Amazon doet geen concessies voor goedkeuring iRobot-overname

Amazon heeft geen concessies gedaan aan de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen voor de overname van robotstofzuigerfabrikant iRobot, bekend van zijn Roomba-stofzuigers. De beslissing over die overname valt in Europa volgende maand.

De Europese Commissie uitte al eerder bedenkingen tegen de overname vanwege de angst dat Amazon de eigen robotstofzuigers zou gaan voortrekken in de eigen webwinkel. Bedrijven kunnen dan concessies doen om de bezwaren weg te nemen, maar Amazon heeft dat niet gedaan, meldt Politico. De pagina van de Commissie vermeldt dat de uitkomst op zijn laatst volgende maand komt.

Amazon kondigde de geplande overname anderhalf jaar geleden aan. De Britse marktautoriteit heeft de overname al goedgekeurd. De Amerikaanse FTC is net als zijn Europese evenknie een onderzoek gestart. IRobot bestaat sinds 1990 en wordt gezien als een pionier op het gebied van stofzuigrobots.

iRobot Roomba i3+
IRobot Roomba i3+

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-01-2024 • 16:15

71

Reacties (71)

71
71
26
0
0
33
Wijzig sortering
Als eigenaar van een iRobot Braava kan ik alleen maar hopen dat Europa hier het juiste doet. Wat dat betreft ben ik wel blij dat er tegenwoordig wat sneller geremd wordt met overnames door grote concerns. Ik zie niet in wat de consument ermee op zou schieten?
Het enige dat ik straks zie gebeuren is dat je met je alexa die alleen duits spreekt nu je stofzuiger kan aansturen, en dat dan om de week niet werkt. :)
Ik zie vooral gebeuren dat Amazon naast audio opnamen van binnen je huis (Alexa) en videoopnamen buiten je huis (Ring ) nu ook videoopnamen krijgt binnen je huis (iRobot).

Nee, we gaan goed met uw gegevens om.. maar hier is een advertentie van een nieuw bankstel, want die oude kan echt niet meer. What could go wrong :) https://www.independent.c...-out-amazon-b2358107.html

[Reactie gewijzigd door BCC op 22 juli 2024 23:18]

Ring systemen zijn er ook al voor binnenshuis hoor. Maar wil je er een echte complottheorie van maken, dan wordt de stofzuiger gebruikt om je dna te verzamelen en op basis daarvan gezondheid advies te geven en vitaminepillen te verkopen 😉
En meteen uploaden naar een centrale DNA databank natuurlijk. Dan staat de DSI opeens voor de deur :-)
"Uw zorgverzekering is geannuleerd"... "Roomba fluit een liedje en begint nerveus te stofzuigen"
En dat is nu net de verkeerde bron. De man was niet locked out van diens hele smarthome, dat is alleen wat een populistische techanalfabeet ervan heeft gemaakt en heeft gepubliceerd in een online-tabloid...

Kleine note: De man die het overkwam is een MS medewerker en op verschillende vlakken is MS een hele grote concurrent van Amazon. Daar kan je ook wat van vinden...

Bron:
https://medium.com/@bjax_...thout-amazon-df1074e3818b
https://medium.com/@bjax_...es-hampering-2f11b329776e
https://www.youtube.com/watch?v=_onpy_gGnyU
Hahaha nee die Alexa is zo dom als een goudvis (dag 1 adopter hier). Na vele jaren is dat ding nog steeds zo “slim/dom” als dag 1.

Amazon doet er geen snars mee als gaat om features, implementatie en support.

Ik vind spraak fijn, en maak er aardig wat gebruik van. En je zou zeggen; hoe meer hoe leuker ….. nee!

Een voorbeeld;
Alexa is gekoppeld aan Amazon account (en regio). Hardware ondersteuning werkt via skills, die vervolgens indirect via Alexa lullen. Maar …. De ene skill (hardware) werkt alleen in regio x (stofzuiger) maar mijn afzuiging werkt alleen via regio y.

Ofwel; ik kan niet en een afzuiging en een robot aansturen met een Amazon account.

Dus je hardware kan 100% Amazon/alexa compatible zijn, daadwerkelijke functie is afhankelijk van welke regio de skill aangeboden wordt.

Hoe meer meuk, hoe meer regio beperkingen.

Ik zal dit ook bij ieder Alexa artikel blijven herhalen; Alexa ontwikkeling ligt stil - blijf er bij weg.
Je zou haast zeggen met de cloud dat alles wereldwijd beschikbaar zou zijn.
Het is wereldwijd beschikbaar maar … voor het koppelen van de “smart” functies van een apparaat aan Alexa verloopt via “skills”.

Deze “skills” zorgen voor de features en mogelijkheden binnen Alexa. Echter of je de skill van ontwikkelaar/fabrikant kunt instellen is afhankelijk van de “regio” waar jouw Amazon account gekoppeld is.

Zo is niet iedere skill voor iedere regio beschikbaar. Xiaomi/ecovax/mi bieden sommige “skills” bijvoorbeeld alleen aan in UK en Singapore, maar niet Nederland of Duitsland. Hierdoor is het soms onmogelijk om een “smart”-device functioneel te krijgen wanneer je niet in UK woont.

Verander je jouw Amazon adres, vervalt de huidige skills weer ….

(Wtf?! Wat is dit voor regio lock onzin)
Zonder die overname heeft iRobot wellicht de middelen niet voor het ontwerpen van de volgende generatie stofzuigers. Vergeet niet tegen welke partijen iRobot het moet opnemen in deze markt. Xiaomi, Samsung, hebben erg diepe zakken. En iRobot heeft niet die niche die bijvoorbeeld Miele wel heeft.
Je bedoelt dat ze frontrunner waren, en vervolgens op hun lauweren gerust hebben tot de concurrentie op stoom kwam....
Als nichespeler kunnen zijn nooit op tegen de mainstreamleveranciers. Die wachten totdat een productcategorie aanslaat en maken dan een vergelijkbaar product. Met veel diepere zakken. Door onderdeel te worden van een groter bedrijf kan Roomba die concurrentie aan. Dat heeft niets met op hun lauweren rusten te maken. Ze hebben gewoon niet zoveel geld als de grote bedrijven om meer te ontwikkelen.
Ze hebben tijd en geld gestoken in een dakgootpoetsrobot. Wellicht ook een kwestie fan focus.
idd, irobots zijn jarenlang amper veranderd.
Wat heeft de concurrentie verbeterd? Ik heb al jaren een irobot 980, en daar ben ik super tevreden over. Zou niet weten wat een andere beter zou kunnen.
Ik ben irobot gebruiker sinds ~2002. Heb er zeker 4 versleten. Ze gaan kapot. Onderdelen zijn per model anders. Ze reden random rondjes zonder mapping en misten delen. Nu al een paar jaar Xiaomi en die doet wat er beloofd wordt en als bonus: de Xiaomi is niet allergies voor katten haar.
De nieuwe iRobot modellen rijden niet meer rond als kippen zonder kop. Ik krijg mapping in de app te zien en ik kan deze ook aanpassen. Ik had hiervoor een 606, die was idd dom (maar zoog het stof wel heel goed op). De i8 Combo zuigt ook goed, dweilt en weet hoe mijn huis eruit ziet.
In mijn ervaring weten ze vooral prima hoe het huis eruit *zág* :).

Heb recent een kast in de woonkamer verplaatst, en de Roomba blijft vervolgens netjes om de plek waar de kast eerder stond heenrijden. Moet je specifiek een mapping run laten doen, of een zone aanmaken dat ie die plaats gaat zuigen. Dat doet ie dan wel, maar als ik in de app naar de kaart kijk staat daar nog steeds die kast.
De Deebot met lidar die ik vroeger had, zou dat direct hebben opgemerkt en op de kaart hebben aangepast. Die begon gewoon elke sessie met de randen opnieuw aftasten.

Dus de iRobot is uitstekend qua zuigtechniek, maar qua mapping is het helaas achterhaalde techniek, zelfs mijn nog geen jaar oude J7+.
De hoofdreden dat de roomba's hier dood gingen was de zuigtechniek: kattenhaar bleek funet voor de main-brush. Het ontwerp van de mainbrush van de roborock lijkt hier aanzienlijk minder problemen mee te hebben en die blijft ronddraaien ipv. vastlopen na een klein plukje haar.
Heb een Xiaomi van dezelfde period (2017) en die had al lidar, jaar later waren er met automatisch dock en stof uit de robot nemen, nu al heb je die dat automatisch met zowel droog als nat kunnen doen.

Robot kwam daar tegels pas jaren later mee af, voor duurdere prijs. Logisch dat concurrent dan terrein winnen.
Diverse scherp geprijsde concurrenten hadden al jaren lidar-techniek terwijl een relatief dure Roomba tot voor kort in elk geval voornamelijk nog geblinddoekt door het huis liep te banjeren. Na mijn huidige Roborock hoef ik nooit meer terug naar een Roomba.
Ja, ze hebben nu ook een stoomreiniger :)
Zonder die overname heeft iRobot wellicht de middelen niet voor het ontwerpen van de volgende generatie stofzuigers.
Er is ook geen schande in als een noodlijdend bedrijf failliet gaat. Dan kan iedereen eerlijk bieden op de restjes.
Ja, maar Amazon wil het bedrijf overnemen voordat het failliet gaat, zodat het niet failliet hoeft te gaan... Wat is hier niet eerlijk op bieden? Als er iemand anders was geweest die $2 miljard had geboden, dan was het aan die partij verkocht. Er zijn zat partijen die die $2 miljard kunnen ophoesten, maar Amazon was de gek die het er wel voor over had.
Mocht het failliet gaan is dat alleen nadelig voor de concurrentie op dit gebied. Want, weer een speler minder op de markt.
En nu is er een partij die meer biedt dan wat 'de restjes' los in een executoriale verkoop zouden opleveren. Kennelijk ziet Amazon er meer waarde in dan wat de markt erin ziet. Market cap is $865 mln, bod van Amazon is $1,4 miljard.

Dus als er 'geen schande is om het failliet te laten gaan', is het misschien wel een schande om de aandeelhouders gezamenlijk $535 miljoen te laten mislopen? Het bedrijf maakt ook nog aanzienlijk verlies per aandeel, dus dit lijkt voor aandeelhouders toch wel een goede optie.
Dus als er 'geen schande is om het failliet te laten gaan', is het misschien wel een schande om de aandeelhouders gezamenlijk $535 miljoen te laten mislopen?
Dat is geen schande. Beleggen is risico's nemen, en investeringen kunnen volledig verdampen. Als beleggers daar niet tegen kunnen, moeten ze maar niet beleggen. Je hoort ze nooit klagen bij winst, en winst is geen garantie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:18]

Nee en nu ligt er een legitiem bod van een andere partij om het over te nemen tegen een hogere prijs dan wat de aandelen op de beurs waard zijn. Waarom zouden ze dat niet accepteren?

Het is wel makkelijk praten over andermans geld, maar ik geloof er geen snars van dat jij in die situatie iets anders zou doen. Er zijn bij een echt faillissement meestal geen winnaars: medewerkers raken hun baan kwijt, klanten raken support kwijt (zie het gedoe bij VanMoof), investeerders raken hun geld kwijt en vaak zit ook de Belastingdienst nog met allerlei onbetaalde vorderingen. Een paar partijen kunnen goedkoop wat computers en kantoormeubilair kopen uit de boedel. Dat betaalt dan misschien net de curator af. Soms levert de verkoop van een patent nog wat op, maar ook dat is lastig te waarderen als het bedrijf er geen winst mee maakt.

In dat soort gevallen is een overname door een andere partij die er om wat voor reden dan ook meer waarde in ziet (synergievoordelen met eigen business, talent binnenhalen, patenten verkrijgen om eigen portfolio te versterken, etc.) gewoon een betere oplossing.
Nee, maar de eigenaren van Roomba's zitten dan wellicht met een product zonder ondersteuning...
Garantie gaat via de winkel waar het product is gekocht. Buiten garantie zijn Roomba's zo populair dat er wel onderdelen van derde partijen komen (die er waarschijnlijk al zijn).
Garantie ja, maar geen software updates, app ondersteuning etc.
Ook dat valt onder garantie. Als iets plots niet meer werkt of onveilig is, dan kan dat via de winkel waar het gekocht is worden opgelost (geld terug, vergelijkbaar product als vervanging...).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:18]

Als IRobot eerst failliet gaat, dan kan men dag zeggen tegen allerhande "smart" functies en is er grote kans dat de bijbehorende app niet meer werkt en met een beetje pech houdt ook de stofzuiger op om zijn werk te doen. Bij een overname wordt (meestal) alles overgenomen en is de kans dat de bestaande robots, inclusief de apps, blijven werken veel groter.

