En laat me niet beginnen over Diablo 46. Of wat het volgnummer tegenwoordig ook is. Nog een waar ik 70 euro op heb weggegooid. Had ik beter op het terras kunnen achterlaten. Middelmatig verhaal, leuke cut scenes maar ik heb het niet uitgespeeld. Alweer een saaie bedoening, maar nu na een uur of 30-40. En ik heb dus ook geen enkel seizoen gekocht of nog gespeeld.
En daar kom je natuurlijk wel op iets subjectiefs terecht, jij speelt het misschien 30-40 uur komt er achter dat het jouw game is en gaat, terecht, wat anders doen, terwijl anderen er al weer honderden uren op hebben zitten, en sommigen vast al 1000+ uur. Dat maakt het dan geen slechte game, maar simpelweg een game die niet aan jou besteed is, maar die door anderen grijs gespeeld wordt. Wat natuurlijk prima kan, niet iedereen vind hetzelfde leuk. Al zijn dit soort games natuurlijk wel games die je nooit 'uitspeelt', al je de eerste keer de hoofdverhaalpijn gespeeld hebt, begint het vaak pas.
Maar zo zul je ook zien dat er waarschijnlijk genoeg mensen zijn die Helldivers 2 niets vinden gezien de kritiek over die game, terwijl jij dat dan weer geweldig vind. Al lijkt het daar ook, zoals regelmatig, bij launch flink mis geweest te zijn en zie je dus ook bij Helldivers 2 het 'release eerst, fix later' mantra gebruikt worden door de developer / publisher.
En bij reviews zie je die subjectiviteit natuurlijk ook, daarom moet je ook nooit blind varen op reviews, zeker niet op een enkele review. Maar je ziet ook vaak dat reviewers andere ervaringen hebben omdat ze voor release al een review schrijven, op een 'press build' of prerelease build, bepaalde zaken zul je daar dus wel zien als reviewer. Maar als een game bijvoorbeeld door enorme populariteit issues heeft bij launch zal een reviewer dat vaak niet benoemen. Net als bijvoorbeeld games die erg frontloaded zijn, en waar je bijvoorbeeld pas in end game tegen issues aanloopt. Dat soort late game issues kom je ook vaak niet tegen in reviews. Wat dan niet hoeft te betekenen dat de reviewer niet zo eerlijk mogelijk probeert te zijn, maar zeker bij grote games kan je simpelweg niet alles reviewen.
Ik heb daar bijvoorbeeld al wel eens opmerkingen over geplaatst bij bijvoorbeeld MMO reviews. Dan zie je dat een reviewer nog geen 10% van de game 'raakt' in review (als het al zoveel is), maar dat wel conclusies getrokken worden. Terwijl je eigenlijk zo'n game vaak helemaal niet volledig kan reviewen voor launch. Dat moet je eigenlijk pas aan het einde van de release cycle doen in een soort van 'post-mortem' voor de base game of een expansion, maar daar zal voor de journalistiek verwacht ik geen droog brood mee te verdienen zijn, en dus zie je dat soort efforts eigenlijk alleen maar op communitie basis.
[Reactie gewijzigd door Dennism op 10 december 2024 22:14]