TSMC bouwt eigen waterzuiveringsinstallatie tegen droogte in Taiwan

TSMC werkt aan een waterzuiveringsinstallatie voor zijn fabrieken, waarmee de halfgeleiderfabrikant vanaf 2021 meer afvalwater kan gebruiken voor de productie van chips. Dit doet het bedrijf terwijl Taiwan kampt met een aanhoudende droogte.

TSMC meldt aan het Japanse Nikkei dat het bedrijf de afvalwaterzuiveringsinstallatie bouwt in de Zuid-Taiwanese stad Tainan. Lora Ho, een senior vice-president van TSMC, meldt dat water uit de zuiveringsinstallatie alleen bestemd is voor de Taiwanese halfgeleiderfabrikant. De installatie moet eind 2021 klaar zijn voor gebruik.

De zuiveringscapaciteit van de installatie moet de komende jaren geleidelijk worden opgeschroefd. In 2024 zou de zuiveringsinstallatie dagelijks 67.000 ton water moeten leveren aan de chipfabrieken van TSMC. Momenteel gebruikt de halfgeleiderfabrikant iedere dag ongeveer 156.000 ton water, schrijft Nikkei.

TSMC recyclet momenteel al water. Volgens het meest recente Social Responsibility-rapport van TSMC heeft de halfgeleiderfabrikant in 2019 ongeveer 154 miljoen ton water gebruikt, waarvan het bedrijf 86,7 procent heeft gerecycled. Slechts een klein deel daarvan is echter puur genoeg om hergebruikt te worden voor het chipfabricageproces, schrijft ook Nikkei. Met de komende waterzuiveringsinstallatie wil het bedrijf dus meer afvalwater daadwerkelijk hergebruiken voor de productie van halfgeleiders.

Taiwan, waar TSMC en verschillende van zijn fabrieken zijn gehuisvest, kampt momenteel met een historische droogte, waardoor het land last heeft van watertekorten. Chipfabricage is één van de grootste sectoren van Taiwan, maar vergt ook veel water voor de productie van halfgeleiders. De sector heeft dan ook last van het gebrek aan water. Dit is naast de grote chiptekorten, die volgens TSMC tot 2022 gaan duren. De ceo van TSMC zei onlangs al dat de watervoorziening krap is, maar dat TSMC zich op een dergelijk risico heeft voorbereid. "We verwachten geen wezenlijke gevolgen voor onze activiteiten", aldus de topman.

De Taiwanese overheid is vanwege de droogte eerder deze maand begonnen met het rantsoeneren van het watergebruik, schrijft Nikkei. Dat doet de overheid door de watervoorziening in sommige steden twee dagen per week op te schorten. Die maatregel zou ten minste tot eind mei duren, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de komende tijd. De New York Times berichtte eerder al over het controversiële besluit van de Taiwanese overheid om de irrigatiesystemen van Taiwanese boerderijen af te sluiten, terwijl chipbedrijven nog steeds water blijven ontvangen.

TSMC Taiwan Fab
Een TSMC-fab in Taiwan

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

24-04-2021 • 15:09

127

Reacties (127)

127
117
49
8
1
47
Wijzig sortering
Gewoon benieuwd? Waarom bouwt elk land niet standaard een ontziltingsfabriek om zeewater om te zetten naar zoet water en zo de tekorten op te vullen en om de droogte tegen te gaan? (bv door het grondwater op peil te houden)

Met als voorbeeld het bericht hieronder:
Israël, een van de droogste landen ter wereld, wordt nu overspoeld door water
https://nl.globalvoices.o...nu-overspoeld-door-water/

update: Ik kwam wel een bijkomend probleem tegen toen ik op zoek was naar het artikel van isreal
VN-rapport: steeds meer pekel in zee door ontziltingsinstallaties
https://www.vrt.be/vrtnws...r-ontziltingsinstallatie/

[Reactie gewijzigd door Jantjo op 25 juli 2024 15:39]

Het lijkt zo voor de hand liggend. Ontzilting is echter niet de beste oplossing van het zoetwaterprobleem en werkt alleen op plaatsen waar er geen andere mogelijkheden zijn. In de eerste plaats is het een hele dure oplossing die veel energie kost en de installatie is ook niet goedkoop. Bovendien schep je net zoveel "brine" zoutwater. Dat kun je niet zomaar in zee lozen want het schijnt dan naar de bodem te zinken en het bodemleven te verwoesten. Water met verschillende zoutconcentraties mengt niet. Daardoor is de stille oceaan ook gescheiden van de Atlantische.

Je kan veel efficiënter afvalwater zuiveren, daarin zitten veel minder zouten opgelost waardoor het vuile restwater veel minder is. Maar de beste oplossing is gewoon mensen en bedrijven velen malen efficiënter met water te leren omgaan. Dat hebben ze in Israël eerst gedaan waardoor ze een veel kleinere installatie konden bouwen. En minder in troep in water pompen maakt het werk ook een stuk gemakkelijker. Zie: Can Sea Water Desalination Save The World?

Ofwel je moet het probleem bij de bron aanpakken. Maar dat is een groot probleem in ons economisch denken, waarin partijen allemaal suboptimaliseren naar hun eigen winst. Dat staat een evenwichtige gezonde systeemaanpak in de weg. Niet alleen schuiven we elkaar zo steeds problemen op het dak, anderen weten er weer goed op mee te verdienen, waardoor we het in stand houden en liefst laten groeien. Problemen -> niet structurele oplossingen -> constante geldstroom -> Hoera!

[Reactie gewijzigd door Elefant op 25 juli 2024 15:39]

Afvalwater bevat vaak organische vervuiling. Bij ontzouten geeft dat problemen.

Brijn kan dmv een persleiding ook op diepte worden geloost. Dat geeft mogelijk lokaal wat sterfte, maar op het totale oppervlak van de oceaan is dat verwaarloosbaar.

Prijs is ook niet zo groot, iets van 10 kWh/m3.
Totdat je gaat rekenen...
Het nieuwsbericht gaat over een installatie die 67000 ton/d produceert.
Als we voor het gemak stellen dat 1 m3 = 1 ton, dan zou ontzilting 670.000 kWh/d kosten.
Stel we willen dat duurzaam met zonnepanelen opwekken (of tenminste compenseren).
Gaan we uit van panelen met 400 Wp die 1.2 kWh/kWp opwekken (stukje beter dan in NLD).
Dan zijn er ruim 500.000 (vijfhonderd duizend) panelen nodig om stroom voor de ontzilting op te wekken.
Met 2 m2 per paneel is dat ~1 miljoen m2

[Reactie gewijzigd door WackoH op 25 juli 2024 15:39]

Dat kan ook met een 30MW gasturbine op 50 m2. ;) (24*3 = 720 MWh)

De fabriek zal een orde zeker meer afnemen, nu.
Bij een stroomverbruik van 10 kWh per m3 is de prijs voor ontzilten veel te hoog voor veel toepassingen.
Dit artikel gaat echter over waterzuivering en niet over ontzilten. Maar ik denk even met je mee.

Bij een kWh prijs van gemiddeld zonder belastingen van 6 euro cent per kwh. ben je al 60 cent kwijt per m3.
Inclusief belastingen, met als voorbeeld Nederland, kom je uit op 22 cent X 10 = 2,20 euro per m3.
Dat is dus peperduur. Water met zo'n hoge prijs heeft nog maar heel weinig economisch nut.
Taiwan zal vergelijkbaar met Singapore zijn van 80€/MWh. Maar industrie betaalt geen belastingen.

80 €c/m3 is niet zo duur vergeleken met stilliggen. Het hoeft niet continue bij te staan als er wel regen valt.

[Reactie gewijzigd door Toontje_78 op 25 juli 2024 15:39]

80 cent per M3 is natuurlijk peperduur vergeleken met gratis regen water of dat je gratis kan oppompen.
Overigens kan gedemineraliseerd water ook lonen voor koelingsdoeleinden.
Ook dat is niet gratis. :)
Daar zitten filerbedden, pompkosten etc ook bij voor het aankomt. Dat is zeker 5 cent/kuub.

Wel een behoorlijk verschil natuurlijk. Maar vergeleken met stilstaan is beide zo goed als gratis. 670*80= slechts 53600 per dag. Niet zoveel voor het opheffen van productiebeperking in een verkopersmarkt.
Het verschil tussen pompen en filteren tegen in feite koken is ruim een factor 100 aan kosten.
Koken? Het is geen 2000 meer, tegenwoordig is omgekeerde osmose een bewezen techniek aan ~10 kWh/m3. Koken, meertraps of mbv een mechanische recompresse, haalt ca 100 kWh.th/m3 voor meertraps resp. 40 kWh.E/m3 als ik juist herinner.
Het ontzilt energieverbruik zit in de peperdure "kook" categorie waar je ook voor kiest.
Pompen en filteren kost bijna niets. Oftewel al snel een factor 100 tot 1000 minder. ;)
Aha, frankske valt.

Helemaal mee eens, alles wat je meer moet doen kost.
Dank voor deze reactie. (En tevens de overige reacties niet te vergeten). Dit maakt het voor mij een stuk beter te begrijpen waarom een zo voor de hand liggende "oplossing" toch niet zo vanzelfsprekend is. En waarom men er dus alsnog voor kiest om afvalwater te zuiveren. Ben je zelf in deze sector werkzaam of is dit een onderwerp waar je in hebt verdiept omdat je het interessant vond?
Ben van mening dat het economisch denken wat jij vermeldde alleen zal veranderen als er iets gebeurd met grote impact wat veel mensen raakt (dus zoiets als dat een aantal landen zonder water komen te zitten). Anders blijft men helaas doorgaan op de vertrouwde voet.
Zout gebruiken voor batterijen?
Wat ik alleen niet begrijp is waarom dat verschil in zout gehalte niet benut wordt om weer stroom uit op te wekken, wellicht tot op het punt dat de brine wel mengt met het zeewater.
Het afval product van blauwe energie is namelijk water wat in zoutgehalte tussen de twee gebruikte waters in zit.
Het is in veel gevallen een stuk duurder om te ontzilten, als je het vergelijkt met grondwaterwinning. Vaak zie je ontzilting alleen gebeuren op plekken waar grondwaterwinning lastig/duur is. Maar er zal vast een moment komen dat ontzilting gebruikt gaat worden als ondersteuning van grondwaterwinning zoals jij aangeeft. Want wat maakt de prijs nou uit, als er niks te drinken is.

In sommige gevallen zelfs 20 tot 50 keer zo duur.
https://waterinthewest.st...ost-comparison/index.html

[Reactie gewijzigd door We.are.cake op 25 juli 2024 15:39]

Ontzilten is ook niet eenvoudig en vereist ook veel energie. Daarnaast kan het ook alleen maar in gebieden die aan zee liggen. Maar als zelfs de rijke arabische landen het niet doen, zoals de VAE, dan zal er wel een goede reden voor zijn.
In de vae wordt zoveel water ontzilt dat de zee (Perzische golf) al merkbaar significant 't zouter aan het worden is. Heb even geen getallen paraat maar dacht dat het zoutgehalte met misschien wel 50 procent was gestegen in laatste paar decennia. zal zo even kijken voor een bron.. En dat kost dus bakken met olie, want zonne-energie is veels te duur als de olie zowat gratis uit de grond komt
Dan zou het een significant deel van de zee hebben moeten ontzilten zonder het zoete afvalwater terug de zee in te laten stromem.
50% zouter betekent meer dan een derde van het zeewater ontzilt en dan reken ik nog niet het oceaanwater wat dan weer de zee instroomt en de verzouting verdunt.
Heb nog wat nagezocht, en de gevolgen zijn met name regionaal heel extreem, niet voor de golf als geheel.

Maar in Dubai bijvoorbeeld is het zoutgehalte van de zee wel degelijk met 50% toegenomen, zie bijvoorbeeld https://gulfnews.com/uae/...r-desalination-1.1903331:
The effect of all this on the Gulf seawater is drastic. Historically, Gulf salinity has been around 35,000 and 37,000 parts per million (ppm), which is not out of line with many of the world’s seas and oceans. But Dr Shawki Bargouti, who was the director-general of the Dubai-based International Centre for Biosaline Agriculture in 2009, quoted the UAE Ministry of Environment and Water showing that by 1999 salinity had got up to 42,000ppm and reached 56,000ppm in some places, or 55 per cent more salinity than standard ocean water. This is directly attributable to coastal desalination plants in the Gulf. And the figure will keep increasing.
Heb nog wat nagezocht, en de gevolgen zijn met name regionaal heel extreem, niet voor de golf als geheel.
Ja, dat geloof ik dan weer wel. Met weinig stroming zal het zich niet makkelijk verdunnen.
De Persische Golf wordt meer als een "plas" bekeken blijkbaar, het is ondiep en er zit niet voldoende beweging in.
Meer informatie: https://www.theguardian.c...-over-for-the-gulf-states
https://www.frontiersin.o...389/fmars.2020.00573/full

Nee, volgens dit onderzoek is er een evenwicht. De onderzoekers stellen wel dat toekomstige klimaatverandering eventuele toegenomen vraag naar ontzilt water gecombineerd met nog meer verdamping dat evenwicht zou kunnen verstoren.

De verzilting door het direct verdampen van zeewater is een enorme factor in verzilting hoewel de bijdrage van waterproductie niet verwaarloosbaar.
Israel doet het wel, dus hangt er van af hoe groot de nood is.
In Israel willen ze dan ook veel kunnen irrigeren op een plek die eigenlijk helemaal niet zo geschikt is voor bewoning en landbouw. Rationeel gezien zou je daar niet gaan wonen en werken. Er zijn irrationele argumenten gebruikt om zich daar te vestigen. En dan kost het veel geld en moeite om het bewoonbaar te maken.
... Er zijn irrationele argumenten gebruikt om zich daar te vestigen. En dan kost het veel geld en moeite om het bewoonbaar te maken.
Laten we niet doen alsof het Voormalige moeras en lage grondpeil dat grote delen van Nederland is niet veel moeite kosten om bewoonbaar te maken en houden.... En ik geloof dat er In Israël ook al heel lang voordat Israël Israël heette mensen woonden....

Ondertussen hebben we ook in Nederland last van droogte. In het oosten omdat het wel intensief maar onregelmatiger regent (en we dus moeten gaan water bergen), en in het westen dringt er steeds meer zout water de polder binnen (waarvoor we dan maar actief een grondwaterpeil op hoogte houden om het tegen te gaan). Het is hier nog niet gelijk hoge nood, maar iedereen herinnerd zich nog wel de berichten van enkele watermaatschappijen In de zomer om maar beter niet een zwembad in de tuin te vullen ivm lage waterdruk, ofwel we hebben ook minder dan we eigenlijk zouden willen met z’n allen.

Uiteindelijk is het Ook niet 100% rationeell om een datacentrum onder zeeniveau in een polder te zetten en te koelen met drinkwater...
Dan moet je eens de eerste aflevering van Waterman terugkijken Bekijk Waterman: Zeeland - Zilt en zoet op https://www.npostart.nl/BV_101404783 flink wat boeren zijn al sinds het begin van de deltawerken omringt door zout water en zijn geheel afhankelijk van regenwater. Door klimaatverandering zitten ze op een plek die momenteel niet meer rendabel is.

Terugkomend op afvalwaterzuivering. Afvalwater hergebruiken is altijd beter dan direct lozen. Water zo lang mogelijk vasthouden is het motto voor duurzaam watergebruik.
Door klimaatverandering zitten ze op een plek die momenteel niet meer rendabel is.
Waar blijkt dat uit?
Eenvoudige uitleg: Jullie liggen lager dan de zeespiegel (gemiddeld). De zee wil dus het land binnendringen, maar dit wordt grotendeels afgestopt door het aanwezige grondwater. Het regent het laatste decennium meetbaar VEEL minder. De grond biedt minder weerstand tegen het binnendringend zeewater. Bijgevolg verzilt het water op het land. De plantengroei ervaart een negatieve invloed. Het rendement daalt.

Ook in Vlaanderen speelt dit. Het water in de polders wordt zilter.

and for the record: ik ben geen klimaatfanatiekeling. Integendeel. Het overtollige water (ook bij ons) wordt via kanalen rechtstreeks afgevoerd naar de zee, in plaats van het te bewaren om het langzaam het land in te laten sijpelen. Het is gemakkelijker om de schuld te geven aan de klimaatwijziging :)

[Reactie gewijzigd door grrfield op 25 juli 2024 15:39]

De grondwaterstand wordt hier kunstmatig verhoogd/verlaagd. Waterschappen spelen daarin een veel grotere rol dan het klimaat.
Ik doelde eigenlijk op steeds meer drogere zomers. Ze zijn totaal afhankelijk van hangwater. Een boer zit bij toeval onder een zoetwaterbubbel.
Helemaal eens met je reactie. Maar heb net wat opgezocht. En in Vlaanderen is het sinds jaren 60 tot 2017 stabiel volgens VMM.
Wanneer we de nieuwe kaarten vergelijken met de oude kaart uit 1960-1970 is er een goede overeenkomst tussen de oude kaart en de nieuwe kaarten. Het regionaal voorkomen van zoetwaterlenzen volgens de oude kaart wordt bevestigd. Er is dus geen indicatie op grote veranderingen in de verzilting van het grondwater.
Bron

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 juli 2024 15:39]

Door het veranderende klimaat (al dan wel of niet veroorzaakt door de mens) is er een trend zichtbaar van steeds drogere zomers met minder regen.

Dit blijkt ook uit gegevens van de waterschappen en observeringen door de zeeuwen zelf (zie aflevering).
Ik ga de afl kijken, nog geen tijd voor gehad. Dank voor de tip.
Uiteindelijk is het Ook niet 100% rationeell om een datacentrum onder zeeniveau in een polder te zetten en te koelen met drinkwater...
Tja thuis spoelen we de wc ook door met drinkwater. Vaak ook 5 tot 10 liter drinkwater voor 20cl pis. Water uit de badkamer had best de wc reservoir in mogen gaan, mja zo'n installatie kost ook geld he.
Een tweede leidingnetwerk lijkt me ook niet goedkoop. Met zoutwater gaan de leidingen ook lekker roesten volgens mij.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 25 juli 2024 15:39]

Daarom moeten nieuwe wc's een spaarknop hebben.

Een regenton aansluiten op je wc hoeft niet veel geld te kosten hoor. Maar mensen vinden het ook gewoon vies.

Voor grotere bedrijven is het een geldissue. Zolang de overheid niet met regels komt, zal een bedrijf (uitzonderingen daargelaten) altijd kiezen voor de goedkoopste oplossing. Oppervlakte water gebruiken ipv drinkwater is dus best rendabel. Helemaal als je je bedenkt dat drinkwater niet bedoelt is voor dergelijke schalen zie ook nieuws: Google koelt datacenter Eemshaven voortaan met oppervlaktewater
Tja er zijn meer problmen op komst dan alleen de verzilting van het zeewater wat binnendringt , ook de regen buien in europa worden steeds heftiger en er komt dan veel meer water in korte tijd in de rivieren waar je niks mee kan dan spuien.
Engeland heeft dat zelfde probleem het weer is steeds meer extremer en je krijgt overstromingen en alles.
De zeespiegel stijging is nog makkelijk op te lossen met hogere dijken maar de rivieren gaat een veel groter probleem worden denk ik
Rationeel gezien wil je ook niet onder zeeniveau wonen en werken :X
Niet ieder land is zo welvaren als Israel.
Ach, als zelfs Curaçao het kan :+
Drinkwater maken voor 150000 mensen in zo'n klein gebied is wat goedkoeper dan voor miljoenen mensen in een groot land.
Drinkwater maken voor 150000 mensen in zo'n klein gebied is wat goedkoeper dan voor miljoenen mensen in een groot land.
Wat een kulargument. Het inkomen van dat eiland is navenant klein.
[...]


Wat een kulargument. Het inkomen van dat eiland is navenant klein.
Israël heeft een forse high tech en militaire industrie, Curaçao helaas niet voor zover ik weet. Dat levert een aanzienlijk verschil in economische en financiële status op.
[...]


Israël heeft een forse high tech en militaire industrie, Curaçao helaas niet voor zover ik weet. Dat levert een aanzienlijk verschil in economische en financiële status op.
Inderdaad, ook dat nog. Dan is het al helemaal geen argument dat het Curaçao het makkelijk lukt omdat het zo klein is.
[...]


Inderdaad, ook dat nog. Dan is het al helemaal geen argument dat het Curaçao het makkelijk lukt omdat het zo klein is.
Precies, je hebt een aanzienlijke smak geld nodig. En ik vrees dat dat simpelweg niet makkelijk op te brengen is daar. Of het drinkwater wordt enorm duur, wat ook onhaalbaar is.
Ze hebben daar dus wel een desalination plant die voor de helft van de inwoners voor drinkwater zorgt. Maar het hele argument van diegene waar ik op reageerde was dat het makkelijk was omdat het kleiner is daar. Dat is onzin wat mij betreft.
Het heeft niet alleen met welvaart te maken, maar ook dat wetenschap en techniek hoger in de Israëlische cultuur staan dan vele andere landen. Dat heeft verschillende implicaties. Zowel van hoe snel mensen de logica van radicale plannen snappen, tot hoeveel en hoe snel budgetten vrij worden gemaakt voor dergelijke projecten, tot hoe beschikbaar,goedkoop, en capabel ingenieurs zijn voor dergelijke projecten.
Juist in VAE zijn ze al jaren bezig ;), vlgs mij zijn ze koploper met de grootste installatie in aanbouw, maar alle bovenstaande argumenten klopt ... je moet vele malen meer energie en kosten tegenaan gooien dan dat je eruit krijgt. Maar net als zoals met allerlei nieuwe technieken (bijv waterstof ect ect) ... begin ontwikkeling is nooit rendabel, maar je moet ergens beginnen ... LT zal het zekers perspectief hebben, en extreme droogte zal de komende decennia wel een (hot) topic blijven.
Ontzilten gaat per definitie nooit rendabel worden qua energie. Je zondigt tegen de tweede hoofdwet (je verlaagt de entropie) dus er gaat altijd energie bij moeten. Edit typo.

[Reactie gewijzigd door theobril op 25 juli 2024 15:39]

In Afrikaanse landen schijnt zon genoeg, en veel van die landen liggen aan zee. Win-win.
Waterstof gaat ook nooit rendabel worden
Koperen kabels worden ook nooit rendabel. Wat is je punt precies?
Je hebt zeker een aantal goede punten. Ik ging er ook vanuit dat er wel een behoorlijk prijskaartje aan vast zat. Ook om de hele infra aan te leggen voor de locaties niet vlakbij de zee. Maar het is volgens mij toch echt iets waar een aantal landen over zullen moeten gaan nadenken i.v.m. aanhoudende droogte. Op een gegeven moment is het water toch echt op als alle reserves zijn opgedroogd.
Je zou haast zeggen, in gebieden waar er zo warm is dat het te droog wordt, heb je ook gratis zonne-energie.
Nou, ik heb een keer iets gezien van (ik denk) Saudi Arabië, die een heel slim apparaat hadden ontwikkeld dat op zee met zonne-energie water ontziltte. Volgens mij deden ze dat met een soort zonnecollector, dus niet een zonnepaneel dat stroom opwekt voor het proces. Het was al een hele poos geleden, en de details ben ik vergeten. Maar ze doen volgens mij wel degelijk iets, want water is erg kostbaar in zo'n woestijnland.
Omdat destilleren duur is (verwarmen) en RO traag.
Dat vraag ik me ook steeds vaker af, maar inderdaad dat er zoveel zout/brijn vrijkomt wist ik niet, thx voor de link van het artikel :)
Ontzilten van zeewater heeft ook impact op de kust, als het restproduct gewoon terug in zee geloosd wordt.
Een jaar of 2-3 geleden was er een reportage over een arabische oliestaat die water zo goed als uitsluitend uit ontzilting haalde, en het nog spotgoedkoop of zelfs gratis aan de burgers geeft. (Overconsumptie tot gevolg)
Het resultaat voor hun kust was desastreus: alle onderwaterleven gewoon dood
Vreemd dat het artikel niet vermeld dat Israël veel water betrekt uit de bezette Golan hoogte.

ttps://waterinhetmiddenoosten.weebly.com/strijd-om-water-in-de-jordaan-regio.html
Omdat in de meeste landen de nood niet zo hoog is. Ik geloof dat Taiwan nog nooit zo'n droogte heeft gehad.
Zou Nederland ook voor ettelijke miljarden ontziltingsinstallaties (met bijbehorende energiecentrales) moeten bouwen, die vervolgens nooit aangezet worden?

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 25 juli 2024 15:39]

Omdat het nogal duur is. Of tijdrovend. Eigenlijk zijn er 2 hoofdmanieren:

Ontzilten met condens denk aan een zoutpan/verhitting.

Of ontzilten door het met hoge druk zoals een demiwater/miliqwater installatie eigenlijk ook doet. Dit is heel duur (min. 1 euro per liter water)

(Bezinking kan ook nog maar wat betreft tijd)
Ik begrijp toch niet waarom dit niet al standaard het geval was bij al die grote industriele waterverbruikers. Vanaf een bepaalde schaal verlaag je toch een enorme kost als je zelf je water recycleert (sedimentfilters/flocculatie/RO/...) ?
Moet zelf zeggen dat we vanuit mijn studie (chemical engineering) niet zo hoog op kijken naar water recyclen. Water is namelijk spot goedkoop (1 EUR/m^3, zal wel niet zoveel schelen met Taiwan omdat het een basisbehoefte is). Terwijl energie om het te filtreren of ander alternatief (ligt er natuurlijk aan wat voor afvalstoffen erin zitten) duur is.

Al met al, zou het waarschijnlijk lang duren voordat je je investering terugverdient. Ik gok dat TSMC dit nu wel wilt ondernemen vanwege alle gedoe met watertekorten daar.

edit: TSMC ontbrak

[Reactie gewijzigd door Macronaut op 25 juli 2024 15:39]

Water is in Taiwan een stuk goedkoper dan in Nederland (22 cent per kubieke meter), ondanks dat er veel minder bruikbaar water beschikbaar is in Taiwan.
Het water hier is dan ook van een veel betere kwaliteit..
En dat kwaliteitswater wordt vervolgens doodleuk gebruikt voor het koelen van (oa) datacentra.

Waarom? Omdat de overheid heel graag de rode loper uitrolt om big tech bedrijven hier te laten vestigen. Zogenaamd brengt dat werkgelegenheid. Realiteit is dat dit maar zeer beperkt het geval is. Een paar handjes voor simpele taken. Overgroot deel wordt lekker op afstand beheerd. Ondertussen maken ze zwaar gesubsidieerd gebruik van onze hele infrastructuur (energie, water, internet backbone) en betalen niet of nauwelijks hieraan mee. Mooi belastingparadijs hebben we hier.

En wie betaalt voor alles? De brave burgers van Nederland. Zowel voor de misgelopen belastingen alsook voor de milieuschade. Daarom is de belastingdruk hier zo hoog voor Jan Modaal. Als die multinationals gewoon mee zouden betalen, zou het ook een paradijs zijn voor de gewone burger. We hebben zogenaamd een sociaal belastingstelsel; brede schouders dragen meer. Mooi sprookje om de gewone burger een scheef stelsel aan te smeren. In de praktijk is het juist, hoe meer je verdient, des te meer mogelijkheden om onder die belastingen uit te manouvreren.

I digress, het ging hier om chipbakkers in Taiwan.
We kunnen allemaal weer terug in de Matrix van onze zorgeloze first-world-society.
:z :z :z
Datacenters hebben inderdaad weinig personeel in vergelijking met andere sectoren maar mochten andere sectoren evenveel automatiseren dan zal dat verschil niet zo groot zijn. Probleem is dus eerder dat andere sectoren achterlopen.

Ik heb nog nooit een datacenter gezien met een printerlokaal eraan maar toch vind je ze terug bij elk kantoor. Ondanks mijn bijberoep en dus mijn eigen facturatie en eigen boekhouding, ik heb geen flauw idee waarom ik nog zou moeten printen. Als ik een factuur krijg op papier, scan ik deze met de telefoon, zit ze meteen in mijn boekhouding en geef ik het papiertje terug, hier, u mag deze in de vuilbak gooien. Moet je die andere ondernemers soms zien kijken met grote ogen om dan te vragen of de fiscus dat goedkeurd.

Zelfde verhaal in een winkel, waarom vast houden aan al dat winkelpersoneel? Omdat we dat zo gewoon zijn en allergisch zijn aan verandering. Tenzij thuis, daar word de vaat, was en stofzuiger geatomatiseerd maar o wee als we dat op de werklvoer doen.

Als ik door een doorsnee kantoor loop, het is voor een grote inefficiente boel. Als u order systeem in orde is en je dropt dat hopeloos prijs op aanvraag & onderhandelen verhaal dan kan heel het sales, after sales en facturatie dienst gewoon geschrapt worden waarop je daar ook geen HR meer voor nodig hebt waarop je daar ook geen 20 managers meer voor nodig hebt. Tesla doet het en de rest kijkt ernaar.

En wie betaald er voor al die inefficiencies? Inderdaad de brave burgers. Ik vind dat zo een stomme uitspraak, alles word betaald door de burger/consument, noem mij nu eens 1 iets wat niet door hun betaald word rekeninghoudende dat overheidsgeld en bedrijven ook hun geld bij de burger gaan halen.

De burger betaald werkt enkel als je invidualistisch denkt, ik versus de rest maar je zit in een samenleving en de samenleving betaald alles & is altijd eind verantwoordelijk.
Mooi stukje proza. Zoooo blind.
Lol, mijn baas gebruikt dezelfde woorden, 1 op 1, als hij voelt dat hij kritiek krijgt maar zelf geen antwoord kan geven om vervolgens, je raad het al, een aanval op de persoon te lanceren in plaats van inhoudelijk.

Het belastingstechnisch probleem is dat we zeggen dat we arbeid belasten echter in realiteit belasten we inkomens, digitale arbeid zou net als fysieke arbeid belast moeten worden. Voor de rest heb ik het raden naar waarom je het ergens niet mee eens bent.
Meer dan de helft lekt weg door achterstallig onderhoud aan de buizen. en vergeten om de reservoirs regelmatig uit te baggeren. Onderhoud wordt gezien als kosten, dus lagere winst. In een over kapitalistisch land als Taiwan gaat alles om de winst op korte termijn. Een planning voor de toekomst is nooit langer dan 4 - 5 jaar (tot de volgende verkiezingen) en verhoging van de waterkosten helpt niet voor de herkiesbaarheid van de zittende regering...

Natuurlijk gaat de, zeer winstgevende, chipindustrie vόόr de landbouw van de oorspronkelijke bevolking. Alle kapitaal en macht is in handen van de in 1949 gevluchte aanhang van Tsjang Kai-Sjek.
Een planning voor de toekomst is nooit langer dan 4 - 5 jaar (tot de volgende verkiezingen) en verhoging van de waterkosten helpt niet voor de herkiesbaarheid van de zittende regering...
Nou, die kortzichtigheid dat is in Nederland toch wel even anders. Als topper snelheid autosnelweg van 120 naar 130, en twee jaar later weer naar 100. Misschien dat we de komende regeerperiode de tussenweg van 115 nemen ;)
Ik kan goed geloven dat m'n in de halfgeleiderwereld andere noden heeft aan water ... staat ook in het artikel vermeld ... maar her en der hoor je na de hittegolven van de laatste jaren hoe dat bedrijven, zelfs in de food en beverage industrie, ineens beginnen met water recycling. Het enige dat ik dan kan zeggen is ... EINDELIJK !!!
Aankoop van water is 1 ding, je moet ook betalen voor het afvoeren van je afvalwater, en daarnaast moet afvalwater voldoen aan bepaalde eisen dus is er vaak al enige verwerking op eigen terrein Zo gooiden we bij een oud werkgever van mij dagelijks een halve vrachtwagen zoutzuur erbij in bassins om de PH waarde binnen de normen te krijgen voordat we het mochten lozen. Voor levering had de fabriek een deal met een waterleverancier die een winningsinstallatie op het terrein van de fabriek heeft staan.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 25 juli 2024 15:39]

Al met al, zou het waarschijnlijk lang duren voordat je investering terugverdient. Ik gok dit nu wel wilt ondernemen vanwege alle gedoe met watertekorten daar.
Zou maar zo kunnen dat ze bang zijn voor eventuele regelgeving en dit dus al voor willen zijn, daarnaast is er nog een kans dat als zo'n fabriek stil zou komen te liggen de kosten/gemiste inkomsten enorm snel kunnen oplopen. Daarbij dus ook meegenomen dat een deel al op rantsoen is. Dan zijn de investeringskosten in een zuiveringssysteem opeens snel te verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 25 juli 2024 15:39]

Gezien de klimaatbewustheid vind ik dat men ook meer milieubewust moet worden en dat de industrie sowieso al al zijn afvalwater op z'n minst zuivert van afvalstoffen voordat het terug de natuur in gaat.. Het dumpen in de natuur moet ook maar eens zijn aflopen. Ik begrijp dat dit extra kosten op zich neemt, maar dat moet dan maar.
Water zelf zuiveren kost ook energie en veel chemie. Tevens moeten de afvalstoffen ook weer een kant op.
In Nederland wordt niks gedumpt maar gaat het riool in naar een centrale waterzuiveringsinstalltie RWZI.

Ik begrijp je punt maar het is lastig om landen in Azië zover te krijgen. Daar zou meer de focus op moeten komen te liggen.
In Nederland wordt wel nog massaal water gedumpt op de rivieren (inclusief chemicaliën), laatst nog een aflevering van De Vuilnisman over gezien.
Zolang je voor water niet de werkelijke kosten betaald, wat vaak niet het geval is omdat het een nuts voorziening is, zullen bedrijven er eerder voor kiezen om water gewoon te gebruiken en te lozen dan om het zelf te recyclen of op te schonen. Het is dan gewoonweg te duur om het zelf te doen.
Waterleidingbedrijf mag geen winst te maken dus berekend alleen de werkelijk kosten. Of denk je dat het gesubsidieerd wordt.
Je betaald niet alleen voor wat je gebruikt. Ik krijg naast mij waterrekening namelijk ook jaarlijks een watersysteemheffing, die per woning hetzelfde is, en een zuiveringsheffing (die 1 eenheid is voor alleenwonend of 3 eenheden voor de rest) heb je als groot huishouden dus al voordeel tov een alleenstaande of met z'n 2en.

Een agrariër krijgt daarbij nog een heffing afhankelijk van de hoeveelheid grond, maar niet van het soort gewas. Als die dus een waterintensieve plantensoort daar neerzet zal de rekening wel stijgen. De prijs per kuub is voor een agrariër echter hetzelfde (in mijn regio) maar hij betaalt meer vastrecht op basis van de grootte van de aansluiting.

Het punt wat ik probeer te maken is: als grootverbruiker kun je relatief goedkoper verbruiken dan als alleenstaande. De grootverbruiker betaalt wel het meeste, maar niet het meeste per kuub.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 25 juli 2024 15:39]

Als er geen regels zijn in dat land en je ongelimiteerd water mag oppompen en lozen, waarom zou je dan investeren in een filter.

Dit toont enkel maar aan dat wij binnen de EU tot het extreme milieu vriendelijk willen worden(wat nobel is), maar dit een druppel op een hete plaat is zo lang er in andere delen van de wereld geen regels zijn. De industrie verhuist gewoon....

Nu dat ze geen water meer hebben gaan ze kijken hoe ze gebruikt water kunnen filteren.
Maar dit is geen milieu maatregel helaas...
Tenzij water geen rooie recht kost. Dan is zo een zuiveringsinstallatie te duur en het omslagpunt ver te zoeken.
Schoenmaker blijf bij je leest verhaal lijkt me.
resource- en wastemanagement is zowat het belangrijkste na de productie en dit soort fabrieken wordt altijd op maat gebouwd. Net zoals veel van die megabedrijven ook hun eigen stroomvoorziening en zelfs wegeninfrastructuur hebben is dit zeker niet iets waarvoor ze afhankelijk willen zijn van een andere partij (zie het stukje dat ze er zich al op hadden voorbereid)
't Is niet dat ze zelf onderzoeken doen hé.
Ze installeren gewoon een zuiveringsinstallatie.
Anoniem: 30722 @bantoo24 april 2021 15:25
Wat doet de schoonmaker bij de leest? 🤷🏻‍♂️ Zal de schoenmaker niet leuk vinden! 🤣🤣
Die leest schoonmaken natuurlijk zodat de schoenmaker met een propere lei leest kan werken
Jammer dat dit soort initiatieven pas op gang komen als er zulke rampen zijn, want deze droogte is natuurlijk een echte ramp. Hopelijk dat ze ook verder kijken en dit soort investeringen doen voor zuiveringsinstallaties voor gebruik voor drinkwater.
Hetgeen me het meeste verbaast in dit artikel is dat water gerantsoeneerd wordt in Taiwan.
2 dagen per week geen water!
En niets ervan in onze kranten.
Omdat het geen nieuws is, NOS en diverse kranten berichten hier al over in 2015.
Corona kent tot op heden bijna dagelijks nieuwe informatie, veranderlijke omstandigheden en steeds wijzigende maatregelen, los daarvan is het de grootste en impactrijkste gebeurtenis globaal sinds decennia.
Kubieke ton ??
Ik zou zeggen 156 kubieke meter = 156 ton (water).
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @eesiediesie24 april 2021 15:21
Mijn fout, is inmiddels aangepast :)
Dan denk ik dat je hier ook nog wel even naar mag kijken: "heeft de halfgeleiderfabrikant in 2019 ongeveer 154 metrieke ton water gebruikt" Dat is namelijk minder dan menig gezinshuishouden.
Ik denk dat ik iets te enthousiast woorden heb geschrapt in die zin - nu écht fixed 8)7
ongeveer 154 miljoen metrieke ton water gebruikt
Zeker ? Ik denk dat je best massa of volume gebruikt. Dus 154 miljoen kubieke meter (m^3) water of 154 miljoen ton water.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @goarilla24 april 2021 16:01
In het sustainability-rapport waarnaar wordt gelinkt wordt echt gesproken over waterbesparingen in metrieke tonnen. Ik heb dat dus min of meer geciteerd. Dat is overigens inderdaad hetzelfde als een gewone ton zoals wij die in Nederland kennen (dus 1000kg). Ik zal 'metrieke' dan ook schrappen, met oog op de leesbaarheid van de tekst. :)

CC: @ATIradeon8500
De Metric Tonne is de Amerkaanse term voor onze ton (1000kg). Metric, want ze hebben daar ook nog de short tonne en long tonne uitgedrukt in ponden.

Niets van aantrekken. Laat ze maar aanmodderen daar :p
Ik zou het eenvoudiger willen neerzetten. Ton of kubieke meter. Dan snappen we het allemaal :)
Kubieke kilometer is minder schrijver: 0.154km^3 water :)
Wat ik mij altijd afvraag: als die (en andere) fabrieken zoveel water gebruiken, waar blijft dat dan? Ik neem aan dat het, zeker in geval van een chipfabrikant, vooral utilitair is en geen onderdeel van het eindproduct?
Goede vraag, bij datacentra gebruiken ze water bijv. om mee te koelen en bij TSMC om schoon te maken.
Water is vital to cleaning wafers and maintaining a clean environment.
Bron: https://csr.tsmc.com/csr/...erResourceManagement.html
Dat wordt vaak geloosd in rivier of zee, al dan niet (maar veel te vaak niet) na zuiveren.
Ontzilten geeft echt enorm veel milieu problemen.
Water is vloeibaar, dan is het toch liter? Of zeg ik nu iets heel geks?
Gewoon benieuwd: Als de fabrieken dagelijks 156.000 ton water gebruiken; geeft dit dan ook 156.000 ton verontreinigd water en wordt dat ook gezuiverd of wordt dat gewoon ergens gedumpt?
Volgende keer beter lezen, het antwoord staat gewoon in het bericht...🤪
De titel doet denken dat tsmc iets goeds doet maar dat is natuurlijk onzin. Ze bouwen voor zichzelf een symptoom bestrijding. Dragen wel bij aan het probleem voor iedereen (daar) maar alleen aan de oplossing voor zichzelf.

Wat een drama - chip fabrieken die tonnen en tonnen water toch de schikking hebben en geen paar liter water voor mensen (die water zeg maar 'nodig hebben'), of de biotoop (want we zullen ongetwijfeld het grondwater al weggepompt hebben).

Maar ja ik ga echt niet langer op m'n ps5 wachten omdat de biodiversiteit, voedselvoorziening of basis behoeften voor mensen wordt aangetast.

[Reactie gewijzigd door SEtechnology op 25 juli 2024 15:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.