Justitie VS neemt 69.369 bitcoin die gestolen was van Silk Road in beslag

De 69.369 bitcoin, omgerekend 813 miljoen euro, die afgelopen weken vanuit een wallet verplaatst werd, was zoals vermoed werd gelieerd aan Silk Road, maar was gestolen van die drugsmarktplaats. Dat claimt justitie in de VS, die de bitcoins heeft geconfisqueerd.

Silk RoadDe Amerikaanse autoriteiten hebben afgelopen 3 november naar eigen zeggen duizenden bitcoins in beslag genomen. De inbeslagname volgt op onderzoek van het openbaar ministerie van de Verenigde Staten en de Amerikaanse fiscale opsporingsdienst IRS IC naar 54 bitcointransacties die door Silk Road werden verricht en die niet eerder uit onderzoek naar voren waren gekomen. Bij het onderzoek maakten de autoriteiten gebruik van de diensten van blockchainanalysebedrijf Chainalysis.

De transacties waren te herleiden tot een persoon die de autoriteiten 'individu X' noemen. Uit het onderzoek bleek dat deze persoon achter een hack op Silk Road in 2012 en 2013 zat, waarbij hij bitcoins buitmaakte en deze naar het adres 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx verplaatste. De eigenaar van Silk Road, Ross Ulbricht, wist destijds de identiteit van de dief te achterhalen en sommeerde hem de bitcoins terug te geven. Dit weigerde hij en hij liet de wallet verder ongemoeid, op enkele transacties na waarvan die van april 2015 de laatste was.

De onderzoekers hebben recent niet nader genoemde 'softwaretools' gebruikt om de identiteit van X eveneens te achterhalen. Daarop werd de 69.369 bitcoin verbeurd verklaard en in beslag genomen. Woensdag verschenen er al berichten over de opvallende transactie van omgerekend 813 miljoen euro van het desbetreffende adres, dat de tot dan toe op drie na grootste hoeveelheid bitcoins bevatte. Op hackersfora zou de afgelopen maanden al een bestand van de wallet aangeboden zijn, met het doel deze te kraken.

Silk Road

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-11-2020 • 19:57

81

Submitter: joepsel

Reacties (81)

81
74
28
4
1
23
Wijzig sortering
Die BTC's gaan verkocht worden, en dus de USA overheid gaat die centen ter beschikking krijgen. Hopelijk doen ze dat 'met mondjesmaat' zodat er geen kunstmatige schok op de BTC markt ontstaat. Echter, hoe dan ook, die waarde (zelfs al zouden ze het 'bijhouden', zit bij de USA regering, en zal dus, vroeg of laat, de USA ten goede komen. Maar dat is verrevan eerlijk, want Silk Road heeft die 'waarde' niet alleen in USA verdiend. Dat zijn winsten (misdaadgeld) die overan ter wereld gemaakt zijn, en waar dus overal ter wereld waarde uit de economie van dat land verdwenen is. En dat confisqueerd USA dan maar even. Ook niet slecht gezien natuurlijk... Dat is, in essentie, een gratis bron van inkomsten voor USA, ten nadelen van alle andere landen...
Of die btc's verkocht gaan worden is niet duidelijk. Er zijn "rechtmatige" eigenaren die dat geld door crimineel gedrag zijn kwijtgeraakt. Die kunnen aanspraak maken op de in beslag genomen bitcoins. Dat kan Silkroad doen (als beheerder) maar ook de mensen die de btc's daar gestald hadden.
Afhankelijk van de wetten kan een rechter eisen dat men aan kan tonen dat de btc's niet van misdaad afkomstig zijn. Die wetten verschillen in Amerika per staat.
Even los van de rechtmatigheid van de verdeling, heeft de USA hier opsporing gedaan en dit aangemerkt als crimineel vermogen en dat vervolgens in beslag genomen.
Dat is verbeurd verklaard, dus de eigendomstitel is naar de overheid verlegd. Die mag er nu mee doen wat ze willen.
Het is niet anders dan met activa verkregen uit criminele activiteiten in Nederland. De overheid verkoopt ze en als iemand veroordeeld wordt, mag de overheid de opbrengst houden, zo niet dan gaat de opbrengst terug naar de eigenaar. Het is aan slachtoffers om aangifte te doen en te procederen om hun geld terug te krijgen. In het geval van Silk Road zie ik de slachtoffers annex criminelen niet in de openbaarheid treden om hun bitcoin terug te vragen.

[Reactie gewijzigd door Sandwalker op 24 juli 2024 17:33]

Het geld is door een criminele actie van SilkRoad gestolen en daarom verbeurd verklaard. Op dat moment kan een benadeelde (in Nederland) aanspraak maken op het bedrag wat oorspronkelijk gestolen is. In veel gevallen doen banken en verzekeringen dit, omdat zij de benadeelde(n) al schadeloos hebben gesteld.
Eigenlijk ga je dus één stap terug. In dit geval zal SilkRoad (of de individuele klanten) actie moeten ondernemen. Dan moeten ze wel aannemelijk (dat is minder sterk dan bewijzen) kunnen maken dat het geld niet via criminele activiteiten is verkregen.
Het is dus niet automatisch zo dat verbeurd verklaard geld automatisch naar de staat gaat als de persoon waarvan het geld is afgenomen schuldig wordt verklaard.
Zoals op wex? Dat geld is nu van de FBI, niemand krijgt geld terug.
Daar ben ik een hoop verloren aan ze. En dat was echt geen zwart geld.

Edit: weer even bijgelezen, het verhaal is weer volledig veranderd, en dus niet relevant. excuses.

[Reactie gewijzigd door hexta op 24 juli 2024 17:33]

Ik zie je punt, maar 800 miljoen euro is kleingeld voor landen van een beetje omvang. Bij ons wordt op Prinsjesdag de miljoenennota gepresenteerd; oorspronkelijk een goede naam, maar tegenwoordig zou "miljardennota" een betere naam zijn. Als zelfs voor een klein land als Nederland zo'n bedrag al in het niet valt, dan geldt dat voor grote economieën natuurlijk nog veel meer. Laat staan als al die landen de buit moeten delen, waardoor het bedrag per land nog lager wordt. Enne..., dan moeten ze het ook nog eens worden over hoe het precies verdeeld moet worden.

Ja, strikt genomen is het oneerlijk, maar de beste oplossing voor dat probleem is om je er niet druk om te maken en het gewoon niet op te lossen.
ja en nee. Is wel extreem hoog rendement. Er zullen een pak speurders enz opgezeten hebben, en die kosten ook wel geld. Maar het bedrag dat ze nu omzetten - wat zelfs 'pure winst' is, want de salarissen waren anders ook betaald, en er is geen 'belasting op de winst' ofzo :-)
800 miljoen euro is kleingeld voor landen van een beetje omvang.
dat klopt. Maar het is net die redenering die zo fout is. Met € 800M kan je heel wat hulpbehoevenden een extratje geven... wat kruimels zijn voor de een, is een leven lang eten voor de ander.

Je hebt gelijk. Dat verdelen zou geen sinicure zijn. Maar hoe dan ook, het blijft een goeie bron van inkomsten...
Het is wel veel geld dus onder de streep kan er nog steeds wat mee. Je zou er in Nederland peen halve onderzeeër voor kunnen kopen, Corona vaccins voor de hele populatie, of ieder kind tussen de 10 en 15 een goede programmeercursus.
Wou net zeggen, volgens mij kan je met 800 miljoen tegenwoordig niet eens een campagne voor het presidentschap voor organiseren.
.oisyn Moderator Devschuur® @Tim AtSharp6 november 2020 00:44
Hopelijk doen ze dat 'met mondjesmaat' zodat er geen kunstmatige schok op de BTC markt ontstaat
Die BTC worden gewoon OTC geveild zoals in het verleden al meerdere malen gebeurd is, ze worden echt niet gedumpt op een exchange door een overheidsambtenaar.
Maar dat is verrevan eerlijk, want Silk Road heeft die 'waarde' niet alleen in USA verdiend. Dat zijn winsten (misdaadgeld) die overan ter wereld gemaakt zijn, en waar dus overal ter wereld waarde uit de economie van dat land verdwenen is
Klopt, maar vergeet niet dat de waarde in die tijd zo'n factor 1000 lager lag dan nu :).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 17:33]

Misschien is een wereldwijde fonds een idee voor slachtoffers van cybermisdaad. Ik hoor dat ze bij oude exchanges als Mt.Gox nog wel wat coins kunnen gebruiken. :+
Dat zijn winsten (misdaadgeld) die overan ter wereld gemaakt zijn, en waar dus overal ter wereld waarde uit de economie van dat land verdwenen is. En dat confisqueerd USA dan maar even. Ook niet slecht gezien natuurlijk... Dat is, in essentie, een gratis bron van inkomsten voor USA, ten nadelen van alle andere landen...
Ik zie niet in hoe dit anders is dan met geld van een internationale bende dat men in beslag neemt. Dat kan ook door activiteiten overal ter wereld verkregen zijn.
Tja - het gaat nogal lastig worden om dat geld dan "juist" te verdelen.
Het is niet dat er een mooie boekhouding bijzit die aangeeft waar het geld verdiend is geweest.

Ook geld dit gewoon voor andere landen ook natuurlijk.
Als men in Colombia een hoop geld in beslag neemt gaat men ook niet een deel naar de USA / Europa overschrijven omdat daar de drugs aangekocht is geweest.

Persoonlijk geen probleem mee om geld verbeurd te verklaren als het uit crimineel gewin komt.
Maakt het ook duidelijker dat criminaliteit niet loont.

Enkel op het moment dat je weet wie de slachtoffers zijn moet men er best wel voor zorgen dat die eerst schadeloos worden gesteld alvorens alles verbeurd te verklaren.

PS.
Het is ook niet dat de waarde uit de economie is verdwenen - zo werkt geen enkele financiële transactie.
Men zal er eerder iets anders voor in de plaats hebben gekregen dat men de moeite waard vond en dat dan weer gebruikt hebben in het eigen land.
Mocht de overheid deze verkopen dan zal dat een OTC trade worden die de koers niet direct beïnvloed zoals op de exchanges, vergelijkbaar met hoe Tim Draper dit voorheen gedaan heeft.
Deze redenering gaat natuurlijk gewoon altijd en in elk land ter wereld op.

Er is vorige week 11 ton cocaïne in beslag genomen in Antwerpen, met een straatwaarde van om en bij het miljard. Onder de invoerders waren naar alle waarschijnlijk ook Nederlandse criminelen.
Als ik jouw gedachtegang volg moeten we de coke dan mooi verdelen met Colombia en Nederland?

Ik weet niet of ze die Bitcoins gaan cashen, maar het is niet ongewoon dat men inbeslaggenomen goederen ten gelde maakt. Met die coke gaan ze dat overigens niet doen vermoed ik :)
Met als klein verschil dat ze die coke niet gaan inruilen voor fiat :o Er valt dus niets te verdelen.

/never mind niet de hele reactie gelezen

[Reactie gewijzigd door croc op 24 juli 2024 17:33]

Hoe hebben ze de wallet open gekregen dan?
Hoe hebben die wallet uberhaupt in handen gekregen?
Op hackersfora zou de afgelopen maanden al een bestand van de wallet aangeboden zijn, met het doel deze te kraken.
Hoe hebben de hackers die dan te pakken gekregen? Heeft de overheid dan die wallet gekocht en dan het password gekraakt? Als er echt 70 000 BTC in dit wallet zouden zitten dan zouden hackers die toch al lang gekraakt hebben? Er zijn botnet systemen die echt wel serieus kraak kracht hebben.
Niet genoeg voor SHA-512, helaas. dan kom je al meer richting de quantumcomputers qua rekenkracht.

Je hebt een private key nodig om de wallet te unlocken, een key is 64 karakters hexadecimaal.
er zijn 2^256 mogelijke private keys (1 met 77 nullen)

op een 10 petaflop supercomputer kom je hierop:

10.51x10^15 ops/second / 1000 to 10000 ops/gok) = 10.51x10^12 to 10.51x10^11 gok/seconde.

3.4x10^38 gok/crack / 10.51x10^12 gok/seconde = 3.2x10^25 seconden.

3.2x10^25 seconden / 60 seconden/minuten / 60 minuten/uren / 24 uren/dag / 365.25 dagen/jaar = 1.01x10^18 jaar

1.01x10^18 jaar / 1x10^9 / 1x10^9 = 1.014 to 10.014 miljard miljard jaar.

[Reactie gewijzigd door starfight op 24 juli 2024 17:33]

je haalt een aantal dingen door elkaar.

Een .dat bestand is een wallet. In een wallet zitten meerdere private keys. Zo een .dat bestand kan versleutelt zijn met een password. Die versleuteling is een combinatie van AES-256-CBS en SHA-512
Het password van een .dat bestand noemen we geen private key.

Private keys zijn ECDSA.

Geen enkele overheid in de wereld kan ECDSA kraken.

Wat overheden en zelfs hackers wel kunnen kraken is een zwak wachtwoord van een .dat bestand.
Wat overheden en zelfs hackers wel kunnen kraken is een zwak wachtwoord van een .dat bestand.
En in geval van een Bitcoin .dat bestand zelfs dat niet echt, want daar zit ook nog een KDF op.

Waar je normaal gesproken (d.w.z. als de encryption key een normale hash is van het wachtwoord) tot zeker 10 tekens wel kunt brute forcen, wordt dat met een KDF de nodige ordes van grootte vertraagd.

Dan kom je echt alleen nog weg met een lijstje veelgebruikte dummy passwords als 'admin' of '123456' en zo. Zodra je meer dan een paar karakters moet brute forcen wordt het al snel ondoenlijk.
Die 'serieuze kraakkracht' komt in de verste verte niet in de buurt wat je hiervoor nodig zou hebben.

Plaatje ter illustratie over hoe onvoorstelbaar groot een search space van 256 bits is.

En dit geldt zowel voor 256-bit private keys, als ook voor de AES-256 encryptie waarmee zo'n wallet encrypted is.

Met alle computerkracht ter wereld gaat het heel veel langer duren dan het universum bestaat om dat te brute forcen.
De search space is niet 2^256 maar 2^160.

Om een priv key te genereren die resolved naar een adres waar iets op staat moet je een hash160 collision voor elkaar krijgen. Een hash160 is de public key hashed met SHA256 en dat resultaat dan weer hashed met RIPEMD160. De output van RIPEMD160 is maar 20 bytes terwijl de input 32 bytes is. Dit wil dus zeggen dat er meerdere outputs bestaan voor dezelfde input. Er zijn gemiddeld dus 2^96 private keys per Bitcoin address. Dat wil dus zeggen dat als je door 2^160 inputs bent gegaan je alle mogelijke Bitcoin adressen hebt gegenereerd inclusief elk adres waar ook effectief Bitcoins op staan.

Nog altijd onmogelijk maar wel minder werk dan 2^256

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 24 juli 2024 17:33]

Klopt, dank, je hebt gelijk. Om die AES te kraken is het 256 bit, maar om een (niet 'de') geldige private key voor een adres te vinden is het inderdaad slechts 160 bit.

Maar zoals je zegt indd nog altijd onmogelijk :)
Er is altijd een zwakke factor in een systeem, en meestal is dat de mens. Dan kan je zelf een invulling geven aan hoe ze die zwakke factor 'gekraakt' hebben. ;)
Lees de bron even, heel verhelderend!

Persoon X was bekend bij de SR oprichter, die beschuldigde X. X heeft ook geld overgemaakt naar een Bitcoin exchange die later is aangeklaagd. Allemaal bronnen waarbij X natuurlijk als persoon bij naam bekend staat. Die bronnen kunnen wel eens heel hard zijn gaan babbelen nu de VS een miljard aan inkosten ziet en die bronnen onder druk zet OF gewoon eens door de bewijzen zijn gegaan die ze hebben verzameld (logs, transacties, etc.) in die andere cases.
Met een pistool tegen de kop van individu x zo vermoed ik.

Deze individu heeft ongetwijfeld nog honderden miljoenen aan crypto, dan geeft je die silk road coins liever terug dan dat je de rest van je leven moet zitten en je andere honderden miljoenen niks meer kunnen.

(In de bron valt ook te lezen dat individu X afstand gedaan heeft van de btc (ze waren al verbeurd verklaard) maar hij heeft dus meegewerkt.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 17:33]

https://xkcd.com/538/

Je reactie deed me gelijk aan deze denken :)
wat een raar verhaal dit. Vooral ook omdat men spreekt over 'individu X'. In America wordt je vaak als verdachte met je volledige naam al aan het publiek voorgesteld.
Opvallend is wel dat op het hackingforum RaidForums al maanden een .dat-bestand wordt aangeboden met de claim dat dit betrekking heeft op het adres 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx. Motherboard schreef daar in september over. Het .dat-bestand zou de publieke en versleutelde private keys voor de wallet bevatten en wie de private sleutels kraakt, zou het beheer over het adres en de 69.369 bitcoin krijgen.
Zou justitie zelf de private sleutels gekraakt hebben?
*doet alu-hoedje af

[Reactie gewijzigd door Ynst2003 op 24 juli 2024 17:33]

Het password van een .dat kraken is niet hetzelfde als het bruteforce van een priv key.

Het eerste is mogelijk bij een zwak password, het tweede is onmogelijk.
Brute force is onmogelijk, maar, er zijn ook wiskundige aspecten aan SHA en andere NIST algoritmen die misschien niet erg bekend zijn in het publiek.
Bitcoin zijn private keys zijn ECDSA (Elliptic curve cryptography)

Je haalt de priv keys en het mining door elkaar (SHA256). Of het hashen van de priv key om de pubkey te krijgen. (SHA256) Momenteel is het enige gevaar voor ECDSA het Shor's algorithm. Maar tot nu toe zijn er nog geen echte quantum computers die Shor kunnen draaien zelfs niet op de kleinste schaal.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 24 juli 2024 17:33]

ECDSA, zelfde liedje. Als publiek lopen we per definitie achter de feiten aan ten opzichte van de machtigste inlichtingendienst ter wereld.
Als het Trump was die geld wilde wegsluizen hoor je dat pas na 20 januari. :o
Anoniem: 1463186 @Ynst20036 november 2020 09:33
Maar dat is logisch toch, de kans is namelijk vrij groot dat ze het niet weten. Het voor/nadeel van Bitcoin is dat het anoniem is, dus zelfs als ze precies de wallet weten kunnen ze er vaak niet achter komen wie dat is. Zeker als die mensen bijna een miljard stelen zullen ze, hoop ik voor ze, wel enige voorzorgsmaatregelen hebben genomen.
Een fake ID van Ol' Dirty Bastard? :D
Wat gaan ze met al die bitcoin doen? Incashen?

''
On November 3, 2020, Individual X signed a Consent and Agreement to Forfeiture withthe U.S. Attorney’s Office, Northern District of California. In that agreement, Individual X, consented tothe forfeiture of the Defendant Property to the United States government.
''

Dus zal wel een deal achter zitten. Geef die 813 miljoen maar in ruil voor je vrijheid.

[Reactie gewijzigd door Jaïr.exe op 24 juli 2024 17:33]

Het zou wel een stunt zijn als ze alles in een keer op de markt brengen. Zo een berg nieuwe bitcoins breekt de kiel van de bitcoin markt.
Gaan ze niet doen.
De vorige keer (in 2014) hadden ze 30 000 in beslag genomen Bitcoin per opbod verkocht. Iemand heeft ze toen gekocht voor (vermoedelijk) zo'n 20 miljoen. Tegenwoordig meer dan twintig keer zoveel waard, dus diegene heeft het goed voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 24 juli 2024 17:33]

Ik zie niet in hoe de situatie in 2014 ervoor kan zorgen dat ze het nu niet gaan verkopen.
Ze gooien die niet op een exchange. De wallet wordt verkocht aan de hoogste bieder die er daarna mee mag doen wat hij/zij wenst.
De bitcoins worden hoogstwaarschijnlijk opgedeeld in lots, de wallet gaat niet als zodanig in zijn geheel de veiling op. Dat dat niet echt een praktische oplossing zou zijn snap je vast ook wel :P
De siutatie in 2014 en de situatie nu zijn juridisch niet verschillend, het is normaal dat verbeurd verklaarde zaken van criminelen op een veiling terecht komen, ook al is het 'makkelijk' via een exchange om te zetten zijn er nou eenmaal regels en procedures, die veranderen niet ineens omdat het bitcoin betreft.
Zo makkelijk werkt dat dus niet :+
Waar ik eigenlijk nergens echt een uitleg over kan vinden... waar komt dat geld nou vandaan? Is dat de fee die SR heeft verdiend over alle transacties?
Het werkte net zoals Ebay, en de site kreeg een fee over elke transactie. Tevens waren die bitcoins destijds nog geen 1% waard van wat ze nu waard zijn.
Ja, fee's maar ook bitcoins die klanten nog op de site hadden staan wellicht (waarschijnlijk ook wel wat).
813 miljoen? is van een paar dagen geleden
ondertussen al meer dan een miljard waard :)
In dollars ja, maar niet in euros (zo'n €920M bij de huidige koers van ~$15.500)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 17:33]

Dat zijn ze wel, het is hoe je ermee omgaat.
BTC zelf is niet anoniem, het zou zo kunnen zijn dat de 'eigenaar' wel anoniem is, mits deze nooit van plan is deze te 'op te nemen'. Het gaat fout op het moment dat het wordt omgezet naar iets anders van waarde. En sure, je kan via de onderwereld prima buiten de exchanges om je geld inwisselen voor cash. Naast dat dit super risicovol is, zeker bij grote bedragen, weten die criminelen ook wie jij bent (anders is de kans bijzonder groot dat ze geen zaken met je doen). Als ergens later in de keten iemand wordt opgepakt is de kans erg groot dat deze informatie opgeeft en zo de hele keten wordt opgerold totdat ze bij jou uitkomen.

Zwart geld is wat dat betreft gewoon veel anoniemer. Niemand die op serienummers let, laat staan dat ze het op die manier traceren EN bijna overal gewoon uit te geven...
Gemerkt geld is traceerbaar.
Ik ben geen kenner maar zoiets uitgeven laat wel een spoor achter.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marked_bill
Zwart geld en gemerkt geld zijn twee heel verschillende zaken.
Klopt. Ik was niet helemaal duidelijk.
Ik bedoelde dat contant gemerkt kan zijn en in het circuit beland.
Beetje krom gedacht en uitgelegd (ver gezocht).
Mensen er achter zijn/kunnen anoniem zijn maar de transactie niet.
Dat is ook nooit beweerd, jij als individu bent anoniem. Dus de transacties hebben ook geen waarde wat informatie betreft.
je bent vrij anoniem totdat je gaat cashen
Dan ben je dus niet anoniem want je kunt niks met Bitcoin doen behalve uit cashen.
Je kunt gewoon dingen rechtstreeks betalen met Bitcoin. Komt verder geen uitcashen aan te pas.
Niemand koopt Bitcoins om ze dan weer gewoon uit te te geven tegen 10 dollar per transactie.

De reden dat mensen okay zijn met een eenmalige fee van 10 dollar is omdat ze gewoon Bitcoin kopen en zodra die Bitcoin 10 dollar meer waard is zeggen ze tegen hunzelf: Ah ik ben al break even.

En als ze er winst mee maken dan uiteindelijk word die Bitcoin verkocht.

Tenzij je wilt beweren dat al die mensen die momenteel meer dan 5 dollar per transactie betalen allemaal dingen aan het kopen zijn met Bitcoin.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 24 juli 2024 17:33]

Ik geef vrijwel dagelijks bitcoins uit. Ik betaal nooit 5 dollar per transactie, eerder 1 a 2 cent.
En dat is alleen voor on-chain betalingen, voor normale kleine uitgaven betaal ik met Lightning Network en dan kost het 0 fee.

Overigens ga ik nooit bitcoins verkopen. Ik geef ze wel uit aan andere dingen, maar ik koop er nooit euro's mee.
Precies, als je anoniem wilt cashen moet je het op een shady manier doen en cash uitbetalen.
Dat valt nog te nuanceren, het gaat er om dat jij als persoon jouw crypto omzettende naar een ander product met waarde gelinkt kan worden aan een hack die jij ooit gepleegd hebt en die de bron is van jouw crypto vermogen dat je nu probeert te gebruiken. Dat zijn twee verschillende dingen! Hoewel er hele vernuftige tools zijn om 'het spoor' van 'criminele coins' niet kwijt te raken, is het zeker niet onmogelijk.
De transacties zijn gewoon in te zien in een block explorer.
Wat anoniem is, is de persoon achter de adressen.
Als je niet wilt dat mensen jouw transacties kunnen inzien, dan moet je Monero gebruiken.
Dit is een gevalletje waarbij 'BTC is niet anoniem!' niet van toepassing is. Dit is stom geweest van de gast die het heeft gestolen van SR. Iets is geen geheim meer als meerdere mensen er vanaf weten en het ergens digitaal staat bij mensen die zijn opgepakt....
Anoniem: 574346 @cliors5 november 2020 20:07
Dat is ook nooit beweerd door mensen die verstand hebben van blockchain.
De bitcoin blockchain is een open systeem waar iedereen in kan kijken, het is juist enorm dom om dit te gebruiken voor malafide praktijken.
Ok nu de zelfde tekst maar dan met echte cijfers i.p.v procenten.
Dan zie je dat cash nog steeds het geld van onderwereld is en dat crypto niet eens in de buurt komt.
Als je met absolute getallen gaat werken is crypto niet eens noemenswaardig of de aandacht van een nieuwsartikel waard, dan is het meer in lijn met opa's muntenverzameling :+
Ah je hebt ergens een onderzoekje gevonden (zonder bronvermelding) en dat is dan de waarheid...
85% van de bitcoins die worden verzonden is pure handel aangezien het verder momenteel niet echt veel usecases heeft (misschien store of value)

Wat ik zeg is dat elke transactie openbaar is. Ga jij dus je bitcoins omwisselen bij een bank/exchnage voor geld en die bitcoin zijn gemarkeerd als crimineel geld, dan ben je dus redelijk makkelijk op te sporen. Cash geld is vele malen beter voor criminele doeleinden.

En je case over ransomware heeft in 9 van de 10 gevallen te maken met russische of chinese hackers. Good luck om die te arresteren uit die landen. De arrestaties waar je binnen de crypto wereld over leest zijn ook in 9 van de 10 gevallen amerikanen of europeanen, aangezien die wel makkelijk te pakken zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 574346 op 24 juli 2024 17:33]

Volgens Zwitserse onderzoekers heeft 85% van de transacties (openbaar weet je nog) een criminele achtergrond.
Dat broddelwerk is al lang debunked. Was gebaseerd op allerlei absurde aannames die nergens op gebaseerd waren. Natte vinger werk.

Zal waarschijnlijk ook een flinke portie bias achter dat onderzoek hebben gezeten.

De transacties zijn openbaar ja, maar niet tussen wie die transacties lopen of waarvoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.