Micron waarschuwt voor dram-tekorten en prijsstijgingen

Volgens de topman van Micron, Sanjay Mehrotra, is er momenteel een ernstig tekort aan dram om aan de vraag te kunnen voldoen. Hij voorziet snelle prijsstijgingen en de tekorten houden volgens de ceo dit jaar nog aan.

De Micron-topman verwacht voor dit jaar een grote vraag naar dram bij alle markten: pc, datacenters, mobiel en automotive. Hij zei dit in een toelichting op de kwartaalcijfers, opgetekend door Seeking Alpha. De fabrikant leverde afgelopen kwartaal al recordhoeveelheden dram voor pc's en profiteerde van de grote vraag naar laptops en Chromebooks wegens thuiswerken.

Micron heeft naar eigen zeggen beperkte voorraden en het bedrijf wijst daarbij naar productieproblemen bij zijn geheugenfabriek in Taiwan, in december vorig jaar. Begin die maand vond er een stroomstoring van een uur plaats in Fab 11 bij Taoyuan City. Later die maand vond er een aardbeving plaats waardoor naast Fab 11 ook Fab 16 de productie kort moest staken.

Mehrotra noemt verder watertekorten door droogte in Taiwan, die maakten dat er verminderde waterhoeveelheden beschikbaar waren voor de dram-fabrieken. "Om de tekorten tegen te gaan, versnellen we onze pogingen om water te behouden en hebben we alternatieve bronnen van water veilig gesteld", aldus de ceo. Volgens hem zijn de watertekorten niet van impact op de dram-output, maar is er sprake van een voortdurende situatie die Micron de komende maanden in de gaten houdt.

Micron Taiwan
Micron Taoyuan, Taiwan. Bron: Micron

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-04-2021 • 08:26

61

Reacties (61)

61
61
38
2
0
5
Wijzig sortering
Een half jaar geleden heb ik hier gelezen dat enkele bedrijven hun Dram productie gingen verminderen omdat het te goedkoop werd.
Missie geslaagd.

bron
Net 15 min wakker met bak koffie, en en weer wat geleerd. :)
Ik heb gister nog een item zitten kijken over het Phoebus kartel en moest daar gelijk aan denken.

Maar anno 2021 gebeuren dat soort dingen natuurlijk niet meer, het is gewoon toeval dat er binnen 6 maanden een tekort is na een overschot.
Als je een overschot hebt en je ziet een crisis aankomen is het niet raar om iets aan je productie te doen of investeringen uit te stellen of juist naar voren te halen: 'laat die nieuwe fab mar zitten, we gaan de huidige upgraden'. Dat leidt tot verminderde productiecapaciteit.

Overheden hebben voor het eerst sinds de jaren 70 of iets dergelijks besloten om anticyclisch te gaan uitgeven, dus om in crisistijd enorm te gaan stimuleren. Daardoor is er enorm veel geld terwijl de productie toch is afgenomen (ook door transport en handelsproblemen).
Ach, als in de Olie wereld kan, waarom hier niet?
Je doet net of die bedrijven dat expres doen om de consument te naaien. En dat is natuurlijk niet zo. Op een moment is de capaciteit te groot en is het gewoon niet meer winstgevend. Dus dan moet je stoppen.
Ik vraag me af, is iemand die controleerd of het wel helemaal klopt wat ze zeggen?

Puur speculatie en tuurlijk zal er vast iets van waarheid in zitten maar ik vind het een goed excuus om de prijzen omhoog te drukken. Ik zie dit soort berichten best vaak, ook voor corona.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 23 juli 2024 11:04]

Wet van vraag en aanbod.

Als er aanbod groter is dan de vraag,
dan gaan de prijzen omlaag, omdat concurrerende fabrikanten proberen onder de prijs van een ander te zitten om te verkopen.

Is de vraag groter dan het aanbod (zoals nu), dan gaan de prijzen omhoog, omdat kopers elkaar gaan overbieden om hun aanvoer veilig te stellen.

Tenzij er op de markt zeer dominante spelers zijn, zorgt dit mechanisme voor prijsstelling bij ‘commodities’

Tegen de markt in prijzen verhogen is zinloos.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 11:04]

Dat gaat inderdaad op in een ideale vrije markt. Gezien het bericht over terug geschroefde productie eerder, geloof ik daar niet in wat dit segment betreft.
Als je overproductie hebt waardoor je je producten zonder winst of mogelijks met verlies moet verkopen heb je ook een situatie die niet houdbaar is. Je moet een balans gaan zoeken in vraag en aanbod. Vorig jaar was er overproductie. De economie over heel de wereld liep terug, we gingen meer geld sparen en minder uitgeven waardoor bijvoorbeeld dram met een overproductie kwam te zitten. Ja, dan ga je terugschroeven op die productie.
Ik dacht dat ze juist de productie terug hadden geschroefd omdat ze dachten dat in 2020 de markt niet zou groeien, wat juist het tegenover gestelde werd.
Ook dat is onderdeel van de markt.

Als je niet genoeg marge haalt, ga je terugschroeven. De varkenscyclus.
Het is een redelijk perfecte storm van een hoop zaken die samenkomen en allen een stuwende werking hebben op de prijzen.

- Tekorten in de gehele chip-industrie
- Leveringen en productie in alle sectoren werkt sub-optimaal in de corona-pandemie
- Vraag neemt enorm toe door het vele en langdurige thuiswerken
- Mensen hebben veelal minder grote uitgaven (vakanties en dergelijke) wat de bereidheid vergroot om hogere bedragen neer te tellen voor goederen.

Vast nog wel veel meer zaken.

Een paar redenen voor de chip-tekorten zet ik echter wel mijn vraagtekens bij, aangezien de oorzaak "brand" in wel heel erg veel productie-faciliteiten voor is gekomen.
Bijvoorbeeld een brand in een stuk of 3 (uit mijn hoofd) bedrijven die een heel cruciaal subtraat maken wat nodig is tijdens de chip-productie (van de 5 bedrijven die het maken) is wat mij betreft toch wel 'verdacht veel'.
Maar goed, wellicht heeft het nu tot gevolg dat andere bedrijven wat minder afhankelijk willen worden van maar een paar producenten, die ook nog eens vrijwel allemaal in Azie zitten.
Zie de investeringsbedragen van 100'en miljarden die de afgelopen dagen her en der genoemd worden. Echter daarmee zijn de tekorten nu niet opgelost.

Stroomstoringen, overstromingen en aardbevingen zijn echter allemaal oorzaken die vaker terug zijn gekomen en geleid hebben tot plotselinge prijsstijgingen of productie-tekorten.
Denk aan de overstromingen van een aantal jaren geleden waarbij een paar fabrikanten van cruciale componenten van harde schijven getroffen waren.
Dat was rond de tijd dat je ook van die rampzalig slechte schijven had zoals de Seagate 3 TB, met enormel uitvalpercentages. (weet niet of dat een oorzaak gevolg was, maar viel wel samen qua tijd)
Bijvoorbeeld een brand in een stuk of 3 (uit mijn hoofd) bedrijven die een heel cruciaal subtraat maken wat nodig is tijdens de chip-productie (van de 5 bedrijven die het maken) is wat mij betreft toch wel 'verdacht veel'.
Als dit correct is hoeft dat nog altijd niet verdacht te zijn. Die brand kost die bedrijven zoveel geld dat je dat echt niet opzettelijk gaat doen. Daar tegenover staat dat brand bij 1 bedrijf ervoor kan zorgen dat de andere bedrijven meer moeten gaan produceren, hun machines meer en langer gaan gebruiken dan tot op dat moment de norm was waardoor er daar ook weer problemen ontstaan.

En er is geen oplossing voor zulke rampen te vinden. Meer fabrieken zetten is geen oplossing, dan ga je waarschijnlijk van winstgevend naar verlieslatend totdat vraag en aanbod weer in evenwicht zijn en er terug gezonde marges gevraagd kunnen worden. Geografisch verdelen is ook niet altijd een oplossing. Er is een reden waarom al die bedrijven in hetzelfde werelddeel zitten. Toegang tot grondstoffen, halffabrikaten en goedkopere arbeid. Ga je verder weg, dan zal je ook gewoon weer meer kosten krijgen en stijgen de prijzen van je producten weer waardoor je concurenten weer voordeel hebben.
[...]
Als dit correct is hoeft dat nog altijd niet verdacht te zijn. Die brand kost die bedrijven zoveel geld dat je dat echt niet opzettelijk gaat doen. Daar tegenover staat dat brand bij 1 bedrijf ervoor kan zorgen dat de andere bedrijven meer moeten gaan produceren, hun machines meer en langer gaan gebruiken dan tot op dat moment de norm was waardoor er daar ook weer problemen ontstaan.
Denk ook niet dat een bedrijf zelf brand gaat stichten om de prijzen te laten stijgen.
Als je zelf niet kunt produceren gaat de prijs door vraag en aanbod wel omhoog, maar daar heeft alleen je concurrent voordeel bij.
Maar goed, die redenatie doortrekken komt al vrij snel in het gebied van conspiracy theorieen, vandaar dat ik het 'verdacht veel' noemde.
Als er geen tekorten zijn in de markt (en geen illegale prijsafspraken + voldoednde aanbieders) dan kun je niet zomaar eenzijdig je prijs naar boven bijstellen omdat men dan gaat kopen bij je concurrenten.
Bart ® Moderator Spielerij @jordynegen112 april 2021 09:54
Als ze denken dat het rendabeler is om hogere prijzen te vragen, dan kunnen ze dat gewoon doen. Als ze denken dat het rendabeler is om hun productie te verlagen (en dus de hogere verkoopprijzen opwegen tegen de kosten van een deels stilstaande fabriek), dan kunnen ze dat gewoon doen. Het is een commercieel bedrijf. Ze hoeven niets te verklaren over commerciële beslissingen. Ze hebben geen excuus nodig om handel te drijven op een manier die zij juist vinden. Binnen de kaders van de wet uiteraard.

Dus wat is volgens jou de reden om hierover te gaan liegen? En wat is de toegevoegde waarde van een instantie die dat zou controleren?
In het algemeen zijn bedrijven terughoudend met leugens in de communicatie met investeerders; het kan namelijk grote gevolgen hebben voor zowel de bedrijven als de ceo's in kwestie, zowel financieel als persoonlijk.

Zelfs als de prijzen inderdaad omhoog gaan, dan hebben ze nog het probleem van beschuldigingen naar marktmanipulatie als mocht blijken dat ze de situatie bewust overdreven hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57411 op 23 juli 2024 11:04]

Het is denk ik wel plausibel. Je ziet namelijk niet alleen prijsstijgingen, maar ook uit/afstel van introductie van nieuwe producten en dat levertijden enorm lang worden.
Wat een klote tijd om een nieuwe pc te bouwen. Ik blijf wachten.
2021 is niet het jaar voor een nieuwe PC lijkt wel. Zelf heb ik nood aan een nieuwe grafische kaart. Ik heb mijn hoop al maar gevestigd op de feestdagen.
De feestdagen? Er is nu al op 'normale' dagen een tekort. Tijdens feestdagen zal dat alleen maar erger worden vrees ik. De consumptie (en dus vraag) neemt dan enorm toe. Het aanbod kan niet binnen een jaar verhoogd worden. Vergeet niet dat semicon niet de enige sector is die de vraag niet kan bijbenen. Transport kan het ook niet aan, vraag/aanbod van grondstoffen is ook in disbalans. En in de EU zien we al een lange tijd stijgende huizenprijzen. Er is natuurlijk best een kans dat die inflatie doortrekt naar andere markten en we een paar jaar wat meer inflatie krijgen.

Overigens, waarom heb je 'nood' aan een nieuwe grafische kaart? Het klinkt nogal extreem.
De feestdagen? Er is nu al op 'normale' dagen een tekort. Tijdens feestdagen zal dat alleen maar erger worden vrees ik. De consumptie (en dus vraag) neemt dan enorm toe.
Dat gebeurt volgens mij vooral tijdens normale tijden en niet tijdens een pandemie waar mensen het hele jaar door binnen moeten blijven in plaats van dat ze enkel binnen zitten tijdens de donkerste maand.

Een van de grote redenen dat er zulke tekorten zijn en dus zulke hoge prijzen is door de toegenomen constante vraag doorheen het afgelopen jaar. Dat er een extra piek zal komen tijdens de feestdagen lijkt mij dus overdreven, want het is op vlak van gaming al een heel jaar feestdagen.
Overigens, waarom heb je 'nood' aan een nieuwe grafische kaart? Het klinkt nogal extreem.
1 situatie zou een nood kunnen zijn: Je pc heeft geen onboard graphics (losse GPU only) en je grafische kaart is (bijna) dood. Dan heb je asap een nieuwe nodig :)
Het is een uitstekende tijd om te kijken maar een cloud dienst zoals GeForce now of Stadia.

Je zou ook een desktop kunnen bouwen met goed moederbord, high end cpu en onboard graphicscards en hopen dat je dit eind dit jaar uit kunt breiden met extra ram en een video kaart.
Uit nood maak ik inmiddels gebruik van Geforce Now alleen zijn niet alle games beschikbaar. Stadia is interessant, maar ik wil mijn mega game collectie niet nogmaals kopen.
Hmmm, ben ik misschien nog op tijd met aanschaf van nieuwe ram-set (g.skill NEO 64GB), dit is Hynix, maar er bestaat ook Samsung variant. Dus vraag me af of deze merken beïnvloed gaan worden.

Daarnaast verbaasd me wel hoeveel meer het kost (prijs per GB) voor een 32 GB set, tegenover 64 GB. Zowel bij G.skill als bij andere merken. (Had ik eerder moeten weten, gezien ik 32GB had, maar helaas pindakaas zeggen ze dan)

[Reactie gewijzigd door m.z op 23 juli 2024 11:04]

Hmmm, ben ik misschien nog op tijd met aanschaf van nieuwe ram-set (g.skill NEO 64GB), dit is Hynix, maar er bestaat ook Samsung variant. Dus vraag me af of deze merken beïnvloed gaan worden.
Allicht. Vraag en aanbod. Als Samsung meer kan verdienen doen ze dat natuurlijk. En ik ben ervan overtuigd dat die bedrijven ook met elkaar praten en er verkapte kartel plaatsvindt.

Al met al een slechte zaak voor de consument dat we al chip- / silicontekorten hebben en nu ook dram prijzen nog stijgen. De extra kosten komen uiteindelijk altijd bij de eindgebruiker terecht.
Zeker een goed punt, ik weet niet wat verschil is in verkopen, maar zie sneller het goedkope meer verkocht wordt en de overclockers gaan naar Samsung (-B-die). Ik neem het risico niet en vindt erg veel werk en tijd kosten, dus heb ook maar de goedkopere gekocht.

Inderdaad, het lijkt wel beetje standaard worden om te zeggen, tekort. Niet helemaal vergelijkbaar, maar kijk wat deze "tekorten" betekenen voor gpu, waar een normale consument meer betaalt.
Ga er maar van uit dat alle merken hier mee kampen.

De hele elektronica markt staat onder druk. Ook schijnbaar ongerelateerde componenten, simpelweg omdat ze productiecapaciteit delen en omdat partijen uitwijken naar andere componenten.
Componenten worden versneld obsolete verklaard om capaciteit vrij te maken voor nieuwere varianten, wat weer een hoop productwijzigingen triggert bij de gebruikers.

Om een mooi voorbeeld te geven. Ik zit in de industriële elektronica. We hebben op het moment alle Samsung DRAM en flash in onze componentlijsten vervangen door andere merken, simpelweg omdat het niet meer fatsoenlijk te krijgen is voor 2021 en 2022.
We kopen op het moment stapels componenten in, waar we kunnen, om productie veilig te stellen. Leadtimes worden overal verlengt, inmiddels tot >52 weken.
Hoop dat 16gb voorlopig voldoende is voor gaming...
Ja, want de next-gen consoles hebben 16GB voor de CPU en GPU samen.

Daar komt bij dat DDR5 voor de deur staat en dat doet de DDR4 prijzen weer dalen.
Maar kan nog steeds duurder zijn dan wat wij nu betalen, toen ik mijn DDR3 verkocht (DDR4 was denk ik toen 2 jaar al op de markt) was dat ruim onder de toenmalige marktwaarde, die was op dat moment 3 dubbel gestegen met wat ik er origineel 3/4 jaar terug voor had betaald.
Gezien ik niet uit ben om er zelfs rijker van te worden, besloten om m voor minder te verkopen dan wat ik had betaald (gewoon schappelijk dus), dus 1/4e van de toenmalige marktwaarde.
Ik had het setje ook echt na 1 seconde al verkocht in V&A en veel vraag er nog op daarna of het nog te koop was.

Hardware prijs pieken zijn gewoon grillig, kijk nu maar eens in V&A voor videokaarten GTX1070's die voor dezelfde waarde of meer worden aangeboden.
Vergeet ook niet dat de prijzen van DDR4 hebben ook heel lang (vanwege prijsafspraken) voor bijv. een 16GB boven de 100 euro en voor beetje performant DDR4 makkelijk boven de 150 euro gekost

[Reactie gewijzigd door Turismo op 23 juli 2024 11:04]

In December wilde ik een 64GB setje kopen. Toendertijd 260euro. Vandaag: 360 euro. Dus het is al een tijdje aan de gang. Gemiste kans, kan het niet over mijn hart halen nu die 100 euro extra neer te leggen.
Als je langer wacht word het misschien nog duurder |:( als je wilt/moet upgraden gewoon doen, ja 6 maanden geleden was het goedkoper, maar 2+ jaar geleden was het veel duurder dan nu ;)
Meh, het was meer voor een nieuwe pc, maar met voortschrijdend inzicht deze kan nog wel een jaartje of twee mee. Dus met een beetje mazzel is DDR5 er dan.
Ja dat denk ik wel, alleen wat die gaan kosten is afwachten...
Eerste setjes DDR5 zullen de moeite niet waard zijn. Vooral door hoge timings.
Eerste setje DDR4 was ook eigenlijk geen verbetering op DDR4-1866 snelheden (waar we nu op DDR4-3200 zitten)

[Reactie gewijzigd door procyon op 23 juli 2024 11:04]

Heeft dit op termijn nog een positief effect voor de consument? Hogere marges, meer geld voor R&D -> makkelijker volhouden wet van Moore? Of is deze markt dermate lastig binnen te komen dat er niet echt concurrentie is?
De DRAM-markt is een oligopolie van drie bedrijven: Samsung, SK Hynix, en Micron. Dat zegt alles.
dram-tekorten
Ze mogen mijn zoontje van drie lenen, die kan als de beste drammen..
:|, een badumtss en een nice one, maar alsnog :|
Ik las eerst per ongeluk dram als een drankje :)
Scalp alert! Prijzen zijn idd aan het stijgen als je het het vergelijkt met 6 maanden geleden.
Prijzen zouden best wel eens een jaar of 3 hoog kunnen blijven (Als je naar de vorige pieken en dalen kijkt).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.