Anderen zullen de ontwikkeling puur met licentie inkomsten moeten financieren. Zeker als er meer partijen komen en het marktaandeel per partij terugvalt moeten minder mensen meer betalen.
De softwaremarkt groeit nog steeds. Marktaandeel is typsich niet zo'n probleem in een gezond groeiende markt. Dan is er genoeg koek voor iedereen .
Zoals je het formuleert klinkt het alsof Google (of Apple) deze tools uit eigen zak subsidieert. Dat geld komt echter niet uit het niets maar gewoon uit de winst van de appstore. Dat betekent dat iedereen er aan mee betaalt. Althans, iedereen die betaalt. Er zijn ook een hoop gratis (of "gratis") apps. Die apps worden dus als het ware gesponsord door de (gebruikers van) betalende apps. Zo kan Google de sier maken met bergen "gratis" apps.
Ik zal niet beweren Google dit doet om toolkits/libraries buiten spel te zetten, dat is meer een bijeffect, maar het heeft natuurlijk wel een enorme impact op die markt.
Op zich snap ik jouw idee over concurrentie en ben ik het er ook wel mee eens, maar ik denk dat je onderschat hoeveel efficiënter een monopolie kan zijn.
Ik zie dat juist als het probleem. Door die enorme efficientie valt er niet mee te concurreren. Maar hoe lang blijft dat zo? Zonder de druk van concurrenten is er een reden om verder te verbeteren. Er komt wel druk van de aandeelhouders. Die grote efficientie wordt dus ingezet om de winst te maximaliseren, niet om het product zo goed mogelijk te maken. Vroeg of laat is dat de logische uitkomst.
Ook kan een monopolie op 1 vlak (bijvoorbeeld Microsoft in het bedrijfsleven) concurrentie op andere vlakken (bijvoorbeeld dienstverlening) mogelijk maken.
Gebruik maken van je macht en invloed in de ene markt om door te dringen in een andere markt schurkt tegen misbruik van een monopolie aan. Het is tekenend dat je Microsoft als voorbeeld gebruikt want de enige partijen die elkaar zo kunnen beconcurreren zijn een stuk of vijf grote techbedrijven die samen alle markten verdelen. Op de meeste gebieden is er één dominant en hobbelt de rest een beetje met met copycat diensten die het moeten hebben van hun integratie met andere software van die fabrikant en niet van hun eigen kwaliteit.
Zelfs in de open source software wereld zie je eigenlijk continu een soort monopolies ontstaan (bijvoorbeeld de Linux kernel: vrijwel niemand bouwt z'n OS om iets anders heen).
Een standaard is iets anders dan een monopolie. Bij een standaard kunnen meerdere partijen hetzelfde leveren. Die partijen concurreren onderling wie dat het beste doet. Als het niet goed genoeg is ga je naar een concurrent. Bij een monpolie is er maar één partij die kan leveren.
Je hebt gelijk dat er een natuurlijke tendens is dat één product veel succesvoller is dan de rest en dat dit automatisch schaalvoordeel meebrengt, daar zullen we rekening mee moeten houden. Het hebben van een monopolie is dan ook niet verboden, maar er zijn wel regels over hoe je daar mee om moet gaan zodat de markt toegankelijk blijft voor nieuwe concurrenten.
In de praktijk ontwikkelen deze bedrijven hun tools met een enorme vaart dus denk niet dat meer concurrentie daar veel aan gaat toevoegen.
Het lastige is dat we dat niet echt kunnen beoordelen zonder vergelijkingsmateriaal. De natuurlijke tendens is dat een monopolist steeds meer voor zichzelf gaat zorgen en niet voor de klanten/gebruikers.
Daarom zijn er wetten tegen misbruik van een monopoliepositie.
Dat klopt, en ik ben van mening dat die wetten gebroken worden. Gezien het aantal rechtszaken dat er wereldwijd loopt over machtsmisbruik door deze bedrijven lijkt me dat geen hele gekke mening.
Een wet maken is niet genoeg, je moet er ook uitvoering aan geven. Daar is veel te lang mee gewacht waardoor het nu moeilijk is om deze bedrijven aan te pakken. Er is niet één aspect of applicatie die je kan aanwijzen als de bron van misbruik (zoals vendor lock-in), het is het collectief van duizenden kleine beslissingen die elkaar allemaal versterken. We hebben dat ook gezien toen de EU probeerde om het monopolie van IE te breken met het browserkeuzescherm. Dat had nauwelijks invloed want Windows blijft tot op de dag van vandaag de browser van Microsoft pushen (al is dat niet langer IE). Op dit moment zien we iets vergelijkbaars rond Office & Teams. Onder druk van de EU heeft MS die twee losgekoppeld maar die applicaties blijven naar elkaar verwijzen en het is voor concurrenten eigenlijk niet mogelijk om op vergelijkbare wijze te integreren.
Ceterum censeo... de grote techbedrijven moeten worden opgesplitst om concurrentie te herstellen.