Gerucht: MacBook Pro krijgt Apple-soc met 10 cores, tot 32 gpu-cores en 64GB ram

Apple brengt volgens bronnen van Bloomberg in de zomer nieuwe MacBook Pro-modellen uit. Die zouden voorzien zijn van eigen socs met tien cpu-cores, 16 of 32 gpu-cores en tot 64GB ram. Volgend jaar zou de Mac Pro met 20 of 40 cores verschijnen.

Volgens Bloomberg komen er in de zomer MacBook Pro-modellen van 14" en 16" met Apple-socs. Eind dit jaar zouden er een nieuwe MacBook Air en nieuwe MacBook Pro 13" volgen. Volgend jaar staat de Mac Pro op de planning. Apple-insider Mark Gurman heeft die planning via anonieme bronnen binnen Apple vernomen.

De MacBook Pro 14" en 16" zouden Apple-chips met tien cpu-cores krijgen. Het zou gaan om acht krachtige cores en twee zuinige cores. Dat wijkt af van de configuratie van de M1-soc, die heeft vier krachtige en evenveel zuinige cores. De gpu zou met 16 of 32 cores tot vier keer krachtiger zijn en ook kan er met 64GB vier keer zoveel werkgeheugen in de laptops. De chips hebben de codenamen Jade C-Chop en Jade C-Die.

Verder heeft de nieuwe Apple-chip een verbeterde neural engine en ondersteuning voor vier Thunderbolt-aansluitingen in plaats van twee. Volgens de bronnen van Gurman komt er dit jaar mogelijk ook een krachtigere versie van de Mac mini, met dezelfde socs als in de nieuwe MacBook Pro-modellen. De kleine computer zou ook vier Thunderbolt-aansluitingen krijgen.

Eind dit jaar zou er een hoger gepositioneerde versie van de MacBook Air verschijnen, met daarin een opvolger van de M1-soc. Die chip met codenaam Staten heeft hetzelfde aantal cores, maar met een hogere kloksnelheid. Ook zou het aantal gpu-cores omhoog gaan naar 9 of 10. Ook de MacBook Pro 13" zou die nieuwe chip krijgen.

Mac Pro met 20 of 40 cores volgend jaar

Volgend jaar zou er een nieuwe Mac Pro-desktop op de planning staan, met daarin keuze uit twee processors. Die chips zouden 20 en 40 cores hebben en voorzien zijn van de codenamen Jade 2C-Die en Jace 4C-Die. Deze varianten hebben respectievelijk 16 en 32 krachtige cores, aangevuld met 4 en 8 zuinige cores en gpu's met 64 en 128 cores.

De nieuwe Mac Pro is een aantal maanden in ontwikkeling en zal eruit zien als een kleinere variant van het huidige model uit 2019, claimt Gurman. Ook zou Apple aan een grotere iMac werken met een eigen chip, maar de ontwikkeling daarvan zou tijdelijk stilgezet zijn om te focussen op het uitbrengen van de nieuwe 24"-iMac, die deze maand verschijnt.

Begin 2022 zou Apple alle Intel-onderdelen vervangen willen hebben met zelfgemaakte varianten. Momenteel gebruikt Apple nog een USB Retimer van Intel in de Macs met M1-soc, merkt Bloomberg op. Apple kondigde in 2020 al aan de transitie naar eigen chips in twee jaar te willen afronden.

Apple-chips M1 Jade C-Chop Jade C-Die Jade 2C-Die Jade 4C-Die
Krachtige cores 4 8 8 16 32
Zuinige cores 4 2 2 4 8
Gpu-cores 7 of 8 16 of 32 16 of 32 64 of 128 64 of 128
Ram 16GB Tot 64GB Tot 64GB Nnb Nnb
Gebruikt in Mac mini
MacBook Air
MacBook Pro 13"
Mac mini?
MacBook Pro 14"
MacBook Pro 16"
Mac mini?
MacBook Pro 14"
MacBook Pro 16"
Mac Pro Mac Pro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-05-2021 • 17:54

116 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (116)

Wijzig sortering
Mooi, zodra die uitkomt bestel ik hem meteen. Mijn MacBook pro komt uit 2013/2014. Is nog prima werkbaar. Maar ik zie wel wat ik tekort kom als ik iemand op een 2019 MacBook pro zie werken. (als in performance met video en RAW fotobestanden). Laat staan met een M1-soc. Als ik weer ± 7 jaar kan doen ben ik hartstikke blij.

En al helemaal met het "oude nieuwe" toetsenbord en als Magsafe/de SDcard slot terugkomen dan ben ik helemaal tevreden!
Ik snap om eerlijk te zijn niet echt waarom Magsafe zo'n geweldig nieuws zou zijn. Ik ben juist blij dat m'n huidige MBP via USB-C gevoed wordt, ipv m'n vorige twee laptops waarbij als de voedingskabel kapot ging ik voor veel geld een heel nieuwe adapter moest kopen die alleen op dat ene model werkte.
Magsafe is prima, maar een usb-c aansluiting aan de adapter zijde zou fijn zijn. Kwaliteit van de kabels kan beter en het is natuurlijk zonde een perfect werkende adapter te moeten vervangen.
Toegegeven, via USB opladen is onwijs chill. (zeker ook omdat je dan zowel links als rechts kan opladen)

Maar de magnetische aansluiting popt er zo makkelijk van af dat de kans dat je laptop van tafel wordt getrokken veel kleiner is. En een ongeluk zit in een klein hoekje.
Wij hebben een kind en huisdieren, de magsafe heeft al meerdere valpartijen voorkomen (En zelf wil ik nog wel een keertje weglopen terwijl de lader er nog aan zit...)
De huisdieren was nou exact waarom ik iedere keer nieuwe laders nodig had en graag universelere kabels heb.
Wat doe jij met je voedingskabels? ;)
ik zit ook al aan de derde magsafe oplader van mijn 2013 mbp...
De kabel van de oplader is best slecht, vaak kabelbreuk en dergelijke. De USB-C lader daarentegen is een maatje dikker en natuurlijk makkelijk te vervangen.
Is inderdaad gewoon slecht. Al doe ik nu al bijna 11 jaar met mijn MacBook Air 2010 :P Ik gebruik nog steeds de adapter die ik bij de Macbook kreeg. Maar het materiaal van de kabel is gewoon op. Aan de adapter zijde een keer het snoer ingekort. Aan de Magsafe kant meerdere krimpkousjes en plakband, maar gaat al vrij snel opnieuw stuk voorbij het krimpkousje. Een nieuwe officiële voeding kopen is ook vrij duur en om dat nu nog te kopen vind ik zonde. Ik denk dat ik voor de 14 inch MacBook Pro ga dit jaar.
Die kabels al eens bekeken? Die zijn echt flinterdun, ze slijten nogal snel op de aansluiting met de adapter en aan de magsafe kant. Ik gebruik die kabels zeer veel op zeer verschillende plaatsen, waardoor ze vaak in andere posities worden gedraaid. En daar kunnen ze echt niet goed tegen jammer genoeg. Ik zou liever een wat dikkere kabel zien zoals van andere merken, want daarmee heb ik nog nooit last gehad.
Het probleem bij mijn MBP (late 2016) is dat als ik de USB-C connector er maar 1mm uit trek hij gelijk stopt met laden. Er zit geen goede klik in USB-C (Lighting is bijvoorbeeld veel beter) en dus gebeurd het me nog wel eens dat de connector er net niet goed in zit. Bij MagSafe heb je daar geen last van omdat die magnetisch wordt vastgehouden. Ik had dat op mijn 2011 MBP en vond het echt veel fijner.
Hier hetzelfde. MacBook Pro mid-2014.

Nooit willen upgraden vanwege het brakke toetsenbord. De ventilatoren blazen regelmatig en de accu gaat niet meer zo lang mee. Het wordt nu echt tijd voor wat nieuws en deze 2021 MacBook Pro's zien er qua specs goed uit. Hopen dat de prijs redelijk is en inderdaad als deze weer 7 jaar mee kan...
zelfde, late 2013 mbp hier :)

Geen interesse gehad in the latere modellen vanwege keyboard, display problemen (kabel), geen sdcard, geen usb, geen netwerkpoort, touchbar (waar ik de zin niet van inzie) - and dan prijzen van boven de 3000 euro. Was al aan het denken over "post-mac" en helemaal geen mbp meer te kopen, maar toegegeven die nieuwe Apple soc is interessant.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 18 mei 2021 18:35]

HIer nog een, maar dan hoop ik er weer 9 jaar mee te doen...
Behalve dat ik aan de 3de lader zit en hij 1 op de 10 keer niet meer zijn scherm aanzet bij ontwaken na "sleep" geen echte klachten. Nou ja, niet meer.
Mijn brakke touchpad lijkt aan mijn vorige lader te hebben gelegen, met de nieuwe doet hij het weer goed. AL heb ik eind vorig jaar op het punt gestaan om voor een 14" Ryzen windows laptop te gaan.

Ik ben sinds de 14" & touchbar vrije MBP geruchten aan het uitstellen met een beslissing maken om te kijken wat de prijs en specs van de 14" doet en (nu mijn huidige 13" MBP weer goed gaat) even de eventuele kinderziektes aan te kijken.
Ja, mijn main machine is ondertussen windows. Heb me een aantal keer zeer geirriteerd aan de nieuwe Apple mentaliteit van "it just doesn't work"...

Belachelijke dingen zoals dat je een mbp niet op een iMac kunt aansluiten om tijdelijk een groter beeld te hebben (kom op zeg), de mac mini aan een LG monitor waarbij de main volume slider niet werkt (sjees... really?) en een homepod mini waarbij je het alarm volume niet kunt regelen, waarbij ik geen playlists kan maken van mijn gekochte(!) iTunes muziek, en waarbij Siri op het niveau zit van een puberende tiener en me continu verteld dat xxx niet gevonden is op apple music ( het hele apparaat is een grote reclame machine voor een abonnement daarop - dat gaat dus niet gebeuren).

... en komt van iemand die vanaf 2008 exclusief op Mac gezeten heeft...
Oh, ik dacht dat de (oudere?) iMacs ook een mode hadden waarbij ze beeld konden ontvangen via displayport/thunderbird. (EDIT: even opgezocht, het lijkt er sinds de retina iMac modellen uit gehaald te zijn, zonde)

Het volume-probleempje dat je beschrijft herken ik ook van mijn beide mini's. Analoog via 3,5mm headphone jack werkt alles prima.
Via HDMI of S/PDIF meent MacOS dat het volume via het ontvangende apparaat moet worden geregeld.
Als ik de mini in windows opstart werkt het volumeknopje wel.

De Homepod heb ik me maar niet aan gewaagd, en Siri staat ook zoveel mogelijk disabled.

[Reactie gewijzigd door leon0013 op 19 mei 2021 09:54]

ik heb ook die late 2013. Vorig jaar een nieuwe batterij in laten zetten door een 3rd party en die hebben ook de koelpasta vervangen.

Eigenlijk is die machine nu weer als nieuw: hij gaat 6u mee op een lading en de fans gaan nog zelden aan.
Exact hetzelfde hier. Ik ben ook toe aan een upgrade. de early-2013 mbp is wel wat op.
Zolang ze maar niet die achterlijke witte schermbezels op hun Pro-modellen zetten. Dan wacht ik wel nog een jaar :D
Dito.

Stiekem hoop ik dat er een nog groter scherm komt, maar voorlopig zullen de prestaties van de M-chip voor de meesten meer dan genoeg interessant zijn.
Precies, Dell heeft met de 17" XPS laten zien dat het wel degelijk kan.
Qua technische beperkingen zou het sowieso moeten kunnen. Jaren geleden had Apple al een 17" laptop. Er was zelfs een zwarte, terwijl zo ongeveer alles toen nog wit was.

Lang heb ik gedacht dat de retina resolutie het obstakel was om opnieuw met een 17" te komen. Dat zou immers ook een stuk meer GPU rekenkracht kosten, dus warmte en accuduur. Dat was rond 2013 meer een probleem dan in latere jaren. Nu zou het makkelijker moeten kunnen dan ooit, met de energie-zuinige Apple Silicon chips…
Domme vraag misschien maar met welke gpu kan je 32gpu cores mee vergelijken?
Als ze de Power gelijk houden als de 8 Core ( 10W ), dan zou een 32 Core GPU +- 40W gebruiken.

De prestatie zit dan +- tussen de 3050TI en 3060 ( 75W - 100W ) versies respectievelijk.

Het probleem zit hem op het geheugen bandbreedte want een 8 Core zit dik aan de limiet van LPDDR4X en je moet letterlijk de bandbreedte * 4 doen, in zo een configuratie.

Dat Apple dGPU's van AMD ging dumpen was al vrij duidelijk als je de prestaties van de M1 iGPU aankeek en het potentieel om deze te omhoog te schalen ( toch op cores gebied ).

Waarom:

* voor een aparte oplossing dat veel plaats inneemt
* meer stroom gebruikt ( in idle = dual GPUs / appart geheugen etz )
* meer stroom gebruikt voor x prestatie/Watt
* Je afhankelijk bent van anderen hun producten (wat de reden was dat Apple overstapt naar ARM ipv Intel)
* Je meer geld kost

En Apple zou dan moeten wachten op AMD, wanneer die eindelijk op 5nm overstappen om een gelijkaardige prestatie / watt neer te zetten. Tegen dat AMD op 5nm zit, schakelt Apple over naar 3nm ( wat ze al volop ingekocht hebben voor 2022 ).

De grote vraag is, wat voor oplossing zal Apple brengen voor de 16/32 Core iGPU's te voeden. Aparte geheugen? Of hun bestaand geheugen splitsen over quad/octa lanes? Aangezien het een SOC oplossing is, zal zo een oplossing goedkoper zijn voor Apple dan de bestaande Laptop's van Intel/AMD waar alles gespreid zit over het moederbord.

Ik vind dit Youtube kanaal informatief om te zien wat de 8 Core op de M1 kan doen in games:

https://www.youtube.com/c/andytizer/videos

En dat is vaak op Windows 10 ARM emulatie, met een extra X86 emulator er boven op.
De 8 core zit op 28 watt onder full load.
Je bent mis met die 28W cijfer.

Ik spreek over de GPU, niet de volledige SOC.

De GPU gebruikt ongeveer 10W onder volledige load. Het zijn de CPU cores dat +- 13W a 15W doet ( afhankelijk of je puur de cores of cores + controller rekent ).

Als je die cijfers bijeenvoegt waarbij de GPU en CPU onder load zitten, kom je rond de 28W uit.

Maar in dit geval spreken we puur over de GPU en vergelijken we de prestaties tussen de GPU's met hun prestatie/watt. Feit is dat vele mensen loof hebben over de CPU's perf/watt velen overkijken dat de GPU cores ook enorm efficiënt draaien ( zeker al je vergelijkt met AMD/Nvidia hun huidige producten op mobile ).

Als we er vanuit gaan dat een 32 Core GPU, 4 * meer cores heeft dan de M1, dan weten we dat de 32 Core GPU rond de +-40W zal gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 18 mei 2021 20:12]

Het probleem zit hem op het geheugen bandbreedte want een 8 Core zit dik aan de limiet van LPDDR4X en je moet letterlijk de bandbreedte * 4 doen, in zo een configuratie.
De oplossing: meerdere fysieke memory channels of LPDDR5 (bandbreedte is 6400Mbps ipv 4266Mbps voor LPDDR4X)
Ik heb zo'n voorgevoel dat Apple LPDDR5 gaat gebruiken.
De architectuur is totaal verschillend met die van Nvidia en AMD, maar qua performance ongeveer Playstation 5 niveau (stukje minder dan de RTX 3060), en dat is als de kloksnelheid hetzelfde blijft.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 18 mei 2021 18:12]

Op wat baseer je je?
Als ik hier kijk: https://www.techradar.com...and-nvidia-graphics-cards , dan kom ik met de 7/8 core M1 op een 1050 Ti. Die haalt bijvoorbeeld 2000 Tflops FP32 en dan kom je op een 980 Ti of 1070 met respectievelijk 6000 en 6500 Tflops. De 3060 haalt daar het dubbele van dus lijkt mij wat te veel.
De 32 core variant zou dus ongeveer vier keer beter presteren dan de 8 core versie. Vier keer 2,6 tflops is 10,4. Nou weten we ook dat teraflops niet alles zijn dus het is maar een schatting.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 18 mei 2021 19:03]

Ben benieuwd of het op die manier schaalt, zeker in een kleine form factor van een laptop (lees: thermal throttling)
Het hele gebeuren is sowieso koffiedik kijken. Meer een schatting.
> zeker in een kleine form factor van een laptop (lees: thermal throttling)

Als je ziet hoeveel Watt een 3060 draait in een soms 2kg a 2.3kg doosjes, met boosts tot 115W ...

Een 32 Core GPU zal +- 40W doen, als de M1 8 Core 10W power direct omhoog gaat met het aantal cores.

Kijk eens wat in een oude Apple MacBook Pro 16 zit.

De 5300M heeft een 65W TDP. De 5500M heeft een 85W TDP. En we spreken nu over een 40W TDP... Ik denk dat theramal trottling een veel minder factor zal zijn, dan de oude Macbook Pro's 16's.

Ben zeker dat we geen 32 Core GPU gaan zien in de 14" model, enkel in de 16" model. De 14" zal waarschijnlijk een maximum van 16 Core GPU krijgen = 20W TDP.

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 18 mei 2021 20:19]

Helemaal lineair zal het nooit zijn. Het moet softwarematig dan natuurlijk ook allemaal precies in elkaar vallen en dat lijkt me haast onmogelijk. Kijk maar naar SLI en Crossfire, 2-3x de power maar niet 2-3x de performance output.
Maar dat is de 7/8 GPU core, hij heeft het over de 32 GPU core
Kloksnelheid hetzelfde blijven. Net dat is iets wat niet ieder model van de macbooks kunnen. Ik betwijfel dus sterk of we hier dezelfde performance gaan zien als de huidige consoles.
Ben je nog een beetje in de war met de Intel MacBooks? Die throttlen wel ja. De M1 MacBook Air is zelfs passief gekoeld en wordt nauwelijks warm.
Linus techtips heeft een test gedaan waarbij die uit de M1 Air dezelfde performance haalde als de M1 MBP Als je een thermalpad plaats bij de Air tussen de soc en case presteert hij al stukken beter alleen word de case dan zo warm dat je hem niet wil blijven vast houden.

Dus de M1 Air throttled maar wel bewust.
Ik kom als ik hoogreken op een Metal score bij 32 GPU op 86.400
Dat is dan ergens tussen een
AMD Radeon Pro W5700XT (75.427) en een AMD Radeon Pro VII (94.556)

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 18 mei 2021 18:28]

Dat is alleen als het een op een doorschaalt en de clocksnelheden niet omlaag gaan of er geen geheugen bandbreedte limiet is.

Ik ben erg benieuwd.
Dat weten we niet. In principe zou je zeggen 4x zo krachtig als de M1, gezien deze 8 cores heeft met waarschijnlijk dezelfde architectuur. Maar we kennen ook de kloksnelheid niet. Tevens is het mogelijk dat deze exemplaren wel dedicated VRAM krijgen, wat de performance weer ten goede komt.

Op geekbench is de Apple M1 meegenomen in de OpenCL benchmark, en scoort daar circa gelijk met de RX 460 en RX 560. OpenCL schaalt redelijk goed, dus zou deze GPU met 32 cores bij dezelfde kloksnelheid uitkomen op 75.000 punten, dan zit je op het niveau van een 5700XT. Maar goed, in de praktijk zal deze GPU alleen gelijkaardig presteren als er dus ook dedicated VRAM aanwezig is én de kloksnelheden gelijk blijven.
Apple is opzettelijk net afgestapt van dat aparte geheugen. Één gedeelde pool geheugen voor GPU+CPU waardoor er geen transfers moeten gebeuren van het ene naar het andere. Een cache in de SoC en een renderingtechniek waardoor er minder vaak over de geheugenbus moet gesproken worden. No way dat ze een aparte GPU met apart geheugen gaan opzetten na deze move.
Ik gok in spelletjes ongeveer GTX1660 TI gaming laptop niveau in de Macbook pro, zit nu ongeveer op een derde ervan ... maar ik zie dat niet lineair scalen, zeker niet in een laptop.

Wat ze er mee kunnen in de Mac Pro met echte koeling is afwachten.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 18 mei 2021 19:06]

Vlgs mij ook "intern' vlgs mij kun je dit niet zomaar vergelijken met een "dedicated GPU"
7 Juni is het weer WWDC, dus zeer waarschijnlijk zullen daar de nieuwe 14" en 16" MacBook Pro's worden aangekondigd.

Ik verwacht dat we ze in de de 3de week van Juni kunnen bestellen en ergens half Juli geleverd worden.

Als de geruchten waar zijn gaat het dus om een nieuw design zonder TouchBar en de terugkeer van o.a. HDMI, SD Kaart en Magsafe.

Voor mij was de MacBook Pro van 2015 de beste MacBook Pro ooit gemaakt, dus ik kijk hier met hoge verwachtingen naar uit.
Ik denk het niet. WWDC staat altijd meer in het teken van software announcements en ze doen maar heel zelden introducties van nieuwe producten daar. Vorig jaar werd de M1 processor wel aangekondigd - omdat het van belangrijk was voor developers dat ze hun software voor de ARM processor geschikt gingen maken. De uiteindelijke echte producten werden later in het jaar aangekondigd op een eigen event.

Vermoedelijk zal het dit jaar hetzelfde zijn: los event in september of oktober waarin de producten worden aangekondigd. Dan zit de datum waarop je ze daadwerkelijk kan bestellen er ook dichter op. Apple is er niet zo van om heel ver vantevoren producten aan te kondigen die je nog niet kan bestellen
Klopt daar is WWDC ook zeker voor bedoeld, maar kijk eens even naar de historie en September is veel te laat voor de Back To School acties dus dat is niet logisch.

Als je het over patronen wilt hebben dan is 2017,2019 en nu 2021 dus logisch qua hardware aankondigingen.

WWDC 2017 (stylized as WWDC17) was held from June 5 to June 9, 2017 at the San Jose Convention Center in San Jose, California, which was the first time since 2002 that the conference took place in the city.[46] Software announcements included iOS 11, watchOS 4, macOS High Sierra, and updates to tvOS.

Hardware announcements included updates to iMac, MacBook and MacBook Pro, as well as the new iMac Pro, 10.5-inch iPad Pro and smart speaker HomePod.[47][46] Fall Out Boy performed at the Bash[48] held in Discovery Meadow on June 8.

WWDC 2018 at the San Jose Convention Center was held from June 4 to June 8, 2018, at the San Jose Convention Center in San Jose, California. The announcements at the event included iOS 12, macOS Mojave, watchOS 5, and updates to tvOS.[50]

As with 2016, there were no new hardware announcements.[51] Panic! at the Disco performed at the Bash at Discovery Meadow Park.[52]

WWDC 2019 was held from June 3 to June 7, 2019 at the San Jose Convention Center in San Jose, California.

The announcements at the event included iOS 13, macOS Catalina, watchOS 6, tvOS 13, iPadOS, the 3rd generation Mac Pro, and the Pro Display XDR. Weezer performed at the Bash at Discovery Meadow Park.

WWDC 2020 was held from June 22 to June 26, 2020 as an online-only conference for the first time because of the ongoing COVID-19 pandemic.[1]

The announcements at the online Apple Special Event included iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7, tvOS 14, macOS Big Sur, and Apple's transition to custom ARM processors for their Macintosh family of personal computers, including a prototype ARM-based Mac for developer use. The event video footage was recorded at Apple Park in Cupertino, California.

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 18 mei 2021 18:43]

Ik denk dat de prijzen voor deze machines wel weer Apple niveau zullen zijn. De M1 Air was voor een bijzonder lage prijs, waarschijnlijk om de overstap naar het Apple-platvorm te stimuleren (met succes), maar de pro modellen zullen weer hoger geprijst worden verwacht ik.

MacBook Pro met max specs? Ik wil niet weten wat die gaat kosten. ;)

[Reactie gewijzigd door honey op 18 mei 2021 19:14]

I don’t care. Als hij gewoon goed werkt betaal ik er elk bedrag voor. Dat is me zoveel waard in het dagelijks werk.
Precies, die kosten zijn dominerend als je hem meeneemt naar de Starbucks om te facebooken. Gebruik je hem gewoon zakelijk is het gewoon kijken naar de ROI
mijn huidige mbp gaat nu bijna 8 jaar mee en gebruik ik al die jaren dagelijks intensief. Ik wil zeker deze ARM MBP en dan koop ik gewoon weer een model met uitgebreide specs. Hopelijk gaat die dan ook weer ruim 5 jaar mee.
Je kan de prijzen vergelijken met de huidige prijzen. De M1 Mac die er nu zijn, zijn ook niet duurder dan hun Intel voorgangers, integendeel
Een Surface 4 is op gebied van performance veel duurder dan een instap MBP 13", check op youtube de review tussen de Surface 4 en MBA. De prijzen zullen bij Apple idd niet laag zijn, maar daar krijg je zoals het er nu uit ziet heel veel performance voor terug welke een Surface met Intel of AMD CPU niet kan evenaren (zeker niet als die enkel op accu zijn werk moet verzetten).
Tsja, als je krap bij kas zit moet je ook geen Elitebook kopen. Persoonlijk heb ik niet zoveel moeite om wat mee te betalen als ik daar wat lekkerder door kan werken.
Met 32 cores word dat een beest van een laptop GPU. Zeker als de kloksnelheid ook omhoog gaat. Beetje mid-range Nvidia RTX niveau, maar dan met een fractie van het stroomverbruik.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 18 mei 2021 18:53]

Waarom zou de GPU stevige performance geven tegen een fractie van het stroomverbruik? Het is niet zo dat de GPUs tegenwoordig heel erg inefficiënt zijn t.o.v. de rekenkracht zoals bv x86 architectuur dat is tov ARM. Ik verwacht dat het stroomverbruik van de GPU vergelijkbaar zal zijn met een laptop GPU van AMD of nVidia als je vergelijkt qua performance. Hooguit wat winst door een kleiner procedé (5nm). Maar dat zal geen fractie zijn.
GPU's volgens niet een x86 or ARM architectuur maar zijn gewoon keiharde rekenunits. Zij zullen echt niet opeens een veel betere GPU produceren dan AMD en Nvidia met een fractie van het stroom verbruik. Deze GPU's zijn al zeer efficient en de enige winst welke aannemelijk is dat zij kunnen boeken is dat Apple op dit moment vrijwel alleen recht op het 5nm process bij TSMC heeft. Daarnaast gaat het stroom verbruik van de M1 ook omhoog zodra deze gepushed wordt en wijkt het opeens niet extreem veel af van X86 zodra je langduring multicore performance vereist.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 18 mei 2021 19:04]

Ik vraag mij voornamelijk af wat zijn ook met storage gaan doen, alles op een soc inclusief storage voor een professional systeem is toch wel extreem meh,.
Neem je de 1TB SSD optie, Thunderbolt external SSD of eventueel zelfs een NAS met 10Gbit netwerk. Als je niet voor een dubbeltje op de eerste rang hoeft te zitten, is het allemaal haalbaar.
1tb is niks. Ik werk op een 4tb systeem. Maar het probleem is dat apple M1 systemen veel drive wear hebben in een kort tijds bestek. Nog vervelender dat je dit dus niet zelf kan vervangen. Anti consumer, wasteful en gewoon irritant. Helemaal omdat mensen dit soort shitty praktijken verdedigen en het dus doodleuk in stand houden.

https://youtu.be/e8aCgnb_RQs

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 18 mei 2021 20:08]

Was dat niet een tijdelijk probleem wat allang gefixt is?
Fijn voor jou dat je 4TB nodig hebt, maar met dat soort eisen ga je al gauw naar externe storage, zeker met een laptop. Over wasteful gesproken :+
Nee hoor, 2x een 2tb NVME stick er in en je bent klaar. Kan je vervangen zodra ze op zijn, iets wat niet snel gebeurt uiteraard met deze capaciteiten. Mijn SSD's hebben na een jaar 16 uur per dag aan gebruik maar 1% aan drive wear en zullen eerder over 3 of 4 jaar vervangen/verkocht worden omdat er dan veel grotere drives beschikbaar zijn (en bestanden steeds groter worden) dan dat ze opeens niet meer bruikbaar zijn.

Naast dat externe drives langzamer zijn, is het ook gewoon niet handig om allerlei externe drivers mee te nemen.

Het is nog een probleem tot op deze dag. Filmpje waar ik naar link is van April 2021. Ik kan tevens geen enkele link vinden waar uit blijkt dat dit gefixed is. Mijn M1 Macbook pro 13 van werk heeft overigens ook enorme drive wear na 4 maanden van gebruik. Dan gebruik ik m ook nog alleen voor het testen van code op MacOS. Niet eens een primary systeem.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 18 mei 2021 20:12]

+1 hier. Ik heb thuis een Thunderbolt 3 enclosure van Anker (€35) voor een NVME SSD van 1TB (Samsung 970 Evo Plus) en die pompt 200GB op 15 minuten over het kabeltje. Dat is snel zat. Die SSD was er ook in 2TB maar dat heb ik niet nodig en 300 euro voor iets wat je niet nodig hebt vond ik een beetje gek.

Desnoods neem je er zo 4 mee, kost nog altijd minder dan de storage upgrades van Apple (en je kan ze ook nog eens op meerdere laptops / computers / .... gebruiken). Heb je al snel 8TB. En eentje kapot? kan je zo vervangen ;)

[Reactie gewijzigd door b12e op 18 mei 2021 20:06]

Opmerkelijk dat ze na de komst van de 14 inch de 13 inch nog aanhouden en ook een upgrade geven. Lang leek het er volgens mij op dat de 14 inch de 13 inch zou vervangen. Ik ben erg benieuwd in elk geval!
Ik denk dat de air 13.3 inch blijft en alle pro modellen 14 of 16 inch.
Wellicht zijn er nog steeds bedrijven die software hebben die niet getest is of niet correct functioneert op ARM.
Ja dat zou wel logisch zijn. Daarnaast had ik op basis van eerdere geruchten verwacht dat de 13 inch MBP met M1-chip vervangen zou worden door de 14 inch, maar ze lijken parallel te gaan bestaan.
Is gewoon het huidige model (+ spec update), dat wordt het instap model. Doet apple al jaren.

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 19 mei 2021 13:36]

FF een berekening gemaakt hoe deze gaan scoren op basis van de M1 prestaties en dat omhoog gerekend

"Jade C-Chop en Jade C-die. Beiden maken gebruik van acht sterkere cores en twee zwakkere, efficiënte kernen. Het verschil zit hem in het aantal grafische cores: 16 of 32."
De 16 GPU versie
Single core 1.709 Multicore 13.972 Metal 43.200
Cinebench single 1.498 Multi12.742
De 32 GPU versie
Single 1.709 Multi 13.972 Metal 86.400
Cinebench single 1.498 Multi12.742

Uitgaande dat het op de M2 Architectuur baseert zal de volgend jaar verschijnende versie, waar de cores sneller zullen zijn
Dat wordt dan waarschijnlijk:
Jade 2C-Die
16 krachtige cores, 4 efficiënte, 64 Grafics cores
Geekbench Single Core 2.085 Multicore 34.000 en Metal score 178.848
Cinebench Single 1.828 Multi 30.916
Jade 4C-Die.
32 krachtige cores 8 efficiëntere 128 Grafics cores
Geekbench Single Core 2.085 Multicore 68.099 en een Metal score 357.696
Cinebench Single 1.828 Multicore 61.832
Bijzondere performances als je je bedenkt dat dit dus allemaal in de processor wordt uitgevoerd met een efficiëntie waar intel/amd en nvidia/amd alleen maar van kunnen dromen gecombineerd in een tempo wat ook niemand kan bijbenen. Ik denk dat de “x86 performance crown will be lost soon en never be regained again...”(citaat van elders)
Zeker als je de performancestijging van de A-Serie kijkt, iedere 3 jaar ongeveer een verdubbeling van single core performance.
Ik ben erg benieuwd naar de 16" macbook. Hoop wel dat ze dan support hebben voor twee externe monitoren en ook goede ondersteuning voor de 5120x1440 monitoren.
Vooral daisy chaining zou fijn zijn. Maar dat lijkt op de ARM architectuur van Apple nog minder flexibel dan onder Intel te zijn.
Ik kan nog prima verder werken op mijn 16” MBP met i7 maar misschien wordt het mijn snelst vervangen Mac ooit.
Inmiddels wordt duidelijk dat Windows op een Mac draaien een uitstervend iets is. Voor developers waren Macs perfecte machines omdat je MacOS/Windows/Linux zowel native als gevirtualiseerd kon draaien. VMWare heeft laten weten alleen Windows 10 on ARM te gaan ondersteunen. Het draaien van PC versies van Windows houdt daarmee dus op. Dat betekent dat je naast je Mac straks alsnog een extra machine moet hebben voor x86 Windows development. De vraag is wat nu wijsheid is. Je kunt nog een dikke Intel configuratie kopen, maar Apple heeft nog geen gegarandeerde support-termijn voor x86 Macs gegeven. Die machines zijn binnen een paar jaar niks meer waard.
Altijd maar je richten op het blijven ondersteunen van legacy is als je focussen op steeds snellere paarden, ipv over te gaan naar auto technologie.
Windows gaat voorlopig niet verdwijnen. Het x86-hardwareplatform ook niet. Ik snap het punt dat je wil maken, maar in deze context sla je de plank aardig mis. Ik ontwikkel zelf software voor zowel Windows, MacOS als Linux. Dat kon voorheen allemaal op 1 machine en straks niet meer. En zo zijn er veel mensen voor wie de Mac minder veelzijdig wordt.
Het ging mij niet om jouw keuzes, maar die welke Apple maakt. Ik denk dat hun keuze een juiste is. En daar Apple tot nu bewijst dat ze HW minstens 5 jaar ondersteunen heb je nog alle tijd om je x86 Mac af te schrijven. X86 is een paard, veel toekomst zit er niet in.
Apple kennende kan deze rigoureuze stap best wel weer iets teweegbrengen in de markt. Ze hebben al vaker de keuze gemaakt om van legacy spul zoals floppies af te stappen en dingen zoals USB en Firewire te omarmen. Thunderbolt heeft het uiteindelijk (USB-C) ook best ver geschopt. Tot nu toe had Intel alleen serieuze concurrentie van AMD (en Cyrix en consorten in de jaren '90), en dat ARM-gebaseerde platformen het Intel zo moeilijk maken is echt nieuw. Ik ben benieuwd wat het op termijn betekent. Dus als techneut en consument sta ik er hetzelfde in als jij, maar praktisch gezien heeft het toch echt wel wat voeten in de aarde :)
Alleen is de M1 niet sneller, in bepaalde gevallen zuiniger (mede dankzij de nauwe software optimalisatie met de hardware binnenshuis). Apple zelf liep gewoon achter de feiten aan qua hardware omdat zij relatief oude Intel CPU;s gebruikten in hun portable devices en dan ook nog eens slecht gekoeld. Geen heatpipes tussen de ventilator+radiator en CPU zelf in combinatie met een heatplate dat niet eens correct contact maakte bijvoorbeeld. Je zou bijna denken dat zij het moedwillig saboteerden met het oog op de toekomst. Dan loopt intel in CPU land sowieso wel een beetje achter. Maar als je kijkt naar de nieuwste Surface book releases met de laatste Intel CPU+iGPU in combinatie met accuduur zijn deze zeer competitief met de Apple M1 modellen.
Apple ontwierp laptops op basis van de toezeggingen van Intel, die intel keer op keer niet nakwam. Dat is de reden van de warmte problemen.
Inmiddels wordt duidelijk dat Windows op een Mac draaien een uitstervend iets is.
Als ik de reviews en prestaties van de M1 zie en dan komt er min of meer een verdubbeling aan ... Windows zelf wordt 'een uitstervend iets' als er niet vlot betere laptopprocessoren voor komen. Windows on ARM zal wat moeten worden, anders wordt het helemaal niets lijkt het haast. Intel heeft al een video uitgebracht om te laten zien dat ze wél kunnen concurreren met de M1, maar ze doen dat met een i9. De M1 zit ook in het instapmodel. Batterijduur is ook nog eens fenomenaal.

Als je nu iemand een laptop moet aanraden en die persoon heeft meer dan een paar honderd euro? Dan is een macbook plots een no-brainer. Dat was het op Intel helemaal niet, want ze waren vooral duur. Maar je krijgt nu echt wel meer performance voor je euros.
Windows bedient een markt welke nog steeds zeer groot is maar waar je Apple niet vindt, namelijk laptops onder de 1.000,- Daarnaast hebben veel gebruikers meer dan voldoende aan simpele specs.
Klopt zeker, die markt onder de 1000 euro is groot. Maar dan even naar de toekomst, als de markt boven de 1000 euro nagenoeg zou instorten en/of over gaat naar Windows on ARM? Dan denk ik niet dat er veel markt blijft voor x86 onder de 1000 euro. Want daar zit ook nog een tabletmarkt die steeds vaker genoeg kunnen als je er een toetsenbordje bij hebt.
En dan komt er nog bij dat de markt voor x86 pas interessant is vanaf ongeveer €300. Voor alles wat daaronder zit pak ik liever een ARM SBC, vooral als daar een SoC zoals Rockchip RK3588 of Allwinner A200 op zit. Iets als een Odroid H2+ of een NUC zou dan nog wel interessant kunnen zijn.

Dan wordt x86 wel heel erg een bepaalde hoek in gedrukt. Ik denk dat we een lange periode van ieder jaar verminderende aantallen x86 systemen zullen zien, totdat die zich enigszins stabiliseert.
Mijn vriendin heeft net haar Macbook Air (2013) vervangen. In haar geval was de Macbook Pro met M1 een no-brainer. Als ik niet afhankelijk was van x86-virtualisatie, had ik misschien ook al een nieuwe Macbook Pro gekocht. De performance staat buiten kijf.
Native Linux en Windows op een Mac?

Je bedoeld hierbij de oudere modellen? (2015)
Waar haal je die 2015 vandaan? Het kan gewoon op Intel Macs.
Ik bedoelde Macbooks...
Een Macbook is daarin geen uitzondering.
Zelf heb ik bewust gekozen voor een 2e hands 16” Macbook pro. Mijn gedachte was dat dit mijn laatste Intel Mac zal zijn. Mijn vriendin heeft een M1 Macbook Air en eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers. Dat ding is zo snel, gaat lang mee pp een accu, is passief gekoeld, alles werkt ook gewoon. Ik zag het al een tijdje aankomen, maar X86 loopt nu echt achter op ARM.

Het is lullig voor de mensen met een usecase zoals jij beschrijft of Apple gebruikers die een snelle GPU willen. Maar die ARM macs zijn voor de rest echt geniaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee