Nederlandse politie: Burgernet werkt vanaf 1 september enkel via de app

De Nederlandse politie waarschuwt gebruikers van Burgernet dat er vanaf 1 september enkel berichten via de app verzonden kunnen worden. Vanaf die datum is het niet meer mogelijk om meldingen via sms- of spraakberichten te versturen.

Volgens de Nederlandse politie heeft het gebruik van de app enkele voordelen. Een appbericht zou gerichter verzonden kunnen worden naar bijvoorbeeld mensen in een bepaald gebied. Dankzij het gebruik van de app kunnen er volgens de politie ook veel langere berichten verzonden worden en hierdoor zouden verwarrende afkortingen vermeden kunnen worden.

Een appbericht kan ook foto’s en video’s bevatten en de berichten kunnen eenvoudiger gedeeld worden via sociale media. Ten slotte schrijft de politie dat sms-berichten niet anoniem zijn, terwijl een app dat wel is.

Burgernet is een netwerk van aangesloten burgers en nooddiensten. Via het platform kunnen meldingen over bijvoorbeeld een diefstal, inbraak, beroving, aanrijding of een ander incident worden gedeeld. Volgens de Nederlandse politie hadden in 2022 1,3 miljoen burgers de app op hun telefoon. Maandelijks zouden er ongeveer 15.000 gebruikers bij komen.

Burgernet
Burgernet

Door Jay Stout

Redacteur

27-08-2023 • 11:09

222

Reacties (222)

222
212
98
2
0
40
Wijzig sortering
Alleen te installeren via appstore/playstore en niet (volledig) open source. Ik had gehoopt dat overheidsdiensten dit stadium inmiddels voorbij waren!
Anoniem: 1849202 @thomas_n27 augustus 2023 19:37
Dat is nog niet eens het ergste van het verhaal...

Wat eerder bedenkelijk is het feit dat het volgende onder het kopje privacy staat:
- Data isn't encrypted.
- Data can't be deleted.

De data dat de app verzamelt:
- E-mailadres (optioneel)
- Adres (optioneel)
- Analytics (App interactie)
- Crash logs + Diagnostics
- Device or other ID's.

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.burgernet

Geen idee in hoeverre dit voor problemen kan zorgen in de werkelijkheid, maar voor een dergelijke app waarin je 'anoniem' meldingen kan maken vind ik het wel wat vreemd dat de data niet secuur (encrypted) verstuurt wordt. Maar helemaal als je adres- of andere persoonlijke gegevens invoert in de app...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1849202 op 23 juli 2024 14:15]

De app is om meldingen te ontvangen, niet om te maken.

Aangezien de politie/overheid deze info het liefste op elke lantaarnpaal zou willen hangen lijkt het mij geen probleem dat het niet versleuteld is.
Dat de meldingen zelf niet versleuteld zijn is inderdaad niet zo'n punt.

Ze verzamelen echter ook info op de telefoon zelf, en die hoort wel degelijk netjes beschermd te worden.
Dit gaat natuurlijk wel om de data die je verstrekt. Niet de data die automatisch wordt verzameld.
Dit gaat hoogstwaarschijnlijk over de data die dus lokaal wordt opgeslagen. En dat zijn dus publieke binnenkomende meldingen. Het dataverkeer is sowieso over https en dus encrypted en persoonlijke data is er niet voor zover ik het begrijp.
Wat is het voordeel van open source? Ik neem aan dat de gemiddelde Nederlander niet eens weet wat open source en het gross de appstores gebruikt om apps te installeren.
Wat is het voordeel van open source?
Door de app alleen op Google Play en de Apple store te zetten, is de overheid praktisch het commerciële belang van deze twee partijen aan het behartigen. Dat alleen al moet reden genoeg zijn om de app ook op een opensource respository aan te bieden - of beter nog: een repository van de overheid zelf waarvan de catalogus op Google Play, Apple store én F-droid zou komen te staan. Dan krijg je niet van die vreemde constructies waar mensen zoals ik geen DigID kunnen gebruiken omdat ik de commercie achter Google en Apple niet wil steunen.

Je schermt met de 'gemiddelde Nederlander', maar overheidsdiensten voor de burger zouden niet voor de 'gemiddelde Nederlander' moeten zijn, maar gewoon 'Nederlanders'.
Ho ho. Dat is wel erg kort door de bocht. Kan je uitleggen wel commercieel belang er wordt gevolgd dankzij de distributie via de Apple of Google Appstore?

Zelf vermoed ik dat dat ze gebruik maken van een ge-audit installatie proces dat kan garanderen dat er naast de fabrikant van het OS geen derde partijen invloed kan uitoefenen. Waarbij de fabrikant ter verantwoording kan worden gehouden wanneer dit wel voor zou komen.
Ho ho. Dat is wel erg kort door de bocht. Kan je uitleggen wel commercieel belang er wordt gevolgd dankzij de distributie via de Apple of Google Appstore?
Simpel: ik moet een standaard Android toestel of iPhone kopen als ik van een overheidsdienst gebruik wil maken. Tevens stellen ze alle gebruikers bloot aan allerlei vormen van telemetrie en analytics waar beide Google en Apple ook aan verdienen.
Zelf vermoed ik dat dat ze gebruik maken van een ge-audit installatie proces dat kan garanderen dat er naast de fabrikant van het OS geen derde partijen invloed kan uitoefenen. Waarbij de fabrikant ter verantwoording kan worden gehouden wanneer dit wel voor zou komen.
Google Play is 'gewoon' een apk repository, alleen dan van Google. Alleen de Apple appstore steekt technisch anders in elkaar omdat die geen apk's uitlevert. Daar komt niks van auditen bij kijken. Beter nog, dat zou de overheid zelf veel beter kunnen op hun eigen repository met frontend/catalogus door dat gelijk te combineren met code signing en hun eigen PKI infrastructuur.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 23 juli 2024 14:15]

De telefoons die Nederlanders kopen staan standaard zo ingesteld dat er door de gebruiker geen apps buiten die twee stores op de telefoon kunnen worden geïnstalleerd.

Met een eigen overheidsrepository - die onderhouden wordt door een aantal grote IT bedrijven want uitbesteed / aanbesteed, die onderling samen moeten werken maar concurrenten zijn - ben je er nog niet. Dan moeten de Android en iOS apparaten ook standaard de apps van de overheidsrepository van het land van de koper accepteren - of dit als keuze optie hebben bij de eerste keer configureren. Zonder dat is het bereik van zo'n overheidsrepository verwaarloosbaar klein ten opzichte van de PlayStore en AppStore.

Het is mij niet duidelijk wat zo'n overheids 'store' aan waarde toevoegd t.o.v. de complexiteit en kosten die het opzetten en onderhouden met zich mee brengt. Zie het meer als veel geld naar 3rd party IT consultancy dat beter elders besteed zou kunnen worden. Hoge juridiscche kosten en onderhandelen met veel telefoonmakers en internationale wet- en regelmakers.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 14:15]

Je doet hier een enorme persoonlijke invulling aan mijn voorstel zonder stil te staan bij de inhoud van mijn voorstel: bied de repository frontend aan op alle appstores, daarmee heb je een gestroomlijnde (beveiligde) deployment van alle overheidsapps op alle platformen. Alle overige apps hoef je dan alleen op de overheidsrepo te deployen.

Dat gebruikers geen andere repository frontends kunnen installeren op een Android of iPhone is niet waar. Netflix Games schiet me bijvoorbeeld al te binnen.
Uiteraard is dat een optie, maar apps uit andere stores installeren is vaak een "developer" setting op de (Android) telefoon. Omdat je ook makkelijk malware apps van internet kunt downloaden is dat geen gekke reden.

Vandaar dat mijn indruk samen met side loading van overheid apps is, dat je dat het liefste via de fabrikanten / OS ontwikkelaar regels als standaard optie, in plaats van via een andere weg. Mijn aanname is dat je de telefoon van de bevolking niet minder beschermd achter wilt laten omwille van het openen maken van overheidsapps.

Gezien de zin over over het wensen dat er geen gebruik gemaakt zou moeten worden van een commerciële app repository was dat mijn interpretatie. Dat kost tientallen miljoenen, in plaats van enkele duizenden.
Als je een "installer frontend" levert via alle bestaande stores, dan kan die app daarna apps installeren zonder dat de gebruiker naar developer settings moet. Android zal eenmalig toestemming van de gebruiker vragen om die app andere apps te laten installeren en voilá.

Op iOS natuurlijk niet, maar wie weet wat daar mogelijk wordt nu ze volgend jaar verplicht andere appstors moeten toe staan.
dat is alleen waar op de originele roms. als iemand een eigen, minder bloated, OS op zn telefoon installeert dan zit jaar vaak juist geen google playstore en bijbehorende services bij
Dan moeten de Android en iOS apparaten ook standaard de apps van de overheidsrepository van het land van de koper accepteren
iOS, alla, maar Android? Dat lijkt me niet zo'n probleem. Samsung levert bijvoorbeeld ook hun eigen appstore mee.
Die appstore maken en laten onderhouden, beveiligen, toetsen en op alle telefoons krijgen (Fairphone, Samsung, Apple, Xiaomi, HMD, OnePlus, Google en de meer dan 50 andere producenten die telefoons aan Nederlanders levert).

Is niet een heel simpel dingetje en er zijn vast mensen die dat juist niet willen (angst voor mee luisteren, etc.). Hoe adresseer je dat?

En om het zo ver te krijgen en je niet 200+ appstores (elke overheid van elk lang komt er ook op) gast krijgen op je telefoon, heeft dit ook veel werk nodig in politieke zin.

Dus in de praktijk heel lastig en complex en een kostenplaatje van tientallen zo niet honderden miljoenen.

Ja, technisch zet ik een nieuwe appstore op die ultra veiligheid is en de load (20 miljoen downloads simultaan ofzo) aan kan met vergelijkbare interface in maand wel op met hosting kosten van enkele tientjes per maand.

Voor 40k heb je dit dus wel in de lucht, stabiel draaiend en automatisch updatend op Azure, AWS of GPC, gebruikmakend van serverless infrastructuur en standaard diensten, zodat goed onderhoud, nauwelijks werk vereist (alleen runtime updates).

Maar met de techniek operationeel hebben ben je er nog niet.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 14:15]

Die appstore maken en laten onderhouden, beveiligen, toetsen en op alle telefoons krijgen (Fairphone, Samsung, Apple, Xiaomi, HMD, OnePlus, Google en de meer dan 50 andere producenten die telefoons aan Nederlanders levert).
Dat kan al prima. Zie http://f-droid.org/
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Overheid27 augustus 2023 17:56
De F-droid store kan je niet gebruiken zonder de default settings van o.a. Android aan te passen ;)
Ja, dus? Instellingen zijn ervoor om aangepast te worden.

Het grote voordeel van F-Droid is ook dat het aan reproducible builds doet. Dus wat je op github ziet is ook echt wat je op je telefoon aan APK binnen krijgt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 14:15]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @GekkePrutser27 augustus 2023 21:39
Ja, dus? Er is al aangegeven hier dat veel mensen die instellingen niet zullen aanpassen, niet weten hoe dit moet en het actief afgeraden krijgen. Dat maakt F-droid net zo min geschikt als een andere oplossing waar je apps moet sideloaden.
*op de factory rom is dat waar

op een zelf geinstalleerd OS kan dat natuurlijk wel gewoon
Deze app kun je alleen via side loaden installeren toch?
Ik krijg een veiligheidswaarschuwing.
Het lijkt me niet slim om de bevolking gewoon te maken met het negeren van die waarschuwing.
Dat werkt, maar alleen als je een telefoon hebt met google play services. Ik denk dat mensen die geen play store gebruiken ook geen play services hebben. Anders werkt de app alsnog niet

[Reactie gewijzigd door mrjeepie op 23 juli 2024 14:15]

En om het zo ver te krijgen en je niet 200+ appstores (elke overheid van elk lang komt er ook op) gast krijgen op je telefoon, heeft dit ook veel werk nodig in politieke zin.
Hoezo zou je 200+ appstores (van elk land) op je telefoon willen hebben?

Alles wat ik zou hoeven doen is de repo van de Nederlandse overheid toevoegen aan F-Droid. Dat is niet zo ingewikkeld.
Precies er moet een proces afgestemd worden over hoe dit wereldwijd netjes gebeurd.

Jouw idee is daar een van.

En hoe zorgen we dat iedere burger weet dat REPONL de juiste is en niet REP0NL of is het dan GovNL of NLGov of Rijksoverheid of RijksRepo of OverheidAppStore etc.
En hoe zorgen we dat niet elke gemeente weer eigen standaarden voor eigen app repo's gaat hanteren (en scammers daar 'fijn' gebruik van maken), en crackers repo's over nemen/kapen of er server credentials lekken etc.

Het is niet triviaal in een grote organisatie als de overheid om dit foutloos te doen en om de impact van fouten ongedaan te maken.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 14:15]

Nee, niet wereldwijd. Dat is mijn vraag: waarom zou ik repo's van elk land op mijn telefoon willen hebben? Ik woon in Nederland. Ik installeer er maar ééntje.
Ik vermoed dat als de Nederlandse overheid dit wil er nog een aantal andere landen leiders hebben die dit ook willen.

Als deze allemaal apart afspraken willen maken met de telefoon makers, krijg je straks dat je telefoon standaard apps van heel veel verschillende overheden accepteert. Of voor elk land dat dat wil hun play store mee leverd. Waardoor een browse-by-attact kan leiden tot een ongewilde install. En sommige apps uit van verschillende overheden (Vlaanderen & Nederland bijvoorbeeld) dezelfde naam kunnen dragen en lastiger uit elkaar te houden zijn.

Vandaar dat het mij verstandig lijkt dit idee wat globaler te bekijken dan voor Nederland alleen. Vandaar dat dit op dit moment via de EU wordt besproken i.p.v. voor NL alleen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 14:15]

Een huawei in nederland heeft geen playstore.

Een download van een apk of ipa is niet ingewikkelder dan de ontwikkeling ervan. De overheid is bij uitstek een bedrijf dat haar eigen zekerheid wil bieden ipv een een externe appstore staan.

Over een halfjaar zijn de grote spelers toch al verplicht het normaal installeren van apps/programma’s toe te staan (buitenom hun store), dus zo vergezocht is het niet.

Meer on topic, ik snap wel dat ze stoppen met sms, dat is behoorlijk prijzig. Een app/website schaalt makkelijker.
Meer on topic, ik snap wel dat ze stoppen met sms, dat is behoorlijk prijzig. Een app/website schaalt makkelijker.
Een simkaart van KPN met onbeperkt voice en onbeperkt sms binnen Europa kost €18,23 per maand (zakelijk dus excl. BTW, €22,06 incl. BTW).

Dan hoeft SMS-en toch niet "zo prijzig" zijn?

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 14:15]

Het versturen van SMSjes en het leveren van een service via SMS is wel een groot verschil .
Wat is het grote verschil?

De server ontvangt berichten al via een App, vermoedelijk een Json object.

Dan kun je toch ook de sms-jes als json-object verwerken?
En de reactie inplaats van naar een app pushen als sms verzenden, ook een vorm van push.

Wat zie ik hier over het hoofd. Het lijkt mij simpelweg een transformatie van het object van/naar je sms api.
Wat je over het hoofd ziet is dat WoutervOorschot zegt hij begrijpt dat de politie stop met burgernet via sms omdat het prijzig is. En jij komt met de prijzen voor sms als consument en zegt dan het niet zo prijzig hoeft te zijn. Snap je nou echt niet het verschil?
Dat zijn niet prijzen als consument, dat is voor onbeperkt zakelijk gebruik. Staat zelfs op de pagina.

Uiteraard zijn er diensten die €0.08 tot zelfs €0.48 of meer rekenen per sms, en ook KPN zakelijk geeft tarieven ruim daar boven als je het via de datacentrum account manager wilt regelen.
De ingang bepaald het tarief bij KPN Zakelijk, dat is al jaren zo.

Dit mag contractueel gewoon en werkt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 14:15]

Ook bij onbeperkt is er een fair-use.
Maar behalve dat hebben we het niet alleen simpel over SMSjes, maar ook over het gebruik van de dienst via SMS, ervoor zorgen dat alles aankomt. Er zal meer bij komen kijken dan alleen 10k smsjes tegelijk sturen niet 1 SMS zoals een consument zou doen.
De pagina legt uit dat het hier niet gaan om fair-use maar om echt onbeperkt, zie faq gedeelte.
Ook de algemene voorwaarden nemen hier geen voorbehoud in.

Bij andere telecom aanbieders wordt inderdaad voorbehoud gemaakt.

Net zoals bij je Rest API zit er een rate limit, dus gebruik je vaak een queue tussen je verstuur systeem en je server die de berichten maakt. Bij sms worden vaak blokken van 100 berichtjes achter elkaar per kaart gebruikt. Geen rocket science. SMS heeft in het protocol aflever garanties en maximum bezorgtijden, dus je kunt er voor kiezen dat als het bericht niet binnen 1 uur is ontvangen, dat het dan verdwijnt. En je kunt configureren dat je een ontvangst bevestiging krijgt - als je dat wil.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 14:15]

Tegelijkertijd wordt er alleen maar geclaimd dat sms als dienst "prijzig" is. Nergens valt te lezen wat deze bulk retail diensten nou daadwerkelijk voor kosten met zich mee brengen. Dus alleen maar roepen dat iets "prijzig" is zonder onderbouwing vind ik het andere uiterste. Voor de meest uiteenlopende online diensten worden tegenwoordig 2FA authenticatie aangeboden, of zelfs verplicht. Allemaal "gratis" (zonder meerprijs). Daarom denk ik dat de kosten van die sms diensten best weleens konden meevallen. Anders werd 2FA sms authenticatie allang niet meer internetbreed aangeboden.
Edit: mn opmerking was mis en je had ze elders al beantwoord, excuus!

[Reactie gewijzigd door sspiff op 23 juli 2024 14:15]

Dat is niet waar, door gebruik te maken van verschillende Android emulatoren is het perfect mogelijk om de app buiten een telefoon om te draaien.

Persoonlijk zou ik het netjes vinden als de politie ook een APK buiten de store om aanbiedt, maar hierover doorzagen en dan te stellen dat er geen alternatieven zijn is te makkelijk.
Dat lijkt me logisch toch? Door je te beperken aan die 2 storen, *moet* je met een van die partijen in zee. Je kunt dus geen Apple- of Google-loze telefoon gebruiken als je deze app wilt.
Dit vind ik toch heel helder: je wordt verplicht om een telefoon met Apple of Google diensten af te nemen om overheidsmeldingen te ontvangen.

Ook al is dat voor het gros van de mensen al het geval, ik blijf toch ook met vragen achter bij zo'n keuzes.
Dat is nog steeds vrij kort door de bocht. Zijn er andere smartphone OSsen? Wat ik ken zijn Android en iOS. En incourante: Samsung BADA, Blackberry, Symbian, Windows Mobile etc.
Sommige mensen kiezen er bewust voor om geen Google diensten op hun Android toestel te zetten, of om geen smartphone te gebruiken.

De overheid zou nooit mogen verplichten aan burgers om een commerciele partij te gebruiken voor essentiele diensten.
De kritische bewering is niet te kort door de bocht. Een ander punt van gebruik als voordeel noemen wijzigt dat niet. Dat geeft hooguit aan dat er ook een afweging kan zijn om wel of niet alleen deze commerciële diensten gebruik te maken.

Het probleem met de afweging om wel of niet alleen gebruik te maken van deze commerciële bedrijven is het gebrek aan transparantie hoe niet-commercieel gebruik is overwogen.
Met de keuze om closed source en commercie duidelijk de voorkeur te geven stelt men transparantie en openheid als minder belangrijk. Terwijl de politie er eerder is om het publiek te dienen dan hun eigen behoeften met die van enkele commerciële bedrijven. Verwachten dat de keuze niet om eigen belang en commercie gaat is niet redelijk. De politie krijgt beperkt budget, heeft beperkte middelen en al langere tijd voorkeur om dan geld liever uit te geven zodat specifieke bedrijven er aan verdienen aan publiek geld.
Ja. Maar tegelijkertijd mag je van de burger ook enige moeite/inspanning verwachten om een brave burger te zijn. De overheid hoeft geen rekening te houden met de individuele behoeftes en wensen van 18 miljoen Nederlanders. Het is geven en nemen aan beide kanten.
In dit geval niet: het is een vrijwillige deelname dus ik doe vanaf deze overgang niet meer mee met burgernet :)

Maar het is al wel problematischer in geval van DigID. Om dan botweg te stellen dat ik maar te leven heb met Google of Apple in mijn leven omdat de overheid mij anders niet wil helpen, is ronduit belachelijk. En dat zeg ik als ambtenaar van een toko die voor 99% met open source werkt. Heeft niks met geven en nemen te maken en alles met de cultuur van het management.

Als jij geen paspoort meer zou kunnen krijgen omdat je geen Samsung hebt, waardoor je effectief nooit meer kan reizen, dan zou je ook twee keer achter je oren krabben om je af te vragen waar het fout is gegaan.
Ik doelde ook op DigiD.
En door het te overdrijven ("omdat je geen Samsung hebt") is niet ineens een probleem. De overheid kijkt welke platforms het meest gebruikt worden en ontwikkelt daar apps voor. Voor de mensen die geen iOS of Androidtelefoon (<1% dus) hebben, is er gewoon een alternatief alleen niet in de vorm van een app. Het is onbetaalbaar om voor ieder mogelijk platform een app te ontwikkelen.
Maar tegelijkertijd mag je van de burger ook enige moeite/inspanning verwachten om een brave burger te zijn.
Valt zeker ook onder de nieuwe bedrijfscultuur? Burgers die "braaf" moeten zijn?

Ik had liever gezien dat de source code beschikbaar was en dat de apk te downloaden valt.. Overheden worden door ons gefinancierd en ze moeten zich niet afhankelijk gaan maken van 2 niet Nederlandse bedrijven. Openheid zou de norm zijn en er moet flinke goede reden zijn om hier vanaf te wijken.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 14:15]

Ik ben het met je eens dat transparantie goed is. En volgens mij is 'men' daar ook steeds meer mee bezig (mede dankzij mensen als Brenno de Winter, dankzij hem was de corona-app ook open source).
Maar de praktijk is gewoon dat 99% van de Nederlandse telefoonbezitters een iPhone of Androidtoestel heeft. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken?
En volgens mij is 'men' daar ook steeds meer mee bezig (mede dankzij mensen als Brenno de Winter,
Zou beetje gek zijn dat het door hem komt, gezien opensource de norm zou moeten zijn (en de gehele wereld deed het, dus waarom Nederland niet? ). Verder geef ik aan dat het niet erg is dat ze er gebruik van maken, maar dat opensource de norm moet zijn en dat je het ook op andere devices kan gebruiken. Er zijn meer apparaten dan smartphones namelijk.
Toch komt 't in geval van de corona-app wel degelijk door Brenno
https://www.gld.nl/nieuws...men-is-al-de-moeite-waard
Zie in het artikel niet terug komen dat het "door" hem komt, eerder dat hij eraan gewerkt heeft. Naja gewerkt, zover ik erover lees is hij geen techneut en staat hij blijkbaar graag in de kijkers. Dat corona app liefst opensource moest zijn kwam ook voornamelijk vanuit de EU/WHO.
Ik ken Brenno persoonlijk, heb meerdere keren les en training van hem gehad, hij is wel degelijk een techneut (softwareontwikkelaar en cybersecurity specialist/white hat). Zonder hem was de app nooit open source geweest.
Volgens mij begrijp je niet helemaal wat open source is. Open source wil niets anders zeggen dat iedereen die er verstand van heeft mee kan kijken met de broncode. Het grote voordeel daarvan is dat er weleens fouten worden ontdekt door buitenstaanders. Commercie heeft niets met open source te maken; er zijn genoeg commerciële bedrijven die alles open source doen.
Ik weet niet of de appstore zo'n vetpot is, dus weet ik niet of commercie de drijfveer is van Google om de appstore in stand te houden. Ik denk eerder dat het een service is, zodat ook de gemiddelde, of voor mijn part, de gewone Nederlander makkelijk apps veilig kan downloaden. Van private sites (dus niet de overheid) moet je je maar afvragen of de app veilig is.
Dat jij DigiD uit principe niet wil downloaden van de appstore moet je zelf weten, maar soms moet je principes opzij zetten, zeker als ze gestoeld zijn op vooroordelen of onterechte aannames. O-)
Wauw, die smiley ook echt.

- Als het open source is, kan iemand zelf de boel bouwen en installeren.
- Ik doe de hele dag niet anders, bij de overheid nota bene.
- Commercie staat haaks hierop, open source heeft z'n roots in vrijheid om het bovenstaande te doen.
- Dat je twijfelt of commercie de drijfveer van Google's Play store is geeft aan dat je niet gekwalificeerd bent om hier over mee te praten. Je had het ook kunnen opzoeken: Google pakte $42 miljard met de Play store vorig jaar.
- Google Play is niet veiliger dan andere repositories. Veiligheid zou moeten starten met een veilig platform, iets wat al haaks staat op de primaire business van Google en daardoor nooit volledig sluitend zal worden doorgevoerd.

Welke aannames? O-)

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 23 juli 2024 14:15]

Jammer dat je schrijft dat Google $ 42 miljard pakte, want je weet niet welke kosten er tegenover staan.
Oh, die $ 42 miljard is omzet, dus geen winst. Voor de duidelijkheid.
Ik heb zelf helemaal geen DigiD. Tig keer aangevraagd maar ik krijg het gewoon niet voor elkaar. De brieven met activatiecode kwamen nooit aan ben er uiteindelijk meegestopt. Belastingzaken worden nu altijd door een accountant gedaan.
Beste Murphy..... Ja, als zoiets fout gaat dan schijnt het niet meer te kunnen worden recht gebreid (of gebreën). Het kost je nu alleen geld aan een boekhouder door zoiets doms.
Maar je kunt nog veel meer met DigiD doen, behalve belastingzaken.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 23 juli 2024 14:15]

Tja, na een paar jaar proberen houd het gewoon op.
Je kunt prima DigiD gebruiken hoor, alleen niet de app. Ik heb de app niet (geen Google Services en alleen F-Droid) en kan prima op sites inloggen met DigiD als dat moet, gewoon met gebruikersnaam en wachtwoord en soms SMS voor 2FA. Graag zou ik zien dat ze FIDO2 of OTP als 2FA zouden ondersteunen maar ok, ik heb in ieder geval niet persé die app van ze nodig.
Klopt, ik had beter wat achtergrond kunnen toevoegen: de DigID app maakte voorheen gebruik van een eigen QR code scanner, deze is pas een paar maanden geleden ingeruild voor de variant in Google Play, waardoor de app waardeloos is geworden buiten Google om. Dat is objectief een slechte trend: iets wat werkte is lam gemaakt en vereist nu samenwerking/een account bij een commerciële partij. Compleet van de zotte.
Gek dat niemand ooit dat soort dingen zegt over dat de politie/overheid auto's, pc's, etc koopt van commerciële bedrijven. Dat is uiteindelijk precies hetzelfde.
Het gaat om twee dingen:
  • dat onafhankelijke specialisten de privacy van deze applicatie kunnen controleren
  • dat je niet gedwongen wordt tot een abonnement bij een buiten-europese partij af te nemen. Onze democratie kan daar niets direct aan bijsturen
De vraag zou moeten zijn: welke reden is er om het niet open source uit te brengen. Het gaat om met publiek geld gefinancierde software, bedoeld voor publiek gebruik. Dan zou openheid de norm moeten zijn. Elke afwijking van die norm moet goede redenen hebben.

Bovendien maakt men zo publieke dienstverlening afhankelijk van Google en Apple. Zeker als dienstverlening in de toekomst steeds meer enkel digitaal is, is het belangrijk dat de afhankelijkheid van enkele machtige commerciële bedrijven niet te groot wordt.
Goed gezegd. Blij dat er nog mensen zijn die een beetje opletten en hun verstand gebruiken :)
Fijn maar niet iedereen is een gemiddelde nederlander en heeft wel om hun privacy. Zou ook fijn zijn als er met de rest rekening gehouden wordt, al is het een minderheid.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 14:15]

Hoe klein die groep ook is, ik vind het een hele slechte zaak dat je voor overheidsdiensten verplicht wordt gebruik te maken van het platform van Google resp. Apple.
Het gebruik van Burgernet is vrijwillig, er is geen sprake van een verplichting om dit te gebruiken.

Dit was in de oude situatie ook al zo, je kon je zelf aanmelden maar was niet verplicht. Met de app is dat principe niet veranderd.
Om deze overheidsdienst te gebruiken ben je verplicht in zee te gaan met Google of Apple.

Ja, het gaat hier om een overheidsdienst die je redelijk makkelijk kan missen, maar het lijkt me belangrijk als de overheid dergelijke afhankelijkheid weet te voorkomen. Als deze manier van werken doorgezet wordt voor meer overheidsdienstverlening, wordt het langzaam maar zeker steeds moeilijker om nog nee te zeggen tegen de gebruiksvoorwaarden van Google en Apple.
Wanneer je het al wel gebruikte is het wel degelijk een wereld van verschil.
SMS was privacy-vriendelijk de applicatie van Burgernet is dat totaal niet.
Het gebruik van Burgernet is vrijwillig.
Geldt het straks ook nog voor digid? https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/belastingdienst-verplicht-inloggen-via-digid-app-of-sms-controle.

We zijn de laatste tijd wel vaak bezig om mensen overheidsdiensten te ontzeggen omdat zij niet voldoen aan de technische eisen. Het toont niet een menselijk begrip naar elkaar.
Ze bieden toch ook nog steeds de mogelijkheid om in te loggen met je ID kaart? (al heb ik geen idee hoe dat werkt want die heb ik niet)
(al heb ik geen idee hoe dat werkt want die heb ik niet)
Helaas: via de DigID app in combinatie met NFC, en je ID kaart moet compatible zijn.
Als je gebruik wilt maken van overheidsdiensten aam het loket moet je daarnaartoe met producten van grote commerciële bedrijven. Volgens jouw redenatie zou de overheid dan iets moeten regelen om jou daar te krijgen zonder dat je afhankelijk bent van commerciële zaken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bobo22127 augustus 2023 14:58
Ik neem aan dat de gemiddelde Nederlander niet eens weet wat open source en het gross de appstores gebruikt om apps te installeren.
Sterker nog, default kan je op veel devices helemaal geen software van buiten de store installeren (i.v.m. veiligheid) en moet je dit apart instellen en / of toestaan. Ik verwacht dat het gros van de mensen niet weet hoe dit moet of, vanwege de waarschuwing die je krijgt, dit niet zal doen. Installatie via de app stores is prima.
Het is maar goed dat de 'gemiddelde Nederlander' wel meer niet weet: https://reports.exodus-pr...orts/nl.burgernet/latest/.
Anders zou niemand nog deze applicatie gebruiken.
Laat nou net de meeste gebruikers gewoon netjes de app/play store gebruiken.
Waar is er voor mij voordeel als het open source zou zijn?
Voor jou is dat voordeel er waarschijnlijk niet, maar daar gaat het ook niet om. De meeste mensen zitten ook niet in een rolstoel, maar toch maakt men overheidsgebouwen rolstoeltoegankelijk, zodat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

Natuurlijk, in een rolstoel zitten is geen keuze en weigeren met Apple/Google in zee te gaan is dat wel, maar het lijkt me net zozeer belangrijk dat alle overheidsdiensten toegankelijk blijven voor mensen die nee zeggen tegen de gebruiksvoorwaarden van Apple en Google.
Wat voor voordeel hebben andere mensen wanneer het open source is?
Om te beginnen controleerbaarheid van de broncode. Net als WOB verzoeken zal een willekeurig individu dat nooit doen, maar mensen die er verstand van hebben kunnen op die manier bijvoorbeeld tekortkomingen in beveiliging aan het licht brengen. Het is tenslotte code die over een paar jaar praktisch verplicht op je toestel draait.
Op lange termijn andere bedrijven dan Google en Apple. Die krijgen ook een kans. Nu draagt de overheid bij de monopolie van Google en Apple. Slechte zaak. Dat jij er persoonlijk geen last van hebt zegt dus iets over je egocentrische houding. Daar zouden mensen vanaf moeten stappen.
Nee dat heeft niks met een egocentrische houding te maken, maar bedankt voor het compliment.
Privacy. Maar dat kun je uiteraard totaal ondergeschikt vinden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Vuurvleugelhart27 augustus 2023 16:45
Of iets open source is of niet zegt echt helemaal niets over hoe het e.e.a. rond privacy is ingericht :?

Ook in open source applicaties kunnen op dat punt gewoon verkeerde beslissingen zijn genomen. Verder weet je met een open source applicatie ook niet wat bv de backend doet. Non argument dus.
Dat heeft er geen fluit mee te maken. Maar dat betekent dat je ook geen MS office zult vertrouwen?
Niet per se om Vuurvleugelhart te verdedigen want privacy en open-source zijn idd geen gelijken, maar ik denk dat de meeste fanatiekelingen betreft privacy idd geen MS Office gebruiken, maar bijv. LibreOffice ;) .

Overigens kun je met NextCloud daar tegenwoordig ook samen in remote werken, mocht dat van belang zijn.
Dat de code in elk geval controleerbaar is. Dit is een product van de overheid (politie) en kan dus ook omgekeerd worden gebruikt.

Er staat bijvoorbeeld: "Een app-bericht zou gerichter verzonden kunnen worden naar bijvoorbeeld mensen in een bepaald gebied".

Betekent dus dat de app jouw locatie weet en doorgeeft aan de servers van de politie. Ik vind het totaal niet nodig dat de politie dat soort zaken zonder opsporingsbevel van mij weet. In de code kun je meer zien wat de app precies doet.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bilgy_no127 augustus 2023 15:00
Betekent dus dat de app jouw locatie weet en doorgeeft aan de servers van de politie.
Dat betekent die helemaal niet per definitie :? Je brengt een verwachting als feit.

Alternatieve denkwijze;
Je kan ook een alert uitsturen met een radius erbij waarbinnen het toestel zich moet bevinden. Je kan dan op het toestel zelf laten controleren of het alert voor het toestel is bedoelt of niet en afhankelijk daarvan het alert negeren of er juist op acteren.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 14:15]

Hele punt van open source is dat we dit nu niet weten. Als het open is kunnen we het zelf zien, tenminste als developer dan.
Alleen te installeren via appstore/playstore en niet (volledig) open source. Ik had gehoopt dat overheidsdiensten dit stadium inmiddels voorbij waren!
nope ze roepen wel vaak open source, maar ondertussen doen ze wat anders. Alles lekker verappen en achter amerikaanse accounts van zulke fijne bedrijven....

om gek van te worden
Daarmee misken je de grote stappen die er al gezet zijn in de overheid. Vijf jaar geleden dreigde open source nog bijna verboden te worden (zie https://ibestuur.nl/artik...markt-en-overheid-en-oss/) en nu is het beleid al 2 jaar "open, tenzij" en is er sinds kort een Open Source Program Office bij het ministerie van BZK. Ook de open ontwikkeling van CoronaMelder nog voordat ie af was, is toch echt wel een grote stap in de goede richting. Is het al perfect? Nee natuurlijk niet, maar je reactie is wel echt wat zuur gezien alle ontwikkelingen.
Sinds de diverse oproepen om de corona App ook open source te maken, zou je toch verwachten dat deze open source eis nu bij alle verantwoordelijke IT-inkopers van de overheid nu wel bekend zou zijn.
Het is voorlopig nog wel ontwikkeling op papier, terwijl de realiteit ver achter blijft. De discussies op github rondom de corona apps volgend, zag ik toch vooral veel onbegrip, onkunde en onwil wanneer de overheid gewezen wordt op wat er praktisch komt kijken om een app op een betekenisvolle manier open source te publiceren. Het lijkt vooral een afterthought, niet iets waar als eerste principe vanuit gedacht wordt.

Deze volledig gesloten Burgernet app lijkt er ook op te duiden dat dit twee jaar oude beleid (waarvan ik me meen te herinneren dat het jaren geleden ook al eens geprobeerd is, ik heb zeker oudere herinneringen aan de terminologie "open, tenzij") nog lang niet in alle lagen van de overheid is doorgedrongen.
klopt ik ben behoorlijk zuur van al dat verappen en gaten van vitale functies. Het verkopen van de burger aan bigtech. Ja er zijn ontwikkelingen zoals je aanduid. Alleen de acties lopen behoorlijk achter voor zover ik heb gezien, lees en hoor.

En dan krijgen we berichten zoals dit nieuws item.

zoals scholtnp hieronder ook schrijft zou je inderdaad verwachten dat de open source een eis is inmiddels.
En zelf zou ik graag ook een `acces for all` eis zien. en dan kom je dus niet uit op alleen google/apple apps.

zie ook de reactie thomas_n nog iets verder
Je kunt ook geel principieel zijn natuurlijk en eindigen met een app die vrijwel niet wordt geïnstalleerd en gebruikt omdat het te ingewikkeld is.
Opensource is interessant om de achterliggende techniek te leren.
Als een vorm van controleerbaarheid voegt het weinig toe, je kunt namelijk niet verifiëren of de versie die je uit de appstore download gebaseerd is op de code die opengesteld is.
Echter zou je bij twijfel of skeptism hem dan wel zelf kunnen builden van source, of via bijv. een F-Droid binnen halen. In die zin kun je dus controleerbare apps hebben.
Er zijn vast wat private keys die niet in de public source zitten.
Men kan ook beter een webapp aanbieden.
Dit dus. Ik heb de app niet en kende hem eigenlijk alleen van naam een beetje.

Geen idee waar dit precies voor gebruikt wordt. Maar als ik snel iets moet doen heeft dit totaal geen nut. Overigens sowieso niet als ik het moet installeren. Dan is het toch "laat maar".
Dit is niet voor “snel”. Bij snel is het spoed, en bij spoed bel je 112
Burgernet is er niet voor communicatie met de politie maar om te helpen met opsporing, van criminelen tot vermiste personen.
Ik weet het, dan is het nog steeds niet om iets “snel” te doen.
Een app installeren, maken of melden dat je ziet waarnaar de politie op zoek is?
Waarom moet dat snel/met spoed/gehaast?
Omdat daders zich ook snel plegen te vluchten en te verschuilen.
Daar is de app niet helemaal voor, maar ik heb getest en had binnen 10 seconden de app er op staan en gestart.

Dat is aardig snel.
Het ligt aan het oordeel van de politie of Burgernet ingezet wordt
Zeker voor dit soort zaken moet je het voor gebruikers zo simpel mogelijk houden. De meeste mensen weten ondertussen wat een app is. Noem het webapp en er haken mensen af.
Dan rest ons de schone taak de term webapp te omschrijven zodat men er geen vrees voor heeft.

Deze op Wikipedia is er al: erg technisch, met een hele waslijst aan mogelijke kwetsbaarheden.

[Reactie gewijzigd door FONfanatic op 23 juli 2024 14:15]

Zucht, de paranoïa hier ...

De politie heeft geen capaciteit om na te gaan wie er mogelijk getuige was in een bepaalde straal rondom een plaats delict, laat staan dat dat op gespannen voet staat met de APV. Via Burgernet krijg je hooguit een oproep om een getuigenverklaring af te geven.

Ik doe dat regelmatig, en heb indirect zo'n 8500 aanhoudingen op mijn brandschone geweten staan, en zonder strafblad de nodige waar ik beroepshalve aan meewerk(te).
Maar je bent wel eens dat een website onderhouden makkelijker is dan apps op 2 verschillende appstores? Op die manier kun je het op verschillende apparaten (laptops/pc en verschillende soorten browsers) gebruiken én je hebt minder onderhoudskosten.

Maar je mist wel alle hype en bling omdat het een app is.
Daarom heb ik liever een webapp.
De apps zijn eender op welk platform.
Open source, inderdaad! Misschien hier maar eens een petitie voor starten? Dan zou men het ook gewoon via f-driod updaten.
Op mijn apple of andriod phone wil ik niets installeren van buiten de stores.
Niemand zei ook dat dat zou moeten. ;)
Op mijn telefoon wil ik niets installeren vanuit deze stores, in mijn geval Google.

Veel via Fdroid, soms via apkpure of aurora. Maar altijd buiten het zicht van big brother
Alleen te installeren via appstore/playstore en niet (volledig) open source. Ik had gehoopt dat overheidsdiensten dit stadium inmiddels voorbij waren!
Bij ons is de groenverzorging enkel via Facebook te bereiken, de wijkagent via TikTok en Instagram, de gemeente via de Fixi app en het bewoners/wijkplatform via Facebook en WijkConnect. Gewoon een e-mail sturen of zelfs bellen wordt actief ontmoedigd, wordt maar spaarzaam of helemaal niet gelezen of gehoord, of is sowieso niet meer mogelijk.

Met andere woorden: je kunt alleen nog in contact komen als je ergens lid wordt, je registreert, je privacy opgeeft of een combinatie van deze. Zolang zo veel overheidsdiensten enkel nog via 'gesloten' sociale media kanalen te bereiken zijn hoeven ze van maar mij op weinig medewerking te rekenen.
Ik vermoed toch dat je hierdoor toch een grote groep mensen op leeftijd niet meer gaat bereiken. In het geval van een burgernet bericht, is dat best zonde.
Als je in andere groepen flink meer deelnemers krijgt is het netto-resultaat waarschijnlijk positief.
Als je in andere groepen flink meer deelnemers krijgt is het netto-resultaat waarschijnlijk positief.
Hoeft niet. Hangt af van de spreiding.
De groep waarin je meer deelnemers krijgt zal voornamelijk bestaan uit werkenden, die overdag niet in de woonwijken aanwezig zullen zijn. Waar ouderen, die veel Burgernet berichten text-to-speech op hun vaste lijn binnen kregen, dat wel zijn.
Hoeft toch niet alleen wijken te zijn? Stel, je kantoor staat aan de rand van een woonwijk en iemand is aan die kant de wijk uit gelopen, kijk je dan niet heel even uit het raam of je de persoon in kwestie ziet?

En wat nu als je thuiswerkt, zoals ik? Het is niet alsof er zo weinig mensen thuiswerken. Dan combineer je het naar buiten kijken even met een wc-bezoekje.

En als je in je eigen wijk werkt, bijvoorbeeld als mantelzorger, dan ben je ook op straat.

En als je kantoor aan de rand van of midden in een woonwijk staat en er wordt iemand daar vermist, dan kun je toch ook wel even kijken?

Bovendien wordt Burgernet ook gebruikt om criminelen op te sporen en die zijn vaak 's avonds actief. En als ze overdag actief zijn, dan kunnen ze ook hun slag slaan op werkplekken, industrieterreinen, etc., eentje waar jij mogelijk in de buurt van werkt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 14:15]

Burgernet lijkt ook bedoeld om de hele samenleving meer bij hulpverlening en de politie te betrekken. Het opzettelijk kiezen voor het effectief minder richten op bepaalde leeftijdsgroepen zou dan niet redelijk zijn. Dat soort uitsluiten is ongepast, ook als het voor het effect van de berichten weinig zou uit maken.

De manier waarop de politie het opzettelijk niet heeft over de nadelen toont dat ze meer belang hechten aan eenzijdige marketing dan transparantie en zich verantwoordelijk tonen over mogelijke nadelen.
Zeker hoeft dat niet maar er wordt meestal wel vooraf onderzoek naar gedaan en vervolgens een beslissing genomen.
Of iemand zoals ik die absoluut geen behoefte heeft aan de zoveelste app. Ik probeer mijn systeem schoon te houden (ook van prikkels en afleidingen) en zo min mogelijk apps hoort daar bij. SMS is voor mij ideaal, maar helaas moet ook dit weer met een app. Ik begrijp dat SMS duur is, dus ik snap de keuze. Dan maar geen berichten.
En een kleinere groep mensen niet op leeftijd, zoals ik. Of je moet 31 al “op leeftijd” vinden. :Y) :+
Wel jammer, dan ga ik er dus niet meer aan meedoen. SMS was perfect. Geen extra app en toch de meldingen zodat je kon helpen opletten als er iets gebeurde.
Hier hetzelfde. Geen apps voor mij. Dan was er nog Twitter, maar dat is volgens mij ook al in de ban gedaan.
Dat Twitter in de ban is gedaan is simpelweg omdat je daar berichten alleen nog kon lezen als je was ingelogd.

Je moest dus verplicht een Twitter account daarvoor hebben

En laten we eerlijk zijn, de meeste mensen hebben (of willen) zo'n account niet.

Daarom is een heel groot deel van de overheid gestopt met communicatie via Twitter.

Zie bijvoorbeeld nieuws: Meeste veiligheidsregio's stoppen met verwijzingen naar Twitter in NL...

Of nieuws: Brandweer Amsterdam verspreidt updates over storm niet langer via Twi...
Het is (bijna) gratis communicatie net als andere sociale media. Je wilt toch juist maximaal bereik? Ik vind het heel bijzonder dat niet alles wordt gedaan om het bereik te vergroten.

Natuurlijk moet je niet op één paard wedden en morgen is het volgende platform weer de grootste maar om het helemaal op te doeken snap ik totaal niet.

Communicatie of afhandeling via een app is volgens mij een veel grotere drempel.

[Reactie gewijzigd door gevoelig op 23 juli 2024 14:15]

En met X is niets mis? |:(
Jammer inderdaad. Ik vraag mij af of alternatief RCS ooit overwogen is. Wel jammer dat het een standaard moet zijn die Apple niet ondersteund... Misschien kunnen ze het ondersteunen naast de app voor mensen die 'gewoon' RCS willen gebruiken gezien dat zoveel op SMS lijkt.
Volgens mij zien we hier een varkenscyclus ontstaan... Ooit werd er gericht op 1 of 2 kanalen berichten gestuurd. Daarna moest dat breder en ging het naar meer kanalen. Daarna werd dat te veel en moest dat weer minder...

Het is technisch goed mogelijk en eenvoudig in te richten om in 1 keer een bericht aan veel mensen te versturen. Dat kan met 1 bericht zowel naar sms, NL-alert, twitter, facebook, instagram, whatsapp, en weet ik niet wat allemaal. Maar met elk van die kanalen is wel wat en een reden om daar als overheid geen gebruik van te maken dus doen we het nu allemaal niet meer.
Straks gebeurt er iets en blijkt er niet goed geïnformeerd te zijn en kan dat beter. Daarna worden al die al-dan-niet sociale media kanalen weer gebruikt. En dan vind iemand dat weer te veel en wordt daar weer in gesneden...

Wat mij betreft zou de overheid de 1-richting berichten naar het volk over zo veel mogelijk media moeten laten lopen. Ook om te voorkomen dat de berichten in een algoritme blijven hangen.
Daar is allang in voorzien via de NL Alert voorziening. Burgernet dient een ander doel, nl. hulp bij opsporing.
De Nederlandse Politie gaat hierbij wel mensen verliezen die geen smartphone hebben, willen- of kunnen gebruiken. Maar wellicht is deze groep inmiddels zo klein dat dit voor de politie geen probleem meer is.
Die groep is zeer klein tegenwoordig. In 2022 had 96.1 procent van de Nederlandse bevolking een smartphone, zie https://thisplaymedia.nl/...l-gebruik-2022-nederland/

In 2023 zal dat weer net iets meer zijn nog.

Van de 4.9 procent die dat niet had, had een deel ook geen gewone mobiele telefoon, en die konden Burgernet dus ook in de huidige situatie al niet gebruiken.

Vraag is of je voor die minder dan 5 procent een hele infrastructuur in de lucht wil houden, met alle extra complexiteit en kosten die daarbij komen kijken.
Die groep is zeer klein tegenwoordig. In 2022 had 96.1 procent van de Nederlandse bevolking een smartphone, zie https://thisplaymedia.nl/...l-gebruik-2022-nederland/
Ik heb een smartphone, maar geen IOS/Android model... Voor mij is zo een app dus niet werkbaar. En er zijn wel meer mensen die een soort Android draaien zonder app store etc...
Van die 96,1% weet ik iedergeval dat er nensen zijn die thuis hun mobieltje gewoon uit hebben staan. Die wordt wel meegenomen voor onderweg en dan in geval van nood aangezet. Dus de juistheid en de conclusie die getrokken wordt kan in de praktijk wel eens iets anders zijn😉
Aan de ene kant is het niet nodig hebben van een telefoonnummer een privacyverbetering, maar aan de andere kant had ik in zo'n "privacyvriendelijke" app toch wel liever een opt-in voor Crashlytics en Firebase Analytics gezien.

Nu heeft burgernet, een organisatie die ik enigszins vertrouw, mijn telefoonnummer niet, maar sturen ze wel een hele hoop informatie die mijn apparaat en locatie precies op de kaart zetten door naar Google.

Hun privacy policy beweert weliswaar dat deze gegevens niet naar mijn telefoon te herleiden zijn, maar ik heb Firebase diverse malen door mitmproxy gehaald en daar geloof ik geen snars van. Wellicht geeft Google al die persoonlijke informatie niet door aan Burgernet, maar er wordt wel degelijk apparaatidentificerende informatie verstuurd.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 14:15]

Als ik het goed begrepen heb moet je je locatie altijd aan hebben staan wil Burgernet (goed) werken. Dan kan mogelijk Burgernet deze data niet veder gebruiken, echter draaien veel meer applicaties en processen op jouw telefoon mee die deze data gegarandeerd gebruiken (sowieso Google).
En vaak heb je nog niet eens de mogelijkheid om deze rechten uit te schakelen (indien dat al zou werken), kijk maar eens in 'alle rechten'.
Locatie is niet per se nodig, je kunt ook handmatig een gebied kiezen. Met Locatie wordt de app wel beter, maar dat is opt-in.

Qua rechten valt er naast locatie en meldingen weinig te kiezen. Crashlytics is niet uit te zetten en de data die Firebase deelt is niet te beperken.
“ Een app-bericht zou gerichter verzonden kunnen worden naar bijvoorbeeld mensen in een bepaald gebied.” dat kan met sms ook.
Dat kan met cell broadcast zoals NL-Alert gebruikt, maar niet met sms. Een sms stuur je altijd naar een nummer, zonder te weten waar die telefoon zich bevindt.
Je kan via de providers zien waar welk nummer aangemeld zit bij welke maat. 3 punt peiling en je weet precies via de provider waar welk nummer zit. Je kan zelfs buitenlandse nummers bereiken mocht dat nodig zijn.
Om dat voor potentieel vele duizenden toestellen te doen is best resource intensief. Lijkt me niet iets waar providers graag aan meewerken bovendien, aangezien dit gewoon privé data is die ook voor opsporing misbruikt zou kunnen worden. Als er dan geen rechterlijke macht toestemming voor geeft heb je de poppen redelijk aan het dansen.
Zolang je nummers gebruikt en geen namen zit je met AVG goed.

Het zou inderdaad wel samenwerking van de providers moeten inluiden en dus niet voor iedere scheet gebruikt worden wat weer het middel in mijn optiek krachtig maakt. Helemaal in combinatie dat je bij bepaalde zaken ook buitenlandse nummer mee kunt nemen vergroot dat alleen het bereik.

Door je nu te limiteren tot een app die je als persoon bewust moet installeren. Word je vijver heel klein.
Tuurlijk niet. Nummers zijn ook gewoon (nota bene direct) te koppelen aan een individu en daarmee persoonsgegevens. Gekoppeld met locatiegegevens gaat dit ver buiten de gebruikelijke opsporingsbevoegdheden van het OM/Politie (opnieuw, tussenkomst van een rechter veranderd die zaak).

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 23 juli 2024 14:15]

Zolang je nummers gebruikt en geen namen zit je met AVG goed.
Velen hebben een groot deel van hun leven het zelfde nummer, iets wat hard gekoppeld is aan je ID bij de provider.
Email adres, webbrowser, pc, IP, alles veranderd en vaak. Maar telefoonnummers niet.
Ik heb bij Vodafone via Red Together 5 SIMkaarten op mijn naam geabonneerd staan. Niets dat mij in de weg staat die SIMkaartjes door anderen te laten gebruiken, en dat hoeft echt niet enkel telefonie of mobiel internet te wezen.

Alleen ben ik er wel allemaal hoofdelijk aansprakelijk voor te stellen.

Trouwens, anonieme SIMkaartjes kun je nog steeds kopen en anoniem er beltegoed voor kopen. Maar mogelijk niet lang meer.
Dat is technisch mogelijk maar je mag niet zomaar voor dit doel nummers gaan uitpeilen. Via een app gaat het gewoon veel eenvoudiger en het blijft binnen de wet.
En jij denkt dat dat helemaal geen resources (en dus klauwen met geld) kost? Je moet dan voor elk bericht alle (!!) Burgernet-"abonnees" gaan lokaliseren middels een driehoeksmeting om te bepalen wie wel en wie niet dat bericht moet krijgen. Dan is een app die locatie bij mag houden een stuk eenvoudiger, goedkoper en minder resource-intensief. Jammer voor de "MaAr Ik WiL GeEn NiEuWe ApP!"-mensen, maar een heel logische keuze.
De politie noemt zoiets zelf een SMSbom, waarmee de begripsverwarring een eigen leven is gaan leiden.
Is ook niet zo relevant. Als ik onderweg ben, werk of op visite ben, ga ik waarschijnlijk ook niet iemand lopen zoeken. Stuur maar lekker het bericht uit mijn thuisregio, dan heb ik er iets aan als ik weer thuiskom.
Is niet alleen een kwestie van zoeken. Als er gezocht wordt naar een persoon met een opvallend roze shirt van Eddie Vedder aan en jij loopt op straat met je visite of werkrelatie en ziet die persoon, dan kun je toch alsnog melding maken? Je hoeft dan niet specifiek op zoek te gaan.
Dat is niet waar, zoals redslow hieronder al zegt.

En bovendien: los daarvan kies je nu van tevoren een regio waarvoor je berichten wilt ontvangen en die regio is vrij specifiek, want ik ontvang geen smsjes van buiten mijn stad, en mijn stad is niet erg groot. Dus ze versturen nu ook al vrij gericht.
Inderdaad, al moet je wel vooraf aangeven voor welke regio je berichten wil ontvangen.

Als ze het via de app doen, dan moet je dus rechten van je locatie doorgeven aan de app. Daarmee is er nog een app die je locatie continu in de gaten moet houden. Handig voor het slachtoffer, maar minder goed voor je telefoonaccu.

Edit: ik zie dit op de website staan, waardoor gps niet aan hoeft te staan. De app moet overigens wel altijd actief blijven op de achtergrond, anders werken push notificaties niet meer altijd:
Een app-bericht kan heel gericht verstuurd worden naar mensen in een bepaald gebied. Daarvoor wordt toestemming gevraagd in de app. Wie dat niet wil, kan een vaste locatie opgeven.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 15:29]

Ik vraag me af of dat de accu noemenswaardig extra belast. Als je GPS toch aan aan hebt staan valt de raadpleging van de locatie door deze app volledig weg in de honderden andere bevragingen die je smartphone constant doet.
22 van de 87 apps (die toegang willen), hebben toegang tot mijn locatie.
Hierbij heb ik bij 4 apps ingesteld staan, dat ze altijd toegang mogen tot mijn locatie. Met name Buienalarm en mijn smartwatch app hebben altijd toegang. De rest krijgt het wanneer ze erom vragen of wanneer ik de app actief gebruik.

Het nut van zo'n app is dat die continu gebruikt wordt om push berichten te kunnen ontvangen. Je locatie (als je dit op de standaard waarde laat staan), zal dus altijd gedeeld kunnen worden.
Beller is sneller. Snap niet waarom nood diensten, dit soort berichten wil digitaliseren ,veel meer “werk” heb je eraan en dan nog niet te spreken over de mensen die al deze berichten beantwoorden. Hadden ze geen mensen tekort ?
Burgernet wordt gebruikt in de hulp van de burger in te schakelen, bijvoorbeeld uitkijken naar een auto die door is gereden na een aanrijding, niet om zelf contact op te nemen met de politie.
Inderdaad. Daarvoor is er de 112 app. Burgernet is er om als extra oor en oog te dienen bij opsporing, van misdadigers tot getuigen en vermiste personen.
Ehm, hoe zie je dit voor je?

Dat als er bijvoorbeeld een vermissing is (waar Burgernet voor gebruikt wordt), dat ze dan duizenden mensen die in de buurt waren allemaal individueel gaan bellen en het signalement doorgeven?

Lijkt dat jou echt een praktische aanpak als ze het ook met één pushbericht naar de app, of desnoods SMS, kunnen doen?

Dit is nou net een goed voorbeeld dat een beller (in dit geval duizenden bellers!) absoluut Niet sneller gaat zijn.

En wat voor berichten moeten ze beantwoorden? Ze STUREN een bericht via app, het is niet alsof je als burger zelf een bericht nar Burgernet stuurt ofzo.

Ik krijg het idee dat je niet weet waar Burgernet voor bedoeld is en hoe het werkt. Het is geen alternatief voor 112 of 0900-8844 ofzo.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 14:15]

dat ze dan duizenden mensen die in de buurt waren allemaal individueel gaan bellen en het signalement doorgeven?
Bij Burgernet kon je ervoor kiezen om je gebeld te worden. Je krijgt dan een gesprek met signalement en de standaard "bel X indien je iets ziet of gezien hebt". Bij het SMS bericht werd bijna elk woord behoorlijk afgekort. De gesproken versie was (is?) stukken duidelijker.
Sorry? Een beller is sneller? Alsof ze duizenden mensen gaan bellen om bijv. een vermiste bejaarde te gaan zoeken. Stel je voor dat je tante Toos aan de lijn krijgt die al weken alleen thuis zit. Die wil dan gelijk een kletspraatje maken. SMS-berichten van Burgernet en berichten in de app kun je niet beantwoorden, dus dat is een non-argument.
Bellen hoeft niet persoonlijk natuurlijk, er zijn al veel implementaties van bots die telefoonnummers afbellen zoals 2FA met gesproken cijfers.
Op zich vind ik het goed dat er middels dit artikel een herinnering wordt geplaatst, maar feitelijk was dit al even geleden gemeld, dus het is niet alsof we iets nieuws leren: nieuws: Nederlandse politie stopt met sturen sms'jes via Burgernet, focus op app

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 14:15]

Ik zit een beetje in de knoop met het feit dat je dus, als je van deze overheidsdienst gebruik wil maken, de voorwaarden van Apple of Google moet accepteren.

Waarschijnlijk heeft iedereen dit inmiddels al meerdere keren gedaan en is het zo'n issue niet. En toch voelt dit vreemd.
Ik vind het vervelend, irritant zelfs dat je steeds meer gedwongen wordt om apps te installeren mocht je gebruik willen of moeten maken van een of andere dienst of informatiebron. Mijn vrouw heeft er ver boven de 100 geïnstalleerd staan, ik heb voor bijna alles een web equivalent wat gecombineerd met adguard nog steeds een prima gebruikerservaring geeft. Totaal onoverzichtelijk al die apps met al hun vaak onnodige privileges.
Weest gerust. Steeds meer worden apps vervangen door webapps die minder dataverkeer opleveren, en dus kosten besparen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.