En waarom is men in de oudheid begonnen met gouden, koperen en zilveren munten? Waarom juist die metalen? Waarom geen iridium munten? Of osmium munten?
Een kilo iridium is duurder dan een kilo goud, een kilo Osmium is factor 4 goedkoper dan een kilo goud.
Het is niet dat goud een toepassing had in de oudheid in elektrische contacten of elektronica. Goud had geen enkele nuttige toepassing, het is een broos en kwetsbaar metaal, daarom dat het vaak gemengd word met andere metalen en de vraag is, hoeveel karaat is het waarbij 24 karaat wilt zeggen 100% zuiver.
Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig.
- het ruilmiddel moest zeldzaam zijn, anders moet je u brood gaan kopen met 100 kilo ruilmiddel
- het ruilmiddel moest niet extreem zeldzaam zijn, anders moet je u brood gaan betalen met 5 gram ruilmiddel
- het ruilmiddel moest duurzaam zijn, het mag niet brandbaar zijn, het mag niet oplosbaar zijn, etc
- het ruilmiddel moest veilig zijn
Metaal is dan ideaal als ruilmiddel, maar welke metalen dan? Osmium is giftig net als lood. Lood is ook niet zeldzaam genoeg. Iridium is te zeldzaam, ook al kennen de meeste het niet, het is nog altijd extreem duur.
Goud was een ideaal metaal, het is wereldwijd te delven maar niet dat in heel grote hoeveelheden. Het is zeldzaam genoeg om waarde te geven maar niet extreem zeldzaam dat je in te kleine hoeveelheden moet gaan. Net doordat het een heel broos metaal is was dit eenvoudig te bewerken in de oudheid naar munten zonder dat je speciale ovens nodig hebt. Bovendien is goud 100% veilig voor de mens, je mag het letterlijk op je eten strooien en opeten, kan geen kwaad.
Het is absoluut geen toeval dat van alle metalen, goud eruit kwam. Waarom is goud gebleven? Niet omdat iemand ooit goud gebruikt had als ruilmiddel maar om de simpele reden, goud heeft vandaag nog altijd dezelfde kenmerken als in de oudheid. Ik ga zelfs meer zeggen, goud is niet meer geschikt, al lang niet meer. Er lopen nu meer mensen levend rond dan alle mensen in de oudheid samen! Goud is te zeldzaam geworden, als we morgen met gouden munten proberen te betalen, we hebben niet genoeg goud daarvoor, dan zit je weer met halve grammetjes te werken. Je zou denken dat goud dan astronomisch duur word echter goud word niet meer gebruikt als betaalmiddel. Het is zuiver een reserve middel geworden om fiat waarde te geven maar dat is ook al aangepast, tegenwoordig is het meer een belegging geworden. Als je goud zijn waarde utdrukt tov de populatie of waarde van de economie, dan is goud eigenlijk al lang waardeloos geworden omdat het niet meer geschikt is.
Stel dat ik morgen een manier vind om goud na te maken 1 op 1 of ik vind een bron waar ik oneidig zuiver goud uit kan halen, ik geef iedereen 100 kilo goud. Hoeveel is goud dan nog waard? Dan denkt iedereen dat hij stinkend rijk is om de dag nadien te concluderen dat je u goud naar het containerpark mag brengen wegens totaal waardeloos.
Ik heb het hier niet over bitcoin, ik het het hier zuiver over goud, mensen denken dat goud altijd wel waarde zal hebben alsof dat vanzelfsprekend is. Men denkt ook dat die Euro altijd waarde zal hebben alsof dat vanzelfsprekend is. Echter de meeste verwarren vanzelfsprekend met gewoonte, men is gewoon dat als je 50 euro legt in de winkel dat je daar iets voor terug krijgt. Maar als de winkel morgen vind dat je 50 gulden niets waard is, dan is je 50 gulden of je 50 euro of je 50 gram goud niets meer waard.
Het enigste wat je kan vinden is dat de winkel dat ruilmiddel overwaardeerd of onderwaardeerd. Net zoals je kan vinden dat de aandelen van Tesla, wat ook een ruilmiddel is, overwaardeerd of onderwaardeerd is. Dan kan je hefboomproducten kopen die als de markt je gelijk geeft veel waarde mee kan winnen.
En daar kom je aan waarom heeft iets waarde, het is niet zozeer wat de gek er voor geeft, het is doorgaans wat de markt bepaald. En als de markt bepaald dat Bitcoin waarde heeft, dan heeft Bitcoin waarde. De vraag voor een volatiel gegeven als bitcoin, wat zal de markt morgen zeggen?
[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 01:42]