Voor zover ik kan zien zit iRobot overigens niet in de problemen, maar neemt de concurrentie wel toe. Het product gamma is eigenlijk te klein, waardoor het bedrijf kwetsbaar is.
Het juiste volgens u (wat dat ook mag zijn), of het juiste volgens Amazon?

Ik zie niet direct een probleem hierin.
Waarom reageren we altijd met "u" als we negatief reageren op iemand? Dat zie ik op nu ook altijd...

Anyway, omdat Amazon een heel groot bereik van consumenten heeft en steeds meer grote eigen merken heeft. Met de mega diepe zakken kunnen ze veel reclame voor Roomba maken en het product voortrekker in de eigen (web)markten. Daarnaast is er een heel groot risico op het koppelen en (mis) gebruiken van data over meerdere diensten heen. Dat alles om klanten van de concurrenten af te pakken en/of het hun moeilijker te maken voor eigen gewin.

En dan nog. Ze krijgen dan gewoon veel te veel data van een persoon. Het is veel beter als dit verspreid over meerdere eigen bedrijven is. Robot stofzuigers hebben gewoon een grote hoeveelheid data van een persoon. Hoe groot (een deel van) het huis is, wanneer en hoeveel mensen/huisdieren er zijn enz. Wellicht kunnen ze zelfs dingen afleiden van de hoeveelheid stof.

Voeg dat samen met de data die Amazon al heeft en de combinatie wordt waardevoller dan de losse delen tezamen. Ten nadele van jou.
hoezo?
Mijn Roomba's zijn 'Dom', maar gaan beter om met kabels obstakels.
De eufy heeft een verplicht account nodig om te werken.
Wie verzamelt dan het meeste data ?
het is ook aan de consument te danken dat we connected devices krijgen.
koop de domme wifi loze en Amazon mag doen wat ze willen, ze krijgen geen data.
Tenzij ze er 5G kaartjes of iot connecties insteken om toch data te krijgen, maar dat zal niet lang duren.
Waarom reageren we altijd met "u" als we negatief reageren op iemand? Dat zie ik op nu ook altijd...
In dit geval komt het denk ik omdat hij Belg is ;) (aldus woonplaats in zijn profiel)
In het Vlaams is het veel normaler om tegen iedereen u te zeggen en heeft dat veel minder de lading die het in het Nederlands heeft.
Ik reageer idd meestal met ‘u’, is misschien de Vlaming in mij.
Ik zie niet in wat de consument ermee op zou schieten?
Lagere prijzen, dat is toch ook de enige reden dat Amazon zo groot is geworden en zovele kleinere lokale aanbieders van wat dan ook kopje onder gaan?

(totdat ze hun monopolie hebben en kunnen doen en laten wat ze willen = de duimschroeven aandraaien/winst maximaliseren)
Ja inderdaad kunnen en zullen ze de eigen producten in hun eigen webshop platform op een voordelige plek zetten en beter aanprijzen. Dit gebeurt ook met hun eigen smartspeakers, hun eigen kabels, hun eigen....etc.

Ook ik ben niet voor een te grote macht van de mondiale spelers natuurlijk. Toch moeten we er ook wel voor waken overal meteen bezwaren op te moeten gaan werpen over iets wat voor "gewone" winkels normaal is.

Wat is nu eigenlijk het bezwaar dat een shop eigen product naar voren schuiven in de eigen webshop?

Ja, Amazon sloot in het verleden producten van concurrenten nog wel eens uit. Maar dit is onmogelijk voor robot stofzuigers. Daar zijn er al zoveel van op de site. En reclame maken door verkopers mag, dus dat mogen zij ook zelf op hun eigen website natuurlijk.

Shops zoals Coolblue hebben ook hun eigen bluebuilt merk voor zaken die hard lopen. Met als gevolg een grotere marge en meer invloed op het product. Amazon maakt ook een eigen versie van hardlopers.

Zeker voor de Nederlandse markt heb je nog de keuze tussen Bol, Amazon, Coolblue etc.

Benieuwd
Het probleem is transparantie.

Je kan een Amazon niet met de Plus vergelijken. Bij de Plus vind je ook een huismerk, maar wat je er niet vindt zijn dark patterns om deze te promoten. Concurrerende producten staan gewoon in hetzelfde schap, op vrijwel gelijke hoogte. Dat A- en huismerken wat beter gepositioneerd zijn weet sowieso iedereen.

Plus windt er echter geen doekjes om dát het een huismerk, of stelt het huismerk daar waar Coca Cola staat, welke vervolgens in kleinere aantallen in een niet belicht hoekje te vinden is.

Het is naïef om eventuele risico's niet te benoemen wanneer de marktplaatseigenaar zijn macht gebruikt om actief op het eigen platform te gaan concurreren met anderen. Want hoe eerlijk is die concurrentie dan nog wanneer er sprake is van een dusdanige belangenverstrengeling? Zeker wanneer Amazon als platformhouder deze verstrengeling dus netjes onder het tapijt kan schuiven.
Het probleem is transparantie.

Je kan een Amazon niet met de Plus vergelijken. Bij de Plus vind je ook een huismerk, maar wat je er niet vindt zijn dark patterns om deze te promoten. Concurrerende producten staan gewoon in hetzelfde schap, op vrijwel gelijke hoogte. Dat A- en huismerken wat beter gepositioneerd zijn weet sowieso iedereen.

Plus windt er echter geen doekjes om dát het een huismerk, of stelt het huismerk daar waar Coca Cola staat, welke vervolgens in kleinere aantallen in een niet belicht hoekje te vinden is.

Het is naïef om eventuele risico's niet te benoemen wanneer de marktplaatseigenaar zijn macht gebruikt om actief op het eigen platform te gaan concurreren met anderen. Want hoe eerlijk is die concurrentie dan nog wanneer er sprake is van een dusdanige belangenverstrengeling? Zeker wanneer Amazon als platformhouder deze verstrengeling dus netjes onder het tapijt kan schuiven.
Dat klopt niet helemaal. Juist een supermarkt bedient zich ook al zo lang ze bestaan van truuks. Ik durf zelfs te stellen dat nagenoeg alle winkels en online shops tegenwoordig een trukendoos gebruiken, beginnend bij een online of fysieke etalage, advertenties, acties etc. Lokkertjes die niet op voorraad zijn en ga zo maar door.

Voor wat de supermarkt betreft: Op welke hoogte staat je product, waar in de winkel staat je product? Hoe groot is het schap van het huismerk product versus het schap van het A-merk? Wat is de prijs versus een afwijkende (vaak mindere) inhoud. Hogere prijs per Kg, maar de klanten letten vaak toch alleen op het prijskaartje en vergelijken minder vaak de prijs per Kg tussen winkels.

Of je huismerk als kassakoopje, of zoals bij AH niets anders meer aanbieden dan je huismerk, het B-merk of het A-merk wat niet wil betalen voor de schap ruimte of een actieschap op een "afgelegen" plaats zetten. Bepaalde merken weren uit de actiescahppen zolang zij niet voor een bepaalde lagere prijs leveren.

Amazon is geen lieverdje. Dat is Bol ook niet meer en zelfs Coolblue niet meer Dus als consument mag je van jezelf verwachten dat je dit zo langzamerhand gewend bent en kent, zodat je weet hoe je moet shoppen. Online of fysiek.
Klopt, daar hebben jij en @Crysania zeker een aantal valide punten. Desondanks is het in een dergelijke winkel een stuk transparanter. Je weet sowieso dat wat je te zien krijgt hetzelfde is als wat een ander te zien krijgt, evenals qua aanbiedingen. Ook dat zaken niet on the fly aangepast kunnen worden, simpelweg omdat er personeel voor nodig is die dat omzet.

Het feit dat jij hier een uitvoerige uiteenzetting van hun methoden plaatst, bevestigt de transparantie. Amazon kan zijn tactiek echter een stuk sneller wijzigen, verder ontwikkelen en implementeren, zonder dat het iemand opvalt, zeker omdat wat jij ziet niet per sé hetzelfde is als wat je buurman ziet.
Dus als consument mag je van jezelf verwachten dat je dit zo langzamerhand gewend bent en kent, zodat je weet hoe je moet shoppen. Online of fysiek.
Ja, maar dat geldt niet voor alles en iedereen natuurlijk. Manupilatie is nooit goed.....en toch wordt dat stelselmatig gedaan. Echter Amazon kan een punt bereiken die de supermarkt nog niet durfde of kon bereiken: de concurrent is niet eens meer te vinden.
nou dat een supermarkt geen dark patterns gebruikt mbt huismerken ben ik het niet met je eens. het is niet voor niets dat de verpakkingen in een oogopslag niet van een A merk te onderscheiden zijn.

qua concurrentie is het natuurlijk wel een heel ander verhaal en daar ben ik het met je eens dat Amazon hier veel te veel macht heeft nu al
mbt huismerken ben ik het niet met je eens. het is niet voor niets dat de verpakkingen in een oogopslag niet van een A merk te onderscheiden zijn.
Wat een absolute kwats. Natuurlijk staan er op de verpakking van appelsap foto's van appels, dat is niet het huismerk wat 't A-merk na-aapt. Vaak hebben huismerken toch herkenbare elementen, bij Jumbo bijvoorbeeld relatief grote witte oppervlakken. Oh, en natuurlijk HET LOGO. Maar nee, in de ogen van @Crysania is dit pure deceptie? Merken hebben het recht hun merk te beschermen, maar (gelukkig) niet het alleenrecht om foto's van ingrediënten op de verpakkingen weer te geven.

Verder staat het merken natuurlijk vrij met een uniek uiterlijk te komen waar geen foto's van het product/serveertips/ingrediënten op staan, een goed voorbeeld hiervan is no name.

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 22 juli 2024 23:18]

Dit gaat me dan ook weer te ver. Bij e.g. AH die ook "Sultana's" verkoopt in precies dezelfde type verpakking. En dat geld bijvoorbeeld ook voor hun Havermelk. Zo zijn er wel meer verpakkingen die wel erg veel op die van concurrent lijken, terwijl ze zich wel degelijk kunnen distantiëren. Ronde potjes voor de pindakaas (Calve) en minder ronde voor de pasta (Nutella) en ga zo maar door.
Dat de verpakking op elkaar lijkt komt waarschijnlijk doordat bedrijven mensen hebben om de perfecte verpakking te "engineeren". Ze weten wat mensen willen, welk "gevoel" iets opwekt bij een bepaald plaatje. Verder willen ze natuurlijk ook dat het product opvalt dus dan kom je uiteindelijk uit bij de verpakkingen die wij nu hebben.

In de supermarkt zijn mensen nou eenmaal minder geneigd iets met een saaie verpakking te kopen; iets anders doen is jezelf in de vingers snijden. Uitzonderingen daargelaten.

Het is niet dat het huismerk 't A-merk kopieert, maar dat de omstandigheden iedereen tot een "optimale" verpakking leiden.

VoorbeeldAnalogie:
Hoewel Airbus en Boeing concurrenten zijn op het gebied van de wat grote luchtvaard, kopiëren ze elkaars ontwerpen niet. Het zijn de natuurwetten / kosten die verandering x met zich meebrengt die bepalen hoe het "optimale" vliegtuig eruit ziet.

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 22 juli 2024 23:18]

Ach lul toch niet. Over die Suntana verpakkingen zijn gewoon rechtzaken geweest. En je gaat me niet vertellen dat pindakaas en pasta anders in de winkel terecht komen. Natuurlijk zijn er vormen en verpakkingsmateriaal die handig zijn voor een specifiek product. Ik was echter aan het aangeven dat namaken van producten en verpakkingen wel degelijk gebeurd. Dan moet je die voorbeelden weerleggen en niet met vliegtuigen aankomen.
Misschien moet je je de volgende keer beter inlezen:
Die Sultana rechtzaak ging over namaakt koekjes die (te) veel leken op Sultana's.
Geen woord over de verpakking, die je daadwerkelijk in de winkel zou zien. Niet verrassend, want ze sleepten de fabrikant van de koekjes, Van Delft, voor de rechter, niet de supermarkt, die de verpakking ontwerpt.

Nergens ontken ik dat supermarkten niet soortgelijke (lees: na-aap) producten willen verkopen, ik sprak alleen over de verpakking. Ik trok de vergelijk met de vliegtuigindustrie om te laten zien hoe het resultaat van twee partijen die onafhankelijk van elkaar werken tòch op elkaar kunnen lijken. Maar goed, begrijpend lezen is ook heel lastig...

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 22 juli 2024 23:18]

Volgens mij is dit vrij gebruikelijk bij dergelijke productie bedrijven.

Verkade produceert Sultana als ik me niet vergis en die zullen waarschijnlijk 3 dingen produceren:

1: rozijn koekjes die vermarkt worden onder de merknaam Sultana

2: rozijn koekjes die de klant vermarkt onder de eigen merknaam, bijvoorbeeld AH.

3: rozijn koekjes op specifieke order van de klant, ook naar de specifieke wensen van de klant.

Verkade stop ook de koekjes in de AH verpakkingen, voordat ze die naar het AH distributiecentrum vervoeren dus Verkade weet heel goed hoe de AH huismerk Sultana verpakking eruit ziet maar distantieert zich er niet van.

Verkade heeft helemaal geen reden om zich te distantieren van het ' infirieure huismerk' , ze produceren tenslotte beide en verdienen aan beiden geld
Zijn er nog meer "gewone" winkels dan die ook een eigen steaming dienst, slimme assistent, eigen datacenter diensten en een online advertentie netwerk hebben?

Precies. Daarom is het echt niet raar als het ze verboden wordt zo'n groot "slim" apparaat bedrijf in te lijven.
Dat en het feit dat ze door hun grootte op dit moment ervoor zorgen dat er steeds minder andere webshops zijn. Ze kunnen iedereen de markt uitdrukken en als dat zover is dan stijgen de prijzen. Korte termijn lijkt het leuk maar iets verder voorruit kijken kan geen kwaad. Bijkomend houden ze innovatie tegen want kleine spelers kunnen er niet tegenop en doen soms de moeite dus niet eens. Diversiteit is goed voor innovatie en concurrentie en dat kan niet met 3 webshops.
Wat is nu eigenlijk het bezwaar dat een shop eigen product naar voren schuiven in de eigen webshop?
Omdat amazon de anderen uit de markt duwt : ze voegen verborgen kosten toe (zoals behandeling en transportt) voor hun concurenten terwijl ze dat niet doen voor eigen producten en die dus goedkoper kunnen aanbieden. Tel daarbij betere positie in de winkel, eisen aan hun conurenten als zijnde ze mogen elders niet of niet goedkoper aanbieden, ze moeten bepaalde aanbiedeningen doen,...

Ze gebruiken dus de ene markt (front end winkel) om de andere markten (stofzuigers of boeken) zichzelf te bevoordelen. De prijzen worden dan uiteindelijk hoger en nadelig voor consumenten .

[Reactie gewijzigd door k995 op 22 juli 2024 23:18]

[...]


Omdat amazon de anderen uit de markt duwt : ze voegen verborgen kosten toe (zoals behandeling en transportt) voor hun concurenten terwijl ze dat niet doen voor eigen producten en die dus goedkoper kunnen aanbieden. Tel daarbij betere positie in de winkel, eisen aan hun conurenten als zijnde ze mogen elders niet of niet goedkoper aanbieden, ze moeten bepaalde aanbiedeningen doen,...

Ze gebruiken dus de ene markt (front end winkel) om de andere markten (stofzuigers of boeken) zichzelf te bevoordelen. De prijzen worden dan uiteindelijk hoger en nadelig voor consumenten .
Kijk dit is een helder verhaal!. Bewust ook een beetje advocaat van de duivel, juist ook om dit soort heldere Tweakers reacties te krijgen die echt duidelijk maken waar de pijn zit. Dit komt in het artikel zelf en in de uitspraken van de toezichthouders totaal niet naar voren namelijk.

Wat je nu ook al ziet bij Bol die zich steeds meer als Amazon gaat gedragen is dat ik op 2 verschillende accounts ook 2 verschillende prijzen voor eenzelfde product zie. Ook is de sortering van producten anders en kan ik soms in 1 van de 2 accounts gewoon producten niet terugvinden. Daar ook steeds mee dark patterns.

Amazon gaat hierin verder door de koop knoppen bij concurrerende shops weg te halen in de listing etc.

Wat ik ook nog wil zeggen is dat binding aan accounts nog meer stuur info oplevert over jouw voorkeuren. Dus Amazon Prime is niet alleen een streaming dienst, maar net als Bol select een dataverzamelaar en steeds "darker" handenbindertje.

Misschien ook leuk voor een achtergrond artikel op Tweakers?

En dan tenslotte: Amazon wil geld verdienen, dus ja er is meer ontwikkelbudget vlak na een overname, maar de winst wordt alleen hoger als ze vervolgens na een flinke actie om naamsbekendheid te krijgen voor hun nieuwe product de kosten makende acties veel verder beperken.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 23:18]

Amazon trekt overal in haar store eigen producten voor (regelmatig na succesvolle andere producten te kopiëren). Kan me niet voorstellen dat ze hier ineens voor iRobot zich anders in gaan gedragen.
Zo valt het mij ook op dat ik op Amazon geen slimme speakers van Apple of Google kan kopen.
Idem voor bepaalde beveiligingscamera’s etc…

Het zal inderdaad een kwestie van tijd zijn voordat ze hetzelfde geintje alweer uithalen.

Aan de andere kant zullen wij in Nederland hier weinig van merken, het marktaandeel van Amazon is hier nog maar klein.
Maar ook in andere landen zullen consumenten uiteindelijk ook meer bij concurrenten gaan kopen als het aanbod op Amazon minder wordt.
Uw iRobot kan helaas niet gestart worden omdat uw Prime verlopen is.
Dan pak je gewoon de normale stofzuiger met 12m snoer, doet het altijd werkt niet op accu, geen wifi, Bluetooth etc gewoon stekker erin en knop trappen en gaan ;).
Ik gebruik al een aantal jaar zo'n draadloos/zakloos ding naast de robot. Ik ga echt niet meer terug naar snoeren en normale stofzuigers.
Ik wel heerlijk werkt perfect
Fijn, een gigantische retailer die met een stofzuigcamera kan kijken welke spullen je al hebt en wat er aan vervanging toe is.
Kunnen ook meteen je woonkamer opmeten zodat ze je precies de juiste lengte gordijnen kunnen aanbieden.

Dit lijkt me geen goede zaak.
Uiteindelijk koop je zelf ook, ik heb geen robot stofzuiger.
Ik heb een mooie Philips stofzuiger met 12m snoer, die dus eerst niet uit trekken voor kan stofzuigen. Verbruikt nooit stroom 24/7 heeft geen camera niks.
alleen uiteraard even stroom verbruik zodra ik de stekker in stopcontact steek en op de knop trap met de voet.

Ook de gordijnen moet ik gewoon met touwtje bedienen, het zelfde voor de lampen die werken alleen met de knoppen aan de muur(kachel alleen door de knop open te draaien).
De deurbel zie ik ook niet als er gebeld wordt, ik moet er naartoe lopen.

Je hoeft het niet te kopen hè.
Next-level-aluhoedje-modus: en spullen wegmoffelen :+

Hoe gekscherend ik dat ook bedoel, zou ik er nieteens raar van opkijken...
Ja,. "per ongeluk" tegen die dure vaas aan rijden en vervolgens een advertentie laten zien voor een nieuwe ;)
Gemak dient de mens.

Overigens weet ik niet of je data bij Amazon slechter af is dan bij een willekeurig Amerikaans of Chinees bedrijf, waar minder aandacht op ligt.
Er zit geen camera op roomba's.
Gaat de EU ook Ahold aanpakken voor hun huismerken?
Delete deze reactie aub.

[Reactie gewijzigd door Sahri op 22 juli 2024 23:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.