Door Arnoud Wokke

Redacteur

Microsoft HoloLens 2 Preview

Grote stap richting de toekomst

02-03-2019 • 06:00

88 Linkedin

Preview

Alles wordt beter van lasers. Dat is een bekend gezegde op de redactie van Tweakers, maar wie had gedacht dat het ook zou gelden voor een mixed reality-bril? Dat is wel precies wat er is gebeurd met de HoloLens 2, want Microsoft schiet met lasers in oscillerende spiegels om beelden voor je ogen te toveren - en dat zorgt voor een breder blikveld.

Microsoft zet de HoloLens 2 neer als product voor de zakelijke markt en dat is heel logisch, maar er zijn tekenen dat de fabrikant een bredere visie heeft. De Unreal-engine krijgt in mei ondersteuning voor het mixed reality-platform en Epic Games zegt dat het bij alles wat het komende jaren doet, HoloLens-zal ondersteunen. Dat Epic-voorman Tim Sweeney op het podium verschijnt bij Microsoft is opvallend, want een paar jaar geleden hekelde hij openlijk de Microsoft Store en varianten van Windows als enig publicatieplatform voor apps en games. Dat gaat niet gebeuren op HoloLens: iedereen mag zijn eigen downloadwinkel opzetten en het ligt voor de hand dat Epic een eigen gamewinkel voor mixed reality in gedachten heeft.

De focus op de zakelijke markt is wellicht dus een tijdelijk iets. Dat is ook logisch: het is strategisch voor Microsoft om tijdig op markten aanwezig te zijn die mogelijk heel groot worden. De stap naar smartphones heeft het bedrijf gemist, maar het wil een eventuele stap naar holografische computers niet missen. De HoloLens is duidelijk een computer van de toekomst op je neus.

De bril opzetten

Wie een HoloLens 2 voor het eerst opzet, zal merken hoe makkelijk dat is. Medewerkers van Microsoft vergelijken het met het opzetten van een pet, al is de headset daarvoor misschien wel iets te zwaar. Desondanks ging het opzetten in één keer goed en zat hij gelijk op het hoofd. Achterop de HoloLens 2 zit een knop om hem strakker af te stellen of juist losser te maken. Dat is een makkelijke methode en werkt prima.

Wat je gelijk merkt, is dat hij comfortabel op het hoofd zit. Dat komt door de kussentjes in de headset die het dragen prettiger moeten maken. Dat betekent niet dat je hem makkelijk urenlang kunt dragen. Na een kwartier tot twintig minuten van de demo was het onder de banden van de headset op mijn hoofd al aan het zweten. Dat lag niet aan de aangename temperatuur op de Microsoft-stand. Het is iets dat ik ook ervaar met vr-brillen en dat is hier niet anders.

De HoloLens 2 van boven

Irisscanner

Als je hem vaker gebruikt, kan de HoloLens 2 de gebruiker authenticeren via de ingebouwde irisscanner. Microsoft deed al ervaring op met irisscanners voor Windows Hello in onder meer de Lumia 950-smartphones en die ervaring komt hier goed van pas. Bij het eerste gebruik kalibreert de headset de irisscanner door je te laten kijken naar een draaiende gekleurde kubus die af en toe door de ruimte schiet en af en toe even op zijn plek blijft draaien. Die kalibratie duurt hoogstens een tot anderhalve minuut.

Behalve een irisscanner heeft de HoloLens 2 ook een camera om de omgeving te scannen en zo hologrammen op de juiste oppervlakken te projecteren. Ook kan hij je handen zien en volgen.

Bediening

Er zijn een aantal nieuwe bedieningselementen in de interface. Zo is het mogelijk om hologrammen direct met de handen te manipuleren om ze groter of kleiner te maken of te draaien. Ook is er een 'pinch-slider' mogelijk door de handherkenning. Door je vingers samen te knijpen, kun je een slider in de interface naar links of naar rechts vegen.

Een van de handigste verbeteringen in de bediening zijn de knoppen. Dat zijn namelijk holografische weergaves van echte knoppen en die moet je indrukken op het punt in de ruimte waar de HoloLens ze projecteert. Uiteraard krijg je geen tactiele feedback - de handen zijn vrij omdat er geen controllers zijn. Het werkt desondanks best aardig. Je krijgt niet het idee dat je echt een knop indrukt, maar zo ziet het er wel uit en dat is een fijne manier van bediening.

HoloLens 2: knop indrukken

De HoloLens 2 heeft ook stembediening. De interface geeft weer wat je kunt zeggen en als je dat zegt, moet hij een actie uitvoeren. Dat bleek tijdens de demo nog niet goed te werken. Nu zou je het erop kunnen gooien dat Engels niet mijn primaire taal is, maar het commando 'next' is niet bepaald het lastigst om te herkennen uit Engels met een Hollands accent.

Laserprojectie

De hologrammen worden opgebouwd via lasers die op de waveguides projecteren, dat zijn de doorzichtige elementen voor je ogen. Dat moet het equivalent vormen van 2k-schermen met een resolutie van 47 pixels per graad. Dat komt enigszins in de buurt van de 60 pixels per graad die het menselijk oog maximaal kan onderscheiden. Wat als eerste opvalt, is dat je wereld iets donkerder is met de bril op; dat is noodzakelijk voor de gebruikte technologie en het maakt het zien van de hologrammen wel iets simpeler. Het is niet alsof je een zonnebril op hebt, maar het zit ergens tussen een bril en zonnebril in.

De hologrammen zelf zijn redelijk scherp. Als je goed kijkt, zijn er uiteraard wel beeldpuntjes zichtbaar, maar de projectie van de zieke vrouw op het bed die ik heb gezien was door zijn vorm en interactie met het bed overtuigend. De hologrammen zijn een beetje transparant, maar zeker niet volledig doorzichtig. Het is een beetje alsof je Casper het vriendelijke spookje virtueel ziet.

De beeldhoek is beter dan van de eerste HoloLens, maar tijdens de demonstratie liep ik al snel tegen de grenzen aan. Immers, ik keek naar een patiënt, maar als ik haar hoofd bovenin beeld zette, zaagde de grens van de laserprojectie haar bij de knieën af. En dat terwijl ik op een afstand stond van twee tot drie meter.

Ik heb naderhand geprobeerd aan de hand van mijn observaties om de beeldhoek te berekenen. Verticaal lijkt dat niet meer te zijn dan tussen 35 en 40 graden, horizontaal kwam ik uit tussen 70 en 90 graden. Dat is een stuk meer dan de 30x17 graden van de eerste HoloLens. Technisch een hoogstandje dus, maar het was desondanks makkelijk om tegen de grenzen aan te lopen. Bovendien bedekt de bril een groter stuk dan het scherm, terwijl je eigenlijk zou willen dat de grens van de bril ook de grens van het hologram zou zijn. Dat zou natuurlijker aanvoelen.

Snelheid

Het is lastig om iets te zeggen over de snelheid van de hardware die de bril aandrijft. Het laden van de applicatie met de demo duurde langer dan je zou willen, toch zeker een seconde of tien. Daarna liep alles soepel en dat is nodig ook, want stotteringen en haperingen in de interface van een holografische computer zijn catastrofaal voor de gebruikservaring.

De processor achter dit alles is een Qualcomm Snapdragon 850; dat is een Snapdragon 845 uit smartphones van vorig jaar, maar dan met een hogere kloksnelheid van 2,96GHz. De vorige HoloLens heeft een Intel-chip aan boord en Microsoft wisselt dus van processorarchitectuur.

Tot slot

Microsoft is geen grote speler geworden op de smartphonemarkt en het wil niet opnieuw een boot missen. Het loopt voorop met deze hardware, software en interface voor holografische computers en dat maakt de HoloLens 2 meer dan duidelijk.

De headset zit comfortabel, de bediening werkt goed en hologrammen zien er overtuigend uit. Het is logisch dat Microsoft eerst toepassingen zoekt op specifieke plekken in de zakelijke markt, maar de moeite die het bedrijf erin steekt wijst erop dat de plannen misschien wel groter zijn. Holografische computers voor consumenten komen er misschien ooit ook wel aan en deze HoloLens 2 is een grote stap richting die toekomst.

Reacties (88)

Wijzig sortering
Anoniem: 474132
2 maart 2019 07:56
Blijft er behoorlijk geeky en ongemakkelijk uitzien zo'n helmpje. Denk wel dat er een toepassing is bijvoorbeeld voor monteurs oid. Maar zelfs dan vraag ik me af of het (sterk) verminderd comfort van het dragen tijdens het sleutelen opweegt tegen de extra informatie die het apparaat zou moeten bieden om het werk makkelijker te maken.
Voor vliegtuig monteurs misschien wel. Auto monteurs niet echt nodig. Trouwens voor de meeste monteurwerk waarom zou je dit soort brillen willen dragen? Je zou het werk al moeten weten in principe
Hiermee zou je dus “ongeschoold” personeel ook het werk kunnen laten doen
Liever niet, klussen zoals een koppakking of
versnellingsbak vervangen kost tijd/ geld of wat dan ook kost al een vermogen en als een ongeschoolde iemand nog extra tijd in beslag neemt? Daarnaast niet elke auto is het zelfde dus.

Nah gewoon naar school gaan het vak beoefenen en stage etc.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 2 maart 2019 09:38]

In reactie daarop; Het kan voorkomen dat een monteur wordt afgeroepen op het feit dat een machine 'niet meer werkt' -aldus de klant.

Ter plaatse kan het bleiken dat het niet bepaald het vakgebied is van de techneut die daar te plaatse is, of niet een apparaat waar hij bekend mee is. Als op afstand een 'subject matter expert' instructies kan geven omdat het voor hem een simpele handeling is, kan het ter plaatse verhoplen worden, en scheelt het klant en hulpverlener beide tijd en geld.

Hier zijn ze nu proeven voor aan het doen bij mij op het werk, hoewel uiteraard later kan worden gezegd of het effectief is of niet.
Volgende stap voor IKEA handleidingen : Zet je Hololens op en volg de stappen 8-)
Hulp op afstand krijgt dan ook een extra dimensie. In plaats van teamviewer op een scherm, gewoon vanuit het zicht van de persoon.
Daar is het niet zozeer voor bedoeld. Je hebt immers nog steeds een 'geschoold' persoon nodig om de 'ongeschoolde' persoon te vertellen wat te doen.

Het is meer het idee van: Je bent bij een klant, de hele shit is down en je komt er niet uit. Dan kan je hulp inroepen van een collega die wellicht meer ervaring heeft op dat gebied, en kan meekijken en je bijstaan op een handige manier, waarbij je niet de helft van de tijd bezig bent met "welk knopje bedoel je precies??"

Waar het wat mij betreft wel wat actiever kan aansturen is bij produktie maatwerk. Op dit moment zijn de meeste produktielijnen puur voor het maken van zaken die precies hetzelfde zijn omdat mensen in de war raken als ze voor elk produkt dat ze aanraken wat anders moeten doen. Zo'n hololens zou daar wel mee kunnen helpen door voor elk produkt waar je aan werkt te vertellen wat je op dat moment moet doen, waardoor je het maken van maatwerk een stuk makkelijker maakt. Maar aan de andere kant: De menselijke kant is natuurlijk niet de enige reden dat je het zo doet. Voorraad van alle onderdelen moeten houden en een beperkte lijst van "SKUs"(produkten) is een andere.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 maart 2019 11:55]

Denk ik ook, zit in Voip telefonie markt. Ook nu kan je de hulp inroepen van de leverancier (follow the sun). Die nu nog met Teamviewer achtige oplossing mee kan kijken bij prio 1/code red klantverstoringen

Erg makkelijk, maar niet alle producten kunnen via Teamviewer. Dit zou daar kunnen helpen

[Reactie gewijzigd door gepebril op 2 maart 2019 17:49]

Er zijn al jaren "draagbare' computers op de markt met projecties op een (transparant plaatje in een) bril.

Dat is geen echte augmented reality. Het is gewoon bedoeld om bvb. exploded views of werkinstructies te tonen, terwijl de technicus zijn handen vrij houdt. Wat handig kan zijn als je bvb. bovenaan een GSM-mast werken moet uitvoeren. Zeker als je werkt aan complexe hardware van verschillende modellen en generaties door elkaar.
Om bepaalde procedures te volgen? Juiste instructies aflezen (volgordes, aanhaalmomenten, etc) en meteen logboeken/documentatie bijhouden...
Schrik niet van de hoeveelheid procedures welke in eender welke werkplaats bestaan, van auto, over vliegtuig, tot in de scheepvaart.
Ja juist dat soort dingen leer je dus ik de opleiding.

Zit nu in de vliegtuigbouw (cargolux) . Precies het zelfde alles wordt aan het uitgelegd in opleiding
Ja juist dat soort dingen leer je dus ik de opleiding.
Ik heb in mijn opleidingen nooit zaken als aanhaalmomenten hoeven leren, die zoek je op, aangezien die nooit hetzelfde zijn, dito met volgordes (van kopbouten bijvoorbeeld).
Weet niet waar jij dan hebt gezeten .

Voor koppakking bepaalde volgorde + aanhaalmomenten in de opleiding. Voor krukas zelfde verhaal. Voor wielen bijvoorbeeld nog makkelijker. Maar goed ga niet meer er diep op in. Voor opleiding is het misschien prima voor ter plekke neeh niet echt.
MTS Autotechniek Apeldoorn, en een jaar HTS in dezelfde plaats.

Maar aanhaalmomenten kunnen verschillen per motor/merk, dus die krijg je hooguit in een training bedoelt voor een beperkt aantal modellen waar je aan kunt werken. Leuk als je bij een dealer werkt aan dat beperkte aantal modellen, maar voor veel monteurs buiten die tak van sport geldt dat ze werken aan een veel breder gamma en dus niet al die informatie in hun hoofd hebben.
Beetje modern systeem stuurt de aanhaalmomenten van het object waaraan wordt gewerkt rechtstreeks naar de momentsleutel, dan hoeven ze ook nergens geprojecteerd te worden (toevallig heb ik zelf een programma geschreven om vanuit Linux een Norbar Nortronic 330 op deze manier aan te sturen :) ) @theduke1989 Voor automonteurs dus.
Je zou het werk al moeten weten in principe
Dat was "vroeger" zo, toen veel dingen nog redelijk simpel en vaak mechanisch waren. Nu veel via software gaat kun je simpelweg niet alles meer weten.
Kun jij bijvoorbeeld al deze OBD errorcodes uit je hoofd leren?
Uitlees apparatuur wordt ook gewoon ge-upgrade. Daar is niks nieuws aan. Dus alle nieuwe protocollen die de auto's hebben kan je bij de dealer gewoon uitlezen. Dat een beunhaas werkshop niet de juiste uitleesapparatuur heeft kan je ook niks aan doen. Daarnaast is en blijft het nog steeds storingszoeken, meten is weten, ook als nieuwste auto's.

Ik ben nog steeds hobby monteur nu , en blijf het gewoon nog uitvoeren met of zonder uitleesapparatuur
Maar een monteur moet zijn werk toch weten? Dit is ook een stuk gereedschap net als uitlees-apparatuur.
Ik verwacht op dezelfde manier dat een tegenwoordige CV-monteur óók gewoon kan omgaan met alle software-snufjes in HR-ketels, warmtepompen, zometeen elektrische CV's, en zonneboilers. Van een automonteur verwacht ik ook dat ie aan een moderne auto kan sleutelen. Het is niet fundamenteel anders geworden, alleen meer en complexer. Je krijgt dus hooguit nieuwe specialiseringen, maar geen mensen die opeens hun werk niet meer kunnen doen.
Dat klopt, maar je ziet ook dat tegenwoordig een CV-monteur niet alleen zijn waterpomptang, knijptang en combinatietang mee neemt, maar ook een laptop en/of tablet, en andere meetapparatuur.
Net als een automoteur buiten standaard onderhoud vaak al niet meer zonder computers/diagnose-systemen kan.
Het zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het opleiden van personeel.
Een andere monteur kan op afstand ren andere monteur helpen.
Dat jij de toepassing niet kan bedenken wil niet zeggen dat er geen is
Ik heb jaren gewerkt als automonteur, dus spreek juist uit ervaring.
Hoe lang geleden? Voor mij is het al ruim 20 jaar terug, en nu raak ik een moderne auto niet aan, te veel software en elektronica. Zonder de juiste data en uitlees-apparatuur kan ik er niet veel meer mee dan olie verversen en wat andere kleine zaken.
Ja, het zou mooi zijn als ze hem op formaatje Magic Leap, of nog beter Nreal kunnen krijgen in de volgende iteratie, maar nu eerst zorgen dat het goed werkt, en dat ze een user en software base krijgen, en dan de verkleinslag beginnen lijkt me toch de beste aanpak.

[Reactie gewijzigd door zion op 2 maart 2019 08:27]

Magic Leap is ook niet zo heel comfortabel hoor (heb er eentje op m'n werk). De ML is redelijk afgesloten (warmte) en de hoofdband bedekt een groot oppervlak met een dik schuim (met een soort nepleer eroverheen), waardoor het daar best snel warm/"zweterig" wordt. Ook bevorderen die draden naar de Lightpack je bewegingsvrijheid niet echt.
Ik vind het echt een top ding, maar is er genoeg ruimte voor verbetering en denk dat de hololens2 een stuk beter is dan de ML. De hardware that is. Microsoft loopt wel erg achter als het om de user experience gaat. Magic Leap is echt met zulke toffe dingen bezig, bijv: https://www.youtube.com/watch?v=vSHbGJvgG9A
in sommige beroepen moet je een bouwhelm op, dan is die ongemak ook stukken minder als het gere-integreerd is.
Ik heb hem ook op gehad op MWC. Hij ziet er wellicht ongemakkelijk uit maar ik vond hem erg comfortabel. De gewichtsverdeling is zelfs een stuk beter dan veel VR headsets omdat de electronica aan de achterkant zit. Het weegt zeker niet op tegen de geweldige ondersteuning die je op afstand kan leveren.

Ondanks dat hij veel groter en zwaarder is dan concurrenten zoals Vuzix en RealWear, vind ik de Hololens juist een stuk beter voor dit soort toepassingen. Bij de Vuzix M300 bijvoorbeeld heb je 'gewoon' een soort schermpje voor je oog hangen (*). Ondanks dat die veel minder weegt, zit het je gewone werk nogal in de weg en vond ik het tijdens het gebruik juist irritanter dan de Hololens. Ook missen die apparaten de tracking, waardoor je echt unieke functies van de Hololens (zoals de mogelijkheid om bijvoorbeeld met een pijl te wijzen naar een knop die je moet indrukken mist.

Ik vind het een geweldig ding. Behalve de prijs. Voor de prijs van 1 van deze kan je 5 Vuzixen kopen en dat is toch wel weer lastig te verkroppen, zeker omdat we op het werk al veel Vuzixen hebben waar mensen aan gewend zijn.

*) De Vuzix Blade heeft dit trouwens niet, daar kijk je doorheen met 1 oog zoals de Hololens, maar deze heeft ook geen tracking/room mapping, en bovendien wordt deze vooral gemarket aan consumenten als een Google Glass achtig iets, en werkt de meeste commerciele software er niet op.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 maart 2019 11:37]

Maar wat voor werk is dat dan, ik vermoed, waar je 'op afstand geweldige ondersteuning kan leveren'? Ik zie de toepassing zo snel even niet? Monteurs?
Ja met name het ondersteunen voor onze eigen monteurs (Field Service Engineers). Die gaan naar klanten toe maar kunnen er soms ook niet uitkomen natuurlijk. We maken heel veel verschillende spullen, van datacenter infrastructuur, electrische schakelpanelen, koeling.. Tot Medium Voltage (denk 15-20 kilovolt) schakelaars aan toe.

Als een FSE dat allemaal heeft geleerd dan kan hij alweer met pensioen :) Daarom is het op afstand helpen door een expert zeer belangrijk.
Yes, ja die snap ik, maar ga je dan met zon bril op zitten of maak je gewoon even een foto of filmpje als het echt nodig is en deel je die via een Instant Messaging applicatie? Hoe moet ik een situatie voor me zien waar het de investering waard is om mensen hierin te trainen, software te ontwikkelen en dit soort hardware aan te schaffen?
Zo'n bril is natuurlijk veel handiger en sneller... Op dit moment gebruiken ze al Vuzix en RealWear brillen. Vergeet niet dat het vaak om grote problemen gaat waar je een SLA moet nakomen.

Software hoeft niet ontwikkeld te worden, die bestaat al in vele varianten. Bij de hololens bijvoorbeeld Dynamics 365.

Over de business case ga ik zelf niet, maar blijkbaar kan het wel uit, in elk geval bij de Vuzix/RealWear usecase, anders hadden ze het niet gedaan.
Ok, nou ik ben benieuwd of we het veel gaan zien en ik zal zelf ook eens navraag doen of wij dit gebruiken, maar ik kan het me niet voorstellen. Wellicht in de toekomst :)
Wel, ik werk momenteel aan software voor CNC machines. En ik zie het nog wel gebeuren dat we een bende Views gaan maken voor zo'n Hololens die we aan onze bestaande ViewModels koppelen om dan zo CNC machines te visualiseren en / of te besturen.

Zo'n CNC software is eigenlijk ook een editor om de geconverteerde CAD-CAM tekening aan te passen aan de specifieke eigenschappen van de machine. Ik denk niet dat het bewerken van zulke Klartext bestanden iets is dat men met een Hololens wil gaan doen. Maar de operator en/of degene die onderhoud aan een machine moet doen zie ik nog wel met zo'n ding op zijne kop bezig zijn aan zo'n machine.
Microsoft is geen grote speler geworden op de smartphonemarkt en het wil niet opnieuw een boot missen. Het loopt voorop met deze hardware, software en interface voor holografische computers en dat maakt de HoloLens 2 meer dan duidelijk.
Leuk gezegd, maar succes in de markt is niet per definitie gegarandeerd door voorop te lopen met het technisch meest geavanceerde product. Succes in de markt komt voort uit het juiste product op het juiste moment voor de juiste prijs leveren, met een breed inzetbare toepassing/toepassing die breed tot de verbeelding spreekt.

In bepaalde nichemarkten - het Amerikaanse leger bijvoorbeeld - heeft Microsoft dat bij elkaar weten te brengen, maar de ervaring leert ook dat dit bedrijf vaker de plank misslaat wanneer het gaat om vaststellen wat (niet-zakelijke) eindgebruikers willen, dan dat het het bij het rechte eind heeft.
Heb je enig idee hoeveel experimenten Thomas Edison deed? En andere uitvinders? En hoeveel ervan succesvol waren? Innovatie gaat hand in hand met mislukte projecten die weer informatie opleveren voor het volgende project, idee, hopelijk succesverhaal.

Alle grote bedrijven hebben een grote kast met stille of minder stille dood gestorven lijken van mislukte, zo veel belovende projecten. Waarvan sommige zo levensvatbaar leken...
Zeker wel. Maar wat heeft dat te maken met mijn reactie? Wil je een solistische uitvinder vergelijken met een beursgenoteerd megabedrijf? (Even los van het feit dat Edison later in zijn leven ook een forse organisatie om zich heen opbouwde).

Microsoft is zeker niet uniek als bedrijf met een kast vol gefaalde projecten (om in de IT te blijven, Intel heeft niet zozeer een kast dan wel een hangar vol). Maar - volgens mij - is Microsoft wel bijzonder slecht in het begrijpen wat consumenten willen als het gaat om devices.

Noem afgezien van Xbox één consumer device van Microsoft dat (breed) succesvol is geweest en/of heeft bijgedragen aan een eropvolgend succes.
Dat komt omdat Microsoft een voornamelijk zakelijk georiënteerd bedrijf is. Ze kijken bij deze producten naar wat de zakelijke markt er mee kan doen. En daar zijn de mogelijkheden erg groot.

Consumenten zijn in deze bijzaak.
Noem afgezien van Xbox één consumer device van Microsoft dat (breed) succesvol is geweest en/of heeft bijgedragen aan een eropvolgend succes.
Uhm je doet net alsof Microsoft een plethora aan hardware heeft waarvan 3/4 gefaald heeft. Zune is opgegaan in Windows Phone, wat op zijn beurt een marktaandeel van 10% heeft gehaald en in vele landen op een moment populairder was dan de iPhone, spijtig genoeg niet in het land waar het telde, maar ja. Band was daar hard aan gelinkt. Windows Phone heeft wel een blijvende stempel gedrukt op de smartphone markt maar ook de tablet en PC markt (met verschillende features en natuurlijk het hele concept van flat design).

Kinect heeft meer dan genoeg verkochte exemplaren opgeleverd en als je het alsnog een mislukking wilt noemen, deze technolie zit natuurlijk ook in deze HoloLens, wordt gebruikt voor Windows Hello en met Kinect Azure zal voor de voorzienbare tijd nog steeds meer dan genoeg geld binnen harken voor Microsoft. PixelSense, hoewel geen consumentenproduct, is natuurlijk opgegaan in Surface en best vergelijkbaar met Surface Hub, maar de technologie ervan wordt ook gebruikt in de verschillende ander Surface producten welke op hun beurt wél consumentenproducten zijn (en natuurlijk een miljardenzaakje voor Microsoft).

En behalve Microsofts randapparatuur zoals muizen, toetsenborden en webcams hebben we dan alle hardware gehad die ze hebben (zowel voor consumenten als bedrijven). Wat was hier nu exact geen success volgens jou definitie?

Microsoft heeft helemaal niet zoveel hardware als je lijkt te insinueren, om nog maar te zwijgen over hardware producten die falen in hun markt.
Het is jammer om te zien dat MS, naar mijn gevoel te vaak, niet in staat is om technologie in winstgevende producten om te zetten. Ze maken best wel goede hardware. Op software gebied staan ze ook hun mannetje.

Waar gaat het mis? Moeilijk te zeggen. Ik krijg het gevoel dat het management vanaf het begin te groot denkt. In plaats van een goede afstemming zoeken met de gebruiker en andere partners, te veel een eigen koers varen. Dan komt er een product uit dat te weinig adoptie vindt. En dan maken ze de fout als het niet wil lopen, de ondersteuning radicaal af te bouwen en dat laat niet zelden de kopers/gebruikers met een kater achter.

Ze zijn daar niet de enige in en het blijft me verbazen hoe zeer grote mega winstgevende bedrijven hun naam te grabbel gooien door eerst met veel bombarie dingen te lanceren en dan weer nietsontziend de stekker er uit te trekken en de service stop te zetten. Waarom koop je bij een groot bedrijf? Juist omdat je verwacht dat de garantie en service goed geregeld is. Het is juist een enorm sterk verkoop argument voor een nieuw product, als je kan zeggen. Bij ons zit je safe, ken je dat product dat vijf jaar geleden is gestopt? Wij geven daar nog steeds service op. Service hoeft niet gratis te zijn, maar je wil wel service. Ik snap wel dat je zo kosten bespaard, maar je verliest ook naam.

Als je wat kleiner, minder ambiteus begint in nauwe samenwerking met klanten bouw je een betere basis, krijg je een beter afgestemd product, leer je de markt beter kennen, weet je eerder of een product levensvatbaar is, zijn de kosten veel bescheidener en ook de imagoschade als je een project niet doorzet.

Als ik zo hier de reacties lees van mensen in het veld die potentiele gebruikers zouden moeten zijn, dan overschiet de Hololens zijn doel. Veel technologisch geavanceerder maar duurder dan de concurrentie die wel al een markt hebben gevonden. Je kan wel een fantastisch product boven de martkt laten bungelen, maar daarmee heb je nog geen markt voor je product.

Het doet me denken aan kolengraver project van RSV. Deze scheepsbouwer die naar nieuwe markten zocht had een geavanceerde kolengraver gebouwd voor de Amerikaanse markt die uiteindelijk een gigantische flop werd. Een klant formuleerde het zo: Ze bouwden een Rolls Royce voor een markt die op een Volkswagen zat te wachten.

Misschien is dit het Apple-effect dat managers denken dat je om een markt te veroveren een superieure killer moet lanceren, in plaats van gewoon rustig samen met klanten een product te ontwikkelen. Iedereen schijnt nu te denken dat je een soort iPhone de markt in moet slingeren die alles wegvaagt met zijn mogelijkheden. De nucleaire optie.

Waar ik bang voor ben is dat men uiteindelijk een heel mooi product heeft maar dat het aantal usecases tegenvalt in combinatie met de kosten en tegenover wat anderen bieden, en als de verkopen dan weer tegenvallen, wordt er na een tijdje weer de stekker uitgetrokken.

Voor mijn gevoel had Windows phone niet hoeven mislukken als ze gewoon vanaf het begin goed gesegmeteerd hadden en een zakelijke telefoon hadden gemaakt met een eigen OS, en voor een perfecte afstemming met Windows hadden gezorgd. In plaats daarvan hebben ze de frontale aanval geopend op Android en enorme verliezen geleden. Als dat gelukt was hadden ze daarna kunnen proberen om het systeem verder uit te bouwen. Eerst moet je een stronghold in de markt hebben.

De techneuten bij MS zijn uitstekend, de samenwerking is goed als ze zich op grote partners richten, in de cloud doen ze het ook goed. Maar zodra ze op kleinere afnemers gaan richten dan weten ze geen goede afstemming te vinden. Voor mijn gevoel denken ze dan te groot.
Vm had Edison toch Tesla ingehuurd?
Juiste product op juiste moment voor juiste prijs is belangrijk. Maar het belangrijkste is dat je de markt overtuigt dat dit iets is waar je niet zonder kan.
Zoiets als Steve Jobs kon met zijn 1e Iphone.
hij was niet de eerste en had (volgens mij) niet het beste product voor de beste prijs, maar hij wist de wereld te overtuigen dat dit het product was wat iedereen nodig had.

het neemt niet weg dat het product gewoon moet doen waarvoor hij verkocht wordt.
Mja, dat probeerde ik te verwoorden met 'een breed inzetbare toepassing/toepassing die breed tot de verbeelding spreekt' :)
Gebruiken piloten op gevechtsvliegtuigen. Ook niet die soort technieken in hun helm?
De F35 wel ja. Maar die helm kost een stukje meer ;)
De enige grote stap die nodig is, is de prijs van dergelijke apparatuur naar beneden brengen.
Niet op dit moment, want het is nog geen consumenten product. Het zal eerst een aantal iteraties maken voor de zakelijke markt, waar dit soort bedragen niet zo boeiend zijn. Als het wat verder ontwikkelt is dan gaan de kosten ook wel omlaag. De afzet markt voor consumenten zal op dit moment nog steeds klein zijn, ook al gaat de prijs significant omlaag.
Ik denk dat als het betaalbaar wordt voor de consument, dat ik er dan misschien wel 1 zal kopen.

[Reactie gewijzigd door Robinho96 op 2 maart 2019 10:13]

Ik zelf ook en vast een aantal mensen, maar in de huidige vorm zal het een extreem niche product blijven bij consumenten.
En als je er dan een gekocht hebt, wat ga je er dan mee doen? Zolang er nog geen (op consumenten gerichte) content voor is blijft het vrij nutteloos.
Wij zijn zo'n zakelijke gebruiker. Met name voor remote assistance (de usecase die Microsoft met Dynamics 365 adverteert). En ik moet zeggen: De prijs is wel degelijk een obstakel. Probleem is dat er vele concurrenten zijn die wellicht niet zo geavanceerd zijn, maar je kan er letterlijk een handvol van kopen voor de prijs van 1 hololens. Of 3-4 standaard laptops. En dat is zakelijk toch moeilijk te verkopen dan.
Voor alleen remote assistance is het inderdaad even kijken of dat de business rechtvaardigt. Maar er zijn genoeg bedrijven waarbij het in 1x oplossen van het probleem zoveel bespaart dat het binnen 2x zichzelf al terugverdient. Tevens werkt de HoloLens veel beter dan veel van de alternatieven. Het is situationeel, waardoor je altijd goed de berekening moet maken.
Voor de zakelijke markt is het net zo goed een extreme niche. Waarvoor gebruik je dit in de praktijk? Wat kun je ermee wat je zonder hololens niet kan??
Wat kun je zakelijk niet wat je zonder mobiele telefoon niet kan? Dat is beetje een vreemde stelling. Er zijn een hoop productiviteitswinsten te behalen door te werken met HoloLens. Informatie en instructies tijdens werkzaamheden terwijl je gewoon beide handen kunt gebruiken voor je werkzaamheden. 3d modellen kunnen bekijken van machines. Specifieke configuraties projecteren tijdens het assembleren van complexe machines, etc.

Ik heb gesprekken bij meer dan 100 van de grootste bedrijven van Nederland/wereldwijd gehad over HoloLens en er zijn echt veel uitdagingen/problemen die opgelost kunnen worden of waarbij je verbeteringen kunt realiseren met technieken als de HoloLens. De voornaamste kostenpost zit dan nog in het bouwen van de software en het verzorgen van de content. De hardware is dan nog een schijntje in vergelijking tot de ontwikkelkosten van de software.
Ja je pakt nu 1 voorbeeld wat misschien nog niet het beste werkt en daarme serveer je een complete techniek af.

Tevens zijn er genoeg mensen die juist wel willen zien hoe die keuken er precies uit komt te zien in hun huis. Hoe precies de afstanden gaan zijn, de hoogte van het werkblad, hoeveel ruimte je overhoudt om te lopen. Welke kleur het mooiste staat. Dat kun je doen door een fotoimpressie te maken, maar het daadwerkelijk "ervaren" is vele malen effectiever.

Ik zou het zelf wel weten, ik zou ze juist bij mij over de vloer willen hebben en het precies willen zien hoe het straks wordt. En dat lijkt mij een vele betere ervaring dan nu op zo'n 3d render mijn keuken zien, waar ik me totaal niet in kan verplaatsen. Ik kan mezelf daar nog niet in zien staan en dan weten of alles op de goede plek zit.
Ik zie dit soort VR-brillen nog echt in een embryonaal stadium zitten maar waar de potentie zeer groot is. Hij moet nog veel kleiner worden maar vooral het beeld moet nauwelijks onderdoen als de echte wereld. En dat zal nog wel 20 jaar duren vermoed ik.
Het is geen vr bril.

Sowieso is dit al kleiner dan een vr bril.
Denk aan bijv. een vive die allerlei cameras nodig heeft om zich heen, heel beperkend eigenlijk.

Ze zijn wel bezig met ve brillen waar dan de cameras ingebouwd zitten, maar het blijft lomp.

Een hololens is meer zoiets als google..glass? Of heette dat ook alweer.
Soortgelijke poging als de hololens, maar eigenlijk net iets te ver zijn tijd vooruit en vooralsnog net iets te lomp.
Zeker gezien google de pijlen hadden gericht op de gewone consument.

Hololens doet minder moeite qua lompheid vanwege de doelgroep, vooral zakelijk en industrieel.
Hoe je het noemt is niet belangrijk, hoe het er uitziet niet en de onderliggende techniek ook niet. Wat belangrijk is wat je er mee kunt doen; het potentieel. En dat is denk ik the next big thing.
De vraag is alleen: wat is die potentie dan, die jij zo groot noemt? Wat precies zie je erin?
Maak Pokemon Go compatible en de consument zal 'm massaal omarmen. :)

Voor reparaties aan grote technische installaties kan een Hololens zeer handig zijn denk ik zo.
Ik moet zeggen dat ik mixed feelings heb m.b.t. de belangrijkste kritiek over het blikveld.

Ik heb de Hololens (1) ook op gehad en vanuit gebruikersperspectief was ook daar
het beperkte blikveld de grootste tegenvaller (naast dat het echt cool is wat je ervaart).
En daar hebben ze verbetering in gebracht, heel goed!

Dat het altijd nog beter kan dat heeft volgens mij ook voornamelijk te maken met de
design choices die zijn gemaakt. Het blikveld verbeteren is niet eenvoudig
als je het apparaat heel gemakkelijk op moet kunnen zetten + rekening houden met brildragers.
Daarnaast is het natuurlijk de techniek + praktische haalbaarheid (kosten / doorlooptijd project)
die beperkingen oplevert aan een volgende versie.

Ik snap de ervaring dat het nog niet echt helemaal perfect is, maar vind de nadruk op die
beperking net ietsje te overdreven geloof ik.
(Misschien hadden ze in de demo toch een ziek kind moeten gebruiken, dan was het misschien
minder opgevallen :) )
De ervaringen verschillen ietwat, maar in veel gevallen maakt VR mensen onmiddelijk of na een tijd “zeeziek”.

Ikzelf ook ervaar bijna onmiddelijk koortsachtige verschijnselen, misselijk etc., typische “motion sickness”.
Wat ik overigens niet heb op een boot of in een auto gek genoeg.

Zolang daar geen concrete oplossing voor is, is eigenlijk zoiets als de hololens, wat meer augmented reality is, een veel beter alternatief.

Beter toepasbaar ook in allerlei situaties, ook is hoe snel je dingen kan leren in vergelijking met studeren bijna schrikwekkend.
Zelf ook het mogen proberen qua auto reparatie, enerzijds een dikke handleiding en lees dat maar door, anderzijds door middel van de hololens.

Het een duurde 45min, het ander 15.
Dat is gewoon indrukwekkend als het voorgeschotelde programma hints en tips etc., goed werkt qua opzet en duidelijkheid.

Daar zit echt wel een toekomst in.
Na het debacle van de introductie van de Hololens 1 is het goed dat Microsoft het wat realistischer aanpakt. Het blikveld lijkt wat meer werkbaar maar nog steeds te klein. Het was bij de vorige versie tamelijk opvallen dat de meeste reviewers hier overheen keken en Microsoft geloofden dat ze de bril op korte termijn uit zouden brengen voor de massa.

Ik mis in de review nog een indicatie van de accu-duur. Dat was de vorige keer ook een van de zwakke punten, iets waar ook niet heel realistisch over werd bericht. Iets dat draagbaar is op je hoofd, waar alle 3d berekeningen gedaan worden, plus de weergave in de bril heeft gewoon beperkingen, zelfs met de techniek van de Hololens. Is de warmte hiervan nog voelbaar bij lang dragen?
Wordt er door Microsoft nog gekeken naar oplossingen met bijvoorbeeld een draagbaar pack & lichtere bril?

Het is mij ook niet helemaal duidelijk waarom holografische projectie de toekomst is. Heel knap en het klinkt futuristische maar wat is het grote voordeel ten opzichte van bv een camera en een normaal scherm. Een voorbeeld van die oplossing is dat je dmv speciale camera's het beeld structureel kunt verbeteren in plaats van altijd het idee te hebben een lichte zonnebril op te hebben. Denk aan infrarood of hogere lichtgevoeligheid.
Kom op, Microsoft, ontwikkel sneller, want iedereen zit op holoband (uit Caprica (tv serie)) te wachten :P
Nu snap ik de profielfoto ook beter..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee