Nederlandse politie stopt met sturen sms'jes via Burgernet, focus op app

De Nederlandse politie gaat stoppen met het verzenden van sms- en spraakactieberichten via Burgernet en maakt de overstap naar de Burgernet-app. Vanaf 1 september wordt deelnemers van het netwerk verzocht om de app te downloaden via de Play Store of App Store.

Burgernet-app

Jaarlijks worden er nog ruim 22 miljoen sms'jes verstuurd via Burgernet, schrijft RTL Nieuws. Voor dat systeem moeten mensen zich registreren, wat via de Burgernet-app niet meer nodig is. Dit wordt als een van de voordelen van de mobiele applicatie genoemd. Momenteel heeft de app 1,3 miljoen gebruikers en daar zouden er iedere maand zo'n 150.000 bijkomen. Deelnemers reageren volgens de politie vijf keer zo vaak via de app als via sms- of spraakberichten.

Via de smartphoneapplicatie hoeven gebruikers zich dus niet te registreren en hebben ze de mogelijkheid om automatisch hun locatie te delen of eventueel een vaste locatie aan te geven. Ook biedt dit medium burgers de mogelijkheid om foto's en video's naar de meldkamer te sturen, mits er op dat moment een 'actie' loopt en er dus actief informatie verzameld wordt over een incident. Deze functie werd in 2019 al toegevoegd.

Burgernet is een netwerk van aangesloten burgers en nooddiensten waarmee onder meer Amber Alerts worden gedeeld. Ook kunnen er meldingen worden verstuurd over bijvoorbeeld een 'diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving of vermiste personen'.

Door Yannick Spinner

Redacteur

01-06-2023 • 17:11

118

Submitter: Anoniem: 767041

Reacties (118)

118
115
60
2
0
35
Wijzig sortering
Raar dat de jaaropgave van de Landelijke Meldkamer zelf niet gepubliceerd wordt... :) Bij deze de jaaropgave van de Landelijke Meldkamer: https://www.landelijkemel...rnet-jaarverslag-2022.pdf

Voor de rest veranderen er nog een paar dingen (eerste punt is een aanvulling op wat al duidelijk was):
  1. Uitfaseren sms/spraak per september 2023. Via een sociale media campagne willen we het downloaden van de Burgernetapp stimuleren.
  2. App en systeem verder doorontwikkelen.
  3. Richten op vermeerderen van inzet Burgernet met aandacht voor de High Impact Crime

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 19:06]

[list=1]
• Uitfaseren sms/spraak per september 2023. Via een sociale media campagne willen we het downloaden van de Burgernetapp stimuleren.
Op zich een goed initiatief, maar ... de burgernet app vraagt me om mijn locatie (GPS), wat ik uiteraard weiger. Ik wil niet gevolgd worden. Ik zou wel een gebied moeten kunnen instellen, maar daarvoor heb ik Google Play Services nodig, wat ik niet heb (ik gebruik de app via Sailfish met Android ondersteuning). Dus nu is de app nutteloos.

Ik betreur het dat op deze manier toch weer extra gegevens verzameld kunnen worden van burgers, terwijl het zo belangrijk is dat dit niet gebeurt. SyRI, de toeslagenaffaire, we lijken er als maatschappij maar bar weinig van te leren.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 26 juli 2024 19:06]

Blijft zeer bedenkelijk dat de overheid software bouwt of laat bouwen, die afhankelijk is van Google Play Services. Kun je privacy technisch niet verkopen, Apple versie lijkt wel iets beter, daar is het privacy label al enkel anoniem en kun je locatie vervolgens ook nog weigeren, en toch de app gebruiken met eigen gekozen gebieden.
Voor mij als leek: wat is het bezwaar van de Google Play Service in het gebruik van apps? Wat doet deze service dan precies waardoor het niet in een (overheids)app zou moeten zitten?
Het praat met Google, het zijn componenten van Google, dus je kan er gif op innemen dat er ook het nodige aan data verzameld wordt.

