Politie stopt met Amber Alert en gaat kindvermissingen via Burgernet melden

De Nederlandse politie gaat na dertien jaar stoppen met Amber Alert voor het versturen van urgente meldingen over vermiste kinderen. In plaats daarvan gaat de politie Burgernet inzetten voor dit soort waarschuwingen.

De integratie in Burgernet is volgens de politie onderdeel van het streven van het ministerie van Justitie en Veiligheid om waarschuwingen samen te voegen onder een dak, wat zou bijdragen aan de herkenbaarheid en kosten zou besparen. Op 22 juli 2021 stopt het contract van de politie met Netpresenter, het bedrijf dat de technische ondersteuning van Amber Alert en Kind Vermist Alert levert.

In november 2008 startte de politie met Amber Alert. Het waarschuwingssysteem voor vermiste kinderen gebruikte toen niet alleen sms en e-mail, maar ook MSN en Hyves om signalementen te verspreiden. Tegenwoordig verlopen de meldingen via onder andere sociale media, snelwegborden, websites en tv. Amber Alert werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet.

Via Burgernet kan de Landelijke Meldkamer Samenwerking, bestaande uit politie, ambulancezorg en brandweer, notificaties sturen via de app, Facebook, Twitter, sms en spraakberichten. De app kan beeldmateriaal en de gps-locatie van de telefoon doorgeven. Volgens Netpresenter-directeur Frank Hoen gaat het Burgernet desondanks niet lukken om het bereik van Amber Alert te evenaren. "Dit gaat kinderlevens kosten‘’, zegt hij.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-04-2021 • 07:49

141 Linkedin

Submitter: Carfanatic

Reacties (141)

Wijzig sortering
Ik vind het nogal wat dat Netpresenter-directeur Frank Hoen zegt dat het “kinderlevens gaat kosten”. Lekker op de emotie inspelen om z’n eigen hachje te redden. Misschien gaat het juist wel kinderlevens redden, omdat het één systeem is in plaats van meerdere.

Ik mag hopen dat die man geen data heeft om z’n reactie te onderbouwen. Hartstikke mooi dat 94% van de gevallen waarbij Amber-Alert ingezet werd goed afliepen, maar misschien was dat ook wel het geval geweest zonder Amber-Alert. Of even pessimistisch gedacht; misschien zag een ontvoerder wel de Amber-Alert bij een pinautomaat en was daarom juist op de hoogte dat hij/zij werd achtervolgd. In 6% van de gevallen was er namelijk geen goede afloop.
Amber alert is en was hoofdzakelijk een emotioneel iets. Het daadwerkelijke effect is zeer klein, en geld kun je beter aan jeugdzorg besteden:

https://psmag.com/social-...ffective-study-shows-4792
"AMBER Alerts, by design, generate an enormous amount of public attention to a category of crime that is extremely rare," he says. "In a sense, they are crime-control theater for our society. They enable public officials to make it look like they are solving a problem which, in reality, probably can't be solved.

"I understand we're talking about the worst crime imaginable," Griffin adds. "But your typical victim of wrongful child death is not an abduction victim. It's someone who has an abusive or incompetent parent."
Hier moest ik aan denken toen ik op televisie figuren van QAnon zag die beweerden dat we allemaal weten dat er heel veel kinderen ontvoerd worden en dat deep state (of iets van die strekking) dat doet om die kinderen te misbruiken. Het kan natuurlijk dat deep state de statistieken verduisterd, zoals Argentinië het probleem van verdwenen zonen van ‘dwaze moeders’ ontkende, maar ook uit persoonlijke ervaring kan ik niet erkennen dat dit een groot probleem is. Eigenlijk spelen Amber Alert en QAnon hier op hetzelfde sentiment in: het probleem van ontvoerde kinderen is heel erg klein, maar omdat die paar gevallen zo verschrikkelijk zijn durft niemand dat hardop te zeggen.
Interessant artikel op Vox precies hierover

Why Satanic Panic never really ended The collective fears that consumed the US in the 1980s and ’90s are still alive and well — all the way through QAnon and beyond.
The 1980s were defined by stranger danger and a growing fear of your own neighborhood

Although the Reagan era was a time of economic growth and financial prosperity, it was also a time of unease centered on population growth, urbanization, and the rise of the double-income family model, which necessitated a sharp increase in the need for day care services. As a result, anxiety about protecting the nuclear family from the unknown dangers of this new era was high: The ’80s saw the spread of AIDS misinformation, kidnap victims’ faces appearing on milk cartons, the mass panic surrounding the 1982 Tylenol murders, trick-or-treat scares (the nation’s lone Halloween candy killer, Ronald Clark O’Bryan, received a highly publicized execution in 1984), and the first wave of reports of scary killer clowns attempting to prey on children.
(Dit ondanks dat 99% van de aanrandingen en verkrachtingen -ook op kinderen- door familie en bekenden gebeurt: Het is 'aangenamer' om te blijven geloven dat de misdadiger zicht niet in je intieme kring bevindt, terwijl het omgekeerde waar is)
Ik Amerika worden er veel meer kinderen en vrouwen ontvoerd. Dat is niet te vergelijken met hier.
Ik betwijfel of het alleen emotioneel voor die directeur is. Hij lijkt er kennelijk ook een financieel belang bij te hebben dat de politie klant bij hem is. Het doet niets af aan de emotie over de mogelijke toekomstige slachtoffers, maar het is wel opvallend dat ze het dan niet over de financiele kant hebben.
Nou ik bedoel dat het een 'appeal to emotion' is, en ja die directeur zal ook heel emotioneel zijn (geld is ook emotie O-) , dat is Henk Krol ook, maar dat betekent niet dat ze zich iets aan objectieve waarheden gelegen laten liggen.
Ik kende het niet, maar ik zou denken dat zo een soort systeem wel gratis gemaakt kan worden? Samenwerking tussen bedrijfswereld en ordehandhaving? Bedrijf x doet gratis de hosting, bedrijf y en z doen de ontwikkeling en onderhoud, ...
Ach, het is inderdaad een redelijk sneue reactie, maar wel een koekje van eigen deeg. Hoe vaak roept de overheid wel niet dat bepaalde maatregelen die de surveillancemaatschappij oftewel burgerspionage uitbouwen voor “ons eigen bestwil” om “terroristen” en “pedofielen” op te sporen, zonder ook maar enige onderbouwing hoeveel extra van deze lui ze hiermee opgepakt hebben? Waar zijn de cijfers over de effectiviteit van de sleepwet? (en ondertussen lekker doorgaan met ons bespioneren...) What goes around...
Ik denk niet dat zomaar vergelijken van controversiele beweringen redelijk is om iets een koekje van eigen deeg te kunnen noemen. Daarbij lees ik niets dat die uitspraak daarop gericht is om zo opgevat te worden en ook geen argumenten dat het redelijk is om dat aan te nemen. Eigenlijk geeft je helemaal geen relatie aan tussen dat soort uitspraken, behalve dat ze kennelijk zaken met elkaar deden. Maar dat maakt het nog geen koekje van eigen deeg.
Inderdaad. Ik krijg vaak genoeg meldingen van Burgernet dat iets (snel) is opgelost, dus het gaat via dat platform minstens net zo snel of in ieder geval net zo goed.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 april 2021 11:59]

Ik nooit... weet niet eens of bij mij in de buurt burgernet actief is.
Ga daar ook niet achteraan.. ben wel aangemeld bij amber alert.
Ik weet niet wat jou motivaties waren om aan Amber Alert deel te nemen, maar nu je weet dat het stopt vraag ik me dan af waarom je dan geen moeite zou doen om deelname aan burgernet te overwegen.
Ooit, voor mijn oud adres was ik aangemeld op burgernet.. kreeg spam van hier tot guntert... mails maar als spam aangemerkt en afgemeld.
Alleen spreek je over een kennelijk behoorlijke tijd geleden. Aangezien die crowdservices gemaakt zijn om mensen niet lastig te vallen en daar dus regelmatig in te verbeteren lijkt het dus een optie dat als je echt wil helpen er na lange tijd weer eens naar te kijken of het nu wel geschikt voor je is?
Grappig hoe dat kan verschillen, want ik heb juist nog nooit iets van Amber Alert ontvangen (of heel misschien één keer, maar dat is dan al lang geleden).
Dit gaat gewoon om de kosten te besparen voor het OM/Politie.
Frank kreeg uiteraard goed geld voor zijn systeem en ziet deze inkomsten bron opeens in rook op gaan. Veel gratis geld verdienen (met wat onderhoud) door het Imago / merknaam. In de ogen van andere echter heel onrendabel.
6% Van 26 Amber-Alert gevallen (gemiddeld 2x per jaar in 13 jaar) = 1,5 kind waarbij het verkeerd afliep :? . Hoe zit dat?? Is het nu één (4%) of twee (8%) gevallen waarbij het verkeerd afliep?

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 2 april 2021 14:29]

De percentages heb ik niet zelf verzonnen, die komen uit het AD artikel waarnaar verwezen wordt.
Het enige wat ik zeg, is dat er iets in die cijfers niet kan kloppen... :)
Ik ben wel benieuwd hoe ze omgaan met de verschillen tussen beide systemen. Amber Alert werkte landelijk, Burgernet voor zover ik weet altijd lokaal. Komen er straks dan ook landelijke Burgernet berichten voor urgente kindvermissingen?

Daarnaast, Amber Alert had allerlei koppelingen met systemen waardoor op allerlei plekken deze berichten zichtbaar werden. Bijvoorbeeld op schermen op openbare plekken. Heeft Burgernet dat ook, of gaat dat toegevoegd worden?
Burgernet is niet lokaal. Je krijgt alleen berichten die voor jou relevant kunnen zijn en 9 van de 10 keer gaat dat over een lokale aangelegenheid. Iemand in Maastricht hoeft geen berichtje te krijgen over een bejaarde die in Groningen niet is teruggekeerd van zijn wandeling. Dat zou ook de effectiviteit reduceren als je alle berichtjes van heel Nederland zou krijgen.
Bij een levensgevaarlijke ontsnapte crimineel is het verspreidingsgebied van burgernet veel groter dan lokaal en kan het ook landelijk zijn.
Ik heb dat nog niet meegemaakt, en ik ben toch al heel jaren lid (en gebruik de app).

Je selecteert een lokatie en een straal. Meldingen die binnen dat gebied vallen, komen dan in je app. Elke melding heeft dus een specifieke lokatie. Met de huidige opzet zouden ze in alle steden van Nederland een Burgernet melding moeten plaatsen om zo'n beetje alle gebruikers te bereiken.
Die straal en regio geef je aan om de berichten te beperken. Er kunnen wel degelijk landelijke berichten verstuurd worden. Bij de Nederlandse “Bonnie & Clyde” is dat toen gebeurd.
Burgernet ken ik alleen maar van de mails van net voor de feestdagen om te waarschuwen tegen inbrekers. Amber Alert ken ik van de Android-app die mij keurig en tijdig een melding geeft als er een kind wordt vermist.

Dit klinkt een beetje als verkeerd bezuinigen ..
Burgernet ken ik alleen maar van de mails van net voor de feestdagen om te waarschuwen tegen inbrekers. Amber Alert ken ik van de Android-app die mij keurig en tijdig een melding geeft als er een kind wordt vermist.
Burgernet heeft anders ook gewoon een app voor Android (en ik neem aan ook voor iOS) die een alert geeft hoor. Tevens kan je SMS-jes ontvangen van Burgernet als je dat zo instelt.

Ik vind het geen verkeerd bezuinigen. Als er maar 2x per jaar zo'n Amber Alert wordt uitgestuurd vind ik het extreem kostbaar om daar een hele infrastructuur voor in de lucht te houden. Combineer dat dan idd met Burgernet die veel vaker gebruikt wordt.
Helemaal eens, Burgernet wordt al onderhouden door de staat / ons, waarom zou de staat dan ook geld moeten uitgeven aan NetPresenter BV?

In 2018 waren ze trouwens al naar de rechter gestapt met dezelfde reden.
https://www.computable.nl...aanbesteding-politie.html
Amber Alert is naar de rechter gestapt wegens de plannen van de top van de Nationale Politie om het vermiste kinderalarm te gaan aanbesteden. Amber Alert vreest dat de opsporing van vermiste kinderen daardoor in gevaar komt. Vrijdag 23 november aanstaande bespreekt de rechtbank in Roermond deze kwestie.
Hier is de uitspraak:
https://uitspraken.rechts...=ECLI:NL:RBLIM:2018:11854
Beslissing
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.
Deze uitspraak is gedaan door mr. J.M.E. Derks, rechter, in aanwezigheid van
mr. W.A.M. Bocken, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op
18 december 2018.
Even voor mijn beeldvorming, naast Burgernet is er ook nog NLAlert toch? Ik kreeg pas nog een NLAlert van een brand hier in de buurt (houd ramen en deuren gesloten ivm rookontwikkeling), lijkt mij dat een vermist kind ook wel via dit systeem bekend gemaakt kan worden toch? Ik heb volgens mij nog nooit een burgernet melding gehad.
Ja dat was ook mijn eerste gedachte. Ook omdat het minder afhankelijk is volgens mij qua bereik/internet verbinding.
Ik denk dat het alleen maar meer irritaties gaat opleveren als je dat doet. NLalert geeft meldingen over acuut gevaar voor jezelf en je omgeving. Als je online kijkt zie je dat veel mensen van NLalert af willen vanwege die "vervelende meldingen". Ik krijg ze bijna nooit dus het zal mij niet zo veel uitmaken, maar er zijn veel tegenstanders van.

Als je dan dit soort zaken gaat combineren, ga je mensen forceren en dat gaat meer tegenstanders opleveren. Dan gaan mensen zorgen dat NLalert niet meer werkt, wat de effectiviteit daarvan stopt.

Ik heb burgernet geinstalleerd staan dus voor mij is het geen probleem, voor veel anderen wel.
Er lijken me op een bevolking van 18 miljoen personen wel iets meer vermissingen en ander leed dan grootschalige gebeurtenissen met risico's voor heel veel mensen. Als je dan die digitale waarschuwingen ook gaat gebruiken voor vermiste personen dan lijkt het me dat mensen minder alert gaan zijn dan als het echt heel ernstig voor mensen persoonlijk is. Aan de andere kant wil je waarschijnlijk ook niet dat je te veel en vaak mensen bereikt die andere belangen hebben dan met enige regelmaat uit te kijken naar leed voor anderen. De mensheid bestaat nu eenmaal niet uit alleen maar hulpverlenende mensen die altijd voor elkaar klaar kunnen staan. Die ga je niet zomaar overhalen door ze te dwingen maar aandacht te hebben met die alerts waar ze niet mee kunnen.
Ik woon in Amsterdam en ik krijg bijna elke dag een Burgernetmelding over of een vermist kind, vermiste volwassene of een verdachte persoon. Het wordt echt wel goed gebruikt.
Wat een nare opruiende man die meneer Hoen van Amber Alert. Links en rechts moord en brand schreeuwen dat stoppen van Amber Alert levens gaat kosten maar ik denk toch vooral dat hij bezorgt is dat het hem een klant en omzet gaat kosten.
Ik hoorde vanmorgen op de radio dat hij volledig verrast was dat dit gebeurt was, dit terwijl deze discussie al jaren speelt. Misschien heeft dhr. Hoen net zo'n falend korte termijn geheugen als Rutte.

Amber Alert is 'gewoon' een commerciële dienst die door de politie wordt afgenomen van een commerciële dienstverlener. Nu heeft men besloten dit anders te gaan doen.

En ja...misschien is BurgerNet nu nog niet in staat om exact hetzelfde te doen als Amber Alert. Maar met het geld wat nu niet aan een commerciële partij wordt uitgegeven kan BurgerNet wellicht verder worden ontwikkeld. Omdat BurgerNet van ons allen is lijkt mij dat op langere termijn waardevoller dan het business model van Netpresenter BV in de lucht te houden.

Edit / aanvullende gedachte:
Deze 'ophef' is een goede illustratie waarom het goed is om zaken af en toe zelf in de hand te houden. Je kan dan zelf een beslissing nemen zonder rekening te moeten houden met de commerciële belangen van een ondernemer. Toch eigen belachelijk dat een ondernemer de pers, de politiek en het publiek bewerkt met valse argumenten om z'n eigen business model op peil te houden....

[Reactie gewijzigd door versc049 op 2 april 2021 10:01]

En wanneer kan je weglopen bij de staat? Of de staat voor het gerecht slepen, als ze je tekort doen? En sinds wanneer heeft het bedrijfsleven een geweldsmonopolie dat ze tegen je kunnen inzetten, als ze daar zin in hebben?
Je kan verhuizen.
Je kan klacht indienen tegen de staat.
Wat heeft het geweldsmonopolie hier nu weer mee te maken?
Of de staat voor het gerecht slepen, als ze je tekort doen?
Volgens mij is dat iets dat heel regelmatig gebeurd. Vaak genoeg krijgen de aanklagers ook hun zin. Er zijn zeker ellendige uitschieters, zoals de toeslagaffaire laat zien, maar dat dat zo groot in het nieuws komt is omdat het vrij uitzonderlijk is.

https://www.hartvannederl...oos-staat-coronawanbeleid

https://www.medischcontac...-van-a-lijst-krijgen-.htm

https://www.ed.nl/binnenl...-zo-niet-langer~abf7daa3/

https://milieudefensie.nl...tszaak-voor-gezonde-lucht

https://www.nd.nl/nieuws/...agt-nederlandse-staat-aan

https://www.tubantia.nl/z...gt-staat-aan-br~a14658f0/

https://www.lc.nl/extra/H...-moet-boven-26534130.html

https://www.volkskrant.nl...s-klimaatbeleid~b06e471d/
Of de staat voor het gerecht slepen
Je reageert op een post die reageert op een post die reageert op een post over het aanklagen van de staat...
Volgens mij moet je vooral kijken naar de effectiviteit van een platform en het niet meteen in de hoek trekken “overheid & IT sucks”

Het Amber alert is heel specifiek en wordt daardoor slechts enkele keren per jaar ingezet. Van burgernet krijg ik denk ik elke twee weken wel ‘iets’ dus zit veel parater in mijn geheugen en dat maakt het voor mij relevant.

Nu Amber alert eruit gaat zal de politie ook heus wel nadenken om deze specifieke kind-zoek-alerts zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen.

Als er geen geld naar Netpresenter BV hoeft kan men dat geld stoppen in Burgernet; marketing, naamsbekendheid.

Het zou slim zijn om in het artikel meteen een linkje te doen naar Burgernet, zodat mensen die switch alvast kunnen gaan maken.
Ik ga mij niet aanmelden op burgernet...
Op zich een goed plan, maar hier krijg ik soms meldingen die eruitgegooid worden en eigenlijk de persoon al weer terecht is.
Ik hoop wel dat ze in het bericht een duidelijk verschil laten zien.

Ook hoop ik dat ze ontsnapte criminelen en criminelen die nu hun slag slaan, dus bij een inbraak melding gelijk een bericht eruit gooien. Iemand van nr 15 hoort of ziet dat er op 13 ingebroken wordt, en meld het en de hele wijk krijgt een burger alert melding.

Hoop ook dat er een desktop versie komt.
Ik snap dat je zo denkt, maar met die redenatie kan je veel meer wegbezuinigen. Wat dacht je van het leger? Hoevaak worden die ingezet per jaar? Feit is dat wanneer de nood aan de man is je erop terug kan vallen. 90 procent vd Nederlanders zien een amber alert melding. 93 procent van deze kinderen wordt uiteindelijk teruggevonden. Heb zelf nog nooit een burgernet melding gezien.
Dat is niet echt een juiste vergelijking, het leger is continu bezig met missies en uitzendingen in binnen en buitenland.
Mischien minder bewust geregistreerd, maar als je wel eens buiten komt heb je die ook echt wel gezien. Oproepen voor melden rond een misdrijf of waarschuwingen voor inbrekers bijv.
Ik denk dat de mensen het verschil niet gaan merken.
Volgens mij is het leger op verschillende plekken iedere dag ingezet. Wellicht niet hier in Nederland, maar in ver weg andere landen waar ze goed werk verrichten.
En daarnaast heb je (als land) afspraken met andere landen lopen dat je een bepaalde hoeveelheid defensie actief hebt
Interesante info. Dank je!
amber alert wordt vaker ingezet dan die 2 x per jaar.. je hebt amber alert in lokale variant en landelijke variant.
Op zich een goed plan, maar hier krijg ik soms meldingen die eruitgegooid worden en eigenlijk de persoon al weer terecht is.
Ik hoop wel dat ze in het bericht dat je op je scherm krijgt, de popup, een duidelijk verschil laten zien om wat het gaat..

Ook hoop ik dat ze ontsnapte criminelen en criminelen die nu hun slag slaan, dus bij een inbraak melding gelijk een bericht eruit gooien. Iemand van nr 15 hoort of ziet dat er op 13 ingebroken wordt, en meld het en de hele wijk krijgt een burger alert melding.

Hoop ook dat er een desktop versie komt.
Dat is niet wat die zegt, want het is helemaal niet gezegd dat er uberhaupt kinderen door dood gaan (of gered worden) door van Amber Alert af te stappen en alles onder 1 dak te brengen.
Dat het kosten bespaard is 100% zeker. En die kosten kunnen nu voo randere dingen gebruikt worden.
Als blijkt dat het idd kinderlevens kost moet je het heroverwegen of verbeteringen in de andere app maken.
Dat de directeur van Netpresenter direct zegt dat dit kinderlevens kost snap ik vanuit zijn bedrijfsoogpunt wel. Maar het logisch dat hij zn bedrijf en winst wil verdedigen.

Ik denk dat dit een goede zaak is. Kreeg van de week nog een noodmelding vanwege een brand. Erg duidelijk en als ze dat ook doen met de vermiste kinderen is het volgens mij dikke prima en veranderd er niet heel veel.
Dat zegt hij helemaal niet. Er moet echter een kosten baten analyse gemaakt worden en een mensen leven is niet niets waard, maar er is wel een maximum dat we als samenleving willen uitgeven om een mensenleven te redden. Zie ook discussies rondom zorgkosten en medicatie vergoedingen bij zeldzame ziektes en enorm dure pillen. Deze discussies eindigen nooit naar tevredenheid van iedereen...

Nog los van alle andere (niet financiële) argumenten die je kunt verzinnen om Amber Alert los te laten en burgernet te gebruiken voor hetzelfde doel.

Misschien moet je voor je volgende bijdrage op Tweakers eens even goed nadenken i.p.v. flamen op emotie. Of solliciteren bij netpresenter, want die directeur doet hetzelfde om z'n eigen bedrijf te redden.
Burgernet heeft ook een app en een SMS systeem waarvoor je je kan opgeven.

Appstore: https://apps.apple.com/nl/app/burgernet/id692302637
Google Play: https://play.google.com/s...=nl.burgernet&hl=nl&gl=US
SMS: https://www.burgernet.nl/
Dt is het probleem van Burgernet. Daarvoor moet je je dus opgeven en dat is bij een Ambert Alert dus niet nodig. Het bereik van Burgernet is hierdoor kleiner waardoor je minder mensen bereikt. Voor Burgernet moet je ook een account aanmaken, ik denk dat heel veel mensen daartoe niet bereid zijn. Ditzelfde geldt voor de app.

[Reactie gewijzigd door sjaool op 2 april 2021 09:10]

Ik heb toch echt mijn telefoonnummer moeten aanmelden bij Amber Alert om sms-berichten te ontvangen. Amber Alert stuurt geen sms-berichten naar iedereen in Nederland.
Ding is; OV/winkels etc etc etc zijn aangemeld op amber alert... ook TV zenders.. die kunnen zodra amber alert nodig is.. direct een amber alert melding uitzenden.
Burgernet heeft al die dingen NIET.. waardoor je van miljoenen ogen naar like what 100den ogen gaat..
Ding is; OV/winkels etc etc etc zijn aangemeld op amber alert... ook TV zenders.. die kunnen zodra amber alert nodig is.. direct een amber alert melding uitzenden.
Burgernet heeft al die dingen NIET.. waardoor je van miljoenen ogen naar like what 100den ogen gaat..
Hoezo? Waarom zouden 'OV/winkels etc etc etc ... TV zenders' niet naar Burgernet kijken?
https://apps.apple.com/nl...692302637#see-all/reviews
Burgernet app op iOS scoort 2.8, werkt niet eens meer goed met push notificaties zo te lezen.

https://www.burgernet.nl/privacy
Privacy statement stelt dat de app "uw gegevens ... worden opgeslagen in een database op het beveiligde netwerk van de politie". Echter de app is niet geupload door de rijksoverheid of nationale politie, de app provider is "in-pact BV". Zou dat onderstaande BV zijn, dan mogen we ons daar afvragen wie hierachter zit en die app kan herschrijven zoals die wil.
https://drimble.nl/bedrijf/de-bilt/19521391/in-pact-bv.html

Zelfs al is dit een oude vermelding en is de software release strategie op orde, dan:
- We ruilen een publieke push melding in, voor een opt-in app die je NAW gegevens vraagt plus e-mailadres bevestiging, ofwel véél hogere barrière

Al met al weer het zoveelste knappe staaltje overheid + technologie. Gewoon even checken rondom zo'n Amber Alert verhaal, of BurgerNet dan wel echt goed werkt voor iedereen en hetzelfde bereik heeft... onbestaanbaar zulke nieuwe versies van een gigantisch C2000 debacle. Het nieuwe systeem kan hetzelfde bieden, het nieuwe systeem zou wel goed kunnen werken... het is dubbelop 8)7
https://nl.wikipedia.org/wiki/C2000#Problemen

Als ze het zo graag willen, laat ze dan van BurgetNet een prioriteit maken, met een product owner en eigen budget, die erop toeziet dat ze elke maand de gerapporteerde problemen fixen. Dat de 2e kamer daar vragen over kan stellen. Dit lijkt echt nergens op.
Exact, ik had geen idee van Burgernet en heb hier ook nooit een bericht over ontvangen.
Ik ken NL-Alert, daar krijg ik _volgens mij_ wel eens een test bericht van. Maar laatste keer kan ik mij al niet meer herinneren.
Amber Alert was de laatste keer dat ik het zag op Schiphol toen ik terug kwam vanuit het buitenland, en dat was ver voor de Corona pandemie.
Dat blijft dus een stuk beter in je geheugen zitten en de herkenbaarheid daarvan is volgens mij een stuk beter.
Ook lees ik berichten van mensen (bijv op Nu.nl in het artikel daarover) die zeggen dat Burgernet gewoon "spam" is, dat je voor veel meer dingen bericht krijgt (inbraak, doorrijden na ongeval, etc)
Ik denk dat dat minder impact heeft dan Amber alert, vooral ook omdat zoals Sjaool zegt, je moet je opgeven voor Burgernet. Ik wist niet eens van het bestaan af, en ben mij ook niet van plan op te geven als ik voor zowat elke inbraak in mijn buurt een melding krijg.

Hoe zit het met als je op een andere locatie bent? Als ik in Amsterdam ben krijg je dan nog steeds de inbraak meldingen van thuis? Of juist vanuit Amsterdam. In beide gevallen lijkt het mij niet echt nuttig.
Een vermist kind die je op een Billboard ziet in de straten van Amsterdam, of op stations bijv, vallen juist wel op. En als je dan ergens dat kind ziet, kan je direct 112 bellen.
Raar dat je niet gewoon als bij amber alert een sms krijgt.

Als ze het sms systeen toch al hebben. En de 06 nummer database van amber alert. Lijkt het mij, na wat juridische zaken, toch 1+1.

Ik ben niet van plan een app te downloaden van de overheid. En al helemaal geen account aan te maken.

Ik vind het al erg genoeg dat ik bij de belastingdienst, digid en in het gemeentelijke register opgeslagen sta.

De ggd en in dit geval voor deze app, hoef ik echt niet in te komen. Stelletje klunsen daar.

Ze mogen net zoals met amber alert sms'en, dat zou gewenst zijn. Anders zijn ze mij kwijt.
Ik wil best smsen, ik doe mee, naar 4444 ofzo. Dat is het probleem niet

[Reactie gewijzigd door Beat The Best op 2 april 2021 09:28]

Raar dat je niet gewoon als bij amber alert een sms krijgt.

Als ze het sms systeen toch al hebben. En de 06 nummer database van amber alert. Lijkt het mij, na wat juridische zaken, toch 1+1.

Ik ben niet van plan een app te downloaden van de overheid. En al helemaal geen account aan te maken.

Ik vind het al erg genoeg dat ik bij de belastingdienst, digid en in het gemeentelijke register opgeslagen sta.

De ggd en in dit geval voor deze app, hoef ik echt niet in te komen. Stelletje klunsen daar.

Ze mogen net zoals met amber alert sms'en, dat zou gewenst zijn. Anders zijn ze mij kwijt.
Ik wil best smsen, ik doe mee, naar 4444 ofzo. Dat is het probleem niet
Euh .. AVG ?

De organisatie achter Amber alert is een commerciële, en omdat er nu met 'kinderlevens' als term gezwaaid wordt, zou je ineens wél die database mogen overdragen aan een andere partij ?

Maar vervolgens wel klagen over de GGD en Belastingdienst en jouw bekendheid ..
Volgens mij staat er in die database alleen een 06 nummer. Ik heb mij nooit geregistreerd, alleen sms aan naar xxxx.

Je moet eerst nog naar een telecomprovider toe stappen om mijn naw gegevens te krijgen.

Het gaat mij er om dat er weer een extra database is, beheer door weer een andere partij. En we zien hoe de ggd, uwv en de overheid in het algemeen omgaat met al die data. Bewust of onbewust, bekwaam of onbekwaam. Het gaat altijd fout.

Daar mag mijn 06 nummer gerust inkomen, want ik blokkeer elk privenummer en buitenlandsnummer toch al. Dus een belletje van de Microsoft afdeling uit india komt niet binnen.

Als ik zie wat de lek van het uwv gedaan heeft met mensen in mijn omgeving. En dan nagaan dat sommige hun bsn nummer in hun sollicitatie/cv zetten.......

Lijkt het mij allemaal weer een zeer onverstandige keuze.
Daar mag mijn 06 nummer gerust inkomen, want ik blokkeer elk privenummer en buitenlandsnummer toch al. Dus een belletje van de Microsoft afdeling uit india komt niet binnen.
Dat is nu juist de omgekeerde wereld.
Je zou helemaal niets moeten te blokkeren, maar omdat iedereen dit 'dan maar' doet, komt de grote boze wereld er mee weg.

Ik ben juist voorstander van het tegenovergestelde, als IK er niet om vraag, en jij stuurt mij een bericht, zou het jou geld en moeite moeten kosten.
Het wordt hoog tijd dat 'big data' net zo bekeken wordt als afval, de gebruiker betaald.
* waar gebruiker degene is, die het ongevraagd verzameld en opslaat.
Toch mag burgernet wel een stuk professioneler. Nu is het alsof een willekeurige agent zonder spellcheck even snel een berichtje de deur uit doet. Ik ben al jaren SMS-abonnee in Groningen, maar het geeft mij een vreselijk amateuristische indruk.
Burgernet is laagdrempeliger. Er kan snel gehandeld worden door een klein lokaal politiebureau. Daarom krijg je wel eens berichtjes van niet-professionele sprekers die snel iets inspreken om snel te kunnen verspreiden.
Daarnaast kan het bundelen van dit soort services ook juist de bereidheid om mee te doen laten afnemen.

Ik volg zelf bijvoorbeeld twitter Amber, wil liever geen telefoonnummer registreren en wil al helemaal geen app installeren.
Dan volg je toch vanaf nu de burgernet twitter? Ik zie het verschil niet. Nu hebben ze 2 vrijwel dezelfde infrastructuren voor hetzelfde doel: waarschuwingen versturen. Beetje onzinnig, niet?
Burgernet op Twitter volgen is waarschijnlijk minder zinvol. Dan krijg je iedere vermissing van iedere demente 150km verderop te zien.

Amber Alert wordt alleen ingezet bij een vermissing van minderjarige waarvan er een serieuze verdenking op levensgevaar is. (Dus simpel gezegd niet ‘iedere wegloper’)

Ik verwoord het uiteraard een beetje lomp, want achter iedere vermissing zit een hoop leed en verdriet, maar kort door de bocht komt het daar wel op neer.
Volgens mij is het echt geen schering en inslag. Bovendien is misschien het juist een bericht dat je heel nl door wilt hebben. Bij ontvoeringen bv.
Volgens mij is het echt geen schering en inslag. Bovendien is misschien het juist een bericht dat je heel nl door wilt hebben. Bij ontvoeringen bv.
Ja want het Amber Alert voor Julian en Ruben was effectief ...
https://www.amberalert.nl/impact/weet-hoe-zonder-moet/
Een gerichte alert had dat voorkomen?
Een gerichte alert had dat voorkomen?
Gericht op wie ?

De kinderen waren in Gelderland vermist, en in Utrecht gevonden.
Dit soort dingen moet juist landelijk en via onafhankelijke outlets verspreid worden, niet door een commercieel bedrijf, welke dan bepaald wie of wat er noodzaak aan is

TV & Radio, en evt websites die gekend zijn bij het volk ( nu.nl / ad.nl whatever )

Maar sowieso ook niet via Facebook of Twitter wat nu in de opzet staat.
Ik heb de burgernet op mijn adres staan. Met een straal van 5km om mijn huis:

8 meldingen in maart.
Als ik de straal op 15km zet zie ik 10 meldingen sinds 18 maart (meer geschiedenis laat hij niet zien)

Ik heb als test het centrum van Eindhoven gepakt (waar ik zelf niet in de buurt woon), en daar is het sinds 11 maart ook 10 meldingen.

De meldingen variëren van vermiste kinderen en dementerende ouderen tot verwarde mensen die je niet zelf mag benaderen.

Als je landelijk alle meldingen ziet wordt je overspoeld met alles en nog wat.

Idealiter zou je dus regionaal de weggelopen/vermiste kinderen zien, en ook de landelijke ontvoeringen/Amber Alerts, maar dat doet de app nu niet.
Amber alert meldingen worden niet alleen via Twitter of app gestuurd. Wat dacht je van de voltallige media, reclame zuilen en pin automaten? Volgens mij bestaat dit (nog) niet voor burgernet.
Beetje kort door de bocht. Het zijn twee hele verschillende onderwerpen.
Burgernet app werkt hier anders uitstekend. Nooit begrepen waarom er een aparte (en minder functionele) Amber Alert app is.
Dat niet alleen, het NL-alert systeem draait op technologie die in iedere telefoon zit, waar geen losse app voor nodig is, en die in ieder land werkt. Ook toeristen krijgen zo dus een melding zonder dat ze hier weer de lokale app voor moeten downloaden.

Zelfs al redt het één leven per jaar, dan nog is dat iets waar je niet op wil besparen
Maar het gaat dan ook niet over stoppen (en integreren) van NL-Alert, maar om het stoppen en integreren van Amber-alert.
NL-Alert is een rampen-communicatie systeem op broadcast basis.
Amber-alert een abonnee-dienst icm met advertentieruimte op publieke plaatsen voor informatie over als zeer ernstig beoordeelde kindvermissingen.
Als jij je niet aanmeld voor Amber alert dan zul je ze op je telefoon nooit zien en kom je ze enkel in de publieke ruimte wellicht een keer tegen.
Ik krijg anders keurig sms'jes van Burgernet als er iets speelt en hulp benodigd is.
Is echt weer iets voor een overheidsinstantie om iets wat zéér bekend is abrupt de stekker uit te trekken en vervolgens met iets verder te gaan wat totaal onbekend is voor menig burger en wat waarschijnlijk niet zo goed en makkelijk de menigte bereikt.
Zeer bekend is maar relatief. Ik weet dat Amber alert bestaat, maar dat is het ook wel. Ik krijg zeker iedere week wel iets via Burgernet, maar kan me geen Amber alert voor de geest halen. De kans dat iemand wordt gevonden via een systeem dat meer wordt gebruikt is per definitie een stuk groter.
Elke week?! Dat is mij te intensief. Ik kan mij niet voorstellen dat er genoeg zaken zijn die belangrijk en dringend genoeg zijn om actief over geïnformeerd te willen worden. Ik lees de krant voor minder dringende zaken. Deze frequentie suggereert dingen als "vergeet niet te stemmen" en "Dit weekend zomertijd". Maar waarschijnlijk ben ik nu te wantrouwend. Wat voor berichten krijg je dan binnen?
Burgernet wordt gebruikt voor vermiste personen, opsporingsberichten etc. Doorgaans krijg je ook weer een afmeldbericht als de persoon is gevonden.

Hoevaak je berichten krijgt hangt nogal van je regio af. Je krijgt immers alleen bericht als het om iets in jouw regio gaat. Het is in principe regio-gebonden, net zoals NL-Alert bijvoorbeeld.

Ik krijg zeker geen wekelijkse berichten van Burgernet. Ik denk dat het er gemiddeld 1-2 per maand zullen zijn (afmeldberichten tel ik dan even niet mee) ofzo.
Het ligt aan de regio waar je woont. Ik woon in West-Friesland en krijg gemiddeld 1 burgernet melding per 3 maanden. Je kan ook de radius instellen van alerts. Voordat ik in WF kwam woonde ik in Zaandam-Zuid, daar kreeg ik iedere paar dagen een melding
berichten gaan dan o.a. over een verwarde man ter hoogte van.. Of een verdacht persoon, Mogelijk vuurwapengevaarlijk, of een grijs Mercedes busje, zulke meldingen.
Ja, het is inderdaad maar net hoeveel er gebeurd. Soms krijg ik 2 maanden geen sms'je van Burgernet en soms ineens 2 in een week.
Burgernet is niet totaal onbekend. Er zijn regelmatig promotieacties op radio, tv en in de kranten daarvoor, het is een vrij breed gecommuniceerd en gebruikt netwerk.
Niks van mee gekregen op geen enkel medium
Dan is het mooi dat flink over gecommuniceerd wordt over de overstap,want nu weet je het wel 🙂
Of is dit reclame om ons naar burgernet te laten gaan, zodat we meer functionaliteiten hebben en dus ook amber alerts blijven ontvangen. Ik vind dit geen slechte ontwikkeling, sterker nog dit is een logsiche stap. Twee platformen onderhouden die een soortgelijke functie uitvoeren is zonde, maak er dan 1 van en integreer ze. In principe verdwijnt de amber alert niet, het is gewoon een ander platform dat ze uitstuurt.
Iets is bekend omdat ze het gepromoot hebben. Als ze nu burgernet gaan promoten op dezelfde manier als amber alert voorheen, krijgt het toch dezelfde bekendheid? Ik zie het probleem niet.
Volgens mij is Burgernet bekender dan Amber Alert?
Amber Alert krijg ik misschien een keer per jaar, Burgernet elke maand wel een keer.

Om eerlijk te zijn wist ik niet eens dat Ambert Alert überhaupt nog bestond.
Spreek voor jezelf. Ik heb gewoon de burgernet app al een hele tijd, maar geen amber alert. Ik dacht dat via de tv ging. Echt iets voor een Tweaker om van slechts één ding uit te gaan.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 2 april 2021 08:45]

De app is op Android nog geen miljoen keer gedownload, voor Apple verwacht ik hetzelfde dus misschien dat net meer dan 1 miljoen mensen het hebben gedownload. Daarnaast zijn de recenties matig voor de app dus kom nou niet aan met "echt iets voor een Tweaker" want gemiddeld 1 op de 17 personen heeft de app, laat staan hoeveel mensen er ook echt bekend zijn met Burgernet. Dus zorg eerst dat je je feiten op een rij hebt voor je hoog van een toren gaat blazen.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 2 april 2021 12:51]

In sommige landen hebben ze een Civil Watch app. Dat is een app die meldingen geven over bijvoorbeeld vermissing, rampen, branden, renanimatie, getuigen, gevraagd om oplettendheid of hulp nodig bij een ongeluk. Als gebruiker kan je dan middels je eigen expertise aangeven waarvoor je een melding wil krijgen. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf ervaren dat een heel restaurant leegstroomde omdat een schoolbus was omgekanteld een paar blokken verder. En prima app wat mij betreft, wat ze bij mij betreft ook hier kunnen invoeren (vooral samenvoegen van bestaande apps/meldingen)

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 2 april 2021 09:09]

Dat is in Nederland mogelijk geen goed plan en gaat de hulpdiensten belemmeren doordat er heel veel publiek op afkomt(ramptoerisme) wat alleen foto,s en video,s gaan maken ipv helpen.

Ik denk niet dat de Overheid hier voor dat soort situaties een bericht de deur uit doet.
Verschil in Nederland is dat de hulpdiensten er vaak onder de 10 minuten aanwezig zijn en bij sommige landen waar de app in gebruik is kan dit zomaar een half uur zijn. Echter zijn in sommige gevallen elke seconde een hele dure seconde. Over de ramptoeristen heb je gelijk. Echter ben ik meer van mening dat ze die groep keihard moeten straffen (en verbannen van de app) in plaats van de hele app af te schieten om hen.
"Verschil in Nederland is dat de hulpdiensten er vaak onder de 10 minuten aanwezig zijn"

Met de nadruk op "vaak", want er zijn ook regio's waar dat niet zo is, met name in buitengebieden, maar soms ook in niet-buitengebieden, zoals Dronten bijvoorbeeld. Politie en ambulanciers hebben daar al vaker over geklaagd.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 april 2021 12:09]

Maar er zit wel steeds een dunne lijn tussen ramptoeristen en helpers.
Als je eenmelding krijgt en je gaat kijken of je kan helpen (of kijken wat er aan de hand is) ben je dan meteen al een ramptoerist ?
Ik denk dat met steeds maar het gebruik van het woord ramptoerist je steeds de mensen die bereid zijn om alleen maar te komen kijken om te helpen afschrikt.

En ja, de mensen die in drommen blijven staan kijken al dan niet met de telefoon in de aanslag die mag je zonder problemen ramptoerist noemen.
Al heb je daar ook wel gradaties in. Stel dat er een traumaheli gaat landen of opstijgen. Dat is toch prachtig om te zien? Als je daar naar gaat kijken, ben je dan meteen al een ramptoerist ?
De nuance an het woord is meestal ver te zoeken helaas.
Je bent een ramptoerist als je daar heen gaat terwijl er al een aardige groep aanwezig is en niet het besef doet van laat ik meteen maar weer huiswaarts gaan of op een flinke afstand blijven zodat ze hun werk kunnen doen, veelal als je van de andere kant van het dorp/stad moet komen dan zijn er allang ruim voldoende mensen aanwezig op de ongeval plek voordat jij er bent en dus al overbodig.

En zeker als de hulpverlening er al is dan heb je daar niks meer te zoeken.
Nederland is heel dichtbevolkt daarom ben je snel ramptoerist, een trauma helikopter wat gaat landen/opstijgen is dat ook

Iemand met EHBO herken je snel, ik ben zelf ook BHV,er maar als ik zie dat er al 6 EHBO,ers bezig zijn met alleen maar 1 persoon ga ik er niet vrolijk meer bij staan omdat ik weet dat ik overbodig ben.

In Nederland hebben we al een organisatie wat vanuit 112 aangestuurd wordt, doodnormale burgers met EHBO papieren, een app erbij voor jan en alleman zou alleen maar overlast creëren hier.

Helpers of ramptoerist kan je heel snel herkennen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 april 2021 12:10]

Oh moest je daar een app voor hebben? Ik dacht dat het net als NLAlert -zo heet het geloof ik- alarm meldingen gewoon bij iedereen in die regio binnenkwam.
Een app of SMS. Als je SMSjes kreeg moet je je er ooit voor ingeschreven hebben.
NL alert gaat via cel broadcast en niet via SMS, daarvoor moet je telefoon ingesteld zijn.
Maar tegenwoordig zijn steeds meer telefoons default ingesteld daarop zodat de gebruiker automatisch berichten binnen krijgt.

Voor NL alert hoef je dus niet aan te melden als je telefoon maar juist ingesteld is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 april 2021 09:10]

Het ging alleen niet over NL-Alert. ;) Ik weet hoe dat werkt. De vraag was "Moest je daar een app voor hebben", "daar" slaat op Ambert Alert en/of Burgernet. Niet op NL-Alert. :P Dus mijn reactie ging "daar" ook over. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 april 2021 10:44]

Ik krijg anders nog altijd geen NL-Alert op mijn huidige telefoon, ondanks dat mijn telefoon precies zo is ingesteld zoals het hoort. En op mijn vorige telefoon heb ik het maar 2 keer gehad en op de telefoon daarvoor ook iets van 2 keer.
Het ligt dus zeer zeker niet aan mijn huidige telefoon, aangezien ik ze op de vorige 2 dus ook al nauwelijks ontving. Het systeem is gewoon brak.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 april 2021 12:06]

Ja bij elk systeem heb je wel een keer een foutje dat betreft dus net toevallig jouw telefoon, hier werkt het wel goed.

Daarmee hoef je niet gelijk het systeem compleet af te schilderen als het bij jouw niet werkt, andere systemen hebben ook wel een keer een foutje echter omdat je het niet hoort betekend niet dat het er niet is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 april 2021 12:08]

Een foutje op 3 telefoons die alledrie goed ingesteld staan?

Mijn ouders ontvangen ze trouwens ook nooit ondanks dat hun telefoons goed ingesteld staan en een paar andere mensen die ik ken ook niet. Erg toevallig allemaal…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 april 2021 12:10]

Jahoor dan is het nog steeds een klein probleem.
Het kan ook gewoon een zendmast probleem zijn(of provider), het is gewoon toeval in jouw omgeving.
Mijn ouders wonen heel erg anders dan ik, dus dan zijn het minimaal twee zendmasten die problemen hebben. En een paar anderen die ik ken wonen ook ergens anders, dus drie á vier zendmasten met problemen. Nou, dan is NL-Alert dus niet brak, maar die zendmasten wel. Het verhoogt in ieder geval niet mijn vertrouwen in het systeem…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 april 2021 12:14]

Dan nog steeds een uitzondering.
Mijn iPhone 6 kreeg ze inderdaad niet, maar die was niet geschikt voor NL Alert. Maar met mijn Android en mijn huidige iPhone word ik elke eerste maandag opgeschrikt door een testmelding. De telefoon moet cell broadcast ondersteunen en mijn iPhone 6 had daar volgens mij de chip niet die dat mogelijk maakt.
Dan moet men het bij burgernet wel mogelijk gaan maken om te kiezen wat je wil ontvangen. Zat mensen die wél willen helpen uitkijken naar vermiste kinderen, maar geen zin hebben in meerdere andere zaken waar burgernet berichten voor verstuurd.

Ik vind het wel raar. Amber Alert werkt prima, hebben ook veel (internationale) samenwerking, is bijvoorbeeld ook pontificaal geïntegreerd in Facebook’s timeline (die zullen daar veel minder happig op zijn met Burgernet) om het bereik enorm te boosten en ga zo maar door... Dit klinkt een beetje in dezelfde categorie stompzinnige bezuinigingen als het afschaffen van het uiterst belangrijke stadsalarm ten faveure van all-in inzetten op een nog altijd brak werkend NL-Alert systeem met minder dekking en dat veel storingsgevoeliger is.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 april 2021 08:13]

Ik vind dit wel heel erg hoe mensen zo kunnen denken en met 2 maten meten, kinderen zijn belangrijk en volwassen boeit totaal niet...

Ik zit zelf ook in Burgernet en welgeteld 2 berichten in 1 jaar tijd gehad wat een ophef zeg...
Bovendien het is niet de bedoeling om meteen een klopjacht op te starten als je een bericht krijgt, het is ter informatie waarbij je gevraagd wordt heb je die persoon gezien, je bent niet de enige wat een bericht krijgt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 april 2021 12:06]

Tja, ik ben er niet om te oordelen over die mensen. En het zal ook afhangen van waar je woont hoor. In het dorp waar ik nu woon is een burgernet-melding nogal zeldzaam. Toen ik in een grote stad woonde, kreeg ik zowat wekelijks zo'n kreng over uiteenlopende zaken (ook niet enkel vermissingen)... Kan me voorstellen dat niet iedereen daar op zit te wachten, maar bijvoorbeeld wel graag willen mee zoeken naar vermiste kinderen. Dat is prima wat mij betreft, moeten die mensen zelf weten. Ik heb ook eens gehoord van iemand die dicht bij een bejaardenhuis woonde, dat die om de haverklap meldingen kreeg van bejaarden die aan de wandel waren gegaan. Op een gegeven moment had ie daar wel genoeg van en vond dat niet doelmatig noch zijn verantwoording, ondanks dat ie het beste voorhad met die ouderen. Afijn. Dat soort situaties leidt overigens ook tot "warning fatigue". Als je dan weer een pushmelding krijgt kijk je er niet eens meer naar want "zal wel weer zoiets zijn".

Je hebt ook nog een kleine groep die principieel tegen burgernet is omdat ze het, en ik citeer, "Een NSB-programma" vinden. Die willen ook enkel Amber Alert. Nou, ondanks dat ik het gekkies vind zou ik voor doelmatigheid toch graag willen dat ze een alert blijven ontvangen over kinderen. Dus why not?

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 april 2021 15:27]

Men wil dus een filter erop van alleen meldingen van mensen beneden 18 jaar, ik snap hem wel in sommige situaties zoals naast een bejaardentehuis wonen maar toch komt het heel raar over, en vaak zijn dit mensen waarbij de telefoon de hele dag door rammelt van de facebook en whatsapp meldingen.

beetje offtopic net als NL alert veel ophef over is omdat er 2x per jaar een testbericht wordt verstuurd...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 april 2021 17:19]

Ik ken Netpresenter nog van 'vroeger'. Bij verschillende grote bedrijven werd het gebruikt om data & gegevens te tonen op informatie-schermen door de gebouwen heen en zelfs als screensaver.
Bij een bedrijf waar ik heb gewerkt hebben we toen een mediaplayer gebruikt voor hetzelfde resultaat te krijgen, JPG-tjes als foto's afspelen werkte net zo goed en was prima bij te houden.
Netpresenter kom ik echter zelden nog ergens tegen, er zijn zoveel bedrijven welke soft & hardware maken voor presentatieschermen dus het marktaandeel van Netpresenter is natuurlijk niet meer zo hoog.
Ten tijde van de introductie was de digi-dichtheid ook nog niet erg hoog en moesten veel digitale platforms voor zo'n alert systeem ook terugvallen op andere expertise voor de alerts. Nu hebben ze die alert-kennis zelf in huis.
Burgernet heb ik me jaren geleden al voor aangemeld, het fijne is dat de berichten lokaal zijn en er ook niet veel tijd overheen gaat voor wanneer deze worden uitgezonden, en vaak zie ik binnen een half uur dat de vermiste persoon is teruggevonden.
Dat wat een Amber-alert kan, kan ook prima met Burgernet, spijtig voor Net-Press-Enter, zoals deze door mensen die het als screensaver op het bedrijf hadden, werd genoemd.
Het enige wat ik me bedenk is dat de zwaarte van Amber Alert inderdaad vele malen hoger is dan een Burgernet-bericht, waarmee in mijn dorp ook geregeld werd gewaarschuwd voor proletarisch winkelende medemensen.
geen idee hoeveel kinderen er kwijt raken, maar 2 per jaar in een heel land lijkt me dat ze het enkel als allerlaatste middel inzetten voor dat er naar de pers gestapt wordt, waardoor de overhead wel enorm is. Foto'tje + omschrijving en op sturen klikken is niet zo vermoeiend als heel de infrastructuur de rest van de tijd niet gebruikt wordt voor dit doel.
Het doel ervan is meer mensen te bereiken en hoe minder systemen hoe meer bereik je krijgt, en niet te vergeten we hebben ook nog NL-Alert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee