Microsoft stopt met productie HoloLens 2 en ondersteuning stopt na 2027

Microsoft is gestopt met de productie van zijn HoloLens 2-AR-headset. Dat bevestigt het bedrijf tegenover The Verge. Eigenaren van de headset kunnen tot en met 31 december 2027 beveiligingsupdates verwachten. Er is niets bekend over een eventuele vervanger.

"Microsoft produceert niet langer Microsoft HoloLens 2 en we hebben een laatste aankoopmoment aangekondigd voor klanten en partners", zegt Microsoft-woordvoerder Craig Cincotta in een e-mail aan The Verge. "Ondersteuning voor HoloLens 2, inclusief beveiligingsupdates, eindigt op 31 december 2027."

De techgigant zegt in zijn statement dat het 'blijft investeren in mixedreality' met firstpartysoftware en -diensten, naast samenwerkingen met 'het bredere ecosysteem van mobiele telefoons en mixedrealityhardware'. Het bedrijf blijft ook toegewijd aan zijn samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Defensie onder het IVAS-programma.

De HoloLens 2 verscheen in 2019, als opvolger van de originele AR-headset uit 2015. In de afgelopen jaren is onder meer voormalig HoloLens-baas Alex Kipman vertrokken bij Microsoft na beschuldigingen van wangedrag. Het bedrijf stopte onlangs ook met ondersteuning voor Windows Mixed Reality. In 2022 kwamen geruchten naar buiten dat Microsoft worstelde met zijn MR-strategie en zijn plannen voor een HoloLens 3 mogelijk geschrapt zou hebben. Het is onbekend of Microsoft intern nog werkt aan een nieuwe HoloLens-generatie.

Terugkijken: onze preview van de HoloLens 2 uit 2019

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

02-10-2024 • 14:59

45

Submitter: Mfitski

Lees meer

Microsoft brengt HoloLens 2 uit
Microsoft brengt HoloLens 2 uit Nieuws van 7 november 2019

Reacties (45)

45
45
23
3
0
17
Wijzig sortering
Het ergens toch jammer, het zijn namelijk fantastische apparaten.
Meerdere van mijn klanten werken ermee, en het is voor medewerkers in het veld een erg fijne tool
Om te gebruiken.

De headset heeft namelijk een goede herkenning waar je ogen zitten, waardoor iemand die remote mee lukt ook precies ziet wat jij ziet.
Als deze een item aan klinkt, deze ook voor jouw zichtbaar is, je kan dus zeer nauwkeurig gestuurd worden.

Mijn klanten zitten in de technische industrie (chips, elektra, machines, motoren etc..) maar ik kan mij voorstellen dat dit ook een uitkomst kan zijn voor artsen in afgelegen gebieden, die minder snel specialisten ter plaatse kunnen hebben in noodsituaties.

Zover ik weet is de headset van Apple hier nog geen volwaardige vervanger van, ik zie dus graag nog een Hollolens3 verschijnen.
Niet alleen voor artsen in afgelegen gebieden. Bij het Amsterdam UMC zijn ze bij hartchirurgie en neurochirurgie aan het kijken naar de inzet van mixed reality met de HoloLens.

YouTube: Operaties voorbereiden met behulp van hologrammen
Ik ken het project persoonlijk en kan je ook vertellen dat ze al meer dan vijf jaar bezig zijn een het nog steeds beperkt is tot een sterk enthousiastelingen. Hoe mooi het initiatief ook is, begrijp me niet verkeerd, zie ik ondanks alle beloftes en initiatieven geen breed inzetbare meerwaarde.

Als ik het vergelijk met LLM die ik nu standaard in de spreekkamer heb meedraaien sinds de uitkomst vorig jaar moet ik zeggen dat de inzet van vr, wat ik ook breed heb geprobeerd in te zetten gewoon nauwelijks van de grond komt
Vraagje: Heb je dan een LLM draaien die de data lokaal houdt? Medische data versturen naar OpenAI lijkt me wel een privacy risico
Nee. Staat op een Europese server die voldoet aan de gdpr. En er is geen privacy risico wanneer de data zijn niet herleidbaar naar een patiënt, avg zelfs niet van toepassing dan. Daarnaast worden de data meteen gewist.

Uiteraard sluiten we nog aanvullende overeenkomsten af om één en ander extra te borgen maar eigenlijk is dat niet nodig omdat de relatie met een herleidbaar persoon ontbreekt.

