Formule 1 is met Amazon in gesprek over uitzendrechten

De Formule 1 is in gesprek met Amazon over uitzendrechten. Dat zegt Chase Carey, de topman van de Formula One Group. De F1-organisatie heeft al een eigen streamingdienst, maar wil zijn publiek vergroten.

Carey zegt tegen Financial Times dat er actieve gesprekken zijn met Amazon over het uitzenden van de races. Ook zou de Formule 1 in gesprek zijn met andere 'digitale platforms wereldwijd', maar de topman noemt alleen Amazon bij naam. De organisatie heeft al een deal met Netflix voor de documentaireserie Drive to Survive, waarvan twee seizoenen zijn verschenen. Netflix zendt echter geen live sport uit, terwijl Amazon dat in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en India wel doet.

Het is niet bekend of de gesprekken tussen de Formule 1 en Amazon over wereldwijde uitzendrechten gaan, of over lokale rechten. De organisatie achter de autoraces heeft per land of regio contracten met partijen voor de uitzendrechten. Volgens de Financial Times liggen die rechten in het VK tot 2024 bij omroep Sky en is dat contract 250 miljoen dollar per jaar waard.

Volgens Carey zal de overgang van Formule 1 van tv-zenders naar streamingdiensten een 'incrementeel' proces zijn. De organisatie zou zich volgens hem zorgen maken over F1-fans die 'niet gewend zijn om de sport op digitale platforms te volgen'. In Nederland zijn de racewedstrijden momenteel te zien op tv-zender Ziggo Sport.

Vorig jaar bracht de organisatie achter de koningsklasse van de autosport ook een eigen streamingdienst uit, genaamd F1 TV Pro. Die dienst is wereldwijd beschikbaar en kost 8 euro per maand of 65 euro per jaar. Abonnees krijgen hiermee ook de beschikking over extra camerabeelden en historisch beeldmateriaal. Hoeveel abonnees F1 TV Pro heeft, is niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-12-2020 • 10:57

232 Linkedin

Lees meer

EA rondt overname Codemasters af Nieuws van 18 februari 2021

Reacties (232)

232
230
74
17
1
133
Wijzig sortering
Mogelijk interessant om te vermelden dat mensen met een Ziggo Sport pakket (dus niet alleen kanaal 14 zoals alle Ziggo klanten) gratis gebruik kunnen maken van de genoemde F1 TV Pro. Simpelweg account maken en vervolgens eenmalig koppelen met het Ziggo account en je kan volledig gebruik maken van F1 TV Pro en de normale niet streaming dienst website van de F1.

Edit: nav feedback van niet Ziggo klanten: dit geldt alleen voor Ziggo klanten met een Ziggo Sport Totaal pakket. (https://www.ziggo.nl/entertainment/f1-tv-pro-activeren)

[Reactie gewijzigd door DonLexos op 23 december 2020 11:24]

Overigens alleen als je provider ook Ziggo is. Als je bij een andere provider het ZIggo sport totaal pakket hebt kan je hier geen gebruik van maken.
Het is erg tof om "live" mee te kijken met alle onboards. Ook hoor je alle teamradio van alle gesprekken. Ik kijk altijd met een iPad mee met de onboard. Live tussen aanhalingstekens, want helaas heeft de stream bij ons iets van 15 tot 25 seconde vertraging op de Ziggo uitzending. Ik zet de Ziggo uitzending altijd even op pauze totdat de stream synchroon loopt.

[Edit] Aanvulling op DonLexos: Als je een Vodafone abbo hebt, mag je gratis het Ziggo sport pakket toevoegen.

[Reactie gewijzigd door satoer op 23 december 2020 12:27]

Zou het tof vinden als er ook echt spanning in de formule 1 komt. Het is zo saai geworden dan je nu idd maar mee gaat kijken met een cockpit omdat er anders weinig spanning te volgen is.

Tot nu toe is het gewoon opnemen, versneld doorspoelen tot een beetje actie en een race kun je zo binnen 15 minuten zien, inclusief de hoogtepunten.

Jammer voor de F1 dat het zo saai geworden is.
Offtopic, maar wil toch ff reageren.

Ik weet niet hoe lang je al F1 kijkt, maar naar mijn idee is het nu niet saaier dan zeg 20 jaar geleden. Het is misschien om de overwinning dit seizoen iets minder spannend, maar er gebeurd meer dan genoeg daarachter. Vooral door de hele race te kijken en alles te volgens is het juist spannend. Als je af en toe een wedstrijd kijkt, of alle, volgens jou saaie stukken, doorspoeld, dan is er ook niet veel aan nee.

Als we weet hoe Perez bv uit het team geknikkerd is, dan zit je met spanning te kijken naar wat hij allemaal doet en vind je het super gaaf als hij in te top finisht, hoeft ie niet eens eerste voor te worden.

De beleving van de sport is misschien wel iets minder geworden vanwege het matige geluid dat de auto's nu maken. Ze lijken (klinken) langzamer, terwijl ze sneller zijn.

Ik ken mensen die stoppen met een race kijken als Max uitvalt. Als je inderdaad op die manier naar de sport kijkt, dan is het een saaie bedoening.

Dominantie is ook van alle tijden, de eerste races die ik op TV zag was ergens in 1995 / 1996. Ik herinner me nog een race (weet niet welke) dat Damon Hill in een Williams het hele veld op een ronde zette dan dat ik dat toch wel heel bijzonder vond. De dominantie van Schumacher meegemaakt, maar nooit saai gevonden. Ook de dominantie van Vettel was irritant maar niet saai. Hamilton lijkt het nu wel heel makkelijk te hebben, maar saai vindt ik het nog steeds niet. Want er gebeurd zoveel meer dan alleen het gevecht om P1.

Maar goed, dit is mijn mening en mijn kijk op de sport. Iedereen mag er anders over denken. Zo vindt ik voetbal bv niets aan, dat komt vooral omdat ik het niet volg. Zomaar een wedstrijd kijken voegt dan ook niets toe.
Voetbal is ook saai. In het algemeen zijn veel sporten helaas gewoon te commercieel geworden waardoor het om geld gaat en niet meer om het kijkplezier.

Autosport vroeger DTM was spannend.
Soms rallyrijden wat die allemaal uithalen.
Rugby is nog een sport die soms leuk is naar te kijken.
Atletiek ook soms mooi te zien.

Maar er zijn maar weinig sporten waar ik het voor kan opbrengen om 1.5 uur naar te kijken.
Maar goed ieder zijn hobby en gelukkig voor f1 zijn er nog genoeg mensen die willen betalen.
Offtopic, maar je mag trots zijn op dat je een echte fan bent. Dit zijn de diehards!

*eerste beelden die ik mij herinner zijn van Australië 1996, voor het eerst live gekeken in 2000. Mooie analoge tijd met F1 Racing en Race Reports allemaal :+
Voor mij is het vaker te doen rond de race dan de race zelf. De teams, de ontwikkelingen, de roddels, de politiek.
Het draait ook meer om mid field dan de top voor mij.
Vind het niet saai, als je alleen kijkt omdat Verstappen meedoet, ja. Maar kijk je naar het middenveld, totaal niet saai te noemen. 2020 was eigenlijk een best spannend seizoen.
Dat wijkt dan wel heel veel af, want de ziggo "live" uitzending is ook 9 seconden vetraagd. Op live timing is altijd al te zie wie de eerste bocht aan kop gaat, terwijl de lichten op live TV nog uit moeten gaan 8)7

Ik heb het idee dat dit gedaan wordt om commentatoren de kans te geven te bedenken wat ze willen gaan zeggen. Het is de laatste jaren opgelopen van 4 tot nu ruim 9 seconden, met dezelfde top set box

Maar dan zou f1tv dus ruim 30 seconden achterlopen, dan kunje t niet meer normaal gebruiken tegelijk met de live timing....

[Reactie gewijzigd door fre0n op 23 december 2020 12:03]

Ik denk dat het eerder de doodgewone codering/transport/buffering/decodering van een A/V stream is.

Niets is echt live meer... ik ben nog oud genoeg om te herinneren dat je de radio of TV overal in huis hardop aan kon zetten tijdens een evenement. Dat wordt zo'n herrie tegenwoordig omdat alle apparaten tot enkele seconden asynchroon met elkaar zijn.

Ik heb me wel's afgevraagd waarom uitzenders geen synchronisatie lijken te bakken in hun streams.

[Reactie gewijzigd door MossMan op 23 december 2020 13:25]

Eens
Duitse RTL en n-tv (geen codering) lopen ongeveer 3sec voor Ziggoselect. (codering)
ik kijk via satelliet en heb 2 TV naast elkaar :-)
"Ik heb het idee dat dit gedaan wordt om commentatoren de kans te geven te bedenken wat ze willen gaan zeggen." Dan is Olaf nog slechter dan hij al leek, man man man wat zit die vent er vaak naast zeg.

OT

Formule 1 is van Liberty Global en dat is ook het moederbedrijf van Vodafone/Ziggo, lijkt mij sterk dat ze zichzelf buiten spel gaan zetten 😅
Nog niet eens te spreken over die tergende Jack Plooij.. Om hem heb ik Ziggo opgezegd en voor F1 tv gegaan. Wat een verschil zeg.
Ik snap je aan de ene kant, maar ik heb een vodafone en ziggo abo.
Hiermee kan ik zonder extra kosten (niet gratis, indirect betaal je het toch) de ziggo sport zenders bekijken.
Echter ik zie het niet zitten om nog een extra abonnement voor F1 te nemen, ik kan overal wel een abonnement op gaan nemen.
Aankomend jaar waarschijnlijk al een abo op de eurosportplayer, omdat ze van eurosport gewoon compleet schijt hebben aan motorsport liefhebbers en gewoon wielrennen, tennis of poolen uitzenden tijdens een wedstrijd. Ondanks dat ik bijna alle trainingen en sowieso alle kwalificaties en alle races van de F1 kijk boeit de MotoGP mij nu eenmaal meer. Het is niet saai, je zit de hele wedstrijd op het puntje van je stoel.
Alle inhaalacties gebeuren op de baan en er zijn minder kunstgrepen nodig met inhalen.
Ook dat snap ik, het hele Vodafone/Ziggo abonnement is hier niet eens beschikbaar. ik had een Ziggo Sport abo alleen voor F1 via KPN lopen. Deze kosten wel 15 euro in maand. De keuze voor F1 tv die maar 7,99 per maand kost was dan ook niet moeilijk. Plus je bent goedkoper uit en plus je bent van dat Popie Jopie Prietpraat af. Maar als ik me niet vergis, kun jij als Vodafone/Ziggo abonnee de F1 app gratis activeren en daarmee alle extra's. Engels commentaar, keuze uit alle live cams welke auto dan ook, pitsview, live timing. Ideaal.
Het is jammer dat ziggo niet meerdere audio streams heeft zoals eurosport. Ik kijk rtl omdat Olaf maar blijft praten.
Dit heeft gewoon te maken met codering van je stream.
Vroegah ging het bijvoorbeeld via analoge kanalen, als je daar digitale TV tegenover zette was DTV altijd (VEEL) later. Nu met IPTV is de latency volgens mij nog meer verhoogd.

Olav ziet live wat er gebeurt en geeft hier live commentaar van.
Die pauze zit er ook in om uitzenders de kans te geven de feed af te sluiten indien nodig. Een terrorist die een grandstand even de lucht in doet gaan, bijvoorbeeld.
In die paar seconden?
Da's maar een kwestie van op een rooie knop te drukken, hoor, bij wijze van spreken.
https://en.wikipedia.org/wiki/Broadcast_delay
Je kunt de live timing 9 seconden op pauze zetten zodat ie precies synchroon loopt met het beeld...

Edit, ok dit was dus al gezegd...

[Reactie gewijzigd door Kama op 23 december 2020 19:08]

Het is inderdaad gedaan om de commentatoren ruimte te geven, maar ook in geval van een zware crash snel weg te kunnen schakelen. (Zoals me met de crash van Grosjean zagen).
Ruinte geven kan niet, commentatoren geven live verslag. Dat kan niet anders. De stream daarna, die word vertraagd en indien nodig: stil gezet.
Commentatoren lopen slechts 0,5/1sec voor omdat hun reactie dan precies optijd is. Heel soms merk je dat hij/zij net iets te vroeg reageert, dan staat het niet goed afgesteld. 9sec zou onwerkbaar zijn, dit is gewoon codering delay
"Ik heb het idee dat dit gedaan wordt om commentatoren de kans te geven te bedenken wat ze willen gaan zeggen."

Dat was ook goed te zien bij de eerste overwinning van Verstappen in 2016. Je hoort Olav Mol 'de beide Mercedessen tetsen eraf' zeggen op het moment dat dat nog moest gebeuren.
De live timing app van F1 (dus niet de F1TV app) kun je gewoon syncen met je beeld. Wel een beetje geknooi met play / pause om hem in sync te krijgen. Maar zo doe ik het normaal en dan werkt het perfect. Live timing app loopt bij mij meestal dik 45 seconden voor.
Beeld loopt achter op de live timing, dus de je kunt de live timing app PAUZEREN.
Ah, dat was me niet duidelijk uit je post. Excuses.
Ik vind dat wel handig; op tv gebeurt iets, en dan heb je nog 20 sec om te schakelen naar het onboard beeld van de coureur waar het over gaat. Ik heb verder de live timing nooit vanaf de F1 TV app maar de F1 app: die is (gewoon) in tekst ipv als tv stream en daardoor vrijwel gelijk met het tv beeld (tip!).
Zeker handig gezien het analytische vermogen van Olav Mol erg slecht is. Vaak crashes en gebeurtenissen missen en met foutieve informatie naar buiten komen zijn standaard fouten bij hem.
Ik vind dat hij het best prima doet. Natuurlijk zie ik ook wel dat hij zo nu en dan fouten maakt of dingen mist, maar andersom doe ik dat zelf net zo vaak, en op andere zenders worden ook genoeg fouten gemaakt. Je hebt als kijker thuis "tijd over" om dingen te zien/merken die hij niet of niet goed vertelt, juist omdat hij zoveel vertelt waar je dan zelf niet op hoeft te letten. Het is veel makkelijker om ja/nee-vragen te beantwoorden dan open vragen. Zoals "hmm, welke auto is dat?" en terwijl je je dat bedenkt geeft hij het antwoord al "dat is X" waardoor het voor jou alleen nog maar "ah, natuurlijk!" (vaak) of "nee dat is fout" (soms) is. En inderdaad zijn er in de studio nog veel andere schermen die we thuis niet zomaar allemaal hebben, waar ook informatie vandaan komt van zaken die we niet direct op tv zien. Tel daarbij op dat je ook maar eventjes ruim anderhalf uur vol moet lullen met F1-gerelateerde zaken terwijl er op de baan een hele tijd geen klap gebeurt. Stel je de race eens voor zonder commentaar dan, als je het zelf zo goed kan?
Ik snap dat gerant op Jack en Olav ook nooit zo. Ze weten veel en hebben veel ervaring. Bovendien heeft iedereen op TV een groot ego, want anders ga je niet voor een miljoenenpubliek met je kop op TV. Doornbos zou Mol inhoudelijk prima kunnen vervangen en op termijn zal wat vers bloed welkom zijn, maar ik vind het prima zoals het nu is.
Nou op Jack snap ik wel goed. Hier is precies wat mij mateloos stoort aan Jack Plooij: https://www.youtube.com/watch?v=L_DkswPBico.

En ze lopen ook nog gewoon andere coureurs af te zeiken.
Wauw, ben ik even blij dat ik geen Ziggo-F1 moet/kan kijken! Dat gaat echt niet, wat een "journalisme"....
haha dit is niet echt ontopic, maar wel een geweldig stukje.
Commentator en 'analyst'/vaste gast zijn twee heel andere functies. Ik denk dat Olav Mol wel zou kunnen doen wat Doornbos doet, maar andersom acht ik als onmogelijk. Doornbos heeft de journalistieke bronnen niet die Olav Mol heeft en zomaar een uitzending vollullen is gewoon een skill op zich.
Daarnaast heeft Doornbos een heel ander leven dan Olav en wil hij bijv. waarschijnlijk met jonge kinderen niet steeds op reis moeten gaan.

Verder vergt het werk als journalistiek en commentator ook een werkethiek waar Doornbos totaal niet over beschikt. Doornbos is niet op de hoogte van veel zaken die hooguit een paar minuten per dag leeswerk vergen en vult zijn functie vooral vanuit de losse pols in. Ik denk dan ook dat hij vooral door de redactie van zaken op de hoogte gehouden wordt. Je merkt dat wanneer bijv. Ho-Pin Tung er zit, wat iemand kan melden die daadwerkelijk recente relevante ervaring heeft en die heeft niet eens F1 gereden. Dat half jaar dat Doornbos reed en anderhalf jaar aan testwerk een jaar of 15 geleden geeft hem een basis van waaruit hij wat kan uitleggen maar niets meer dan andere racers.

Olav verdient veel meer waardering van de mensen die over hem klagen, aangezien de kans groot is dat hij de reden is dat ze F1-fan geworden zijn. Zeker voor nieuwere fans of fans die in werkelijkheid alleen maar Verstappen-fan zijn, is iemand als Olav Mol een zege. Legt veel uit, en beschikt over de kennis. Het is onzin om hem te spiegelen aan Sky, aangezien hij dat team en budget helemaal niet heeft.

Ja, dat er negatieve dingen zijn al dat hij geforceerd een bepaald karakter in zijn commentaar is gaan leggen vanaf een bepaald punt met veel krachttermen en kreten als 'giediejoo', 'klapperdeklap', of het uitspreken van namen als 'Verrrrrrstappen' is waar. En ook dat hij als het om Verstappen gaat er een ander verhaal op nahoudt (een simpele spin is opeens geweldige wagencontrole) en duidelijk een hekel heeft aan specifieke mensen in de paddock wat hij laat blijken (de manier waarop hij over Stroll spreekt bijv. of over Renault).

Ook merk je dat hij een dagje ouder wordt en inderdaad wel eens dingen mist die je als kijker wel ziet. Maar hij had bijv. wel meteen door dat het Grosjean was in Bahrein en Sky niet. Goede vervangers zijn er niet. Hoogterp misschien? Maar die mist het vermogen om karaktercommentaar te geven, terwijl hij technisch veel minder onderlegd is. Winkelman is in principe de beste commentator van Nederland m.i., en die is ook bereid om een co-commentator naast zich te dulden (samen met Tung altijd een genot tijdens de VT), waar zijn stijl zich voor openlaat. Maar dan krijg je dus wel rationeler commentaar terwijl ook zijn stemgeluid velen kennelijk irriteert.

Jack Plooij is een heel ander verhaal. Dat is gewoon een ras-opportunist die zichzelf helemaal geweldig vindt en niet boven het verzinnen van hele waarheden staat, over zichzelf of over anderen in de F1. Jack is ook heel makkelijk wanneer hij aangesproken wordt om zijn journalistieke ethiek, aangezien hij dan antwoordt dat hij geen journalist is maar een reporter en dit volgens hem hem vrijpleit van alle regels. Dit laatste is inclusief het bekritiseren van mensen waar dit totaal niet terecht is of zelfs op basis van onware verhalen (die vaak genoeg veranderen).

Omdat Jack en Olav vrienden zijn zullen ze elkaar nooit afvallen, en dus ben je altijd tot Jack veroordeeld zolang als die wil blijven.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 december 2020 15:28]

Wat mij betreft had Olav Mol zijn functie al lang neer moeten leggen als het gaat om verslaggeving van de wedstrijden. Mist aan de lopende band van alles wat er gebeurt, ook als het dus gewoon wordt uitgezonden. Excuses als, ja maar hij heeft zoveel te doen zijn natuurlijk drogredenen. Als je je primaire taak niet naar behoren kan doen moet je je niet bezig houden met andere schermen.

Het ronden lang niet door hebben dat er iemand op een ronde wordt gezet en verslag geven alsof er een strijd aan de gang is. Niet door hebben dat iemand al is gepit en daar vervolgens minuten lang over zeuren en dat ie de tactiek niet begrijpt etc etc.

Verder is de technische kennis van Olav ronduit bedroevend en is daarmee meerdere keren door de mand gevallen, voorbeelden zat: Hulkenberg die in Duitsland in de regen van de baan glijd om vervolgens keihard te roepen dat "de aerodynamica weg valt" 8)7 . Heel uitvoerig een stukje bodywork beschrijven en wat dat aerodynamisch precies doet. Achteraf bleek het om een kapje over een sensor te gaan 8)7 In een interview met Max het hebben over het Ackermann principe terwijl dat totaal niks te maken had met het onderwerp, ofwel, hij heeft geen idee wat Ackerman is en zo kan ik nog wel even door gaan.

Meerdere keren met mensen naar races gekeken die weinig F1 kijken en die compleet het bos worden ingestuurd omdat Olav verkeerde informatie geeft.
Er lopen in Nederland genoeg mensen rond die een veel betere job zouden leveren als Olav Mol en daarmee veel meer kijkers zou kunnen trekken. Over Jack Plooij zullen we het maar helemaal niet hebben.

Dus nee, we hoeven geen waardering op te brengen voor het commentaar van de afgelopen jaren. Heel lang geleden deed hij het prima, tijd om het stokje door te geven aan iemand anders.
Hij maakt zeker fouten, en overschat zijn eigen kennis en inzichten. En ook als het om de zakelijke kant gaat praat hij een hoop onwaarheden. Maar dit maakt niet dat hij niet geschikt is voor zijn functie als commentator. Hij moet daarvoor mensen immers gewoon vast houden en het enthousiasme overbrengen. En dat doet hij.

Mensen die weinig kijken boeit het sowieso niet hoe strategie werkt, terwijl mensen die vaker kijken toch wel weten wat er aan de hand is. Als die een commentator krijgen die ze de correcte info geeft, is diezelfde commentator voor mensen die minder vaak kijken dood saai en kijken ze gewoon niet meer.

Wie zou het anders moeten doen? Giedo vd Garde, Hoogterp, Winkelman, die houden allemaal niet genoeg mensen vast.
Ho-Pin is inhoudelijk sterk en een sympathieke vent, maar die zie ik niet snel uitbundig verslaggeven. Zoals je aangeeft met iemand de juiste combinatie van skills, persoonlijkheid en contacten hebben. Er zijn er maar weinig, maar Doornbos is qua presentatie veel sterker dan Tung. Rick Winkelman doet het op alle vlakken prima, maar toch weet Olav het allemaal net wat leuker te verpakken. Maar goed, in de jaren '90 waren er al mensen die hem niet konden verdragen. Dat zul je altijd houden.
Tung gaat natuurlijk niet verslaggeven, maar lekker blijven racen waar hij veel meer mee verdient en wat zijn passie natuurlijk ook is. Woont ook in Hong Kong, dus werken voor Ziggo zou zelfs als hij het wel geen optie zijn.

Doornbos is welbespraakt maar weer vrij weinig. Puur als studiopersoon prima en zolang mensen weinig leren over F1, iets wat Ziggo prima in stand houdt met hun manier van programma-maken, kan een Doornbos relevant blijven.
Zoals met alles zijn de echte kenners een stuk veeleisender dan het grote publiek dat geld oplevert. Ik kan mezelf moeillijk een expert noemen, al volg ik veel over de teams en coureurs. Het grote publiek kijkt vooral voor Max en als Max uitvalt dan gaat de TV op een andere zender. Ik denk dat Ziggo best een aardige balans heeft gevonden om voor de meeste mensen het kijken waard te zijn.
Dat ben ik op zich wel met je eens. Zij moeten natuurlijk gewoon geld verdienen en hebben besloten dat dit de beste manier is om dat te doen.

