'Microsoft schrapt HoloLens 3-plannen en worstelt met mixedrealitystrategie'

Microsoft heeft mogelijk plannen voor een derde generatie HoloLens-headset geschrapt. Dat vertellen bronnen aan Business Insider. Microsoft zou moeite hebben met het opstellen van een mixedrealitystrategie en de toekomst van de HoloLens zou onzeker zijn.

Volgens bronnen van Business Insider heeft Microsoft plannen voor een HoloLens 3 medio vorig jaar geschrapt. De website baseert zich naar eigen zeggen op gesprekken met 'meer dan twintig' huidige en voormalige Microsoft-medewerkers. Het is niet bekend wat dit betekent voor de roadmap van Microsoft, maar zeker een van de bronnen verwacht dat dit het einde is van de HoloLens zoals wij die kennen.

In plaats daarvan werkt het bedrijf mogelijk samen met Samsung aan een mixedrealityapparaat, zo luidt het bericht van Business Insider. Het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium The Elec schreef eind vorig jaar hetzelfde. Een bron zegt dat Samsung wil dat Microsoft de benodigde software ontwikkelt. Samsung zou dan de hardware produceren. De samenwerking zou moeizaam verlopen; Microsoft is volgens bronnen van Business Insider terughoudend met het delen van zijn HoloLens-schermtechnologieën.

De vermeende samenwerking met Samsung zou daarmee voor verdeeldheid zorgen binnen Microsofts HoloLens-divisie. Sommige teamleden vinden dat Microsoft zich juist moet richten op eigen hardware, terwijl andere medewerkers denken dat het beter is om de focus op software te leggen en een 'go-to' metaverseplatform te ontwikkelen. Het bedrijf heeft al interesse in de softwarekant van de metaverse getoond, onder andere met zijn Mesh-platform. Verder is er volgens Business Insider onenigheid over de vraag of het bedrijf producten voor enterprise of juist voor consumenten moet gaan maken.

Door deze verschillende visies zou Microsoft moeite hebben met het opstellen van een concrete strategie voor mixedreality en de metaverse. Volgens Business Insider zijn in 2021 zeker 25 Microsoft-medewerkers overgestapt naar Meta. The Wall Street Journal schreef eerder deze maand dat ongeveer 100 medewerkers zijn opgestapt bij Microsofts AR-divisie.

Microsoft ontkent dat het stopt met de HoloLens. "Microsoft HoloLens blijft een cruciaal onderdeel van onze plannen voor opkomende categorieën zoals mixed reality en de metaverse", vertelt Microsoft-woordvoerder Frank Shaw aan Business Insider. "We blijven toegewijd aan de HoloLens en toekomstige HoloLens-ontwikkeling." Het bedrijf wilde niet reageren op de mogelijke samenwerking met Samsung.

De Microsoft HoloLens 2

Door Daan van Monsjou

Redacteur

03-02-2022 • 13:40

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
19
5
0
20
Wijzig sortering
voor de diverse reageerders die een real-world gebruikssituatie willen;

Jumbo Shipping, het bedrijf waarvoor ik werk gebruikt al enkele jaren de hololens.
Als je hierop zoekt vindt je diverse artikelen, oa.

https://www.youtube.com/watch?v=pnXLPZubGHk
https://www.youtube.com/results?search_query=jumbo+hololens
@n4m3l355 dit wordt ook gebruikt in bij de defensie in america, met de hololens heeft Microsoft ook een contract van 22 billion dollars in de wacht gesleept,wat? 22 billion dollars.

https://www.forbes.com/si...-ar-deal/?sh=56fca5285d43

dit bericht stinkt aan allen kanten van tweakers, dit is zon grote markt nu al, een 22 billion dollar business en dan zal microsoft nu al gaan denken we stoppen met de de hollolens, dit is niks meer dan een broodje aap verhaal van mensen die geen beter contract kregen bij microsoft, ik ken zelf mensen die voor de grootste tech bedrijven hebben gewerkt, onderling kopen of lokken deze grote bedrijven ook gewoon elkaars talenten weg of dit nu in de sales, advocaten of accountancy, IT, managers, dit gebeurd altijd en overal.

tuurlijk zijn er hier en daar mensen op het hoofd kantoor die twijfelen of het een consumenten apparaat moet worden of dan toch alleen voor het bedrijfsleven, microsoft heeft all eerder aangegeven dat de doorbraak van een bedrijfs apparaat naar een consumenten apparaat, geen dood lopende weg is, maar dat het heel erg moeilijk is om de field of view te verbeteren, want het gaat om de spiegels en lasers, deze techniek is heel duur, maar ook heel erg complex.

waarom zou microsoft een business van 22 billion dollars weg smijten, echt niet, deze wordt alleen maaar groter en groter, de vraag is of microsft het probleem van het beeld op kan lossen, field of view en dat is het complexte wat er is, met de lasers en spiegeltjes en volgens mijn waren die spiegeltjes, kleine diamantjes, die bijna niet zichtbaar zijn met het oog, daarom maakt het ook zo duur om een grotere field of view te maken.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 3 februari 2022 21:09]

“Microsoft heeft een bijzonder groot deel van de markt op dit moment. Verschillende fabrikanten hebben zich achter hen geschaard. Er gaan echter geruchten dat Apple ook binnen deze productgroep iets gaat lanceren. Er zou geen pennetje meer nodig zijn en ook het toetsenbordje zou geheel overbodig worden. De pers en specialisten zijn echter heel sceptisch. Daarnaast is de markt mogelijk al oververzadigd. Consumenten hebben geen interesse in smartphones daar ze erg onhandig en omslachtig zijn.”

Ik begrijp MS volledig, ze zitten vast op een dood spoor; proof of concept, halve prototypes en voornamelijk beloftes met CGI faked demonstraties/reclames. We zijn nu jaren verder en nog steeds is er niets getoond dat klaar zou zijn voor de markt, of een markt.
Ik verwacht dat dit net zoals met telefoons gaat zijn, iemand anders gaat laten zien hoe het moet en de rest bouwt vervolgens hierop voort.

MS heeft nog niets getoond dat een blauwdruk voor de industrie zou kunnen zijn, en dan is even stoppen beter dan aan blijven modderen. IMO

[Reactie gewijzigd door Faust op 3 februari 2022 13:50]

Hmm,

Denk dat je wat mist, hololens is een full deployed product dat door vele bedrijven is geimplementeerd in hun bedrijfs voering en onsite engineers en training centra.
Hoewel ik dit vaker hoor, heb je ze ooit practisch in gebruik gezien? Ik zie veelal concepten van diverse bedrijven maar nergens een echte rollout. En dit is eigenlijk vaker een probleem, het concept is mooi, maar toch ontbreekt de willingness om breed in te zetten. De eindgebruikers zitten blijkbaar helemaal niet hier op te wachten. Zo zie ik dit concept in de bouw, mooie tenders, hoe modulair iets gebouwd moet worden, maar de effort om dit daadwerkelijk toe te passen staat in geen verhouding met het doel, het verduidelijken van pijnpunten in de engineering, sterker nog het voegt eigenlijk weinig toe vergeleken met traditionele (3d) tekeningen van details. Daarnaast buiten de techniek dien ik (duur) personeel aan te nemen die ik überhaupt nergens heb, dus dienen van buitenaf te komen, en die hebben vervolgens beperkte ervaring in dit vak gebied. En als het niet werkt zit ik met duur personeel die ik moeilijk kwijt kan, en duur materieel.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 3 februari 2022 14:07]

De techniek is ingezet bij ASML voor trainingen maar ook voor ondersteuning van onsite engineers in het buitenland door subject matter experts. En niet alleen voor een testje of iets, ze hebben hier zelf een artikel ook op hun site staan maar ik ben zelf ook betrokken geweest bij de deployment.
wordt gewoonweg gebruikt bij ons hoor, zowel in de OKa als bij onze technische dienst. En het is via de eindgebruikers dat het hier naar binnen is gebracht, wij (als in IT dienst) waren er eigenlijk helemaal niet mee bezig tot zij met de usecases afkwamen. Is ook niemand extra voor aangenomen en verder heeft / is MS enorm aan het helpen in het verfijnen of helpt bij het opzetten van extra use cases.
Ik gebruik ze welleens voor mijn werk(bij asml). Rete handig om complexere problemen op te lossen met een heel team engineers dat over de hele wereld meekijkt en dingen precies kunnen projecteren/ overlays kunnen maken.

Zou echt niet meer zonder willen.
Dan extra zonde dat MS dit misschien 'on ice' gaat zetten. Zoveel potential en het toch niet echt van de grond krijgen. Doet me denken aan de Microsoft Surface table: https://www.youtube.com/watch?v=6VfpVYYQzHs
HP gebruikt ze voor customer self support van industriële printers. Meer info en filmpje hier: https://www.roadtovr.com/...lolens-remote-ar-support/
Zoals zo vaak met deze dingen, was een A4-tje met instructies veel duidelijker en een paar duizend euro goedkoper geweest.

Ik zou ook iemand van Ikea kunnen laten meekijken terwijl ik mijn kast in elkaar steek. Of... ik kan ook gewoon een duidelijke handleiding volgen.

Ik weet dat er use cases zijn waarin de hololens wel zijn waarde kan betekenen, maar voor routineherstellingen heb je dit echt niet nodig.

Edit: neem nu het voorbeeld van dat filmpje. Totaal overbodig.

[Reactie gewijzigd door humpus op 4 februari 2022 12:54]

Het filmpje is dan ook een simplistisch voorbeeld. Feit is dat iedere minuut downtime van een dergelijke machine veel geld kost. En een dergelijke machine is erg complex en dus zijn support handelingen alles behalve routine. Als je dan als IT admin zelf door de handleidingen heen moet of moet wachten tot een monteur onsite is kost dat veel geld. Kortom dit kan veel tijd besparen voor gebruikers en de time-to-repair enorm versnellen. Win voor de gebruiker, win voor de fabrikant.
Er is een reden waarom techniekers techniekers zijn. Als het gewoon zo simpel was als 'volg mijn instructies', ging er niet een hele opleiding aan vooraf.

Dus ofwel zit je in een situatie waar de herstelling of oplossing eigenlijk vrij simpel is (aka vervang gewoon het hele onderdeel), en dan heb je gewoon een goede handleiding nodig ipv een Hololens.

Of je zit in de situatie dat de herstelling erg complex is (de diagnose is erg complex met veel gedetailleerde metingen, de reparatie vereist expertise) en dan zal de Hololens het gebrek aan expertise niet kunnen oplossen.

Je gaat toch ook geen stagair een hartoperatie laten doen met een Hololens omdat er een ervaren hartchirug aan de lijn hangt?

Ik twijfel niet aan het feit of er use cases zijn. Maar het lijkt mij echt een niche. De acties die de gebruiker moet uitvoeren mogen niet te ver buiten zijn skillset liggen, en het probleem moet genoeg kosten zodat het niet loont om te wachten op een gekwalificeerd persoon om de taken uit te voeren.
Gewoon niet waar; ook bij ons worden ze veelvuldig gebruikt voor remote training en remote assistance.
Bij Airbus wordt er volop op in gezet. Er zijn al een aantal plekken waar het volop in gebruik is. En dat wordt nog verder uitgebreid.Vergeet niet: het Hololens device is niet het enige wat je nodig hebt. Het gaat vooral ook om de informatie die je wil afbeelden. Die moet ook helemaal geschikt zijn. Kijk maar een naar dit filmpje van een eindlijn in Spanje. Die augmented reality gaat echt wel doorzetten.
In tegenstelling tot Windows Mobile 5?

Dat zat naar mijn schatting overigens dichterbij de uiteindelijke smartphone dan HoloLens bij de uiteindelijke AR headsets zit.

Geen verwijt naar MS overigens! Gewoon mijn observatie wanneer we alle HoloLens producten tot nu toe van de afgelopen jaren met elkaar vergelijken.
Holo lens lijkt wel een gimmick. Al die toepassingsfilmpjes over Hololens zijn zo fake als wat. Niet dat ze ons willen belazeren maar je voelt gewoon dat het staged is als demo: Twee lachende mensen die rond een 3D object, studenten die een hart in 3D bekijken. Kom een maand later terug en die brillen liggen waarschijnlijk al wat onder het stof.

Zo voelt het voor mij aan. Ik heb alvast nog geen technieker, arbeider of student tegengekomen met zo'n bril op.

Als ik Microsoft was zet ik 100% op software & flagship projecten waarbij ze AR technologie 100% benutten en het op een andere manier niet zo efficient kan. Daar loopt het vandaag mis. MS ondersteund veel bedrijven om toepassingen te zoek. Vaak rond veiligheid (gevaar aanduiden), kwaliteit (info op het juiste moment) maar zelden gaat het over efficientie en pure noodzaak.

Microsoft kan beter al zijn budget opsparen tot de technologie wel rijp is. Betere sensoren, snellere chips, betere objectherkenning, betere oogprojectoren, All day on batterijen, draadloze technologie. MS moet kiezen op welke core tech ze gaan inzetten om de boot niet te missen eens die technologie echt populair wordt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 3 februari 2022 17:53]

En toch zetten wij ze dagelijks in; en met ons vele andere bedrijven.
Ja, ik zeg niet dat Hololens een Hoax is, ik zeg enkel dat de toepassing nog niet matuur is en dat de bestaande filmpjes veel weg hebben van een PR-video. Het zijn ook bijna altijd soft-cases zoals Employee onboarding, Training, education etc.