Ben het er wel mee eens ook al trek ik er zelf niet zo hard aan.
Gemeenschapsgeld. Deze app moet eigenlijk gewoon open source zijn, en draaien op een vanilla of privacygerichte android variant zonder dat je een batterij packages moet installeren van uiteindelijk gewoon een marketinggigant.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 26 juli 2024 19:06]

Dat is niet waar, het verzameld geen data en praat niet met Google wanneer jij dat niet wil. Het biedt juist privacy services en biedt juist een manier om veilig locatie services te gebruiken. In je privacy instellingen kan je zelf kiezen wat je wel en niet wil doorsturen. Juist als het via de Google Play Services loopt, weet je dat het veilig is, wat bij een implementatie via een andere partij maar de vraag is. Google houdt zich aan de AVG en wordt voortdurend daarop in de gaten gehouden door zowel de toezichthouder als allerlei andere privacy clubjes.
Aanvullend daarop is het nog steeds niet goed geregeld met het instellen van rechten die een app nodig heeft. Zowel bij Android als IOS. In de context van deze app zou het logisch zijn dat je toegang geeft tot je GPS. Echter kun je alleen maar ja/nee kiezen. Maar kies je voor ja, dan mag de appbouwer vervolgens alles met die data doen. Het werkt pas als er een omschrijving komt als bijv. "Deze app heeft toegang tot GPS nodig voor het kunnen selecteren van relevante meldingen in uw regio", oftewel er moet een doel vermeld gaan worden. Dat voorkomt dat een app dan bijv. GPS ook zou gebruiken voor marketing, want daar heb je dan geen toestemming voor gegeven.
Wanneer ik dat niet wil?

Ik wil de app niet eens downloaden uit de PlayStore. Ik wil die Play Store en Play Services helemaal niet op mijn telefoon hebben.

Maar security-technisch ga ik ook geen bankieren, authenticators of overheids apps uit bronnen halen waar de uitgever ze zelf niet op vrijgegeven heeft. Aurora is dus geen optie b.v.

Juist doordat het via de Google services loopt, weet je dat je privacy te grabbel gegooit wordt.


Dit kan allemaal prima in F-Droid aangeboden worden, is ook veilig.
https://reports.exodus-pr...ports/nl.burgernet/latest hoe ga je (als leek) die twee trackers van Google uitschakelen?
Welke data en/of persoonsgegevens worden hiermee allemaal met Google gedeeld?
"Google houdt zich aan de AVG" haha 8)7 8)7

Vandaar dat ze zoveel boetes krijgen https://www.tessian.com/blog/biggest-gdpr-fines-2020/

Veilig via de Google Playstore? Waar het wemelt van de malware? Waar Google ondanks dat het gemeld is niets aan doet? https://www.security.nl/posting/798170/Malafide+Google+Chrome-extensies+met+55+miljoen+gebruikers+ontdekt

Als je veilige apps wil dan haal je die uit de FDroid store, daar is nog nooit malware in aangetroffen.
Buiten dat Google Google is, zorgt een harde afhankelijkheid van Play Services ervoor dat applicaties niet op alle Androidtoestellen werkt.
En hoeveel procent van de Androidgebruikers mis je daarmee?
En hoeveel van die Androidgebruikers hebben bewust een Androidversie gekozen zónder Google Play Services en zullen om vergelijkbare redenen geen apps van de overheid installeren?

[Reactie gewijzigd door CivLord op 26 juli 2024 19:06]

Whatsapp is gewoon als APK te downloaden vanaf whatsapp.com

Blijkbaar is het het waard als je doel is "zo veel mogelijk mensen bereiken". Dat zou het doel van de overheid ook moeten zijn.
Dan zal WhatsApp geen api's van Google Services gebruiken en de Burgernet app wel. Ik weet niet hoe lastig het is om functies zoals plaatsbepaling buiten Google Services om te doen. (Sorry, ik schreef Google Play, terwijl ik Google Services bedoelde.)

Plaatsbepaling zal voor veel mensen nuttig zijn, omdat ze voor werk, boodschappen en andere zaken vaak op andere locaties zijn, die niet bij elkaar in de buurt liggen. Het heeft weinig zin een melding voor de woonlocatie te krijgen terwijl je op het werk zit, terwijl het wel handig kan zijn een melding te krijgen van het winkelgebied waar je op dat moment net bent.
Je hebt Google services alleen nodig voor accurate plaatsbepaling, waarbij het ook WiFi e.d. gebruikt. GPS kan in Android gewoon zonder Google. Dat soort dingen kan prima optioneel, accuraat is nergens voor nodig tenzij de politie (of overheid) je zoekt.

DigiD, Burgernet, al die meuk zou makkelijk als APK aangeboden kunnen worden op apps.overheid.nl oid.
https://www.scss.tcd.ie/doug.leith/apple_google.pdf
https://www.theverge.com/...l-apps-antitrust-scrutiny

Zeker bij Google speelt er gigantische belangenverstrengeling intern met de advertentie tak, zonder advertenties heb je domweg geen Google, dat is hun levensader.
Apple moet je op de blauwe ogen geloven dat de privacy boodschap niet enkel marketing is. Hun verdienmodel van hardware en diensten zou het echter wel geloofwaardig kunnen maken om privacy vriendelijk te zijn.

Daar ver voorbij gaat de overheid. Die heeft als doel om haar burgers te beschermen in allerlei opzichten. Daar past zeer zeker geen Amerikaanse datahonger meebakken in Nederlandse apps. Daar ben je dan een keer de overheid voor, om ondanks alle gemak en handigheid ervan, toch eens principieel nee te zeggen.
Het is voor de massa, en de massa heeft geen idee waar jij het over hebt.
Het is belastinggeld voor een overheidsdienst. Als we ons geen zorgen meer zouden maken over dit soort aspecten dan kunnen we ambulance, brandweer een politie ook wel uitbesteden.

Andere insteek: als de app geheel opensource is werkt het minstens net zo goed op telefoons mét en zonder Google bloat/adware.
Lijkt me goed idee dat dit inderdaad open source op bijvoorbeeld f-droid komt. Wie wil de petitie hiervoor starten?
In het verleden heb ik wel eens gevraagd of IRMA ook via die store gelevert kan worden en die stap heeft men toen gelukkig gezet.
Tenzij je de trackinglibrary gebruikt, verzamelen de Play Services niks extra's of je ze nu wel of niet in een overheidsapp zitten.

Zolang het spul maar met MicroG nog steeds werkt, zie ik het probleem niet zo. De Google Play API is nu eenmaal een stuk vriendelijker dan direct de locatie-API gebruiken, helemaal als je meerdere Android-versies moet ondersteunen.
Anoniem: 1849202 @OruBLMsFrl2 juni 2023 02:47
Wat eerder bedenkelijk is het feit dat het volgende onder het kopje privacy staat:
- Data isn't encrypted.
- Data can't be deleted.

Dus alle data dat dit binnentrekt kan je niet laten verwijderen en de data verstuurt hij zonder encryptie toegepast.

De data dat de app verzamelt:
- E-mailadres (optioneel)
- Adres (optioneel)
- Analytics (App interactie)
- Crash logs + Diagnostics
- Device or other ID's.


Dat zijn al twee redenen om deze app niet te gebruiken...

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.burgernet
Ze moeten gewoon een webapp maken. Tegenwoordig kan je die met dezelfde user experience bouwen. Alleen push notificaties zal met een google lib (firebase) gedaan moeten worden. Verder echt totaal onnodig native app te bouwen.
Naast de mogelijke privacybezwaren betekent dit ook dat je, als je van deze overheidsdienst gebruik wil maken je de voorwaarden van Google of Apple moet accepteren. Dit heeft natuurlijk bijna iedereen al gedaan. Maar toch vreemd dat je er echt niet omheen kan.
dus je kunt het delen van je gps weigeren? Dan is dat toch prima? GPS is nodig om te bepalen of je zinvolle meldingen krijgt bij jou id buurt.
Waarom niet de gebruiker een postcode laten invullen (postcode van de lokale markt, oid) of noch algemener, een plaatsnaam... Dichtbij genoeg om te weten of een melding voor iemand relevant is, zonder continue de exacte gps locatie te weten. En als je een keer op vakantie bent en een melding krijgt omdat die toevallig nabij de ingegeven locatie is, wat zou het, da's toch geen probleem.
Ik kan het wel weigeren, maar om een locatie in te vullen (waar het me nog niet duidelijk is of meldingen dan gepusht worden zoals nu met SMS), dan kan ik dat niet vanwege het missen van de Google Play Services. Ik vind dat (heel) ernstig voor een app met het doel om veiligheid te creëren.
Ik kan me niet goed voor de geest halen waarom je geen locatie kunt invullen zonder de play store, omdat ik geen Android bij de hand heb, maar in de iOS app kun je inderdaad een locatie + straal invullen voor het digitale buurtonderzoek. Alleen werkt die niet. In ieder geval niet als je een burgernet.nl account hebt. Dan pakt ie die als locatie, volgens de beleidsadviseur veiligheidsalliantie regio Rotterdam, per mail. Daar wordt nog aan gewerkt.

Overigens worden volgens de app / info de locatiegegevens geanonimiseerd, zodat ze niet naar een persoon kunnen worden herleid.

Daarnaast kun je op iOS ook kiezen voor de variant: Locatie delen bij gebruik app. Dus dan wordt je locatie alleen doorgegeven als je zelf de app opent. (Naast de opties nooit, altijd, vraag volgende keer of wanneer ik deel).

Wat betreft push-meldingen: Ik neem aan dat je op de Android versie ook gewoon zelf per app kunt instellen of 'ie meldingen mag doen, zoals al dan niet met geluid. Bij de iOS versie kan dat in ieder geval wel, ook bij de burgernet app.

Aangezien ik in de (iOS) app notificaties aan en uit kan zetten, ga ik er van uit dat die inderdaad gepushed worden, anders heeft die functie weinig zin. Theoretisch kun je het pushen zonder melding, maar in de praktijk gaan dan maar weinig mensen de meldingen op tijd zien.
tjsa, dat jij een belangrijk onderdeel van je mobile device weg laat, lijkt mij nou niet iets waar de overheid rekening mee zou moeten houden.
Volgens mij is de locatie in dit geval handig dat je niet lastig gevallen wordt als er iets in Limburg gebeurt terwijl je op vakantie bent in Friesland. Met SMS kunnen ze immers zich richten op iedereen verbonden met een bepaalde zendmast of groep zendmasten, maar met een app is dat niet meer te doen.
Inderdaad. mensen die zich lang geleden gemeld hadden voor Burgernet, en later verhuisden, krijgen nog steeds sms'en over hun voormalige woonplaats. Maar afmelden of wijzigen gaat zomaar niet, want daarvoor moet je een account hebben - wat er toen bij aanmelding nog niet bestond.
Ik ben in het verleden 3 x in de nacht wakker geworden omdat mijn vriendin wakker werd van mijn telefoon en mij dus ook wakker maakte, ik lag te snurken tijdens mijn vakantie op Bali,
Hoezo werd er gekeken naar zendmast(en)?
Je kunt toch gewoon een gebied aanmaken in de app?
Ja had ik ook, maar dat geeft alleen aan dat je meldingen wilt zien uit dat gebied en niet dus de meldingen uit bv amsterdam of maastricht terwijl je bv in zwolle woont
Klopt, maar ook dan ga ik mijn locatie niet delen. Bedrijven en overheden hebben beide al in zulke mate op grove wijze het vertrouwen geschonden, dat ik probeer een zero-tolerance beleid te hanteren.
Tip: vul 0611223344 in als je al je mailadres hebt moeten invullen. Met een mailadres is er in 99% van de gevallen geen valide noodzaak tot een mobiel telefoonnummer.
Ik heb zelf de app geïnstalleerd en een aantal gebieden in cirkels aangegeven waar ik meldingen over wil ontvangen. Dat kan gewoon vanuit de app die je natuurlijk wel moet installeren.

Geen GPS locatie nodig voor de app dan.
Ik dacht precies dit. Het wordt slim verpakt als "hoeven gebruikers zich dus niet te registreren en hebben ze de mogelijkheid om automatisch hun locatie", want als je niets hoeft te doen is het natuurlijk nog fijner om te gebruiken. Drie keer op OK of accepteren drukken en klaar.
Je kan er ook met een minder belastend gevoel erin staan.

Namelijk met de gedachte dat de Nederlandse Politie vindt dat ze genoeg vrijwilligers bij Burgernet hebben, en dat die niet hun best doet om jou ook als vrijwilliger te hebben.

Prima, dan moet de Nederlandse Politie het maar zelf uitzoeken.
Ik vind het een slecht idee om een aparte app te vereisen die je in feite 1.a 2 keer per jaar gaat gebruiken. Grote kans dat android adviseert om deze te deinstalleren na een paar maanden omdat je hem nooit gebruikt. Waarom geen cell broadcast gebruiken, tegenwoordig ondersteunen de meeste telefoons dat. Een andere message optie kan ook, telegram,.whatsapp of gewoon mail. Scheelt ook weer belastinggeld wat aan andere zaken besteed kan worden.
Wat met mensen zonder smartphone? Wat met ouderen die geen idee hebben hoe een app store werkt?
Wat met mensen met andere (of uitgeklede) OS'en?
En een "sociale media" campagne?

We gaan dus van iets die voor zogoed als iedereen toegankelijk is tot iets die gericht word op een bevolkingsgroep "die goed hun weg kent met moderne technologie en bij voorkeur ook sociale media gebruikt".

Dit kan niet anders gezien worden dan een achteruitgang die waarschijnlijk ook nog eens duurder zal zijn (updates e.d.)
Jammer. Dat gaat ten koste van heel veel mensen die het lezen. Ik vond de SMS prima, maar ik ga zeker geen aparte app installeren. Dan maar niet.
Ik persoonlijk vind een app fijner dan een SMS. En voor slechtziende mensen is het ook beter, want de app kan de berichten ook uitspreken.

Daarnaast is de app net iets flexibeler. Die is niet alleen gebaseerd op de door jou opgegeven locatie, maar ook de locatie waar je daadwerkelijk bent (mits je de app toegang geeft tot je locatiegegevens), wat het bereik van de berichten weer groter maakt. En je kunt ook extra locaties opgeven, als je dat wilt. Dan krijg je ook alerts uit die regio.

Ik vind persoonlijk de app dan ook prettiger/nuttiger dan een SMS-je.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 26 juli 2024 19:06]

Doe mij maar via SMS, daar bereik je veel meer mensen mee. Hoeveel mensen gaan de app installeren? Dan krijg je opeens te maken met een drempel, want niet iedereen gaat de app installeren.

Daarnaast heb je ook mensen die eventueel weigeren om de locatie te delen met de app, dus daar zit je ook weer mee.

Misschien dat het wel handiger is voor slechtziende mensen, maar door het niet te versturen via SMS bereik je opeens veel minder mensen.
Maar dat is dus niet het geval. De SMS service is ook een dienst waarvoor je je moest aanmelden en met de app hoeft dat dus niet meer. Dit gaat dus juist meer mensen bereiken straks dan via de SMS methode. Overigens zijn er nog steeds andere mogelijkheden om iemand toch een SMS te sturen, maar dat gebeurt dan in opsporingsonderzoeken (zoals gisteren bijvoorbeeld in het nieuws was rondom Zwolle: https://www.destentor.nl/...3A%2F%2Fwww.google.com%2F)

Of eerder in andere onderzoeken wel is gebeurt. In dat geval worden SMS-jes verstuurd naar bijvoorbeeld telefoonnummers die voorkomen in een 'deal' telefoon (als waarschuwing https://www.politie.nl/ni...n-uit-dealertelefoon.html)

Of zoals in het geval van Zwolle/Ermelo op basis van mastgegevens naar iedereen die op een bepaald moment in de omgeving was.
Toch wel vreemd als dat zo is. Nooit aangemeld. Kreeg ineens een sms dat ze gingen stoppen met sms en verder op de app ging. Nummer al bijna 20 jaar in gebruik.

Zo te lezen ben niet de enige: nieuws: Nederlandse politie stopt met sturen sms'jes via Burgernet, focus op app

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 26 juli 2024 19:06]

Maar dat is dus niet het geval. De SMS service is ook een dienst waarvoor je je moest aanmelden en met de app hoeft dat dus niet meer. Dit gaat dus juist meer mensen bereiken straks dan via de SMS methode.
De applicatie moet je installeren.
Maar dat is dus niet het geval. De SMS service is ook een dienst waarvoor je je moest aanmelden en met de app hoeft dat dus niet meer. Dit gaat dus juist meer mensen bereiken straks dan via de SMS methode.
Nee hoor. Ik hoef die app niet en ga hem ook niet installeren, zo gaan ze een hoop mensen verliezen.
En voor slechtziende mensen is het ook beter, want de app kan de berichten ook uitspreken.
Kan niet praktisch iedere moderne telefoon dat met SMS ook? En dat werkt ook nog eens met oplossingen als de HumanWare Brailliant en vergelijkbare hardware.

Edit: en op basis van echte locatie werkt met alerts via SMS ook prima hoor, ze kunnen gewoon zien welke toestellen zich registreren op zendmasten in de omgeving.

[Reactie gewijzigd door Noxious op 26 juli 2024 19:06]

Edit: en op basis van echte locatie werkt met alerts via SMS ook prima hoor, ze kunnen gewoon zien welke toestellen zich registreren op zendmasten in de omgeving.
Tor op zekere hoogte wel, maar op basis van zendmast is wel minder nauwkeurig.

Zeker op platteland bestrijkt een zendmast vaak best een groot gebied, waardoor je uit een grotere straal die alerts krijgt heb ik gemerkt.

Op basis van GPS is die circel een stuk kleiner, met meer relevante alerts als gevolg. Wellicht is dat nog ergens te finetunen, dat weet ik verder niet.

Tevens heb je soms binnenshuis minder goed, of ronduit slecht, bereik naar een zendmast. Vooral ook weer op het platteland of in grensregios. De app kan je dan nog altijd via WiFi gebruiken.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 26 juli 2024 19:06]

Tevens heb je soms binnenshuis minder goed, of ronduit slecht, bereik naar een zendmast. Vooral ook weer op het platteland of in grensregios. De app kan je dan nog altijd via WiFi gebruiken.
Het omgekeerde bestaat alleen ook. Bij mijn ouderlijk thuis bijv. Wifi is daar met geen mogelijkheid stabiel te krijgen - maar 4G is er prima stabiel.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 juli 2024 19:06]

Edit: en op basis van echte locatie werkt met alerts via SMS ook prima hoor, ze kunnen gewoon zien welke toestellen zich registreren op zendmasten in de omgeving.
De telecomprovider kan dat ongetwijfeld zien, maar ik hoop dat ze die data niet naar willekeurige partijen doorspelen. Doorspelen naar de politie welke telefoons zich waar bevinden lijkt me in het algemeen een heel gevoelige keus waar de rechter hopelijk niet blij mee is. Het zou natuurlijk kunnen dat ze aan de telecomproviders een stapel telefoonnummers én een gebied doorgeven en de providers dan het uitzoekwerk doen, maar ook dat lijkt me heel sterk.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 26 juli 2024 19:06]

Is het met dit soort alerts niet omgekeerd, dat de politie een verzoek doet om een bericht te sturen naar toestellen in dat gebied?

De politie hoeft helemaal niet te weten wie daar precies zijn (wat ze met de app wel doen) - ze hoeven enkel een bericht door te geven.
De politie hoeft helemaal niet te weten wie daar precies zijn (wat ze met de app wel doen) - ze hoeven enkel een bericht door te geven.
Dat is met cell broadcasting (NL-Alert) ongetwijfeld het geval. Maar nogmaals, het gaat hier gewoon om sms.
Het grote probleem met de app voor mij is vooral de beschikbaarheid. Ik weet het, ik maak gebruik van Ubuntu Touch, een systeem met relatief weinig gebruikers, dus ik moet niet teveel verwachten en dat doe ik ook niet. Maar toch moeten ze het nu zonder mij gaan doen.

Een groter, algemener probleem is echter dat de app op de achtergrond moet blijven draaien, wat toch weer iets meer accu kost. En op toestellen die deep sleep gebruiken is het het allergrootste probleem, daar de app dan geen meldingen meer toont. En ja, dat kan je uitschakelen voor die app, maar de meeste mensen zullen niet weten hoe.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 26 juli 2024 19:06]

Ik heb net een Pinephone pro gekocht. Hier verwacht ik ook niet van dat het alles zal draaien, maar ik vind het wel jammer dat de overheid kiest om een closed source app te maken die je afhankelijk maakt van tech giganten als Google en Apple. Ze zullen het ook zonder mij moeten doen.
Precies dit, weer iets apart wat ik op mijn telefoon moet zetten terwijl er een simpel en werkend alternatief is. Zelfs eentje waar je toeristen mee kunt bereiken zonder dat die een app moeten installeren.
Zelfs eentje waar je toeristen mee kunt bereiken zonder dat die een app moeten installeren.
Volgens mij moet je je voor de sms-jes van Burgernet registreren, ik betwijfel of veel toeristen dat doen. Ik moet bekennen dat ik me nooit inschrijf voor lokale veiligheidsupdates als ik op vakantie ben. Ben je misschien in de war met cell broadcasting/NL-alert?
Registreren? O, in dat geval hebben ze mij heel wat uit te leggen, want ik heb me er nooit voor geregistreerd en ontvang ze toch. Ik heb me alleen moeten registreren om af en toe e-mailupdates te ontvangen, maar smsjes ontving ik al voordat ik me registreerde.
Ik heb ze nog nooit gezien.
Dat vind ik een vreemd verhaal, want net als @Ortep heb ik ze nog nooit ontvangen. Het artikel stelt ook dat voor sms-jes registreren nodig is.
Jaarlijks worden er nog ruim 22 miljoen sms'jes verstuurd via Burgernet, . Voor dat systeem moeten mensen zich registreren, wat via de Burgernet-app niet meer nodig is.
Even gekeken en die app doet niet veel meer dan het tonen van notificaties. Ik begrijp niet waarom dat beter zou zijn dan een SMS, nu moet ik een applicatie installeren die continu op de achtergrond blijft draaien. En een softwarebedrijf dat bij elke nieuwe Android versie weer een zak met geld nodig heeft om de app up to date te houden.
nu moet ik een applicatie installeren die continu op de achtergrond blijft draaien.
Mijn telefoon zet alle applicaties die ik niet regelmatig gebruik in deep sleep, dus ik moet er zelfs nog handmatig voor zorgen dat deze app continu geheugen, batterij en processorkracht mag gebruiken.
Ja precies, en dit gaat dus ook de problemen geven voor de "normale" gebruiker. Wie start zijn apps die weinig gebruikt worden omdat ze alleen maar nieuws of notificaties geven iedere x weken?

Dit gaat werken voor de 1e maand, tegen de tijd dat we het volgende burgernet bericht krijgen werkt 90% van de apps niet meer omdat ze in deepsleep staan......
Same, beetje zonde dit. Ik heb helemaal geen zin in een trackende app.
Juist, ik haat het dat alles maar voortaan via een app moet.

Bij postnl het bezorgmoment aanpassen op de site kan wel, maar pas nadat je in de app je adres bevestigd hebt....... Wereld op zijn kop.....

Maar dan maar geen burgernet meldingen meer.
Helemaal mee eens. Kansloze actie. Via SMS kan er naar elke telefoon een bericht gestuurd worden. Zelfs onafhankelijk van je provider als ze dat willen. Simpel en doeltreffend, iedereen in de buurt van een paal waar het van belang is krijgt het bericht.

Nu hebben er waarschijnlijk weer een verzameling ambtenaren eindeloos zitten vergaderen om vervolgens tot een oplossing te komen waar we over drie jaar van zeggen dat het niet gewerkt heeft.

Zonde. Ben absoluut geen enorme privacy angsthaas, maar om nu een app van de overheid (met een 'zekere' track record voor ICT) te installeren die continue gaat bijhouden waar ik ben, zodat ik de juiste berichten kan ontvangen, nee bedankt. En dat is dan nog het positieve scenario, want het zou ook nog kunnen dat de app continue doorgeeft waar je bent zodat alleen de juiste ontvangers een bericht krijgen. Wordt het wel heel erg big brother. En een ramp voor je accu.

Ergo: Jammer!
Nu hebben er waarschijnlijk weer een verzameling ambtenaren eindeloos zitten vergaderen om vervolgens tot een oplossing te komen waar we over drie jaar van zeggen dat het niet gewerkt heeft
populisme much, maar goed, elke medallie 2 kanten,

waarom zou ik als bezorgde en goed voor zijn kinderen zorgende ouder, moeten betalen voor het verzenden van duizenden smsjes omdat anders, het kind van de tokkies op de hoek niet gevonden kan worden (amber alert) of zou ik steevast mee moete betalen (enkele centen per bericht gaan bij het volume dat je met burgernet genereert al snel tientallen tot mogelijk enkele honderden euro's per uitgaand bericht opleveren voor het waarschuwen tegen straatdiefjes, zakkeroller en ja heel soms ook heftigere vormen van criminaliteit.

en dat omdat die persoon niet berijd is een app te downloaden die hem zelf ook extra veiligheid kan opleveren.

data is gewoon ontzettend goedkoop tov smsjes, en dus is het logisch dat men hier iets mee doet. het enige nadeel (voor de gebruiker) is dat je op deze manier weer een extra app open hebt die af en toe contact moet maken met een server.
Sms in bulk is niet erg duur, in totaal zeker niet omdat er maar mondjesmaat berichten werden gestuurd.
Wat denk je dat het ontwikkelen, vormgeven, testen en blijvend onderhouden/updaten van Android en iOS apps door een derde partij kost?
Meer, maar dan ga je ervan uit dat er een goede businesscase is gemaakt
Je vergeet de kosten van het ontwikkelen van de app en de infrastructuur om de berichten te hosten. De.overheid kennende is dit project weer aanbesteed aan een veel te dure partij en zijn er nog talloze bugs op te.lossen wat ook weer geld.kostt.
Wat een onzin. Bij ieder consumenten abo krijg je sms er gratis bij tegenwoordig (al dan niet via beltegoed). Ik kan me niet voorstellen dat de overheid honderden euros kwijt zou zijn voor een sms’jes bij een beperkt aantal telefoonmasten. Die hebben vast wel afspraken met telecomproviders. Of denk je dat ze voor doorgifte van 112 ook moeten lappen ofzo? Sommige dingen worden uit naam van veiligheid (terecht) doorgedrukt.

Personen die geen apps willen downloaden zijn er genoeg. En terecht, die dingen kunnen van alles over je bijhouden (smsjes niet).

[Reactie gewijzigd door kozue op 26 juli 2024 19:06]

waarom zou ik als bezorgde en goed voor zijn kinderen zorgende ouder, moeten betalen voor het verzenden van duizenden smsjes
Wat heeft jouw voortplantingsstatus met de rest te maken?
Zucht, welke hippe marketing bureau heeft dit nu weer bedacht. Bij een service als deze wil je niet afhangelijk zijn van een app. SMS werkt punt uit. Geen 3/g/4g/5/g/ wifi nodig. Werkt gewoon.
Daarnaast zie ik verschillende opmerkingen over slechtziende, app is fijner. Dan download je de app toch :)
Maar ik vindt met een service als deze moet je zeker niet al je kruit op 1 ding verschieten.

De burgers zijn klanten en je moet het klanten zo makkelijk mogelijk maken. Een app installeren werpt een flinke horde op. Veel mensen zijn ook nog "van slag" van de corona app (waar we ook niks meer over horen). Dit werkt alleen maar irritatie op.
En hebben blinden en slecht zienden niet gewoon een app die hun berichten voor kan lezen? Die waarschijnlijk veel volwassener is dan wat de politie biedt?
Waarom overstap naar een app?
Je bereik wordt volgens mij aanzienlijk kleiner, maar ik vermoed ook dat de ontwikkel en onderhoudskosten aanzienlijk hoger zijn dan de sms.
Slim idee #1: laten we een app introduceren want dat is hip
Slim idee #2: we hebben nu die app dus dan kunnen we de rest wel stoppen om kosten te besparen

Waarom die app? Mijn vermoeden is omdat ze daar nog wel meer mee willen gaan doen in de toekomst.
Die app is alleen voor iOS en Android. Die platforms worden bevoordeeld tov alternatieven zoals PostmarketOS. SMS werkt overal.
Ik ken de app net - ik doe geen zaken met Google en Apple - en het is inderdaad steeds storender dat zelfs de overheid zich alleen richt op die platforms. Een open API zou tenminste nog de mogelijkheid bieden voor andere platforms (en pc!). Maar vaak zou een cross platform progressive web app ook gewoon een uitstekend en volledig alternatief zijn. Hoe zit het met deze app? Welke features zitten erin dat het echt geen PWA had kunnen zijn?
Geen. Webapps kunnen vandaag de dag alles wat native apps ook kunnen. Met nagenoeg dezelfde performance. Oja een ding niet. Controle vanuit Google. Ik weet zeker dat de overheid met Google een deal heeft dat hun apps prioriteit krijgt om als achtergrond proces te mogen draaien (andere apps worden snel gekilled).
Die app is alleen voor iOS en Android. Die platforms worden bevoordeeld tov alternatieven zoals PostmarketOS. SMS werkt overal.
Ik kan je nog wel een paar honderd duizend apps noemen....
Maar niet van de Nederlandse Overheid. Dat is geen commerciele instelling.
Op Android gaat een app na een bepaalde tijd niet gebruikt te zijn vanzelf in een slaapstand. Dan komen er dus helemaal geen meldingen meer binnen.
SMS lijkt me de betere optie, dat werkt altijd en op elke telefoon, ook zonder data.
Ik kan me niet voorstellen dat je geen push meldingen meer krijgt dan? Want dan zouden messengers als whatsapp ook niet meer werken?
Apps die je een tijd niet gebruikt worden uitgezet, zie dat ook op mijn Samsung phone. (deep sleeping apps)
Gaat niet niet om apps die genekt worden door batterij optimalisatie ofzo maar apps wiens rechten (incl notificatie) echt worden afgenomen totdat je de app weer opent.
Dit kun je ook (weer) uitzetten onder de App settings (ik dacht meldingen).
Google heeft deze optie voor zijn eigen App's zelfs gedeactiveerd :-)
Dat kan inderdaad, maar voor een deel van de doelgroep voor wie sms geschikt is, is dit zo goed als onmogelijk om zelf in te stellen.
Ik heb die app een hele tijd gehad maar er kwam nooit een push bericht door op mijn telefoon(iPhone). Meerdere keren alle instellingen gecontroleerd maar nooit werkend gekregen. Paar maanden geleden om die reden maar verwijderd. Hoop dat dit nu is opgelost, het is namelijk cruciaal om berichten zsm te zien.
Hier precies het zelfde probleem!
‘Probleem’ op -in ieder geval- iOS is dat je locatieinstellingen op ‘Altijd’ moet hebben staan om pushberichten te krijgen. Opzich ook logisch, want om een relevante Burgernetmelding in je omgeving te krijgen moet men wel weten waar het toestel zich bevindt.

Maar dan weer niet logisch dat je wel een straal in kan stellen voor meldingen… en daar vervolgens weinig mee wordt gedaan.
Ik heb de app bekeken en toch besloten hem niet te installeren.

Als ik kijk naar de verzamelde gegevens van de app dan zie ik dat email en adres worden verzameld, maar ook dat verzamelde gegevens niet kunnen worden verwijderd en ook niet versleuteld worden opgeslagen.

Ik ben niet zo goed van vertrouwen als het gaat om IT van de overheid...
Is voor mij ook de reden om niet over te stappen naar de app.
Jammer, ik ontvang al jaren de SMSjes en voel er weinig voor om hier een extra app voor te installeren...
Onbegrijpelijk dat een app zoals burgernet niet open source ontwikkeld wordt. Voor apps die in opdracht van de overheid ontwikkeld worden zou dat toch wel de standaard moeten zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.