Maar goed altijd kritisch op blijven natuurlijk
Welke model wordt er gebruikt? Een algemeen model zoals ChatGPT en Claude of speciaal getrainde modellen voor medische expertise?
Één gebruikt gewoon chatgpt. De ander weet ik niet maar is wel speciaal voorzien van een medische database.

De ene weet meer. De ander leert veel beter maar alleen op medisch gebied. Ging onlangs over hardlopen en daar had hij het serieus moeilijk mee. En chatgpt eigenlijk niet
Ik neem dat je patiënten allemaal expliciet toestemming hiervoor geven? Ik zou er zelf niet erg blij van worden wanneer mijn arts iets van een partij als OpenAI gebruikt...

En hoe informeer je ze goed over hoe je de LLM's gebruikt?
Uiteraard. Ze kijken gewoon mee en vinden het juist mooi omdat het de kwaliteit van zowel gesprek als verslag verbeterd.
Ik weet niet waarom je daar niet blij van zou worden. We gebruiken ook Microsoft etc. punt is dat de privacy gewaarborgd is.
Zolang je geen persoonlijke gegevens opgeeft komt het privacy niet in het geding. Daarnaast vermoed ik dat er gebruik gemaakt wordt van Azure OpenAI of iets vergelijkbaars. Zelfde modellen van OpenAI maar gehost met de compliance etc van Azure. Dwz dat bijvoorbeeld je data niet wordt gebruik om het model te trainen. Als de arts zijn of haar gezond verstand gebruikt om eigen kennis te gebruiken en de output van de betreffende LLM als aanvulling of second opinion kan het echt van toegevoegde waarde zijn.
Hoeft niet, zolang er geen prive gegevens gedeeld worden hoeven patienten niet ingelicht te worden. Ook tijdens mijn phd nooit om toestemming gevraagd aan patienten, alle gegevens gewoon uit PALGA geplukt.
Dank voor je antwoord nog! Goed/interessant punt over die herleidbaarheid
De belangstelling voor AR brillen is gewoon te klein, waardoor het een niche markt zal blijven.
Wil het een succes worden, dan moet je in elk geval de game- of porno-industrie erin springen. Voor die sectoren zijn AR toepassingen niet echt handig.
Als niche product is de ontwikkeling gewoon te duur. Microsoft mikt met hardware vooral op de consument, waardoor de ontwikkelkosten over een groter volume uitgespreid kan worden.

Apple was al tot die conclusie gekomen.
Voor Microsoft is het mogelijk wel zinvol om de technologie te blijven verbeteren voor de professionele wereld om te zorgen dat er een aanzienlijk catalogus aan software voor komt en zij de AR markt voor altijd in het Microsoft domein hebben vastgelegd.
Microsoft is in de eerste plaats een softwarebedrijf wat zich op grote markten richt.
Voor de bestaande versie van de hololens is te weinig software uitgekomen en het slaat gewoon nog niet aan bij het grote publiek. Daardoor is het voorlopig niet winstgevend om zelf software te gaan ontwikkelen en daarmee ook niet om de hololens verder te ontwikkelen. De hololens is ook te zwaar en te log om langere tijd te dragen.

Gelukkig heeft Meta nu een beter draagbaar alternatief. Wellicht kunnen de ontwikkelaars van professionele software daar wat mee.
Microsoft is ook een fors hardware bedrijf dat onder meer gameconsoles, laptops, tablets, webcams, toetsenborden en muizen produceert (laat produceren) en verkoopt.

Bekend zijn zij ook voor hun adaptieve hardware voor mensen met handicaps wat ook gewoon een niche markt is.
De hardware van Microsoft is allemaal voor de massa bedoeld.
Ze hebben wel eens ergonomische muizen en toetsenborden gemaakt, maar daar zijn ze eigenlijk niet echt mee verder gegaan. Ik geloof dat ze nog één ergonomisch toetsenbord in het programma hebben zitten. Voor de X box hebben ze inderdaad nog een controller die voor gehandicapten is ontwikkeld, maar die is zo ontwikkeld dat die (vanwege zijn aanpasbaarheid) ook zijn weg heeft gevonden naar "gewone" gamers.

Een flinke subsidie vanuit het veteranenfonds in Amerika moest Microsoft wel over de streep trekken om aan die ontwikkeling te beginnen.
Microsoft heeft ook adaptieve joysticks, muizen, dubbelknoppen, navigatiepads en hubs.
En onderdelen daarvan kun eenvoudig je vervangen door 3D geprinte onderdelen die precies passen bij iemands handicap.
Voor zij dien niet goed weten waarom je als bedrijf een AR tool nodig hebt :

YouTube: thyssenkrupp provides first-rate customer care with mixed reality
Alle beloften en potentie ten spijt lijkt het er toch op dat de consument behoefte aan gewone realiteit. En niet augmented of virtueel
Sinds wanneer is een HoloLens een consumentenproduct? Iets van 25 miljoen Quest bezitters denken er bovendien toch wat anders over, net als Apple. VR is niet voor iedereen of alle gelegenheden, maar heeft toch wel een unieke plaats veroverd.

Zombies doodschieten terwijl je voor een monitor zit is een ding, ertussendoor sluipen toch wel iets anders... Voor veel mensen is dat de moeite waard een zwaar ding op je hoofd te zetten en soms misselijkheid te ervaren omdat je lichaam en beeld niet met elkaar meebewegen! De ontwikkeling gaat bovendien verder met hogere kwaliteit headsets en betere games.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 2 oktober 2024 15:13]

Het zou kunnen. Maar als je ziet hoe snel internet en smartphones een markt van miljarden hebben aangeboord lijkt het toch een niche te blijven waarmee meer fabrikanten uiteindelijk kijken te stoppen dan dat ze er succesvol mee zijn.
Toch, met elke VR wave is er meer succes. De Quest 2S is bijv. de Wii U en Gamecube voorbij kwa hardware sales en loopt niet ver achter op de Xbox Series S/X. Bijna 30x zo succesvol als de Virtualboy qua hardware verkopen.
Ik weet niet of internet en smartphones de maat der dingen moeten zijn.
Een betere vergelijking zijn 2D computergames met honderden malen meer gebruikers.
Kijk je naar consoles, dan kom je al dichterbij: PS5 is b.v. 62 miljoen maal verkocht, Q2+Q3 ongeveer 25 miljoen, dus zelfde orde van grootte en dat aantal waarschijnlijk zelfs vergelijkbaar met de verkoopcijfers van de laatste generatie XBox. Dus het is maar waar je verwachting ligt. Ik geloof persoonlijk ook niet dat dit soort systemen de smartphone op den duur gaat vervangen - maar het blijft uniek speelgoed!

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 2 oktober 2024 20:16]

SNEL Internet en Smartphones een markt van Miljarden hebben aangeboord??

Eeeuhm voordat Internet en smartphones zoals wij dat nu kennen geboren was is er een hele LAAAAAANGE aanloop geweest tot het ready to market was.

Men zei hetzelfde over de smartphone anno 200x -> Ja die heb ik niet nodig.
En decennia later iedereen aan de smartphone.

VR zal niet zo stijl gaan dat iedereen aan gaat, maar het gaat nog wel even duren voor de industriele markt het gaat inzien dat er veel meer workspace is met een VR bril en dat het AR deel veel belangrijker kan zijn dan men nu denkt.

Combi met AI erbij -> imo Win-Win situatie.

Ik heb sinds gisteren pas de Meta Quest 3 512GB doordat ik met een vriend over mogelijkheden sprak die ik wil zien op een VR-bril -> PC/Laptop overnemen en het beeld projecteren met meerdere schermen tot mijn beschikking (ipv fysiek scherm -> meerdere) -> Virtual Desktop €25,- is het 100% waard.

Videodiensten en evt lokale media streamen -> Mogelijkheid is er

Dan nog VR gamen -> (als bonus goede AAA games)


Ik dnek dat er voor een IT-er goede redenen zijn om een VR-bril te hebben.
HoloLens is misschien ietsjes te duur, maar ik zou het wel willen hebben om te kijken wat de mogelijkheden er mee zijn -> kan je bv Secure op werken zonder dat iemand anders mee kan kijken wat je doet. (privacy screen)
Personen die handleidingen nodig hebben kunnen bv tegelijkertijd lezen en uitvoeren, Zelfde geldt voor monteurs bv.
Ik zie legio mogelijkheden, maar het moet wel betaalbaar worden en blijven.
Ik meende dat de hololens onder het AR segment valt en niet het VR segment.
Heb je gelijk in, maar het argument van @gaskabouter was
Alle beloften en potentie ten spijt lijkt het er toch op dat de consument behoefte aan gewone realiteit. En niet augmented of virtueel
.

AR eN VR zijn wat andere toepassingen, maar je kunt het in principe met dezelfde systemen: je zou de passthrough van de Quest3 kunnen combineren met AR tekst "je kijkt nu naar een stoel" omgekeerd, zou je op de HoloLens een VR game kunnen draaien, al is ie daar wel wat duur voor en hij sluit ook niet volledig af zodat je altijd nog het bloemetjesbehang naast de zombies ziet.
Was het uberhaupt wel gericht op consumenten gezien de prijs die er aan gehangen is?
Dacht dat het meer op bedrijven gericht was.
De huidige versie niet, maar het was absoluut ook bedoeld voor consumenten wanneer het platform ver genoeg daarvoor was.

Zie ook hun Minecraft demo.
Waarschijnlijk stoppen ze daarom dus.

Zo'n dure product alleen voor bedrijven is waarschijnlijk niet winstgevend genoeg, terwijl voor de consument dit gewoon te duur is en te groot niche.
Bleef altijd een beetje in het midden maar ik beschouw bedrijven uiteindelijk als consumenten als ze het als eindproduct aanschaffen. Andere doelgroep maar in essentie moet het gewoon aangeschaft worden met als doel het te gaan gebruiken
Mwah, op zich is VR wel leuk, maar helaas bestaat de hardware nog niet om het goed tot zijn recht te laten komen. Wat je eigenlijk wil is een draadloos scherm met 6000*6000 pixels per oog (bij een blikveld van 120° per oog) en een computer die dat op 90 beelden per seconde kan aansturen. Dat is helaas nog toekomstmuziek.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 2 oktober 2024 15:20]

En misschien nog belangrijker, interactie met de systeem die net zo gevoelig is als de echte realiteit. Ik kan me niet voorstellen dat je echte werk kan doen een hand een beetje vaag bewegen in de hoop dat het de als een commando wordt genomen.
Ja, interactie is ook een dingetje. Maar op zich is daar al wel een oplossing voor in de maak: De combinatie van haptische handschoenen met ultrasone terugkoppelingsmechanismen enerzijds en het volgen van je handen middels camera's anderzijds. Dat laatste deel is al en heel eind gevorderd. Die handschoenen laten echter nog op zich wachten.
Niet waar. De XR markt groeit ieder jaar met meer dan 10 miljard:

https://www.statista.com/...tual-reality-market-size/
Blijkbaar…. Een COD, EA (niet meer) FIFA of bv GTA in VR is er (nog) niet, zal een reden voor zijn…
Alleen was deze headset dus niet gericht op consumenten.
Yololens... Jammer wel. Vind dit soort innovatieve stukjes techniek wel mooi altijd. Al blijven de praktische toepassingen vaak beperkt
Hopelijk blijven ze wel doorgaan met R&D, want is het is een prachtig concept. Bij de introductie wist ik niet wat ik zag. Dat is later wat meer genuanceerd, mede door gebrek aan goede hardware, waardoor de focus naar zakelijk gebruik verlegd werd. Het mooie van de Hololens is, dat je de omgeving gewoon met je eigen ogen ziet, in tegenstelling tot de Vision van Apple.
Was dit ook niet zo met de eerste hololens ? aankondigen dat ze ermee gingen stoppen zonder te spreken over opvolging ?
en dan een paar maand/jaar later de hololens 2 aankondigen.
Die zagen de Apple Vision Pro en wisten dat er voorlopig geen toekomst meer in MR/AR zit denk ik.
Niet dat de Apple Vision Pro het beter doet, toch?
Zeker niet. Voor high end AR zijn er op dit moment 2 grote spelers, de grootste de Hololens 2 en nog de Magic Leap 2. Er is in het B2B segment nog zeker aantrekkelijk en wordt nog regelmatig gekocht ook in NL. De AR markt is alleen vele malen kleiner dan de VR markt.

De Apple Vision Pro was erg gewild tijdens de release maar ik merk wel dat die hype zo goed als verdwenen is. Met het wegvallen van de Hololens 2 kan Apple misschien dat gat wel vullen of Magic Leap moet een stuk meer naamsbekendheid krijgen maar dat betwijfel ik.. Zelf hoop ik dat Microsoft ons toch nog gaat verrassen met een Hololens 3 over een paar jaar.
Ik kan ergens nog wel begrip hebben voor het stoppen van ( beveiligings) updates per 2027 maar hoop voor de gebruikers niet dat het apparaat daarna ook meteen veranderd in een dure baksteen.
Aan de andere kant: niets heeft het eeuwige leven dus ook deze apparaten niet.
De techniek op zich vind ik overigens prachtig en verwacht/hoop dat het principe doorontwikkeld wordt.
Nu alleen afwachten of MS zo sportief is om de patenten (tegen een billijke vergoeding) vrij te geven en niet als een kip op de gouden eieren blijft zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.