VodafoneZiggo legt 1Gbit/s-netwerk aan in laatste gemeente van Nederland

VodafoneZiggo heeft Soest aangesloten op zijn 1Gbit/s-netwerk, de laatste gemeente in Nederland die het bedrijf nog moest aansluiten. Daarmee is de laatste gemeente in Nederland aangesloten op het netwerk.

Vanaf 13 december zijn de 21.000 huishoudens in Soest ook aangesloten op het gigabitnetwerk van VodafoneZiggo. Het bedrijf startte in 2019 met de uitrol van de Docsis 3.1-standaard in Utrecht, dat de hogere internetsnelheden mogelijk maakt op zijn netwerk. VodafoneZiggo legde 40.000km glasvezel aan om het netwerk door heel Nederland beschikbaar te maken voor Ziggo-klanten.

Met een 1Gbit/s-abonnement van VodafoneZiggo zijn downloadsnelheden tot 1Gbit/s mogelijk en uploadsnelheden van 50Mbit/s. De uploadsnelheden blijvend daarin dus nog wat achter, terwijl er met Docsis 3.1 wel hogere snelheden mogelijk zijn. Wel werden eerder dit jaar de uploadsnelheden voor zakelijke klanten verhoogd naar 70Mbit/s.

Hogere uploadsnelheden met een VodafoneZiggo-abonnement zijn mogelijk wel in aantocht. Volgens het bedrijf moet met de nieuwe Docsis 4.0-standaard de uploadsnelheid verhoogd kunnen worden. Vanaf 2023 gaat VodafoneZiggo deze nieuwe technologie testen. Het bedrijf verwacht downloadsnelheden van 10 Gbit/s te halen en uploadsnelheden van 1 Gbit/s.

Door Robert Zomers

Redacteur

13-12-2022 • 21:10

234

Reacties (234)

234
232
120
7
0
87
Wijzig sortering
Anoniem: 1708394 13 december 2022 21:12
Maar het is nog steeds geen glasvezel, vroeg of laat moet dat ook in de grond

(Tot aan de wijkkast is het glasvezel, de rest is op Koper)
Met coax kun je 20 gigabit symmetrisch halen, ondanks dat het hard gaat, kan coax nog lang genoeg mee.
20 Gbit symmetrisch misschien over 10+ jaar maar voorlopig zit dat er zeker niet in. Het wijksegment kan dacht ik iets van 13-15 Gbit down en 6 Gbit up aan bij Docsis 4.0 pas en dan heb je het hele spectrum nodig van 5-1700 Mhz dus DVB-C moet dan ook wijken, het hele netwerk moet weer op de schop en iedereen moet nog nieuwere modems krijgen.

En misschien als ze later tot 2500 Mhz of 3000 Mhz kunnen gaan maar voorlopig komen ze niet verder dan 1200 Mhz en je zit ook met legacy. Oudere modems blijven ondersteunen betekend niet overal OFDM kunnen gebruiken.
Het ombouwen tot Docsis 4.0 (of hoger) is nog altijd goedkoper dan het hele netwerk vervangen door glasvezel. Docsis 3.1 en 4.0 kan ook gemengd op één netwerk gebruikt worden, al haal je dan niet de maximale snelheden van Docsis 4.0. Voorlopig is dat ook niet nodig.
welke latency,

mijn ziggo lijn doet gewoon netjes 12-16ms naar meeste datacenters (MS CDN bijvoorbeeld),

Verschil tussen 4ms of 12 Ms merk je niet ook niet in FPS gamen.
Glasvezelnetwerken hebben meestal een latancy van enkele milliseconden. Vaak zelfs tot 1ms.
Vaak zelfs 1ms, weet je dat zeker? Gaat jou glasvezel sneller dan het licht?
Lichtsnelheid is ~300.000km/s dus binnen nl moet dat wel lukken als er niet te veel switches tussen zitten :P
In glas is de snelheid wat betreft afgelegde afstand wel iets lager omdat het licht niet in een rechte lijn gaat, maar heletijd weerkaatst wordt. Vaak zo rond 200.000 km/s dus. :P
Even goed, mijn opmerking was ludiek bedoeld.

Edit: klopt.

[Reactie gewijzigd door Richo999 op 22 juli 2024 21:08]

200.000km/s naar ms is 200km/ms en geen 2000km/ms. Vervolgens moet het pakketje heen en terug, dus mag de maximale afstand 100km zijn. Dan ga je er ook nog van uit dat alle devices in de chain glas hebben, dat is lang niet altijd het geval.

Ik geloof er niks van dat je naar het overgrote deel van het internet je een latency haalt van 1ms. Latency naar servers buiten NL is al >1ms puur vanwege de afstand wat het moet afleggen. Tel daar switching en routing bij op en je zit al gauw op 3 a 10 ms.

[Reactie gewijzigd door c-nan op 22 juli 2024 21:08]

Daarom zeg ik ook dat switches de bottleneck zijn en niet de kabel O-)
Ja oke, maar mijn initiële reactie was dat 1ms gewoon niet realistisch is. Alleen in specifieke gevallen is 1ms haalbaar. Maar goed :) ja, glas is sneller dan kabel, maar is het merkbaar? ik denk van niet.
Uhm is de snelheid dan niet nog steeds 300.000km/s. Enkel de afstand die het licht moet afleggen wordt langer door al dat heen en weer kaatsen.
Licht heeft een snelheid van 2/3 opdat het niet door het luchtledige gaat maar door een medium, tevens zal het licht niet heen en weer kaatsen als gevolg van de eigenschappen van een single mode fiber, die gebruikt wordt voor data transport afstanden > 300 meter. Communicate via straalzenders zal door de open lucht wel 300.000 m/s halen en is dus sneller van A naar B.
Als ik ping naar google.nl komt hier <1ms uit of =1ms. Dus kan prima.
Dat is mede door goede netwerk infrastructuur hier in nl. Ik zit nog bij Ziggo en heb al 1-2ms naar Google vanuit Zuid Limburg.
google is een multicast of unicast ,

dus je raakt waarschijnlijk het datacenter hier in de buurt :)
Volgens mij doet Google anycast😊

Weet uiteraard niet of ze dat voor al hun applicaties gebruiken😋

[Reactie gewijzigd door JBSDM op 22 juli 2024 21:08]

4 is toch enkelen?

ligt een beetje aan waar je heen gaat en hoeveel hops,

Maar zelfs 1ms vs 20 ms merk je niet in gebruik of gamen. va 50ms begin je het te merekn als je enorm goede reflexen zou hebben.
goed lezen LEGACY is iets anders dan latency.
Coax wordt steeds verder uitgeknepen en in een laboratorium-opstelling kun je daar natuurlijk heel ver in gaan.

Maar als je een wat oudere/aangetaste coax-kabel hebt en je zit ver van de wijkkast af, dan wordt de ervaring alleen maar dramatischer.

Elektrische signalen door een coaxkabel hebben nu eenmaal last van interferentie en karakteristieken van de kabel.

Als coax echt perfect is, waarom ligt er dan glasvezel naar de wijkkast?

Daarnaast, een glasvezelkabel met meerdere providers is veel beter dan vastzitten aan een Ziggo.
Concurrentie zorgt voor keuze en vaak scherpere prijzen.

De horizon ligt bij glasvezel veel verder, ze halen nu al hogere snelheden als coax (zeker qua upload) en we zitten nog niet tegen het randje van de mogelijkheden.
Dat glasvezel toekomst is dat is een feit, de reden dat glasvezel in de wijkkast zit is omdat daar langere afstanden mee af te leggen zijn.

Dat beantwoord/ontkracht een beetje jou punt over dat het dramatischer word, want de kabels naar uiteindelijk de woningen zijn niet zo lang, en worden genoeg versterkt om een goed signaal te houden. Uiteindelijk gaan hier wel limieten tot het licht komen waar glasvezel gaat winnen, maar voor wat we er nu mee doen denk ik dat coax nog lang en breed door kan.

Ik moet wel zeggen dat ik persoonlijk nog weinig tot geen ervaring heb met glasvezel, dus wellicht als ik dit gehad heb dat ik naast jullie kom staan en zeg dat coax wel mag stoppen :P
Ik ben vele jaren geleden weggegaan bij Ziggo, ik haalde nog geen 100kb, nadat er in 3 maanden tijd 5 verschillende monteurs waren geweest bleek dat de coax kabel vanaf mijn huis naar de wijkkast verrot was, Ziggo weigerde de kabel te vervangen en heb ik dus opgezegd, helaas moest ik wel mijn contract uitdienen...

Daarna kreeg ik toch nog steeds reclame in de mail en brievenbus met teksten als 'wij missen U als klant' blablabla

Ik heb later nog eens geinformeerd wat er zou gebeuren wanneer ik toch weer een Ziggo verbinding zou willen hebben en of ze die kabel dan wel gingen vervangen.
Het antwoord was dat ze het dan eerst weer opnieuw zouden gaan onderzoeken, ik moest eerst een abonnement nemen...

Nou vergeet het maar, ik wil niets meer met die club te maken hebben.
Dat was vroeger wel wat lastiger idd, ik ben zelf monteur en als ik nu een slechte/kapotte kabel tegenkom, dan word ie gerepareerd, en waar nodig ( het merendeel) word ie vervangen.

Geen vragen, geen commentaar, kwaliteit is belangrijk.

Maar snap dat je dat niet zomaar meer aanneemt na al die problemen!
Je moet een contract uitzingen waar je geen gebruik van kon maken? Er zijn meerdere consumentenbeschermingen beschikbaar om daar tegen op te treden.
1 (Engels) woord: latency

Glasvezel mag dan last hebben van overboeking, het is lang niet zo erg dan coax. En wat nog veel belangrijker is, de latency met glasvezel is significant lager dan met coax.

Iedereen met een coax verbinding die achter mijn laptop met glasvezel kruipt roept dat mijn verbinding zoveel keer sneller aanvoelt bij alles wat ze doen op het internet. En mijn verbinding is een simpele 100/10 glasvezel verbinding. Daarnaast betaal ik maandelijks ook een stuk minder dan zij voor hun 300/30 coax verbinding.

Latency is hier het toverwoord. Wanneer ik naar een andere plek verhuis, dan is dat de enige vorm van internet die bij mij in huis komt. Geen zin meer in het ge-emmer en gezeur van coax, mobiel en VDSL, deze verbindingen zijn simpelweg minderwaardig. Oftewel, beter dan niets. Maar niet heel veel beter. En zeker niet met het hoge kostenplaatje in gedachten.

Gemiddelde latency ligt hier rond de 3 milliseconden. Bij coax kan dat al gauw boven de 100 milliseconden oplopen, maar gemiddeld schommelt het tussen de 40 en 80 milliseconden op het werk. Het kantoor ligt net in een gebied waar alleen coax verbindingen worden geleverd.

In 3 jaar tijd 1 storing gehad die 2 dagen duurde. Trad net op voor nationale vakantiedag, anders was het een storing van 1 dag geweest. De rest van de tijd een latency van gemiddeld 3 milliseconden. Nee, voor mij niets anders dan glasvezel meer.
Denk net als de anderen dat er dan toch iets een beetje mis is, want switch zelf ook veel tussen glasvezel en coax, en zolang je direct op het modem hangt (of 1 routertje, dus gaan kantoor vol vergelijken met een prive setup), dan zit er zo goed als geen verschil in.

Zo ervaar ik ook dat ik glasvzel nog regelmatig instabieler vind, waarbij mij opvalt dat er best vaak dipjes te herkennen zijn (Delta, Friesland)...

Maarja, Friesland is dan ook weer Friesland, etc..

Over het algemeen doet ziggo het ook prima (zakelijk ook, 600MB+ abo's etc),
Er zeker wel een groot verschil glasvezel zit unload op 1 to 5 ms en ziggo gemiddeld op 15 to 30 milliseconden. Waarbij ziggo loaded (ping tijdens download) vaak veel en veel hoger.

Mijn ping over wifi is zelfs 5 tot 8 ms. Glasvezel is echt veel en veel sneller dan coax
Gamers zijn nooit goed afgeweest bij ziggo (snap ook nooit dat ze bij tweakers provider van jaar worden) de serieuze gamers hebben vaak naast ziggo (bandbreedte) een goede kopen DSL lijn vanwege de betere( veel lagere) latency
Mijn ping (6ms) over wifi https://www.speedtest.net/nl/result/i/5403164523.png

Test hier loaded ziggo latency
Wat is bufferbloat
https://www.waveform.com/tools/bufferbloat

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Dat is nou een mooie. Men zegt niets te geven om latency, maar als je vraagt of ze willen gamen op wifi dan is dat onacceptabel vanwege latency. Terwijl met glasvezel thuis of wifi je zelfs een lagere latency hebt dan bekabeld met coax.
Klopt, omdat het een orde van grootte verschilt... Als je wifi een paar pakketjes kwijtraakt onderweg (niks geks) dan heb je honderden milliseconden 'latency' voordat dat gefikst is. Het verschil tussen coax of glasvezel zit in de orde van milliseconden (zie discussie hierboven), dus dat merk je niet.

Wat jij meet met 'wifi + glasvezel' is de gemiddelde score, en die is voor gamen niet heel relevant. Het gaat mij om hoe traag die traagste ene % is want die merk ik.

Zelfde als mensen die niks geven om automerk want ze zijn toch allemaal even snel, maar geen fiets willen pakken want te traag.

[update]Heb het hier even getest, met wifi + glasvezel. Pingen naar een constante bak online: gemiddeld 12 ms, max 138 ms... En die spikes heb ik niet via bedrading.

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 22 juli 2024 21:08]

Daarom kan altijd beter via de kabel game. Mijn voorbeeld over wifi te laten significant het verschil in latency met ziggo als mijn wifi al meer dan 100% sneller is (ping)

Die spikes ( jitter) kan je verminderen door het fine tuning van het radio gedeelte van van je wifi. (er moet natuurlijk wel spectrum vrij zijn of geen last van de buren te hebben)
https://duckduckgo.com/?q...2Fwatch%3Fv%3DWP9zNN5am9k

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Wifi natuurlijk ook een breed begrip.
Wat is je afstand tot je acces point? Welke ontvanger gebruik je? Welke wifi variant gebruik? Hoe is deze getuned? (< persoonlijk het liefste door het accespoint zelf)

Zelf heb ik Ziggo, ben ook werkzaam voor Ziggo maar dat ter zijde. Gebruik een eerste variant Dream Machine, zit maximaal op 5 meter afstand van mijn router/acces point, gebruik daarbij Wifi5 en ontvang deze met een 2x2 antenne, een ASUS AX58BT. Dagelijks speel ik shooters zonder merkbare problemen en mijn ping bij een speedtest naar speedtest.net is 12-14ms met ongeveer gemiddeld 450mbit aan snelheid (redelijk maximaal voor Wifi5 op 2x2 met een maximale bandbreedte van 80Mhz). Voor de leuk wil ik graag een AX accespoint nemen, echter de noodzaak voel/merk ik niet terwijl ik van oudsher normaal nooit via wifi zou gamen. Sterker nog, we spelen weleens Assetto Corsa met wat vrienden en dan host ik zelfs gewoon, het zou iemand nog verbazen hoe stabiel dat via wifi kan.

Daarbij moet ik wel aangeven dat wij op de hoek van de straat wonen in een 2-onder-1 kap woning en mijn Wifi4 ontvangst zelfs prima is ondanks al het verkeer tegenwoordig.
Wat is je punt? Je latency is ondanks je verhaal nog streeds meer dan 100% langzamer.

Mijn wifi netwerk is niet relevant
Omdat wifi altijd extra latency toevoegt en ondanks die toevoeging mijn glasvezel + wifi nog steeds 110% sneller dan ziggo met UTP.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Je merkt het niet ;)
Ik heb net even een speedtest gedaan via mijn telefoon en wifi. Ik had een ping van 22ms. Ik gebruik Ziggo en een eigen router achter de ziggo modem. Heel slecht is het niet. Ik ben eerst overal mijn mailadres aan het aanpassen naar mijn outlook adres. Daarna ga ik misschien over. Dat hangt van de prijzen af. Ik ben tevreden met de kwaliteit van Ziggo, niet met de prijs.
Ik heb een ping van 6ms op de wifi met mijn telefoon :) ik ken echt geen ziggo aansluiting die überhaupt 5 of 6 ms latency haalt over UTP laat staan over WiFI
https://www.speedtest.net/my-result/i/5403164523

En zit ik niet eens naast het accespoint zie de asymmetrische up en download. Dat komt omdat nog muren en obstakels tussen zitten.
Tussen glas vezel en coax wel zeker een significant verschil zelf de gemiddelde DSL verbinding in NL heeft lagere latency (ken gamers die voor game een 5 of 10 mbit/s DSL aanhouden naast ziggo vanwege de latency

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Die bufferbloat komt grotendeels door het modem dat Ziggo gebruikt, niet zozeer door het netwerk. Ik zit zelf op het allertraagste Ziggo-abbo dat verkrijgbaar is (je moet er naar zoeken, maar bestaat echt) 50Mb/s down, 20Mb/s up. Echter heb ik een fatsoenlijk modem achter dat kreng van Ziggo gehangen en zelfs met NAT-over-NAT haal ik betere scores dan je hier doet vermoeden.

https://www.waveform.com/...87-4a30-bd6e-e43306124597

Dat eigen modem is een edgerouter met daarop OpenWRT geinstalleerd. Als je daarop SQM instelt (cake) dan krijg je nog een best prima verbinding. Daar tegenover ben ik wel met je eens dat je als gamer waarschijnlijk met glasvezel beter af bent.
“Cake” is voor de meeste mensen en zelfs tweakers toch geen onderdeel van hun ziggo verbinding?

Dat wij netwerk tweakers alles wat provider eigen is ongeopend de kliko in gooien. Geld natuurlijk ook voor glasvezel wat ziggo als nog niet even snel als glasvezel maakt.

Zie mijn unloaded speedtest ping van 6ms over wifi. Dat haalt ziggo niet eens over de kabel.

Aan mijn a symmetrical up and download. Kan zien dat mijn niet optimaal is mijn niet zo goede verbinding komt omdat ik toch wel een stukje van mijn accespoint zit met muren er tussen.

https://www.speedtest.net/my-result/i/5403004065

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Het punt dat ik wilde maken is dat het netwerk van Ziggo best OK is, het grootste probleem wat betreft latency zit in de waardeloze hardware die ze leveren.

Zoals ik al aangaf zit je bij glasvezel geheid beter dan bij Ziggo (in ieder geval in het geval van KPN, die experiabox reageert best goed voor de rest van de ISP's weet ik niet welke kwaliteit het modem heeft).
Eens maar daarom zei ik ook dat zelf cake bakken niet voor iedereen is weg gelegd.
https://www.reddit.com/r/...t_and_bufferbloat_tuning/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Wauw, dat is echt een groot verschil. Misschien een leuk onderwerp voor een Tweakers artikel? 🤔
Ik snap echt niet waar dat overdrijven met latency steeds vandaan komt, het begint echt een hardnekkig gerucht te worden. Ja, latency is lager met glasvezel, maar dat was bij mij 4ms / 14ms, Bij Ziggo rechtstreeks op modem van provider(wat echt niet direct de kliko in hoeft ongeopend) en bij glasvezel had ik een eigen router de Netgear R7000 er tussen. Ik voor beide lijnen een giga verbinding en in-game (Warzone) was het verschil vaak maar 5ms. 20(glasvezel) om 25(coax) ping.

Ook als je kijkt naar het bufferbloat en de top20 providers dan zie je ook dat Cable(Coax) en Fiber(Glasvezel) door elkaar lopen: http://www.dslreports.com/speedtest/results/bufferbloat

Met gamen merk je het verschil echt niet, dat is fysiek gewoon onmogelijk om 10ms verschil te merken. Maar je KD met FPS games gaat er echt niet van omhoog. Ik doe net een speedtest op mijn werklaptop en mijn ping is ook nog lager dan in je eigen voorbeeld en dat gaat die ook nog via een werk VPN wat voor vertraging zorgt

https://www.speedtest.net/result/14072372944

Lang verhaal kort: Glasvezel heeft een kleine edge op internet gebied, maar het verschil zit vooralsnog vooral in de upload en dat moet je maar net gebruiken, een gemiddelde gebruiker die op facebook zit/mail leest of af en toe een potje online gamed zal veel meer hebben aan het optimaliseren van zijn thuisnetwerk dan overstap naar glasvezel.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 juli 2024 21:08]

Unloaded 17ms ziggo UTP tegen over 6ms glasvezel over wifi is wel degelijk een aanzienlijk verschil.

Met eigen hardware op utp zit mijn glasvezel op unloaded 1ms (speedtest ) tegen over 15 of hoger hier in het midden van land zit van ziggo meestal zelf boven de 30ms

Voor de meeste toepassingen is dat inderdaad helemaal niet zo relevant maar maar voor games is toch lekker dat over wifi op je gemak MVP bent met een DK ratio van 0 op 75 tegen over wanneer ik op ziggo game met 3 om 40 KD. Dan merk pas wat latency doet. Het is niet 1 pakketje dat gesynchroniseerd moet worden met de game server.

Net zo als bij website laden als je glas gewend bent is ziggo gewoon stroperige. Zie het als je merkt het goveld scrollen pas wanneer je van 120hz telefoon scherm teug gaat naar een 30//50 mhz scherm/telefoon.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Ik herken me echt niet in je verhaal en ik heb Tweak 1Gbit gehad en Ziggo 1Gbit. Daarnaast als je gamed over wifi is het belangrijker dat je wifi netwerk goed is dan of je glasvezel of coax hebt. De ping van je modem naar het internet blijft namelijk hetzelfde wat 11ms nu bij mij is over coax en was 4ms over glasvezel. Alles wat daar bovenop komt is van de wifi, glasvezel heeft niet betere wifi :9

Ik vermoed eerder dat je een slecht modem/signaal had van Ziggo of dat je eigen binnenhuis niet op orde was bij de coax, maar in ieder geval inidividueel probleem.

En nogmaals 10ms verschil gaat je echt niet beter laten gamen, je gaat geen kill meer om krijgen ;)
Klopt maar maar de enige manier hoe ik op wifi een ping van 6ms naar het internet kan hebben is waneer mijn Ping naar internet over kabel minder is in mijn geval dus 1ms.

Aan mijn interne netwerk ligt zeker niet als je even terug leest. 😉
Geef juist aan dat glas over wifi verbinding juist beter (een veel lagere latency) heeft dan jouw ziggo(coax) over UTP verbinding 8-)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Zeuren over ping in gamen is zo 1998 ;)
Klopt maak er maar 1989 (NES & Master stsmtem one) van dan weet hoeveel game ervaring die zeurders hebben O-)
De speedtest van DSL Reports neemt ook altijd de bufferbloat mee in hun meting:
http://www.dslreports.com/speedtest
De snelheid van licht is hoger dan de snelheid in koper, maar het scheelt maar 30%. De factoren die jij noemt moet dan in de apparatuur zitten. Maar mijn ervaring, met 4G, ADSL, VDSL, glas, leverde niet zulke grote verschillen op.

Daarbij: ook met een glasnetwerk is een zeer groot deel koper. De (lange) verbindingen zijn dan wel van glas, de apparatuur is nog nagenoeg altijd op basis van elektrische signalen=koper. Op nagenoeg ieder knooppunt vindt omzetting van licht (glas) naar koper (bijv switches en routers) plaats. Een 100% Fiber route, inclusief switches en versterkers, bestaat volgens mij nog nauwelijks.

Kortom: ik vermoed dat je lage latency zit voornamelijk in de apparatuur of in andere oorzaken. En maar zeer beperkt in je glasvezel. Dat latency belangrijk is, is wel een zeer terecht punt, dat vaak onbenoemd is.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 22 juli 2024 21:08]

Je hebt gelijk. Maar er zit wel een nuance: waar glas verbinden een eenvoudige methodes gebruiken om als signaal over het medium verplaats te worden (heel snel knipperen) wordt met koper/coax/lucht steeds complexere modulatie gebruikt. (Best wel interessant. En fantastisch als je bedenkt hoe ver we zijn gekomen).

Daar komt de apparatuur in beeld waar latency optreed. Om je signaal op die van je buurman te moduleren is behoorlijk wat transmit / rekenpower en dus energie / latency nodig.

Dan zijn er nog wel wat nadelen ten opzichte van glas te vinden. Zo kan je glas zonder problemen naast en op elkaar stapelen in een goot. Gemoduleerde technieken zullen elkaar gaan storen (beetje afhankelijk van signaalsterkte, maar stevige modulatie vereist een sterk signaal).

Koper gebruikt ook sterkere forward error correction technieken. Ook weer met rekenpower en daardoor latency.

[Reactie gewijzigd door Wobblier op 22 juli 2024 21:08]

Volgens mij wordt dat (de) moduleren on-chip gedaan (al zullen dikke Cisco routers wellicht ook dingen in software doen). Maar ook glasvezel heeft modulatie en andere technieken. Als er verschillende golflengten (kleuren) gebruikt worden is er ook rekenkracht nodig om (uiteindelijk) weer op elektrische signalen bij een router of switch te komen.

Er zijn inderdaad snelheidsverschillen, ook nog tussen de diverse soorten glasvezel (single/multi-mode). Maar mijn uiteindelijke punt is niet meer dat het verschil in latency tussen glas en koper hooguit 30% kan zijn, puur om natuurkundige redenen.

En ieder netwerk component voegt latency toe (in een intern netwerk, LAN, iedere switch orde grootte enkele tot tientallen micro secondes). In externe netwerken zal de router/gateway orde grootte milli seconden zitten. Maar een route over de aardbol of satelliet dat blijft een hoge latency, omdat heel veel km afleggen gewoon meer tijd kost. Dus als je hele hoge ping tijden hebt, dan lopen je pakketjes wellicht via Rusland of China. Of door het filter van de AIVD |:(
Dat is zeker waar. Wat ik bedoelde aan te geven is dat de modulatie technieken op kabel veel complexer, onzuiniger en latency verhogend zijn ten opzichte van glas.

Maar het klopt zeker dat ook bij glas een omzetting gebeurd waar een latency optreed.
De snelheid van licht in een glasvezel is ook ongeveer 30% lager dan in vacuüm!
De snelheid v=c/n met een brekingsindex n van ongeveer 1.5 voor glas.
Je hebt helemaal gelijk dat latency een groot ding is, en dat dit zeker sneller is op glasvezel, maar 40 tot 80ms gemiddeld?

Ik ben er even niet helemaal in thuis, maar mijn Ping ligt altijd rond de 14/16ms, maar volgens mij is dat niet helemaal gelijk aan latency (tijd voor wat onderzoek voor mezelf :9 )
Ik ben er even niet helemaal in thuis, maar mijn Ping ligt altijd rond de 14/16ms, maar volgens mij is dat niet helemaal gelijk aan latency (tijd voor wat onderzoek voor mezelf :9 )
Latency en ping zijn eigenljk wel dezelfde dingen. Latency is de vertraging (de tijd die een pakketje nodig heeft om van A naar B te komen), ping is de tool om dat te meten, dus de termen worden wel eens door elkaar gebruikt.

Je kunt nog discussieren dat latency enkele-reis is (van A naar B) terwijl ping de round-trip-time meet (van A naar B naar A), maar beiden gaan in ieder geval over hetzelfde verschijnsel.
Je verstuurd de ping en ontvangt de pong;-) dat was de naam gedachte van de tool ping ;-)
Het klopt dat glasvezel nu nog lagere latency heeft maar als deze oploopt naar boven de 100 ms dan is er iets niet in orde met je verbinding. Gemiddelde latency hier is tussen de 6 en 12 ms.
Ik heb ziggo bij mij thuis en ik heb 10 ms bekabeld latency en via de wifi ca 17 ms. Dus op je werk is niet echt representatief, maar het houdt nog wel steeds in dat glasvezel een factor 3 tot 5 sneller is.
Zelfde ervaring hier. Alles voelt sneller/meer responsive aan.
Ik denk dat dit twee oorzaken heeft.
1. de latency is van 30ms naar 4-6ms gegaan.
2. Als je een speedtest doet, zie je dat je verbinding ook even spiked (stel je betaald voor 500, heb je bij een speedtest de eerste seconde een stuk meer bandbreedte (bijv. 750), en daarna gaat die naar ongeveer de snelheid waarvoor je betaald).

Ik denk dat de combinatie van minder latency én extra bandbreedte ervoor zorgt dat je verbinding merkbaar sneller is.

Daarnaast is het in mijn ervaring ook veel stabieler. Minder vaak uitval of tijdelijk traag. Ook tijdens piekuren haal je altijd je snelheid.
Als je latency 30ms is, dan is er iets aan de hand, dan mag je de service desk bellen voor hulp! Want 30ms vs ongeveer een tiende tot een vijfde, ja, dat verschil is merkbaar!

Latency van rond of onder de 10ms is goed, en dat haal je (zelfs) bij Ziggo!
een tiende tot een vijfde van wat?
30ms is 0.03seconden. niet 0.3.

Misschien haal je 10ms met Ziggo als je in een stad woont, maar in het buitengebied niet hoor. Ziggo is echt enorm slecht in het buitengebied, maar als nog beter dan alle concurrentie die niet op glasvezel zit.

(voorbeeld: bij ons was Ziggo de enige optie, omdat alle andere opties slechts 12mbps konden leveren)
een tiende tot een vijfde van wat?
Ik ben uitgegaan van jouw gegevens: 4 tot 6 milleseconden, 4 ms is (meer dan) een tiende van 30 ms, en 6 ms is (exact) een vijfde van 30 ms.
30ms is 0.03seconden. niet 0.3.
Ja, dat weet ik. De m staat voor milli, wat 1/1000 is.
Misschien haal je 10ms met Ziggo als je in een stad woont, maar in het buitengebied niet hoor. Ziggo is echt enorm slecht in het buitengebied, maar als nog beter dan alle concurrentie die niet op glasvezel zit.
Dat wist ik niet. Het ligt er mogelijk aan hoever je van een wijkkast af zit, maw, hoelang het signaal over coax gaat.
(voorbeeld: bij ons was Ziggo de enige optie, omdat alle andere opties slechts 12mbps konden leveren)
Het oude koper van KPN is inderdaad geen serieuze optie voor breedband internet (imho).
Misschien bij jou ja, maar geloof me ik heb een 40 tal klanten met allemaal Ziggo particulier of Ziggo zakelijk (niet pro) verbindingen en alle Latency zit rond de 18-24ms, heb nog nooit 10ms gezien Bij ziggo.
Iedereen met een coax verbinding die achter mijn laptop met glasvezel kruipt roept dat mijn verbinding zoveel keer sneller aanvoelt bij alles wat ze doen op het internet.
Wow, een laptop met glasvezel!

Naast die foute bewering (je hebt ongetwijfeld glasvezel in de meterkast, maar daarna gaat het signaal via een modem en een router toch echt door de lucht of door een ethernetkabeltje naar je laptop) merk je in vrijwel niks van kleine verschillen in latency. Mijn 3500/35 Mbps verbinding heeft pingtijden rond 8-10 ms, laat dat bij jou de helft zijn, als je "gewoon" aan het surfen bent, of zelfs als je aan het gamen bent, dan geeft 4ms tov 8ms echt geen "snelheidssensatie".

Met andere woorden: ik denk dat dit statement van jou enigszins in scene gezet is (eufemisme voor BS).
Zoveel aannames en projecties. Het kantoor ligt in een buitengebied. En zeer zeker niet in Nederland. De DocSis standaard is 3.0. En die hoge pings, deze meet ik 60 keer per dag. Over een periode van ruim 3 jaar alweer. Dus jouw idee/omgeving heeft totaal geen weerslag op mijn situatie.

Daarnaast, ik woon in een land waar hoog-, midden- en laagspanningskabels aan palen in de lucht hangen. Naast de coax kabels, vaste telefonie en glasvezel kabels. In de zomer word het hier in de stad gemakkelijk 50 graden Celcius. Door die verhitting en zwaartekracht hebben kabels snel de neiging tot buigen. Deze storen dus op elkaar. Soms staat er ook nog eens wind waardoor kabels zich nog dichter bij elkaar kunnen bevinden.

Het aantal keren dat de transformator aan de paal explodeerde omdat fase-kabels tegen elkaar aan waaiden, daar heb ik niet genoeg vingers en tenen voor om op te tellen. Men houdt hier ook van veel groen en er staan een heleboel bomen naast deze palen. Kabelbreuk en -beschadiging door bomen komt hier nog vaker voor. Palen worden ook geregeld omver gereden door dronken bestuurders van autos, want deze palen staan vaak ook nog eens vlak naast de weg.

Door de denigrerende toon in jouw post, vond ik het nodig om bovenstaande te melden om bij jou een beter beeld te schetsen, waarom het coax netwerk hier niet zo functioneert als in jouw omgeving. Na het lezen van deze post doe je je Tweakers nick minder geweld aan.
Daarnaast, ik woon in een land waar hoog-, midden- en laagspanningskabels aan palen in de lucht hangen.
Ik woon in Nederland. Dit onderwerp gaat over Ziggo, een Nederlandse aanbieder van oa internet. Mijn hele post moet je in de context van Ziggo in Nederland lezen. Ik kan niet ruiken dat jij het ergens anders over hebt.
Klikt als flamingo op de Nederlandse eilanden;-) voor mij is je verhaal niet vreemd.
https://www.flamingotv.com

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Ik heb afgelopen jaar de overstap van coax naar glas gemaakt.

Ik merk geen enkel verschil in snelheid. Dat is ook onmogelijk - want de latency is van 'extreem kort' naar 'zeer extreem kort' gegaan.

De orde van latency lijkt voornamelijk te worden bepaald door de gebruikte lokale technologie (direct vs GPON bv) en de geografische afstand naar de doel-server.

Zonder verdere specificatie lijkt 3 ms. me erg sterk als gemiddelde, d.w.z. dan zou de GEMIDDELDE doel-server maar een paar honderd km. van je af staan. Dat lijkt me niet erg realistisch..
Het probleem is denk ik niet zo zeer wat coax aankan, maar de beschikbare ruimte die je als provider wilt reserveren voor de upload. Aangezien de meeste mensen weinig uploaden, is de keuze snel gemaakt. Overigens, waar haal jij dergelijke snelheden vandaan? Welke docsis versie kan dit leveren? Ben ik best benieuwd naar
Alleen gaf Ziggo altijd de schuld aan analoge tv. Pas als dat wegging zouden hogere uploads mogelijk zijn. Dus tijdje zo zoet gehouden. Nu is het weer Docsis, moeten we op 4.0 wachten en dan gaan ze zeker de upload weer met 10mbit/s verbogen. Ziggo wilt gewoon geen hogere upload bieden om welke reden dan ook.
Ziggo wilt gewoon geen hogere upload bieden om welke reden dan ook.
Dat is vrij simpel: het verkoopt niet. De meeste consumenten kiezen 180/20 boven 100/100 als ze mogen kiezen. Die paar kritische Tweakers zijn voor Ziggo gewoon niet interessant genoeg.

Hoe zit het aan de kostenkant tegenwoordig? Ik kan me herinneren dat vroeger een upload-mbit wat duurder was om aan te bieden dan een download-mbit, vanwege de frequentieruimte waar ze vielen ofzo?
Moet eerlijk zijn dat ik het zo niet gevonden krijg! Maar heb me hier een tijd geleden flink in verdiept en dacht toen zulke snelheden wel tegen te komen!

Ziggo is volgens mij wel bezig met het opkrikken van de upstream, zelfs al voor docsis 4.0, heel Nederland heeft nu een gigabit verbinding mogelijkheid, dus nu is de stap om de upstream band te verbreden en hier wat OFDMA bandjes in te knikkeren!
Je kunt jezelf alleen afvragen hoe nuttig het is om continu nieuwe generaties modulatoren in de wijkkasten op te hangen en nieuwe modems in de huizen te proppen in plaats van dat laatste stukje kabel vervangen door glas.

Overigens kun je hetzelfde ook zeggen van parallelle kabels trekken. Een gescheiden netbeheer + provider relatie zoals bij het stroomnet zou een hoop dubbele systemen schelen. Zeker nu de netwerken steeds meer op elkaar gaan lijken.
Met glasvezel ben ik het helemaal eens op je laatste punt, ik heb meterkasten gezien waar glasvezel ligt van KPN, Fiber, Delta en Ziggo (ziggo heeft in nieuwbouw een aantal test wijken met FTTH), Dat lijkt me ook dat dat verboden moet worden. Nu is het volgens mij zo dat bij het aanleggen van glasvezel de aanlegger alleenrecht heeft voor een aantal jaar, vreemd gezien die ontwikkelingen de laatste tijd.

Qua vervangen van wijkkasten en modems snap ik dit nog wel. Het is voor Ziggo denk ik goedkoper om alles te vervangen dan glasvezel te leggen, als je ziet hoeveel dit kost snap ik dat vervangen goedkoper is, en de versterkers e.d. zijn toch afgeschreven na een bepaalde tijd, dus die verdienen zich terug.
En het is een goed argument voor Ziggo om nu ook te kunnen zeggen: 1gbit internet, zonder te graven.

En modems blijven toch altijd vernieuwen, dit zal bij glasvezel ook zo zijn, beter WiFi, snellere UTP aansluitingen, en vast intern veranderingen.

Dusja, glasvezel is op langer termijn hierin zeker beter, maar Ziggo zal ook heel blij zijn met een eigen netwerk waar ze zelf de baas over zijn, i.p.v. bijvoorbeeld een T-mobile die KPN moet bellen voor een kabel probleem.
Hoezo? Als ze met Docsis 4.0 10 Gbit/s down en 1 Gbit/s up kunnen halen over koper kan je voorlopig nog even vooruit. Bij glasvezel zul je ook moeten investeren in de apparatuur aan beide kanten van de vezel om hoge snelheden te halen. Enige voordeel is dat de straat niet open hoeft.
Grootste nadeel om glas in de woningen te krijgen is dat je vaak bouwkundig best wat moet aanpassen, zeker in hoogbouw. Dus bestaande coax-kabel kunnen gebruiken is best aantrekkelijk.

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 22 juli 2024 21:08]

Ze kunnen ook prima mee, voor de meeste consumenten is 100mbit al meer dan voldoende en doet de upload er nauwelijks toe. Ik ben blij dat ik in een glas+ziggo gebied woon en stap als mijn contract bij KPN klaar is weer terug naar ziggo.

iedere keer dat ik overstap krijg je 50% korting over de eerste 6 maanden, met een gemiddelde rekening van 70 euro voor tv en internet scheelt dat toch ieder jaar weer 210 euro.

het enige nadeel van KPN is dat de ondertiteling echt zwaar klote is, ondertiteling via teletekst met al het gehannes erbij is echt niet meer van deze tijd. Pauzeren is een drama (2x teletekst knop, daarna werkt pas de pauze knop, bij het hervatten weer teletekst aan en opnieuw naar pagina 888) dat heeft ziggo dan weer beter voor elkaar

de storingen met ziggo en kpn zijn op 1 hand te tellen, beide zijn behoorlijk stabiel
voor de meeste consumenten is 100mbit al meer dan voldoende en doet de upload er nauwelijks toe
Helemaal mee eens, maar je neemt als consument ook niet zomaar een gigabit verbinding. Dat zijn toch wel de wat zwaardere gebruikers die niet alleen downloaden maar ook bijvoorbeeld videos, isos of ander materiaal uploaden. Dan is een upload van amper 6 MB per seconde best wel traag. Docsis 3.1 kan veel meer aan waar betreft upload, dus er moet een andere reden zijn waarom ze dat niet doen en ik vermoed dat het met de beschikbare ruimte op de kabel te maken heeft.

Edit;typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 21:08]

Kan ook nog eens zijn dat ze allang weten dat al die mooie snelheden prima werken op nieuwe kabels, maar niet op een aardig deel van de kabels en hoofdaansluitingen die er al liggen. En als ze nieuwe kabels huizen in willen brengen, gemeentes toch even beleefd gaan weigeren als dat nog koperkabeltjes zijn... ik voorzie hogere uploads op selecte postcodes, doe de test, niet goed geld terug, bij gigabit upload al helemaal.
Qua spectrum technisch kan het natuurlijk, maar even op basis van hoe Ziggo nu in de markt werkt. Die download moet nog hoger dan nu, anders verkopen ze niks meer na al die jaren Ziggo download marketing. Zetten zich zo een beetje klem voor mijn gevoel, maar laat me graag verrassen, concurrentie is uiteindelijk alleen maar goed voor de markt. Graag geen KPN monopolie op fatsoenlijke upload meer voor al te veel postcodes in Nederland.
Yep, voor een goede stabiele upload zijn (vooral) lage frequenties het meest geschikt.
Ziggo loopt met de coax inmiddels tegen beperkingen aan, maar het blijft een knappe prestatie om zoveel uit zo'n kabel te halen. Maar glasvezel kan meer en is veel stabieler, mits goed aangelegd natuurlijk ;)
Het gaat dus niet om de 100 of de 1000 mbitjes maar om wat een netwerk stabiel aankan. De bottleneck van coax zit in de kabel, van glasvezel in de centrale en dat is eenvoudiger aan te passen. :z
Ziggo gaat ongetwijfeld in de toekomst verder verglazen...
Waar merk je dan aan dat het veel stabieler is? Ik heb namelijk nooit issues met coax en ik heb zowel Tweak (glasvezel) als Ziggo naast elkaar gehad. Heb zelf 0 verschil gemerkt in stabiliteit/snelheid, even los wat je ziet bij een speedtest dat de latency bij Ziggo 11 gemiddels is en bij glasvezel was dit 4, praktijk wederom 0 verschil.

Ongetwijfeld zal glasvezel uiteindelijk winnen, want op snelheid zal in coax uiteindelijk te veel geinvesteerd moeten worden en ook het materiaal zal duurder worden naarmate glasvezel steeds meer de standaard zal worden. Maar voordat ze over moeten om ze de snelheid die nodig is niet meer kunnen leveren kan nog zomaar 30+ jaar zijn, maar dat zal afhangen van onze bandbreedte behoefte en dus de ontwikkelingen van internet. Op dit moment zou een gemiddeld gezin nog wel met 100/10 uit de voeten kunnen.
Volgens mij zijn wij het wel eens ;)
We hoeven hier niet de discussie te beginnen waar de (uiteindelijke ) voorkeur naar uit gaat denk ik.
Er zijn inmiddels meerdere glasvezelnetwerken die te weinig stabiel zijn (p)opgezet. G-PON kan nog wel eens storing veroorzaken, met name bij de buren op de TV. Sommige kabelaars/providers gokken er dan op dat het wel goed komt met de aangeboden mogelijkheden. De praktijk is echter weerbarstig.
Maar deze vorm van limiteren in de glasvezel is eigenlijk niet nodig en meestal eenvoudig op te lossen.
En de limiet van coax? Deze schijnt nog niet bereikt te zijn, maar het is niet voor niets dat er wordt bezuinigd op de upload. De radio is er al af, nu de DVBc nog, telefoon wordt ongetwijfeld VOIP en dan kan de coax nog weer een stukje vooruit. Bovendien is DOCSIS 4 veelbelovend, maar waarom...
Ta, je kunt op een oude fiets prima doorrijden als je deze steeds beter oplapt, maar als je voor minder geld een veel betere, en splinternieuwe kunt krijgen, is er niet echt meer sprake van een keuze.
De reden van ZIggo (Liberty Global) om in coax te blijven volharden is niet een technische maar een financiële. Misschien kun je ze daarin geen ongelijk geven, maar ik wil daar niet meer aan meewerken/betalen. Al jaaren komt er telkens weer een paar euro verhoging 'want we investeren in ons netwerk'. Prima dat je een eigen speeltje wilt en tegelijk de aandeelhouders moet behagen, maar over 10, 20 van mij part 30 jaar kun je waarschijnlijk dat hele geDOCSIS allemaal in de prullenbak gooien, zonde.
Technisch gezien hebben ze van een koets een Formule 1 wagen gebouwd, zonder wielen, en ze rijden de rondjes nog goed mee ook ! Die prestatie is misschien wel groter dan overstappen op volledig glasvezel :+
:z
Het prijsverschil is vaak niet zo groot meer om naar gigabit te gaan. Daarom ben ik er zelf ook voor gegaan maar ik merk het eigenlijk alleen als ik games download. Upload heb ik nog nooit een verschil gemerkt.
Dus ja, ik ben wel zo'n gigabit klant die toch niet veel uploadt. En ik ga als mijn jaar bij kpn er op zit ook weer terug naar Ziggo want in de praktijk was dat stabieler voor mij. KPN glas ligt er regelmatig even uit. Is al een keer een monteur voor geweest en die heeft alle apparatuur vervangen waarna het wat beter is, maar zo zorgeloos als Ziggo hier jaren was is het niet (maar ook weer niet zo slecht dat ik weer bij de klantenservice aan de lijn wil hangen, monteur over de vloer en risico lopen dat kpn straks roept dat het aan mij ligt en ik de monteur moet betalen).
Ik zou het proberen te timen dat je rond november/december kan gaan overstappen. Meestal hebben ze dan 12mnd kortingen in plaats van 6mnd kortingen
in België geven ze die periode altijd televisies mee.
heb 3j geleden Proximus gekozen, 2j geleden Telenet, dit jaar upgrade naar Gigabit internet van Telenet.
telkens voor 99 euro een televisie bij gehad die ik tot nog toe altijd voor een goede prijs opnieuw heb kunnen verkopen.
Ja, daar had ik dit jaar wel een mazzeltje mee - m’n glas werd net een week of 2 voor die 12 maanden elke snelheid voor 35/maand aktie van KPN afliep aangesloten; na wat telefoontjes met ziggo waar ik een whopping 120eu korting kreeg over 6 maanden met een jaarcontract dus per direct KPN genomen. Lijkt dat het nu pakweg 40eu/maand scheelt dus laten we zeggen 12x35eu over een jaar - toch even mooi meegenomen!
Kan ik volgend jaar altijd nog 12 maanden ziggo nemen als die een leuke aanbieding doen of KPN bellen :)
Die korting krijg je ook als je niet overstapt hoor, tegen het einde van het contract bellen "ik stap over als jullie mij geen goed aanbod doen".
Het beste werkt om zelfs de overstap service te gebruiken. Dan wordt je binnen 14 dagen door de huidige provider gebeld om toch maar te blijven.
Hier komt dan altijd een behoorlijk goed aanbod uit.
Ziggo zei alleen per mail dat ze het jammer vonden dat ik bij ze weg ga en mee werken aan de overstap naar KPN. Geen ander aanbod, ook niet per telefoon dus dat is wel een aanname die je doet
Ik gok dat voordat een ISP een klant probeert te behouden ze eerst kijken of ze wel verdienen aan die klant, wat de beschikbare capaciteit in de wijk is en of het "lastige klant" vinkje is gezet. Zit de klant bij de grootverbruikers, is het iemand die vaak de helpdesk belt, is het iemand met lastige wensen/eisen, etc, etc dan zien die klant liever vertrekken.
Geen aanname maar een feit.
Ik heb vrienden die op zowel KPN als Ziggo werken, en beiden geven aan dat ze een afdeling hebben die “overstappers” moet benaderen hiervoor.

Waarom dat in jouw geval niet gebeurd is is natuurlijk niet te zeggen. Maar tot nu toe is het mij ook elk jaar weer gelukt op deze manier (KPN)
Je bedoelt dat je iets aan hebt genomen van je vrienden en dit als feit neer probeert te zetten? In het afgelopen jaar zijn maar liefst negen familieleden en vrienden overgestapt van Ziggo naar KPN en ik heb Ziggo zelf opgezegd zonder van de overstapservice gebruik te maken, maar geen van allen is gebeld. Dus of ze hebben enorm veel overstappers en te weinig capaciteit om een aanbod te doen, of jouw vrienden weten niet welke condities eraan verbonden zijn.
je kant toch ziggo ook zelf bellen?

Ik bel ze elk jaar weer op voor een korting, dit jaar 5 maanden 50% gehad.
Vaak krijg je de huidige lopende korting, of anders een andere aanbieding (zoals gratis film1 mocht je dat willen).

Je zit wel vast aan een contract voor 12 maanden natuurlijk
Ik heb aan den lijve ondervonden dat Ziggo een tegenaanbod doet. Telefonisch gaf ik aan over te willen stappen, waarop ik prompt een fikse korting aangeboden kreeg.
Oftewel, Ziggo heeft wel degelijk mogelijkheden om potentiële overstappers over te halen om bij Ziggo te blijven.
Hier niet gebeurd bij KPN maar prima anekdote
Hier ook niet, doei en hierbij een terugstuur pakket voor je apparatuur van KPN.
Hier ook overstap naar KPN vanaf ziggo. Enkel mail jammer en we sturen je wat dozen voor je apparaten. Wellicht dat KPN het wel altijd doet maar ziggo is er niet zo scheutig mee.
Nee, de beste manier is de Ziggo klantenservice, afdeling opzeggingen bellen. Dan heb je geen risico niet gebeld te worden en totaal onbedoelde overstap vermeden. 😉
9 maanden Ziggo Complete voor €33,- 👍🏻👍🏻
Ik bel elk jaar gewoon zelf. Dit jaar was het zelfs dit gesprek:

Hoi, het is weer tijd mijn contract loopt af.

Kpn medewerker: ah we gaan eens kijken. Ah vorig jaar had je een leuke deal zullen we die weer doen.

Ik: Jazeker wel.

Ow ik heb ook nog 2 mobiele abbos.

Medewerker: Doen we daar 1,5 per maand per abbo ook af.

Mooi, overzichtje kosten. Medewerker bedankt en die zei volgend jaar horen we je wel weer

Kostte me wel 5 minuten aan de telefoon voor ongeveer 350-400 korting op jaar

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 22 juli 2024 21:08]

Mag ik vragen welk abonnement / abonnementskosten we het dan over hebben?

Ik betaal nu voor een Delta Flexpakket € 42. Dit houdt in mijn geval in:
  • Glasvezel, alleen internet, 150 Mbps up / 150 down, snelheden worden ook daadwerkelijk gehaald + 3 wifi mesh-steunpunten voor 40 / maand inclusief korting
  • Vast telefoonnummer / lijn (ex belminuten want bel ik zelf nooit mee), € 1 / maand
  • ‘Gratis’ mobiel abonnementje incl 1 GB data, 120 min bellen en 25 sms’jes
De vaste lijn gaat per 1 januari € 2 kosten. Per jaar kost me dit nu dus € 504 maar ik heb er wel nog NL Ziet, Netflix en een tweede, onbeperkt mobiel internet-abonnement los bij.
Hussel Internet 200 Mbit/s Glas
€ 52,00
TV pakket
Pluspakket TV gratis.
2de TV ontvanger voor de buuf
Telefonie gedropped (zou inderdaad 2 euro pm gaan kosten)
ESPN (maar is gratis het hele jaar)
En door ESPN gratis te nemen krijg ik nog 5 euro extra korting

heb er 2 losse mobiele abbos bij met kpn unlimited, van gewoon 37,50 per maand voor maar 23,50 per maand.

Voor alleen het thuis deel zit ik op ongeveer 200 euro korting op jaar. Als ik de mobieltjes meeneem komt daar nog 300ish bij.

Heb het datasimmetje voor de auto met maar 1 gig voor 5 euro maar gelaten :)

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 22 juli 2024 21:08]

Ik ben vroeger zeer content geweest met Ziggo, maar een upload van slechts 50mbit is niet meer van deze tijd. Als je niet verder komt dan NU.nl of Tweakers.net is het natuurlijk prima, maar voor alle niet digibeten schiet het te kort. Alle apparaten synchroniseren tegenwoordig met de cloud en beschikken over 500mbit+ wifi verbindingen. Als alleenstaande zou je er nog mee weg kunnen komen, maar in een gezin bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen, heb je natuurlijk veel meer apparaten die allemaal tegelijkertijd willen synchroniseren/uploaden. Bovendien loopt de latency bij kabel enorm op als je aan het uploaden bent; dat is tijdens (online) multiplayer games duidelijk merkbaar.

Ik heb momenteel een 1Gb (synchroon) glasvezel verbinding van XS4ALL en ben daar erg over te spreken. Met een 500mbit verbinding zou ik eveneens tevreden zijn, maar het prijsverschil is te verwaarlozen.
Je hebt er minder last van, maar je hebt er nog steeds last van

als iemand in je huishouden je uplink volpompt gaat je latency ook omhoog, dat is bij de kabel niet anders dan bij sync. glasvezel, je kan er natuurlijk als tweaker iets mee doen door een QOS toe te passen in je firewall of router.

maar goed, dit is tweakers, hier hebben we over het algemeen een dikkere internet verbinding nodig dan het gemiddelde huishouden die een beetje netflixt, gamed en snachts een backup maakt naar de iCloud. Ik zie persoonlijk op dit moment niet in waarom een gemiddeld huishouden niet uit kan met 100mbit down en 20mbit up
Je hebt er minder last van, maar je hebt er nog steeds last van

als iemand in je huishouden je uplink volpompt gaat je latency ook omhoog, dat is bij de kabel niet anders dan bij sync. glasvezel, je kan er natuurlijk als tweaker iets mee doen door een QOS toe te passen in je firewall of router.
Je hebt er nauwelijks last van. QoS is een performance killer waar de gemiddelde consumentenrouter helemaal niet meer overweg kan (ook al beschikken ze over de functie) dus daar moet je vooral vanaf blijven. Ik hoef je niet uit te leggen dat je een upload van 50 Mbit sneller vol hebt gepompt dan eentje van 1Gb, toch? Dus die vergelijking gaat niet op. D3 kabel kan zich in geen enkel opzicht meten met FTTH. Mijn idle latency is altijd <2ms, terwijl dat bij kabel meer dan het dubbele is of zelfs een veelvoud daarvan. Mijn latency over Wi-Fi is zelfs beter/lager dan wanneer je rechtstreeks inprikt op het kabelmodem van Ziggo.

Mijn ouders hebben echter Ziggo en zijn daar zeer content mee. Het verschil in latency en bandbreedte is voor hen niet merkbaar. Maar zij komen ook niet verder dan wat casual browsing en Disney+ voor de kleinkinderen.
Is...geen...glasvezel. Punt Klaar. Geen discussie mogelijk. Zolang er coax naar je huis gaat is het geen glasvezel.
Zij moeten gewoon er niet mee adverteren. Doen ze een leuk geintje met Docsis, prima dan is het coax netwerk met 1Gbit. Coax is geen glasvezel. VDSL noemen we ook geen glasvezel terwijl de centrale ondering vast ook met glasvezel verbonden zijn.
Als je zo n mafketel aan de lijn hebt en je zegt dat je geen interesse hebt omdat je glasvezel hebt, dan maken ze claims dat zij dat ook aanbieden wat simpelweg bedrog is.

Glas in woningen krijgen is zeker geen probleem. De woningen hier zijn zo gebouwd dat je makkelijk nieuwe leidingen en kabels kan trekken zonder breek en hakwerk. Zelfs in een jaren 50 flat.
Het is wel goed voor de concurrentie. Ziggo heeft het zelfs zo goed voor elkaar dat niet iedereen in onze wijk glasvezel heeft genomen. Sommigen zijn dan ook niet aangesloten. Dus zolang ze een concurrerend bod kunnen bieden, is Ziggo nog steeds een veel zeggende speler.

Wat is dan een concurrerend bod? 1000Mbit down voor minder van het bedrag dan via glasvezel en dat cominatie met TV (wel of niet via de DVB-C). Upload boeit de meeste mensen niet. Ik kon mijn vriendin ook moeilijk overtuigen om niet in te gaan op de huidige actie met 50% korting voor een jaar (€12 goedkoper en met TV). Maar dat geeft wel weer een reden om Caiway om een beter bod te vragen.

Wij hebben dus de keuze voor COAX, VDSL en glasvezel O-) . Natuurlijk een beetje zonde. Ik ben heel benieuwd hoelang deze 3 mogelijkheden nog naast elkaar blijven staan.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 21:08]

Het is wel goed voor de concurrentie. Ziggo heeft het zelfs zo goed voor elkaar dat niet iedereen in onze wijk glasvezel heeft genomen.
Alles is relatief. ;)
De onwetendheid over de mogelijkheden van glasvezel en coax is bij de meeste consumenten enorm.
En Ziggo zet nog steeds kwalijk gelul online alsof hun netwerk een soort van glasvezel is
Hier de nieuwste: https://www.ziggo.nl/internet/glasvezel
Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel
:?
Sinds wanneer? Bijna overal (uitzonderingen daargelaten) ligt de glasvezel tot de wijkcentrale, kortom met een paar honderd man op de coax, geeft niet werkt meestal prima, maar de bedenkelijke lobby van Ziggo, waar ze al regelmatig voor op de vingers zijn getikt, verdient niet de kwalificatie dat ze het goed voor elkaar hebben

22 okt 2022: https://www.totaaltv.nl/n...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Dit betekent voor de klant dat zijn signaal vanaf de datacentra tot aan de wijkcentrale over kilometers glasvezel gaat en vanaf de wijkcentrale naar zijn huis over meters kabel. Hoeveel kilometer glasvezel en hoeveel meter kabel dit per klant is, is vanzelfsprekend onder andere afhankelijk van de afstand van het huis van de klant naar de wijkcentrale”, aldus VodafoneZiggo-woordvoerder Tabitha Laurey.

editje ook Ziggo site :+ https://www.ziggo.nl/zakelijk/internet/glasvezel
Ook bij ons gaat het internetsignaal grotendeels via glasvezel van A naar B. Voor het laatste stukje vanaf de wijkcentrale tot in je (thuis)kantoor gebruiken we coaxkabel. Hierbij ontvangt ieder huis of kantoor, onafhankelijk van elkaar, hetzelfde supersnelle internet.
Verder staan hier trouwens ook veel onwaarheden die niet meer vallen onder de noemer van marketing...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 21:08]

De onwetendheid over de mogelijkheden van glasvezel en coax is bij de meeste consumenten enorm.
Ik had altijd Coax, werkte prima, lekker snel.
Nu heb ik glasvezel, werkt ook prima, lekker snel.
Als ik "ping google.com" type, zie ik nu een paar ms kortere tijd waar ik verder niks van merk.

Zijn er geweldige mogelijkheden die ik mis?
Nee niet per se, maar het is altijd mooi meegenomen. Want zit je op de wifi, dan zal het wel meer uitmaken.

Bij Ziggo had ik 15ms latency via speedtest. Met T-mobile glas 2ms.
Tel daar de latency van je wifi bovenop en je kan zelfs prima gamen erop.
Cloud gaming ervaring is ook een stuk beter.
Voor gamen maakt het een groot verschil en ook als je veel upload.
hoezo maakt het een verschil voor gamen??

leg dat eens uit, enige verschil in van 5 naar 12 Ms latency,

als jij 5 ms verschil kan zien dan mag jij vortaan bij de foto finish gan staan van wedstrijden.
Tja marketing het zou verboden moeten worden.

Ziggo doet inderdaad heel stoer met hun giganet, maar ze zijn wel transparant. Ik val met name over hun betrouwbare en bewezen coax netwerk :D.
Idsn is ook bewezen en betrouwbaar, maar dat is tegenwoordig ook af te raden.
Betrouwbaar dat mogen ze zelf prima vinden. Maar misschien moeten ze toch eens wat abonnement van de concurrentie gaan afnemen en gaan monitoren. Van alle locaties die wij beheren zijn de ziggo locaties by far het minst betrouwbare. Bijna wekelijks (vooral snachts ) registreren wij verbindings onderbreken bij deze locaties tegenover NUL of 2 keer per jaar bij kpn en andere providers.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

Ze zijn aan de oranje kant hard bezig met ofdma en finetunen hiervan. Dit is ook terug te vinden op hun community als je weet waar je naar zoeken moet.

Als jij echt stelselmatig problemen ervaart in het signaal, laat je dan niet afschepen met een korting en het probleem accepteren zoals het is, maar strijd door voor een oplossing.
Ik betaal niet. Het is onze klant die ziggo gebruikt. Wij zien alleen door het land iedereen week bij deze klanten storing/onderbreking van bijv remote backup en tunnels door dat de ziggo verbindingen regelmatig seconden tot minuten offline gaan. De klant merkt daar vaak niet zo veel tit niets. maar wij zien het in de monitoring. Als je ziggo vergelijkt met de uptime van bijv kpn, Enreach andere dsl en glas en providers. Is de betrouwbaarheid van ziggo om te huilen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:08]

dan ben ik benieuwed of je KPN ook geen glas vezel vind , die is nl tot aan de converter in je huis nl glas en word dan omgezet naar koper net voor je modem,

tja ze hebben inderdaad een paar meter minder koper maar leveren jouw dan toch echt kopen (Tenzij je zelf een glas SPF en gezschikt modem hebt).

UIteindelijk maakt het toch ook helemaal niet uit wat het is. get gaat om de snelheid en latency die gelevered worden en dat is bij Docsis 3.1+ net zo goed als bij glasvezel.
Ja want er komt toch glas naar binnen? Dat metertje koperen CAT6 kabeltje zal niet veel uitmaken want die is geclassificeerd voor 1Gbit.
Maar daar zeg je wat moois. Omdat er glas binnen komt dan heb je de optie om hem zo in te pluggen in je modem want er komt immers glas naar binnen. Zo rechtstreeks vanaf de centrale.

Komt er CAT6 koper vanaf de wijkcentrale, dan moeten ze daarmee adverteren.

Prima dat ze wellicht in de toekomst vergelijkbare bandbreedte kunnen aanbieden, maar daar komt hij weer: het is geen glasvezel. Dus “net zo goed” is ook geen glasvezel.
Ik betwijfel ook of Ziggo überhaupt in korte termijn dit zal evenaren aangezien coax hopeloos verouderd is en de boel gigantisch overbooked is. Je buren hoeven maar slechte kabels/apparatuur te hebben de de wijk stoort al. Been there done that.
maar nu zeg je het zelf, dat laaste metertje cat 6 " en dan ook die laatste honderde meters coax' maken het verschil niet,

die coax is zelfs hoger rated dan dat cat 5 kabeltje dat je bij je glasvezel abo krijgt, nl 10Gb rated en kunnen latency >10ms halen.
Zit je nou te zeiken over dat metertje CAT6 kabel die van mijn mediaconverter af komt? Als die kabel niet meer toereikend is kan ik die zo vervangen.

Jouw coax gaat toch ook naar een modem waar weer CAT uit komt? Of heb je netwerk over coax. Iets wat volgens mij 25 jaar terug nog een ding was.
nee ik geef je de vraag waarom 99% glas Vs 95% van de lijn glas nu zoon probleem is voor jouw,

die laatste paar meter coax maken ook niet echt een verschil op de totale impact en latency en de overgrote meerderheid van de kabel is glas dus wat is het probleem om het internet via glas vezel te noemen,

Bijde gevallen zijn niet 100% glas en hebben zoon beetje zelfde specs,

1+ Gb download met < 25ms latency
Het is 100% glas in tot en met mijn meterkast. Wat snap je daar niet aan? Mijn probleem is niet die meters aan coax. Maar dat Ziggo het verkoopt als glasvezel of als glasvezel equivalent. Dat jij dan zegt dat het effectief niets uitmaakt voor de snelheid maakt het alsnog geen glasvezel.

Wat betreft latencies heb je volgens mij geen idee wat het verschil is. Kabel zat ik op 15-25ms, Met glas op 1-2ms. Op wifi zit ik zelfs op 8ms.
Ziggo adverteert dan ook niet met glasvezel maar met een hybride netwerk.
Tot de groepsversterker of tot de eindversterker ligt er glas, daarna nog koper.

Er is een klein deel ergens in NL (geloof ergens bij Rotterdam in de buurt) waar ftth xgpon ligt. Daarop zit alleen wel weer een converter die het laatste stukje met... Jaja, coax, naar de reguliere gangbare modems en tv ontvangers door brengt.
Ze adverteren er dus wel mee met hun "glasvezel-kabel". Bel ze maar op of loop naar een medewerker en ga maar even vragen hoe het zit. Dan krijg je altijd te horen "ja maar wij bieden ook glasvezel aan". Is het dan hetzelfde als T-mobile glas: "ja, uw wijkcentrale is met glas verbonden".
Dat interpreteren mensen als dat Ziggo ook glasvezel aanbiedt. Ik heb het tig keer moeten horen van buren en kennissen.
Ik kreeg zelfs het argument van de medewerker dat hun netwerk veel stabieler is want glas is nieuw en onstabiel en zij hebben zichzelf bewezen na al die jaren. Feit dat ik een kwartaal zonder internet zat en bijna 2 jaar met storingen zat begreep hij niet.

KPN noemt VDSL ook toch geen glasvezel-kabel omdat de centrales onderling met glas verbonden zijn?
Of dat mijn Vodafone mobiele verbinding "glasvezel-roaming" heet?

Nu nog even wachten op een brief van Oxxio dat ze 380kV aanbieden omdat hun verdeelstations onderling zo zijn aangesloten.
Dan zeggen we toch ook precies het zelfde, ze bieden toch ook glasvezel aan, 95% van het verkeer loopt toch over glas vezel ,

Alleen de laatste meters niet , dat jij daar zoon probleem van maakt, nergens staat bij Ziggo dat je een glasvezel naar binnen krijgt alleen dat het over glasvezel loopt wat klop gezien het 95% glas is.

VDSL heb je vaak ook veel lagere % glas , zelfs onder de 50% is mogelijk.

daarnaast geef je aan dat jij het verschil ziet tussen 2 en 20 ms, dat is heel knap gezien het menselijk oog niet sneller kan dan 15ms , hoe kan jouw reactie en observatie dat dan wel ???
Ben je nou aan het trollen of begrijp je het niet? Jij zegt dat het prima is dat ze adverteren dat ze glasvezel aanbieden. Prima als jij dat wilt geloven. Dus na een bepaald percentage aan glas claim jij dus dat er een glasvezelverbinding is.

Ik weet niet hoe jij je internetverkeer relateert met reactiesnelheid van het menselijk oog. Ben je niet in de war met je televisiesignaal van je coax kabel ofzo? Weet niet of dit een serieuze vraag is.

Lage latency is van belang voor gamen. Bekijken van live streams, video calls. Wifi voegt extra latency toe. Met glasvezel heb je met je wifi zelfs een lagere latency dan bekabeld op coax.
Met coax op drukke momenten stijgt de latency. Heb ik goed kunnen merken met Corona waarbij ik nauwelijks een Teams call kon doen. Speedtest ging richting de 300ms waarbij ik effectief een downloadsnelheid had van 20 Mbit terwijl ik een abonnement had van 500 Mbit.

Ik zeg ook niet dat dit merkbaar is voor het mensenlijk oog. Het is meetbaar. Laat latency nou essentieel van belang zijn voor een stabiele verbinding.
En daar overdrijf je dus enorm, latency is belangrijk maar wel tot op een bepaald nivo +- 50 ms.

Alles daaronder is leuk maar niet belangrijk omdat je het niet merkt.

Zeker bij video boeit het totaal niet wat latency is zolang het maar <100 is.de latency die je daar ervaart zijn de encoders en niet netwerk. En bij gamen boeit het ook niet zolang het onder de 50 is. Het is niet reeel om te denken dat jij het verschil merkt tussen 20 of 2 ms latency. Zeker moderne games hebben client side targeting en dan boeit het al helemaal niet meer.

Reden dat ik je ogen er bij haal is dat al zou het helpen dan kun jij het nog niet zien. Tussen de frames van je ogen beweegt iemand achter een berg en dit wordt netjes met 2ms doorgegeven dan neem jij dat toch pas 15 ms later weer en heb je dus geen voordeel. Alleen als jouw ogen ook 2ms zouden halen kun je er sneller op anticiperen en dus sneller richten.

En voor ziggo ze vermelden overal dat laatste stukje coax is er staat letterlijl nergens dat het ftth is dat maakt jij er telkens van. En ik geeft gewoon aan wat intereseert het de normale gebruiker of het ftth is of niet gezien 95% ftth is en het laatste stuk met niet merkbaar verschil een andere techniek is. Dat maakt het alleen maar lastig als je al die specs in je marketing op gAt nemen daarvoor heb je details.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 21:08]

Verklaard een hoop. Mijn vrouw vertelde dat ze gebeld was over een internet aanbieding. Of we al glasvezel hadden was de vraag, want dat wilde ze ons natuurlijk graag slijten. Ze had gezegd "ik vraag m'n man wel voor dit soort dingen". Dus ik vertel haar "hebben we niet, dat kan niet eens in onze wijk", maar die gast had haar dus verteld van wel.

Ik dacht hij zal wel niet weten waar hij mee bezig is, maar is gewoon een slinks praatje geweest dan om een kabel naar de wijkcentrale te verkopen als zijnde 'glasvezel'...

Overigens zou ik hoe dan ook niet snel interesse hebben gehad. We hebben gewoon een 50Mbit verbinding hier en voldoet prima.

[Reactie gewijzigd door i7x op 22 juli 2024 21:08]

Dat hoor ik ook van mensen om me heen. Als ik dan zeg dat Ziggo het mis beeft dan krijg ik vaak te horen waarom ze dan zeggen dat ze glasvezel aanbieden.

Prima hoor als je tevreden bent, maar 100/100 lijntje voor bijna de helft van het bedrag is ook wel fijn.
Hij zegt vroeg of laat. Jij zegt voorlopig. Volgens mij zijn jullie het gewoon eens, al hebben jullie wellicht een iets andere tijdspanne in gedachte.
Met Docsis 3.1 zou het ook mogelijk moeten zijn om 10/1 te halen: nieuws: VodafoneZiggo haalt downloadsnelheid van 10Gbit/s tijdens test en zie ook de CableLabs Docsis 3.1 standaard.

Met Docsis 4.0 kun je zelfs 10 Gbit/s down, 6 Gbit/s up halen.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 21:08]

Hoezo? Als ze met Docsis 4.0 10 Gbit/s Up en 1 Gbit/s down kunnen halen over koper kan je voorlopig nog even vooruit.
Ik denk andersom.
Volgens mij valt dat best mee. Hier zijn in de zomer meerdere appartementencomplexen voorzien van glasvezel. Ze plaatsen dan langs de wand een meterslange kabelgoot met op elke verdieping een gat door de muur. Ziet er best netjes uit, en is minder werk dan zo'n kabel onder een oprit of tuin schieten.
En dat moet waarom? Jou 4g / 5g verbinding van je telefoon is ook geen glasvezel, werkt prima toch? Tegen de tijd dat 10/1 gbit niet meer voldoet zijn we wel even verder... En wie over overboeking wil beginnen, dat is bij glas evengoed aan de orde.
kan bij glas ook aan de orde zijn.

Bij alle nieuwe netwerken wordt er meestal gebruik van gemaakt (GPON)
Maar er zijn ook genoeg AON netwerken waarbij er geen overboeking is.
Zoals @SebasFM zegt, bij aon is er nog steeds (flink) sprake van overboeking. Stel je hebt een wijk met 500 glas aansluitingen die in de areapop samenkomen, denk je dan echt dat er vanaf de areapop 500 x 1gbit = 500gbit verder het netwerk in gaat? Vergeet het maar mooi. Als dit 10 of 20 gbit is dan is het veel.

Waarom dit het geval is? Omdat we nog steeds spreken over "goedkope" glasaansluitingen voor particuliere eindgebruikers die minder dan 100 euro per maand kosten. Ja je kan een zakelijke glasverbinding zonder overboeking aanvragen, maar schrik niet van de extreme kosten die dit met zich meebrengt.
Tja, maar overboeking op coax is een heel ander verhaal dan op de glasvezel uiteraard.
Een inzichtelijk glasvezel-overboek-voorbeeld is glasvezel Veendam.
11.000 huizen verstoken daar in de piek iets meer dan 20Gb, ze delen met zijn allen 80 Gb
Deze link plaats ik wel eens vaker, maar voegt hopelijk weer eens toe ;) @Hvdbnl
https://www.skv.nl/dataverkeer/
Op deze pagina ziet u het actuele realtime internetverkeer op het kabelnet van SKV in Veendam van alle ruim 11.000 internetabonnees.
Het glasvezelnetwerk van SKV heeft 2 x 40 Gb capaciteit ter beschikking. Uit onderstaande grafiek, die iedere 5 minuten wordt ververst, is het totale verbruik van alle abonnees te zien.
SKV heeft dus ruim voldoende overcapaciteit om abonnees ook in geval van extreme belasting van het internet via de glasvezel in Veendam een goede stabiele verbinding te kunnen bieden.


Dit gebruik van dataverkeer zou elke kabelaar online moeten zetten per postcode gebied of zo... niet dat je er veel uit kunt concluderen hoor, maar het is sympathiek en een stuk eerlijker dan klanten om de oren gooien met overboekige mbits :+
Wat kom je nou ineens met een raar verhaal?? 11.000 abonnees a 1gbit = 11 terabit. Dan = 2x 40gb beroerd weinig, zelf al wordt er maar zo relatief weinig data verstookt. Wat mijn eerder gemaakte punt alleen maar bevestigd.

En hieruit concludeer je dat overboeking op coax een ander verhaal is?? Zonder aan te geven uit hoeveel gbit de backbones naar de coax ringen bestaan? Het is tegenwoordig zelfs dermate goed geregeld dat snelheidsverlies bij docsis door piekbelasting eigenlijk niet meer voorkomt.

Grappig overigens: als je hier op tweakers vaak de argumenten van de glasvezel liefhebbers leest, die dan praten over terabits backuppen "naar de cloud", nou als iedereen dit zou gaan doen dan zijn ze in veendam met die 80gbit backbone snel uitgedaan :)
Geen raar verhaal hoor, gemiddeld verstookt een huis in Veendam in de avond kennelijk maar 2Mbits.
Het landelijk gemiddelde is dat ook ongeveer...
Dat is exact de reden dat de coax op de meeste plaatsen ook nog steeds niet vast/volloopt... :+
Althans dat denk ik.... Niemand weet de capaciteit van Ziggo, hoeveel ze overboeken of wat waar beschikbaar is. We noemen het Giganet en zolang het netwerk verkeer doorloopt en er geen klachten zijn valt hooguit een Tweaker daarover.
De bottleneck voor de Veendammers is 80 Gbits en in alle andere Nederlandse plaatsen onbekend.
Althans ik vind nergens een overboeklinkje van Ziggo of KPN of T-Mobile ...
Archie heeft ooit een poging gewaagd hier iets extra zinnigs over te zeggen
Al weer lang geleden, er zijn dingen verandert, maar het is nog steeds de moeite waard om te lezen
forumtopic: [EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner
Precies om de reden die je noemt ageer ik nogal eens tegen de verhalen die hier soms rondgaan, van sommigen gebruikers die er heilig van overtuigd zijn dat ze een gigabit (of meer) glasvezel verbinding nodig hebben omdat het leven anders onleefbaar wordt ;-) Zoals je laat zien, 80gbit op 11.000 abonnees , loopt het zo'n vaart niet. Ik verwacht dat de overboeking bij docsis en gpon niet zo heel verschillend zal zijn (althans, niet beter). Glas is oa wegens latency fijn, maar ik zou bijvoorbeeld ook prima kunnen leven met een 5g straalverbinding , gpon, docsis, zelfs 200/50mbit gfast / vdsl2 is in veruit de meeste gevallen meer dan voldoende. kanttekening: ik speel geen computerspelletjes (die tegenwoordig krankzinnig groot kunnen zijn) :) . Maargoed, ook zo'n download doe je niet vijf keer in de week.
Best hilarisch die Gbitjes discussies, het gaat alleen maar om een stabiel netwerk.
Dat stabiele wil alleen op een netwerk met een goeie centrale (POP) en aansluitingen die heel veel kunnen verstouwen. En ja, daarom heb je een snel en degelijke glasvezel nodig, 't liefst tot ín elk huis zodat daar, aan die kant, pas sprake is van een eventuele (relatieve) bottleneck (liefst dus ook geen GPON)
Dan heb je de mogelijkheid om heel veel Gb te kunnen halen en te brengen en dat maakt glasvezel superieur is boven coax en alle andere mogelijkheden.
Misschien dat Ziggo voor 11.000 aansluitingen wel veel meer beschikbaar heeft dan 80 Gb om alles stabiel te kunnen laten verlopen, moet haast wel, maar geen idee ;)
De pakketjes met diverse info verlopen in coax heel anders dan in glasvezel. Gbitjes geven hooguit een indicatie en dat is ook voor glasvezel in de praktijk zeer relatief en voor koper een nog grotere lariekoek :+
Ben ik niet met je eens, glasvezel superieur boven elke andere mogelijkheid? Beetje kort door de bocht. Je brengt een soort algemeen betoog met wat generalistische opvattingen, waar niet zoveel over te zeggen is. Ja data packets "verlopen in coax" anders dan bij glas. Dit is zo'n algemene, laagdrempelige opvatting, daar is inhoudelijk weinig over te zeggen.

Om wel iets van inhoud aan je relaas toe te voegen: bij docsis word er gebruik gemaakt van "ringen" die gevoed worden door glas backbones. Op die manier is er een bepaalde redundancy in het netwerk wat maakt dat bij storing relatief snel geschakeld kan worden.

Voordeel van coax netwerken, daarmee bedoeld docsis , is het bijkomend voordeel dat men nog steeds gebruik maakt van dvb-c , waardoor de eindgebruiker de vrijheid heeft om eigen apparatuur in te zetten. Bij iptv is dit, vanwege de vaak proprietaire aard van de dienst een stuk moeilijker.

Om nou te stellen dat een glasvezelnetwerk superieur is vanwege de stabiliteit, wat voort zou komen uit de areapop, is wel erg vreemd. Die heb ik nog niet eerder gehoord :) . Mijn eigen ervaring , na jaren gebruik te hebben gemaakt van diverse netwerken, is dat je niet zo eenduidig kunt zeggen dat glas wbt stabiliteit superieur is. Mijn ervaring is dat glasvezelkabels bij lokale projecten vaak erg ondiep worden gelegd, en als zodanig ook makkelijk kapot getrokken worden (en dit gebeurt dan ook regelmatig). Zo is een netwerk wbt stabiliteit niet enkel te defineren op netwerktype, zoals je merkt zijn er meer variabelen die maken of een netwerk uiteindelijk goed en landurig stabiel functioneerd.

En hoe stabiel is coax? Nou, zoals laatst hier in de regio het geval, dat men bij een grondboring voor een glasvezelkabel dwars door een ziggo backbone gaat en een hele regio zonder internet zit, dan kan je niet zeggen dat glasvezelkabels boven alles gaat. De aanleg ervan maakt wel veel kapot, dat wel |:( .
Sukkelige graafwerkzaamheden zeggen natuurlijk niks over de stabiliteit van een glasvezelnetwerk.
Een glasvezelnetwerk heeft/krijgt zelfs heel veel omleidingsmogelijkheden en loze mantelbuizen die eventueel ook geschikt zijn voor allerlei extra doeleinden zoals 5G masten etc. Daarom zijn er ook overal zoveel van die trek- boor- en graafwerkzaamheden die ouderwetse kabels raken ;)
Je zou er goed aan doen om zelf iets meer te graven in de beschikbare online informatie over 'onze' netwerken. Misschien dat je dan wat optimistischer wordt over de mogelijke vooruitgangen...
https://www.totaaltv.nl/n...l-zet-focus-op-glasvezel/
Wedden dat DVBc over een jaar of 10 ook hier niet meer bestaat (denk dat het al eerder is verdwenen :+ )
nieuws: VodafoneZiggo: 400.000 klanten hebben Next Mini-decoder tegen einde d...
Een glasvezelnetwerk is niet als één entiteit te defineren, om vervolgens als zodanig een betoog op te voeren alsof we hier over statische netwerkdefinities spreken. Een artikel van een consumentenblaadje als "totaaltv" waar wat generieke terminologie wordt gebezigd, aanvoeren om vervolgens deze als argumentatie aan te voeren voor het "iets meer graven in online informatie". Wellicht moest je jezelf eens wat meer in de technologie verdiepen voor je dit soort uitlatingen doet. Een reply welke ik hier voorafgaande plaatste zo ongeveer in zijn geheel negeren om vervolgens met een totaaltv artikeltje op de proppen te komen; daar kan ik niet zoveel mee. Net als je ongefundeerde opmerking over dvb-c.
Ondanks dat we onze eigen tekst belangrijker vinden dan die van de ander, is dit nog best een lang draadje geworden :+
Die overboeking is er bij AON nog steeds, alleen dan iets verderop in het netwerk ;)
Behalve in mijn huisml. Geen 4g bereik.....
Op dat kleine stukje van de verdeelkast naar de meterkast maakt dat weinig verschil. Tot de verdeelkast ligt meestal al gewoon glas.

Er wordt vaak gedacht dat glasvezel zaligmakend is. Coax heeft echter ook voordelen. Het is bijvoorbeeld in staat om data sneller te versturen 87% vs ~66% (door licht breking) van de lichtsnelheid. Hierdoor is de latency lager.

Latency is belangrijk. Vergelijk het met een auto die 250kmh kan en 1 die 500 kan… maar rijden op een weg met max snelheid van 100kmh. De tijdswinst haal je dan bij het instappen, starten en wegrijden.
Hierdoor is de latency lager.
Is dat ook van toepassing op de gehele keten? Ben vrij recent overgestap op glasvezel en als ik de statestieken er even bij pak had ik vorige maand (ziggo) een ping van rond de 24ms naar 8.8.8.8. Nu ik overgestapt ben op glasvezel ligt dit rond de 6ms. Een gedeelte zal te verklaren te zijn door het netwerk van de provider, maar ~18ms lijkt me wel een beetje heel veel.
Ben vrij recent overgestap op glasvezel en als ik de statestieken er even bij pak had ik vorige maand (ziggo) een ping van rond de 24ms naar 8.8.8.8.
Ik zit met Ziggo, notabene over Wifi op gemiddeld 9 ms naar 8.8.8.8. Dus weet niet waar het verschil aan ligt, maar het kan een stuk lager met Ziggo.
Dat ligt er per plek, wijk en gebruiker eraan. Ik ping ook ca 20-22ms naar 8.8.8.8 vanuit mijn 'giganet' ziggo verbinding.
Er wordt vaak gedacht dat glasvezel zaligmakend is. Coax heeft echter ook voordelen. Het is bijvoorbeeld in staat om data sneller te versturen 87% vs ~66% (door licht breking) van de lichtsnelheid. Hierdoor is de latency lager.
Latency vs bandbreedte.

Dat signalen sneller zijn betekent niet dat data daadwerkelijk sneller verstuurd wordt. Radio verbindingen zijn sneller dan coax en glas, maar de datastroom is uiteindelijk beperkter (vooral vanwege regulering vanuit overheid).

Je gebruikt een auto analoog, bij deze dan ook eentje: een auto kan een aantal kleine pakketjes sneller van a naar b brengen dan een vrachtwagen. Maar het uiteindelijke verplaatste nuttige volume aan pakketen van de vrachtwagen is veel hoger (binnen het tijdsinterval dat de vrachtwagen 1 keer van a naar b gaat).
Er wordt vaak gedacht dat glasvezel zaligmakend is. Coax heeft echter ook voordelen. Het is bijvoorbeeld in staat om data sneller te versturen 87% vs ~66% (door licht breking) van de lichtsnelheid. Hierdoor is de latency lager.
Dat klinkt leuk, maar ik zou je aanraden eens uit te rekenen hoe veel dat scheelt in latency op een kabel van een paar 100 meter, en of je dat dan gaat merken.
Nou mijn latency bij KPN glas is een stuk lager dan het ooit bij Ziggo coax geweest is.
Maar het is nog steeds geen glasvezel, vroeg of laat moet dat ook in de grond

(Tot aan de wijkkast is het glasvezel, de rest is op Koper)
Doet dat er iets toe hoe deze snelheden worden gehaald? Al gaat het door de waterkraan of een sleutelgat en wordt het afgeleverd door een smurf :)
Dat gebeurt ook, alleen niet door Ziggo. DeltaFiber en KPN leggen in fors tempo glas neer. Ziggo legt geen glas aan maar blijft hun kabelnetwerk oprekken. Hetzelfde als wat KPN jaren met koper heeft gedaan.

Het nadeel voor Ziggo is dat de glasvezelnetwerken in hun gebied worden aangelegd en ze zijn een USP kwijt, namelijk Formule 1.

Resultaat: de nieuwsberichten gaan rond dat Ziggo massaal abonnees verliest en als ik naar mijn eigen wijk kijk zie ik ook dat mensen overstappen nu er ineens glas ligt. Heel langzaam, maar gestaag, gaat Ziggo afgekloven worden omdat ze te lang blijven hangen met het netwerk wat ze hebben liggen.
Ziggo hanteerde lange tijd een 10 op 1 verhouding... ofwel 100 Mb down, 10 Mb up. Als het nu met 1Gb down 50 Mb up wordt is dat een 20 op 1 verhouding... Loopt men wel wat achter de feiten aan ?
Het komt door hoe de frequenties worden opgedeeld. De upload zit voor de oude analoge TV/Radio, de download komt op de hogere frequenties. Om meer bandbreedte beschikbaar te hebben voor upload moet analoge radio/TV eerst van kabel verdwenen zijn.
Het komt door hoe de frequenties worden opgedeeld. De upload zit voor de oude analoge TV/Radio, de download komt op de hogere frequenties. Om meer bandbreedte beschikbaar te hebben voor upload moet analoge radio/TV eerst van kabel verdwenen zijn.
Klopt, maar verkijk je niet op het extra spectrum, de ruimte die analoge TV en radio biedt is "beperkt". Waar nu de upload tot zo'n 65MHz loopt, kan dat straks tot ergens in de 200MHz. Is veel meer, maar ook weer niet wereldschokkend meer.

Een meer dan uitstekend stukje leesvoer is hier te vinden hoe het technisch zit op het Ziggo netwerk.
Om meer bandbreedte beschikbaar te hebben voor upload moet analoge radio/TV eerst van kabel verdwenen zijn.
Analoge radio en tv is van de kabel verdwenen. Daar is inmiddels genoeg over geschreven.
Klopt maar het wil niet zeggen dat de upload de volgende dag omhoog kan. Daar moet ook de rest van je netwerk geschikt voor gemaakt worden. Geen idee of zoiets lang moet duren, voor hetzelfde geld moet er in alle straatkasten apparatuur vervangen of afgesteld worden en dan kan zoiets best even duren.
Ziggo heeft de laatste jaren in haar straatkasten al versterkers vervangen. Ze zijn al actief bezig om het netwerk te vernieuwen.
Ik hoop toch echt dat de upload snelheid binnenkort flink snel omhoog gaat.
Op dit moment is dat wel echt een bottleneck als ik van buitenshuis op mijn NAS wil.
En met hoeveel er tegenwoordig via de cloud gaat denk ik dat steeds meer mensen tegen dit probleem aan gaan lopen.

Kan iemand mij uitleggen waarom Ziggo niet gewoon gaat voor bijvoorbeeld 750 Mb/s down en 300 Mb/s up (totale bandbreedte blijft 1050Mb/s)?
Is dat technisch niet mogelijk, of is dat gewoon onwil?
Dan moeten ze alle kasten bij langs en de kanalen aanpassen, erg arbeidsintensief.
Daarom komt Ziggo steeds met "de consument heeft het niet nodig" wat niet de echte reden is.
En ze kunnen nu adverteren met "net zo snel als glasvezel*"

"*Qua download"
Sterker nog, sinds kort adverteren ze met Glasvezel-kabel netwerko<:) @mr_evil08
https://www.ziggo.nl/internet/glasvezel
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig.
Ja, wtf.

Ze adverteren met 'giganet' (halen vaak geen gigabit; en zeker niet upload), maar dus zelfs ook met "glasvezelnetwerk".

Terwijl alleen de verbinding naar de wijkkast glasvezel is.

Dat is gewoon misleidend.
Daar adverteren ze al een tijd mee maar niets is minder waar en puur misleiding.
Alleen hun interne netwerk is van glasvezel, het hele eind van de eindversterker naar woning is alsnog coax.

Slechts een handjevol huizen heeft daadwerkelijk glasvezel tot in de woning van Ziggo.
Net als bij ADSL vroeger waarbij tot 100mbit mogelijk was en vervolgens 2 mbit leveren(gelukkig mag dat niet meer providers moeten nu eerlijk zijn wat de schatting is).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 21:08]

Ja Ziggo wordt regelmatig op de vingers getikt, maar ze trekken zich er niks van aan...

februari 2014:
nieuws: Ziggo blijft term 'glasvezelkabelnetwerk' gebruiken ondanks kritiek
Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft Ziggo opgedragen om te stoppen met het gebruik van de term 'een eigen glasvezelkabelnetwerk', nadat de Commissie de provider daartoe eerder al had opgeroepen. Ziggo legt het oordeel, dat niet bindend is, echter deels naast zich neer, laat woordvoerder Erik van Doeselaar weten; de provider zal de term 'glasvezelkabelnetwerk' blijven gebruiken.


februari 2022:
https://www.nu.nl/tech/61...pt-dat-niet-helemaal.html
Ziggo gebruikt nog altijd de term glasvezel-kabelnetwerk om zijn netwerk te beschrijven, ook al klopt dat niet volledig. De Reclame Code Commissie tikte de provider jaren geleden al op de vingers vanwege deze manier van adverteren, maar daar heeft de provider niets mee gedaan.
...
Het staat Ziggo vrij om de uitspraak van de Reclame Code Commissie naast zich neer te leggen, omdat deze niet bindend is. Wel kan een bedrijf dat niet meewerkt door de commissie op een non-compliant list worden geplaatst, die ook bekeken wordt door toezichthouders als de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die kunnen dan alsnog besluiten maatregelen te nemen. Ziggo is destijds niet op deze lijst geplaatst, omdat de provider zei zijn beleid te zullen aanpassen.
De hogere upload hangt vooral af van het uitfaseren van analoge radio/tv. Ziggo heeft zelf ook al aangegeven dat Docsis 4.0 niet nodig is voor hogere upload-snelheden.
Dat was al lang bekend. Vriend in America heeft 1000/1000 over coax (docsis 3.1 modem) maar heeft daarnaast ook nog bijna 400 tv zenders over de kabel en een ontelbaar aantal radio zenders.

Zigge heeft alleen heel lang moeilijk gedaan maar er kan heel veel over de kabel.

Ga je over op IPTV dan kan er nog veel en veel meer.
Ben wel benieuwd welk abonnement dat is. Volgens mij zijn alle 1000/1000 abonnement toch echt glasvezel in de VS.
Naja dat was meer voor de voorlopige lol dan voor de praktijk ;) @bytemaster460
okt 2020 https://corporate.comcast...peeds-digital-hfc-network
At a home in Jacksonville, Florida, technicians have installed the service which is based upon a Distributed Access Architecture (DAA) that Comcast has deployed throughout the area. This advanced architecture includes a suite of software-powered networking technologies, including digital fiber optics, “Remote PHY” digital nodes, and a cloud-based, virtualized cable modem termination system platform (vCMTS), enabling delivery of gigabit-plus symmetrical speeds using existing cable connections. The technology team consistently measured speeds of 1.25 Gbps upload and 1.25 Gbps download over the connection.
Geen idee of dat hetzelfde principe is maar hij geeft wel een 2.5 gigabit dl capable eigen modem. Zijn thuis netwerk is alleen maar gigabit dus of zijn lijn sneller kan zullen we niet weten.
Analoog is al uitgefaseerd dit argument gaat niet meer op.
Het glas ligt hier al in de straat en binnenkort ga ik over.
Lager maandbedrag, hogere download en veel hogere upload.
Doei Ziggo.
Als ik hier kon overstappen zou ik het ook doen. Ziggo is weliswaar sneller dan de DSL die hier nu geleverd kan worden, maar het is ook stervens duur en ze halen de snelheid ook vaak niet. Helaas heeft iemand hier het IS/RA punt weggehaald en als ik die weer wil hebben, dan moet er in de muur gefreesd worden.

Binnenkort gelukkig glasvezel hier. Kan niet wachten.
Idem dito. Volgende maand wordt de glasvezel hier afgemonteerd, ik ga Ziggo zeer zeker niet missen met hun woekerprijzen en absurd lage upload.
Yep, same. Binnenkort staat delta voor de deur met de aansluiting voor mijn reeds afgesloten glas abbonement. Dan kan ziggo erin zakken, eindelijk.
Ze voelen de hete adem van glasvezelboeren die nu serieus concurrent beginnen te worden.
Mooi toch?

Hier op de glasvezel kun je ook verschillende providers kiezen, prijzen zijn daardoor relatief scherper.

En mocht je een hekel hebben aan de ene partij, kun je naar de ander.
Ik blijf de upload snelheid maar mager vinden. Ook als je geen torrent seeder bent zitten er veel voordelen aan een hogere upload snelheid. Tegenwoordig heeft men zoveel in de cloud zitten, dat synchroniseren een behoorlijke tijd in beslag kan nemen. Vooral als je kijkt naar de hedendaagse mobieltjes. Even een dagje pretpark syncen met 4K filmpjes en 20MP+ fotos laat wel even op zich wachten. Niet te vergeten dat je het internet in het halve huis lam legt doordat je de upload helemaal dicht trekt.

[Reactie gewijzigd door BizzieBis op 22 juli 2024 21:08]

je maakt die foto's en filmpjes enkel maar omdat je toestel het kan, niet omdat het moet. Maar je moet niet zagen dat al die boel uploaden lang duurt over je vaste lijn als je het over je mobiele lijn ook niet deftig kan doen. Of klaag je ook over de snelwegen omdat je auto technisch 180 kan?
Werkzaam bij marketing?
Uploaden is vandaag de dag steeds belangrijker geworden, je komt niet meer weg met "de consument heeft het niet nodig" argument, hogere downloadsnelheden worden steeds onbelangrijker tenzij je met specifieke zaken bezig bent is het nog belangrijk, de upload wordt steeds belangrijker.

Ik zit op gigabit glasvezel en ondanks ik weinig upload vind ik het wel heerlijk hoor en niet uren hoef te wachten met Ziggo(groot bestand).
Op de autowegen klagen we over files. Die zijn het gevolg van een te lage doorvoersnelheid... Op internet is het net zo.
Mensen maken hoog kwaliteit foto's en video's alleen maar omdat het kan?
Je mag niet zeuren over trage uploads op de vaste lijn omdat... mobiel internet traag is.
En dan ook nog een volkomen misgeslagen vergelijken met, hoe kan het dan ook, auto's.

Werk je voor het Ziggo PR team ofzo? Wat een ongelooflijk rare reactie is dit. Maar goed, die zitten er wel vaker tussen bij dit onderwerp.

Ik zou op zich best uit de voeten kunnen met wat minder, maar 50mbit slaat echt helemaal nergens op. En niet alleen vanuit mijn werk is snelle upload handig (beetje gigabytes aan data heen en weer slepen ga ik niet op wachten). Die off-site backups van mijn data zijn ook niet vooruit te branden met 50mbit. Oh en iets met een VPN thuis en streaming (die mag je zelf gaan bedenken).

Nee sorry hoor, maar bij een gbit download hoort geen 50mbit upload meer. Zeker niet omdat ik gewoon hetzelfde betaal voor 1000/1000 als wanneer ik naar Ziggo ga ik 1000/50 laat aanleggen.
Exact mijn idee. En aangezien Ziggo een monopolist is in mijn wijk, ben ik veroordeeld tot deze partij. Niet vreemd dat ik dan ook een wens heb, die naar mijn mening zeker van deze tijd is.

Net als de megapixel waanzin op gebied van fotografie, hebben we dit op internet gebied met de downloadsnelheid. Leuk dat ik mega snel kan downloaden, daar heb je zelfs met 7 Netflixers niets aan. Bied ons nou gewoon eens nette symmetrisch verbindingen aan! Ik zou direct tekenen voor een 300/300 verbinding. Maar deze keuze is er helaas niet.

Ik heb het idee dat bij Ziggo een soort van "50Mbit upload speed is all that anybody with an internet connection would ever need!" vibe heerst :)
Ik zou direct tekenen voor een 300/300 verbinding. Maar deze keuze is er helaas niet.
misschien zijn er niet genoeg mensen die er hetzelfde over denken (en willen betalen) er om een product voor in de markt te zetten, anders waren er wel kapers op de kust geweest.
Ik ben persoonlijk oprecht in de overtuiging dat 20-50Mbit voor het leeuwendeel van de consumenten prima voldoet.

Jij hebt in je voorbeeld (offsite backup) een prima doel voor een hogere uploadsnelheid.

Bestanden van en naar een lokale computer sturen klinkt naar mijn idee niet erg efficiënt, maar mogelijk is er geen andere optie voor jouw gebruik. (Dus externe dataverwerking of virtuele desktops in de cloud of zo is voor veel zaken een goede methode, maar uiteraard niet voor iedereen)

Ik zit hier eens in de zoveel tijd met vier mensen in huis tegelijk te videobellen (Teams) en kom dan effectief niet boven de 10-12Mbit uit (volgens m’n UniFi router). Dit zijn dan gelijk de excessen bij mij in huis.

Maar alle bovenstaande zaken zijn niet standaard voor ‘de gemiddelde consument’.

Ik zeg dus niet dat het niet bestaat, of dat er geen één particulier een echt gebruik heeft voor een hoge upstream, maar dat zijn natuurlijk wel de uitzonderingen.

Dit alles gezegd hebbende denk ik ook dat een snelheid boven de 100-150Mbit voor de gemiddelde consument nergens op slaat. Ook hier geldt weer dat er zat mensen zullen zijn die er een echt gebruik voor hebben anders dan ‘het is fijn dat het sneller gaat’.

Mijn gevoel zegt dat die hele hoge snelheden primair bedoeld zijn voor de marketingmolens van de ISPs. Al denk ik wel dat er gemiddeld genomen meer gebruik is voor een hogere download dan een hogere upload. Maar dat is dus puur op gevoel.
er verbetert iets en het eerste wat hij doet is zagen dat het niet snel genoeg is, wat is daar PR aan?
Er verbetert echt helemaal niets. De 50mbit upload is al heel lang de max.

En het ging om je argumentatie waarom het gezeur is. Het is geen gezeur, het is gewoon een inferieur product. Of het is te duur.
Als jij voor je werk sneller nodig hebt, dan zullen ze daar andere oplossingen voor moeten zoeken (spoiler die was er al heel lang: "never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway").
Ja en de bijbehorende latency. Jij doet duidelijk niets met dataverwerking.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 21:08]

disclaimer: ik weet niet wat de alternatieven daar zijn.

spoiler: de latency van een offsite-locatie heeft weinig te maken met de bandbreedte, het zijn 2 parameters van je verbinding.

Bij het maken van je backup-plannen moet je met dit soort situaties rekening houden en kijken naar welke mogelijkheden er zijn voor je business-case.
Als je 5TB per dag wil transferen (al dan niet full of differential backups, data is data) en het duurt langer dan een dag om die via je internet-lijntje een stad/land verder te krijgen, dan is een disk of tape over en weer (laten) rijden tenminste "een" oplossing. Dat wil niet zeggen dat je ze daarom op de offsite-locatie niet online kan brengen.
Er moet trouwens al wel iets vreemds gebeuren om naar je offsite-backup te moeten teruggrijpen, want normaalgezien zit je onsite-backup daar nog voor.

Misschien is het al iets duidelijker dat ik wel iets van dataverwerking weet: vroeger bij een worldwide-trader die niet alleen in westerse geïndustrialiseerde landen actief was, maar ook in Zuid-Amerika, Afrika, ... waar je zelfs in de hoofdstad soms dagen op een herstelling van de verbinding moest wachten en dan blij mocht zijn met een paar Mbit terwijl we hier al lang in het Gbit-tijdperk zaten :P
Misschien is het dan praktischer en ook veel sneller om foto's gewoon te backuppen op een sd-kaartje of externe ssd/harddisk. Bij mij staat dus synchroniseren simpelweg uitgeschakeld op mijn smartphone omdat ik zelf wil bepalen waar en hoe ik backups maak. Enigste cloud die ik wel eens gebruik is Onedrive maar ook meer omdat het bij het Officepakket zit. Maar ook daar maak ik geen backups op en gebruik ik het alleen om snel even wat foto's naar de pc te sluizen. Meer ook wanneer ik geen zin heb om de kabel aan te sluiten en het dan even praktisch kan zijn.
Ik backup alles naar een NAS, die vervolgens weer backups bijhoudt op een externe SSD. Incrementeel worden er ook backups gemaakt naar een externe NAS, en naar een cloud storage.

Misschien ben ik wat paranoïde, maar ik kan nooit genoeg backups hebben, en ze ook niet snel genoeg uit het huis hebben.
Ik heb ook wel wat foto's b.v. op Onedrive staan maar ik backup niet specifiek naar Onedrive. Zeker al dingen als video's vind ik een beetje onzinnig om die dan in een cloud te gaan zetten.
Die upload verloopt unattended. Je hoeft er niet op te wachten. Op een download zit je vaak wel te wachten. Na dat dagje pretpark maakt het niet uit of de upload er in de nacht een kwartier over doet of dat die er 8 uur over doet. In de praktijk heeft het overgrote deel van de mensen geen grotere upload snelheden nodig.
Ik woon toevallig in Soestduinen, naast Soest, en daar is nog geen glasvezel en dus ben ik aangewezen op kabel van Ziggo. bevalt best goed. Niet zulke lage pings als bij glasvezel maar dat is luxe. Fijn dat hier nu ook 1 gigabit wordt aangeboden.
nu nog gebrek aan keuze... maar de beperkte upload is tov glasvezel wel een domper..

tv product van Ziggo is wel erg fijn.. daar kan glas nog niet aan tippen..

maarja als der hier keuze is.. gaat internet wel weg bij Ziggo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.