Blijkbaar gaat het nog op de ouderwetse telefoonketting manier, maar dan via whatsapp. (Vroeger werkte dat ook super slecht omdat er altijd wel een grapjas was die niet de volgende belde).
WhatsApp-groepen werken anders.
Als iemand iets post in die groep krijgen gelijk alle leden van die groep het bericht te zien. Sterker nog, de poster kan ook zien wie het bericht wel en niet geopend heeft. Ik dacht dat je zelfs kunt beperken wie er in de groep mag posten.
Een paar jaar geleden was het op sommige middelbare scholen zelfs gebruikelijk dat de docent het huiswerk alleen opgaf via een WhatsApp-groep. Dan zou logischerwijze de docent die groep moeten beheren en dus bepalen wie er toegevoegd wordt, en er als enige in posten. Probleem was echter toen dat niet alle leerlingen een mobiele telefoon hadden, en dus niet alle leerlingen wisten wat het huiswerk was.
Bij de school waar mijn zoon naartoe ging echter, gebruikten ze geen WhatsApp maar Magister. Vrijwel alle middelbare scholen in Nederland gebruiken Magister waarmee de ouders dan via een telefoon of tablet de vorderingen van hun kinderen kunnen zien. Magister vereist dus - in tegenstelling tot WhatsApp geen telefoonummer (prepaid of abonnement). Sterker nog, die school had 90% van alle schoolboeken vervangen door apps voor de iPad, die iedere leerling dus vanuit school uitgereikt kreeg.
Een probleempje, het ministerie van onderwijs betaalt wel schoolboeken maar geen digitaal lesmateriaal of iPads
Echter toen werd de school 5 jaar geleden gedwongen te fuseren met een grotere. Het bestuur van die grotere school werd verantwoordijk voor de fusieschool, en daar was dus geen verstand ICT. Die schafte het iPads-onderwijs af, de leerlingen moesten dus weer iedere dag 30kg boeken mee gaan sjouwen. Ook dachten ze ermee weg te komen door de Magister-database van de kleine school gewoon te kopiëren in de map van de grotere school. Het gevolg was dus dat ruim een jaar lang
- de docenten voor de meeste leerlingen geen cijfers konden invoeren in het Magister-systeem
- de leerlingen niet hun huiswerk konden zien in de Magister-app.
- leerlingen geen roosterwijzigingen konden zien in de Magister-app
- leerlingen die na bezoek aan orthodontist, tandarts of huisarts of na ziekte terug in de klas hun huiswerk niet hadden gemaakt daarvoor werden gestraft
- leerlingen die bij een roosterwijziging niet op de juiste tijd in de juiste klas waren daarvoor werden gestraft.
Uiteindelijk zijn de docenten dan het huiswerk toch maar weer gaan communiceren via andere kanalen, maar de ene docent koos WhatsApp, de volgende Discord, en de derde weer iets anders.
En tot slot is deze fusieschool eind maart door de onderwijsinspectie zeer slecht beoordeeld. De afdeling krijgt het predicaat "zwaar onvoldoende" en de havo wordt omschreven als "zeer zwak". Deze beide afdelingen zijn ondergebracht in het oude gebouw van de moederschool terwijl het vmbo, dat nog in het oude gebouw van de voormalige kleinere school zat, nog wel net voldoende scoort. Plannen zijn nu dat er in 2028 buiten de stad een nieuw groter gebouw komt (à 7 mln) met een campus.
Grote probleem is dat er in de regio niet echt een alternatief is. De twee andere middelbare scholen in de regio - beide op een uur rijden met de bus (die vaak uitvalt vanwege gebrek aan chauffeurs), dichtsbijzijnde is 20km, de andere 35km. Dan zijn er een Atheneum en een andere middelbare school op 15-17km (afhankelijk van de route), maar
- dan moet je een brug over die ieder uur 20 minuten open staat
- dat is over de grens, dus in het buitenland
- met openbaar veevervoer mag je in beide landen enkele keren overstappen en doe je er in het gustigste geval een uur en 3 kwartier over - dwz als er op die tijd aansluitingen zijn.
Een school elders in de provincie is dan ook nog een mogelijkheid, reken (voor alle drie de steden) steeds op minimaal ruim een uur reistijd - wederom als de bus niet uitvalt - wil je dit fietsen, dan moet je via de veerhaven (35km westwaarts), de veerboot (half uur varen) en dan nog 4km fietsen. De dischtsbijzijnde bushalte is voor die school daar overigens 20 minuten lopen vandaan.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 14:41]