'Blizzard Activision-CEO Kotick wist van discriminatie en seksuele intimidatie'

Blizzard Activision-directeur Bobby Kotick was wel op de hoogte van discriminatie en seksueel wangedrag binnen het bedrijf blijkt uit een onderzoek van The Wall Street Journal. Kotick verzweeg verschillende incidenten en zou een vrouw met de dood hebben bedreigd.

The Wall Street Journal sprak met verschillende bronnen en heeft documenten ingezien die naar boven zijn gekomen in de verschillende onderzoeken en rechtszaken die tegen het bedrijf lopen. Zo sleept de Amerikaanse staat Californië Blizzard Activision voor de rechter vanwege vergaand discriminerend en seksueel overschrijdend gedrag. Binnen het bedrijf zou een 'frat-boycultuur' heersen.

Kotick heeft tegenover het bestuur van het bedrijf ontkent dat hij op de hoogte was van het grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf. Uit het onderzoek van Amerikaanse krant komt een ander beeld naar voren.

In 2018 zou de CEO een mail hebben ontvangen van een advocaat van een medewerker van Activision-gamestudio Sledgehammer Games, waarin werd gemeld dat de medewerker in kwestie zou zijn verkracht door een mannelijke leidinggevende in 2016 en 2017. Met de melding werd niets gedaan en Activision zou buiten de rechtbank om een schikking hebben getroffen met de vrouw. Kotick heeft het bestuur hier niet van op de hoogte gebracht.

Daarnaast wordt Kotick zelf ook beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. In 2006 diende een van zijn assistenten een klacht in tegen Kotick. Hij zou haar hebben lastiggevallen en bedreigd. Via voicemail heeft hij tegen haar gezegd haar "te laten vermoorden". Een woordvoerder van Activision laat weten dat Kotick zijn excuses hiervoor heeft aangeboden en dat het een "overdreven en ongepaste voicemail was, waar hij spijt van heeft".

Kotick is gedagvaard in een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Amerikaanse overheidsinstantie SEC. De instantie onderzoekt of het top-management meldingen van seksueel wangedrag en discriminatie tijdig en volledig hebben gemeld bij investeerders en aandeelhouders. SEC wil van Kotick weten in hoeverre hij op de hoogte was van misstanden op de werkvloer.

Eerder dit jaar legde de directeur van Blizzard Entertainment J. Allen Brack zijn functie neer naar aanleiding van de beschuldigingen van een verziekte werkcultuur bij de studio. Hij werd opgevolgd door Jen Oneal en Mike Ybarra. Oneal vertrok na drie maanden en uit een e-mail in handen van The Wall Street Journal blijkt dat ze is vertrokken, omdat ze geen vertrouwen heeft in het management om de bedrijfscultuur te veranderen.

In een reactie schrijft Kotick dat het artikel van The Wall Street Journal misleidend is. Hij herkent zich niet in het beeld dat over het bedrijf en over hemzelf geschetst wordt.

Door Robert Zomers

Redacteur

16-11-2021 • 19:00

115 Linkedin

Lees meer

Reacties (115)

Wijzig sortering
ik kan daar niet bij als leidinggevende, dat je niks doet als een medewerker verkracht is of emails schrijven dat je iemand gaat vermoorden. Onvoorstelbaar dat je na zo'n email niet op straat staat. Totaal zieke bedrijfscultuur.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 16 november 2021 20:34]

Ik denk heel eerlijk dat dit allemaal komt vanwege de 'bro-culture' binnen Activision & Blizzard. En nee, ik haal dit niet aan omdat ik een 'SJW' ben of iets in die trant. Ik vind wat dat betreft altijd wel een goed voorbeeld de Open Q&A van WoW in 2010 waarbij iemand belachelijk wordt gemaakt omdat zij een vraag stelt over hoe vrouwelijke karakters in de game gekleed zijn. Ik vind het persoonlijk een terrechte vraag die gesteld wordt, er had ook gewoon een volwassen reactie terug mogen komen. Maar klaarblijkelijk is dat te veel gevraagd.

Als je in een organisatie / branche zit met alleen maar ja-knikkers en mannen, dan heb je gewoon geen weerwoord in te brengen als vrouw. Ik heb dit persoonlijk wel vaak meegemaakt met collega's van mij die gewoon voor lul werden gezet omdat zij toch maar 'domme' vrouwen waren. Terwijl zij vaker wel beter wisten dan mannelijke collega's. Maar ja, trek je bek open en dan wordt je te kijk gezet. Gaat helemaal nergens over natuurlijk, maar toch gebeurt het helaas. Dit is gelukkig tegenwoordig minder het geval, maar als wij het hebben over tien jaar terug dan was de situatie wel echt heel anders.
Ik heb dit persoonlijk wel vaak meegemaakt met collega's van mij die gewoon voor lul werden gezet omdat zij toch maar 'domme' vrouwen waren. Terwijl zij vaker wel beter wisten dan mannelijke collega's.
Ik heel benieuwd hoe dat zou moeten werken?
Als vrouw zeg je iets wat 'waar' is en je wordt voor lul gezet. Met wat? Je heb toch de waarheid gesproken?
In mijn inziens zetten de 'mannen' zichzelf voor lul als ze een argument op een dergelijke wijze proberen te slechten.
Of is het gewoon dat je niet tegen je verlies kan en daarom zijn alle mannen varkens?
Of is het gewoon dat je niet tegen je verlies kan en daarom zijn alle mannen varkens?
En dat is dus precies het soort reacties waarmee vrouwen voor lul worden gezet. Dat soort opmerkingen, die de mannen tegen de vrouw of tegen elkaar maken, lacherig, degene die wat zegt afdoen als iemand die dom is, 'niet tegen haar verlies kan', etc. en die persoon zo belachelijk maken.

Ik zou je bijna bedanken voor dit treffende voorbeeld, maar het is dieptriest dat dit jouw serieuze reactie was.
En typisch het antwoord wat we terug verwachten.
lacherig doen of 'niet tegen haar verlies kan' = dom
Ik zou je bijna bedanken voor dit treffende voorbeeld, maar het is dieptriest dat dit jouw serieuze reactie was.
We zijn een beetje dat generaliserende onzin helemaal zat. Het is niet vrouwen tegen mannen zoals het beeld wat mensen zoals jij wil schetsen.
We zijn geen hersenloze apen en hebben totaal geen interesse in dit soort onzinnige beschuldigingen op niks af.
Denk dat je paar woorden gemist hebt bij het lezen...
Ik heb het idee dat je iets wil zeggen maar het is niet duidelijk wat.
Ik denk heel eerlijk dat dit allemaal komt vanwege de 'bro-culture' binnen Activision & Blizzard.
Ik denk dat die frat-culture komt door het Amerikaanse school systeem.

Als een stel gespierde apen goed kan sporten kan je alles maken, krijg je een beurs etc. Als je kan leren wordt je gepest en in een verdomhoekje gezet.

Meisjes zijn of mooi en worden cheerleaders/zijn de 'dames' van de alfa-mannetjes. Of zijn weggepest.

Uiteraard alles met liters alcohol, want dat is goed voor je I guess.

Vreselijk kort door de bocht uiteraard, maar dat is wel de cultuur daar. En het begint met de jeugd...
Iets te veel Amerikaanse high school films gekeken of heb je daadwerkelijk op een school gezeten in de usa?
Dit is geen grap. Dit zit daar zo diep. De Alpha white male is gewoon de benchmark.
Ben je blank, sportief en heb je invloedrijke ouders, stroom je zo door naar een belangrijke management functie en leidt je misschien wel een groep programmeurs die tig keer zoveel van de materie weten maar met een dikke ton studieschuld af te betalen niets tegen hem in durven brengen.
Strips zoals Dilbert userfriendly enz. zijn er niet voor niets.
Zelf maanden in de VS geweest en die jock-nerd cultuur met ondergeschikte vrouwen zit daar diep in de cultuur genesteld hoor.

Ze komen totaal niet in de buurt van geëmancipeerd noord-West Europa.
En zoiets zou niet globaal zijn?

Ik bedoel, er is veel mis in de Verenigde Staten, maar om nou de schuld te leggen bij sportende kinderen...
Ja want ergens anders dan in Amerika gebeurt zoiets natuurlijk nooit.
pfffffff damn..... je link toont zeer duidelijk en pijnlijk aan waar het mis gaat in dat bedrijf en wat ben ik blij dat er anno 2021, op die manier, niet meer gereageerd kan worden zonder consequenties (en dat zeg ik als man).

Iets verder word er zelfs door een van de WOW vertegenwoordiger gezegd: "waarom word er niet gevraagd naar meer naakt characters" echt hoe oud ben je? en hoe oud is je publiek?... idd wow
Hij zegt druid, niet n00d
Dat is dus niet alleen bij vrouwen hé, dit is een probleem in de hele linie, door leidinggevende richting personeel.

Zo houden op den duur de meeste monden zich wel stil, als er steeds aangevallen word in plaats van de dialoog word aangegaan.
Het is zeker niet een probleem wat zich afspeelt bij alleen vrouwen. Gaat ook om ja-knikkers die zich verzetten tegen werknemers die niet ja-knikkers zijn. Alleen komt het vaker voor dat vrouwen hier wél hun mond over open trekken. Mannen zeggen vaker er niks van dan vrouwen. Vrij logisch ook, want dit wordt gezien als 'zwakte'.

Er zijn natuurlijk ook instanties waarbij mannen grensoverschrijdend gedrag ervaren. Maar dit komt in mindere mate voor dan bij vrouwen. Betekent niet dat het niet voorkomt, natuurlijk. Het moet gewoon een open discussie zijn en blijven als het gaat om gedrag wat vertoont wordt wat niet door de beugel kan. Alleen heb je in de VS, waar zich dit hele tafereel zich afspeelt, vaak met HR te maken die tóch liever kiest voor het bedrijf boven de individu. En worden meldingen door mannen vaak minder serieus genomen t.o.v. vrouwen. Helemaal als het gaat om situaties zoals seksuele intimidatie.
Helaas is dit een typisch probleem in meer bedrijven. En hoeft zich ook niet te beperken tot alleen man/vrouw groepen. Eigenlijk is het een rode draad in elk niveau van de maatschappij. "Ons tegen hen".
Niet dat ik het goed wil praten - integendeel. Maar we moeten oppassen dat het niet weer de zoveelste 'vrouwen worden gediscrimineerd' discussie wordt. Discriminatie gebeurt op basis van herkomst, huidskleur, afdeling, bedrijf, woonplaats en natuurlijk geslacht (en vast nog wel meer).
Amai, ze reageren allemaal even puberaal. 11 jaar geleden was dit ook al een tenenkrullend foute reactie.
Hoe succesvoller als zakenman, hoe minder empathie er aanwezig moet zijn.
Je kunt simpelweg niet het maximale uit mensen en een bedrijf persen als je een normaal mens bent, dan heb je namelijk morele begrenzingen en empathie.

Mensen als Kotick zijn heel goed in wat ze doen: Genadeloos een bedrijf runnen. Daar hangt een donkere keerzijde aan.
Grote onzin. Ik heb 2 bedrijven met personeel en ik denk niet dat ik empathie mis. Soft skills zorgen juist voor een efficiëntere cultuur in je bedrijf. Wat jij stelt is ouderwets denken.
absoluut mee eens. Je kunt helemaal geen talent ontwikkelen, mensen met hart voor de zaak hebben die extra presteren etc. als je niet oog hebt voor empathie en soft skills. Als je het succes van een bedrijf alleen in geld uitdrukt kom je op keiharde maatregelen. Soort van business als Amazon. Maar gelukkig zijn er genoeg die een succesvol bedrijf langs een andere meetlat leggen. Het ligt natuurlijk ook aan het tye bedrijf lijkt me.
Zeker wel, want een CEO heeft niet of nauwelijks contact met de gewone werknemers, daar zitten een aantal lagen tussen die het voetwerk doen.
Good for you, maar als je in de top regionen wil spelen dan blijft mijn analyse gewoon staan.

Er is een gigantisch verschil tussen "een bedrijf hebben met personeel" en een "uiterst succesvol bedrijf met personeel" hebben.

Wanneer jij goed boert met je toko's dan is dat heel prettig voor jou, maar met empathie en soft-skills ga je geen CEO van bedrijven als Activision etc. worden.
Deel je mening, onvoorstelbaar wat tegenwoordig overal gaande is en hoe sommige mensen doen alsof ze van niks wisten. Nu zijn wij er niet bij geweest dus moeten er maar van uit gaan dat het allemaal ook klop, maar hoe dan ook, dit zou niet mogen.

[Reactie gewijzigd door linksquest op 16 november 2021 22:29]

Als je als leidingevende zelf ook wat op je kerfstok hebt is het vaak gewoon eigenbelang om anderen te beschermen.
En iedereen blijft hun baggerslechte games kopen en alles gaat zo lekker zijn gangetje.
Het verbaast mij nog meer dat er niet gesproken wordt over het vervolgen van deze CEO: dreigen met 'ik laat je vermoorden' lijkt mij toch een vrij serieus iets.
ik kan daar niet bij als leidinggevende,
Daarom ben jij geen leidinggevende bij Blizzard. Zo'n cultuur komt er niet vanzelf. Die wordt breed gedragen en onderhouden. Al pas je daar niet in, dan kom je er niet in of lig je eruit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 november 2021 19:20]

Niet noodzakelijk. Ik durf te wedden dat de meeste mensen niet "de cultuur" breed dragen of onderhouden die op hun werk aanwezig is. Er zijn genoeg mensen die voornamelijk voor hun eigen talenten en de beloning daarvoor dagelijks aan het werk gaan en voor de rest niet veel bemoeienis met hun werkomgeving, collega's en/of leidinggevenden hoeven. En ook niet met hun "cultuur" of interesses. Geef de meeste mensen een relatief goede salaris en ze zijn tevreden. Het interesseert niet verder waar hun bazen zich mee bezig houden en/of ze stoppen hun hoofd in het zand of kijken de andere kant uit. Zolang zij zelf maar buiten schot blijven.

[Reactie gewijzigd door conces op 16 november 2021 21:31]

Daarom ben jij geen leidinggevende bij Blizzard? hierop krijg jij een +1?

dit begrijp ik niet....het onderbouwt totaal niks
Een 0 is off-topic/irrelevant. Een +1 is on-topic. Je kan het niet met de opmerking eens zijn, maar het is nog steeds een antwoord wat over het onderwerp gaat.
Hij krijgt +'jes omdat zijn stijl van leiderschap niet overeenkomt met degene die gevoerd wordt bij Blizzard.
Bedreigingen van verkrachting en moord komen in Nederland ook voor. Ze kwamen niet op straat te staan.
Was dit de man die vrienden was met Jeffrey Epstein ?
Ik boycotte dit bedrijf al sinds alles naar buiten kwam, maar het verzwijgen gaat nog verder.
Nooit meer blizzard voor mij.
Zoals @Niclord395 ook al aangeeft raak je hiermee niet alleen Bobby Kotick en de aandeelhouders. Als je Blizzard gaat boycotten raak je ook de gewone medewerker die gewoon zijn werk komt doen en niet meedoet met deze cultuur en zelfs de slachtoffers die er ook nog gewoon werken. Buiten dat 'raak' je ook nog eens jezelf omdat je zelf dan een 'goed' spel misloopt, al is dit uiteraard minder belangrijk. Dit laatste ervan uitgaand dat Blizzard weer goede spellen gaat maken natuurlijk, wat momenteel niet in de lijn der verwachtingen ligt.

Ik denk overigens dat je Bobby Kotick zelfs het minst zou raken met een boycot. Niet alleen heeft hij al genoeg geld dat hij zelf en enkele generaties na hem nooit meer te hoeven werken maar krijgt hij mogelijk ook nog eens een bonus van 300 miljoen als de aandeelhouders hem op straat zetten.

Nee boycotten heeft naar m.i. niet zo veel nut aangezien dit ook de verkeerde mensen en de slachtoffers treft. Hier over blijven praten en de verantwoordelijke strafrechtelijk vervolgen heeft denk ik meer nut, al hebben wij op dit laatste geen invloed.
Blizzard gaat boycotten raak je ook de gewone medewerker die gewoon zijn werk komt doen en niet meedoet met deze cultuur en zelfs de slachtoffers die er ook nog gewoon werken.
Die slachtoffers en zittende medewerkers weten waar ze nu werken en voor wat voor mensen. Als ze dat blijven doen krijgen ze 0 medelijden van mij. Als jouw baas een bekende verkrachter is en jij haalt nog braaf elke dag een kop koffie voor hem, dan ben jij ook niet lekker in je hoofd.
Buiten dat 'raak' je ook nog eens jezelf omdat je zelf dan een 'goed' spel misloopt, al is dit uiteraard minder belangrijk.
Gelukkig hoeven we daar al minstens 5 jaar niet bang voor te zijn van Blizzard. En ik hoef ook geen spel over de rug van al die slachtoffers. Ze steken de volgende Diablo maar waar de zon niet schijnt :-)
Die mening mag je zeker hebben, daar ben je vrij in. Het lijkt er echter op dat je de aanname doet dat iedereen die daar werk zo 1,2,3 een nieuwe job heeft. Wellicht zitten sommige in een functie waar weinig werk (in de buurt) in te krijgen is en hebben momenteel weinig keus.
Het is allemaal niet zo zwart-wit.
Het is allemaal niet zo zwart-wit.
Voor mij is het redelijk zwart-wit. De (tech)markt heeft momenteel een overvloed aan banen, dus dat is het probleem niet. (laatste statistiek was 20% meer banen dan mensen om ze te vullen) Dan kies je ervoor om voor zulke walgelijke figuren te werken. Blizzard zit in het hart van de techindustrie, dus ik neem aan dat er soortgelijk werk te vinden valt rondom Silicon Valley. Genoeg tech/sales/marketingposities te vinden. We hebben het hier over mensen die salarissen opwaarts van 100K vangen. Dit is geen situatie waar ze ineens op straat leven als ze niet bij Blizzard kunnen werken. En de schoonmakers/andere stromannen die je zou kunnen opgooien werken gewoon voor een schoonmaakbedrijf/temp agency.
Je zegt redelijk zwart-wit, maar vervolgens kom je met een zeer brede en algemene term als 'tech'. Ik zit in de IT dus werk in de 'tech' business. Mijn vader assembleert fysieke onderdelen in een cleanroom voor high tech medische apparatuur. Hij werkt dus ook in de 'tech' business. Toch moet hij mij bellen als er iets met zijn computer is en ik hem als ik iets complex in elkaar gezet moet hebben.

Nu weet ik niet of er veel videogameontwikkelaars in de buurt van Blizzard liggen, maar het betreffende personeel zijn veelal game programmeurs/ontwikkelaars. Specialisten hierin gaan wellicht niet snel software ontwikkelen voor storage, want daar ligt hun specialisme/interesse niet. Dan moet er wel een andere grote studio zijn die al deze mensen die willen vertrekken kan opvangen. Zo ver ik weet is Blizzard de enige in de regio. Tevens moet de andere partij bereid zijn om een salaris te gaan betalen wat in diezelfde regionen zit. Als er een gigantische leegloop van gameontwikkelaars bij Blizzard zou zijn, kom je als ontwikkelaar ineens in een grote vijver van collegae, wat nu in eens je concurrenten zijn.
En ja, remote werken is een ding, maar ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen wat de voordelen zijn van face-to-face samenwerking ten opzichte van een team waar iedereen thuis werkt.

Tevens is Blizzard gevestigd in Irvine, dat ligt ongeveer 550km van Silicon Valley vandaan.

W.b.t. sales/marketing personeel heb je wel een punt dat het aannemelijker is dat zij sneller een andere baan in de regio kunnen vinden. Maar ook hier kunnen redenen zijn waarom iemand niet zomaar weg kan.

Nogmaals, niet iedereen binnen het bedrijf kan zo maar weg zoals jij het schetst. Iedereen heeft zijn eigen leven met zijn eigen verhaal en redenen waarom hij/zij niet weg kan/wil.

Het feit dat boycotten iedereen tegenwerkt, en niet alleen de schuldige, maakt het niet het ideale middel om deze personen te straffen. Vervolging van deze schuldige personen wel.
We hebben het hier over mensen die salarissen opwaarts van 100K vangen.
Dat kan wel kloppen dat dat de bovengrens is, maar er zit een heel legio onderaan. Waarvan de extreme niet eens eten kunnen betalen. Veel tijdelijke contracten waar het maximale wordt uitgeknepen.
Nooit meer Blizzard is hoe je het bekijkt.
Blizzard bestaat al lang (ver voor Bobby Kotick) en heeft veel mooie games gemaakt.
Echter Bobby Kotick heeft eerst Activision overgenomen die bijna failliet was later kwam de fusie met Blizzard.

Als CEO lijkt het ondertussen duidelijk dat hij zich opstelde als dicator met zijn select groepje onder hem.

De mensen die er verder werken hebben hier niets mee te maken en zijn verder zelfs slachtoffer.
Tijd dat er nodige opkuis gedaan wordt. Echter met een boycot tref je dan de verkeerde mensen.
Het bedrijf zit vol met dit soort gasten, bekijk het nieuws over Blizzard de afgelopen maanden maar even... ze hebben zelfs in-game characters moeten hernoemen. Rot van top tot bodem.
Neen, denk je echt dat ze een in-game character gaan benoemen naar een gewone werknemer/programeur? Dit toont juist het narsistische toon aan van de leidinggevers.
Rot van top tot bodem? Dus jij stelt dat de slachtoffers zelf ook rot zijn dan?
Een land dat onder een dictatoriaal bewind valt is ook maar slachtoffer en niet al rot.

Als de werknemers rot zijn kan en zal de top deze aanpakken. Probleem is dat als de top rot is dan krijg je een situatie zoals nu.

[Reactie gewijzigd door Niclord395 op 17 november 2021 11:02]

Hur hur, natuurlijk niet elke medewerker, maar klaarblijkelijk wel zo'n beetje elke afdeling. Overigens heb ik ook mijn bedenkingen bij het ruggengraat elke medewerker die er nu nog zit. Als ik ergens werk en links en rechts wordt verkrachter na verkrachter ontmaskert, dan ben ik z.s.m. de deur uit.

Wat mij betreft is niemand die er nu zit onschuldig als ze doorgaan alsof er niks aan de hand is.
Ik hoop dat ze zorgen dat Bobby Kotick zo snel mogelijk op straat komt te staan, de aantijgingen moeten natuurlijk nog bewezen worden. Maar gezien de aantijgingen en gebeurtenissen kan het niet zo zijn dat hij helemaal niets mee heeft gekregen van de discriminatie en seksuele intimidatie.

De beschuldiging van Kotick zelf dat hij 'iemand zou laten vermoorden' zegt toch al genoeg. Dit doe je enkel en alleen als je denkt dat je boven iedereen staat. Spijt of niet, dit getuigt absoluut niet van professioneel gedrag en ik vind het niet vreemd dat de rest van de bedrijfsvoering net zo slecht is. Hoe deze beste man heeft kunnen aanblijven als CEO snap ik dan totaal niet, of bedreigt hij de aandeelhouders ook en heeft die iedereen in zijn zak.
dit getuigt absoluut niet van professioneel gedrag
Het is maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag - ook in een niet professionele hoedanigheid is het bedreigen van mensen [met de dood] ongepast...
Hoe deze beste man heeft kunnen aanblijven als CEO snap ik dan totaal niet,
Volgens onderzoek zijn heel veel CEO's bijzonder narcistisch en komen ze er mee weg.
[...]
Het is maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag - ook in een niet professionele hoedanigheid is het bedreigen van mensen [met de dood] ongepast...
Ja dat klopt, maar hier zijn de verhoudingen wel wat anders. Mensen in een dronken bui of tijdens ruzies kunnen wel eens dit soort zaken zeggen tegen elkaar. Dit is heel anders dan dat een CEO van een groot bedrijf zoiets in de voicemail van een medewerker zegt. Deze heeft namelijk al een machtspositie t.o.v. de medewerker.

Daarbij had hij na dit incident al direct ontslagen moeten worden door de aandeelhouders.
Volgens onderzoek zijn heel veel CEO's bijzonder narcistisch en komen ze er mee weg.
Geef het beestje een naam, narcisme komt natuurlijk heel veel ook in andere groepen, maar het is niet zo vreemd dat juist bij veel CEO's maar ook politieke leiders en andere hoge functionarissen voorkomt. Juist vele eigenschappen die een narcist bezit zorgen ervoor dat iemand op deze positie terecht kan komen. Iemand die een slecht zelfbeeld heeft zal dit veel moeilijker bereiken.
Juist vele eigenschappen die een narcist bezit zorgen ervoor dat iemand op deze positie terecht kan komen. Iemand die een slecht zelfbeeld heeft zal dit veel moeilijker bereiken.
Ja dat klopt. Wel een probleem dus want een narcist heeft een gebrek aan empathie en dat veroorzaakt altijd ellende.
En zoals je zegt; die machtspositie helpt ook al om dat soort dingen te durven zeggen want ze zijn ook zeer moeilijk 'tastbaar' - gelukkig niet onaantastbaar maar het scheelt niet veel.
Ubisoft bestaat ook nog, verwacht maar niet dat er veel gevolg is..

Het enige wat er gebeurt is dat hij gevraagd wordt te vertrekken, met een grote zak aandelen zodat hij nog steeds geld krijgt.

Want de mishandeling van mederwerkers heeft de aandeelhouders winst opgeleverd. Dat is het enige wat telt.
Tegenwoordig zijn de gevolgen wel iets groter sinds de hele #meetoo discussies en het internet. Het is niet dat hij zomaar even weer als CEO ergens anders aan het werk komt. Er zal geen merk zichzelf willen besmeren met wat hij met zich meebrengt.

Als hij vertrekt dan is dat toch meer dan prima, die zak geld heeft die niet zo veel aan want dat zal vast niet voldoende zijn om zijn huidige levensstijl mee te onderhouden. De aandelen zijn ook steeds minder waard, die zijn al sinds 1 jaar geleden 30% van de waarde kwijt.
Tegenwoordig zijn de gevolgen wel iets groter sinds de hele #meetoo discussies en het internet. Het is niet dat hij zomaar even weer als CEO ergens anders aan het werk komt. Er zal geen merk zichzelf willen besmeren met wat hij met zich meebrengt.
Welnee.
Er is weinig tot niets veranderd, hoor. Vroeger wilde de rechter bewijzen zien; en als die er waren, dan kon een rechtzaak doorgang vinden. Dat is nu niet veel anders dan toen.
Natuurlijk is er wel veel verandert, de publieke opinie is nu wel wat anders dan vroeger. Vroeger ging men gewoon bij een ander bedrijf aan de slag en de meeste mensen wisten niet eens wie er bij dat bedrijf CEO was. De consequenties zijn tegenwoordig heel anders dan vroeger.

Dit heeft niets met een rechtszaak of dergelijke te maken, maar met het feit dat eindconsumenten producten of merken gaan weren.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 18 november 2021 13:52]

Ik merk (nog) geen verschil met 'vroeger' in de publieke opinie.
zolang er dik geld verdient wordt blijft Dhr. Kotick natuurlijk gewoon zitten, niet heel verbazend lijkt mij? zal aandeelhouders denk ik ook verder een worst wezen.

een CEO proberen weg te stemmen is natuurlijk ook niet zonder risico.
Er zal vast geld verdient worden, maar de aandelen zijn al met 30% gedaald sinds vorig jaar. Dit lijkt me nou net voor aandeelhouders nou niet zo heel positief ;)

Waarom zou er risico zitten aan het wegstemmen van een CEO, je bent en blijft aandeelhouder?
omdat Kotick ver uit de meeste shares in bezit lijkt te hebben? en als de z.g.n. " bro-culture" ook hier e.e.a. heeft geinfecteerd heeft zo'n vote 0,0 kans van slagen. (en potentieel gevolgen voor de fictieve" aanstichter(s)" . )

https://www.hl.co.uk/shar...-usd0.0000/director-deals

(indien een betrouwbare bron, totaal niet thuis in deze materie)

en er zal niemand bereid zijn om via een flinke zak geld zichzelf hier in te kopen om de bedrijfscultuur aan te pakken.

enige hoop is dus wegstemmen wegens "slechte prestaties", en zelfs dan kunnen aandeelhouders nog tegen stemmen (mocht de rest van de board of directors hem unaniem weg willen hebben )
Maar als het een zinkend schip is dan zullen de andere aandeelhouders vast niet zo dom zijn om hun investering te laten staan of verder in het bedrijf te gaan investeren. Wat je trouwens ziet zijn enkel en alleen de belangrijkste personen in het bedrijf waar het van vastgelegd is, niet wie de meeste aandelen in bezit heeft.

Er zijn in totaal 778,89 miljoen aandelen in omloop. Volgens de statistieken die jij laat zien heeft Bobby er in totaal bijna 4 miljoen. Dit is dus bijna nihil.

Hier de bedrijven en investeringsmaatschappijen die de meeste aandelen hebben:
https://money.cnn.com/quo...TVI&subView=institutional
Blizzard Activision CEO is echt een doorsnee psychopaat.

Veel duistere geschiedenis zoals Epstein boek, vermaakte zich hoe vrouw werd betast wie onder hem werkt als stewardess, vervolgens heeft hij haar ontslagen en nu dit...

Hij heeft een oneindige lust naar geld, geen gevoel voor games, heeft geen relatie met zijn vrouw en dochter meer. Waar werkt deze man voor?

Als je hem hoort praten, merk je echt dat hij emotioneel dood is van binnen is, het is gewoon een psychopaat in het bedrijfsleven.

[Reactie gewijzigd door Qws op 16 november 2021 19:25]

Alsof je dochter er iets aan heeft dat jij in de gevangenis terecht komt.
Ja niemand gaat er vanuit dat dit gepakt wordt, maar als je vanuit jouw emotie zoiets gaat doen wordt de kans wel erg groot. Zeker omdat je een motief hebt.

Jouw dochter heeft dan steun en liefde nodig, die kan je moeilijk geven vanuit de bak.
Allereerst ben je extreem naief als je een scene voor je ziet waar je dochter snikkend aan jou vertelt wat er gebeurd is.

Ten tweede overschat je je eigen "mannelijkheid". In de praktijk is het hoogst zelden dat iemand voor eigen rechter speelt. Het is ook gewoon een ontzettend stom idee, maar ik vermoed dat je ook wel doorhebt.

Tot slot; je reactie over "geloven" is de reden waarom vrouwen niet naar voren komen. Want hoewel je zegt het te geloven kom je meteen met een nogal vreemde argumentatie waarom je het toch ongelofelijk vindt.
Dat krijg je met het openen van een grote beerput dat duurt even voordat de bodem geraakt is. Verder is het natuurlijk wel nieuwswaardig dat de CEO van Activision/Blizzard ook van dergelijke misstanden wist en deze onder het tapijt leek te vegen en nog niet verantwoordelijk is gehouden voor deze zaken. Dat kan jij dan niet belangrijk vinden maar het blijft wel nieuws.

Opzich is het wel ook interessant waarom jij dergelijke structurele culturele problemen bij één van de grootste game uitgevers gezever vind.
Ik hoop dat we hier netzolang over 'zeveren' als we over epstein doen. onder elke steen zoeken, deze mensen verdienen geen mededogen. En het is het minste wat we voor de slachtoffers kunnen doen, horen wat hen is overkomen en daar boos over zijn.

[Reactie gewijzigd door t link op 16 november 2021 20:06]

Lijkt me heel goed om hierover te blijven "zeveren". Dat jij graag hun games speelt zonder hierover na te denken zegt meer over jou.

Nog los van het feit dat Kotick heeft gelogen tegen aandeelhouders. Lijkt het me heel goed dat er een vinger aan de pols gehouden blijft met betrekking tot het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij diverse grote game-uitgevers.

En ga er maar vanuit dat dit volgend jaar nog in het nieuws is omdat er van alles aan gedaan word om zoveel mogelijk onder het tapijt te vegen en zo min mogelijk te veranderen. Zie ook Ubisoft.
Nieuwe informatie, nieuwe feiten. Maar goed dat je niet bij het OM werkt. Bijna geen enkele zaak zou meer opgelost worden, want 'gebeurd is gebeurd'.
Hier moet je het eigenlijk tot aan het einde der tijden juist over hebben. Tenzij je volledig achter zo’n randfiguur als Kotick staat natuurlijk.

Dit moet je eigenlijk letterlijk bij iedereen die het hier niet DAGELIJKS over heeft blijven inpeperen op elk gewenste of ongewenste moment.

Mensen die het bagetalliseren zijn onderdeel van het probléém en waarschijnlijk ook gewoon de oorzaak dat zoiets überhaupt gebeurd.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 16 november 2021 20:28]

Lekker blijven zeveren! Geeft dit soort uitschot zoveel mogelijk negatieve aandacht, geen goed woord over te zeggen!
Precies joh, tweede wereldoorlog was zo lang geleden. Gaan we erover blijven praten? Vergeet het gewoon. Doe net alsof het niet gebeurd is. Dat lost veel op.
Neen nieuws, aka iets wat niet geweten was over 1 van de grootste/meeste bekende bedrijven in die sector.
ondertussen organiseren medewerkers een 'walk-out' vandaag en willen ze Kotick zien vertrekken.

source: https://twitter.com/jason.../1460672531002707976?s=20
Ben benieuwd of het wat opbrengt. Ik denk dat de man pas opstapt als de aandeelhouders/raadvanbestuur/whatever hem dat sommeren. En dan nog heeft hij nog steeds poen genoeg om nooit meer terug te hoeven kijken, waarschijnlijk elke rechtzaak te schikken en een luxe leventje te leiden.

edit:
Inmiddels ingehaald door de realiteit..
The Board remains confident that Bobby Kotick appropriately addressed workplace issues brought to his attention.

The goals we have set for ourselves are both critical and ambitious. The Board remains confident in Bobby Kotick's leadership, commitment and ability to achieve these goals.
https://investor.activisi...ssues-statement-regarding

edit 2:
ah, ik snap ook wel waarom ze deze man niet direct weg kunnen sturen.. dat kost ze mogelijk 300 miljoen dollar.
https://twitter.com/steph...07658278893592579/photo/1

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 16 november 2021 23:08]

Dat ze hem niet kwijt willen vanwege de 300 miljoen snap ik wel (vanuit een zakelijk oogpunt dan heh). Ik vraag mij af hoe lang ze dit echter gaan vol houden.

Blijkbaar stort de waarde van hun aandelen aardig in.
https://twitter.com/stephentotilo/status/1460659630275805196/photo/1
die grafiek moet je even op 5 jaar zetten. niet heel spannend dus.
Kotick verzweeg verschillende incidenten en zou een vrouw met de dood hebben bedreigd.

Wtf? CEO zit medewerkers te bedreigen en is nog steeds ceo?
Dan weet ik al gelijk waar Jim Sterling z'n volgende Jimquisition over gaat.
Is dit ook niet inherent aan de extreme hiërarchische structuur binnen deze bedrijven? Door het absurde formaat van het bedrijf worden deze verschillen maar groter en dan gaan de mensen aan de top zich steeds meer als koningen voelen terwijl de doorsnee werker minder als mens gezien wordt. Zo'n bedrijf is een soort microcosme van de samenleving, alleen is het zeer autoritair omdat er zonder vakbond geen enkel democratisch component binnen het bedrijf zit. Dat leidt inherent tot machtsmisbruik.
Het zijn meestal de bedrijven met LGBT vlaggen wapperen waar dingen mis zijn.
Ik vind het raar dat Ion Hazzikostas met een van zijn recent interview uithaalde naar blanke mannen.
Het maakt mij niet uit als je een man of vrouw bent of welke ras zolang je goeie games maakt.
En mensen zoals Ion Hazzikostas discrimineren en die heeft World of Warcraft naar Filistijnen gemaakt had heel lang gelden al ontslagen moet worden samen met Bobby Kotick. Ik snap niet waarom hij nog aan het roer is

[Reactie gewijzigd door Hentailord op 18 november 2021 00:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee