Overheidssite helpt Nederlanders bij zoeken naar elektronicareparateurs

De Nederlandse overheid heeft een site online gezet waarop mensen kunnen zien welke bedrijven in de buurt bepaalde soorten elektronica repareren. Dat moet reparaties gebruikelijker maken en e-waste verminderen, zo redeneert de overheid.

De site Nationaal Reparateursregister vermeldt naast reparateurs ook onder meer repaircafé's en kringloopwinkels, naast informatie over garantie, zo melden het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en brancheorganisatie Techniek Nederland. De reparateurs staan vermeld per categorie, zoals 'ict-hardware' en 'telefoons'. Daarnaast zijn er subcategorieën, al is het onduidelijk hoe die tot stand komen. Onder telefoons zijn de subcategorieën 'Apple IRP', 'One Plus' en 'Oppo'. Onder beeld en geluid is de enige subcategorie 'Hisense'.

Het register moet het vinden van reparateurs makkelijker maken en zo reparaties normaler maken. Op die manier wil de overheid e-waste tegengaan. Volgens het ministerie gooien Nederlanders gemiddeld 25 kilo elektronica per jaar weg.

Nationaal Reparateursregister Nederland
Nationaal Reparateursregister Nederland

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-03-2025 • 17:08

95

Reacties (95)

95
94
55
3
0
22
Wijzig sortering
Ik denk dat voor het publiek op Tweakers het ook wel handig was geweest om te vermelden dat je je gewoon als reparateur kunt aanmelden:

Wil je toegelaten worden, of ben je op zoek naar informatie over de kwaliteitsregelingen, stuur ons dan een bericht of bel 026 - 203 06 25.

Ik hoop dat dit ook wat kaf en koren weet te scheiden, een aantal "reparatiezaken" die ik heb gezien in bijvoorbeeld Utrecht leken teveel op de oude winkels die 1000'en telefoonhoesjes hadden. Kwam je binnen voor iets relatief simpels als een batterij of gebroken scherm vervangen, dan kon je geholpen worden (maar zelfs dat ging niet van harte).

Had je wat complexers wat eventuele diagnose nodig had, werd je de deur gewezen. Van die telefoonhoesjeszaken weten we onderhand dat die ook veel gebruikt werden om geld wit te wassen, ik heb dus het gevoel dat dat tegenwoordig ook "reparateurs" zijn die simpele reparaties doen die je middels een iFixIt tutorial kunt oplossen, en verder weinig.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 20 maart 2025 17:24]

Echte reparateurs die weten hoe ze een print moeten doormeten, een diagnose kunnen stellen, kunnen solderen en weten waar ze onderdelen kunnen bestellen vind je alleen nog maar op liefhebbers forums van bepaalde merken/apparaten.

Die werken dan vaak ook met kwalitatief hoogwaardige onderdelen die je o.a. bij mouser etc. vind.

Die telefoonwinkels waar jij het over hebt zijn vaak grootschalig afnemer bij aliexpress en consorten. Als je daar over een condensator begint dan beginnen ze met de oren te klapperen. Veel witgoedspeciaalzaken zijn niet veel beter, hoewel je daar (in ieder geval hier in de buurt) nog echt reparatie winkels van hebt.
Hoe vaak komt het voor dat iemand een smartphone heeft waar het probleem een defect SMD component is? Vergeleken met hoe vaak het een "extern" compoment zoals de accu of het scherm is. Mensen opleiden en apparatuur aanschaffen voor een klus die eens in de 10 jaar voorkomt is economisch en ecologisch niet te verantwoorden.
Mensen opleiden en apparatuur aanschaffen voor een klus die eens in de 10 jaar voorkomt is economisch en ecologisch niet te verantwoorden.
Ja dat klopt.

Ik reageer enkel op het feit dat de "reparateurs" op die website geen echte reparateurs zijn en de website dus daarmee wat misleidend is.

Ik bedoel daar natuurlijk niet alleen smartphones mee maar ook wasmachines, versterkers, stofzuigers etc.

Als je het in manuren gaat uitdrukken dan kan het sowieso niet uit.
Precies wat je zegt: daadwerkelijke vaklui met kennis van analoge en digitale elektronica, in bezit van smd tools om surface mounted componenten te kunnen vervangen, die zijn er maar weinig. Onlangs hoorde ik nog van iemand die een apparaat aan de lokale tv shop aanbood ter reparatie. Paar dagen was de reactie: "is total loss, is een voedingsfout". Dan vraag ik me af waarom je überhaupt reparatiewerk aanbied als je niet eens in staat bent een smps te repareren. Hou het dan gewoon bij dozen schuiven.

Dat geld overigens ook voor "repair cafe's", daar zie ik over het algemeen senioren driftig waterkokers uit elkaar trekken. Maar eerlijk is eerlijk, vraag ze wat een bifilair gewikkelde trafo is en ze staan met de oren te klapperen.

Wat ook niet meewerkt is dat, zover ik hier zicht op heb, de opleidingen van weleer in "elektronica" niet meer gegeven worden. Ik heb er nog eens naar gezocht, maar kon geen mbo/hbo vinden waar ze deze studie aanbieden.

Dus eerlijk gezegd zie ik het somber in wbt reparatiewerk door werkelijke vakmensen.

-edit: na het register geraadpleegd te hebben krijg ik een lijst met "reparatiepunten" te zien waarvan ik zeker weet dat het om dozenschuivers gaan en daar géén vaklui werken. Eén winkel herken ik zelfs, daar liep ik ooit binnen waarop de eigenaar me toesprak door te zeggen "je moet hier maar niet meer komen want je vraagt me toch alleen maar dingen waarvan ik geen verstand heb". En ik ben de leek. Lekker dan.

[Reactie gewijzigd door terradrone op 21 maart 2025 15:37]

Ja het is jammer want heel veel apparatuur is het redden echt nog wel waard. Zelf repareer ik hobbymatig (versterkers van de jaren 70/80/90). Als ik er niet uit kom of geen tijd heb dan breng ik het vaak naar een repareerpunt in Lochem waar ze heel veel kennis bezitten (ironisch genoeg staat die er dan weer niet tussen :+ , wellicht omdat ze specifiek philips apparatuur doen).
Even een test gedaan. Woonplaats: Helmond
Filter op ICT hardware helaas HomeComputerMuseum word niet vermeld, naast museum repareren ze ook, zie:
Los van Tweakers nieuwsbericht.

Hoe weet de reparateur dat die website er überhaupt is en vervolgens zich moet aanmelden? Als je niet van bestaan weet duurt het lang voor er buiten vooral Witgoed zaken erop komen. Slechts een handje vol staan erop vermeld. In het nieuwsbericht komt niet naar voren dat ze zichzelf moeten aanmelden of de overheid zelf vooral Witgoed boeren erop heeft geplaatst.
Reparateurs… ik zie in mijn woonplaats vooral wit- en bruingoed winkels. En die repareren helemaal niets zelf als je daar met een defect apparaat komt. Ik geef iemand de meeste kans bij een repaircafé.
Het artikel doet anders vermoeden. Of de overheid heeft heel andere ideeën bij een reparateur. Komt in eerste instantie over als een gemiste kans.
Die zaken kijken even naar een apparaat, bewegen wat kabeltjes en adviseren vervolgens een nieuw product aan te schaffen en bieden aan het defecte apparaat kostenloos af te voeren (wat ze sowieso al verplicht zijn) en kostenloos is het niet, je betaalt verwijderingsbijdrage.

[Reactie gewijzigd door bapemania op 20 maart 2025 17:18]

Veel meer moet je ook niet verwachten, repareren op printniveau is enorm tijdrovend. Alleen wanneer er bekende componenten falen (visueel te zien, snel te meten of bekende veelvoorkomende storing)kun je die vervangen maar complete printen doormeten en analyseren is en zal nooit interessant (lees:kostendekkend) worden.

Maargoed, ik denk dat 80% van de storingen simpele storingen zijn.
De vraag is alleen of je er veel afval mee voorkomt, heel veel apparatuur wordt afgedankt door de leeftijd en niet omdat het stuk is.

Persoonlijk sloop ik alles uit elkaar voordat het weg gaat, wil altijd weten waarom het stuk is en of het te repareren is, zojuist nog de connector van mijn dochters radio opgepoetst, was daarvoor afgeschreven.
Niet alleen is herstellen op componentniveau tijdrovend, het is ook een skillset die enorm in vraag is en de mensen die het zouden kunnen hebben dus ook een zeer hoog uurloon. Bijkomend kregen we in de goede oude tijd alle schema's er gewoon gratis bij, maar dat is ook al weer enkele decennia gedaan. En nu dat steeds meer software defined is, is zelfs gewoon gaan meten niet voldoende meer.
Als de schemas er nog zijn, waarom niet gewoon uploaden naar de website van de fabrikant?
Maar liever verkopen ze iets nieuws...
Ik denk dat de fabrikant ze in veel gevallen niet eens meer heeft. Die kopen ook steeds meer onderdelen kant en klaar in (denk bv aan TV fabrikanten die allemaal dezelfde panelen gebruiken).
Daarnaast heb je niks aan zo'n schema als het enige relevante onderdeel een grote chip is waar je niks mee kan als die defect raakt.
Niet elke fabrikant. Hier kan je gewoon je typenummer invullen en dan krijg je schema's en kan je onderdelen bestellen:
https://www.bosch-home.nl/producten/onderdelen
Aan de andere kant... Ik heb een Bosch staafmixer. De koppeling tussen de losse onderdelen en de main unit is blijkbaar kapot. Dit is een heel klein plastic dingetje. Maar het kleinste onderdeel wat je kunt bijbestellen is de hele mixer. Daarnaast zou je hem open moeten kunnen schroeven. Maar de twee schroeven zitten verborgen achter de knop die je op een mysterieuze wijze eruit zou moeten kunnen trekken en achter een klepje dat je niet los krijgt. Verder prima ding, maar nu waardeloos. Maar ok, dit is een ding van een paar tientjes en niet een wasmachine van 800 euro.
Het is zoals bzzzt zegt, de electronica is naar IC's gegaan. Dus vervang je geen losse componenten meer maar de hele IC, vaak zelfs het hele printplaatje waar die op zit.

Hetzelfde geldt voor een scherm(pje), je kan geen onderdelen van een scherm(pje) meer vervangen, alleen het gehele scherm(pje).

Als consument kom je dan voor de keuze, reparatie van een oud apparaat of wat extra geld erbij voor een nieuwe apparaat wat vaak verbeteringen heeft t.o.v. het vorige apparaat.
Ook zie ik het op het werk. Jaren 80 spul wat het nog steeds goed doet. Alles van 1990 en vooral 2000 geeft er de brui aan.
Nou, ik heb wat jaren 80 spul goed kapot zien gaan hoor. Het spul dat nog wel werkt lijkt misschien goed door survivorship bias, maar onbetrouwbare troep is van alle eeuwen. Het spul was vroeger wel makkelijker te repareren (minder plastic) maar dat zag je wel terug in de prijs en energierekening.

Ik ben wel blij met mijn moderne spulletjes hoor, de energiebesparing en geluidsreductie die een wasmachine tien jaar in plaats van vijfentwintig mee doet gaan voor hij echt op is, is het me meer dan waard.
Het spul was vroeger wel makkelijker te repareren (minder plastic) maar dat zag je wel terug in de prijs en energierekening.
die energierekening is samen met de prijzen tegenwoordig belachelijk hard de pan uit aan het swingen. Een stofzuiger van 2500W mag niet meer, maar dat je 5x over hetzelfde tapijt moet met een 500W stofzuiger dat is dan weer wel toegelaten en verzwegen.
De reden voor de beperking van vermogen is juist dat er geen verband was tussen vermogen en zuigkracht. Het werd alleen voor marketing gebruikt.
Samen met de beperking van verbruik werden er strengere eisen gesteld aan hoe goed ze schoonmaken en dat ze minder stof weer uitblazen.
Dus betere stofzuigers die minder stroom verbruiken een minder herrie maken. Prima ontwikkeling die de markt met slecht geïnformeerd consumenten niet oploste.
https://www.beuc.eu/sites...tions/2012-00692-01-e.pdf
Een stofzuiger van 2500W mag niet meer,
Waarom wil je een stofzuiger met een hoger vermogen?
Of bedoelde je eigenlijk een stofzuiger met meer zuigkracht?
Zijn twee verschillende dingen..
het verbod is puur op vermogen en houdt geen rekening met hoe efficiënt dat wordt omgezet in zuigkracht.
Een efficiente 2500W stofzuiger is nogal een beest van een machine. Je kunt overigens nog steeds gewoon 2500W stofzuigers kopen, als industrieel model. Want met dát vermogen ben je normaal gesproken een werkplaats aan het schoonmaken, niet je woonkamer.

Een 2500W stofzuiger is als een 100W led-lamp. Sure, leuk spul, maar niet voor in je woonkamer.
En weet je wat het grappige is, een moderne stofzuiger, die veel minder elektriciteit verbruikt, zuigt even hard als die goede oude van 2500W.

Natuurlijk kost deze meer om te maken, zit er enorm veel RnD in om dat mogelijk te maken, en daarom ook dat de overheid het heeft moeten verplichten. Anders gebruikten we vandaag nog allemaal van die zeer onzuinige toestellen.

Het is vooral een idee dat in ons hoofd zit, dat omdat de moderne stofzuiger een veel lager vermogen heeft, dat hij wel minder moeten zuigen (of net meer afhankelijk van hoe je het bekijkt) dan die goede oude.
Soms wil je niet per sé een zuiniger toestel, maar een snel toestel en dan loop je tegen die arbitraire limiet aan, bvb bij droogkasten wil je niet 4 uur op een zuinig traag tempo wachten als je 2 uur later je broek wil aandoen.
Dat kun je willen, maar een onnodig hoog energiegebruik is problematisch..
in dit geval is het niet onnodig hoog, want het hogere verbruik heeft dan ook een nut, zijnde minder wachttijd. Je gaat ook niet elke snelweg limiteren tot 50km/h omdat dat efficiënter is.
Vooruit plannen en een extra broek kopen..
waarom zou je voor elke onvoorzienigheid dingen extra moeten kopen en wat als dit al de extra broek was? naakt rondlopen zou trouwens efficiënter zijn, dan moet je namelijk geen broeken kopen en machines om ze te wassen/drogen (als we dan toch de ridicule toer op gaan)
dus 10.000 Liter drinkwater wegmieteren omdat we niet de droger een tandje hoger mogen zetten voor het milieu is dan een goede oplossing?
Alleen nut voor jou, omdat je blijkbaar geen 2 broeken hebt, of niet kan plannen. Maar geen nut voor de samenleving.

We vinden dat tegenwoordig alles maar moet kunnen, zonder ons af te vragen of het nu echt nodig is.
Misschien heb je het hiermee wel sneller droog voor minder stroom: https://www.speed-dryer.nl/
De meeste broeken willen eigenlijk sowieso niet in de droger, dan slijten ze veel rapper.

In de hoop dat een metafoor het wel duidelijk maakt:
De situatie met de stofzuigers was ongeveer zo debiel alsof auto-fabrikanten zouden pronken met hoger brandstofverbruik (immers, hoger getal beter). Dan zou er núl interesse zijn in aerodynamica, in efficientie van motorblokken verhogen of zelfs in het lichter maken van voertuigen.
Het getal wat door winkels, fabrikanten en consumenten gebruikt werd als "zuigkracht" (namelijk opgenomen elektrisch vermogen) was totaal contraproductief voor verbetering in de apparaten, en effectief hetzelfde als "meer brandstofverbruik = betere auto"
Koop dan een gewoon een BOUWSTOFZUIGER *nat/droog* die doet het ook prima binnen!
you're missing the point
Ik ben bang dat je voor marketingleugens van de stofzuigerindustrie bent gevallen. Een stofzuiger van 2500W zuigt fameus amper beter dan eentje van een normaal vermogen ondanks de extra energie die verspild wordt. De hoeveelheid watts van een stofzuiger zijn iets als de frequentie van een CPU: leuke nummertjes, maar zegt niks over de daadwerkelijke kracht en staat op de doos omdat hoge nummertjes beter verkopen. Intel's CPU's zijn niet sneller dan die van Apple omdat ze drie keer zoveel stroom verbruiken :)

Je hebt wel een hele hoop consumentenhardware die troep is, maar zolang je minstens €300-400 aan een stofzuiger uitgeeft, zoals in de jaren 80, zal je tapijt normaal gewoon schoon zijn. Je moet wel de goedkope troep mijden, want daar is de race to the bottom wel echt duidelijk zichtbaar.
Wij gebruiken nog steeds een Philips mixer, die mijn moeder begin jaren zeventig gekocht heeft. Echt zo maken ze ze tegenwoordig niet meer. 8-)
Dat is omdat de kapotte spullen van de jaren 80 al lang weggegooid zijn, toen was de kwaliteit lang niet zo goed als nu, je ziet alleen nog de spullen die wél goed waren.
Veel jaren 80 spul wat na de eerste 20 jaar nog steeds werkt, werkt 20 jaar later ook nog, maar hetzelfde geldt voor jaren 90 en jaren 00 spul.
Behalve dan telefoons. Tegenwoordig heeft elk winkelcentrum wel zo’n zaak die bepaalde reparaties aan telefoons kan doen. (Scherm vervangen, batterij vervangen, etc.)

Eigenlijk best raar dat dat alleen voor telefoons zo is!
Telefoons kosten toch al snel enkele honderden euro's. Voor een stofzuiger van 150 euro of een koffiezetter van 100 euro loont repareren al heel snel niet meer en is de enige logische actie voor consumenten het hele apparaat te vervangen.
Eigenlijk zijn de prijzen van dingen gewoon raar. Maak eens een grafiek van ratio <prijs van televisie> gedeeld door <prijs van huis> en je ziet hoe vreemd dingen verlopen. Electra etc. zijn steeds goedkoper geworden vergeleken met salarissen, terwijl huizen steeds minder betaalbaar zijn geworden.
Vraag en aanbod toch? Ik heb nog nooit gehoord dat iemand maanden moest zoeken naar een winkel die TVs op voorraad heeft.
Daarnaast is door vereenvoudiging (platte panelen dus kleinere behuizing, geïntegreerde electronica) en vooral smart TVs (advertentieinkomsten) de consumentenprijs behoorlijk naar beneden gegaan.
Dat komt door het concept massa-productie. Een televisie scherm kan nog geleverd worden door twee bedrijven, LG en Samsung. Die produceren in zulke enorme aantallen dat de prijs erg laag is.

Huizenbouw is nog altijd maatwerk. Ja er komen iets meer standaard onderdelen rechtstreeks uit de fabriek zoals betonplaten met alles er al in af fabriek maar het meeste wordt toch lokaal op de bouwplaats geproduceerd en/of geassembleerd.

Verder zijn in de huizenbouw de eisen continue omhoog gegaan. Gasloos bouwen geeft een ander kostenplaatje dan hoe zestig jaar geleden gebouwd werd met enkel glas en een driedubbele radiator per kamer. Tel daarbij op dat de bouwgrond steeds schaarser, en dus duurder, wordt.
Voor een stofzuiger van 150 euro of een koffiezetter van 100 euro loont repareren al heel snel niet meer
Komt omdat reserve onderdelen slecht te verkrijgen zijn. Rowenta doet dat namelijk weer best wel goed. Daar heb ik een hele nieuwe front assembly kunnen kopen voor een stofzuiger die na verloop van tijd spontaan doormidden breekt. was maar paar tientjes en een weekje wachten, maar dan doet ie het wel weer netjes.
Rowenta doet dat namelijk weer best wel goed. Daar heb ik een hele nieuwe front assembly kunnen kopen voor een stofzuiger die na verloop van tijd spontaan doormidden breekt.
Mijn definitie van 'het goed doen' bevat geen spontaan doormidden brekende onderdelen ;)
Maar het probleem is IMO veel meer dat zelfs als onderdelen verkrijgbaar zijn het te duur is ze te laten vervangen. Niet iedereen durft electronica open te maken (en terecht). Paar tientjes voor een onderdeel plus paar tientjes voor een reparatie zit je al over de helft van de nieuwprijs vaak. Dat is een 10 jaar oude stofzuiger echt niet meer waard.
Laptops zijn minstens zo duur als telefoons. Maar het wordt al snel lastiger om een reparateur te vinden die een laptop repareert.

Maar je punt over de stofzuiger blijft staan. Mijns inziens zouden ze stofzuigers zo moeten maken dat je die makkelijk zelf kunt repareren. Zo ingewikkeld is een stofzuiger niet... Onderdelen een instructies beschikbaar stellen en je kunt het zelf doen, of een handige buurman vinden die dat kan.
Hier idem, ik zie letterlijk één echte reparateur in de buurt welke geen witgoed speciaalzaak betreft (en die heeft een zeer slechte reputatie aldus de reviews).

[Reactie gewijzigd door thomasv op 20 maart 2025 17:34]

Dat is dan naar mijn mening ook weer een stukje waarbij de overheid duidelijk weer de plank misslaat, of beter doorslaat.
Waarbij ik me weer eens afvraag hoeveel werk- en levenservaring men geeft?

Begrijp mij niet verkeerd, er is namelijk niks zo frustrerend als beunhazen.
Ik heb er helaas genoeg ervaring mee.

Het begint alleen op deze manier als kleine ondernemer steeds minder aantrekkelijk te worden om überhaupt iets te beginnen.
Op een gegeven moment voelt het alsof elke zucht en scheet een soort van keuring nodig heeft.

Wat ik overigens ook niet begrijp is dat de overheid kennelijk zich verantwoordelijk voelt voor zulke dingen, maar als het om aannemers en klusjesmannen gaat, moet maar hopen dat het goed gebeurt wordt.
Het aantal cowboys daar is vele malen groter en de gevolgen kunnen echt ook enorm dramatisch zijn.
IDD, zitten veel commerciele winkels tussen die je liever een nieuwe aansmeren dan je oude repareren.
Wat vaak het beste advies is gezien de kosten van reparatie.
Hangt ook af van wat het apparaat is.

Video is 6 jaar oud, maar bewijst wel dat "3rd party" reparatie goedkoper en beter is, dan een nieuwe kopen
YouTube: Genius Bar caught ripping customer off ON CAMERA by CBC News
Mijn Siemens iq500 wasmachine stopte er na zes jaar mee. Error code gaf aan verwarmingselement stuk.
BSH gaf de volgende reparatie offerte: 139 euro starttarief plus 55 euro kosten nieuw verwarmingelement. Plus arbeidsloon reperateur 13,90 euro per zes minuten.
Pricewatch gaf een nieuwe Siemens iq500 voor 499 euro.
Wat denk je dat ik besloten heb destijds?
Voor dat bedrag wil ik wel een PDFje doorspitten en dat verwarmingselement aan de hand van een repair manual zelf (proberen te) vervangen, zo ingewikkeld zijn de meeste apparaten niet.
Met alleen een kruiskop schroevendraaier kom je vaak al een heel eind.
Zou eigenlijk een verplichting moeten komen om repair manuals online beschikbaar te stellen bij introductie van een product op de EU markt.
Dat zet meer zoden aan de dijk dan dit eigenaardige platform vol desinformatie. Dozenschuivers repareren niets (zelf), lijkt mij geen taak van de overheid om welwillende burgers die kant op te sturen.
Volgens de voorwaarden moeten de ondernemers ook geen reparateur zijn. Als ze maar beweren achter Ecodesign te staan en consumenten kunnen "helpen" lijkt het al genoeg voor een vermelding. Ondernemers kunnen zich wel aanmelden, maar het is kennelijk niet de bedoeling dat consumenten daarna bij de website komen klagen als er onjuiste informatie staat. Dan moeten ze bij de ondernemers zijn.

Het is dus eerder een website om ondernemers goedkoop klanten te kunnen laten lokken en zolang de website geen verantwoordelijkheid neemt reclame te kunnen maken. Ook al repareren die ondernemers niets zelf.

Als de eisen strenger zijn dan lees ik dat graag, maar de website lijkt de eisen niet eens publiek bekend te willen maken. De eisen willen ze volgens de site vooral pas uitleggen als een ondernemer interesse heeft, en niet als consumenten willen weten waarom een winkel op de website staat als reparateur.

[Reactie gewijzigd door kodak op 20 maart 2025 19:32]

Lijkt mij niet echt een taak van de overheid om dit soort marketing te faciliteren.
Leuk voor de papieren werkelijkheid maar in de praktijk heeft geen enkele burger hier wat aan, met een kapot stuk witgoed naar een random dozenschuivende witgoedboer gestuurd worden lost niets op.
Hobbymatig repareer ik heel af en toe wel eens wat elektronica voor mezelf of een collega. Gewoon omdat het zo heel af en toe wel eens leuk is of om iets werkend te krijgen als je het defect goedkoop gekocht hebt. Bedrijfsmatig is dit echter andere koek : je uurloon, werkruimte, apparatuur, gereedschap, voorraad componenten kosten een fortuin op uurbases. Niemand die zijn laptop laat repareren na enige jaren omdat het apparaat dan minder waard is dan de reparatiekosten. Zo vroeg een filipijnse penvriendin eens waarom we rijstkokers niet lieten repareren maar een nieuwe kochten... Kortom. onze overheid bedoelt het goed maar praktisch gezien is het naar mijn mening onzin.
Dit is echt onzin, ik heb hier zoveel apparatuur staan die prima te repareren is. Zelfs tv's. Voor aanzienlijk lagere prijs dan heraanschaf (€35/€65) per uur. Meeste reparaties tot nu toe waren binnen het uur gedaan. Koop jij een nieuwe tv voor €65,-?
Heb je je al aangemeld voor die overheidssite?
Ik weet niet of Claudio dat gedaan heeft. Hij heeft het vziw al best wel druk.

Zelf heb ik een grote groep kennissen waarvoor ik het makkelijke onderhoud van apparatuur doe en breng ik het ook naar 'm als mij 't niet lukt of ik een oscilloscoop nodig heb. Geen intresse om dit op vaste basis te gaan doen, krijg al genoeg aangeboden zoals het nu is.

Hoewel 't me wel een leuke bezigheid lijkt heb ik meer mensen om me heen nodig met werken.
Ik heb begrip voor je situatie, maar als de vraag zo groot is heeft een reparateurs index ook niet heel erg veel zin. Mensen met een defect apparaat gaan geen weken wachten als ze morgen een nieuwe via de post kunnen krijgen.
Niet oneens met het niet kunnen wachten. In de branche waar m'n kennissen in zitten is allemaal dj/streaming gerelateerd. Dus dure, grote hardware, met vaak simpele klachten (fadertje, potje, voeding) Vaak heb ik dan wel een spoedoplossing voor ze als ze echt niet kunnen wachten op voorraad of kunnen ze 'm snel weer ophalen als ik vooraf onderdelen bestel.

Bij dat soort gear is het al snel waard om te repareren ipv vervangen puur vanwege de hoge prijzen
Dat is niet meer dan logisch, maar voor een koffiezetter van 5 tientjes begin je daar niet eens aan...
Dat ben ik zeker met je eens. Maar mijn mening gaat wel pas op bij andere dan de goedkope meuk die jij bedoelt.

Het grootste voordeel als je 't zelf kan, dan koop je makkelijker duurdere/betere/repareerbare kwaliteit. IK heb dus ook een jura automaat staan, gekocht met een klein probleempje voor zeeer weinig en die doet 't nu ook weer 4 jaar zonder problemen. De vorige is zelfs na 60000 bakkies koffie nog steeds in dagelijks gebruik in 't magazijn waar ik werkte.
Dus ja, dan is die hoge aanschafprijs ook geen issue.

Het zou goed zijn als mensen zich dit beseffen en er op letten als ze iets kopen. Mja, de meeste zijn tevreden met Senseo als koffie.. Dat zegt eigenlijk al genoeg 😂
Hobbymatig repareer ik heel af en toe wel eens wat elektronica voor mezelf of een collega...
Bedrijfsmatig is dit echter andere koek : je uurloon, werkruimte, apparatuur, gereedschap, voorraad componenten kosten een fortuin op uurbases.
Uurloon is wat het is, maar de rest hangt er vanaf hoe veel reparatiewerk je hebt. Bij "af en toe" pakt het natuurlijk ongunstig uit.
Heeft allemaal geen zin.
Eerst moet het wettelijk verplicht worden dat fabrikanten een schema, layout en onderdelenlijst in de doos stoppen (of in het apparaat zoals vroeger bij TV's). Of op z'n minst een mogelijkheid bieden om het gratis en zonder registratie te kunnen downloaden.
Hoe wil je ooit elektronica repararen zonder deze informatie? Reverse engineering? 8)7
Niet te vergeten bedrijven beboeten die mensen zoals "Louiss Rossman" proberen de grond in te procederen, omdat zij ZELF de PCB scematic hebben gereverse engineered, en gratis online hebben gezet.
Heeft allemaal geen zin.
Eerst moet het wettelijk verplicht worden dat fabrikanten een schema, layout en onderdelenlijst in de doos stoppen (of in het apparaat zoals vroeger bij TV's). Of op z'n minst een mogelijkheid bieden om het gratis en zonder registratie te kunnen downloaden.
Hoe wil je ooit elektronica repararen zonder deze informatie? Reverse engineering? 8)7
Helemaal mee eens, echter zijn er soms wel degelijk nog service manuals en onderdelen te vinden voor veel apparaten. Het is vaak niet op een eenvoudige manier te vinden maar je zal er inderdaad niet achterkomen als je niet op zoek gaat naar de informatie / onderdelen.

Op manualslib.com is vaak wel iets te vinden of ifixit, echter officiële reserve onderdelen van de fabrikant is het lastigste van allemaal, je moet vaak uitzoeken hoe de fabrikant het reserveonderdeel heeft aangeduid en dan proberen te ontcijferen of je die kan herleiden naar de fabrikant van het onderdeel en hoe dat die het onderdeel aanduiden. Je kan uiteraard ook een niet origineel onderdeel proberen te vinden. Ik denk dat veel mensen hier niets eens aan aan beginnen omdat ik merk dat tegenwoordig de meeste consumenten niet eens op zoek gaan naar een reparateur want met een paar klikken heb je een geheel nieuw apparaat en dat is veel minder moeite ook al kost het wellicht wat meer.

Er zijn genoeg personen die helemaal trots zijn op hun geweldige tv van een paar duizend euro, ja wat prijzig maar dat is het waard want ik wil het beste beeld, als ik ze vervolgens vraag om een 4K bluray disc af te spelen omdat ik met netflix niet kan zien hoe geweldig die tv is snappen ze vaak niet eens wat ik bedoel... ik stream in 4K met mijn abonnement, waarop ik maar niks meer zeg want uit leggen dat ze heel wat geld hadden kunnen besparen als streaming services als bron voor die geweldig dure niet volledige benutte televisie gezien wordt als het beste beeld 8)7 achjah binnen 5 jaar is de tv alweer weggegooid want die heeft niet al die nieuwe features die ze gelezen hebben maar geen idee wat die betekenen 144hz is toch beter dan 100 nietwaar? En met die lage latency heb ik toch minder last van bufferen... |:(

herkennen meer mensen dit soort dingen??

[Reactie gewijzigd door Ksathral op 21 maart 2025 08:29]

Ik ken geen enkele reparateur in Eindhoven die een printplaat kan/wil repareren.
Ik (uit Eindhoven) kan het wel, maar heb m'n handen al vol aan het (deels handmatig) produceren van retro computer hardware.
Ik overweeg al een tijd serieus om board level repairs te gaan doen, maar dat is nogal een switch - afbouwen van bestaande business is niet tof om te doen, voor zowel mezelf als m'n klanten.

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 20 maart 2025 18:31]

Ik betwijfel of het commercieel interessant is.
Wat een azijn pissers weer. Je hebt hier een opgeleverd mvp. Van de overheid.
Het is niet perfect, gaat het nooit worden. Niet van de overheid. Niet van de eerste keer.

Maar het is er wel. De intentie is duidelijk. Een die we allemaal snappen. Dus hoe kunnen we dit beter maken ipv afkraken?
BTW op reparatie afschaffen.
Kosten t.o.v. de restwaarde is de belangrijkste oorzaak om niet te repareren.

Verbeteringen voor de site:
  • Een link naar het bedrijf, bij voorkeur de reparatie pagina, ipv alleen een adres en telefoonnummer.
  • Niet vermijdbare kosten vermelden (voorrijkosten, onderzoekskosten)
  • Afstanden via de weg meten, niet hemelsbreed. Die 4km is voor mij aan de andere kant van de rivier. Dat is ~20km met de auto.
  • Betere categorien. We hebben "Beeld en Geluid" en "Beeld en Geluid - Hisense". Andere merken hebben geen eigen categorie. Idem voor telefoons. Er is Apple, One Plus en Oppo.
Nog genoeg te verbeteren, maar het is een begin. Ze moeten wel doorpakken natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 20 maart 2025 21:19]

de intentie is waarschijnlijk nobel, maar de implementatie en het misbruik ervan zorgen veelal voor de negatieve toon. Bovendien zorgt zulke betutteling weer voor extra overhead, gelukkig dat ik daar als Vlaming tenminste niet voor moet betalen.
Wat in het artikel ontbreekt is dat de bedrijven die hier te vinden zijn ook worden gecontroleerd.
Reparatiebedrijven met erkende kwaliteit: de reparateurs in het register voldoen aan strenge eisen die zijn vastgesteld door de overheid, reparatiebedrijven en fabrikanten.
Deskundige reparateurs: de vakspecialisten die bij deze bedrijven werken, zijn goed opgeleid, volgen kwaliteitsrichtlijnen en worden daarop gecontroleerd.
Das maar goed ook, want een gouden gids hebben we al ;)
Ik ben zo blij dat ik voor de meeste reparaties een hele fijne vakman op standby heb staan. Referenties beschikbaar in pb, omgeving Dordrecht.
Zou ook mooi zijn geweest als er tips had gestaan om zelf apparatuur te repareren. Nu ga je bedrijven krijgen die hier slim op inspelen en gewoon 3x het gebruikelijke tarief vragen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.