Een blog is niet gekleurd omdat de inhoud je niet aanstaat. En dan moet je die kleuring ook aantonen, maar dat doe je niet.
Ik weet niet zo goed wat het Cypruslinkje uit 2013 precies moet aantonen. Dat was allemaal in de context van de 2008 crisis, denk ik zo, dat is een ander verhaal, met een hele andere context. En bovendien is dit extreem uitzonderlijk, laten we wel zijn.
Het grappige van een artikel als deze is dat je alle argumenten al lang voorbij hebt zien komen. Het is vooral tekenend hoe ongeïnformeerd mensen zijn. Dat ze kritiekloos de bitcoin propaganda van sites lezen die zelf extreem gekleurd zijn (ze hebben belang bij het promoten van crypto).
Nu heb ik nooit economie gehad op de middelbare school, maar het lijkt er op dat al die cryptomensen er ook niet zoveel kaas van hebben gegeten.
1. Je haalt allemaal zaken aan zonder dat je hard aantoont dat er een relatie is. Hoge huizenprijzen heeft zover ik kan zien niets met inflatie te maken maar met vraag/aanbod. Ik heb nergens gezien dat in de westerse wereld zoveel geld wordt bijgedrukt dat de waarde daalt. Ik weet niet hoe je daar bij komt.
2. De dollar en euro hebben een intrinsieke waarde omdat dit de enige munt is waarmee je belasting kunt betalen. En het is vaak ook het enige betaalmiddel dat winkels accepteren, dus is er een vraag. En het gaat niet om dat papiertje (biljet) maar om de valuta als geheel. Bitcoin kent dit niet. Fundamenteel verschil.
3. Oh die heb ik al zovaak voorbij zien komen, en zo makkelijk te weerleggen: 99+% van de dolar of euro wordt voor legitieme transacties gebruikt. Het heeft dus een enorme positieve waarde. Het wordt ook misbruikt maar dat is relatief verwaarloosbaar. Ik heb geen harde cijfers zo bij de hand, maar bij crypto is het heel anders. Crypto heeft al fundamenteel geen echt nut voor onze samenleving, we hebben al veel betere transactie systemen en valuta. Dus daarom denk ik dat ze netto een negatieve impact hebben.
4. Tja, ten eerste is dat niet wat ik beweer. Ik geef alleen aan dat crypto ransomware faciliteert, maar daar staan geen serieuze baten tegenover voor de samenleving.
5. Het huidige financiële stelsel kost ook energie maar de energie per transatie is natuurlijk veel efficiënter dan bitcoin. Dat weet je donders goed. En nogmaals: er staat niets nuttigs tegenover voor onze samenleving. En voor wat betreft geld naar het buitenland sturen, dat is voor bedrijven geen punt en de meeste consumenten hebben die behoefte niet, dus dat is gewoon niet zo relevant.
Je hele betoog bewijst voor mij een aantal dingen. Dat veel bitcoinliefhebbers gevoelig zijn voor bitcoinpropaganda, maar niet kritisch daar doorheen willen prikken omdat het waarschijnlijk aansluit bij bepaalde persoonlijke opvattingen (een goed verhaal moet je niet kapot checken). Het valt me ook op dat ze in mijn ogen niet goed snappen hoe een economie werkt en hoe een samenleving werkt.
Als crypto morgen verdwijnt dan zijn een paar mensen wat geld kwijt, maar heeft dat verder nul negatieve gevolgen voor de wereld. Het heeft vooral positieve gevolgen, het maakt criminaliteit lastiger, ransomware wordt een stuk lastiger, en we zien een val van het energieverbruik ter grootte van dat van Oostenrijk.
[Reactie gewijzigd door Q op 23 juli 2024 11:38]