Meta toont werking van fediverse-integratie bij Threads

Meta heeft in het kort laten zien hoe de fediverse-integratie bij Threads gaat werken. Gebruikers moeten de fediverse-integratie straks zelf kunnen in- en uitschakelen. Bij het inschakelen legt Threads uit wat de fediverse is.

"Heel veel mensen hebben nog nooit van de fediverse gehoord en weten niet wat ActivityPub is", zegt Meta-engineer Peter Cottle. Het platform gaat daarom voordat gebruikers de fedivers-functie inschakelen, uitleggen wat die integratie inhoudt. Daarvoor gaat het de fediverse vergelijken met verschillende planeten, waarbij elke planeet een losse fediverse-server is.

Alleen gebruikers met publieke Threads-profielen kunnen fediverse-integratie inschakelen. Nadat die opt-in-integratie is ingeschakeld, zien andere gebruikers dat een profiel geïntegreerd is met de fediverse. Dat betekent dat wanneer een gebruiker reageert op het bericht van een ander, en ze beide de integratie hebben ingeschakeld, de reactie ook met de fediverse gedeeld zal worden als reactie op een bericht.

Cottle zegt wel dat er enkele nadelen kleven aan het ActivityPub-protocol, waaronder dat Threads niet kan garanderen dat wanneer een bericht op Threads wordt verwijderd, het ook op andere fediverse-platforms verdwijnt. Daarom wacht Threads bij elke nieuwe post vijf minuten voordat het met de fediverse wordt gedeeld, zodat gebruikers berichten kunnen aanpassen of verwijderen. De huidige fediverse-integratie van Threads zit bovendien nog in een alphafase, waardoor gebruikers alleen berichten kunnen delen met de fediverse en likes kunnen ontvangen. Ze zien dus nog geen berichten in Threads van andere fediverse-platforms.

De Meta-engineer deelde de presentatie bij het FediForum, dat de presentatie weer op YouTube plaatste. Cottle zegt het 'scepticisme' rondom Meta's deelname aan de fediverse te begrijpen. "Ik wil er wel voor pleiten dat ik denk dat iedereen in ons team de juiste intenties heeft. We willen echt een goed lid zijn van de community en mensen de mogelijkheid geven om te ervaren wat de fediverse is." Threads begon eind vorig jaar met een ActivityPub-test. Vooralsnog is het protocol niet door reguliere gebruikers te gebruiken. Het sociale medium is sinds december in Nederland en België te gebruiken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-03-2024 • 10:23

49

Lees meer

Reacties (49)

49
48
22
2
1
20
Wijzig sortering
Wat is in godsnaam een fediverse? Werkelijk nog nooit van gehoord, als je het niet kent is het haast komisch dystopisch hoe vaak het in dit artikel voorkomt.
"Fediverse" is een populaire benaming voor services die vertrouwen op federation voor hun werking. EDIT: als er een verwijzing ergens gemaakt naar "fediverse" in plaats van "federated" of "federation" zal dit normaal gesproken specifiek betrekking hebben op social media services die via federation werken.

Federation staat tegenover een enkele hosting partij, waarbij iedereen een server zou moeten kunnen draaien, daarop een account zou kunnen maken, en dan van dezelfde services gebruik moet kunnen maken. Dit zorgt er voor dat het geen probleem is als een enkele hosting partij offline is, aangezien de data verspreid is.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Twitter. Als je daarvan gebruik wilt maken kan dat alleen via de servers van Twitter zelf, waarbij je dus ook akkoord moet gaan met hun voorwaarden en er maar op moet vertrouwen dat ze goed omgaan met je accountgegevens. Een federated alternatief hierop is Mastodon. Iedereen kan een eigen Mastodon server draaien, wat betekent dat er genoeg alternatieven zijn met hun eigen dataverwerking en gebruiksvoorwaarden. Hierdoor kun je dus "gewoon" kiezen welke server het beste bij jou aansluit qua regels en privacy (en anders maak je je eigen server!) en daar een account op aanmaken. Bij een normale service betekent dit dat je enkel met andere users op die specifieke server kunt communiceren (bijvoorbeeld zoiets als bij Teamspeak/Mumble, waarbij je in feite verschillende guilds hebt met hun eigen servers waar je tussen moet gaan switchen) wat dus voor enorme fragmentatie zorgt, maar juist dit is de kracht van hoe federation ingezet kan worden: met een account op server A kun je alsnog reageren op een post van een persoon die bestaat op server B.

Op de achtergrond zijn er standaarden gedefinieerd en in gebruik om federation mogelijk te maken, waar ActivityPub een van is.

Wat federated alternatieven op andere services/websites:
  • Reddit -> Lemmy
  • Discord -> Matrix
  • Twitter -> Mastodon
  • Youtube -> PeerTube
Er zitten overigens ook wat nadelen aan het gebruik van federation. Bijvoorbeeld resourcegebruik voor server admins; doordat het communicatie tussen servers faciliteert zal elke activiteit op een server in de regel moeten worden gepropageerd naar servers die deze info ook hebben opgehaald, waardoor die servers dus telkens opnieuw blijven verbinden om data op te halen. Plus alle activiteiten op je eigen server, gecombineerd die van andere servers waar je op "subscribed" bent doordat bijvoorbeeld een of meerdere users een gesprek zijn gestart in een groep op een andere server, worden bijgehouden in een database die daardoor exponentieel kan groeien wanneer je met een paar extra servers aan federation doet. Daarnaast verschilt het per server wat wel en niet actief is: sommige servers maken federation niet altijd mogelijk, afhankelijk van het doel van de server. In dat geval wordt het vooral gedraaid om niet afhankelijk te zijn van de gratie gods (lees: de grote techbedrijven), bijvoorbeeld wat de overheid heeft gedaan: nieuws: Nederlandse overheid begint Mastodon-instance voor overheidsaccounts

Federation is op dit moment vooral bruikbaar/interessant voor enthousiastelingen (in de breedste zin van het woord, dit kan vanwege de tech, privacy aspecten, of iets anders zijn) door de nadelen en de moeite die ermee gepaard gaan voor zowel serverbeheerders als normale gebruikers.

Dit is ook uit eigen ervaring trouwens, ik heb meerdere keren een Matrix server (opnieuw) opgezet waarbij federation werkend krijgen al wat uitdaging was (niet per se vanwege de documentatie of Matrix zelf, ik moest het vooral werkend krijgen binnen de webserver/proxy die ik al draai voor andere zaken), maar als gebruiker probeerde ik daarna een enkele Matrix support groep voor serverbeheerders te joinen waardoor een gigantische lading communicatie continu voorbij kwam. Al dat heen en weer synchroniseren zorgde op z'n beurt ook weer voor een enorme vertraging van meerdere minuten zodra je enkele tientallen oudere berichten probeerde op te halen. Waarbij sommige berichten dan weer niet konden worden opgehaald omdat de server van de user die het bericht postte op dat moment (tijdelijk?) offline was.

Daarnaast had ik ook een Lemmy server opgezet, waarbij ik ook federation werkend kreeg maar uiteindelijk bleek dat reacties op berichten in andere servers self-contained op m'n eigen server bleven waardoor er alsnog niet een grotere collaboratie mogelijk was tussen servers. Dit was toen Lemmy veel werd opgenoemd omdat Reddit toen begon over betalen voor API-toegang, dus kan best zijn dat dit ondertussen anders/beter werkt. Maar het laat wel zien hoe het zelfs voor gebruikers moeite kan kosten ook al werkt de server "naar behoren".

Maar dat maakt het niet minder legitiem; hoe breder het gebruikt wordt, hoe meer ik verwacht dat de technologie zelf verbeterd wordt.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 24 juli 2024 02:59]

Goeie uitleg! Als extra voorbeelden van de voordelen van federation: telefonie en email werken ook via dit model. Het maakt namelijk niet uit bij welke provider je kiest voor telefonie of email, je kan met iedereen bellen en mailen.

Dit zit al zo in ons systeem dat het veel mensen moeite kost om zich daar iets anders bij voor te stellen. Zaken als "Ik zou mijn moeder graag even willen bellen, maar ze heeft Vodafone en ik KPN, dus dat gaat niet" zijn volledig ondenkbaar.
Goeie uitleg! Als extra voorbeelden van de voordelen van federation: telefonie en email werken ook via dit model. Het maakt namelijk niet uit bij welke provider je kiest voor telefonie of email, je kan met iedereen bellen en mailen.
Alles wat je zelf niet kan hosten zie ik niet als fediverse. Anders kan je snail mail ook fediverse noemen. :P

Dus nee voor telefonie (door overheden gereguleerd, beperkte capaciteit die niet zelf op te schalen is, etc.), ja voor e-mail.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 02:59]

Dus nee voor telefonie (door overheden gereguleerd, beperkte capaciteit die niet zelf op te schalen is, etc.), ja voor e-mail.
Nou, dat kan wat nuance gebruiken. Inderdaad, zodra je met je telefoon via een simkaart wil gaan bellen is dat te veel gereguleerd waardoor het geen open karakter meer heeft zoals m'n eigen voorbeelden wel hebben. Maar de opzet is nog steeds federated: problemen bij de ene provider zorgen niet per se voor problemen bij de andere provider, maar ondertussen kunnen ze wel onderling communiceren waardoor gebruikers niet hoeven te denken "oh shit, zij zitten niet bij mijn provider, dan moet ik een andere simkaart gebruiken voor die provider om ze te bellen". Daarnaast is de backend bij de providers geregeld via SIP, wat juist wel een federated en open opzet heeft. Iedereen kan een SIP server opzetten (voorbeelden zijn FreeSWITCH en Asterisk), dialplans, extensies, en ga zo maar door opzetten en via internet met elkaar bellen.

Bedrijven kunnen daarnaast alsnog een eigen SIP server opzetten, en dan tegen de provider zeggen dat telefoonverkeer nog extra langs die server moet worden geleid waardoor je dat ook weer aan andere SIP servers kan linken in plaats van het verkeer alleen maar via de provider te laten gaan.

Er zit dus meer achter telefonie dan wat je hier schetst, waarbij providers zelf inderdaad hush hush doen, maar de backend nog altijd op diezelfde principes van federation werkt.
Er zit dus meer achter telefonie dan wat je hier schetst, waarbij providers zelf inderdaad hush hush doen, maar de backend nog altijd op diezelfde principes van federation werkt.
Dan nog is het niet federated als een centrale instantie bepaalt hoe telefoonnummers gedistribueerd worden. Je kan niet zelf als particulier (als eigen telecomprovider) zomaar even nummers claimen.

Dus federatief, wellicht. Het heeft karakteristieken daarvan. Maar ik zou het geen "fediverse" noemen. Juist een kenmerk van fediverse is dat je eigen identifiers kan regelen door bijvoorbeeld (als particulier) een domein te registreren en zelf diensten daarop aan te bieden. Bij telefonie is de initiële investering te hoog t.o.v. zaken die in de fediverse zitten en waar je zo op in kan haken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 02:59]

Dus federatief, wellicht. Het heeft karakteristieken daarvan. Maar ik zou het geen "fediverse" noemen.
Mooi, want dat is juist wat we specifiek benoemen. Letterlijk de enige keer dat "fediverse" is genoemd in de chain, los van jouw reacties en mijn eigen reactie nu, is puur om de benaming zelf uit te leggen. Voor de rest is federation telkens benoemd. Goed, dan had ik misschien soms wat voorzichtiger moeten zijn met bepaalde aspecten van "de fediverse" te benoemen als een aspect van federation an sich, maar hoe je het ook wendt of keert: telefonie is een vorm van federation.
Klopt helemaal, maar voor mensen die niet weten wat "Federated" is, gaat dat al snel weer te ver
Daarom zou ik gewoon wel e-mail noemen, maar niet telefonie. Telefoon kan men een slechte associatie mee hebben ("daar moe(s)t je toch voor betalen en kan heel veel geld kosten?").

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 02:59]

Helaas wel als je het verandert naar "Ik zou mijn moeder graag even willen videobellen, maar ze heeft een iPhone en ik Android, dus dat gaat niet"

En ja, ik weet dat er open platformen zijn hiervoor, maar reken maar dat dit een hindernis vormt voor velen.
Volgens mij heeft bijna iedere nederlander met een smartphone WhatsApp geinstalleerd...
Goede uitleg! Toch zou ik zelf nog wel 1 belangrijk pin-punt willen noemen. Zeker gezien veel (niet iedereen) mensen erop gaan zitten voor privacy en de problemen daarmee bij Big Tech. namelijk dat de Fediverse is wel echt een privacy-hell is.

Elke server die federeerd met jouw content maakt daar basically een eigen kopie van. Echter, omdat deze server zelf publieke data heeft gekopieerd (en dus niet gestuurd heeft gekregen van jouw server) valt die kopie buiten de verantwoordelijkheid van jouw server. Zie het als dat je iets post op Facebook, iemand anders daar een screenshot van maakt en op 4chan post. Vervolgens verwijder jij de post op Facebook. Dat screenshot op 4chan staat er dan nog gewoon, en is mogelijk erg lastig te verwijderen. Dat is wat federeren op grote schaal doet.

Dat betekend dus ook dat zodra een US/China/Rusland/etc server met jou federeerd de data die uit je post te halen valt daar staat. Dat dat betekend dat dat je leuke Europese rechten al snel verdwijnen. Dat jouw thuisserver in de EU staat en regels heeft die jij leuk vind, maken dan nog maar weinig uit.

En zelfs binnen Europese servers werk gaan kosten om te krijgen. Immers, gezien jouw server niet verantwoordelijk is voor de andere servers door hoe federeren werkt, betekend dat als jij een verzoek tot het verwijderen van iets bij jouw server doet, andere servers dit niet hoeven te doen. Jouw server kan maximaal een verzoek doen tot verwijderen, maar deze hoeft niet gehonoreerd te worden. Om het te forceren zou je zelf dat bij alle servers moeten aanvragen.

Uiteindelijk kun je dit ook weer vergelijken met email trouwens. De zwakste schakel is ook hoeveel privacy jij hebt. Jij kan wel mooi Proton gebruiken, maar als de ontvanger Gmail gebruikt leest Google alsnog alle mails die je gestuurd hebt. Alleen heb je bij de Fediverse mogelijk nog minder kijk op welke andere servers er voorbij komen dan bij mail, gezien thuisgehoste mail minder een ding is en de Fediverse vaak al federeerd gebaseerd op andere gebruikers in jouw server waardoor je er nog minder zicht op hebt.
Ik vermoed een samentrekking van Federation en Universe. Niet bedacht door Meta zo te zien https://fediverse.party/.
Nee hoor, de term bestond al veel langer. Ik weet niet wanneer de term "Fediverse" letterlijk in gebruik is genomen maar sowieso al paar jaar terug. Het hele idee begon al met OStatus protocol van rond 2013 ergens. Inmiddels gebruikt het meeste ActivityPup.

Meta probeert er nu deel van uit te maken. Ironische is dat veel mensen die op deze SNS's zitten juist van Big Tech weg willen, uit gaan van een embrace, extend, and extinguish tactiek van Meta uit en dat Threads al op aardig wat servers is geblokkeerd voordat het gelanceerd is :+ .
ja, 17 keer zonder uit te leggen wat het nou is is wel een beetje apart
en wel zeggen dat het in de app wordt uitgelegd als je de functie inschakelt "omdat veel mensen niet weten wat het is" |:(
Ja dat vond ik ook nogal apart.
It is a federated social network running on free open software on a myriad of computers across the globe
Bron
Op Tweakers wordt al zeker 6 jaar over 'Fediverse' geschreven, het afgelopen jaar gemiddeld 4 keer per maand....
Dan nog is het wel zo netjes om het even uit te leggen
Dan nog is het wel zo netjes om het even uit te leggen
Inderdaad en je leert het opnieuw... want het iedere keer beter in het geheugen wordt onthouden.
wel zo jammer dat ik in 10 jaar tweakers tijd nog nooit van gehoord heb.
Niet flauw bedoelt, maar daar zijn zoekmachines voor.
Het feit dat je het niet kent zegt natuurlijk niet zo heel erg veel. Er zijn zat artikelen op Tweakers die een bepaalde achtergrond kennis vereisen.

De term zelf komt al uit 2008 vanuit (wat ik denk) één van de oudste sociale mediaplormen, GNU Social. Het meestgebruikte (en daarmee het officieuze) protocol voor een Fediverse is ActivityPub. Die was door de W3C in 2018 tot standaardprotocol verklaard voor Fediverse.

Het is dus niet echt uit de lucht komen vallen. Wat natuurlijk wel kan, is dat je nooit betrokken bent geweest bij dit soort activiteiten (decentrale social media) op internet. Dan snap ik wel dat je het niet kent. Net zoals, als iemand nooit interesse heeft getoont in auto's, en dan ineens de term ICE voorbij ziet komen voor auto met een verbrandingmotor.

Nou had het inderdaad, misschien in dit specifieke geval, handig geweest als de redacteur even een linkje had gemaakt naar Wikipedia of zo. Maar goed. Men moet natuurlijk wel opletten dat ze niet bij ieder woord per se linkjes of uitleg willen geven. Anders kan het heel snel gaan met de hoeveelheid links over onderwerpen, die niet door iedereen even breed gedragen worden.
Fediverse is een term voor alle verschillende defederated platformen die via (vooral) ActivityPup protocol met elkaar kunnen praten. Hier valen onderandere Mastodon, Lemmy, PeerTube, Pixelfed en Pleroma onder.
Dat is natuurlijk in het geval van nieuwsberichten niet de volledige waarheid. Er wordt altijd (misschien wat minimaal) uitleg gegeven door Tweakers.

Helemaal bij dit soort onbekende vage termen.

[Reactie gewijzigd door rscheper op 24 juli 2024 02:59]

Dus een ge-decentraliseerde Twitter kloon waarbij berichten van verschillende platforms op een 'planeet' worden opgeslagen, naast de servers van Meta/X/ of welke app je ook gebruikt?

Welkom op Planeet Alxndr waar ik bepaal hoe en wat er gemodereerd wordt....

Maar zonder gekheid, dit lijkt me een ontwikkeling die deze vorm van berichten-diensten wel eens zou kunnen redden van de ondergang - als zo iedere planeer zijn eigen niveau en manier van modereren kan bepalen.

Ik bedoel, een 'planeet' met alleen serieuze mededelingen van bedrijven, organisaties en overheden bijvoorbeeld zou ik wel 'lid'/bewoner/gebruiker/ van willen worden, zolang alle typische haat en zelfpromotie maar 99,999% gefilterd wordt.
De Fediverse is meer dan een Twitter kloon. Mastodon is inderdaad in de stijl van Twitter, maar je hebt ook andere platforms die meer zoals Instagram zijn (Pixelfed), Reddit (Lemmy, kbin), Goodreads (BookWyrm), YouTube (PeerTube), longform blogging (Plume, WordPress plugin), en nog een hele hoop alternatieven.

Er is geen single point of failure, er zijn verschillende communities met elk eigen vereisten en moderatie regels. Plus je kan ook officiële kanalen onafhankelijk van een ander platform beheren (bijvoorbeeld officiële overheidsaccounts die berichten delen die voor iedereen toegankelijk zijn).
Dat is wel een beetje de manier waarop Mastodon werkt. Iedereen die een instance draait mag tot op zeker hoogte de eigen regels bepalen. Bevalt mij tot nu toe prima, de interactie op Mastodon is gemiddeld van een veel hoger niveau dan op het voormalige Twitter.

Wat ook belangrijk is: er is geen algoritme dat voor jou bepaalt wat je ziet. Standaard zie je de berichten op je instance en de federated insances, je feed stel je zelf samen door mensen en tags te volgen.
Dat bepalen hoe en wat er gemodereerd wordt is juist een van de sterke kanten van federation. Als server eigenaar bepaal je je eigen regels, en als gebruiker zoek je een server op met de regels waar jij het mee eens bent. Als je lekker knus in je eigen bubbel wilt zitten kan dat, maar als je dat niet wil kan dat juist ook.
Ik hoor een mooi nieuw achtergrondartikel voor Tweakers aankomen...
Anderhalf jaar geleden al aangekomen :)

nieuws: Mastodon: Twitter-alternatief wacht op doorbraak na Musk-overname

Dit gaat misschien meer over mastodon.xyz , maar legt ook de fediverse uit.
"Heel veel mensen hebben nog nooit van de fediverse gehoord en weten niet wat ActivityPub is" en gelukkig leggen we dit ook niet uit in het artikel
De programmeur van Meta heeft het over hun algemene klantbestand, Tweakers schrijft voor een wat technisch onderlegdere doelgroep waarvan men verwacht dat ze kunnen Googlen :)
Wat uitleg over de Fediverse:

De Fediverse bestaat uit een aantal social media platforms die met elkaar zijn 'verbonden'. Niet alleen Threads zit bij de Fediverse. Andere open-source sociale media platforms, zoals Mastodon, PeerTube (Lijkt op Youtube) of Lemmy (Lijkt op Reddit) zijn onderdeel van de Fediverse. Elk platform is gedecentraliseerd, wat inhoudt dat het platform uit meerdere servers bestaat die met elkaar kunnen praten. Iedereen kan zo'n server in feite opzetten met een Raspberry Pi als iemand dat zou willen.

Het voordeel van deze decentralisatie is dat elke server zijn eigen regels heeft. Ben je het niet eens met een regel? Dan kan je overstappen naar een andere server. Ook zorgt een server storing er niet voor dat je nergens meer Mastodon kan gebruiken, zoals dat wel bij Twitter gebeurt. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een Lemmy post te liken met je Mastodon account, en vice-versa.

Er is pas veel gedoe geweest over de integratie van Threads in de Fediverse, maar voor de open-source liefhebbers is er veel meer te ontdekken dan alleen Threads :) .

Deze video legt de werking van de Fediverse goed uit: https://www.youtube.com/watch?v=S57uhCQBEk0
Ook zorgt een server storing er niet voor dat je nergens meer Mastodon kan gebruiken, zoals dat wel bij Twitter gebeurt.
Als een server offline gaat kun je inderdaad nog wel gebruik maken van andere servers, maar alles wat op de server staat die offline ging is dan toch niet meer bereikbaar? Zelf zit ik op lemmy.world bijvoorbeeld, als die offline gaat kan ik toch ook gelijk niks meer tenzij ik een account op een andere server heb? Of klopt dat niet helemaal?
Ik gebruik Pixelfed (Activitypub alternatief voor Instagram) al enige tijd. Lijkt me leuk idee om toch nog te kunnen verbinden met commerciele accounts. Ook de recente aankondiging dat Whatsapp iets gaat doen met andere messenger apps was een leuke aankondiging. Ben sinds kort ondanks de praktische ongemakken overgestapt op Signal only. Ben erg benieuwd.
Is email niet het bekendste federated platform? Dat lijkt mij dan ook de meest simpele uitleg:
Jij zit bij hotmail.com en ik bij gmail.com en toch kunnen we naar elkaar toe mailen.
Heeft hier iemand ooit om gevraagd? Maken om het maken ipv functie?
"The fediverse (a portmanteau of "federation" and "universe") is an ensemble of social networks which can communicate with each other, while remaining independent platforms. Users on different social networks and websites can send and receive updates from others across the network."

In feite dus enigzins vergelijkbaar met de interoperabilityverplichting die voor chatapps is ingevoerd. Maar nu (nog) niet verplicht en voor social media. Lijkt me een kwestie van tijd dat dit ook verplicht wordt.
Heeft hier iemand ooit om gevraagd?
Ik durf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat er iemand geweest moet zijn die hier om gevraagd heeft.

Het is tenslotte een zeer logisch iets om te doen in deze tijd. Het co-integreren van verschillende platformen. Er is een breed gedragen standaardprotocol (ActivityPub) waardoor platformen informatie direct naar elkaar kunnen posten. Jij schrijft een blog Wordpress en middels het Fediverse-mechanisme kun je het zo naar meerdere andere platformen sturen en interactie hebben via die andere platformen.

Op het moment zijn het vooral kleinere sociale media platformen die er gebruik van maken. (zoals Pixelfed (foto delen georienteerd), PeerTube (video delen georienteerd), Lemmy (forum-georienteerd), enz.) Maar als er straks wat grotere bij komen heb je best kans dat het nog breder gedragen gaat worden.
Heeft hier iemand ooit om gevraagd?
Gedecentraliseerde social-media is al decennia lang een wens in de tech wereld. De concrete vorm was men het nog niet over eens, maar het idee om verschillende forums en daarna social-media met elkaar te kunnen koppelen is niet nieuw.
Op de Fediverse zelf zijn ze niet zo happig op dit, al voor dat de integratie aan staat is het al in de top 50 van meest geblockte instances gekomen met meer dan 600 blocks.
https://fba.ryona.agency/scoreboard?blocked=50

Meta heeft deze dienst natuurlijk vooral bedacht om data te graaien.
Zo is er dan ook een anti-meta-fedi pact om project92 te weren.
https://fedipact.online/
MAY I JOIN YOU - https://www.peppercarrot....N-YOU_by-David-Revoy.html

Meta proposing Threads to the Fediverse - https://www.peppercarrot....verse_by-David-Revoy.html

Don't roll out the red carpet for them - https://www.peppercarrot....-them_by-David-Revoy.html

[Reactie gewijzigd door hachee op 24 juli 2024 02:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.