'Google Pixel 8a krijgt 120Hz-scherm en DisplayPort-ondersteuning'

De Google Pixel 8a krijgt volgens Android Authority een 120Hz-scherm en DisplayPort-outputondersteuning. Beide functies zitten ook in de Pixel 8. Google voegde onlangs in een bèta-build van Android softwarematige ondersteuning toe voor DisplayPort.

Het 120Hz-scherm is een upgrade ten opzichte van het 90Hz-scherm van de Pixel 7a, schrijft Android Authority op basis van een anonieme Google-bron. De maximale helderheid bedraagt bij de 8a 1400cd/m², stelt die bron. Het scherm zal ook van twee fabrikanten komen. Daarmee is het scherm van de 8a vergelijkbaar met het scherm van de 8. De twee schermen zouden ook dezelfde resolutie van 2400x1080 pixels hebben. Het scherm van de 8 is wel 0,1" groter, stelt de bron.

Het aanstaande instapmodel in Googles Pixel-serie zou ook DisplayPort-ondersteuning krijgen, net als de andere Pixel 8-versies. De DisplayPort-ondersteuning werkt nog niet in de stabiele versie van Android, al schreef Authority eerder deze maand wel over een bèta-versie waarin die functie is ingeschakeld. Met de functie kunnen gebruikers hun smartphone aansluiten op een extern scherm.

Verder bevestigt de bron eerdere geruchten over de Pixel 8a, zoals de komst van de Tensor G3-soc. Deze soc zit ook in de Pixel 8-serie. Voor de instapsmartphone wordt de G3 echter met een andere package geleverd, integrated package on package in plaats van fan-out panel level packaging, stelt Android Authority. IPoP is goedkoper, maar ook dikker en zorgt voor meer hitte dan FOPLP. Mogelijk throttlet de G3 in de Pixel 8a dan ook sneller dan de G3 in de overige Pixel 8-toestellen. Tot slot meldt de bron dat de 8a dezelfde camera's krijgt als de Pixel 7a, dus Sonys IMX787- en IMX712-sensors. Vermoedelijk introduceert Google de Pixel 8a op een evenement op 14 en 15 mei.

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-03-2024 • 08:51

91

Reacties (91)

91
91
45
0
0
34
Wijzig sortering
Super gaaf om dan je telefoon te kunnen gebruiken om films te kijken op TV in een hotel of huisje wanneer casten niet kan. Scheelt ook weer een laptop mee nemen.
Moet je dan ook dongles meenemen van display-port naar hdmi. Als dat al mogelijk is.
Denk dat een type-c -> hdmi voldoende moet zijn maar die kabels zijn doorgaans groter dan een chromecast + je hebt je telefoon niet meer bij de hand in de beschreven use-case.
Voor een chrome-cast is een goed netwerk nodig om te streamen. Met een telefoon kun je je "linux iso's" lokaal opslaan. Daarnaast vind ik het niet erg als mijn telefoon niet meer in handbereik is. Als ik film kijk, dan hoef ik niet op mijn telefoon te zitten.
Ik neem altijd de chrome-cast mee die ik verbind met de hotspot van mijn mobiel.
Mobiel verbind ik dan met het netwerk van de locatie of via 4g/5g (als je daar zat data bundel voor over hebt).

Dit werkt in de meeste vakantielanden gewoon prima.
Je kan toch niet 2x een wifi open hebben op je smartphone?
Het is al een tijdje geleden dat ik het heb gebruikt. Maar naar mijn herinnering kan je met een wifi netwerk verbonden zijn en tegelijk een hotspot hosten.
Op mijn google pixel 7 pro kan ik tegelijk met wifi verbonden zijn en een wifi hotspot aan hebben. Op de Samsung Galaxy A54 komt de melding "wifi uitschakelen?" zodra je een hotspot probeert te maken, het verschilt momenteel nog per telefoon dus of dit werkt
Ah, daar zat mijn twijfel. Ik had altijd samsung maar gebruik nu ook een pixel.
Dat het niet lukt met de Samsung heeft waarschijnlijk te maken met het feit, dat de Samsung dual-band Wifi heeft en de Google Pixel een tri-band Wifi heeft.
dat doet ie toch niet ?
Mijn S21 kan dat wel. Misschien dat hij een 5 GHz en and 2.4 GHz netwerk gebruikt daarvoor?
Ik meende wel dat het vroeger niet ging, maar misschien was dat met een andere telefoon.
Daar heb ik een travel router voor.

Scheelt ook in de kosten voor de WiFi wel kan een nadeel zijn dat de bandbreedte gedeeld moet worden met de vakantiegangers.
De kabel die ik gebruik is een ‘normale’ HDMI maar dan met een usb-c.

Net te groot om in je jaszak te doen, maar prima in je werk of vakantietas.

Voor mijn gevoel is de opgerolde net zoveel groot/klein als een Chromecast inpakken.

Maar dan met inderdaad het voordeel dat je niet met netwerk hoeft te goochelen.

(Ik gebruik zelf een Sony Xperia, en heb welgeteld 2x mijn beeld op een TV aangesloten, tijdens een gezinsvakantie. In de meeste hotels zitten prima streaming protocols slim verbonden met de TV op je kamer)

[Reactie gewijzigd door Stpan op 22 juli 2024 16:56]

Ja maar dat is niet zo'n groot probleem.
Zo nieuw is dat toch niet? Ik heb een Galaxy Tab S2 gehad die dezelfde functionaliteit had via micro USB.
Is het niet waarschijnlijker dat die via microUSB de poort misbruikte als HDMI poort (dus de pinnen gebruikte om een ander signaal over te sturen) of mogelijk zelfs een "USB GPU" had (in de vorm van Display Link)?

Want bij USB-C heb je alt modes waaronder dus een optie met DisplayPort. Terwijl USB USB is en microUSB gewoon een kleinere USB poort is waar alleen USB overheen kan. En bij USB-C met de alt modes kan dan ook meer over de ene poort tegelijkertijd, zoals dus DisplayPort en USB (en stroom) zoals je hebt op USB-C monitoren en docks. Nee, ethernet kan niet over USB-C, een monitor / dock met ethernet zit een USB ethernetadapter die op de ingebakken USB hub zit aangesloten.
Wat maakt dat uit dan :P
Feit is dat ik met een kleine dongle gewoon iets met een HDMI stekker er op aan kon sluiten.
Als het alleen om HDMI ging voor jou dan is er alleen een enorm technisch verschil.
Maar in het algemeen is er dus het grote verschil dat je bij telefoons met volledige USB-C functionaliteit deze dus ook op elk willekeurige USB-C dock (/scherm met USB-C) kunt aansluiten en de volledige functionaliteit krijgt. Dat betekent dan (waarschijnlijk) dus ook dat als je bv deze Pixel 8a op een USB-C dock met monitor, toetsenbord, muis, ethernet aansluit je op de telefoon ook een ethernetverbinding hebt, en de telefoon met toetsenbord en muis kunt "besturen", naast dat het beeld dus naar de monitor wordt gestuurd.
displayport aansluitingen heb je toch niet op tv schermen? alleen op monitors neem ik aan.
Ook laptops hebben alleen HDMI en geen DP.
DisplayPort is backwards compatible met HDMI. Het stekkertje is dan usb-C. Dus je kan goedkoop adapters kopen, inclusief usb-C => hdmi dongels.

Video out over usb-c is tegenwoordig eigenlijk altijd DisplayPort, ook op laptops. Dat is handig, dan werken dezelfde kabels en schermen op alle apparaten. Dus laptops hebben wel DisplayPort.
De opmerking over HDMI is incorrect.

HDMI is niet compatible met displayPort of andersom. Er is actieve conversie (mbv een microchip) van het video signaal nodig om de een met het andere te verbinden.
Mijn monitor met usb-c kan ik gewoon direct op mijn pixel aansluiten en ik heb beeld, en alle peripherals werken ook ootb. Om mijn TV aan te kunnen sluiten heb ik usb-c -> hdmi nodig, mogelijk dat in die dongle wel wat magoc gebeurt, maar er zit ook een ethernet chip en een usb hub in.

Leuke is ook, dp ondersteunt ook audio, dus nu kan je vanaf je telefoon een film kijken met meer-kanaals audio over je versterker, met een standaard kabeltje.
Eh, het is wat ingewikkelder dan ik dacht inderdaad. Zowel het wikipedia artikel over displayport (https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort), als de displayport over USB-C pagina van displayport (https://www.displayport.org/displayport-over-usb-c/) zeggen dat het backwards compatible is met HDMI. Maar displayport over usb-c is misschien weer wat anders dan alt-mode...
Het wikipedia artikel legt onder het kopje DP++ uit hoe het echt zit, en inderdaad, via usb-c zou dat volgens die bron niet zo werken.

Gelukkig zijn de actieve adapter-kabels vrij goedkoop, voor een paar tientjes kan je gewoon HDMI aansluiten op je USB-C met displayport alt mode.

[Reactie gewijzigd door Pieter_621 op 22 juli 2024 16:56]

in de source gelinkt door de Wikipedia pagina staat alleen dat DVI mogelijk is met passieve conversie. De rest is marketing-praat en zou ik niet te serieus nemen.

edit: passieve conversie naar DVI en HDMI bestaat niet. Dit kan alleen als de videokaart zelf de conversie doet, en wordt aangeduid als 'DP++' zie: https://blog.tripplite.co...tive-displayport-adapters
Overigens heb ik die notatie 'DP++' nog nooit ergens gezien, dus ik heb grote twijfels over de adoptie ervan.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 16:56]

genoeg laptops met displayport. Displayport kan wel hdmi signalen doorgeven, maar hdmi geen displayport.
genoeg laptops? alles is vrijwel hdmi. en de gene die een DP hebben zijn vaak 15 jaar oude laptops.
Die wil je niet gebruiken.
Displayport kan ook via een usb-c aansluiting (zoals je in dit artikel leest) die op de meeste moderne laptops zit. Genoeg laptops ondersteunen hiermee ook Displayport/Thunderbolt.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 16:56]

een van deze 1638 laptops bijvoorbeeld.

Echt, je zit letterlijk op de site die je hele zin als onzin weerlegt.
eerste hit: Lenovo ThinkPad P1 Gen 6 (21FV000YMH)

waar zie jij een DisplayPort aansluiting, is gewoon een HDMI aansluiting.
https://www.lenovo.com/de...on/len101t0072#tech_specs

denk dat tweakers even de specs moet nakijken.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 16:56]

Video uit (via Thunderbolt) USB type-c naar DP 1.4/HDMI 2.0
Ah oke, inderdaad dat is wat anders.

Maar in het algmeen is het dus geen standaard op tvs, laptops etc.
Dat is netals vga is alleen op computers en servers en monitors.

Standaard voor TV etc is HDMI alleen.
Displayport via usb c
Ik heb een Motorola Edge 30 Pro. Deze heeft ook DPalt via de USB-C poort. Dat wat jij omschrijft doe ik nu een jaar of 2. Werkt perfect. Geen gedoe met logins op vreemde TV's. USB-c naar HDMI kabel meenemen en je bent klaar.
Ook in huis gebruik ik mijn werk monitor nog wel eens als "groot" scherm als de TV bezet is :) Dan is Steam Link toch plots heel handig.

(mijn werk laptop is compleet dichtgetimmerd, die kan niet gebruikt worden voor deze dingen.)

[Reactie gewijzigd door Hijdaar95 op 22 juli 2024 16:56]

Dat is inderdaad supergaaf, en werkt met losse media bestanden best okee. Behalve dat sommige apps zoals ik gemerkt heb bij Ziggo dit bij bepaalde content niet toestaat vanuit rechtenbeheer. Werkt dit bij streamingdiensten Netflix/HBO/F1TV wel?
Ik zou liever hebben dat ik een telefoon op zo'n USB-C dockingstation aan zou kunnen sluiten waar ik nu mijn laptop op aansluit. Opladen, toetsenbord, muis, monitor (bij voorkeur dual), audio, en je kunt je telefoon als lichte computer gebruiken. Meer dan genoeg computing power voor office / internet / video streaming. Ik zou thuis dan bijna geen aparte laptop meer nodig hebben.
Zover ik weet, gaat er geen audio mee over DisplayPort. Wel over HDMI uiteraard.
Zijn er hier mensen die de DisplayPort-functie al hebben getest? Ik zie er bijzonder weinig over voorbijkomen op Youtube. Ben benieuwd of dit het hebben van een laptop overbodig kan maken voor mensen die voornamelijk web apps gebruiken.
Ik heb deze feature een enkele keer gebruikt op mijn Fairphone 4 om een presentatie te geven toen mijn laptop weigerde. Dat werkt best aardig. Voor echt "werk" is de software in Android 13 in ieder geval niet goed genoeg.

Je telefoon gebruiken als laptop was een aantal jaar terug een grote hype. Ik vind het erg jammer dat het nooit echt van de grond is gekomen...
Samsung Dex is mijn über backup in die gevallen, awesome ding wanneer de laptop het niet zou doen... zeker aan een dock :-D
Echt heerlijk toen ze bij ons op het kantoor overstapte naar schermen die dex compatible waren, moest toen 200 schermen plaatsen en kon ze allemaal testen met mijn telefoon inplaats een laptop rond te sjouwen de hele tijd.
Het was een hype, het kon (en kan). Maar niemand die het deed. Op kantoor is een vaste PC (of terminal) toch nog altijd een stuk handiger en krachtiger.
Juist voor kantoorwerk zou ik verwachten dat telefoons ondertussen 'snel genoeg' zouden zijn. Maar dan moet wel de software die voor dat kantoorwerk nodig is beschikbaar zijn en ook ondersteund worden op een desktop-like setup.
Laat nou net de grootste leverancier van Office desktop software uit de telefoonmarkt zijn gestapt...
...maar die leverancier heeft ook gewoon een prima web based versie? ;)
Als het werkt voor jou gewoon doen. Maar ik prefereer ook nog een klein beetje autonomie en de andere voordelen van een native GUI. Daarnaast hebben telefoons en low-end systemen veel meer last van overhead van een voor deze use case in principe onnodig web platform.
Maar voor de meeste kantoor werkzaamheden kan het prima, daar ging het eigenlijk om.
Kwestie van tijd. Wij werken met laptops maar op werk liggen usb c dongles waar power, twee schermen en muis/toetsenbord op zijn aangesloten.

Die kan je op een laptop aansluiten, maar natuurlijk ook op een telefoon.

Punt is dan dat bijv android op je telefoon dan bij voorkeur een desktop mode zou moeten hebben die beter voor productiewerk is.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 16:56]

Ik ben gister dus het concept "laptop docks" tegen gekomen. Basically een laptopscherm, toetsenbord en batterij in de formfactor van een laptop. Je sluit je telefoon erop aan en je telefoon draait dan op je laptopscherm en kan je gebruiken met je toetsenbord. Twee voorbeelden:Ik zie zelf nog niet helemaal in hoe ik dit zou gebruiken, maar het is absoluut fascinerend dat dit technisch kan.

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 16:56]

500 Euro / dollars voor een laptop die op zichzelf niets waard is? Dat is wel compleet overpriced, zeker de Mirabook, lijkt nog een ding van 2019 of zo :D

Het concept van Razer (project Linda) was indertijd wel heel interessant, zij hadden de combo smartphone / laptop elegant opgelost. Maar dat is dan weer vendor lock-in uiteraard: https://www.razer.com/eu-en/concepts/project-linda
de Android Desktop mode launcher is om te huilen. Samsung, Lenovo/Motorola en Huawei (en anderen?) hebben ieder hun eigen launcher geschreven en vele andere verbeteringen doorgevoerd die standaard niet in Android zitten.

Het is wachten op Google tot ze de Desktop Mode verder ontwikkelen en op zijn minst gelijktrekken met wat de telefoon merken zelf al hebben toegevoegd.

Of misschien gaat het over een compleet andere boeg en start Google een gevirtualiseerde ChromeOS instantie als er een extern scherm wordt aangesloten. Zou wel interessant zijn...

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 16:56]

Interessant! Weet je misschien of het mogelijk is om die launchers met solide desktopimplementatie te gebruiken op telefoons van andere merken? Zoals de Pixel 8-serie? ^^
nope, die zitten redelijk diep vervlochten met de android OS laag.

Je kan de launcher "taskbar" installeren, maar ik heb geen idee hoe goed die werkt op Android 13 ne nieuwer.
Je hebt al vele usb-C naar HDMI of Display converters. Voor de aantallen dat ik heb getest werken ze allemaal perfect, zelfs met de nieuwste iPhone.

Wel loopt Samsung met Dex vooruit. Dex is echt een waardige toevoeging waarmee je theoretisch de laptop kunt vervangen.
Volgens mij zijn dat soort converters wel afhankelijk van DisplayPort-mode support op de USB-C connector. Bij Pixels was dat nooit geïmplementeerd, tot nu.
Klopt! Niet elk apparaat heeft display-output ondanks het hebben van USB C. En volgens mij is USB 3.x ook nog een belangrijke vereiste om te hebben
De huidige pixel 8 en 8 pro ondersteunen het ook al.
IPoP is goedkoper, maar ook dikker en zorgt voor meer hitte dan FOPLP.
Ik neem aan dat hier bedoeld wordt dat de thermische geleiding lager is. Het lijkt me sterk dat de packaging methode daadwerkelijk voor een hoger verbruik leidt.
Temperatuur <> energie. Als de warmte slechter afgevoerd kan worden dan loopt de temperatuur (hitte) verder op. Daarvoor hoeft het verbruik dus niet hoger te liggen.
Daarvoor hoeft het verbruik dus niet hoger te liggen.
Maar kan het wel beïnvloeden, want warmte zorgt op zijn beurt weer voor slechter geleiding en dus meer verliezen.
Ik ben benieuwd naar de batterijduur... Ik heb nu een Pixel 7 en die geeft mij echt de beste Android ervaring van alle Android telefoons die ik heb gehad.
Alleen de batterij is in het beste geval als 'matig' te omschrijven.
Ik heb de 6a nu al een meer dan een jaartje. Prima ding voor 300 euro. Maar inderdaad de software om batterij te besparen is bij Google nog niet op hetzelfde niveau als bij andere Aziatische mobiele telefoons.

Ik haal meestal wel een dag tot anderhalve dag zonder games of navigatie aan in de auto. Want dan gaat hij echt heel hard leeg.
Het is niet zo zeer de software maar de SOC.
Ik zie veel liever een LTPO scherm in alle Pixels ipv alleen in de Pro (zelfs de non-Pro mist het) ipv 120Hz.
Met LTPO kan je juist naar een verversingsfrequentie van 10Hz (de Pro) of zelfs 1Hz (andere topmodellen en iPhones).

Google was samen met Motorola de allereerste met Always-On functionaliteit, toen nog op de Moto X (een beter toestel is nooit uitgebracht, ahum). Nu is er technologie om dit ook goed te laten werken, met minimaal stroomverbruik. Maak dat dan direct een Pixel ding.
(indien ik me niet vergis) introduceerde Nokia Always On in de vorm van 'Glance Screen' met de Lumia 925, nog voor de Moto X.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 16:56]

Ha, idd de Lumia 925 had het, volgens gmsarena kwam die in juni 2013 uit. De Moto X kwam volgens gsmarena in augustus van datzelfde jaar uit :)

De Moto X 2013 was ook de eerste waarbij je "Hey Google" kon zeggen, dat soort dingen.

Maar idd, de Lumia 925 was dus net iets eerder!
Hopelijk gaat deze beschikbaar zijn met wat meer opslag. 128/256 is echt niks....
128GB waarschijnlijk om de prijs zo laag mogelijk te houden en je daarnaast ook te pushen om een Google opslag abonnement te nemen.
Net wat je er mee doet natuurlijk; ik heb een telefoon met 128GB opslag en heb nog bijna de helft vrij. Niet iedereen is een opslag-koning(in)
Ik kom nog steeds toe met 64GB :).

Af en toe m'n Google Foto's cache eens legen en dan zit ik weer wat comfortabeler. 128GB zou voor mij dus al ruim voldoende zijn, meeste bewaar ik toch in de cloud en filmen doe ik amper, vooral foto's.

De 8a zou zo maar eens mijn volgend toestel kunnen worden, al zal ik zeker de uitgebreide reviews afwachten. Met de camera zit het altijd wel goed bij de Pixels maar op andere gebieden zit er dikwijls wel een misser.
Echt niks? Ik vraag me wel af wat jij dan zoal opslaat en hoe vaak je hetgeen je opslaat nog gebruikt/bekijkt. Ik kan het moeilijk verdragen als er bestanden/apps op mijn telefoon staan die ik amper gebruik/bekijk. Media stream ik, foto's en videos gaan redelijk vlug op google drive, whatsapp conversaties worden wekelijks gezuiverd en gewist. Daarom vervang ik mijn p20 pro binnenkort ook door een mooie cleane Pixel.
als je meer nodig hebt ben je echt een uitzondering, koop dan ook iets specifiek met zoveel storage.

128/256 is voor merendeel van de gebruikers meer dan voldoende en zelf de 256 er ruim over.

android 14 20GB
een heleboel apps (zonder wat gaming met extreme size natuurlijk ala fortnite) 30GB
wat audio-video (al heb je tegenwoordig voor een prik 10Gb data/mnd) 10-20GB

foto 10GB

maw, de meeste komen gemakkelijk toe, enkel de typische internet extreme usecase blaaters niet.
Dit inderdaad. 128GB is voor een normale gebruiker tegenwoordig meer dan genoeg. Ja als je elk concert een uur filmt en dan vervolgens alles op je apparaat houdt, dan snap ik dat je 256GB zelfs snel vol kan maken maar dan ligt het echt aan je gebruik en niet de opslag.
Lokaal houden van sommige videos en foto's lijkt me niet meer dan normaal. Spotify daarbij om niet alle nummer chronisch te downloaden over het mobiele netwerk. Ik kan ook heel goed inzien dat 128GB snel weinig is.

Wie zijn naar jullie mening de normale gebruikers? Want ik zie dit "probleem" in mijn sociale bubbel vaker voorkomen. Ook bij de minder digitaal onderwezen mensen.
dan heb je al een massa foto en video en staat het op een device dat SPOF is... als je zoveel op dat ding wil bijhouden heb je automatisch een andere oplossing nodig.

trouwens je sociale bubbel is mogelijks deel van een zeer typische fenomeen, iedereen die wat concerten volgt en een uur lang met hun armen in de lucht staan te filmen... :O minder digitaal onderwezen komen echt niet aan die capcaiteits nood van 256GB.

de topic start was om NOG MEER dan 256Gb nodig te hebben
Vandaar dat ik "mijn sociale bubbel" aanhaal. Waar baseren jullie het normaal op? Je maakt zelf de bewering minder digitaal onderwezen hebben 256GB noet nodig. Hoezo dan? Dat is wat jij ziet om je heen?

En meer dan 256GB zou ik waarderen, maar "velen" hebben het misschien niet "nodig", maakt het wel gemakkelijker als er af en toe een game bij komt.

Daarnaast, als het er niet is, kan het ook niet het normaal worden. Ik reageerde dan ook op vnl op 128GB is voldoende voor de meeste. Om de backstreet boys te quoten; please tell me why? Wat/wie laat dat getal als voldoende zien?
ik heb al aangegeven met info wat een min of meer standaard verbuik is.

minder digitaal onderwezen, is veelal de gewone beller die af en toe iets doen met een telefoon met berichtjes, wat email, wat foto, een krant, een apje minesweeper-hartenjager-bubbels etc... komen altijd toe met 64GB vandaag de dag

ik heb hier 2 pubers rondlopen met een POCO F 256GB speciaal als gamer tel gekocht... en die smijten er een heleboel op van games, filmpjes, chatgroepen, komen niet in de buurt van de 256GB

de gemiddelde gebruiker heeft met 128GB meer dan voldoende, zoals ik al aangegeven had in mijn profiel. Heb wat uren offline netflix staan, heb 500tal uur offline muziek staan, een 200tal apps....jaren aan foto en zit nog ruim onder de 128.

je moet al zeer fanatiek data collector zijn om over die 256GB te gaan, stel je beter de vraag, wat met al die data en als die je zo lief is, hoe beheer ik het langere termijn.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:56]

Persoonlijk heb ik altijd meer dan genoeg ruimte voor mijn fotos videos en circa 10GB aan muziek met eigenlijk teveel apps. Toch heb ik met 128 GB en android 14 nog meer dan 40GB vrij. Dat heb ik dan dus vooral nog als buffer voor extra fotos en of videos.
Moet er wel bij zeggen dat ik whatsapp media tot het minimum beperkt wat ik nog wil houden en dus whatsapp zelf maar 1 GB is wat misschien bij anderen groter is.
Oh en mijn omgeving heeft men ook voornamelijk 128GB en nog ruimte over anders hadden ze wel meer opslag gekocht.
En als het echt moet heb je bij android ook nog microSDs maar ben daar zelf helemaal van af en niet zon fan van door slechte implementatie in ieder geval vroeger.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 22 juli 2024 16:56]

MicroSD hoef je bij Google telefoons niet echt op te rekenen, zij hebben liever dat je hun cloudservice gebruikt voor opslag.
Je wel gewoon een externe USB-C opslag in je telefoon prikken om even wat grote bestanden van je toestel te halen en ruimte voor nieuwe content te maken tijdens een vakantie bijvoorbeeld.
Wie zijn naar jullie mening de normale gebruikers? Want ik zie dit "probleem" in mijn sociale bubbel vaker voorkomen. Ook bij de minder digitaal onderwezen mensen.
Ouders enzo. Jaren terug kocht mijn gepensioneerde vader een instap PC met een 1Tb harde schijf. Kwam er nog niet zo lang geleden en mocht uiteraard een probleempje bekijken ;). Bleek dat hij net 100Gb vol had, meeste door OS updates.
En die machine is echt niet ongebruikt. Hij heeft mail, documenten, geluidsopnames, foto's (wel gemaakt met een simpele cheape camera). Alles uiteraard keurig geordend in mapjes ;)

Niet iedereen maakt gebruik van 'data slurpers' als Spotify cache, video editing of AAA games en dan kan je alsnog ontzettend veel met relatief weinig opslag.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 22 juli 2024 16:56]

Ja, dat maakt het hele Samsung Dex verhaal weer anders natuurlijk.
Denk nu wel over te gaan naar Google Pixel :)
je bent nog wat vroeg, de standaard Android Desktop Mode launcher is nauwelijks bruikbaar.

Ik zou eerst maar eens wachten om te kijken wat Google daar van plan is.
Doe ik ook, het moet eerst goed weken voor ik over ga!
Ik hoop wel dat de refreshrate enigszins dynamisch is. Al is het maar automatisch wisselen tussen 48 en 120 hz, met wat stappen ertussen. Want naar mijn ervaring met de s21 FE is constant 120hz een gruwelijke battery drain. Zo erg dat ik het scherm altijd op 60hz heb staan, wat gewoon zonde is, gebruik een mooie feature bijna niet.
Er is een community made app die adaptive refresh nabootst op o.a. de S21 FE, schijnt best aardig te werken:

https://www.reddit.com/r/...ed_the_galaxy_max_hz_app/
Ga ik proberen, als het werkt is het een toptip!
Google voegde onlangs in een bèta-build van Android softwarematige ondersteuning toe voor DisplayPort.
Dit moet natuurlijk zijn: firmware van de Pixel 8.
Android ondersteunt immers al jaren DisplayPort Alt mode - werkt prima op vrij veel toestellen anders dan de Pixel series.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 16:56]

Volgens mij ondersteunt AOSP het al jaren. Is "Android" niet officieel de Google-versie van AOSP? De OEM-versies van andere fabrikanten gebaseerd op AOSP worden in de volksmond ook Android genoemd, maar hebben altijd een eigen naam als One UI, MIUI, etc.
is deze ook TRAAG laden?
welke versie is wel snelladen?
Wat ik zo op internet kan vinden, kan de google pixel 8a tot 27watt laden.
Dit is meer dan de pixel 7a (die kan maximaal 18watt).

Dit betekent dat de telefoon in ongeveer 60min vol is (van 0 tot 100%).

De pixel 8 pro kan 30watt, maar zelfs dat is niet heel snel
bedankt voor de info

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.