Waarom is dat machtsmisbruik en niet gewoon gebruik van de positie die ze verkregen hebben?
Als een enorm groot bedrijf meer budget heeft voor marketing en reclame dan een kleinere concurrent dan is dat toch ook geen machtsmisbruik? Een filmster die van z'n populariteit gebruik maakt om zíjn vergoeding te verhogen? Nieuwswebsites waar meer dan de helft van de tegeltjes advertenties zijn? Reclamezendtijd die bij de populairste programma's vele malen duurder is?
Op welk moment wordt het misbruik als je met een beter of populairder product dan de concurrentie een bepaalde marktpositie verwerft?
Waarschijnlijk op het moment dat iets of iemand er door benadeeld wordt. Maar wie/wat en hoeveel en in welke mate?
Als het werkelijk gaat om transparantie op de markt, zou dan Beslist.nl niet ook Google Shopping moeten vermelden? Zou uit het oogpunt van de consument iedere prijsvergelijker niet per definitie alles gelijkwaardig moeten vermelden i.p.v. alleen 'aangesloten' of betalende aanbieders?
Het is niet waar de DMA voor opgesteld is en er is niet eens regelgeving voor nodig om te voorkomen dat alles letterlijk helemaal vol staat met advertenties of gesponsorde links omdat het dan een zekerheid wordt dat mensen alternatieven gaan zoeken. Wat jij ook aan geeft.
Helaas zijn er veel websites die de tolerantiegrens daarin behoorlijk overschrijden.
Google is een commercieel bedrijf dat op dit moment een goede marktpositie heeft en daar maximaal gebruik van maakt maar langzaam maar zeker naar een positie schuift waar ze door het eerstvolgende alternatief dat voldoet vervangen worden en in de vergetelheid verdwijnen waar er al velen zijn voorgegaan.
Amerikaanse bedrijven moeten blijven groeien, aandelen moeten blijven stijgen.
En dat weten ze omdat dat de reden is dat ze kapitalen uitgeven aan onderzoek naar of het overnemen van nieuwe technologieën, apparaten, apps e.d... Stilstand is achteruitgang.
Zelf ben ik de gesponsorde meldingen wel zat
En je bent daar zeker niet alleen in.
Via werk zit ik regelmatig op een netwerk met restricties waardoor ik helaas vaak herinnerd wordt aan de reden waarom ik zelf een adblocker gebruik.
Zonder die adblocker levert Google bij sommige zoekopdrachten boven- en onderaan de pagina gesponsorde links en in het midden een paar 'echte' resultaten. Net als met het advertentiebeleid bij Youtube gaat Google daarmee voor mij over een tolerantiegrens heen.
Ik heb er geen enkel probleem mee een website of dienst te betalen middels advertenties en dan mogen ze ook best winst maken, zolang dat 'netjes' gebeurt.
Pop-ups, filmpjes (met geluid) die automatisch beginnen te spelen, advertenties tussen andere links of middenin artikelen en zeker degenen die er uit zien als 'echte' content, reclames die video's onderbreken die daar niet voor geschikt zijn of reclame die getoond wordt voordat de gewenste content toegankelijk wordt zijn niet acceptabel.
Het asociale van een bedrijf als Google, met hun AdSense, hun verdienmodel dat volledig gebaseerd is op advertenties en sponsoring, is dat die dat exact zouden moeten weten, maar er bewust voor kiezen daar te ver in te gaan.
Niet alleen omdat ze het kunnen, maar meer omdat ze het moeten.