'verloren' pakketjes waar ze zelf voor opdraaien er maar bij nemen, aanpassen in: betaal ons als ge wilt dat het deftig wordt afgeleverd zoals voorzien...
Dat gezegd hebben: geen enkel postpakjesbedrijf is zo slecht als PostNL, zij zijn de meest luie leveranciers (ze leveren nooit in het punt dat ik aangeef dat ik wil dat ze leveren, het is elke keer random ergens anders, wss zodat het voor hen efficiënter is (maar voor mij niet...)...)
DHL heeft ook zo'n systeem, MediaMarkt maakt hier veel gebruik van. Dacht altijd dat het waterdicht was, tot vorige week. Bezorger meldt eerst dat de code niet correct is. Komt vervolgens een uur later opnieuw langs en legt het pakket bij de voordeur en weg is die. Einde van de avond opeens melding in de DHL app dat pakket zojuist bezorgd is. Doodleuk handmatig doorgezet dus. Gaat je extra beveiliging, linea recta de prullenbak in.
Ik snap wat je zegt maar laten we wel even eerlijk wezen dat bezorgbedrijven het daar naar gemaakt hebben. Niet de mensen. Geef bezorgers een fatsoenlijk loon, contract, voorwaarden, werkomgeving, etc. etc. en 95% van de problemen zijn opgelost.
PostNL maakt je er ook regelmatig op attent dat je zgn "bezorgvoorkeuren" kan instellen.

Dan kan je (in theorie) als je niet thuis bent het naar een PostNL verzamelpunt laten sturen. De praktijk is echter dat bezorgers het pakket gewoon voor de deur droppen en soms aanbellen maar altijd hard weglopen.

Die "bezorgvoorkeur" is een zinloze optie.
Hier werkt de bezorgvoorkeur prima, alles gaat direct naar het ophaalpunt zonder het eerst bij mij aan te bieden. Het is wel een herroutering tijdens het sorteerproces in plaats van een taak voor de bezorger die bij m'n voordeur staat, wellicht maakt dat een verschil.
Bij bpost werkt dat wel erg goed. Tot nu toe altijd netjes geleverd. Verschil is denk ik ook dat de meeste pakketjes(als ze niet al te groot zijn) door de vaste postbode geleverd worden die je toch nog enigzins kent.
PostNL heeft zo rond november vorig jaar hun app gesloopt door je niet meer je PostNL van keuze te laten kiezen... tot afgelopen week toen ze het als ""nieuwe feature"" hebben gelanceerd. Helaas is dat maar voor de helft gedaan en kan je het alsnog niet kiezen bij "Als je niet thuis bent".

Ik snap oprecht niet waarom PostNL de functionaliteit eerder uit de app heeft gehaald en het nu als een nieuwe, halfbakken, feature lanceert. Bij mij zet dat meer kwaad bloed dan dat het repareert ten aanzien van hun reputatie.
Melding maken dat je pakket nooit hebt ontvangen. Dit moeten ze namelijk bewijzen met je handtekening.

[Reactie gewijzigd door marcovit op 28 april 2025 16:05]

Dat is natuurlijk fraude en ga ik niet mee akkoord. ;)
Briefjes in je postbus steken waarin staat dat je niet thuis was en het dan maar in een random ophaalpunt moet gaan halen ipv in je duidelijk aangemerkt geprefereerd punt, is ook fraude en een waste of money, time and energy.
Haha, dat is toch grappig? Dit moet je als humor zien.
Moet wel zeggen dat het label breekbaar niet veel waarde heeft, zelfs tork rollen heb ik hiermee gelabeld gezien.
Heb ooit een doos met 6 flessen whisky door de deur zien vliegen :) en vroeger ooit een 'autokrik' besteld die heb ik uit de doos zien vliegen de grond op.
Dit heb ik ook een aantal keer gehad, dat je moet tekenen voor een pakket en dan zie je in de app "uw pakket is bezorgd" met een handtekening van de bezorger zelf terwijl het pakketje nog niet bezorgd was.

Als je dan een klacht indient bij PostNL daarover krijg je een standaard antwoord maar wordt er niets mee gedaan.

Je kan beter DHL of DPD als pakketdienst hebben (hier bij mij dan) want die doen hun werk wel gewoon goed en bezorgen zonder problemen en tekenen niet voor een pakketje waar jij voor moet tekenen.
Daarom doe ik nu dus of servicepunt, afhaal automaat en/of achteraf betalen. Wil eerst het pakketje hebben.
PostNL zorgt nooit voor probelmen. Bpost daarintegen stop vaak een briefje in de bus met de boodschap dat ik niet thuis was, terwijl ze niet aanbellen en ik atlijd thuis ben, omdat ik thuis werk. Ik heb ook een camera waarop ik het kan zien.
Postnl, belt aan en gelijk briefje door brievenbus en hij liep weg. Ik stond toevallig achter de deur en ik floot hem terug. Hij schaamde zich rot. Ik heb hier gelijk een melding van gemaakt.
Met zo een melding doen ze niets helaas.
Helaas is dat de praktijk bij alle bezorgers. Zo ook bij DHL als ze weer eens een pakketje in een groene bak of papierbak dumpen - die nota bene niet eens van mij is maar van de buren. Ben hierdoor al meermalen bijna een pakketje kwijtgeraakt en ze vinden het kennelijk de meest normale zaak van de wereld... te krankzinnig voor woorden.

Andere situatie heeft zich vorig jaar bij mijn broer en ouders voorgedaan waarbij pakketten gewoon in de regen werden neergezet op de stoep terwijl ze niet thuis waren. Ook dan geeft DHL geen enkele vorm van response. Waar mogelijk vermijd ik DHL.
Je kunt je eigen postvak of postbus van PostNL laten inbouwen en je postbode heeft een key om je postvak/bus te openen en je pakket erin leggen. Dat heb ik laatste tijd van gehoord. Lijkt me wel handig in je drukke omgeving.
Of je kunt ook je pakketen voortaan bij je favoriete postpunt laten bezorgen, wanneer je een bericht van je postbode krijgt, kun je het zelf ophalen ---> via mobiele app van PostNL te regelen

Gevonden: https://www.postnl.nl/campagnes/pakketkluis/
Dus het was niet postbus of postvak, het heet dus pakketkluis.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 28 april 2025 15:32]

Laatst geregeld, Lever bij af bij pakket automaat.. Ding vol blijkbaar = pakket 4 km verder op terwijl er een Primera met pakketpunt tegen over zit...

Handig joh!
Of thuis in je pakketkluis laten bezorgen. Zie link in mijn reactie boven, net gevonden.
90 euro voor een stalen doos met een slot waar lockpicking lawyer de bevingen van krijgt. En ook de deksel lijk je ook wel gewoon met een koevoetje zo open te wrikken met die paar puntlassen dat die deksel vast zit.

Ik ben wel gewoon thuis als ik een pakketje bestel :)
Blijkbaar acceptabel in Nederland dat iets opengebroken wordt en weggehaald wordt. Rare individualistische samenleving. Veranderd dat nog ooit terug?
hehehe dat toestand had ik ook eerder gehad. Oh god wat hadden we zo erg gemopperd.

En onlangs kregen we opnieuw een mail waar we als postpunt willen. Hopelijk hebben ze deze keer echt naar ons geluisterd.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 28 april 2025 15:37]

Die primera is ook geen grot van alibaba he. Als zo'n automaat vol zit en de postbode komt met 50 grote dozen aan zetten zegt zo'n ondernemer op een gegeven moment ook "sorry, mijn opslag zit al vol". Er wordt zo achterlijk veel besteld en er zijn best veel mensen die een dag of vijf later aan komen kakken met "ik had niet eerder tijd", al die tijd staat zo'n winkel gewoon bomvol. En dan kan het gebeuren dat je wat verder moet rijden ja.
Of de bezorger is niet eens in die straat geweest omdat ie te weinig pakketten voor die straat had om het lonend te maken. Ik maak het regelmatig mee dat mijn pakketten bij een afhaalpunt belanden hoewel ik gewoon thuis was.
Of het afhaalpunt dichtbij zit in een ander postcodegebied waardoor het bij een punt verderop terechtkomt.
1: 't is uitverkocht
2: het bericht gaat over bedeling in België en de pakketkluis is enkel beschikbaar in NL.
Dus omdat PostNL z'n werk niet deftig doet moet ik kosten gaan maken aan mijn huurwoning?
Zelfde ervaring hier. Ooit een pakket gevonden tussen de bloemen in de tuin omdat PostNL het gewoon over de schutting had gegooid. Met Bpost nog nooit zoiets meegemaakt.
Ik heb dat nooit met PostNL, wel met DPD en Colis Prive.
Ik laat altijd alles brengen bij een postpunt. Anders krijg ik vaak de melding dat ze aangebeld hebben maar mij niet konden bereiken en dan mag ik nog een dag wachten en naar het postpunt gaan.. Ik begrijp best dat het ook voor hen soms zéér druk is. Daarom met postpunt en ik moet zeggen soms loopt eens iets mis maar het valt goed mee.
Niet alleen PostNL.

PostNL: belt het belpaneel langs, deur gaat open, schuiven de boel naar binnen, melden dat mensen thuis / niet thuis waren (afhankelijk van hun "mood").

UPS: brengt pakket naar het ophaalpunt dat het verst af ligt van mijn locatie (terwijl dit volgend het bezorgen ook nog niet mag).

DHL: Doet vaak helemaal geen moeite, dumpen het zo snel mogelijk.

GLS: Bellen aan, wachten 2 seconden en vertrekken

Allen: melden als "niemand aanwezig" terwijl je de hele dag hebt zitten wachten.

Maar is dit enkel de fout van de bezorger, of de "dwang" van de werkdruk? Niet dat dat voor mij relevant is, niet dat dat het goed praat, maar het is in ieder geval deel van het probleem.
Bpost zorgt nooit voor problemen bij mij.
Bij ons op het werk worden er op het einde van het jaar veel dure telefoons, tablets, laptops, etc ... besteld via het cafetaria plan ... het is altijd een beetje een loterij: gaat mijn pakje spoorloos verdwijnen in het sorteercentrum van bpost of niet? (volgens mij weten ze in sorteercentrum heel goed welke pakjes dure artikelen bevatten) Bij mij was dit de vorige keer het geval met mijn telefoon, en ik was toen ook niet de enige.
... ze leggen zo goed als altijd de pakjes voor mijn voordeur zonder aan te bellen terwijl ik thuis ben.
Is bij mij met bpost ook het geval hoor. Pakje ligt aan de voordeur, ze bellen en zijn weg. Maar ik begrijp dat die mensen ook wel onder druk staan om alles geleverd te krijgen. Heeft ook weinig te maken met bpost/postnl maar meer met de individuele koeriers.

[Reactie gewijzigd door spoonman op 29 april 2025 09:33]

If you pay peanuts you get monkeys.
Ligt aan de bezorger. Postnl nooit problemen bij mij, dhl vaak slordig echter laatste paar keer een andere bezorger en toen ging het ook goed.
wat een ellende lees ik hier... ben ik dan echt de enige die over het algemeen vriendelijke bezorgers aan de deur krijgt, waar het nog nooit voor de deur gedumpt is (tenzij ik het zelf vraag met een briefje op de bel) en waar het doorsturen naar een PostNL punt meestal goed werkt? ja tuurlijk gaat het wel eens mis, maar meestal niet.
Nee dat ben je niet. Meer dan 98% van de pakketjes komt gewoon netjes en op de afgesproken dag aan.
Het is nou eenmaal zo dat de klachten snel boven komen drijven en de complimenten niet.
Hoe kom je aan 98%? Is dat onafhankelijk onderzocht? Of gok je?

Aan cijfers van de postbedrijven zelf zou ik geen enkele waarde hechten. Ze hebben er belang bij om de problemen met bezorging onder het tapijt te vegen en te doen of alles koek en ei is. Ik durf uit eigen ervaring te beweren dat het echte cijfer ver onder de 98% zit. Daarmee bedoel ik niet dat er zoveel verdwijnt (dat is mijn ervaring dan weer niet) maar wel dat de bezorgers een loopje nemen met afgesproken bezorgdagen en dat soort zaken.
Ik heb redelijk recent 2x na elkaar een apple watch besteld. 2x is die blijven ‘hangen’ op het postsorteercenter in Antwerpen. Beide waren van Coolblue. Na 2x proberen heb ik het rechtstreeks via Apple besteld. Deze kwam gelukkig wel aan. Coolblue heeft het geld 2x terug gestort.

Ik wil niet weten hoeveel duizenden producten er zo gestolen worden. Een leuke bijverdienste van zo’n postsorteerder.

De levercode los wel een ander probleem op. Ik kan de postpode op afstand binnenlaten in een stukje gang met een slimme deurbel. Maar zodra ze mijn handtekening nodig hebben lukt dat niet. Nu kan ik via de deurbel de postbode het pakketje veilig laten wegzetten.
ze hebben je handtekening niet nodig, maar een code en die kan je waarschijnlijk wel afprinten en in dat stukje gang ophangen?
Ben benieuwd hoe dat in de praktijk werkt.
Een handtekening vragen, leeftijd controleren, etc. wordt hier ook niet gedaan. Dus tenzij de bezorger het pakket op geen enkele andere wijze kan uitboeken, zou dit enigzins kunnen werken. Het is dan meer een bescherming tegen de bezorger, omdat het maar al te vaak voorkomt dat het toch naar buren gaat als het daar niet heen moest, of dat er gewoon een handtekening vervalst wordt en het pakket alsnog gewoon wordt achtergelaten.

Pakketjes die niet op mijn naam staan gaan echt direct retour afzender (zijn mijn overburen ook achtergekomen toen ze tot 3x toe "per ongeluk" nr. 23 hadden ingevoerd ipv huisnummer 5 voor de bezorging)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 28 april 2025 15:12]

DHL heeft dat in Nederland ook. Heb nu een paar keer gehad dat ik een code aan de bezorg(st)er moest geven. Ondanks ik nooit problemen heb met mijn pakketjes, is het wel een mooi extra veiligheid voor dure bestellingen.
Klopt, als je iets via Apple besteld krijg je ook zo'n code, alleen worden de pakketjes nog steeds voor de deur neer gezet, zonder handtekening of code.
maand geleden nog werd mijn macbook air 2 huizen verderop voor de deur neergezet.
PostNL heeft deze dienst ook, heb dit al paar keer meegemaakt. Als webshop moet je gewoon meer ervoor betalen en daarom kiezen ze er niet voor.
Ik neem aan dat pakketfraude in België vaak voorkomt, omdat ze daar nu een oplossing voor aanbieden. In Nederland merk ik daar zelf weinig van. Wat me wel opvalt, is dat PostNL zegt dat je je ID moet meenemen als je een pakket ophaalt bij een afhaalpunt. Maar in de praktijk krijg ik mijn pakket gewoon mee als ik mijn achternaam en huisnummer noem, zonder enige controle. De PostNL-app ook heeft een afhaalcode, maar die heb ik ook nog nooit hoeven laten zien.

edit: ik zie nu dat het gaat over mensen die hun pakket express bij een ander laten bezorgen, en dan achteraf betalen hebben gekozen. Dat is natuurlijk een ander verhaal. Het is dan goed om te controleren wat je aanneemt. In de PostNL app kun je bijvoorbeeld je eigen adres registreren, en dan krijg je alle post (brieven en pakketen) op jouw adres vanuit PostNL gewoon te zien in de app. Zo weet je altijd wat er gaat komen, ook als je het niet zelf hebt besteld.

[Reactie gewijzigd door ThomasG op 28 april 2025 15:18]

Ze kunnen beter de bezorgers beter controleren. Tenzij de bezorger verplicht wordt om de correcte code (die alleen de geadresseerde kent) in te scannen, heeft dit geen enkele zin want het grootste probleem is de bezorgers zelf en niet pakketjes die zogenaamd onderschept worden.
Interessant dat webshops zelf kunnen kiezen voor welke zendingen ze dit inzetten handig om de extra kosten te beperken tot hoogwaardige zendingen. Wel vraag ik me af hoe gebruiksvriendelijk dit is voor ontvangers die niet thuis zijn: een code via de app delen met de buren lijkt niet mogelijk, terwijl dat bij veel leveringen nog steeds de realiteit is
De kwaliteit van de bezorging is gelijk aan de kwaliteit van het personeel en de planning. Als je een tijdje dezelfde postbode hebt en elkaar een beetje leert kennen, gaat het best goed. Maarja, dat is tegenwoordig een zeldzaamheid. Veel ZZP'ers die tegen een hongerloontje een onmogelijke planning moeten afwerken. Die leggen iets voor de deur en rennen snel weer weg.

Ik heb nog speciaal een klein tafeltje naast de deur staan zodat pakketjes daaronder tenminste droog blijven, maar dat snappen de meesten niet.

Vroeger deed ik de poort van mijn tuinhek op slot als ik niet thuis was, zodat de postbode niet hoefde aan te bellen en tijd bespaarde. Maar toen men met pakketjes letterlijk ging gooien ben ik daarmee gestopt.

Tekenen voor een pakketje? Het staat er vaak bij, maar het gebeurt zelden.

Conclusie: In Nederland hoef je zo'n functie niet aan te bieden, de bezorgdienst is prima zelf in staat om het te vergallen. Dus als men in Nederland zoiets zou aanbieden komt er toch niets van terecht.

Overigens kun je ook bij de ACM klagen over een bezorgdienst, dat zet wat meer zoden aan de dijk denk ik.

[Reactie gewijzigd door Lodd op 28 april 2025 15:20]

Tekenen voor een pakketje? Het staat er vaak bij, maar het gebeurt zelden.
Waarom zouden ze jou om een handtekening vragen als de bezorger die zelf ook kan zetten? Er is toch niemand die het controleert.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn