Instagram bevestigt dat Threads-gebruikers kunnen verhuizen naar Mastodon

Instagram heeft bevestigd dat het werkt aan ondersteuning voor het decentrale opensourceframework ActivityPub in Threads, zijn nieuwe Twitter-kloon. Daardoor kunnen gebruikers al hun volgers gaan meenemen naar bijvoorbeeld een Mastodon-server.

Instagram Threads, juli 2023
Instagram Threads, juli 2023

Instagram-hoofd Adam Mosseri zegt dat de ondersteuning voor ActivityPub niet op tijd klaar was voor de release van Threads deze week, maar dat de ondersteuning er wel aan zit te komen. Dat de ondersteuning nog niet klaar is, komt door 'complicaties met het decentrale netwerk', zo zegt de topman. Waar dat precies aan ligt, zegt hij niet.

Volgens hem is ondersteuning voor ActivityPub en daarmee de mogelijkheid voor gebruikers om te verhuizen naar onder meer Mastodon-servers van belang voor de toekomst. "Het kan zijn dat je op een dag Threads verlaat of, hopelijk niet, van het platform wordt gehaald. Als dat ooit gebeurt, moet je je publiek mee kunnen nemen naar een andere server. Open zijn kan dat mogelijk maken."

Threads verschijnt donderdag in de apps, maar de webversie is nu al te bekijken. Het heeft veel van de functies van Twitter, zoals berichten 'herplaatsen', de Threads-versie van retweeten. De interface is bovendien al in het Nederlands. Een release in Nederland en België komt deze week niet. In de hele EU komt Threads niet uit, zo bleek dinsdag.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-07-2023 • 13:42

34

Reacties (34)

34
30
20
3
0
5
Wijzig sortering
ondersteuning voor ActivityPub en daarmee de mogelijkheid voor gebruikers om te verhuizen naar onder meer Mastodon-servers van belang voor de toekomst
Sorry, maar dat klopt niet. ActivityPub heeft geen verhuisstandaard. Mastodon heeft die wel, maar dat is een combinatie van een data-export voor profielinformatie voor je volglijst, een redirect, en een Mastodon-specifieke Move activity. Een normale Move geldt namelijk voor dingen die een account doet, niet voor het account zelf. Mastodon gebruikt een eigen extensie bovenop ActivityPub om een account te verplaatsen. Mastodonservers weten dan dat ze automatisch hun volglijsten en dergelijke moeten aanpassen, maar dat staat nergens in ActivityPub beschreven.

Sterker nog, met Mastodon is het zo dat als je je account verplaatst, al je oude toots nog bij je oude server staan. Gaat die server offline of klooit die met de dingen die je geplaatst hebt, dan doe je daar weinig aan. Trekt Facebook de stekker uit Threads of verbannen ze je account, dan zal dus ook alle inhoud die op Threads geplaatst is verdwijnen als ze hetzelfde protocol gebruiken.
Uiteindelijk zal er linksom of rechtsom geprobeerd worden om er geld mee te verdienen, bedrijven doen dingen niet voor niets
Anoniem: 1617016 @Autisme_tech5 juli 2023 16:25
Jep, en een gevaar voor ActivityPub. Dit is erg relevant: https://ploum.net/2023-06...centralised-networks.html

Embrace, extend, extinguish.
Dus server side / op voorhand al geen federatie/contact met ze aangaan, streven naar een lekkende(want keuze vrijheid) meta ActivityPub bubbel.
Anoniem: 1617016 @hachee6 juli 2023 11:48
Ja.
Ik ben zelf een beetje bang dat Meta gaat proberen om het decentrale sociale media probeert over te nemen op een bepaalde manier. Hoe? Geen idee, maar ik vertrouw hun intenties totaal niet en vermoed dat Meta de "Embrace, Extend, Extinguish" tactiek gebruikt en dat ze op lange termijn iets gepland hebben om het decentrale netwerk over te nemen en/of om het decentrale netwerk te vernietigen.
Zomaar een glazen bol gokje.
Meer apps die ActivityPub gebruiken is meer belangen (elke app heeft zijn eigen belang).
Dat is dan voor het protocol ActivityPub:
- tragere beslisvorming voor updates
- sommige apps teleurstellen met features die ze willen maar niet krijgen
- frustraties voor sommige apps daardoor
- "fork" van ActivityPub om problemen op te lossen
En je ben weer centraal of gefragmenteerd (en niet in de decentrale goede zin).

Bedoel, geschiedenis herhaalt zich gewoon. Of rijmt op zijn minst.
Ken je XMPP nog? Google talk had het, Skype had het, Windows Live Messenger had het en ga zo maar door. Belangen veranderen en protocol gebruik daarmee ook. Voor XMPP is het alleen geschreven geschiedenis. Voor ActivityPUB moet dat allemaal nog gaan gebeuren.

Maar wie weet heb ik het helemaal fout :) Geef het een paar jaar en we weten het antwoord.
De keren dat een standaard slaagt relevant te blijven is als deze al populair is voordat een bedrijf zich er tegenaan ging bemoeien. Zo is HTTP als meer dan 30 relevant en SMTP/POP/IMAP leven ook nog en hoezeer google et al het ook proberen: poort 80/443 met text-based HTML pagina's blijven overeind en telnet smtp 25 blijft een mooie methode om mailservers te testen. Zodra een standaard door een bedrijf gepushed wordt om het groter te maken gaat het binnen de kortste keren mis en blijven de gebruikers met de stukken zitten. Mijn conlusie is dan ook: als Meta vol inzet op ActivityPub is jouw verhaal binnen de kortste keer waarheid. Ik laat me graag (voor het eerst) verrassen.
ActivityPub en de omliggende standaarden updaten allemaal ontzettend traag. Qua features biedt het zo'n beetje alles dat je nodig hebt voor een sociaal netwerk maar er zitten al langer verschillen in de implementatie.

Net als bij XMPP kan het inderdaad zijn dat Threads mensen trekt uit andere services, maar zelfs als Threads zich weer helemaal loskoppelt van het Fediversum, zullen er nog genoeg servers blijven hangen.

XMPP is niet dood en ik verwacht ook niet dat ActivityPub-servers zullen sterven vanwege Facebook. Misschien raken ze het gros van de mensen die het eigenlijk allemaal niet zoveel scheelt kwijt, zoals bij XMPP het geval was, maar het onderliggende netwerk zal altijd nog in een bepaalde vorm blijven bestaan.
Welk decentraal netwerk? Dat is allemaal onzin. Facebook is op geen enkele manier decentraal. Ze zijn de term aan het vertroebelen. Echt decentraal betekent dat er niks aan verdiend kan worden. Gern reclame, geen data-harvesting en geen tracking van personen. Het vereist geen servers op 1 of meer locaties om een netwerk overeind te houden.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 20:38]

Het decentrale netwerk Mastodon.

Decentraal betekent niet dat je er niets mee kan verdienen, e-mail is decentraal en daar kun je geld mee verdienen.
Waar staat de informatie opslagen die nodig is voor de gebruikers-authenticatie?
En kun je ook een bestand naar iemand sturen zonder dat het via een centrale server gaat?

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 20:38]

Op een mastodon server. Deze kan door iemand anders gehost zijn, of jezelf. Maar mastodon is niet decentraal als in Peer-to-Peer, maar meer server-to-server (denk hub en spoke). Gebruikers verbinden met een server naar keuze en zijn zo samen met de server een kleine hub, deze servers kunnen met elkaar kletsen en data uitwisselen, zo'n connectie is dan een spoke. Is net een ander niveau van decentraal dan bijv. bittorrent.
Mastodon is schijn-decentraal, net als Matrix. Ze hebben de (centrale) gebruikers-authenticatie in handen omdat alles gecontroleerd moet kunnen worden op illegale zaken. Elke gebruiker kan selectief uitgesloten worden.
Er zijn verschillende vormen van decentralisatie. Federatie (wat e-mail en Mastodon doen) is daar één vorm van. Distributed netwerken zoals Bitcoin en tot in bepaalde mate Bittorrent zijn een andere vorm van decentralisatie.

Er is niet één Mastodon-server die bepaalt of je in mag loggen en er is ook niet één Matrix-server die je account beheert. Er zijn er duizenden, dat maakt het decentraal. Dat het (nog) niet gedistribueerd is, betekent niet dat het niet decentraal is.
Andere servers en gebruikers kan je uitsluiten van je eigen server. matrix.org is de grootste matrix server, maar er zijn vele anderen. Er is geen centrale gebruikers-authenticatie, dus die is ook niet in handen van matrix. Authenticatie wordt op server niveau afgehandeld.

Je kan een identity server draaien, daarmee kan je telefoon en email koppelen aan een matrixID en op die gegevens zoeken. Misschien ben je daar mee in de war? Die is overigens ook opensource, maar is niet noodzakelijk voor het gebruik van je eigen server. https://github.com/matrix-org/sydent
Er is geen centrale gebruikers-authenticatie. Jij kan een eigen server hosten en dan heb je je gebruikersaccount volledig zelf in de handen. Andere servers kunnen vervolgens individueel kiezen om jou eventueel te blokkeren, maar standaard ben je met alles verbonden.
Er is geen centrale blocklist.

Daarnaast kan jij dankzij ActivityPub gemakkelijk jouw accountgegevens downloaden en zo migreren naar een andere instance, zonder dat je iets kwijtraakt.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 20:38]

Via e-mail heb je wel een server nodig, maar die kan je gewoon lokaal draaien. Je kan prima mails sturen op je eigen netwerk die niet aan het internet gekoppeld is. Je kan er zelfs geld voor vragen ;)
Hoe kom je daar bij? Centraal of decentraal zegt niks over of er wel of niet aan verdiend kan worden, wel of niet reclame getoont kan worden, data geharvest, tracking is mogelijk moeilijk(er), maar dat zou ook gewoon mogelijk te maken zijn.
Als iets feitelijk centraal of decentraal is, is dat zo. Social-media of iets anders dat geen centrale server heeft en point to point tcp/ip communicatie gebruikt, Dat bestaat helaas niet. Vinden overheden niet leuk.
als er in de software die je gebruikt om die point-to-point connectie op te zetten reclame of tracking zit dan maakt het geen barst uit of het nu wel of niet decentraal is. Kijk ook naar bittorrent, P2P, maar brein kan daar nog prima aan tracking doen om IP adressen te verzamelen en waarschuwingen/facturen te sturen.
Bittorrent is decentraal en niet commercieel. Bij ppp/p2p ben je op ip-niveau verbonden met de overzijde. Daar is geen server en ook geen authenticatie nodig, behalve eventueel bij de andere kant zelf.
Waar brein naar kijkt is gewoon internet traffic die iedereen kan zien. Ze proberen het al 20 jaar tevergeefs rechtmatig te linken aan personen via providers.
Lijkt me dat ze Threads nu ASAP de deur uit willen terwijl Twitter met problemen zit.

Ik las net wel dat Threads niet naar Europa komt. Maar op zich heeft dat niet als ik met mijn Mastodon account gebruikers kan volgen.
Ik ben eigenlijk benieuwd of (grote) fabrikanten hier ook nog op gaan inspelen. Je ziet dat ze steeds meer SaaS aanbieden of zelfs gehele berichtendiensten (denk bijvoorbeeld aan iMessage), dus een eigen sociaal netwerk zou niet onlogisch zijn.
De grote klacht van de EU over sociale media was de onmogelijkheid berichten uit te wisselen tussen platformen. Als ik lees wat ActivityPub vermag is aan die doelstelling nog steeds niet voldaan, blijft klantenbinding door platformen geoorloofd.

Ik noem zoiets meningsuiting-lijfeigenschap.
Dit schijnt een ware privacy nachtmerrie te zijn.
Information provided about the app’s privacy via mandatory disclosures required on iOS shows the app may collect highly sensitive information about users in order to profile their digital activity — including health and financial data, precise location, browsing history, contacts, search history and other sensitive information.
https://techcrunch.com/2023/07/05/threads-no-eu-launch/
Dat valt wel mee, een boel servers is van plan Meta/Threads te blokkeren omdat het moreel kompas van Meta steevast naar 'meer data & geld' wijst en (terecht) bang zijn voor een Embrace, Extend, Extinguish actie.
Volgens threads zelf hebben ze inmiddels 10 miljoen gebruikers
Zo ver ik weet moesten mensen zich actief aanmelden voor deze app

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.