Gerucht: volgende Mac mini heeft vier USB-C-poorten en bovenkant van 'plexiglas'

Apple zou binnenkort al een nieuwe versie willen presenteren van zijn Mac mini-desktop. De vorige versie kwam eind 2020 uit en heeft een Apple M1-soc. De opvolger zou draaien op een M1x-soc en bovendien een ander ontwerp hebben.

Apple zou de nieuwe Mac mini willen tonen op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC, meldt Jon Prosser. Hij heeft renders laten maken op basis van verkregen informatie. Prossers trackrecord op het gebied van Apple-producten was in het afgelopen jaar solide. Zo bleken zijn renders van de AirPods Max en AirTags achteraf correct.

De Mac mini heeft volgens de renders vier USB-C-poorten, twee USB-A-aansluitingen, HDMI en ethernet. De 3,5mm-jack uit de huidige Mac mini ontbreekt. De aansluiting voor stroomtoevoer is dezelfde magnetische aansluiting als die in de nieuwe iMacs.

De bovenkant zou niet langer van aluminium zijn, maar in plaats daarvan zou die gemaakt zijn van een materiaal dat volgens de informatie het meeste lijkt op plexiglas. Dat zou kleurstellingen mogelijk maken bij de computer. Het is onbekend of Apple de Mac mini zou willen leveren in diverse kleuren. De behuizing is daarnaast dunner. Exacte specificaties zijn nog niet bekend, maar die zouden lijken op die van de komende MacBook Pro's.

Mac Mini 2021 volgens Jon ProsserMac Mini 2021 volgens Jon ProsserMac Mini 2021 volgens Jon ProsserMac Mini 2021 volgens Jon Prosser

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-05-2021 • 16:00

212

Reacties (212)

212
208
81
5
0
116
Wijzig sortering
Dat klinkt erg krasgevoelig...
Het is geen laptop, dus maakt toch niet zo uit?

Maar ik zie het al gebeuren hoor, dat je een Mac Mini hoesje kunt kopen.

Zelf ben ik meer benieuwd wat ze met de CPU van deze jongen gaan doen. Er zijn geruchten over een M2 in combinatie met de Macbook Pro, en als die als optie voor de Mac Mini komt heb je wel echt een ontzettend lekker development bakje voor de thuiswerkplek.
Ligt eraan wat je wilt developen. Zou wel even onderzoeken:

Zomaar uit een forum (de Visual studio heeft M1 optimalisatie- comments van 6 dagen geleden):
How does Visual Studio for Mac run on M1? The performance feels the same as running on my 2019 MacBook Pro 16” with an i9 Processor.

Heel knap dat je M1 de performance heeft van een i9 van 2 jaar geleden, maar je bent er nog niets op vooruit gegaan.

Over Java (alle comments zijn van de afgelopen 4 weken):
I am successfully developing Java applications on the New Apple M1 Chip set. ... To get the full power of M1 you need to use an ARM based JDK like the one from Azul.

Kortom je moet andere JDKs gaan gebruiken dan je tot nu toe kent.

Android studio on a M1 macbook air is terribly slow.

Dude, after decades of developing for x86 architecture you expect complex programs to fly on totally new architecture. This is not going to happen over night and early adopters are here to suffer the slow paced transition. My point is don't buy new hardware for work if not supported natively by programs you use for work.


Bottomline, onderzoek je development omgevingen voordat je zomaar overstapt.
Een collega heeft een maand lopen klooien om Docker op zijn M1 MacBook werkend te krijgen. Sinds een paar weken werkt het, maar nog steeds een stuk trager dan op mijn Windows10+WSL2 setup.
(Op een i7 9700 destijds, inmiddels AMD5900 en dat vliegt al helemaal)

Nou draaide Docker sowieso al niet lekker op MacBooks. Iets teveel containers en hij loopt compleet vast. Wat ik heb begrepen is dat Docker Backend meer 'native' draait in WSL2 en op MacOS altijd volledig gevirtualiseerd wordt.

Zou dus inderdaad even goed kijken waar je mee werkt en of de M1 daar goed ondersteunt wordt.

Ben wel groot fan van de formfactor/build van de MacMini! Stuk compacter (en denk meestal ook stiller) dan een volledige ATX desktop natuurlijk. Lijkt mij ideaal als woonkamer browse machine.
[...]
Wat ik heb begrepen is dat Docker Backend meer 'native' draait in WSL2 en op MacOS altijd volledig gevirtualiseerd wordt.
[...]
WSL2 zelf is ook volledig gevirtualiseerd (anders dan WSL1), dus dat argument houdt geen stand.
Lijkt meer een efficiency issue m.b.t. de manier van virtualiseren. Blijkbaar doet WSL2 dat beter.
Mijn docker loopt in een Linux VM op Proxmox en dat werkt ook prima, heeft dus niets met virtualisatie an sich te maken.
Ik wist inderdaad niet exact te omschrijven wat het verschil was, dus even opgezocht. Docker zegt er het volgende over:

"Windows Subsystem for Linux (WSL) 2 introduces a significant architectural change as it is a full Linux kernel built by Microsoft, allowing Linux containers to run natively without emulation."

"Docker Desktop uses the dynamic memory allocation feature in WSL 2 to greatly improve the resource consumption. This means, Docker Desktop only uses the required amount of CPU and memory resources it needs, while enabling CPU and memory-intensive tasks such as building a container to run much faster."

Hoe dan ook draait het dus een stuk sneller en efficiënter op W10/WSL2 vs MacOS. Wij zitten hier 50/50 op werk qua platform en kunnen dat allen bevestigen. De WSL2 gebruikers kunnen makkelijk 3 projecten tegelijk draaien en de MacOS gebruikers slechts 1. Er zal wellicht ook wel ruimte voor optimalisatie zijn.

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 23 juli 2024 01:42]

[...]
"Windows Subsystem for Linux (WSL) 2 introduces a significant architectural change as it is a full Linux kernel built by Microsoft, allowing Linux containers to run natively without emulation."
Virtualization != Emulation
Zie de WSL2 FAQ:
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/wsl2-faq

The newest version of WSL uses Hyper-V architecture to enable its virtualization. This architecture will be available in the 'Virtual Machine Platform' optional component. This optional component will be available on all SKUs. You can expect to see more details about this experience soon as we get closer to the WSL 2 release.
Zoals ik zelf dus al citeerde.
Zoals ik zelf dus al citeerde.
Sorry maar dit: "WSL uses Hyper-V architecture to enable its virtualization" zag ik in jouw post nergens staan. Ook dit niet "This architecture will be available in the 'Virtual Machine Platform' optional component". Beiden duiden aan dat het hier om virtualisatie gaat (de essentie van mijn betoog).
In jouw post zag ik slechts "allowing Linux containers to run natively without emulation", en dat zegt natuurlijk niets over het wel/niet gebruiken van virtualisatie.

Heb ik iets over het hoofd gezien?

[Reactie gewijzigd door trapper op 23 juli 2024 01:42]

Ik heb nergens beweert dat emulatie == virtualisatie.

Ik had het ook niet (meer) over virtualisatie. Zoals ik in eerste instantie al zei wist ik niet exact de reden, dus zocht ik ze op en citeerde enkele redenen waarom Docker zegt sneller te zijn op WSL2. Zij noemen inderdaad ook niets over virtualisatie maar die andere punten.

Bottomline nogmaals: Docker werkt behoorlijk sneller op WSL2 dan MacOS.

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 23 juli 2024 01:42]

Maar die i9 is dan ook in beleving niet sneller dan een i5, gevoel is een slechte indicatie, benchmarking dat is de sleutel.

https://proandroiddev.com...te-comparison-2a2f0d197dc

Het is sneller en in sommige gevallen ook extreem veel sneller dan een vergelijkbaar geprijsde MacBook van minder dan 2 jaar oud.
Zelf ben ik meer benieuwd wat ze met de CPU van deze jongen gaan doen. Er zijn geruchten over een M2 ...
Het artikel spreekt over een M1x. Nu hoop ik dat die minimaal twee schermen ondersteund, bij voorkeur 3 of meer. Dat is met de M1 niet het geval.
Nouja probleem, zo zou ik het niet willen noemen, maar zeker krasgevoelig. Heb denk ik drie van die apparaatjes in bepaald toestand staan, maar krasvrij zijn ze absoluut niet.

Dat terwijl de 2011 en 2012 mac minis die ik heb vrijwel in nieuwstaat zijn.
Absurd, ik heb er ook 3 van gehad, geen krassen. Tenminste geen krassen die ik kon opmerken. Had alleen een losse schroef erin liggen toen ik de RAM verving.

Edit: zou mooi zijn als het Gorilla glas is.

[Reactie gewijzigd door Sqewie op 23 juli 2024 01:42]

Als je daar bang voor bent gewoon de beschermende laag plakfolie laten zitten, zal ongetwijfeld aangebracht zijn.
Niet dat die tegen krassen zal helpen. Maar het is een desktop, dus met krassen zal het wel meevallen tenzij je er spullen op legt of er veel mee in de weer bent.
Volgens mij werken de meeste mensen hem gewoon weg onder een tafel of ergens achter of tussen - met dat kleine formaat is dat ook goed te doen - dus dan is 'ie sowieso goed beschermd.
Precies!
Ik maak me meer druk om een magnetisch power-cord!
Gaat dat niet snel los, met alle nadelen vandien?
Ik heb nogal wiebelbenen en een rondstruinende kat. Geen kids, maar daar zie ik ook "scenario's". ;)
Die schijnt bij de iMacs toch best stevig vast te zitten: het is maar dan waarschijnlijk dat de hele iMac ermee van de tafel gezwiept kan worden - er is vast wel een youtuber die dat gaat uitproberen op korte termijn :).

Wel jammer dat er dan net als bij de originele Mac Mini’s weer een losse adapter bij komt te zitten ipv het standaard C8 type snoer.
Dat ding heeft toch een externe voeding?
Net als mijn NUC, die qua specs dicht bij een oudere mini zit. :)

Een magnetische AC 230V plug zie ik niet zo zitten! Een 12/15V DC weer wel. ;)
Vermoedelijk polycarbonaat ipv pmma.
Doorzichtig aluminium of gorilla glass?
Zelf zat ik meer aan het risico voor crazes te denken.

Plexiglas, PMMA, PolyMethylMetacrylaat, is een amorf kunststof dat gevoelig is voor crazes. Een amorf kunststof als PMMA is makkelijker te beïnvloeden door omgevingsinvloeden dan kristallijne kunststoffen als Polyetheen, PET, PTFE en PEEK. Nu zullen crazes eerder ontstaan in de wand van een PMMA beker die veel in contact komt met allerlei vloeistoffen en temperaturen. Als het goed is zal dat met dit topvlak niet gebeuren, wat slecht is voor PMMA is ook slecht voor de Mac Mini.

Een andere risicofactor voor crazes, of Environmental stress cracking, is warmte. En warmte zal de Mac Mini wel produceren. Mijn inschatting is dat zolang dat vlak maar gewoon droog aan de lucht blijft er niet zoveel fout kan gaan. Dus wat uitkijken met het morsen van cola of alcohol en het te vaak vochtig schoonmaken van de Mac Mini is ook minder verstandig.

Een andere onbekende trouwens is of bij de productie spanning in de vlakke PMMA plaat is geïntroduceerd. Ook interne materiaalspanningen zijn een risicofactor voor die crazes. Die spanning kan trouwens ook ontstaan door een verschil in uitzetting als gevolg van de warmte van de Mac Mini in bedrijf. Door dat verschil in uitzetting ontstaan die spanningen dan tussen dat PMMA topvlak en de rest van de behuizing.

Positief aan PMMA is een goede UV bestendigheid. De Mac Mini kan dus soms wel even kort in de zon staan. En waarom heeft Apple geen Polycarbonaat gekozen in plaats van Plexiglas? PC is harder en helderder dan Plexiglas. Ik vermoed dat dat met bisfenol A te maken heeft, een monomeer die nodig is voor de productie van PC. Of het een feitelijk probleem is een tweede, voor medische hulpmiddelen blijkbaar onvoldoende om het materiaal niet te gebruiken. Apple zal in zijn materiaalafweging wel tegen dat bisfenol A hebben aangehikt, al was het maar om de controverse rond het bestanddeel.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 01:42]

Ik denk dat het wat prematuur is om het te hebben over de exacte materiaaleigenschappen van het gebruikte type (doorzichtige) kunststof.
Het is overigens best even geleden dat Apple een dergelijk materiaal heeft gebruikt in een van haar Macs: volgens mij was dit voor het laatst in de witte unibody MacBook uit 2010 en daarvoor natuurlijk in de eerste generaties Mac Mini en de G4 cube.
De iMac G5 en de directe opvolger daarvan (Intel Core 2 Duo) hebben ook een behuizing van (deels transparant) polycarbonaat.
De oude mac mini 2014 model die ik had was vrij krasgevoelig. De 2020 versie die ik nu heb lijkt van hetzelfde materiaal te zijn dus ik ben nu extreem voorzichtig met vervoeren.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 23 juli 2024 01:42]

Zo gaat de I/O er iig niet uit zien....
Anoniem: 411179 @Craftynl25 mei 2021 16:16
Méér usb-poorten dan zelfs de duurste nieuwe iMac, je kan er inderdaad geld op inzetten dat die render 'm niet wordt qua I/O.

Geen 3.5mm-jack voor een desktop zonder ingebouwde speakers zou ook onnodig jammer zijn.
Maar wel in lijn met de verwachtingen van het uitfaseren van de 3.5mm-jack, zodat er meer thunderbolt/usb-c adapters verkocht kunnen worden. :+

[Reactie gewijzigd door ocwil op 23 juli 2024 01:42]

Wees blij dat ze de ommezwaai gemaakt hebben naar usb C. Anders waren we nog steeds aan het kutten met dongles, inmiddels is alles er native met USB C
Ik zoek anders nog steeds een USB-C unifying receiver voor mijn redelijk nieuwe Logitech G703 gamingmuis van 120 euro... Behoorlijk irritant.
fair point, die mis ik ook nog :Y)
Kun je zelf omvormen. Het is enkel maar mechanisch.
Obviously. Maar ik heb nu nog een XPS 15 met USB-A poort, daar zit die receiver permanent in verstopt.
Zodra ik upgrade naar de nieuwe XPS met alleen USB-C, moet ik elke keer als ik de laptop in mijn tas doe de receiver uithalen, omdat hij teveel uitsteekt en breekbaar is.
Super irritant...
Voor mij op dit moment de reden om (nog) niet te upgraden. Dat ik zelfs mijn nieuwe muis (120 euro) moet vervangen door een andere fabrikant, omdat Logitech nog steeds geen USB-C heeft, slaat toch nergens op. 8)7

[Reactie gewijzigd door mohf op 23 juli 2024 01:42]

Adapters? Ik dacht dat Apple vol inzette op draadloze AirPods en Beats?
Heb zo’n adapter liggen in de auto. Na iets meer dan een jaar al kapot en apple vind dat dat voldoende is voor kabeltje van 10(!) euro.
Ja het is een kabeltje van niks.
Zo dun en gedoemd om kapot te gaan. Waardeloos product.
De huidige heeft speakers hoor en de goedkoopse mac mini heeft 2 USB c & 2 USB A dus al meer dan de goedkoopste imac .
Het zou wel de verklaring voor de extra USB poort kunnen zijn. Heb je wel weer een adapter nodig om je oude speakers te kunnen gebruiken.Het zijn dus USC-C poorten, maar je weet niet welke er USB 2.0 of 3.x zijn.
Méér usb-poorten dan zelfs de duurste nieuwe iMac
De duurste (27" of 30") iMac moet nog komen :)
Geen 3.5mm-jack voor een desktop zonder ingebouwde speakers zou ook onnodig jammer zijn.
De nieuwste iMac heeft nog steeds een 3.5mm jack en dat zal ook het geval zijn voor deze Mac-mini

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 01:42]

Dat lijkt mij eigenlijk ook wel: bij de iMac hebben ze zelfs extra hun best moeten doen om die een plekje te geven aangezien een 3,5mm aansluiting niet in lengterichting in de behuizing past. Dit zal voor de Mac Mini geen issue zijn lijkt me en zeker de doelgroep voor de Mac Mini gebruikt die aansluiting best veel denk ik.
Een mac mini moet ook muis, tb en scherm aansluiten, die zitten bij een iMac in het scherm
Zeker een shame want de Mac werd veel voor muziek gebruikt en wireless is zoiets onbruikbaar voor muziekproductie.
Je moet dan weer gaan lopen klooien met een dongle voor audio, kansloos.
Op een device zoals een Macmini is er absoluut geen reden voor geen audio jack want de ruimte is er gewoon.
Jammer dat ze volgens het plaatje wéér gebruik maken van de proprietary power cable. Dat betekent vermoedelijk ook dat er een externe adapter gebruikt wordt.
Dat zou verklaren waarom die koelings opening onderop zo bescheiden is. Als je de voeding loost, is de behuizing kleiner en de thermals binnen de perken.
De Mac Mini had toch altijd al een externe power-adapter?
Niet meer sinds de unibody mac mini.
De eerste generatie wel. De tweede vorm (de huidige in productie) heeft hem intern.
Van mij mogen ze wel een Mac midi maken. Hetzelfde als de mini maar dan in een kastje 3 keer zo groot en voor 2/3 van de prijs.
Waarom zou dezelfde hardware in een grotere kast goedkoper zijn :?
Omdat je dan waarschijnlijk meer gebruik kan maken van standaard onderdelen en minder moeilijk ontwerp.
Ik weet niet of je de Mac Mini al eens van binnen hebt gezien maar er zit amper iets in!
3/4e van de inhoud is lucht. Dat moederbord is minuscuul!
Klinkt mij niet als standaard onderdelen in de oren, dat onderschrijft het punt van Retrospect. Maakt op zich niet uit. Als het je waard is om iets extra klein te krijgen dan is dat een keuze.

Wat Retrospect stelt is eigenlijk een veilige stelling. Pak je meer ruimte voor je oplossing, dan hoef je minder kunst en vliegwerk uit te halen om oplossingen in een behuizing te krijgen. Moederborden met dikkere koperbanen, standaard koeloplossingen of een variant op standaard koeloplossingen.

Naast kosten zijn er ook nog wel wat functionele criteria die voor een grotere behuizing spreken, zoals betere connectiviteit door meer aansluitingen en betere uitbreidbaarheid door modulaire opzet. Ook zal de koeloplossing makkelijker beter koelen en dat makkelijker minder luidruchtig doen. Zou geen actieve koeling worden toegepast dan kan bij grote activiteit de processor uiteindelijk gaan throttlen. Van deze Mac Mini moet in een review nog worden vastgesteld hoe Apple de koel vs. throttle uitdaging tackelt.

Nog steeds: klein is een keuze, Apple zal met onderzoek hebben vastgesteld dat haar klantenkring een zwak heeft voor klein, anders doet het merk deze moeite niet. Op zich is die voorkeur prima, wel hoop ik dat de klantenkring een goed beeld heeft van de keerzijden die de keuze voor klein oplevert.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 01:42]

Zoals ik al zei; 3/4 van de inhoud is lucht. Het moederbord is minuscuul.
Het moederbord had dus makkelijk 2 x zo groot gekund maar blijkbaar was dit niet nodig.
Ik heb niet de indruk dat Apple nou zo'n moeite heeft genomen om het moederbord passend te maken.
Klein is in dit geval dus relatief : de kast is al veel te ruim.

>> Van deze Mac Mini moet in een review nog worden vastgesteld hoe Apple de koel vs. throttle uitdaging tackelt.
Daar is al veel over geschreven en door diverse YouTube reviewers over gesproken.
De Mac Mini wordt onder zware belasting amper warm. Je hoort de ventilator nooit.
Dat is ook mijn ervaring.
Op de schaal waarop Apple werkt maakt dat geen zak uit.
Ik zie je onderbouwde berekeningen graag tegemoet.
Ik zie jouw onderbouwde berekeningen graag tegemoet. Welke standaard onderdelen doel je op? Losse PCI-express kaarten?
Koeling kan makkelijker en dus goedkoper als je meer ruimte heb. En bovendien stiller.

En dat is onafhankelijk van of je nu standaard onderdelen van de plank koopt of iets voor je laat ontwerpen.
De Mac Mini M1 heeft passieve koeling. Er is dus geen ventilator die lawaai kán maken...

Waar jij op doelt is dat je stockproducten kan integreren in een grotere behuizing, maar zoals @Herax10NL al aangaf, maakt dat op de schaal waarop Apple onderdelen maakt, niets uit. Het zal niet goedkoper worden, integendeel.
Dat is niet waar, de Mac Mini M1 heeft actieve koeling, en zeker weten een fan! Bron: Ik heb er zelf één :).

Alleen de Macbook Air M1 heeft geen fan.
Dat is met de nieuwe Apple SoC helemaal niet relevant, die kan in de MBA zelfs af met passieve koeling. Juist door alles compact te houden besparen ze op onderdelen (kosten van printplaat, behuizing etc). Daarnaast wil Apple helemaal niet opereren in de budget markt waar de marges heel vaak flinterdun zijn.
Doe jij hetzelfde om zo'n midi te rechtvaardigen dan? ;)
Waar is jouw onderbouwde berekening dat het 3x groter maken goedkoper zou zijn?

De transport en opslag kosten van 3x grotere dozen is duurder. Welke "standaard" onderdelen zou Apple willen gebruiken voor hun mac mini? De soc is custom, dus er zijn geen non-apple moederborden voor deze soc. Kleiner moederbord betekend ook een goedkopere pcb en goedkopere handling kosten, waarschijnlijk ook een hoger productie volume.

Ik zie voor Apple qua kosten enkel voordeel om het kleiner te maken.
Hou er ook even rekening mee dat Apple dan 2/3e lucht aan het vervoeren is. Dat is ook alles behalve gratis.

Nog even los van dat Apple waarschijnlijk helemaal niet wil uitstralen dat het goedkoper kan als het groter wordt. Merkwaarde staat bij Apple duidelijk boven marktaandeel.
Wat voor standaard onderdelen heb je in gedachte? Apple is nu overgegaan op Apple Silicon, dus echt vergelijken met een Intel Mac werkt dus niet meer 1 op 1. Logic Board van alle Mac apparaten met Apple Silicon zijn gewoon meer compact.
[...]
Logic Board van alle Mac apparaten met Apple Silicon zijn gewoon meer compact.
Precies dat. De Mac Mini is qua hardware niet zo heel veel anders dan een tablet/laptop.
Zelf zou ik ook graag een wat grotere Mac Mini zien, waarbij er wat meer upgrade mogelijkheden worden geboden (denk extra geheugen, storage, of wellicht zelfs een pci-e slot).
Echter met de trend van RAM/SSD op dezelfde package als de CPU, en steeds meer geintegreerde en compactere logic boards zoals nu met de M1, zie ik zoiets niet snel gebeuren, en al helemaal niet tegen een goedkopere prijs.
De Mac Pro is een prachtige machine, maar overkill voor mijn gebruik, en daarmee dus te duur.
Ik denk dat een groot deel van de winstmarge van Apple meer in de naam en de software zit dan in de hardware.

Ze gaan zichzelf echt niet zo maar minder elitair laten voelen door de prijzen omlaag te gooien.

Tevens zoals andere al zeggen, welke standaardonderdelen? En zelf voor dat ze hun eigen processor gebruikte was praktisch alles al redelijk standaard, ja het moederbord een beetje anders maar dat drukt de prijs echt niet in de aantallen die zij bestellen. Vergeet niet dat het ook heel normaal is om bij bijvoorbeeld laptops custom moederborden te hebben die keurig passen om alle andere onderdelen.
M1 mini was vlgs mij ook gemaakt (met bestaande HW) ook om de te kijken hoe M1 chips gekoeld kunnen worden (koel capaciteit van Intel mini's is "bekend").

Deze nieuwe mini heeft waarschijnlijk ook de upgradede CPU.

Het viel op dat de "oude" M1 mini, eigenlijk heel veel onbenutte ruimte had.

Verwacht wordt dat met de WWDC 2021 ook nieuwe HW wordt aangekondigd.
De Macs worden alleen maar steeds kleiner en duurder.
Dit vind ik een behoorlijke ongefundeerde opmerking.
Lijkt net of sommige mensen kortsluiting krijgen wanneer ze Apple lezen.

Met de introductie van die Macs met de M1 cpu (die de Intels uit het water blazen) vind ik de prijzen behoorlijk te pruimen.

Dat je het hele Apple eco-systeem niets vindt is tot daar aan toe maar om meteen een Pavlov reactie te doen...
Alleen doe je zelf een beetje vergelijkbaar in je reactie. "De intels uit het water blazen"? Met wat, single core synthetische benchmarks?

De M1 SoC is niet slecht, verre van zelfs en we zijn al jaren niet echt meer CPU limited dus de gebruikservaring zit ook wel snor, zeker met de scheduler optimalisaties die Apple gedaan heeft.

Maar uit het water blazen, dat is nogal een serieuze overdrijving op het moment dat je naar multicore performance gaat kijken.

Maar realistisch gezien ben ik meer benieuwd naar een Mac Pro met M-serie CPU. Op het moment dat die er is, kunnen we pas echt appels met appels vergelijken. En je mag er gevoegelijk van uit gaan dat zolang die er niet is, Apple niet denkt dat ze iets kunnen maken wat Intel/AMD "uit het water blaast". Als Apple nu het gevoel zou hebben een M-soc te kunnen maken voor de Mac Pro die het gevecht een op een kan aangaan met Ryzen9 en Threadripper of Xeon, dan zou deze nu in de markt staan en stonden AMD en Intel met knikkende knieen toe te kijken.
https://www.tomsguide.com/news/macbook-air-m1-vs-dell-xps-13
Here’s where Apple has definitely taken the lead. The M1 chip in the new MacBook Air offers some of the best performance we’ve seen from a Mac, and beats the 11th Gen Core i7 CPU found in our Dell XPS 13 on almost every benchmark we put it through.

The new MacBook Air scored a 5,962 on the Geekbench 5.1 general performance test, topping the XPS 13’s 5,319 by a solid margin. Apple’s laptop ran circles around the XPS 13 on our video editing test, converting a 4K video to 1080p in 9 minutes and 15 seconds — that’s about twice as fast as the XPS 13’s 18:22.
De XPS 13 is vergelijkbaar qua specs en prijs met de Macbook Air, vandaar specifiek die vergelijking.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 01:42]

En nu met de AMD Ryzen 4800u vergelijken, dan zijn de verschillen een heel stuk kleiner. Laat staan de 5800u straks.
Ga je gang 😊 als die qua specs/prijs vergelijkbaar is…
De M1 is ook de instap CPU en er komt echt nog wel zwaarder werk aan. Voor het geld is het een hele fijne CPU. Ik heb een MBP 13" M1 en die is heerlijk stil, heeft een goede accuduur en een grote build in IntelliJ gaat een stuk sneller dan op mijn Dell Precision laptop (XPS15 broertje) met dikke CPU. Daarbij ook nog eens in volledige stilte. Grootste nadeel is de beperkte I/O van de huidige M1, maar dat zal met een zwaardere variant vast opgelost worden. Ik heb heel veel kritiek op Apple (repareerbaarheid, service, MacOS, ...), maar die M1 is echt een pareltje. Ik durf wel te wedden dat de komende MBP met een dikkere variant een feest is om mee te werken.
Kleiner misschien wel, maar de M1 verslaat de Ryzen 5800U met een paar percentage punten in vergelijkbare machines (15W). Je moet de Ryzen al op 25W kunnen draaien (de grotere laptops, niet ultraportables) om een klein voordeel te krijgen.
En je mag er gevoegelijk van uit gaan dat zolang die er niet is, Apple niet denkt dat ze iets kunnen maken wat Intel/AMD "uit het water blaast".
Ik denk meer dat Apple er voor gekozen heeft om de meest verkochte hardware eerst uit te rusten met Apple Silicon. Vandaar dat Apple is begonnen met de Macbook Air en Pro 13 inch en de Mac Mini en recentelijk de iMac. Je kunt op basis van het feit 'het is er nog niet' er niet van uit gaan dat 'het Intel/AMD niet uit het water blaast'.
Als je de chip hebt, dan is de beste manier om te vertellen dat jouw ARM technologie beter is, door het te tonen. Dat is marketingtechnisch nog veel interessanter dan heel veel Mac Pro's verkopen
Ik denk niet dat het gaat om meest verkocht, maar om lower end. Je gaat toch geen M1-chip in een (i)Mac Pro zetten… Maar goed, lower end meest verkocht gaat vast hand in hand, behalve de Mac mini dan.
Alleen doe je zelf een beetje vergelijkbaar in je reactie. "De intels uit het water blazen"? Met wat, single core synthetische benchmarks?
Mwah, ze hebben een ultrathin laptop gemaakt die pro snelheden haalt op multi-core in het dagelijks gebruik, gepaard met een een batterij tijd die bij de concurrenten ongekend is, geen enkele intel of AMD laptop haalt die tijden, laat staan een ultrathin.... En dat alles doen ze passief gekoeld!
Dat je het hele Apple eco-systeem niets vindt is tot daar aan toe maar om meteen een Pavlov reactie te doen...
Ik typ dit vanaf een Macbook Air, weet niet waar dit ineens vandaan kwam.

Ik was onder de veronderstelling dat de iMac M1's een stuk duurder waren dan de vorige. Dat klopt dus niet.
Als je kijkt wat voor performance de huidige MacBook Air heeft, dan kan ik hem eigenlijk niet heel erg duur vinden. Hetzelfde geldt voor de iMac. Voor €1449 heb je een erg mooi scherm, goede performance en het ziet er ook nog eens netjes uit. Het is dat ik geen fan ben van MacOS, maar anders was ik voor een iMac gegaan.
Is waar, scherm in de iMac kost ook wel wat.
Maar ik heb graag 2 schermen om op te werken en dan moet je een totaal ander scherm naast die iMac plaatsen. Trekt ook op niets.
Mwah, is niet altijd zo. Op het gebied van sommige specs, op andere gebieden weer niet. Kwa schermkwaliteit zijn macs nog wel eens goedkoper dan ongeveer gelijke concurrenten.

Bijv. Ik kocht mijn mac omdat het de goedkoopste 13 inch laptop was als je iets significant scherpers wou dan 1080/1200p.

Draait je pc gebruik om Maximale Hz en ipc, dan ben je niet de doelgroep van Apple, en dat is ook prima.
Jij hebt liever dat ze groter en goedkoper worden, net als @Retrospect ? Wat is je punt?
Apple's designers lijken een obsessie te hebben om alles dunner te maken. Daar zitten af en toe flinke nadelen aan zoals het weghalen van de 3.5mm poort en het toetsenborddrama dat ze een paar jaar geleden hadden.
Natuurlijk hoeft het geen baksteen te worden, maar features eraf halen voor een paar millimeter minder vind ik het niet waard.
Het weghalen van de 3.5 poort is geen drama of een nadeel. 95% van de huidige bezitters van een moderne smartphone, gebruikt draadloze oortjes.

Ook het toetsenbord is geen issue. De eerste versie was snel stuk, maar die hebben ze behoorlijk snel vervangen door de versie waar ik nu op typ en die gaat best goed. Mijn 'oude' MacBook Pro met het 'slechte' toetsenbord heeft één keer problemen gehad, waarbij Apple zonder morren de hele onderkant vervangen heeft. Kan menig fabrikant nog iets van leren!
Het weghalen van de 3.5 poort is geen drama of een nadeel. 95% van de huidige bezitters van een moderne smartphone, gebruikt draadloze oortjes.
Is het heel vreemd om bij een desktop pc desktop speakers te gebruiken?
Ik heb een draadloze koptelefoon maar zie het toch echt wel als een nadeel als de 3.5mm poort niet aanwezig is op mijn devices. Thuis over de speakers luisteren is een stuk comfortabeler dan met van die oortjes. En dan zijn ook niet je batterijen op zodra je wisselt van thuis naar onderweg. Een degelijk setje speakers gaat gerust 30 jaar mee, dus die poort nog even aanhouden om die reden zou chic zijn.

Op een telefoon vond ik het argument van 3,5mm weglaten ivm beperkte ruimte al vrij matig, maar op een desktop computer met een stuk of 10 poorten er op en een berg kabels aan de achterkant zie ik het nut van dat weglaten zeker niet in. Er zullen vast mensen zoals jij zijn die er niet direct een nadeel in zien, maar groot een voordeel zit er ook niet in.

[Reactie gewijzigd door whiteguy op 23 juli 2024 01:42]

3,5mm weglaten op een desktop vind ik ook wel raar. Moet je weer een externe geluidskaart of audio interface kopen om speakers aan te sluiten.
Op USB-C vind je die ook nog niet veel, dus weer een verloopstuk of hub erbij.
Bij een desktop heb ik toch liefst zoveel mogelijk intern.
Voor zover ik weet is er op nog geen enkele apple-desktop de 3,5 poort weggelaten. Dus het drama kan enkel gaan over de iPhone.
Wat is er mis met groter in dit geval? Kijk, bij een telefoon snap ik tot op zekere hoogte nog wel dat je geen baksteen wilt vasthouden, maar bij een computerkast of all-in-one-pc maakt dat helemaal niet uit. Veruit de meeste mensen zetten een all-in-one met rug naar de muur toe, dus als 'ie aan de achterkant iets dikker is, zie je dat toch niet. En met een kast zetten mensen hem óf prominent neer óf werken ze hem weg (zeker in het geval van een Mac Mini), dus iets groter maakt dan ook niet zoveel uit.
Nee maakt niet uit inderdaad maar als je ziet hoe weinig ruimte een M1 moederbordje inneemt in een iPad pro of iMac, dan is het simpelweg niet nodig om een grotere kast eromheen te bouwen.
Waarom zouden ze? Juist handig, zo'n portable formaat.. voor de koeling hoeft het ook niet, die M1 kan prima zonder.
Voor een groter marktaandeel.
Ooh .. 'voor 2/3e van de prijs' had ik even gemist ;) ja dat zou leuk zijn, maar erg onwaarschijnlijk..
Dat laatste weet ik niet. We hebben wel vaker, zowel in het verleden als heden, geroepen dat iets “onwaarschijnlijk” was bij Apple en dan deden ze het ineens toch.
Zou wel eens tijd worden als Macs anno 2021 eindelijk eens midi zou kunnen afspelen. :+

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 01:42]

Ik zie niet wat je bedoelt. Midi afspelen op een Mac? Kan met Quicktime lees ik, anders met allerlei 3d party software. Is dit een soort langlopend verwijt aan Macs? Ik zie niet gebeuren dat iemand zegt: Ik was heel blij met mijn Mac, tot ik erachter kwam dat native Midi playback niet werkt. Nu heb ik spijt van mijn aankoop :(
Van mij mogen ze wel een Mac midi maken.
Het was een flauw grapje :P
Je bedoelt de Mac Pro Mini, niet te verwarren met deze Mac Mini Pro.
Maar. Waarom moet ie groter? Dat maakt het alleen maar duurder om te maken, dus goedkoper gaat het nooit worden.
Je kunt ook kastjes krijgen van Ali express die zet je er onder en met de magie van thunderbolt krijg je poorten SD card en een sata aan sluiting. Ik zou liever iets zien als de HP slice waar je modules gewoon er onder aan vast kan clicken van HD tot speakers of een draadloze telefoon opladen top. En een graphics unit er voor. 🤔 Maar ja dit is Apple die doet niet aan leuke functionele dingen. dingen. Zo als Microsoft surface studio. Of net als dell een ergonomische monitor voet met een pc module er in verwerkt die je kunt vervangen voor een nieuw model. . . IInnovatie in design moet je bij andere merken zijn
Kastjes van Ali express voor je super dure mac ? Sorry hoor.
Je Mac is al duur genoeg. Er zijn gewoon 6 merken die allemaal de zelfde 7 in 1 verkopen. Op alie express is hij gewoon goedkoper.
Die innovatie is zo geweldig dat iedereen die merken koopt :?
Als ze dan de iMac voeding gebruiken doe daar dan ook de ethernet aansluiting op
Wordt mogelijk lastig in combinatie met de 10GB-ethernet?

Kan me wel voorstellen dat je *ook* een ethernet-poort (Gigabit) op de stroom-adapter hebt.
Waarom lastig? Als het over een stukje koperdraad wil lukt het ook wel over een stukje afgeschermd koper van de adapter tot de systeemkast.
Wat ik niet snap waarom apple engineering effort besteed aan die lompe nieuwe magsafe-achtige power stekker (met datakabel voor ethernet) waarom niet gewoon USB-C met pd en data voor ethernet #vendorlock
Dat vragen reviewers zich ook af. Magsafe op je Macbook is te begrijpen als iemand er tegenaan loopt, maar op een Mac Mini of iMac? Je werkt de kabels toch weg en de mac staat toch op een vaste plek op het bureau.

Overigens kun je voor een paar euro een USB-C kabel kopen met een 'magsafe' eindstukje (en 5 Amp/100w PD) Heb er één in gebruik gehad voor zeker 2 jaar op mijn Macbook Pro. Koste maar paar euro op Ali.

[Reactie gewijzigd door xavalon op 23 juli 2024 01:42]

Dan kan je een huis tuin en keuken USB-C PD lader van 100Watt gebruiken. Dat willen ze kennelijk niet. Je kan beter een vendor lockin bouwen. Dan verkoop je altijd extra.
Nou wat een vendor lock-in met een power kabel welke je bij de desktop meegeleverd krijgt en welke waarschijnlijk van zijn levensdagen niet stuk gaat. (Je neemt het niet overal mee naartoe)

Dat gaat de kassa niet erg vullen.
Als men power via USB-C zou doen, dan krijg je de klachten weer dat het best wel zonde is van de bruikbare USB poort.

Het is gewoon een design dingetje wat ze net wat onderscheid van anderen, like it of niet.
Waarom nou weer een speciale stroom adapter? Kunnen ze niet USB-C gebruiken hiervoor?

Kan mogelijk verwarrend zijn voor gebruikers geef ik toe.
Ik kan me voorstellen dat dat qua ontwerp lastiger is omdat ie dan via 5 poorten stroom moet kunnen krijgen, terwijl het eigenlijk geen voordeel heeft want in tegenstelling tot een laptop kan deze niet zonder stroom.
Ze kunnen hem ook de andere kant (naast de HDMI) zetten en alleen power laten ondersteunen.
En dan zitten er alsnog 4 andere identieke poorten op die het niet ondersteunen? Dat is niet echt gebruiksvriendelijk. Bovendien is USB-C volgens mij maar max tot 100w. Ik wil niet zeggen dat de Mac mini meer nodig heeft, maar wie weet. Sowieso geen accu aanwezig, dus piekvermogen kun je niet met een accu opvangen.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 01:42]

Niks wie weet. De huidige trekt al niet meer dan 30W. 100 gaat het nooit worden. Dat is juist het punt van de M1 chips. Kleine 300% performance/watt increase.
En hoeveel wat mag je dan weer per USB-C weg trekken? Kan het daar wat mee te maken hebben? Nogmaals, een Mac mini en iMac hebben geen accu om eventuele pieken op te vangen.

edit: even opgezocht. Een USB-C aansluiting zonder PD moet 5V 3A kunnen leveren. Wanneer je dus 4 USB-C poorten hebt moet je dus al 4 x 15W kunnen leveren. Die 30W die je aanhaalt is dus sowieso te laag. Laten we even zeggen dat het systeem op full load dus 30W nodig heeft zonder iets aangesloten, dan moet je daar ook nog 60W aan USB-C output bij optellen. Dan zit je dus al op 90W. En dan zie ik nog 2 USB-A poorten (2 x 2,5W), 1 HDMI poort (1,5W) en een Ethernet poort (en ja een 10gbit ethernet poort kan al snel 5W verbruik opleveren).

En dan zit je dus al 1,5W boven de maximale specificatie van een USB-C PD adapter.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 01:42]

En hoeveel wat mag je dan weer per USB-C weg trekken? Kan het daar wat mee te maken hebben?
De huidige Mac mini's ondersteunen geen USB-PD out of in. Dus die zitten inderdaad op de minimum qua specs.

Overigens zijn dit USB4 poorten en die hoeven helemaal geen 15W per poort te leveren het minimum is 7,5W:
A USB4 source must at least provide 7.5 W (5 V, 1.5 A) per port (USB Type-C Spec 2.0 Section 5.3)
Dat is dus al de helft van wat jij noemt. Ook kunnen de ethernetpoort (en andere peripherals ook) direct vanuit de voeding sap krijgen als ze het geheel verplaatsen naar de voeding zoals ze dat bij de imac hebben gedaan. Dan gebruik je die USB poort ook nog nuttig voor andere zaken die niet per se direct ingeprikt hoeven te worden op het apparaat (zoals HDMI, ethernet en een zwikkie USB 2 devices.

Uiteindelijk kun je met USB PD 100W echt wel met gemak af.

Vergeet niet dat we het nu hebben over een apparaat wat in een andere config (met 150W voeding) beschikte over een CPU met een TDP van 65W. Dat is dus alleen de chip zelf en dan hebben we het nog niet over koeling, peripherals en inefficiëntie van de voeding enzo. Het hele Systeem met de M1 gebruikt niet meer dan 30W nu. Dus inclusief koeling SSD en weet ik nog wat allemaal niet.

De powerconsumptie is dus niet per se omlaag met 54%, maar nog veel meer. 100W PD is echt zat hoor.

edit: Even ter vergelijking. De nieuwe iMac komt met een 143 W adapter en schijnt 44W head room te hebben en dat is inclusief een verbruik van 40W voor het scherm: https://www.lifewire.com/...pter-has-a-secret-5180108

En daar noemen ze jouw "pass-through" ook:
"The only other factor is pass-through charging if you plug in a device or phone." Pass-through charging is limited to 15 watts on existing M1 Macs. In total, you can estimate these factors at no more than 20 watts.
Voor de Chip zelf:
There’s even more performance headroom than appears at first glance. "The 8-core M1 CPU took around 13 watts peak in our testing," said Yuryev. "The 8-core GPU took 5.6 watts peak." You’ll notice these figures are far less than the Mac mini M1’s maximum power consumption.

Its maximum power consumption includes far more than the CPU and GPU. The Mac mini’s speakers, wireless connectivity, RAM, and storage all draw power. Even the M1 chip has several co-processors, such as the Neural Engine.
That’s why Yuryev’s estimated figures for CPU and GPU power draw, which add up to less than 19 watts, are far lower than the Mac mini M1’s maximum power consumption.

This tells us future M1 chips with increased core counts need less power than napkin math suggests. A theoretical M1X chip with double the current model’s CPU and GPU core count won’t double the power consumption of Macs that use it.
Dat is echt heel weinig.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 01:42]

Mac Mini heeft geen batterij, en het piekvermogen van de 2017 Mac Mini kon al boven de USB-C PD spec uitkomen.
Dat was toen nog wel met Intel processor. Met de nieuwe SoCs zal dat vermoedelijk niet meer zijn, net zoals dat met een M1 niet het geval is.
Mijn M1 mac mini trekt iets van max 15 watt op full load...dat kan usb-c wel aan.
Mijn HP laptop van het werk herkent de verkeerde kabels met gemak en geeft mij gewoon een melding dat de kabel niet geschikt is om de laptop mee op te laden en weigert dan ook om op te laten.
Maar die laptop is dan dus al aan vanwege de accu. Daarom is er een kans om jou te vertellen dat de oplader niet voldoende is. Een Mac mini kan echter helemaal niet opstarten, dus jou ook niet vertellen dat je de verkeerde adapter hebt. En raad eens wat klanten dan gaan doen met hun Mac mini?
Hoezo kunnen ze niet opstarten ? Met 1 core aan gaan en een kapotte lader icoon tonen gaat prima.
Of je maakt gewoon een foolproof methode. Begrijp mij niet verkeerd, ik zou het zeker interessant vinden als je met USB-PD kon laden. Stel je voor, je plempt 1 usb-C kabel van je dock en je bent connected met scherm, input apparatuur, usb-A hub, audio, netwerk, en je hebt power. Dat kan nu zo goed als alleen met laptops (mogelijk zijn er compute sticks die alles via 1 USB-C poort doen, maar ik heb ze nog niet gezien). Maar toch snap ik de keus van Apple en lijkt die mij aardig verstandig (en normaal vind ik ze erg kut met hoe ze zoveel mogelijk je in een hoek proberen te drukken waar je hun accessoires nodig hebt).
Stel je voor, je plempt 1 usb-C kabel van je dock en je bent connected met scherm, input apparatuur, usb-A hub, audio, netwerk, en je hebt power.
Dat je is inderdaad heel handig, vooral met een portable device. Nu is een Mac mini heel handzaam, maar wordt deze toch minder vaak verplaatst dan een laptop.
Het is een niche use-case, maar hij bestaat wel. Nu eerder door nucs gedaan. Ze zijn toch lichter en meer portable dan laptops en het is niet persé meer werk dan je laptop inpluggen op een flexplek.
Lever je toch adapter mee die het wel trekt?

De huidige mac mini vraagt maar 30W max. Prima te doen met USB PD.

Laadblok van de Macbook Air is dan voldoende (45W) met headroom en dat ding is superklein. Hebben ze ook de mogelijkheid alle aansluitingen daar in te duwen.

Sterker nog. In principe kunnen ze dat hele ding gewoon een stekker aan maken als ze willen. Krijg je iets andere vormfactor, maar veel groter dan een AppleTV hoeft in principe niet.
Heb het hierboven al ook verteld: een USB-C poort moet 15W kunnen leveren. Met 4 poorten ga je dus wel de grens opzoeken. Dan heb je al een flinke oplader nodig en er is, vanwege geen accu, geen marge om pieken op te vangen. Kortom niet ideaal en kan tot veel onduidelijkheid leiden bij klanten (waarom doet mijn Mac mini oplader het niet, die past toch ook? Waarom valt mij Mac mini steeds ineens uit?)
Heb het hierboven al ook verteld: een USB-C poort moet 15W kunnen leveren.
Maar ook daar heb ik al aangegeven dat dat niet klopt. Het is namelijk maar 7,5W (dat scheelt 30W waardoor je genoeg head-room over houd).
Waarom valt mij Mac mini steeds ineens uit?
Die mac mini zou niet eens moeten opstarten, maar dan gewoon met een aantal piepjes of lampjes aan moeten geven dat de voeding niet adequaat is.
Maar ook daar heb ik al aangegeven dat dat niet klopt. Het is namelijk maar 7,5W (dat scheelt 30W waardoor je genoeg head-room over houd).
Dat is minimum, 15w is maximum zonder PD. De meeste specificeren op Max, omdat je dan ook zaken op kunt laden. Anders gaan mensen weer klagen dat hun iPhone zo traag oplaad via de Mac mini.

Jij gaat uit van de ondergrens, terwijl je een voeding berekent op de bovengrens + marge. 1 keer te kort en het systeem valt gewoon uit, met klagende klanten tot gevolg. Dat wil je niet.

Apple kiest echt niet zomaar voor een ander type aansluiting. Doen ze op de nieuwe iMac ook bewust. Als het via usb-c had gekund hadden ze dat wel gedaan, maar daar zitten voor een systeem zonder accu gewoon te veel risico’s aan. Wanneer iemand er een andere usb-c lader aan hangt en de Mac mini boot niet dan denken ze dat de Mac mini stuk is. Een laptop kan dan nog booten op de accu en melden dat er een andere oplader aan moet. Nogal een verschil. Een usb-c lader aan een pc zonder accu is gewoon niet zo gebruiksvriendelijk.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 01:42]

Oke prima. Die 15W is voor PD dus dan rekenen we daarmee.

Neemt niet weg dat system power comsumption vele malen lage is geworden en ik nog steeds denk dat het wel gewoon gaat kunnen.

https://support.apple.com/en-us/HT201897 dit is een belangrijke om dat mee te staven. Het max verbruik van system is namelijk van 122W verminderd naar 39w. En dat terwijl de voeding hetzelfde is gebleven (150W). Daar zit dus veel meer verschil in dan die headroom van 50w die hij had t.o.v USB PD 100W.

Daarbij had deze machine 4 thunderbolt 3 poorten:
The minimum requirement of the Thunderbolt 3 standard however is that the computer must be able to provide 15 watts of power to "bus-powered devices". As far as I know, this is exactly what is supported by the Mac Mini.
, twee USB 3 poorten en mogelijk 10gbit ethernet. Zoals je dan dus al kunt zien had men dus al helemaal niet het power budget om dat allemaal aan te kunnen. 60W voor TB3 bus power + 9W usb 3.0 + 122W voor intel system geeft mij een totaal van 191W. Dat is dus ruim 40W meer dan de powersupply kan leveren (again 150W model).

Ik denk dus dat het wel gewoon kan.
Ik denk dus dat het wel gewoon kan.
Oh ik denk ook wel dat het kan, maar er zijn goede redenen te verzinnen om het niet te doen. Gebruiksvriendelijkheid voorop.
Nou om heel eerlijk te zijn vind ik zo'n bulky power supply extern sws al helemaal niks, laat het dan een USB-c variant zijn, waar ook gelijk een hub is ingebouwd. Als universele adapter voor de gehele mac line-up.
De stekker aan een power supply bepaald niet het formaat van de brick hoor. De power supply van de nieuwe iMac is niet groter dan die van de MacBook Pro.

Ik heb geen idee wat je bedoeld met een hub in een power adapter.
26 mei 2021 09:28
De stekker aan een power supply bepaald niet het formaat van de brick hoor
Dat zeg ik toch ook niet? Het is alleen weer een extra ding wat je kwijt moet. De huidige “printerkabel” (C7?) is dun en makkelijk weg te werken in een kabeldoos met verdeelblok. Dat zijn deze blokken veelal niet.

En met hub bedoel ik gewoon een thunderbolt dock. Die kan dan powered zijn op de benodigde poorten, waardoor de Mac mini zelf met 30W aangesloten kan worden oid.
Jij wil alle aansluitingen in een extern Dock gaan plaatsen? Dat lijkt me heel onhandig. Dock kwijt, computer onbruikbaar. Dock kapot, computer onbruikbaar. Bovendien voor inbouw en rack toepassingen ook heel onhandig.
Dock kwijt, computer onbruikbaar.
Dock kapot, computer onbruikbaar.
Ja dat is met een externe voeding toch ook? Externe voeding kwijt, computer onbruikbaar, voeding kapot, computer onbruikbaar. Het is alleen veel makkelijker om een externe hub te vervangen dan om poorten te fixen in het apparaat. Vanuit user experience gezien ben je dan sneller weer up en running.
Bovendien voor inbouw en rack toepassingen ook heel onhandig.
Ja en nee, De externe PSU is sws onhandig, maar met hub heb je dan ook het voordeel weer dat je geen verlengkabels hoef te leggen naar een bereikbare plek.
Oh wauw, ja dan heb je al het vermogen wat je ooit maar nodig kan hebben direct ter beschikking.
Waarom nou weer een speciale stroom adapter? Kunnen ze niet USB-C gebruiken hiervoor?
Beetje zonde om een Thumdebolt port op te offeren voor power!!

btw Zou me niets verbazen als je één van de 4 poorten kunt gebruiken voor power

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 01:42]

Thunderbolt 4 doet ook maar 100 watt las ik.
Mac Mini M1 trekt vol belast iets van 25W piek.
Huidige mac mini trekt ook maar 30W dus dat is meer dan zat.
Waarschijnlijk vanwege de ondersteuning. Meeste docking stations geven geen 100W, de schermen met USB-C variëren tussen 30W en 45W. Ik vind USB-C schermen heel gemakkelijk, maar dan krijg je “waarom laadt mijn laptop niet” en je moet dan de huidige toestand van USB-C PD en kabeltjes uitleggen.

USB-C zou gewoon moeten gezegd hebben: alle USB-C kabels en apparaten moeten 120W ondersteunen (en een beetje concurrentie met type 4 PoE dat binnenkort 100W/poort doet)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 01:42]

Niemand die hier de allereerste Apple TV in ziet? Zo direct gezien lijkt die als een modernere versie daarvan. :D

[Reactie gewijzigd door TheKerremenke op 23 juli 2024 01:42]

Jup. Die is denk ik alleen nog net wat groter. Die had een footprint van 19,6x19,6 cm.
Dit is meer clickbait dan echt nieuws. Er zijn niet echt bronnen waar deze info vandaan komt. En het is meer een artist impressie van wat ze zelf verwachten.
Dat is dus gewoon het design van een first gen Apple TV 😆

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.