Echter om zelfs het idee te promoten dat de race niets meer uitmaakt nadat Verstappen uitgevallen is (opmerking die meermaals gemaakt is), blijf ik een raar ding vinden.
Doornbos en ho pin als koppel zou ideaal zijn! Of doornbos voor het commentaar en mol voor de gossip. Dan doen beide waar ze het beste in zijn!
Doornbos mist de kennis en de werkethiek. Tung racet nog steeds en gaat niet voor een appel en een ei voor Ziggo commentaar zitten geven.
Nou Doornbos is me ook een doorn in het oog ;). Heeft het virus van Tom te pakken. Nu heb ik het idee dat het een soort autocoureur eigen is, de eigendunk en jezelf graag horen praten. Rick Winkelman is de enige die echt goed is bij Ziggo.

Had de NOS maar de uitzendrechten... Maken een goede podcast voor de leek en de kenner en hebben goed radiocommentaar van Louis Dekker.

Ik ben blij met F1 Pro en Sky commentaar :). Hopelijk volgend jaar 100% zonder problemen alleen...

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 24 december 2020 17:17]

Rick winkelman? Serieus? Of mist de smiley?
Ik vind dat iemand die hiervoor leeft en werkt toch wel minder basic fouten mag maken. Ik hoor hem vaak zat iets roepen over auto A/Rijder A, maar ik zie heel duidelijk dat de auto een gele T-cam heeft, dus dat het over auto B/Rijder B gaat. En dan gaat hij soms nog een halve minuut door.

Fouten maken mag, dat doet iedereen. Maar als je in het geval van Olaf al jarenlang in dit vak zit en F1 op de voet volgt en eigenlijk alleen maar hier mee bezig is, dan vind ik het slecht dat er zo vaak dit soort simpele fouten worden gemaakt.
Ja precies, of commentaar op een replay geven en dat niet in de gaten heeft dat het al ergens eerder in de wedstrijd gebeurd is.
Ronden later erachter komen dat coureurs van plek gewisseld zijn.
En als je er goed voor betaald word en je er de hele wereld voor over mag reizen dan mag er wel wat kwaliteit verwacht worden. Daarbij is het "nieuws" dat hij in de wedstrijd mededeeld vaak ook gewoon oud nieuws....
En dan nog het afronden van rondetijden daar is hij ook bar slecht in, alles wordt naar beneden afgerond. En dat geneuzel over een top bijv. .... Rijdt nu in de top 7

[Reactie gewijzigd door Poulusma op 23 december 2020 14:57]

Dat heeft dan met zoals Zackito al zei te maken met gebrek aan analytische vermogen.. Je kan bepaalde zaken die dat vereisen je hele leven doen, maar als je de aanleg niet hebt zal je er nooit echt goed in worden..
Nee want Olav zit vaak nog te zoeken wie het geweest is terwijl ik dit al weet door simpel naar nummer van de auto te kijken. Ander voorbeeld is dat hij vaak verbaasd zegt, HO GEEL SECTOR 3 WAT IS DAAR AAN DE HAND? Vervolgens zie je bijvoorbeeld Ocon van P8 naar P20 vliegen omdat hij gespint of gecrasht is. Zijn toch van die details waar hij altijd (te veel) tijd nodig heeft om te concluderen wat er aan de hand is.

Juist met de hoeveelheid schermen die hij heeft moet hij informatie snel zien, zijn drie mogelijke oorzaken voor.

1. De schermen tonen te veel informatie maar niet de juiste, aka aircrash investigation taferelen.
2. Olav is traag met het verwerken van informatie.
3. Olav doet zelf van alles en nog wat en focust zich niet wat er op de race gebeurt. Dit hoor je vaak terug wanneer hij weer eens een "voorspelling" doet die niet uit komt.

Nee Olav heeft geluk dat hij geen voetbal commentator is.

Voor de rest, Olav prima kerel maar ik zie liever Rick op de plek van hem.
Ik zou graag een duo commentaar zien, bijvoorbeeld Rick voor het live-verslag samen met ho-pin voor de technische analyse en input. Pitstraat interviews mag je dan Irene Moors of Linda de Mol oid op zetten.
Waarom zou je niet iemand willen die een beetje verstand van interviews heeft? En waarom noem je in vredesnaam twee 50-ers? En Ho-Pin voor de technische analyse? Je weet niet dat hij nog racet?
Eens, maar om dan ook even advocaat van de duivel te spelen: Olav moet wel 6 schermen tegelijk in de gaten houden, terwijl wij met z'n allen volledig focussen op 1 scherm, inclusief alle details.
daarom doen ze het bij de andere landen met z'n 2 en, maar goed het ego van Olaf is zo groot daar past niemand naast.
Nee, het budget van Ziggo is niet groot genoeg om er iemand naast te plaatsen. Volgens mij hebben ze dat zelf al vaker gemeld.
Nee, Olav Mol heeft zelf gezegd dat hij geen co-commentator naast zich wil. Ze hebben het één of twee keer geprobeerd met Giedo vd Garde ernaast:
Inderdaad, beetje off-topic, maar wat is die Mol toch eigenlijk slecht zeg. Gebeurt er iets belangrijks en komt hij pas een halve minuut later. Soms mist hij zelfs compleet een pits-stop van een top 5 auto.
Stiekem denk ik dat dat de entertainment factor juist verhoogt, nu kun je lekker tegen je tv zitten schreeuwen wat Olav nou weer fout heeft :+
Het is heel raar, maar ik ben een keer naar de Nurburgring gegaan om een F1 wedstrijd te kijken en ik miste het commentaar van Olav.
Stockholm syndroom? :+
Nee ik vind hem eigenlijk zo erg niet... Ik kijk voor mijn vermaak en ik vind hem best vermakelijk, foutjes en al :)
Dat zal het zijn. Ik luister dan ook al naar hem toen Verstappen senior nog actief was in de F1.
Ik zet het geluid soms maar op mute, op sommige buitenlandse zenders wordt een stuk minder commentaar gegeven. Het is niet voortdurend zinvol. De blunders van Olav zijn sinds zijn nieuwe bril wat minder :) maar toch nog te veel.
Nog meer off-topic: Mol stuurt op ieder circuit zijn commentaar de lucht in (voor Plooij en consorte) maar is circuit rond te beluisteren. DAB+ 9D en eerder ergens tussen de 400 en 500 Mhz met je scanner.
Ter verduidelijking: dat gaat dus over het Ziggo Sport Totaal pakket. Je krijgt dan heel veel extra informatie, ideaal voor een tweede scherm.
Exact, het aparte (tv) pakket waarbij je meer sportkanalen (van Ziggo) krijgt naast kanaal 14 (nl kanaal 401-408 ofzo), waar ze oa Champions League en La Liga op uitzenden.

Stel dat pakket heb je (al), dan kan je met je Ziggo account in 5 minuten kostenloos op F1 een pro account koppelen/aanmaken en kan je tijdens de race alle second screen opties kijken die je wil.

Live timing loopt (iets) voor, racebeelden hangt een beetje vanaf. Hier thuis is de tv met een CI+ ook iets sneller dan de Ziggo Next qua beeld, het is nooit 100% seamless.
Top, dit is het proberen waard voor volgend seizoen. Krijg je hier ook ander commentaar bij (liefst Engels)? Ik stoor mij mateloos aan het commentaar van Olav Mol...
Je kan volgens mij in de app de taal van het commentaar kiezen. Nederlands is zelfde als op de tv, maar Engels (meen Sky Sports?) is iig wat ik standaard hoor als ik het aanzet (op m'n Engelstalige tablet), dus dat kan vast :-)
Je kan de taal van het commentaar selecteren. Behalve Nederlands is ook Engels, Frans, Spaans en Duits beschikbaar. Of zonder commentaar met enkel geluiden van de race zelf.

In het begin van het seizoen wat problemen gehad ermee, maar eind van het seizoen soepel kunnen kijken.
En als je een mobiel abonnement van Vodafone hebt, je 1 pakket gratis kunt kiezen.
tijdens de periode van de formule 1 races heb ik altijd het Ziggo Sport totaal pakket en tijdens de winterperiode het Film en TV pakket. Ideaal.
En...wanneer je dan ook nog een Vodafone mobiel abonnement hebt, dan kun je ook nog kiezen voor een gratis extra pakket bij Ziggo. Ik heb voor het Ziggo Sport pakket gekozen. Wat een goodies bij Ziggo. :)
YES! Ik mag je niet modereren maar dat is EXACT hoe ik het ook heb gedaan ;) :)
Als het werkt. Ik heb zeker 50 procent van de keren problemen met de App tijdens een live race.
Zeker weer Ziggo only, dus niet voor klanten die het via glasvezel - T-Mobile in mijn geval - afnemen, ik ben er tenminste nog niet achter hoe het werkt.
Ziggo Sport kan je gewoon los afsluiten bij bijna alle TV providers, zelfs zonder TV abonnement dmv Ziggo Sport Totaal GO. F1TV Pro is ook gewoon los af te sluiten.

Netjes geregeld dus van Ziggo!

In tegenstelling tot de Eredivisie dat je alleen maar met een TV abonnement kan afsluiten
Geeft sport totaal go ook recht op f1tv pro?

Dan geeft sport totaal go namelijk best veel wel voor niet heel veel extra dan f1tv pro direct...
Nee dat niet. GO is ook 5 euro goedkoper. Volgens mij ben je met GO en F1TV Pro 50cent duurder uit (bij een jaar betaling , vaak hebben ze acties aan het begin van het seizoen)
Jammer, ik ben voor internet geen Ziggo klant meer (Gelukkig, echt glas FTW), en heb op moment uberhaubt geen TV....

F1TV pro heeft meerwaarde boven Olaf mol (Leuk, enthousiast, maar niet heel goed op detail).... maar ook beperkt natuurlijk ;-)
Dat kan inderdaad 'gewoon', al is de prijs echt fors. Dan beter F1TV Pro direct afsluiten voor alleen de maanden tijdens het raceseizoen. :Y)
Dat weet ik niet maar zou kunnen; ik heb een Ziggo account moeten koppelen aan een F1 Pro account om het 'abonnement' (gratis) te activeren. Ik heb wel een Ziggo Sport Totaal pakket (bij Ziggo), ik weet niet welk pakket T-Mobile aanbiedt als "ziggo sport" en hoeveel kanalen dat omvat.
Het Totaal pakket, 6 kanalen incl. De ziggosport app.
Hmm uit de bovenste hit in Google op "Gratis F1 Pro" blijkt dat het inderdaad (alleen) een Ziggo klanten actie is (https://www.ziggo.nl/entertainment/f1-tv-pro-activeren)
Wachtwoord van een vriend met Ziggo vragen, dan kan je het via de tablet kijken ;)
Thanks voor de tip!
offtopic:
Belachelijk dat dit niet voor alle Ziggo Sport Totaal klanten is, maar alleen voor klanten die daadwerkelijk via ziggo zijn aangesloten.


Bij amazon zal het dan wel als kanaal (zoals STAZplay, Hayu, etc.) erbij komen waarvoor je dan extra moet betalen.
Ja ik weet niet wat de verwachting is maar ALS het bij Amazon te zien is dan mogelijk (net als nu) voor Prime leden die óók een betaald abonnement nemen op een kanaal. De illusie dat je het dan opeens wel gratis kan zien lijkt me niet reëel.
Ja maar alleen mensen die ook echt bij Ziggo zitten. Ik betaal 15 euro in de maand voor Ziggo Sport Select en ik mag het dan weer niet. Ziggo wil liever niet dat mensen bij andere providers zitten.
Bedankt voor de tip! Dit wist ik nog niet, heb het gelijk geactiveerd :)
Bedankt voor de tip, werkt prima.
Bedankt voor de tip!

Dat verklaart dan waarschijnlijk ook waarom Ziggo sinds dit jaar de onboards en dergelijke niet meer zelf uitzendt. Mistte ze al.
Hopelijk heeft dit geen invloed op F1TV zelf.

Ik koop elk jaar tijdens de 50% actie een jaarabonnement, en kijk dan voor ca. €32 een heel jaar legaal F1.

Met third party applicaties zoals F1Viewer een erg aan te raden ervaring voor een belachelijk lage prijs. (Zelfs tijdens de problemen met de F1TV website werkten applicaties zoals F1Viewer zonder problemen)
Rond welke periode is deze 50% kortingsactie meestal?
Vorige jaren telkens enkele dagen/weken voor de wintertests als ik het me goed herinner.
Ondertussen is het abo wel verlengd met 3 maanden door het uitbreken van de corona-crisis in het voorjaar waardoor de seizoensstart ook vertraging opliep. Eerst zijn er 2 maanden gegeven, nadien nog 1 extra maand verlenging.

Tenzij ik nog een kortingsactie kan meepikken weet ik nog niet of ik nog verleng. Misschien sla ik gewoon een jaartje over tot 2022. Het zou leuk zijn moesten ze hun abonnement differentiëren in een light en plus, ik gebruik het enkel om de race te volgen met Engelstalige commentaar. De overige camerastandpunten en data heb ik geen enkele keer gebruikt omdat ik voldoende heb met on-screen info.

[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 23 december 2020 11:16]

Bedankt ga ik in de gaten houden.
Ik heb dat vorig jaar in december gekocht aan 50%.
Ik koop ook elk jaar F1TV met de 50% actie. Die is meestal rond 1e en 2e kerstdag.

Tevens is dit ook echt het eerste jaar dat F1TV goed werkt. Ik keek al sinds 2018 via F1TV en had vrijwel geen enkel weekend tot 2020 fatsoenlijk kunnen kijken. Constant buffering, stream errors of dat de stream er helemaal uit lag. Het was tevens ook echt van de zotte dat illegale streams altijd perfect werkten maar de officiele F1 stream nooit. Leverde altijd veel frustraties op en had ook erg veel compensaties gekregen daarvan.

Ik zou zeker F1TV aanraden als je de fanatieke duo van Crofty en Brundle wil horen. Nu is alles gelukker super stabiel. Als het vorig jaar was dan had ik het streng afgeraden.
Ik heb toch anders behoorlijk wat issues gehad tijdens een aantal races met F1TV.
Daarnaast vind ik het erg vreemd dat mijn F1TV stream altijd achter ligt op bijv de uitzending van Ziggo bij mijn vader. Die loopt vaak ruim 20 seconden voor op F1TV. Erg vreemd gezien die feed eigenlijk rechtstreeks zou moeten komen en je zou verwachten dat het andersom is.
Dat is niet vreemd, dat is (helaas) gewoon wat streamen via internet automatisch als vertraging meekrijgt.
De stream in de Ziggo Go app loopt net zo goed niet synchroon met je Ziggo signaal.
Dat is natuurlijk onzin, een live stream op Twitch vanuit de andere kant van de wereld kan al binnen 1-2 seconden op je scherm staan, en dat is goed te zien omdat streamers ook direct op je posts binnen datzelfde tijdsbestek reageren. Eerder een kwestie van slechte configuratie aan de kant van de streamingsdienst dus.
En waar vergelijk je de twitch stream dan op kabel TV?
Ik begrijp niet wat je bedoelt?
Ik geef aan dat er op mijn F1TV stream via internet flink wat vertraging zit, aangezien mijn vader altijd een seconde of 20-25 voorloopt met zijn Ziggo TV uitzending.
Tralapo geeft aan dat een stream via internet automatisch wat vertraging mee krijgt en dat het daardoor mogelijk veroorzaakt wordt.
Daarop geef ik dan weer aan dat een Twitch stream regelmatig binnen 1-2 seconden op mijn scherm staat, en vraag mij af waarom dit met de F1TV stream niet kan.
Want als X het daadwerkelijke livemoment is, en de Ziggo uitzending op bijv X+5 seconden zou zitten, dan zou dat met een stream toch ook makkelijk haalbaar moeten zijn. Wat heeft dan de kabel TV er mee te maken?

[Reactie gewijzigd door Sypheron op 28 december 2020 12:56]

Je begrijpt niet wat ik bedoel.

De route die het signaal aflegt naar de kabel vs iptv is anders met al resultaat dat de iptv kant vertraging oploopt.
Je kunt het niet met twitch vergelijken want daar wordt dezelfde route niet gevolgd, dat is nogal appels en peren.
Alleen als er een tv kanaal op twitch zou streamen zou je het kunnen vergelijken.

Derhalve mijn vraag waar vergelijk je twitch dan op de kabel.
In dat geval begrijp ik heel goed wat je bedoeld, maar daarom gaf ik toch vóór jouw bericht al aan dat het een kwestie van slechte configuratie en setup van de stream is in dat geval? Want ergens zit er dan een onnodige vertraging "ingebouwd" voor de online stream.
Omdat de uitzending gemaakt wordt en het eindsignaal rechtstreeks op de kabel gaat en naar de streaming server toe. 1 server kan die vraag niet aan dus moet het verspreiden over een cluster en loop je al snel 20+ seconden achter. Het is niet Ala twitch, daar wordt de uitzending online gecreëerd en staat het dus al op een multi stream platform. Als je dat daarna naar de kabel brengt loopt de kabel achter.
Alleen erg jammer dat chromecast niet "gewoon" werkt vanuit de F1TV app. Er zijn workarounds, maar dat klinkt erg houtje touwtje.
Soort van houtje touwtje maar ik vind het wel bijzonder goed werken: https://play.google.com/s...instantbits.cast.webvideo

Je logt in en zodra je de stream voor je neus hebt cast je de video naar je chromecast en kun je het tabblad sluiten :)

[Reactie gewijzigd door yokovaski op 23 december 2020 11:34]

Je kunt ook Race Control gebruiken op Windows. Prima software, erg veel in te stellen én kan casten naar een Chromecast.

https://github.com/robvdpol/RaceControl

Van de officïele site:
Race Control is an open source F1TV desktop client for Windows. It can be used to watch F1TV content (both live streams and video on demand) in the highest quality available, using one of three supported video players. The goal of this project is to improve the overall F1TV experience by implementing features not found in the official F1TV website and apps, while still being easy to set up and use.
Thanks, dat volgend jaar maar eens proberen
Ze maken het bewust niet enorm toegankelijk op TV-schermen, omdat dat de weerstand van de klassieke aanbieders zou vergroten.

Maar het is een klein nadeel ja, al lost F1TV opstarten op de website opv de app het probleem makkelijk op.
Wat zijn de workarounds dan, anders dan chrome browser op mijn PC?

Help a fellow F1 watcher out :)
Zie mijn reactie mbt de web video cast app verderop :)
Volgens mij heeft het een ook te maken met de interactieve functies zoals het selecteren van onboards wat je in hetzelfde scherm doet.
Helemaal met je eens.
Het enige nadeel vind ik nog, dat stel je bent te laat om de start te zien, je niet terug kunt spoelen naar de start. Je moet minimaal een half uur wachten na de race voordat je de replay kunt starten. (Ziggo web TV kan dat wel bijvoorbeeld)

Het zou voor mij F1 TV pro echt helemaal af maken. Hopelijk wordt hier aan gewerkt.
Merk namelijk, los van de stabiliteit dat er weinig features toegevoegd worden.
Eens. Met name de vroege tijden van F2/F3 wilde ik wel wat later beginnen, maar dat kon niet omdat je niet kunt spoelen.
Mijn ervaring is dat je op de web versie wel terug kan spoelen. Vreemd genoeg op een iPhone wel, maar iPad niet.
Ga ik volgend seizoen dan maar eens proberen. Hij is mij nog niet opgevallen.
Helaas moet je dan wel eerst de stream starten en je dus gelijk alle spoilers hebt gezien. Een knop naast de play button met: "start from beginning" zou fijn zijn. :)
Qua spoilers heb je gelijk, ik doe altijd erg m’n best op de ranglijst niet te zien ;)
Het enige wat me stoort is dat ik niet kan kiezen "kijken vanaf het begin" wanneer ik een half uurtje later thuis ben. Voor de rest heeft voor 90% goed gewerkt dit jaar.
Ja ben ook erg fan van F1TV. Heb zelf geen ziggo meer, dus dan is dit de beste mogelijkheid om het te volgen.
32 voor een heel jaar klinkt prima.. Wanneer en waar is die actie meestal? :9~
Kun je door middel van F1TV wel gewoon casten naar een TV? Of zit je dan wel aan een klein(er) scherm gebonden?
Ik log via chrome op de laptop in op de website van f1tv en cast die vervolgens naar de tv. Je hebt een aantal seconden vertraging, kan oplopen tot ca 40 seconden tov live.
De extra schermen op de aanvullende app lopen dus voor op het beeld wat je kijkt. Ik gebruik die extra schermen niet, mede daardoor, maar kan dus wel "gewoon" op mijn tv kijken.
Live TV even op Pauze zetten. En je hebt daarna er meer plezier van.
Vanuit de app niet, maar gewoon even inloggen op de website en Chromecast/Airplay werkt vlotjes. Ik heb daarom ook de website als shortcut op mijn device staan en niet de app.
Dat klinkt best redelijk, zonder korting is het 65 euro maar als de helft daar vanaf kan :) Wat is de beeldkwaliteit?

Als het bij Amazon prime komt hoeft het nog niet in het standaard pakket of deze regio te zitten.
Daar zijn begonnen met extra (film)kanalen tegen meerprijs.
Dat is wel interessant, wanneer is dit meestal?
Ik hoop dat dit wel een positieve invloed heeft op F1TV. Vandaag heb je audiostreams die niet altijd aansluiten bij wat je ziet omdat ze wel de audio van TV zenders (zoals Sky) nemen, maar die zenders op bepaalde momenten iets anders tonen. Bijvoorbeeld een analyse tussen 2 kwalificatie sessies die je dan niet goed meekrijgt.
Interessant €32,- voor een heel jaar.
Heb deze aanbieding nooit gezien, kun je vertellen wanneer dit speelt?
Ik heb nooit de optie kunnen vinden om een race of kwalificatie een dag later terug te kijken, heel vreemd.
Voor zo ver ik weet heeft ziggo (helaas) de exclusieve uitzendrechten voor Nederland. Stel dat het naar Amazon gaat, dan zal dat waarschijnlijk niet te bekijken zijn via Amazon in Nederland.
Dat is niet waar, F1 TV pro is ook in Nederland verkrijgbaar en staat volledig los van Ziggo.

Liberty Media, de eigenaar van F1, is ook eigenaar van Ziggo, dus ze hebben de volledige vrijheid om elke deal te sluiten die ze maar willen. Als Amazon voor de Nederlandse markt wil betalen komt het in Nederland beschikbaar.
Ik wil even wat rechtzetten. Er is Liberty Media, dat bedrijf is eigenaar van F1. Echter Liberty Media is niet (deels) eigenaar van VodafoneZiggo. Het bedrijf Liberty Global heeft 50% van de aandelen van VodafoneZiggo. De overige 50% zijn in handen van Vodafone Group International. Het zijn dus twee aparte bedrijven. Wel is dhr. Malone voorzitter van beide bedrijven (Liberty Media en Liberty International). Ook heeft hij aanmerkelijke belangen in beide bedrijven. Maar toch zijn het twee aparte bedrijven....
Op papier maakt dat alle verschil, in de praktijk toch iets minder. :P
En laat Liberty Media nou weer een volledige dochter zijn van Liberty Global.... Ergo: Liberty Global is de moedermaatschappij van Liberty Media én groot aandeelhouder van VodafoneZiggo.

Het zijn daarmee twee bedrijven onder dezelfde holding. Vergelijkbaar met, bijvoorbeeld, Sogeti en CapGemini.
Ik vraag mij af waar je deze informatie vandaan hebt dat Liberty Media een dochter is van Liberty Global....
Liberty Global is ontstaan uit een fusie van een provider-tak van Liberty Media en een aantal andere partijen en heeft behalve de chairman niets (meer) te maken met Liberty Media.
Ziggo levert stiekem deze stream overigens. Dus ziggo heeft er wel zeker mee te maken!
De video stream komt van FOM en is gelijk voor alle F1 broadcasters wereldwijd. Daar bovenop zijn verschillende audio channels beschikbaar, de default is de Engelstalige die wordt geleverd door het Britse Sky. De Nederlandse audio is inderdaad afkomstig van Ziggo NL.
Niet helemaal waar de feed is niet overal gelijk.
Geen grote verschillen maar het komt weleens voor dat bepaalde camera standpunten in herhaling niet op de ene feed voorkomen maar wel op de andere.

Hier een mooi verhaaltje over de diverse feeds en problemen toen ze een brandje hadden.

[Reactie gewijzigd door DoeEensGek op 23 december 2020 18:14]

Nou, zo los staan ze helemaal niet van Ziggo, niet alleen leveren ze de beelden, wat zelfs op de website van f1tv aangegeven is (powered by Ziggo), maar ik kreeg plots ook meer 'data' van Hollands nieuwe ofwel Vodafone, want ik was ineens een Ziggo klant. Na het opzeggen van F1TV omdat het F1 seizoen was afgelopen was ik de extra data ook weer kwijt.
Waar ik banger voor ben is dat je bij Prime dan de nederlandse uitzending moet kijken, ipv de huidige engelstalige variant van Formula1. Spijt me voor Olav, maar ik vind zijn commentaar tenen krommend en dan praten we nog niet over de pre en post race show....
Grappig dat op Engelse F1 sites men voortdurend klaagt over crofty.
Daar heb ik ook schrik voor. Hier in Belgie mogen we de Engelse stream niet horen bij F1 TV. Dus Nederlands (die verschikkelijke Olav, Frans of Duits).... Maar als je via een mac kijkt dan neemt de quicktime player (of hoe heet dat op een mac) het over en dan kan je wel de Engelse stream kiezen. Ik heb dus een hackintosh aan mijn tv hangen daarvoor.

En Crofty kan inderdaad roepen, maar valt mee. Ik stoor me vooral aan het chauvinisme van die Engelsen.
Ik heb gewoon de Engelse stream beschikbaar hoor in de app, moet daar niets voor doen.
Cast dan het scherm van mijn telefoon gewoon door naar de tv via de google home app.
Ik denk dat daar weinig aan zal veranderen. Liberty Media is eigenaar van F1 en van Ziggo.

Dus andere spelers zullen moeten accepteren dat ze geen exclusiviteit zullen hebben.

Daarintegen in het VK is er geen F1TV vanwege de exclusieve deal van F1 met Sky.
Ik weet niet of daadwerkelijk zo is. Liberty Media, het bedrijf dat eigenaar is van de F1, is ook eigenaar van Ziggo...

Lijkt me dat die gewoon kunnen bepalen dat het op Ziggo en los op internet bij een streaming-concurrent kan komen.
Zie mijn reactie hierboven over de relatie tussen Liberty Media en VodafoneZiggo.
De huidige overeenkomst van Ziggo loopt tot mei 2021 ;) Gezien F1 een groter publiek wil bereiken zou die exclusiviteit best wel eens uit een eventueel nieuw contract gehaald kunnen worden zodat je in Nederland zonder Ziggo ook nog een andere mogelijkheid hebt om te kunnen kijken.
Hardstikke leuk dat de F1 dat wil, maar gezien liberty in zowel f1 als Ziggo 100% belang heeft is het een broekzak vestzak verhaal. Liberty heeft er namelijk een heel groot belang bij om de kabelaar Ziggo exclusieve rechten te verlenen, want dat is goed tegen concurrentie.
Op dezelfde wijze is daarmee HBO Nederland de nek omgedraaid, dat was een joint venture tussen HBO en Ziggo, maar het was voor Ziggo natuurlijk veel aantrekkelijker om exclusief alles alleen op Ziggo uit te zenden.
Ik verwacht niet dat er veel veranderd na 2021.
Dat zal zo blijven... Ziggo is van liberty evenals de formule1....
Dan is het voor het gewoon via advocaten van een bedrag te noemen die geen juridische shit oplevert en hoppa...
In feite heeft ziggo sport gratis uitzendrechten voor de F1 al is dat volgens de papieren niet zo...
Als ze het ‘eindelijk’ in 4K/50 gaan streamen ben ik direct lid. En anders alleen 50 fps. :)

Heb zelf Glas, maar zou Ziggo erbij nemen als ze 4K/50 eindelijk uitzenden zoals Sky (VK) dit doet. Vooral die high framerate is fantastisch bij deze sport.

Ziggo is hier rete traag mee helaas. F1TV Pro is ook vaak om te huilen, alhoewel het dit jaar wel ‘redelijk’ werkte.

Tevens zie ik graag dat ze de streams allemaal in sync zetten. Zodat de onboard cam in principe gelijk loopt met de main stream. (Verbinden aan een racetimer?) dan maar paar extra seconden vertraging.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 december 2020 11:04]

laat F1TV eerst beginnen met normale chromecast ondersteuning....
Wou net zeggen over AppleTV ondersteuning.
Vraag ik ook al 2 jaar om...
Standaard antwoord is:” we are considering it”
Is er bewust niet, net zoals echte TV apps ook afwezig blijven.

Om ook niet te veel in het vaarwater van klassieke aanbieders te komen.

Reken niet op een snelle omschakeling hiervan.
Als ze naar prime gaan heb je dat meteen ;)

Maar ben het met je eens, rete irritant dat ze geen chromecast hebben. PC aan, chrome browser en dan casten om op je TV te kijken... bleh
Die snap ik niet helemaal. Waarom zou je voor iets wat niet een game is een hogere framerate willen?
ooit op 144hz ipv 30/60 fps gespeeld? Dit voelt een miljoen keer soepeler, hier heb je juist baat bij met het kijken van een snelle sport als F1.

eenmaal hebben is niet meer terug willen!
ooit op 144hz ipv 30/60 fps gespeeld?
Maar een real-time gerenderde game met film vergelijken gaat gewoon mank. Een 3D render kun je zien als een shot met een oneindig korte sluitertijd. Het is een snapshot, alle beweging is eruit. Daar wordt vaak dan wel wat kunstmatige motionblur overheen gegooid, maar het haalt het niet met de realiteit. Daarom oogt film altijd soepeler dan een game op dezelfde framerate, zeker bij 30fps.

Daarmee is niet natuurlijk gezegd dat je het verschil tussen een 30fps film en een 120fps game niet kunt zien, maar de noodzaak is bij film simpelweg minder groot.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 december 2020 12:53]

Ik vind de lagere framerate bij F1 net meer opvallen dan in een game.
Dat valt echt wel op, vooral het racen gaat zo snel dat je dit soepeler wilt zien.
OMG, bij aktiesport oh zo belangrijk. Het is geen slow TV.
p.s.
En zeker op hogere resoluties worden hogere framerates ook belangrijker.

[Reactie gewijzigd door MadButcher op 23 december 2020 11:05]

Op KPN iTV app is dat nu beschikbaar voor de ziggo sport zenders. Bij het voetbal merk ik al duidelijk verschil. Ik heb nog niet gekeken of dat ook voor F1 via de app beschikbaar is.
Ja precies, die F1 TV Pro streams zijn nog altijd 25fps of in ieder geval zo'n lagere framerate? Verschrikkelijk. Moet toch minstens 50 zijn zoals bij reguliere tv-uitzendingen. Stel ze doen 4k, 50fps (en hdr), dan ben ik instant abonnee. Maar ja, dat zal wel weer jaren duren, net zoals Ziggo ook maar niet van plan lijkt om zijn uitzendingen eens op te waarderen, zoals Sky.

@supertanno Voor mij persoonlijk is een hogere fps altijd te prefereren, ook bij films. Gemini Man in 120fps in de bios was beste bioscoopervaring ooit imo. Maar bij film vindt menigeen dat juist niet fijn. Bij sport daarentegen is het net als bij games gewoon hoe hoger hoe beter. Snelle bewegingen worden scherper, je ziet de actie beter en vloeiender. Niet voor niets dat HFR wel een ding is bij sport. Dat gaat iedereen fantastisch vinden. Helaas zal ook dat wel weer lang op zich laten wachten.
Dus jij kijkt alleen voor de beeldkwaliteit?
Ik kijk voor het racen, en dan maakt het niks uit of het HD is of 4 k.
Tevens zie ik graag dat ze de streams allemaal in sync zetten. Zodat de onboard cam in principe gelijk loopt met de main stream. (Verbinden aan een racetimer?) dan maar paar extra seconden vertraging.
Voor zover ik weet doen ze dit expres. Online/streaming mag namelijk niet voorlopen op kabel omdat men begon te klagen tijdens 1 of ander wk/ek toen de buren met goedkoop internetstreampje eerder aan het juichen waren dan de mensen met een duur kabelabonnement.

Ik verwacht niet dat ze dit gaan wijzigen. Wat je wel kunt doen is je tv even op pauze zetten zodat ie gelijk loopt met de onboard streams

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 december 2020 12:07]

Bij F1 TV Pro valt dat wel mee, de race start daar meer dan een minuut later !
Ga maar eens proberen met Ziggo TV app. Als ik via laptop of PC kijk dan zie ik wel hogere framerate.
Aan degenen die F1TVpro hebben, kunnen jullie kijken of je Nederlandse ondertiteling kunt activeren ? Ik ben nl. slechtnhorend.
De mogelijkheden voor ondertiteling die ik zie staan zijn;

Spaans
Duits
Frans
Engels
Bedankt. Op de website van F1TvPro stond niet vermeld in welke talen de ondertiteling verkrijgbaar is.
Jammer dat NL er niet bij staat. Ik hoop dat er gauw een Android TV app komt van F1.
Indirect is dit mogelijk op Android TV door Kodi te gebruiken en dan de F1TV addon te installeren die beschikbaar is, voor het kijken dan. Ondertiteling, daar kan ik geen uitspraak over doen.
Ik lees in het F1 waar te kijken topic dat het toch zou werken? Je link gaat naar een bericht met een datum die ruim voor de laatste meldingen binnen het topic liggen? Niet dat we het kunnen testen nu (live TV) ;)
Ik heb de laatste 4 races van dit seizoen via deze add-on live gekeken. Bij mij werkte het zeker dus nog ná augustus (meldingsdatum in berichtje).
Tip als het daarmee niet lijkt te lukken: verander eens je wachtwoord. Blijkbaar had ik een teken erin dat niet met die add-on functioneert, na het wijzigen van mijn wachtwoord was het probleem opgelost.
Ik vind het nog steeds bizar dat de F1 TV Pro dienst na een aantal jaar nog steeds geen Apple TV of Chromecast ondersteuning heeft. Heb dit ook al een aantal keer gemeld bij F1, maar enige wat je al 3 jaar lang terug krijgt is dat ze "er mee bezig zijn".
Grappig, ik kreeg ooit het antwoord dat ze het wel hadden want android TV app... dat dat niet hetzelfde was begrepen ze toen nog niet.
Ik heb die app nooit op mijn Android TV kunnen vinden. 🤔
F1 is nog altijd gratis te bekijken op RTBF (Franstalige nationale omroep van België)... Weet niet of jullie Nederlanders dat in het zenderaanbod hebben?
Heb je wel commentaar in het frans, maar dat versta ik voldoende.
Mijn naam is Frans en ik spreek Frans ;) . Maar ik zal kijken of ik dit kanaal heb.
Je kan gewoon hun Auvio player gebruiken: https://www.rtbf.be/auvio/
Alle qualificaties en races worden daar rechtstreeks uitgezonden, en de commentaar is van zeer hoog niveau, met gast sprekers zoals Stofferl vandoorne, Teambazen van raceteams en andere kenners.
Interessant, bedankt.
Kun je de taal nog aanpassen, of is alles in het frans?
Frans inderdaad, de RTBF is de Franstalige openbare omroep in België, verwacht er dus geen andere talen ;)
Perfect! Bedankt voor het delen!
Dat zou mogelijk een alternatief kunnen zijn dan voor het wegvallen van RTL Duitsland, die zenden het vanaf komend seizoen niet meer uit.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 23 december 2020 12:20]

Het niveau van RTBF is naar mijn mening ook zeer hoog. Lekker neutraal, nooit schreeuwen of ander "hitsig" gedrag en daar melden ze niet elke 30 seconden wat Max of z'n pa/zus/oma/tante aan het doen is.
En als kers op de taart kan ik zo toch een beetje mijn Frans onderhouden. :)
De F1-organisatie heeft al een eigen streamingdienst, maar wil zijn publiek vergroten.
Simpel, zorg dat de formule 1 beschikbaar blijft op kanalen die in het standaard zenderpakket zitten.
Helaas geen formule 1 meer op rtl television, dus geen formule 1 meer kijken via kpn. Kan geen geld betalen voor extra kanalen of internetabonnementen. Enige optie is dus illegale streams.

Maarja, sport op de normale kanalen behouden kan tegenwoordig niet meer, het gaat gewoon om harde euros of dollars en alles moet op extra betaalzenders komen.
Dan zul je wel moeten slikken dat races worden onderbroken met reclame... ik moest 1 maal nascar via een USA zender bekijken en man man man... de race werd onderbroken door reclame.. wat daar standaard is trouwens.
Best irritant... blij dat ziggo dat niet doet.
Op rtl television had je inderdaad reclame door de formule 1, maar daar was mee te leven.

Reclame in amerika is helemaal irritant, dat heb je zowat elke 10 minuten volgens mij.
Zo ongeveer wel ja... kijk ook American football, om de haverklap reclame.
Snap niet dat de Amerikaanse overheid dit niet aanpakt.
Waarschijnlijk niet omdat die allemaal gesponsord worden door de bedrijven die ook de reclames uitzenden.
Daar geldt gewoon: zo min mogelijk overheid.
Het zijn commerciële zenders die zelf bepalen hoeveel reclame ze uitzenden. Als het je niet bevalt, kijk je maar een andere zender.
NASCAR zelf is als ziggo het niet uit kan zenden en dit keer konden ze 1 race maar gedeeltelijk uitzenden omdat ze door Corona wat later begonnen en dan krijg je ook nog eens 3 dagen met regen erbij... oval race en regen gaat niet.. dus moest ik dat wel doen.
Ziggo zend zelf geen tussen reclames uit wat echt relaxed is.
Maar je hebt onderbreken en onderbreken.

Neem de 24uur van Lemans. Op Eurosport elke 15 á 20 minuten reclame voor je kiezen, waardoor je veel mist en "niet lekker in de wedstrijd zit".

Of RTL7 die minder vaak reclameblokken vertoont en het dan ook nog picture in picture doet zodat je visueel niets hoeft te missen.

Het is maar net hoeveel winst een tb-station wil maken.
RTL Duitsland heeft dat ook tijdens de F1, schijt irritant.
Zou fijn zijn als de verschillende uitzendingen eens synchroon zouden lopen.
er is een verschil tussen bv ZiggoSport (kabel tv) -> ZiggoGO App
dan is er met beide weer een verschil met de F1 TV App
dus als je wat diverse schermen neer wilt zetten met diverse camerapunten/coureurs, dan heb je nooit een mooi geheel.
Volgens Carey zal de overgang van Formule 1 van tv-zenders naar streamingdiensten een 'incrementeel' proces zijn.

Dat zou mooi zijn. Hopelijk wereldwijd. Geen ziggo gebied hier en ik ga geen 15 euro in de maand betalen voor 2 a 3 races per maand.

F1tv ook geprobeerd, maar kwam tegen een probleem aan. Oh ja, credit card only geen ideal of paypal.

Max wordt overigens volgend jaar wereldkampioen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee