Markttoezichthouder VS begint onderzoek naar overname Roomba-maker door Amazon

De Amerikaanse Federal Trade Commission is begonnen met een concurrentieonderzoek naar de overname van robotstofzuigerfabrikant iRobot door Amazon. Dat meldt Politico op basis van anonieme bronnen.

Met het onderzoek wil de FTC bepalen of de overname de concurrentie belemmert, schrijft Politico. Ook gaat de toezichthouder bekijken of de overname Amazons marktaandeel op de markt voor 'connected devices' en de algemene retailmarkt 'illegaal groot maakt'. De FTC bekijkt onder meer wat voor invloed de voorgenomen overname op de markt voor smarthomeapparaten zou hebben.

De markttoezichthouder gaat onder meer bekijken of de data die Roomba-stofzuigers genereren Amazon een 'oneerlijk voordeel' kunnen opleveren ten opzichte van andere retailers. Amazon zou bijvoorbeeld gegevens van de robotstofzuigers, die een soort plattegrond van de woning van gebruikers genereren, kunnen gebruiken bij het aanbevelen van producten.

Amazon maakte begin augustus bekend dat het iRobot wil overnemen. De retailgigant betaalt 1,7 miljard dollar voor de Roomba-makers. De twee bedrijven zouden ruim twee weken geleden de overnameplannen hebben ingediend bij de FTC. Het is niet bekend hoelang het onderzoek gaat duren, maar Amazon en iRobot bereiden zich volgens bronnen van Politico voor op een 'potentieel langdurig en moeizaam onderzoek'.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-09-2022 • 11:32

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Het wordt hoog tijd dat ze al deze enorme bedrijven weer gaan opdelen. Is vroeger ook gebeurd toen de oliebedrijven te groot en machtig werden. Voor een gezonde markt dient er voldoende concurrentie te zijn om innovatie mogelijk te maken. Nu kunnen die megabedrijven simpelweg een concurrent kopen om hun eigen positie te beschermen. Of een nieuwe markt binnentreden en alles kapot concurreren omdat ze in feite een onbeperkt budget hebben en prima jaren verlies kunnen draaien totdat de rest failliet is.
Bedrijven als Amazon zijn nu te groot en machtig en zouden niet meer bedrijven moeten mogen overnemen.
Reageer
Klopt, kijk naar IMDB - AMAZON - Amazon PRIME bvb.
Reageer
Ja nu vooral op IMDB alle geschreven reviews onder de 6 zijn verwijderd voor Rings of Power. Ook veel 10 star reviews zijn door accounts geschreven die deze maand zijn aangemaakt.

Echt misbruik voor je eigen producten

[Reactie gewijzigd door rover87 op 5 september 2022 13:17]

Reageer
Klopt, daar doelde ik precies op.
Reageer
Ik kan zelf niet met zekerheid zeggen dat er reviews zijn verwijderd, maar ik zie bij de episode 1 pagina wel geschreven reviews met 3 en 5-sterren (van 2 sept).
Van de geschreven 10-sterren reviews kon ik (random gekozen) maar 1 account vinden van 3 weken geleden aangemaakt. De rest zijn jaren oud.
Vraag mij dan af of het niet ligt aan de inhoud van de review.
Reageer
Ik denk dat @rover87 doelt op The Lord of the Rings: The Rings of Power, en niet de videogame uit 1991.

Bij LotR is het inderdaad verdacht dat er geen enkele 1-5 ster reviews zijn en vanaf 6 sterren wel heel veel. Dat gezegd hebbende zijn ratings met een 1-5 ster wel gewoon aanwezig, dus het kan inderdaad alsnog aan de inhoud zelf liggen.
Reageer
Geloof niet dat al die mensen een foute inhoud hebben. Het enige foute aan de inhoud was dat ze een cijfer lager dan 6 hebben gegeven.

Overigens is dit niet alleen een probleem bij IMDB. Bijvoorbeeld RottenTomatoes heeft de volgende eigenaren:
Warner Bros. Discovery (25%), NBCUniversal (75%)

Dan hebben we MetaCritic nog wat helaas van Red Ventures is die de eigenaar zijn van Paramount Global.

Als je ergens nog de illusie hebt dat die 3 reviews sites te geloven zijn dan denk ik dat er weinig is dat je kan overtuigen.
Als iemand een goede vervanger weet dan ben ik wel geinteresserd, TheMovieDB is een stuk kleiner dus de cijfers zijn gebasseerd op een te kleine dataset.
Reageer
De rest zijn jaren oud.
Als jezelf de DB bezit en merkt dat mensen hierover zeuren, kan je gewoon accounts ouder laten lijken en van gebannde accounts de reviews onder je fake accounts hangen. Doe je gewoon dezelfde reviews onder meerdere namen en hou je bij welke kijker welke reviews ook echt opent(doet niemand) in dat onderzoek.

Zo moeilijk is het allemaal niet.
Reageer
Wait what? Daar is ook echt bewijs voor geleverd?
Reageer
Yep, ze zeggen dat review bombers er op zijn los gegaan. Vanwege het black washen van figuren uit het boek.
Je kan ook alleen nog review achter laten als je de aflevering bekeken hebt.

Heb het een halve aflevering uitgehouden. Teveel strong independent feminist women bs met zelfs zwarte elven etc

Mannen bitchen heel de tijd, geen vecht skill en willen constant opgeven. Skinny meid weet niet van opgeven en kan alles afslachten.

Special effects en omgevingen zijn wel super.
Reageer
Het is idd te erg. En idd geen enkele (geschreven) negatieve reactie op IMDb te vinden.

[Reactie gewijzigd door Lichtstad2022 op 5 september 2022 21:53]

Reageer
Nouja, dat droog ook op, over 2000 jaar is elk karakter blank. Ik vond dat wel een enorm aparte keuze, idd. Niet dat ik erdoor geïrriteerd was, gezien ik eigenlijk behoorlijk rasblind ben, maar het paste gewoon niet helemaal in het plaatje na lotr 1-2-3. En gezien er in die films 2000 jaar na dato van deze serie niemand over is, denk ik dat er nog iemand met een snor langs komt, voor we daar zijn.
Reageer
Het heeft niets met racisme te maken, maar met het universum waarin het geschreven is. De werken van Tolkien beschrijven heel duidelijk hoe de karakters eruit zien(tot aan het aantal poriën aan toe). Er is dus geen argument waarom ze deze karakters veranderen. Ik ken verder ook niemand die niet blank is, die het een probleem zou vinden als de karakters eruit zagen zoals beschreven in de teksten.

Maar jah, Blackrock he, daar moet je wel aan voldoen als bedrijf.
Reageer
En heeft dat geholpen? Nee.

De brandstofmarkt is nog steeds oligopolisch.
Reageer
Wil je Apple, Microsoft, Google, Nvidia en anderen dan ook allemaal opdelen? En hoe zie je dat voor je als andere landen hier niet aan meedoen en hun bedrijven wel onbeperkt groot laten worden?

Klinkt leuk, in de praktijk wordt het door dat opdelen alleen maar lastiger en duurder voor de consument.
Reageer
Vandaar dat we nu een geweldig dure mobiele telefoonmarkt hebben. Dat was dankzij de opslitsing van Bell Telephony in de baby-bells.

https://en.wikipedia.org/wiki/Breakup_of_the_Bell_System

De praktijk wijst het tegendeel van jouw stelling uit.
Reageer
Misschien even je eigen link lezen:
"One consequence of the breakup was that local residential service rates, which were formerly subsidized by long-distance revenues, began to rise faster than the rate of inflation. Long-distance rates, meanwhile, fell both due to the end of this subsidy and increased competition.[5] The FCC established a system of access charges where long-distance networks paid the more expensive local networks both to originate and terminate a call. In this way, the implicit subsidies of the Bell System became explicit post-divestiture. These access charges became a source of strong controversy as one company after another sought to arbitrage the network and avoid these fees. In 2002 the FCC declared that Internet service providers would be treated as if they were local and would not have to pay these access charges. This led to VoIP service providers arguing that they did not have to pay access charges, resulting in significant savings for VoIP calls. The FCC was split on this issue for some time; VoIP services that used IP but in every other way looked like a normal phone call generally had to pay access charges, while VoIP services that looked more like applications on the Internet and did not interconnect with the public telephone network did not have to pay access charges. However, an FCC order issued in December 2011 declared that all VoIP services would have to pay the charges for nine years, at which point all access charges would then be phased out."
Reageer
Mooi toch dat die local rates omhoog gaan. De long-distance kosten gingen omlaag, vanwege de concurrentie. Die anders er niet geweest zou zijn. Want BigCompany houdt dat wel even tegen.

Eén supergroot bedrijf is nauwelijks te reguleren, zeker niet als ze aan interne kruisbestuiving doen. Maar 10 kleinere bedrijven zijn wel te reguleren en ze beconcurreren elkaar. Ja, je moet even door de zure appel heen.

Ja, we leveren wat in aan 'gebruiksgemak' als we minder afkunnen nemen van BigTech. Maar uiteindelijk gaan we er wel op vooruit. Lagere kosten en nieuwe diensten.
Reageer
Microsoft? Zeker. De monopolie positie in de enterprise is echt schandalig en de vendor lock-in wordt maximaal misbruikt.

En eigenlijk geldt hetzelfde voor Apple en Google.

En misschien is opsplitsen niet noodzakelijk, maar dan zou je bv. intercompatibility van diensten moeten verplichten. Dus als Apple iets maakt voor iOS, dan moet het ook op andere mobiele OS'en werken. Of de mogelijkheid om makkelijk te kunnen wisselen tussen diensten (bv: Playlists en settings tussen streamingdiensten moeten intercompatibel zijn).

En begin niet over hoe moeilijk of onmogelijk het allemaal is, dat is het probleem van de tech-giganten om op te lossen. Want als het verplicht wordt, dan kan het ineens wel. Goed voorbeeld: Roaming in de EU gelijktrekken zou onmogelijk zijn volgens providers, teveel factureren, berekenen. Onmogelijk om te traceren wie wat hoe waar... en het werd verplicht en opeens waren al die problemen er niet meer...
Reageer
In de praktijk gooi je daarmee denk ik de markt geheel op slot. Stel alles werkt op alles, hoe moet je daar als nieuwkomer nog tussenkomen? Niemand met gezond verstand gaat al die bedrijven verplichten om al hun software opnieuw te schrijven omdat iemand een nieuw platform wil uitbrengen. en Playlists kunnen wel overdraagbaar zijn, het verschil in content wordt daar niet mee opgelost.
Reageer
Precies zoals dat bij alle universele zaken gaat. Juist het universeel maken van zaken gooit de markt open.
Reageer
Inderdaad. Schroeven zijn universeel, zo is http. Het is absoluut mogelijk, al willen de grote spelers het natuurlijk niet.
Reageer
Er zijn juist heel veel verschillende schroeven en voor bijna elk type heb je een apart stukje hardware nodig om het te kunnen gebruiken. Schroeven zijn juist een zeer goed voorbeeld van iets wat niet met alles werkt.

Daarnaast is er een groot verschil tussen zorgen dat jouw software ook voor een ander systeem verschijnt of iets universeel maken.
Reageer
Er zijn inderdaad aardig wat formaten daar er aardig wat verschillende noden zijn die schroeven moeten vervullen, maar dat betekend niet dat het niet gestandardiseerd is ;-)

Er worden vrijwel geen schroeven gemaakt voor specifieke apparaten - daarom kun je uberhaupt schroevendraaier setjes kopen. Als schroeven niet gestandardiseerd waren kon dat niet.

En met software is het niet zo veel anders - ja het is ingewikkeld, er zijn veel problemen die opgelost worden en dus veel standaarden nodig, maar er is nog steeds een groot verschil tussen proprietary en een standaard.
Reageer
Want het is oh zo moeilijk om een import/verkoop verbod in te voeren voor bedrijven die niet meer te reguleren zijn? Al helemaal op Europees niveau.
Reageer
Net alsof we Apple en Microsoft een import/verkoop verbod gaan opleggen, hoe help je je eigen economie om zeep.
Reageer
Ik zou beginnen met anti-competitief gedrag harder afstraffen en ja, data overdracht naar US jurisdictie afkappen…
Reageer
Let me address the elephant in the roomba. :')

Dit zou voor Amazon natuurlijk weer een extra voet (product) tussen de deur zijn om mensen tot het uiterste te profilen. Daar kun je veel dingen van vinden maar ik denk dat dit niet meer terug te draaien is.
De meerderheid van de mensen ervaart vooral de lusten van dit soort diensten en leveranciers en vragen zichzelf er weinig bij af verder.
Reageer
Jammer, ik heb juist geen Ring, juist geen Xiaomi om de grote reuzen voor dit soort dingen buiten de deur te houden, worden de bedrijven gewoon overgenomen.
Reageer
Ik deel je zorgen.
Het zou mooi zijn als zoiets als Valetudo (https://valetudo.cloud/) een breder publiek krijgt en ook beschikbaar zou komen voor Roomba's. Smart home producten zijn leuk, maar dan wel bij voorkeur enkel lokaal & met oog voor privacy.
Reageer
Die Valetudo is echt wel geniaal. Heb het twee weken geleden op mijn Roborock (Xiaomi) gezet, en dat werkt echt gewoon perfect. Geen communicatie naar China meer, de trage "Mi Home" app kan van mijn telefoon en ik heb zelfs een paar features bij gekregen. Het integreert ook geweldig met Home Assistant.

Als ik nog een robot stofzuiger koop, MOET die compatibel zijn met Valetudo of iets gelijkaardigs, of gewoon out-of-the-box local-only kunnen werken. Ik ga echt niet meer terug.

We zouden echt met z'n allen moeten aandringen op smart devices die puur lokaal te gebruiken zijn. Je mag een cloud hebben met diensten, maar het moet ook volledig functioneel zijn lokaal. Maar dat betekent dus ook doorbijten en niet voor de bang/buck van Amazon etc gaan, want daar betaal je deel van de prijs met je privacy en controle. Spijtig kan het de meeste mensen niet veel schelen, of beseffen ze zelfs niet dat het mogelijk is om smart home zaken te doen zonder Google Assistant, Alexa of Siri...
Reageer
Dat is waarschijnlijk onzin, tenzij ze actief encryptie zitten te omzeilen bij AWS. Als zo iets naar buiten zou komen dan zit binnen een half jaar iedereen op MS of Google cloud alternatieven.
Reageer
Net als dat iedereen bij facebook weg zou gaan enzo toch?
Hoeveel mensen zijn er nog steeds voor om encryptie weg te gooien want ze hebben niets te verbergen?
Reageer
Encrypted of niet, neemt niet weg dat de data al leeft bij AWS. In veel gevallen (wellicht valt irobot hier niet onder) heeft AWS ook gewoon de encryptie sleutel (KMS).
Niks wat ze tegenhoud om gewoon even mee te gluren om te kijken of data interessant genoeg is om een bedrijfje over te kopen. Normen en waarden zijn volgens mij ver te zoeken bij de big tech, denk dat Amazon er een is die daar wel het minst om geeft met hun wereldoverheersing strategie.

Misschien naïef om te denken dat het allemaal zo werkt, maar aan de andere kant misschien ook naïef om te denken dat het niet gebeurt.
Reageer
Mooi hè? Dankzij Ring wist Amazon al dat er iemand door je straat loopt, dat iemand iets door je brievenbus gooit en dat er iemand er bij je aan belt. Dankzij Alexa weten ze al wanneer er mensen thuis zijn, hoeveel dat er ongeveer zijn, en tot op zekere hoogte waar hun gesprekken over gaan, van wat voor muziek ze houden en waar ze naar zoeken op Google.

Met de aankoop van Roomba zouden ze ook nog tot op de centimeter nauwkeurig weten wat de plattegrond van je huis is.
Reageer
Ik weet niet of Amazon nou zo veel meer hierdoor te weten komt over mij dan ze al jaren weten aan de hand van de gebruikelijke gebruikersgegevens. Ik heb een redelijk ruime woonkamer, maar dat komt ook doordat hij gelijk overloopt in de keuken. Hoeveel kun je afleiden uit mijn Billy boekenkast en andere, vrij generieke meubels, vaak al 15 jaar oud? En een 55' tv is ook niks bijzonders meer. Trouwens een brak oud kreng waar twee HDMI-poorten van kapot zijn, maar het had ook een nieuwe kunnen zijn, dat kan die 'stofzuiger' (meer een veger trouwens) waarschijnlijk niet eens zien.
Reageer
Alle mac-adressen van wifi-devices bij jouw wifi?
En toen kreeg je maanden lang reclame voor de nieuwste i-phone want ze weten al dat je geen android koopt.

Dat soort info is echt waardevol voor tech reuzen.
Reageer
Mja, maar dat zien ze nu ook wel aan het feit dat ik altijd met een macOS / iOS variant browser inlog.
Reageer
Er wordt wel geklaagd dat de grote bedrijven een monoploypositie hebben en alles van jou weten maar wie kopen er eigenlijk bij die bedrijven? Dat doen we toch allemaal zelf?
Reageer
Is niet onze schuld, het is hun schuld dat ze zo goedkoop zijn.
Reageer
Ik koop er niets. Maar soms wel heel erg geneigd om dat te doen. Want sommige producten kan je anders niet in Nederland krijgen of je moet echt 40 % extra betalen omdat je het dan importeert via een of andere wazige site uit een ander deel van de wereld.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee