'Samsung vermindert investeringen in dram-productie voor 2021'

Samsung lijkt zijn investeringen in dram-productie te verminderen. Dat stellen bronnen van Koreaanse nieuwssite Chosun Biz. De site speculeert dat dit wordt gedaan om verdere prijsdalingen van geheugenchips tegen te gaan.

Volgens eerdere berichten zou Samsung, dat onder andere geheugen voor smartphones en pc's produceert, aanvankelijk van plan zijn geweest om zijn maandelijks dram-productiecapaciteit met ongeveer 40.000 wafers op te hogen, maar Chosun Biz meldt dat dit wordt teruggebracht naar een toename van 30.000 wafers per maand. De halfgeleiderdivisie van Samsung zou zijn investeringsplan voor 2021 kenbaar hebben gemaakt tijdens een strategische bijeenkomst binnen het bedrijf.

Chosun Biz schrijft dat de vrijgekomen productiecapaciteit ingezet zal worden voor het produceren van camerasensoren. Daarmee zou het bedrijf de prijsdalingen van geheugenchips willen tegengaan. De dram-prijzen liggen al langer op een laag niveau. De Koreaanse nieuwssite schrijft dat de prijzen begin dit jaar tijdelijk stegen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, maar later weer fors daalden.

Naar verwachting zullen de dram-prijzen komend jaar weer stijgen. Naast de verminderde investeringen, zou ook de vraag naar geheugen stijgen in 2021. Chosun Biz schrijft dat de eerste tekenen hiervoor momenteel al zichtbaar zijn. Zo zouden de voorraden die grote geheugenproducenten achter de hand hebben inmiddels dalen. De voorraad van Samsung zou goed zijn voor nog geen twee weken, terwijl SK Hynix minder dan één week aan geheugenchips op voorraad heeft.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

28-12-2020 • 11:31

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Als ze zo'n beslissing kunnen nemen, dan is het tijd voor meer concurrentie.
O die komt: China was het beu en is de DRAM-markt ingestapt. Nu maken ze in China niet direct het geheugen met de hoogste specificaties, maar met China is alles een kwestie van tijd. Het geheugentrio Samsung, Hynix en Micron kan de borst natmaken.

Maar... wat een algemene zaak is bij geheugen: De variabele kosten per chip zijn laag, de investering is hoog. Een fabriek kost vele miljarden, op het moment dat hij staat moet hij op volle kracht draaien om de investering terug te verdienen. Geheugenfabrikanten moeten goed van tevoren de vraag inschatten: Zijn de geheugenprijzen goed dan worden ze schatrijk, maar zodra er overproduktie is, kunnen ze haast niet stoppen met produceren en is het armoe troef in de geheugenmarkt.
tja alleen zal het weer tegen gehouden worden door vriendjes uit USA. Want ja als je met CHINA werkt mag je niet meer met ons werken zo ging die regel toch???
Kunnen ze mooi roepen, maar de US of A is niet meer de grootste geheugenvreter, en India en China maken zich beduidend minder zorgen om waar het spul vandaan komt. Sowieso werkt dat kunstje maar een paar keer, nu is Huawei de gebeten hond, maar ze slaan zich er redelijk doorheen (mede dankzij steun van de Chinese overheid).
Als dit voor nog een paar partijen gebeurt dan ontstaat er straks een mooi ecosysteem van 'gebannede' bedrijven, en heeft de VS het nakijken.
china is het niet beu maar die willen alles in het land maken en dan tegen kost prijs verkopen aan andere landen.
Wat China beu is, is dat zij de meeste arbeidsuren in een artikel stoppen en het merendeel van de winst bij een aantal grote buitenlandse chipbedrijven terecht komt.
En ook dat is China niet beu. China is de export problemen beu,
Hebben ze ook een beetje aan zichzelf te danken. Probeer jij maar eens een westers product te exporteren naar China. Dat gaat niet zo makkelijk als andersom.
Ze kunnen het zelf, alles wat ze nodig hebben om die wafers te maken hebben ze zelf in huis,
Dus ASML kan wel inpakken? China heeft het EUV proces onder de knie?
Nog niet, ze zijn daarom hard aan het afkijken in Eindhoven. Geef het nog 10-20 jaar en ze doen het zelf keurig na, alleen gaat op dit moment de ontwikkeling zo hard dat je met kopieren en 3-5 jaar doen over 'werkend krijgen' je er niet komt.

Als een of andere Chinese hotshot vindt dat China EUV moet gaan doen, en daar miljarden tegenaan smijt, hebben ze het wel een keer werkend. Ze komen van 'niks', en willen nu CPUs en geheugen gaan bakken, op whatever tech. (mobieltjes maken doen ze al voor ongeveer iedereen) Dat lijkt ze te lukken, en ik ben benieuwd wanneer ze groot genoeg zijn om serieus mee te spelen. Alternatief is dat ze doodleuk Intel, NVidia, ASML en een paar andere groten opkopen, daar hebben ze ook geld genoeg voor...
Goh wat gek dat "de hele wereld" tegen China is. Nu beweer ik niet dat wij het braafste jongetje van de klas zijn, maar dat China niet een al te beste reputatie heeft hebben ze deels aan hun zelf te danken. Menserrechten? Wat is dat? Praktijken ala 2e wereldoorlog? Vul zelf maar in. Copyright? Nooit van gehoord. Als westers bedrijf zaken doen in China? Kan wel, maar makkelijk is het vaak niet. Export problemen? Ja gek heh als je je producten massaal dumpt voor kostprijs of zelfs lager. En dan raar staan te kijken als er hier in de EU belasting geheven wordt over die producten. En jij vindt het een goed idee dat die lui straks de scepter gaan zwaaien? Nou ik niet. De mensen die nu aan het roer staan zijn allerminst ideaal, maar China is mogelijk nog erger. Ik hoop dat ze binnenkort dat verdraaide systeem op de schop nemen waardoor het zo spotgoedkoop is om spul vanuit China hierheen te krijgen. Zijn we ook gelijk af van al die massa's rotzooi die daarvandaan komt.
Voor dat laatste, gooi China per direct van de lijst ontwikkelingslanden af. Wij "rijke" landen betalen namelijk voor het versturen van de post uit China. Het is belachelijk dat dat land nog op die lijst staat en dat we in principe er zelf voor betalen om onze markt kapot te laten maken.
Dat is precies wat ik bedoel met het laatste stuk van mijn reactie. Volgens mij lopen die afspraken in2023 af, maar ik kan me daarin vergissen. Te belachelijk voor woorden inderdaad.
Hoe bedoel je dat wij voor het versturen van post uit China betalen?
Licht dat eens nader toe?
Ontwikkelingslanden krijgen een behoorlijke korting op het versturen van post, dat de ontwikkelende landen voor hun rekening nemen. Ze betalen geen bal voor het versturen, wij betalen voor de kosten zodra het pakketje hier afgeleverd wordt.

Dit zijn internationale afspraken waar alle ontwikkellende landen zich aan dienen te houden.

Hierdoor kan men dus goedkoper een pakketje vanuit China de halve wereld rondsturen dan dat wij een pakket naar een stad verderop versturen. Prima voor daadwerkelijke ontwikkelingslanden om ze een beetje te helpen (imo dan 1 van de beste vormen om zulke landen te helpen), maar China misbruikt dit al vele jaren en als Amerika niet een grote bek hierover had opengetrokken, zou China over een jaar of 3 niet van de ontwikkelingslandenlijst gehaald worden.
Okay. Dat verklaart dan de vaak bijzonder lage verzendkosten bij b.v. Aliexpress.
Over 3 jaar stopt dat dus?
Ik las pas trouwens ook dat de vrijstelling van BTW en importheffing voor aankopen tot 22 euro per 1 juli 2021 zou vervallen. Dat zou kopen bij Aliexpress en zo een heel stuk minder aantrekkelijk maken.
Blijkbaar. Als die BTW vrijstelling ook wegvalt, dan is dat goed nieuws. Wordt tijd dat ze realistische prijzen gaan betalen. Het zal dan een heel stuk minder aantrekkelijk worden om je meuk de halve wereld over te laten slepen. Kunnen we mooi weer wat meer spulletjes hier in Europa gaan produceren en zorgt voor minder vervuiling.
Ze kunnen het zelf, alles wat ze nodig hebben om die wafers te maken hebben ze zelf in huis
Ook m.b.v. EUV?
Heb je een bron voor de stellingen die je in dit draadje gemaakt hebt? Komt namelijk sterk over als onderbuikredeneren.
Die zijn ook niet happig in een overvolle markt te springen met hoge (instap) investeringen...

Hoewel de tekorten lijken toe te nemen als ik de prijzen moet geloven :)
Er is genoeg competitie op de dram markt. Dit doen ze omdat er teveel productiecapaciteit is bijgebouwd de afgelopen jaren waardoor er overproductie was en de prijzen daalden.
Denk het niet. Titel is iets te negatief. Ze gaan nog steeds door met groeien. Alleen minder hard, maar nog steeds 30k extra wafers PER MAAND.
Opmerkelijk dat in tijden van krapte, waar zelfs vorige generatie hardware voor de hoofdprijs over de toonbank vliegt, Samsung juist minder gaat investeren. Is het niet logischer om juist nu volle bak in te zetten?
Samsung is een van de grootste producenten. Zij kunnen de prijzen beïnvloeden. Meer produceren is minder schaarste en daardoor lagere prijzen en minder winst. Door minder te produceren wordt de schaarste groter, krijg je hogere prijzen en meer winst.

Wat dat betreft zie je dat in de oliemarkt ook. Als daar de prijzen te hard dalen stoppen ze gewoon met oppompen. En dat gaat goed tot er ergens een andere fabrikant beslist zich niet aan ‘de regels’ te houden en wel volop te gaan produceren.
Niet echt relevant. Lang niet alle hardware heeft te maken met tekorten. Waaronder dus DRAM.
Tijd om op eigen bodem dergelijke producenten op te zetten en onze eigen Europese markten hiervoor te creëren...
Dat zie ik niet snel gebeuren.

Productiefaciliteiten op die schaal is werk voor overheden (tientallen miljarden), misschien zelfs op EU niveau. Die gaan zich hier echt niet in mengen.

Marges zijn laag, concurrentie moordend en onze arbeiders, energie en andere aspecten zijn duur.

edit
Zoals hierboven al genoemd. China doet het, maar dan praat je ook even over een hele andere partij.

[Reactie gewijzigd door timberleek op 28 december 2020 13:18]

Gaat dit alleen om werkgeheugen of ook opslag zoals ssds?
Dat is NAND, dus in dit geval gaat het daar niet over, alleen over DRAM.
Uhhmm : Minder méér is niet minder.
Ze zien vast meer winst in productie van andere chips, en daarnaast kunnen ze ook meer winst maken door de gemanipuleerde schaarste.

Niks nieuws onder grote bedrijven.
Ik verwacht hoge DRAM prijzen
Ik verwacht dat niet. China is er vol op in gegaan.
De tijden van dure ram is voorbij.
https://asia.nikkei.com/B...-zero-to-5-of-world-total

Dat kan nog veranderen als de VS zich gaat mengen met patent trollen.
Laatst heb ik bij mijn nieuwe Ryzen 7 5800X nieuwe geheugens gekocht voor in dit systeem en ze waren €274,- niet de goedkoopste hoor: G.Skill Trident Z Neo 32GB(2x16GB) 3600MHz CL16-16-16-36 XMP RGB
Tja die strakke timinge maakt het duur, voor 170/200 euro heb je in de praktijk net zo goed geheugen wat in theorie maar iets inlevert ol timings.
Sterker nog, voor minder dan die prijs (274 euro) koop je 64 GB ddr4 3200 c16
Dat is dan ook niet bepaald het goedkoopste geheugen, zelfs in dat segment. Voor 160 euro koop je Crucial Ballstix met 3600MHz en 16-18-18-38 timings, en voor 190 euro krijg je er ook nog kerstverlichting bij.
Vroeger was dram pas duur toen je met de 30 pins simm geheugen van 4 naar 8 mb ram ging maar dat gaf dan ook direct een enorme snelheidsboost.
Minder produceren, meer vraag hogere prijzen. Wellicht vinden ze de huidige marges te laag zodat ze de prijzen kunnen opdrijven.
"Samsung vermindert investeringen in dram-productie voor 2021"
Omdat de Chinezen er aan komen,en er geen winst meer te behalen is...?
De prijzen voor DDR4 liggen nu prima. Onlangs nog 64 GB 3200 C16 gekocht voor 257 euro. Zo kun je nog eens uitbreiden..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee