'Instagrams Twitter-alternatief Threads komt vooralsnog niet naar Europese Unie'

Instagram Threads komt 'vooralsnog' niet naar de Europese Unie. De Ierse privacytoezichthouder zegt dit van Meta te hebben gehoord. Meta brengt de dienst vermoedelijk op 6 juli uit, die voor zover bekend alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te gebruiken zal zijn.

De Ierse toezichthouder Data Protection Commission zegt tegen het Ierse medium Independent de komst van Threads niet direct te blokkeren. De DPC meldt wel in contact te zijn geweest met Meta over de nieuwe dienst; in die gesprekken gaf Meta aan 'vooralsnog' Threads niet in de Europese Unie uit te brengen. Een reden geeft DPC niet, het is bijvoorbeeld niet duidelijk of dit te maken heeft met wetgeving als de AVG die de komst van de app zou blokkeren.

Recent verscheen de Threads-app in appwinkels waar een releasedatum van 6 juli werd genoemd. Threads lijkt een Twitter-achtig platform te zijn waarin gebruikers korte tekstberichten met volgers kunnen delen. Gebruikers kunnen hun Threads-account koppelen aan een Instagram-account. Mogelijk gebruikt het platform het ActivityPub-protocol, net als Mastodon, waardoor Threads geïntegreerd zou kunnen worden met andere ActivityPub-platformen.

Instagram threads

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-07-2023 • 19:36

90

Submitter: Anoniem: 767041

Lees meer

Reacties (90)

90
81
37
2
0
22
Wijzig sortering
Ik weet niet of dit nou echt een alternatief gaat worden voor Twitter. Toen Musk het toentertijd overnam was Mastodon ook opeens populair, maar daar hoor ik nu weinig tot niets over. Het lijkt alsof de users van Twitter erg trouw zijn aan het platform.
Er komt geen serieus alternatief. En zeker niet als je maar een vijfde van de wereld kan dekken.

Wat wel interessant is, is dat ze niet naar de EU komen wegens onze strenge privacy regels. Kan je voorstellen hoe slecht dat product dan wel niet moet zijn!
Populistisch uitspraak. Ik vraag mij af waar ze niet aan voldoen dan. Er is nog geen rechtzaak of veroordeling, dus dat lijkt mij dan storm in een glas water.
Het gaat om onder andere uitspraken van EU-commissaris Thierry Breton.

Het verminderde personeelsbestand en Musks geloof in absolute vrijheid van meningsuiting zijn daar reden tot zorgen. Dat kun je populistisch bestempelen, maar lijken mij niet misplaatst.

Waar ze niet aan voldoen, een van de zorgen is niet genoeg moderators hebben om desinformatie en haat aan te pakken, wat dus wel moet volgens Europese richtlijnen. Deze afdelingen bij Twitter zijn zo goed als verdwenen sinds de overnamen.

Het zou ook niet de eerste boete foor Twitter zijn voor het schenden van de europese privacy wetgeving.
Dat je weinig meer leest over Mastodon komt door de korte aandacht die je hebt in gewone media tegenwoordig. Dat leeft gewoon nog steeds en is veel groter dan het was. Er is net een nieuwe stroom binnen gekomen.
Vergeet ook niet dat Mastodon voor het grote publiek een nieuwe, totaal onbekende partij is én dat het ook nog eens deel uitmaakt van het hele fediverse gedoe. Ik gebruik bewust het woord gedoe, omdat het dat voor de gewone casual gebruiker is. Die willen niet eerst tijd en moeite moeten steken in het vinden van een server die past bij hun interesses, die willen inloggen en meteen aan de slag.
Op Threads lijkt dat straks gewoon te kunnen: Inloggen en gaan met die banaan. Het is ook nog eens van een grote, vertrouwde partij (Instagram/Meta) en kunt met je bestaande Instagram account inloggen, dus je hoeft niet mee te doen aan een ratrace om je gewenste username weer te claimen.
Normaliter ben ik niet zozeer een Casual gebruiker volgens mij, maar toen ik een paar maanden geleden me ging inlezen dacht ik: "Ik ga ook een Mastodon accountje maken", maar toen merkte ik dat ik geen keuze kon maken en is het er nooit van gekomen.

Iemand suggesties voor een goede server? :D
Van nul naar iets groters is natuurlijk niet zo moeilijk. Maar hoeveel wordt het nu echt gebruikt? Aantal actieve gebruikers Twitter: 260 miljoen, aantal actieve gebruikers Mastodon: 1,3 miljoen. Dus als het nu verdubbelt is het nog steeds maar 1 procent van twitter. En wat je ook veel ziet is dat mensen zowel twitter als mastodon gebruiken voor dezelfde berichten. Het is niet dat iedereen op Mastodon ook echt weg is op twitter.
Ja uiteraard, maar om succes nu alleen te laten afhangen van aantallen is ook zo wat. Het is op Mastodon wat kleiner door de verschillende servers en daardoor erg prettig moet ik zeggen, gelukkig voldoende mensen die ik volgde op Twitter die nu daar zitten. Velen vinden het een verademing, sommige "te ingwikkeld" en gaan weer, maar het niveau vind ik prima zo. Nog nooit zoveel gewoon leuke gesprekken gevoerd sinds ik begon op Internet (toen dat nog klein was en gezellig). :)
Juist bij social media zijn de aantallen heel erg belangrijk omdat de content er dan is. Overigens is het eigenlijk altijd zo dat de meeste content, dan wel de meest bekeken content, wordt gemaakt door een relatief klein deel van de bezoekers. Dus om echt grote aantallen te halen moet een platform juist niet gaan voor 'gewoon leuke gesprekken,' maar juist voor passief te consumeren content.
Hangt denk ik ook af van wie erop zit en welke interesses mensen hebben (en wat je content kan noemen). Op Mastodon heb je natuurlijk niet 1 omgeving, je kan wel vanalles op andere servers zien, maar die moet je actief opzoeken. Dat vinden velen een nadeel (want bubble) maar ik juist een voordeel, mijn vriendenkring is ook een bubble en juist daardoor gezellig en leuk. De content zoek ik dus zelf op. Dat maakt het minder populair voor velen, maar voor een deel zeker heel fijn en juist populair onder die groep mensen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 14:40]

"Meeste content" is een relatief iets. De kwaliteit en vooral de algoritmes zijn heel belangrijk bij dit soort zaken. Ik kan zeggen dat de kwaliteit van content op Mastodon echt zoveel hoger ligt. Een belangrijk iets is dat de voorgeschotelde content gewoon content is die jij gekozen hebt, en niet iets dat Twitter vind dat je moet zien.
Aantallen zijn belangrijk op social media omdat er dan content is? Of omdat het platform dat aanmoedigt vanwege de noodzaak voor advertentie inkomsten? Kwaliteit van content is belangrijker dan volume.
Het is idd groter dan het was maar de hype spike is wel over. Ze zijn na die bump een miljoen users kwijt geraakt op korte tijd. Dit temperde de verwachtingen. https://www.wired.com/sto...odon-bump-is-now-a-slump/

Ondertussen is er idd wel een nieuwe spike, mogelijk reddit users op zoek naar een alternatief?

Maandelijks actieve gebruikers:
Toppunt spike: 2.5miljoen
Na de spike: 1.4miljoen
Kleine revive 1.7 miljoen. (Bron)

Gewoon ter vergelijking Reddit en Twitter zitten beide op 430miljoen maandelijks actieve gebruikers volgens deze bron.

Twitter is dus nog met 50 miljoen gebruikers gestegen tegenover vorig jaar dit terwijl de meeste mensen een Twitter krimp voorspelden.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 14:40]

Bij Twitter zullen het 49 miljoen bots zijn en 1 miljoen echte mensen. Sinds Musk is het bot probleem alleen maar erger geworden (wat logisch is als je 90% van je personeel ontslaat).
Bij Twitter zullen het 49 miljoen bots zijn en 1 miljoen echte mensen.
Bron?

Het is immers heel makkelijk om iets te extreem te insinueren zonder goede bron. Lijkt me gewoon wat ordinaire flamebaite/trollen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 14:40]

Musk is een notoire leugenaar, dus zijn beweringen zijn net zo goed een trol.
Ik zelf heb in de eerste wave ook een Mastoson account aangemaakt maar ik gebruik het gewoon niet. En de enige reden daarvoor is dat het overgrote deel van de accounts die ik volg gewoonweg nergens anders zitten dan Twitter.

Zodra daarvan een kritiek deel op een alternatief zit dan pas zal er genoeg reden zijn voor mij om te verhuizen.

Ik kan me best goed inbeelden dat dit ook voor anderen zo is. Op een gegeven moment breekt het zaakje gewoon.
Twitter was na Musk's overname slechter geworden, maar niet onbruikbaar. Dat punt beginnen we nu te benaderen.

Tweets moeten zonder in te loggen zichtbaar zijn. Die functionaliteit wordt extreem veel gebruikt, waaronder door serieuze nieuws sites.

Nu er veel prominente figuren weg zijn en je de rest van de matige content alleen kan zien met een account, gaat het rap afsterven.
Waarom "moet" dat zonder inloggen kunnen? En welke prominente figuren zijn weg? Een hoop roepen het maar zijn de dag er na weer terug.
Omdat kranten/forums/webites heel vaak twitter als source gebruiken (embeded). Mensen zonder twitter zien dit niet. Dan gaan kranten e.d. twitter niet meer gebruiken en wordt het hele platform minder interessant.

Ik geloof wel dat dit tijdelijk is dus waarschijnlijk geen groot issue

De enige die ik mis is Ionica Smeets. Die is niet terug gekeerd.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 23 juli 2024 14:40]

Dat embedden kan gewoon nog. Wat is ionica?
Je kan "famous people who left twitter" googlen en dan krijg je een lijst. 1 klik verder en je krijgt meer lijsten van verschillende bronnen.
Tweets moeten zonder in te loggen zichtbaar zijn. Die functionaliteit wordt extreem veel gebruikt, waaronder door serieuze nieuws sites.
Embedded tweets zijn nog steeds zichtbaar, dus ik begrijp niet waar het idee vandaan komt dat dit nu opeens anders is. Het lijkt dat men elkaar massaal napraat, terwijl het gewoon onwaar is.
En in die embed zit een "view replies" knop, en als je daar op klikt zie je niks tenzij je ingelogd bent.

Als alleen de tweet laten zien genoeg was dan konden ze een screenshot maken. Maar we leven in 2023 en hebben graag wat meer functionaliteit.
Een screenshot maken mag niet zomaar, omdat dat heruitgifte van gecopyright materiaal kan zijn. Dat is dan ook een belangrijke reden dat er ge-embed wordt, want dan wordt het origineel materiaal vanuit de origineel bron getoond.
En in die embed zit een "view replies" knop, en als je daar op klikt zie je niks tenzij je ingelogd bent.
En dat is dus volstrekt irrelevant voor die nieuwssites, want die schrijven een verhaaltje over de tweet die je wel kunt zien, maar niet over de reacties daarop. Anders zouden ze die reacties wel embedden.
Anders zouden ze die reacties wel embedden.
Doen ze soms ook als de reacties deel zijn van het verhaal. Zoals "beroemd persoon zegt X en mensen zijn boos".

Maar het gaat hier niet om hoe boeiend embedden is voor de nieuwssite. Het gaat er om dat het voor de gebruikers handig is om te embedden (daarom doen nieuwssites het) en vooral goed voor Twitter, omdat het verkeer oplevert.

Twitter verdiende er geld aan omdat het mensen op hun site bracht en dat was leuk voor de adverteerders.
Zowel Mastodon als Bluesky hebben afgelopen week problemen ondervonden door hoog verbruik. Op een gegeven moment gaat Musk Twitter ver genoeg breken dat gebruikers niet meer terug komen en nu zowel TweetDeck als überhaupt gewoon scrollen op Twitter niet zomaar meer gaat komt dat punt heel dicht bij.
Ik heb geen probleem op mastodon gemerkt hoor?
Hangt van de server af waar je zit.
De laatste keer merkte ik het ook omdat ik op nodes zit die federeren met hele grote. Dan merk je traagheid in het hele netwerk.
Mastodon gaat lekker hoor, voor bepaalde niches/communities in ieder geval.

Plotseling was er van het weekend ook weer enorme instroom, dan blijkt dat Twitter weer een strapats heeft uitgehaald.

Een wereld met veel minder concentratie van sociale media heeft waarschijnlijk de voorkeur boven een paar grote spelers die de dienst uitmaken.
Waarom niet? Meta kopieerde stories van SnapChat met succes. Ik denk dat het een succes kan worden. Het is verbonden aan Instagram, scheelt weer een nieuwe account.
Mastodon, Lemmy, PeerTube en de talloze andere ActivityPub ondersteunende applicaties groeien als kool, alsmede gevestigde partijen die het zijn gaan ondersteunen zoals WordPress, Medium en Vivaldi. En ook in dit artikel hoor je er weer over. Twitter stortte al in door gebrek aan moderatie voordat Musk het overnam, maar sinds hij het runt, volgt de exodus zijn grillen in golven. De grote splijtzwam onder Mastodon gebruikers en admins is nu of Meta een kans verdient op ActivityPub, of bij voorbaat gedefefedereerd moet worden om een Embrace, Expand, Extinguish te voorkomen.
Ik heb het tot nu toe erg naar mijn zin op Mastodon...

Het verschil alleen is dat je daar dingen moet volgen om je tijdlijn wat activer te krijgen, door bijvoorbeeld hashtags te volgen, of meer mensen volgt.

Daarna wordt het alleen maar actiever, maar het is natuurlijk nog niet te vergelijken met Twitter die miljoenen gebruikers heeft terwijl Mastodon misschien net 5% daarvan heeft (of meer, niet gekeken)...

Als voor Threads, ik denk dat hoe iritant het ook is, het veel gebruikt gaat worden door gebruikers die Instagram en Facebook al hebben, ik zelf ga mij er (nog niet) aan wagen, tegenwoordig let ik niet heel veel meer op privacy (gemakzucht) maar hoe Threads met permissies omgaat....
Maar op zo'n manier schiet je jezelf toch in de voet? Als heel Europa niet mee gaat met je nieuwe platform, dan heeft zoiets toch amper kans om te groeien? Hoe kun je dan mensen overhalen jou als primaire platform te gaan gebruiken?
Aan het begin ondersteund het het ActivityPub protocol ook nog niet, maar dat zal later ook komen. ActivityPub is het protocol waar onder andere Mastodon, Calckey en Lemmygebruik van maken.
Voor zolang de problemen met Mastodon niet opgelost zijn (zoals matige interactie tussen nodes en het feit dat nodes door vrijwilligers met hun eigen ideeën gerund worden) gaat dat echt niet doorbreken bij het grote publiek.
Wat jij problemen noemt, noem ik pluspunten.
Wat, dat mensen op een kleinere node B heel gebrekkig kunnen communiceren met mensen op een grotere node A? Dat leidt er ofwel toe dat A gigantisch groeit en je dus centralisatie krijgt, en dat leidt er weer toe dat node A gigantische hoeveelheden bandbreedte moet zien te financieren.

En ik zit er niet zo op te wachten dat mijn posts afhankelijk zijn van de grillen van een vrijwilliger die gevoelig is voor individuele vetes. Dan krijg je letterlijk de huidige staat van Twitter. Grotere bedrijven zijn in die zin wat onpersoonlijker dus beter.
Grotere bedrijven zijn in die zin wat onpersoonlijker dus beter.
Musk heeft ons juist laten zien dat zelfs grote bedrijven kwetsbaar kunnen zijn voor een eigenaar met persoonlijke grillen. Hiermee wil ik trouwens niet het verschijnsel ontkennen dat je beschrijft. Zou een berichtenservice door vele vrijwilligers in operatie gehouden worden dan zou ik echter ook een uitdempend effect verwachten omdat er altijd nieuwe vrijwilligers (nodes) opstaan.
Centralisatie is niet het echte probleem. Het gaat vooral om open vs. closed. Als jij issues hebt met een beheerder kan je verhuizen naar een andere server of een eigen instance starten. Dat zie ik je met Twitter nog niet doen.

En inderdaad, Elon Musk is Twitter succesvol aan het afbreken. Dat heb ik op Mastodon nog niet op zo'n schaal zien gebeuren.
Nouja, er wonen op deze planeet zeveneneenhalf miljard mensen niet in Europa, dus op zich is er wel ruimte om te groeien denk ik zo ;)
En hoeveel daarvan hebben geen internet? Of zitten achter de grote Chinese Firewall?
Dankzij Musk zijn satelieten hebben ze zelf middenin de amazonewoud in Brazilië internet
Dat is voor rijke westerlingen. Het merendeel van de bevolking kan zich geen starlink permitteren.
Je zou verbaasd zijn hoeveel mensen tegenwoordig toegang tot het internet hebben op het equivalent schermruimte van een Nokia 3390. Cryptomunten en microtransactieplatformen worden vlot gebruikt op de straat in veel Afrikaanse landen via een goedkope smartphone. Zuid Amerika is echt niet zo arm en draadloos Internetten is wijd verspreid.
Naast de kwestie. Starlink is duur, de internetverbindingen waar jij over spreekt zijn dat niet.
En hoeveel van die 7.5 mld mensen zijn net zo kapitaalkrachtig als Europeanen?
Het is niet de massa op zich die interessant is voor dit soort diensten, het is massa waar je wat aan kan verkopen die interessant is. Die 6 tot 7 mld. die vooramelijk bezig zijn met hoe ze morgen kunnen eten zijn niet erg interessant, enkel voor de bragging rights.
Waarom zou een dienst alleen maar succesvol zijn als het in alle geografieen actief is? Is Tweakers een mislukt platform omdat het alleen in Nederland en Belgie wordt gebruikt? Nee, dus waarom zou dat voor anderen wel een probleem zijn?
100% dat dit met de GDPR te maken heeft. Meta heeft Messenger ook al jaren gelimiteerd in Europa.
Wordt nog steeds gelimiteerd jammer genoeg. Als ik met mijn vrienden uit Amerika zit te chatten en hun functies gebruiken die ik niet heb is dat toch best wel confronterend.
Komt wel dichtbij nu.

Maar alle gekheid op een stokje: die functies zijn met een reden geblokkeerd, wellicht moet je daar juist dankbaar voor zijn.
Ik moet dankbaar zijn dat de EU er voor zorgt dat we hier beperkt worden in functionaliteit?
Die GDPR is bedacht door mensen die totaal geen kaas gegeten hebben van het internet.
Ik ben in elk dankbaar dat er enige bescherming is van mijn persoonsgegevens. Meta zou zich gewoon fatsoenlijk moeten gedragen, maar dat willen ze niet.
Klopt, maar jij kan ook zelf kiezen of je iets wel of niet wilt… daarvoor heb je geen GDPR nodig… kortom vrijheid wordt beperkt op deze manier…
Helaas kan je er ook niet zelf voor kiezen of je Facebook gebruikt. Ze maken namelijk ook profielen van mensen die geen account hebben, deze koppelen ze achterliggend wel gewoon aan de foto's waarop je verschijnt op Facebook. Trackers op websites weten ook gewoon de voorkeuren van mensen die geen Facebook gebruiken, omdat ze die profielen hebben. Gewoonweg akelig als je eraan denkt.
Weet je bakker bij wie je je nachten doorbrengt?
dat is basically de keuze die je hebt in niet gdpr landen.
deze Instagram threads bvb vraagt je medische gegevens die je apparaat over je heeft.
Buiten WhatsApp komt er op mijn telefoons geen meta app vanwege hun ongeoorloofde gespioneer.

Maar bon, je bent wel zo vrij ee' eigen Instagram te maken als je hun functionaliteit mist.
Tja ligt er natuurlijk aan hoe je tegen privacy aankijkt. Persoonlijk erg blij dat bedrijven niet alles wat ze maar kunnen bedenken mogen verzamelen en gebruiken zonder dat ik daar ook maar iets van toestemming of weten van heb
Het is niet de EU die die functionaliteit beperkt, maar Meta die die functionaliteit niet wil ondersteunen zonder dat ze uw privacy kunnen schenden.

Is hetzelfde als die cookie popups.
Als websites enkel functionele cookies zouden gebruiken, moeten die helemaal niets van cookie walls tonen. Dus het feit dat al die websites daar wel om vragen, betekend dat ze meer vragen dan ze nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Honytawk op 23 juli 2024 14:40]

Gewoon puur uit interesse: welke functies zijn dit dan zoal?
Gelukkig. Het laatste wat we nodig hebben is nog meer spyware van Meta. Laat ze de rest ook maar lekker meteen blokkeren.
Als ik de rechten zo zie die deze app allemaal verlangt kan ik er niet echt rouwig om zijn. Zelfs gezondheidsdata :X
alex3305 in 'Meta teaset Twitter-alternatief Instagram Threads, release op 6 juli'
Ongetwijfeld waarom introductie hier is uitgesteld.
EU bedankt!

Fijn om een EU-netizen te zijn. O+.
Nog los van dat het waarschijnlijk gebeurt omdat ze de infrastructuur niet willen overbelasten door de hele wereld in 1x te doen, kun je lezen dat als er al actie ondernomen is dit door de ierse is gedaan niet door de eu of 1 van haar organisaties, wat betekent dat als meta het zou willen ze 26 vna 27 landen incl nederland gewoon kunnen aanbieden
De Ierse privacywaakhond is het EU-aanspreekpunt van Meta voor de hele EU.
ah, ok, (blijft staan dat ze wel gek zouden zijn als ze 3miljard oid instagramf/facebook gebruikers in 1x deze app geven)
Kan een flinke thread worden voor Twitter. Zeker als ze multi-threads gaan inzetten.
Mits goed uitgewerkt, zie ik Threads een enorme hit worden. Instagram heeft al heel wat meer gebruikers dan Twitter, en iedereen die Twitter heeft, heeft ook Insta. De stap om te switchen is dus vrij klein, en mensen die nooit Twitter gebruikte zullen er mee in aanraking komen via Instagram. Dit kan vrij snel gaan dus...
Mark Zuckerberg (CEO van Meta, Instagram, Facebook) noemde de gebruikers van zijn social media platform "dumb fucks".

https://www.reddit.com/r/...he_founderchairmanceo_of/

Dus ja, ben wel blij dat het niet hier uitgebracht wordt. Van mij part hoeft het nooit te komen.
Eindelijk een Social Media CEO waar ik het mee eens ben.
Je mag er mee eens zijn, ik gebruik zelf ook geen Facebook/Instagram etc, maar de gebruikers van je product "dumb fucks" noemen is een ondankbaar gebaar.
Daar ben ik het mee eens. Maar als ze dan de dienst blijven gebruiken geven ze wel aan dat ze dit soort uitspraken acceptabel vinden.

Als je een "dumb fuck" wordt genoemd en je veranderd niks, dan accepteer je het als titel.
Je bent naief als je door welk sociaalmediabedrijf dan ook als anders gezien wordt... Je neemt immers hun product af, terwijl je ook product bent.
Het zijn niet de gebruikers van het product, de gebruikers zijn juist het product.
toen hij er ooit mee begon heeeeeeel lang geleden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.