Je kan online heel moeilijk echte cases online vinden waaruit blijkt dat het hun daily gear is en dat je zonder die bril uw werk niet kan uitvoeren.
Maar het is toch helemaal geen vereiste dat een AR-noodzakelijk wordt om werk te kunnen uitvoeren? Het is gewoon een handig hulpstuk om in bepaalde gevallen efficiënter te kunnen werken. Dat er meer potentie is, zeker. Maar hoeveel mensen nutten nou echt alle capaciteiten van een smartphone uit tijdens het werk? Of office 365? Of Excel…?
Zonder die AR bril je werk doen kan meestal altijd wel. Het gaat om het voordeel wat je met zo'n AR bril wil bereiken. Er zijn toepassingen waar het zich goed terugverdient.
Dat waren Pda's ook :)
Ik deel @Faust z'n mening compleet. Was mijn eerste gedachte na het lezen van dit artikel.
Klassiek Microsoft. Apple zal weer tonen hoe het moet.
Anoniem: 176636
3 februari 2022 13:46
Moet er bij dit artikel niet in de titel staan: "gerucht" zoals je vaker ziet op Tweakers?
Daarvoor dienen de ' tekens in de titel.
Anoniem: 176636
@Shaidar3 februari 2022 14:05
ok. Persoonlijk vind ik het overzichtelijker als er ook Gerucht staat.
Microsoft zou moeite hebben met het opstellen van een mixedrealitystrategie
Het begint bij het zaaien van verwarring door hun hele immersive productlijn "Mixed Reality" te noemen. De Hololens en de eerste generatie VR brillen van Microsoft kwamen allemaal onder de "Mixed Reality" noemer uit, alsof er niet al genoeg onduidelijkheid is over naamgeving binnen (nieuwe) tech.

Ze hebben ook nog eens op de E3 2015 Minecraft op de Hololens getoond terwijl de Hololens geen consumentenproduct is.

Inmiddels is de Hololens verdwenen van de Mixed Reality pagina van Microsoft.
https://www.microsoft.com...ity/windows-mixed-reality

Erg verwarrend allemaal.
Het is niet zozeer dat ze niet geloven in de techniek, of de toekomst van het medium. Ze twijfelen aan hun rol in deze toekomst.
Exclusieve hardware (Xbox)? Samenwerking met partners (PC strategie), of enkel software/ platform (pre-Surface tijdperk) en meer in lijn met de cloud strategie.

Eerlijkgezegd vind ik het ook een lastige keuze. Het vereist volledig andere investeringen en sluit mogelijk toekomstige samenwerkingen uit. Is het ontwikkelen van een HoloLens 3 en alle benodigde kennis/ technologie met een prijskaartje van 4000 euro wel in lijn met de missie? 'Empower every person and every organization on the planet to achieve more'. Zeg het maar.
Zou mijn collega wel jammer vinden:

https://youtu.be/HpWZBEjOIpY

Dit doen wij ermee bevalt erg goed.
Hmm, een visualisatie van een virtueel hart met virtuele tekst, het had bijna net zo goed op een tablet gepresenteerd kunnen worden. Als je daarvoor een investering moet goedkeuring van een 10voud dan dat van een doorsnee tablet dan twijfel ik toch eerlijk gezegd.
Gaat meer om het bouwkundige deel... Dat andere is maar weinig in de praktijk gedaan.

[Reactie gewijzigd door arjentjuh op 3 februari 2022 20:03]

Mag ik vragen hoeveel van deze toestellen jullie hebben? Wij hebben enkele jaren geleden 10 Oculus Go toestellen voor de school aangekocht en dat prijskaartje was al serieus slikken.
Dat ze even de weg kwijt zijn zal mogelijk ook komen omdat 1 van de projectleiders weer terug naar Google is gegaan om daar weer met de nieuwe google glasses aan de slag te gaan, waar die dus ook aan werkte voordat die naar MS ging.
Was te verwachten, het FoV probleem is niet makkelijk op te lossen met dit soort device. Oculus loopt hier spijtig genoeg (meta) al weer voorop met hun passthrough implementatie.
Ik denk niet dat dit soort bedrijfspolitieke zaken ook maar iets te maken hebben met een technisch implementatiedetail als een fov probleem.
Ghoh, moeilijke stelling natuurlijk, maar moest de tech werken (same problem bij de overhyped magic leap) dan zouden de pc gamers er toch opvliegen. Ikzelf als simracer zou het geweldig vinden moest ik mijn handen als passthrough kunnen zien tijdens het racen. Dat is mixed reality.

En het werkt het best op full VR headsets + camera's. Ik denk dat in het algemeen de VR headset cijfers niet tegenvallen en dat men in die tak van de branche ook niet met toekomstvisie problemen kampt.

https://www.reddit.com/r/...steering_wheel_thanks_to/
de hololens is een B2B device, niet gemaakt voor consumers of voor games.
Ik zou durven stellen dat als een 3D projectietechniek niet werkt voor de massa, hij waarschijnlijk ook niet gaat werken voor b2b.

Ik heb de eerste 2 hololens's uit kunnen proberen op tradeshows en vond er niet veel aan. Vive tracking liep al mijlen ver vooruit op hun inside out (v1).

Er was waarneembare lag, fov ter grootte van een smartphonescherm voor je houden en het geprojecteerde beeld was zo transparant dat je je best moest doen om er iets van te zien.

Ik zag er eerlijk gezegd nog niet veel in en dat blijkt nu wel te kloppen. Het is gewoon te vroeg voor een goede 3d overlay over de echte wereld in brilformaat.
Miss doet Apple het beter maar het lijkt ook enkel een b2b testje te worden.

[Reactie gewijzigd door thibaultvdb op 4 februari 2022 00:01]

Nouja passtrough is natuurlijk niet te vergelijken met het equivalent van een zonnebril. Al helemaal niet in bedrijfssituaties en bijvoorbeeld onderhoud aan een apparaat of installatie. Dan heb ik toch veel liever de kwaliteit van die zonnebril (en als hij een keer uitvalt, niets aan de hand)
mmmm dit bericht geeft mij weer een bevestiging van het gevoel: microsoft wil niets zelf, microsoft durft niets zelf en microsoft kan niets zelf... Hier zie ik weet een project dat ze ooit groot zijn aangegaan, waar ze andere bedrijven voor hebben opgekocht of er heel strak mee zijn gaan samenwerken maar wat ze niet voor elkaar krijgen om het voor hen zelf groot genoeg in de markt te zetten. Of was dit ook allemaal gebaseerd op een hype of een marketing belofte die niet is uitgekomen?

Wat hololens betreft: Vanuit microsoft kunnen ze ook bedenken dat zo'n hololens geval gewoon een ander/extra scherm is. En ja, schermen maken ze ook niet zelf. Natuurlijk, zo'n hololens heeft speciale eisen en wensen: 3d-zicht? Dat is vanuit een 3-d wereld 2 beelden genereren die dicht bij elkaar staan. 3-D verwerking: Laat de hardware en software over aan gespecialiseerde bedrijven, dat doet microsoft ook met video-kaarten.
Jij hebt een wonderlijk "gevoel" over Microsoft, lijkt me niet bepaald een bedrijf dat niets wil en niets kan. Lijkt me eerder een bedrijf dat op een geniale wijze meebeweegt met de markt, en op dit moment super succesvol is met cloud software, terwijl ze 15 jaar terug draaiden op verkopen van individuele licenties.

Zijn maar heel weinig IT bedrijven die zo lang zo groot en relevant zijn geweest, en dat gaat echt niet vanzelf, daar zit heel veel kunde en durf achter.
Je hebt groot gelijk. Jou manier om er naar te kijken bevestigt mijn gevoel: microsoft is veel meer een handels en verkoop bedrijf dan een computer/software/hardware ontwikkel organisatie. Het ontwikkelen van licentie constructies, dat doen ze dan wel heel gewiekst zal ik maar zeggen. Puur mijn gevoel en gedachten.

Overigens al sinds 1988 toen ze bezig waren wordperfect en lotus123 uit de markt te drukken met msword en msexcel: Op scholen en universiteiten de licentie voor steeds net een muntje kleiner verkopen dan de concurentie: ƒ1,-, ƒ0,25, ƒ0,10, ƒ0,05 en uiteindelijk gewoon gratis. Onder het mom van 'als we de studenten maar onze tool leren gebruiken, dan willen ze dat in het bedrijfsleven vast ook.
Heb je enig idee hoeveel werk het is om een product als Office 365 of Windows naar de markt brengen? Honderden software engineers, duizenden testers, duizenden support medewerkers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee