'Booking.com schrapt maximaal duizend banen in Amsterdam'

Vakbond FNV verwacht dat er maximaal duizend banen verdwijnen bij het Amsterdamse hoofdkantoor van Booking.com. Dat is minder dan het bedrijf zelf drie maanden geleden in het vooruitzicht leek te stellen, bij een aankondiging van een rigoureuze reorganisatie.

Booking.com kondigde in augustus aan wereldwijd een kwart van zijn personeel te ontslaan en de vrees was dat dit zou leiden tot het verlies van 1375 banen op het hoofdkantoor in Amsterdam. FNV-bestuurder Bob Bolte meldt tegen het FD te verwachten dat dit niet het geval zal zijn en dat op het hoofdkantoor in Amsterdam zeker niet meer dan duizend personeelsleden hun baan verliezen.

Wereldwijd heeft Booking.com meer dan tweehonderd kantoren en 17.500 werknemers. Verdeeld over tien locaties werken er 5500 mensen op het hoofdkantoor in Amsterdam, waaronder veel ontwikkelaars. Volgens het FD is Booking.com daarmee een van de grootste werkgevers in Amsterdam. Hoeveel mensen daadwerkelijk hun baan verliezen is nog niet bekend: de directie onderhandelt nog met de ondernemingsraad.

Booking Holding maakte donderdag zijn kwartaalcijfers bekend. In het eerste kwartaal van 2020 leed het bedrijf een verlies van 645 miljoen euro, in het tweede kwartaal van 375 miljoen euro. Door de coronacrisis is het aantal hotelboekingen ingestort. Vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 850 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Booking.com

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-11-2020 • 18:42

201

Reacties (201)

201
186
106
15
1
31
Wijzig sortering
Anoniem: 328026 5 november 2020 18:45
Hebben ze die NOW regeling toch nog mooi ff kunnen meepikken. Dus nu mogen we driedubbel betalen:
1) De gemiste belasting die Booking niet betaald.
2) De NOW regeling
3) De ww kosten van de werknemers.


Met een winst van 850 miljoen in één kwartaal in 2019, moet je toch wel een paar kwartalen van verlies kunnen opvangen? Het is niet dat ze pas 1 kwartaal bestonden en maar 850 miljoen hadden... Denk dat een gezonde bedrijfseconomie wel iets meer reserve had gezet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 328026 op 23 juli 2024 20:59]

Je bericht komt over alsof booking Nederland bewust op extra kosten jaagt, maar dat een reorganisatie nodig is in deze tijd in deze business is natuurlijk verre van vreemd. Daarbij slaan de argumenten die je aanhaalt in mijn optiek ook nergens op:

1. De gemiste belasting is niet booking zijn schuld. Er is door onmacht nog amper omzet en wel een hoop kosten.
2. Een werkgever die subsidie ontvangt volgens de NOW- regeling dient de subsidie uitsluitend te gebruiken voor het doel waarvoor de subsidie is verstrekt, met dien verstande dat de subsidie in elk geval wordt gebruikt voor de betaling van loonkosten. Indien de werkgever dit niet doet, dan wordt het voorschot geheel of gedeeltelijk teruggevorderd. Bron: Rijksoverheid
3. De ww mag je als een soort verzekering zien die de werknemer zelf al heeft betaald.
Ja hallo, wacht even.

1. Booking.com draait al jaren enorme winst. Lekker voor de Amerikaanse moedermaatschappij. Zodra de wind draait blijkt er dus geen buffer te zijn.
2. Mooi verpakt. Zie punt 1.
3. Booking.com heeft gigantisch veel expats in dienst. Zij maken gretig gebruik van de 30% regeling. Eens dat ze hun eigen ww bijdragen, maar het zijn relatief 'dure' werknemers voor Nederland en dat moeten we niet vergeten.

Om het nog maar niet te hebben over de exorbitante feestjes die booking.com gaf. Even de RAI afhuren met Daft Punk en Pharrel Williams en 10000 man invliegen + hotels. Ik kan je vertellen dat ze daar menig salaris van hadden kunnen betalen.

Alles voor de korte termijn winst. Alles voor de show. En ondertussen bij de eerste de beste tegenwind direct hun handje ophouden bij de staat.

Echt een aanwinst voor Nederland! /s

[Reactie gewijzigd door DiscoNootje op 23 juli 2024 20:59]

In dit soort situaties zie ik steeds meer hoe belangrijk het MKB voor Nederland is en moet zijn. Ik heb toch liever 20 koffietentjes van Truus, Kees, Ans en Mo op de hoek dan een van de bekende ketens die iedereen wegdrukt en zodra het slechter gaat alleen maar meer kost. En toch willen we ze hier blijkbaar hebben, krijgen ze allerlei voordelen en worden ze geholpen als het even wat minder gaat. Daar plukt u de vruchten van (not!).

Edit: het koffietentje was een voorbeeld, het gaat mij om al die multinationals die hier voor een prikkie alles kunnen krijgen, winst wegsluizen en vertrekken zodra het niet meer aantrekkelijk is. Allemaal scenarios waar de gemiddelde MKB'er niet aan mee kan doen.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 23 juli 2024 20:59]

Ik kan me nog goed herinneren dat ik jaren geleden mijn bachelorthesis schreef over ondernemersintentie. In dat onderzoek kwam ik ook veelvuldig tegen dat startende ondernemers en het MKB de echte motor achter de economie zijn. Kort door de bocht: kleine en middelgrote ondernemingen kunnen op de lange termijn nog groeien (in vacatures), maar de echt grote ondernemingen groeien op de lange termijn nauwelijks (ze fluctueren hoogstens, maar op de lange termijn is het aantal banen dat ze nieuw creeëren minimaal).

Men moet zich afvragen of de grote multinationals hier wel zoveel toevoegen als zij weinig of geen belasting betalen. Als wij wensen te investeren in economische groei, kunnen we onze pijlen dan niet beter op het MKB richten?
Mee eens: ik denk dat de overheid veel meer werkgelegenheid en/of belastinggeld terugkrijgt voor elke euro die in het MKB geïnvesteerd wordt, vergeleken met multinationals. Elk voordeel voor een multinational is meer een beetje geld richting het buitenland en grote beleggers schuiven.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 20:59]

Ben jij ervan overtuigd dat Booking geen aanwinst is voor Nederland? En dat Nederland niet blij is met expats?

Volgens mij ben je eerder gefrustreerd over hoe Booking andere bedrijven en hun personeel behandeld en uit je dat op deze manier.

Expats geven super veel geld uit in ons land dat is ook goed voor de economie. Als booking.com failliet zou gaan of zou vertrekken uit ons land dan missen we zekerste weten meer belasting in ons land. Ik denk dat je er nog eens goed over na moet denken.
Ben jij ervan overtuigd dat Booking geen aanwinst is voor Nederland? En dat Nederland niet blij is met expats?
Ja.
Expats geven super veel geld uit in ons land dat is ook goed voor de economie. Als booking.com failliet zou gaan of zou vertrekken uit ons land dan missen we zekerste weten meer belasting in ons land. Ik denk dat je er nog eens goed over na moet denken.
Expats zijn over het algemeen duurder en vliegen net wat vaker dan gemiddeld (milieu, geluid etc). Daarnaast worden huurwoningen maar al te graag verhuurt aan expats ($$$). Als booking.com weggaat vraag ik me af hoeveel het ons daadwerkelijk kost. Betalen ze zoveel belasting dan? Meer dan wanneer hun werknemers ergens anders zouden werken? Want geld wegsluizen naar het buitenland is heel makkelijk. Je kan miljarden binnenhalen en geen cent winst maken. Als de werknemers bij een lokale Nederlandse partij gaan werken hebben we er misschien veel meer aan.

Wat we nu in elk geval wel weten is dat we de NOW regeling hebben betaald voor niks. Dat geld had ik dan liever in de zak van een lokaal zaakje gezien.
Je mist het punt totaal: Expats werken waarschijnlijk niet in Nederland als dergelijke bedrijven zouden vertrekken of er niet zouden zijn.

Dat betekent dat zij ook niet consumeren in Nederland, hetgeen BNP oplevert en direct en indirect belastinginkomsten.

Daarnaast is dit waarschijnlijk gewoon een aantrekkelijke werkgever voor Nederlanders.
Uhm ik moet in mijn eigen stad Engels praten en de beste woningen worden ingepikt door mensen die nouwelijks belasting betalen. Echt top!
Booking.com draait al jaren enorme winst. Lekker voor de Amerikaanse moedermaatschappij. Zodra de wind draait blijkt er dus geen buffer te zijn.
Waar haal je dat er geen buffer zou zijn? Ik kan dit uit geen enkele berichtgeving halen.
Het is niet onlogisch dat een organisatie reorganiseert als de markt verandert, met buffers heeft dat helemaal niks te maken
Heb er een half jaar gewerkt.

- enorme teams van developers die niet weten wat het andere team doet. Niemand die ook uit zichzelf code reviews uitvoerd; in het halve jaar dat ik er zat. Kan vele malen efficiënter.
- expacts uit de hele wereld met alle belastingstechnische voordeelregelingen die je kan bedenken
- iedere week een feestje voor het hele bedrijf, twee cafe's afgehuurd. Soms grotere, veel duurdere feesten

Het leek me erop dat ze iedereen inhuurden die ze konden, en ieder team los hun gang lieten gaan zonder enige high-level coordinatie. Alles was een A/B test. En nog enorme winsten maakten vanwege de goede hotelmarkt.

Het kan niet zo zijn dat Booking opeens "geen geld heeft om de rekening te betalen".

[Reactie gewijzigd door hawke84 op 23 juli 2024 20:59]

Nog een nadeel van Booking.com voor de economie, of in ieder geval voor het bedrijfsleven:
Ex-werknemers van Booking.com vonden gretig aftrek bij de wat meer traditionele bedrijven. "Oh, je hbt bij Booking.com gewerkt, je weet vast alles van social media en online communicatie."
In veel gevallen, is mijn ervaring, bleek dat ze van toeten noch blazen wisten. In de meeste gevallen werden ze binnengehaald met een salaris dat (ver) boven de marktconforme salarissen lag en leverden ze ook nog eens niet naar - de hooggespannen - verwachtingen. Maar ondertussen wel interessante praat richting management blijven sturen en de zittende werknemers afkraken.

Ja, da's een kleine frustratie van mijn kant. :)
Niemand die ook uit zichzelf code reviews uitvoerd;
Dat kan toch ook niet echt? Met gebruikt daar een programmeer taal die is bedoeld om te schrijven, niet om te lezen. Hoe wil je reviews uitvoeren op code die write-only is?

/s
Volgens mij wordt bedoelt, niet betaalde belastingen over vorige winsten. Zodra de NOW is afgelopen, gaan ze mensen ontslaan. De steun heeft bij Booking geen banen behouden, alleen geld gekost.
Tja, dit bedrijf lijkt (zover ik kan beoordelen) gewoon geen gezond bedrijf te zijn, zoals wel meerderen, drijvend op subsidies en/of kortingen.
Het bedrijf is heel gezond, maar de constructie is ongezond voor Nederland. Het maakte grote winsten en die worden bijna volledig uitbetaald aan aandeelhouders. Er worden dus geen buffers opgebouwd voor zwaardere tijden. Als het goed gaat profiteren de aandeelhouders en als het slecht gaat draait de belastingbetaler ervoor op. Ik heb absoluut geen problemen met het uitkeren van divident aan aandeelhouders, maar zouden wel flinke buffers opgebouwd moeten worden zodat slechte tijden grotendeels zelf betaald kunnen worden.
Het is dus geen gezond bedrijf. Het is een goede manier om aandeelhouders dividend te betalen, dus zo min mogelijk belasting en zoveel mogelijk dividend. Jammer dat die aandeelhouders voor de korte termijn gaan. Ik zou toch, als ik aandeelhouder was, willen dat zo'n 'project' langere tijd een mooi dividend zou aftikken. En niet een paar jaar enorm en dan minder dan 0. Maar ja, daarom zal ik ook wel geen belegger zijn.. :)
Ethisch is het niet gezond, maar er werd gezegd dat het drijft op subsidies en kortingen. Dat is gewoon niet zo. Het maakt van zichzelf genoeg winst om te kunnen voorbestaan, echter de keuze om alle winst als dividend uit te keren is ongezond voor overheden.
Anoniem: 696166 @batavier8 november 2020 13:59
Hoeveel dividend keert booking uit dan? Het is een privaatbedrijf dat in handen is van bookingholdings. Het moederbedrijf is beursgenoteerd en keert geen dividend uit. De eventuele dividenden (als die er zijn, geen idee) van booking aan de holding blijven dus daar.
Het leuke van booking.com is dat zij in ruil voor de belastingkorting baankansen moeten creëren. Maar wat ik vooral zag/zie is dat er expats / eigen personeel uit het buiteland komt werken en zij hier een verblijfsvergunning + huis regelen en de lokale developers uitgesloten worden.
Je kunt het booking moeilijk kwalijk nemen dat ze niet-Nederlandse IT’ers aannemen.

Als iemand die zelf voor grote en kleine NL IT-bedrijven heeft gewerkt:
- Nederlandse IT’ers zijn schaars en (daardoor) schreeuwend duur.

Dan kun je twee dingen doen: opleiden of inhuren.

Ik heb voor een bedrijf gewerkt dat veel tijd en geld in opleidingen stak: wel jammer dat je al blij moest zijn als na 1 a 2 jaar je nog 20% van het klasje over had. Op zich was dat ingecalculeerd in het business model en werkte gewoon met opleidingscontracten.

Failliet ga je er niet aan, maar het doet je wel zeer aan je hart om zoveel energie in mensen te steken en ze dan zien vertrekken naar een grote zielloze IT toko, vanwege wat rotcenten en een grotere leasebak.

Het was financieel rendabel, maar niet ieder bedrijf wil die energie investeren.

Bij inhuren, dan heb je bij buitenlandse IT’ers het voordeel bij EU-ingezetenen dat ze per definitie een werkvergunning hebben maar toch van de 30%-belastingregel gebruik mogen maken: Van hetzelfde loon houd een ex-pat altijd meer over En je hebt ze dan praktisch gegarandeerd voor 5 jaar (de lengte van de regel).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 20:59]

Bij Booking.com werken veel meer expats dan alleen IT'ers, waaronder beroepen waar Nederlanders niet schaars en schreeuwend duur zijn.

Ben met je eens dat je Booking niet kwalijk kan nemen. Nederlandse overheid zorgt ervoor dat het goedkoper is voor bedrijven om expats hier naartoe te halen dan het is ook Nederlanders in dienst te nemen.
Ik heb het dan ook specifiek over dat je het niet kwalijk kan nemen qua IT’ers.

Die andere beroepen? Geen idee, alleen kan ik me voorstellen dat specifiek de reisbranche wel heel erg internationaal georiënteerd is, dus dat voor je hoofdkwartier het niet gek is dat je marketeers uit alle landen hebt, en ook financieel specialisten die de kneepjes van alle landen kennen. (soms te goed!)

Omgekeerd weet ik ook bijvoorbeeld dat er genoeg Nederlanders zelf als ex-pat aan de slag zijn. Bijvoorbeeld in Ierland bij Microsoft en Apple support. Of in London bij de grote financiële jongens.

In een gedeelde Europese markt ligt het allemaal wel net iets subtieler dan alleen “de buitenlanders pikken onze banen in”. Helemaal als je bedenkt dat een Booking vanuit Amsterdam wereldwijd opereert.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 20:59]

Openmarkt is goed, juist omdat je talent uit heel EU kan halen. Het is alleen niet gezond wanneer er fiscale voordelen zijn voor de expats. Het is voor lokale talent oneerlijk en het is ook niet gezond voor de huizenmarkt. Het is voor een bedrijf fiscaal aftrekbaar om de huur te betalen voor een expat, maar niet voor een Nederlander.

“de buitenlanders pikken onze banen in” is niet mijn argument. Mijn punt is dat het fiscaal oneerlijk is.
het doet je wel zeer aan je hart om zoveel energie in mensen te steken en ze dan zien vertrekken naar een grote zielloze IT toko, vanwege wat rotcenten en een grotere leasebak.
Andersom kun je stellen dat het opleiden van mensen niet betekent dat deze dan ook eigendom van dat bedrijf zijn. Als de voorwaarden bij andere bedrijven beter zijn... dan kun je daar best wel negatieve lading aangeven door het over rotcenten en leasebak te hebben , maar werk jij dan voor bedankjes?

En zoals altijd leiden de huidige belastingsregels tot ongelijke behandeling. Helaas inherent aan het systeem waarbij de overheid niet erop uit is om iedereen gelijk te behandelen maar gestuurd wordt via lobbies.

(ik heb verder niets met dat bedrijf dat jij noemt hoor)
ls de voorwaarden bij andere bedrijven beter zijn... dan kun je daar best wel negatieve lading aangeven door het over rotcenten en leasebak te hebben , maar werk jij dan voor bedankjes?
Nee, een gezond salaris is belangrijk en dankzij de competitieve markt heb ik die ook. Maar ik ben nooit een geldwolf geweest.

Wat me een beetje steekt is dat juist omdat we als bedrijf best veel kwijt waren aan opleiding, dat daarom de aanbiedingen van anderen, die daarvoor niet investeren, competitiever kunnen zijn.

Aan de ene kant was het ook gewoon totaal de bedoeling en onderdeel van het business-model: je bent welkom bij ons, je krijgt ok, maar niet geweldig betaalt, werkt een paar jaar voor ons, maar het bedrijf leidde je ook echt op met skills voor de wijdere wereld. Als in: nooit de bedoeling dat iedereen zijn 25-jarig jubileum zou halen.

Maar het doet gewoon pijn wanneer sommige verder heel leuke jonge mensen zich laten inpakken door een bedrijf waarvan je weet dat het op papier allemaal mooi is, maar ook uit ervaring weet dat die jonge mensen daar (in ieder geval professioneel) totaal niet gaan opbloeien.

Dan denk ik: jongen of meid, blijf nou gewoon ff twee jaartjes langer voor het kleinere geld en doe wat wereldwijsheid en nog wat meer IT-kennis op. Straks kom je bij een zielloos grootbedrijf en, beetje afhankelijk van persoon en omstandigheden, zit je je totaal kapot te vervelen op domme klusjes, of heb je binnen die 2 jaar een burn-out te pakken. Beide ook wel echt zien gebeuren.

Het is wat 'touchy-feely' misschien, maar vergelijk het met talentvolle voetballers, die veel en veel te vroeg in hun carriere de overstap van een prima ontwikkeling in de Eredivisie naar een 'grote Europese club' maken en daar vervolgens op de bank zitten en hun carriere in het slop zien raken.

p.s. Ik heb bewust geen bedrijfsnamen genoemd? Grote zielloze IT-toko's te over, helaas. Kleine opleiders zijn er helaas vele malen minder van. Ik heb overigens nooit zakelijk veel direct met Booking te maken gehad, anders dan dat ik wel eens een hotelkamer via ze geboekt heb, haha. Maar ik ken wel aardig wat developers die daar hebben gewerkt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 20:59]

Ja - dat is idd een nuance. Te snel gaan voor enkel meer geld is zeker onverstandig want bij de toko's waaraan jij refereert is dat vermoedelijk enkel een lokkertje om meer / snel mensen te krijgen die dan voor een hoog uurtarief worden weggezet.
Dus ik begrijp de frustratie.
Lokale developers worden zeker niet uitgesloten, ik was er 1 van. We zijn erg gewild zelfs. Het probleem is een klein beetje complexer:

Buitenlanders uit armere landen komen hier graag naartoe om "groot" te verdienen, inclusief de 30%-regeling. Daardoor is het salaris lager. De skillset van deze import-developers is net zo goed zoniet beter dan die van de Nederlanders.

Binnenlandse developers hebben die 30%-regeling niet, waardoor hun salaris hoger uitvalt als Booking een competetief salaris wil aanbieden. Daarnaast willen ze hun salarishuis niet omver schoppen door Nederlanders (veel) meer te betalen, want die kunnen meer krijgen elders.

Last but not least: Het werk binnen Booking als developer is heel erg niet leuk. Personeel behouden is daarom erg lastig, zeker als het Nederlanders zijn die makkelijk ergens anders aan de bak komen. De buitenlanders zitten vaak vast aan Booking (of voelen dat zo) omdat solliciteren bij andere bedrijven vaak genoeg (zeker niet altijd!) als eis heeft dat je toch Nederlands spreekt.

Gevolg van deze ontslagronde gaat vast ook zijn dat veel expats weer vertrekken uit Amsterdam omdat de banenmarkt verzadigd raakt door het overschot aan werkzoekenden van KLM en Booking in een markt waar bedrijven toch terughoudender zijn.
Gevolg van deze ontslagronde gaat vast ook zijn dat veel expats weer vertrekken uit Amsterdam omdat de banenmarkt verzadigd raakt door het overschot aan werkzoekenden van KLM en Booking in een markt waar bedrijven toch terughoudender zijn.
Goed nieuws dus! (voor de woningmarkt)
zie je steeds meer. ik zie oost blokkers binnen komen die beheer werk doen tegen lager tarief dan waar ik het voor kan doen. sprak vorige week ook nog een pool die was giga blij want hij krijgt 35 euro per uur, ik kost 75/80. hij spreekt geen woord Nederlands en redelijk engels.
Niet alleen IT maar ook in de metaalbranche heel veel Polen. Tot in de meest afgelegen Friesche dorpjes werken ze.
van de handwerk beroepen kan ik me er nog iets bij voorstellen, dat is al heel lang zo. vroeger waren dat gastarbeiders en de Hollanders gingen zich richten op kennis beroepen die minder zwaar werk waren. nu zie je dat veel handwerk beroepen wegvallen op school en dat die mensen nu uit polen komen. wie denk je dat het werk doet in de tuinbouw ? zit zowat geen hollander meer tussen zo ver ik begrijp. zelfs de Hollandse garnalen worden in het buitenland gepeld.
Nu werken ze nog voor Nederlandse bedrijven. Lekker goedkoop voor de bedrijven. Ondertussen timmeren ze flink aan de weg en nemen ze de kennis mee. Vervolgens gaan ze zelf die software en spullen bouwen in Polen en nemen ze ons in dienst voor het vertaalwerk.

Er zijn in het transport ook al veel Poolse bedrijfjes in NL. Of stukadoors, autogarages etc. Dan gaat de omzet direct naar Polen en zal de Nederlandse economie er niks mee opschieten.
klopt. wat denk je dan dat er nu gebeurt met outsourcen richting china. je helpt hun jouw product maken, begrijpen en vervolgens zie je clonen daarvan op de markt komen. afgelopen maanden kwam nog naar buiten dat er massaal informatie gestolen is bij die hollandse chip machine maker. ben even naam kwijt. maar dat gebeurt meer. qua polen. als die polen hier heen komen om te werken dan vind ik dat niet heel erg. wat ik wel erg vind is dat er ondertussen gezonde mensen met twee wapperende handen gewoon in de bijstand zitten. dus aan de ene kant gaat geld richting bv polen aan de andere kant heb je bijstandstrekkers. ik zit nu 14 maanden thuis, 2 HBO opleidingen, 25 jaar ervaring bij grote bedrijven, ik update mijn certificaten alleen nog omdat ik ze al heb op oudere versies software van win 2012 naar win 2016 bv. en ondertussen krijg ik TOZO3 bijstandsuitkering. en moet ik toezien hoe mensen uit het buitenland gehaald worden, niet alleen oostblok zoals je al aangaf. omdat ik nu meer dan een jaar thuis zit zonder ook maar 1 solicitatie gesprek val ik nu onder de langdurig werklozen en omdat ik bijna 50 ben kom ik ook in die probleem groep. langdurige werkloze vijftiger. Ik ben nu bezig om op een andere manier geld te gaan verdienen.je komt er langzaam niet meer tussen. vraag aan een jonge beheerder of hij DISM of Powershell begrijpt en dan zie je ze glazig kijken, maarja hij is wel lekker goedkoop. zucht!! ben te klagen als een vijftiger hahahaha :+
"dat er massaal informatie gestolen is bij die hollandse chip machine maker" Klopt niet. ASML bagatelliseert het incident zelf.
In de metalelectro zie ik dat ook, maar dat is toch echt door gebrek aan Nederlandse krachten. Iedereen moet maar gaan studeren voor een diploma en hoog salaris. Maar niemand die meer echt handwerk (nouja, CNC frezen/draaien) wil/kan doen.
Een vrijgezelle collega beunt in het weekend bij bij een machinefabriek om wat CNC machines aan de gang te houden en houdt er een zeer leuk zakcentje aan over...
Polen is sinds 2004 onderdeel van de EU, daarmee is het eigenlijk geen "buitenland" meer. Dat deze beste man een tarief hanteert die beduidend lager ligt dan jouw tarief, so be it. Wanneer jij er voor zorgt dat jouw tarief bij jouw toegevoegde waarde past, hoeft dat voor jou geen probleem te zijn. Je zult alleen wat slimmer moeten werken en jouw unique selling points (bv het spreken van Nederlands) beter moeten verkopen.
het ligt buiten dit land dus het is wel degelijk het "buitenland" . een tarief is een direct voortvloeisel uit kostprijs berekening. deze kostprijs is gebaseerd op kosten in Nederland liggen kosten beduidend hoger dan in polen. op dit soort prijs verschillen is outsourcing ook gebaseerd wat nog een stap verder gaat.

"In de branche van informatie en communicatie verdient men ongeveer € 1.987 en in de handel € 1.200."
https://www.werkeninhetbu...wonen-en-werken-in-polen/

in Nederland
21 jaar en ouder € 1.684,80
https://www.rijksoverheid...bedragen-minimumloon-2021

dit stuk gaat dan over IT maar gaat meer nog op voor andere branches. uitbuiting van polen via bureaus om te werken in nederland tegen een heel laag (normale bedragen in polen) te werken en dan met 40 in een woning worden ondergebracht heb ik al niet als onderwerp aangebracht. zie je veel in seizoenswerk.

link

hoe los je dit op met jouw verhaal ? 8.50 ligt onder het wettelijk minimum.

[Reactie gewijzigd door tja op 23 juli 2024 20:59]

Uitbuiting en minder betalen dan wettelijk verplicht is, dat zal juridisch moeten worden aangepakt. En ik denk dat men dan ook de opdrachtgevers aansprakelijk moet stellen, niet alleen de uitzenders. Of dat mogelijk is, dat weet ik niet, ik ben geen jurist.

Wanneer je woont en werkt in Polen en daar een inkomen hebt (als IT-er) van 1987 euro, prima. Maar diezelfde IT-er zal voor dit geld geen vergelijkbaar leven in Nederland kunnen hebben, ik vermoed dat zo'n beetje alles duurder is in NL. (maar ik ken Polen totaal niet) Wanneer hij/zij daar geen probleem mee heeft, dan is dat maar zo. Wanneer jij wilt/moet concurreren tegen IT-ers die dit soort tarieven hanteren, zul jij betere kwalificaties moeten hebben. Blijf jezelf dus ontwikkelen, ook op de niet-IT gebieden. Bijvoorbeeld hoe je betere kunt presenteren, etc. etc.

Er is altijd concurrentie geweest op basis van prijs en dat zal ook altijd blijven bestaan. In Genève hebben ze sinds kort een minimum loon van (omgerekend) € 21,30 per uur. Dat is met 42 uur per week (wat daar de standaard is) een 3900 euro per maand. Dat is meer dan 2x zo hoog dan in NL! En de werkloosheid ligt er laag. Misschien een idee voor jou om remote voor een opdrachtgever in Zwitserland te gaan werken? Met 80 euro per uur hanteer jij naar Zwitserse begrippen een laag tarief.
Het leuke van booking.com is dat zij in ruil voor de belastingkorting baankansen moeten creëren. Maar wat ik vooral zag/zie is dat er expats / eigen personeel uit het buiteland komt werken en zij hier een verblijfsvergunning + huis regelen en de lokale developers uitgesloten worden.
Klopt. Een paar expats uit Seattle die voor Booking.com werken huurden het huis beneden ons. Kreeg ik een brief van Booking.com dat onze verdieping verhuurd zou gaan worden via Booking.com. Bleek een misverstand, ze gingen een gedeelte van de riante benedenwoning via Booking.com verhuren. Mocht helemaal niet volgens het huurcontract en inmiddels zijn ze, na een paar mailtjes, gelukkig ook weer snel weg. Wat een graaiers.
Zijn de lokale ontwikkelaars er dan?
Jaa en die kunnen letterlijk geen huis betalen in Amsterdam !!
En die expats betalen dan ook nog eens minder belasting vergeleken met Nederlandse krachten: https://www.belastingdien...rken/30_procent_regeling/
Ja zo erg dat we de mensen niet kunnen vinden en dus maar van de hele wereld moeten trekken?

Die 30 procent regeling is niet "gratis geld voor vreemde mensen", maar gewoon pure noodzaak, omdat ze hier niet genoeg te vinden zijn.

Ik vind dat an sich los staan van de andere dingen die gebeurt zijn bij Booking.com
NIet te vinden zijn of er niet naar wordt gezocht?

Groot IT bedrijf waar mijn zwager werkt neemt liever een expat aan dan een Nederlander. Ze betalen zelfs mee aan de verhuizing van zo'n iemand.

Bedrijven moeten er ook wel één of andere (belasting ?) voordeel uit halen.
Niet te vinden, een significant gedeelte van mijn baan als techneut nu, is mensen interviewen.
Het aanbod is summier, en het niveau is bedroevend.
Iedereen is gespecialiseerd, maar wilt niks buiten zijn gebied kunnen.
En dan heb je mensen die uit het buitenland komen, die voor hetzelfde geld (niet voor een lager loon zoals je probeert te schetsen) WEL z'n bestje beentje voor zet.
En _ik_ ben nederlander en werk met ze, en ben heel erg blij dat ik mensen om me heen mag verzamelen die me uitdagen om verder te komen. Maakt niet uit waar ze vandaan komen.
Klopt, want veel van die bedrijven betalen namelijk netto het zelfde uit als een Nederlandse kracht onder het mom van geen (iig geen 30%) verschil maken voor gelijk werk. Dus bruto worden die expats fors onderbetaald, wat dus domweg een enorme loonsubsidie van de overheid is :X
*bron: mijn vrouw werkte als expat voor zo'n (oer Hollands bedrijf dat nu toch naar Engeland verhuis ivm dividentbelasting) bedrijf.
Ja, en? Dat is maar voor een paar jaar, én heeft ook invloed op andere zaken: Wanneer een expat een huis koopt, is er ook maar 30% aftrek. En dat geldt voor alle aftrekposten.

Overigens zijn er (volgens Google) maar een 200.000 expats in Nederland, zoveel is dat nu ook weer niet. Waar maak je je druk over?
Daarom nemen ze genoeg met een lagere salaris. Heb zelf gezien dat bedrijven liever een expat hier naartoe halen voor 3800 euro p/m + 1000 euro p/m huur dan dat ze een Nederlander 4500 euro p/m betalen. Komt door fiscale voordelen.
Nee komt niet door 'fiscale' voordelen.
Aangezien we lekker kort door bocht bezig zonder steekhoudende argumenten;
We nemen liever expats aan omdat ze niet na 2x vinger optillen moe op de bank gaan zitten, of bij slecht weer gelijk ziek melden.
Anoniem: 894165 @mg7946136 november 2020 11:39
We nemen liever expats aan omdat ze niet na 2x vinger optillen moe op de bank gaan zitten, of bij slecht weer gelijk ziek melden.
Wat is dit nou weer voor onzin?
Het feit dat expats hun rechten in Nederland niet kennen en bedrijven misbruik daarvan maken, zal ook een rol spelen. Ken zelf expats in mijn omgeving die elke week 10 a 15 uur overwerken zonder 1 cent daarvoor te krijgen. Gelukkig accepteren Nederlandse werknemers niet dat ze structureel 50 a 55 uur werken voor 40 uur salaris.

Maar het kernargument voor bedrijven is altijd geld en in Nederland kosten expats minder, dankzij o.a. fiscale voordelen.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 23 juli 2024 20:59]

Vergeet de belastingontwijking niet.

Edit: dat had je ook niet :+ .

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 23 juli 2024 20:59]

Laten we wel eerlijk wezen, Booking.com is van origine een Nederlands bedrijf wat later is overgenomen door een Amerikaanse partij... Dus niet heel vreemd dat ze nog steeds het hoofdkantoor in Nederland hebben.
Ook Nederlandse bedrijven ontwijken belasting. En ik heb er op zich niet eens zoveel op tegen ook, maar wel als je vervolgens de NOW regeling accepteert EN massa ontslagen gaat doorvoeren.
totdat je hulp nodig hebt en gezondheidszorg, dan ben je ineens blij dag er genoeg belasting wordt betaald (door anderen) om dat te betalen. Wat mij betreft, geen belasting betalen, dan ook geen gebruik kunnen maken van voorzieningen (niet haalbaar of uitvoerbaar natuurlijk)
Maar de belastingen die je betaalt moeten in balans zijn met wat je ervoor krijgt. Toen ik nog in Nederland woonde had ik echt het idee dat ik netto gewoon veel te veel belasting betaalde. En dan bedoel ik echt alles in totaal, dus inclusief gemeentebelastingen, belastingen op consumptiegoederen, etc... Ik denk dat de effectieve belasting voor me wel dicht bij de 50% kwam. Ook omdat ik maar simpel woonde (dus weinig HRA), geen auto had (dus geen afschrijving voor lease ofzo), maar goed dat zijn keuzes die nog steeds valide moeten zijn. Ook wilde ik geen geld reserveren voor pensioen via een regeling dat je ~10.000 EUR per jaar belastingvrij kan sparen, want ik wist niet zeker of ik het geld vóór pensioengerechtigde leeftijd nodig zou hebben (bijv. voor emigratie).

Ik woon nu in een land waar de sociale voorzieningen uiteraard veel minder zijn, maar de belastingdruk is vrijwel nihil. Tegelijkertijd is de infrastructuur (wegen) hier wel redelijk tot goed en zijn er goede private ziekenhuizen te vinden. Ik kan vrijwel mijn gehele inkomen voor mezelf en mijn gezin besteden. Voor mijn zorgverzekering betaal ik de helft van in Nederland en kan daarmee naar de private ziekenhuizen. Ook kan ik waarschijnlijk veel eerder "pensioneren" dan in Nederland ... als alles een beetje meezit als ik tussen de 45 en 50 jaar oud ben.

En uiteindelijk moet je werken om te leven, niet leven om te werken. Dus eerder "pensioneren" betekend eerder genieten van het leven.

Daarnaast, de echt vermogende mensen kunnen in Nederland wel makkelijk hoge belastingen ontwijken via constructies met binnen- of buitenlandse BV-tjes, stichtingen (voor internationale bedrijven geldt uiteraard hetzelfde). De hoge belastingen worden vooral gevoeld door de middenklasse.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 23 juli 2024 20:59]

"Maar de belastingen die je betaalt moeten in balans zijn met wat je ervoor krijgt. Toen ik nog in Nederland woonde had ik echt het idee dat ik netto gewoon veel te veel belasting betaalde."

dat dacht ik ook. totdat mijn moeder met alzheimer opgenomen moest worden en mijn vader invalide werd en oh wat ben je dan blij met deze welvaartsstaat.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 23 juli 2024 20:59]

tja - alleen is de vraag of je dat niet zelf had kunnen betalen als je bijna geen belasting had betaald (en je ouders ook niet). Natuurlijk is dat moeilijk als je net begint met geld verdienen. Dan is er geen buffer. Maar inmiddels zien we toch dat die vangnetten - zoals deze ooit zijn opgezet - meer en meer winst bejag hebben. Overheden, verzekeringsmaatschappijen, woning cooperaties. Vervolgens nemen deze instanties de regie over van hetgeen dat ze indirect zouden moeten voorzien van geld (zoals ziekenhuizen, woningen, burgers) en opeens wordt alles 'geregeld en besloten' en... duurder.
In plaats dat dergelijke instanties zich bezig houden met hun eigenlijke takenpakket zie je dat ze alles overnemen. En daarmee ontnemen ze de burgers de keuze. In de antwoorden hier lees het ook al - ongelijke verdeling leidt tot (terechte) ontevredenheid.
Sociale systemen stellen dat sterke schouders de last moeten dragen voor de zwakkeren maar als dat omslaat naar onevenredigheid....
De 'marktwerking' in de zorg en de volkshuisvesting is een gotspe. Paradepaardje van VVD, CDA, D66, je ziet wat dit oplevert voor de gewone mensen. Alles duurder, en slechter.
dat dacht ik ook. totdat mijn moeder met alzheimer opgenomen moest worden en mijn vader invalide werd en oh wat ben je dan blij met deze welvaartsstaat.
Het is een kwestie van politieke keuzes. Je kan best de zorg of iets als WAO houden, maar op andere zaken bezuinigen. Voorbeeld: per week komen er ca. 400 migranten in Nederland. Veel moeten een woning krijgen, zorg, op oudere leeftijd AOW, op jongere leeftijd zullen veel in de bijstand terechtkomen. Netto kosten deze migranten dus waarschijnlijk veel geld. Je kan er voor kiezen om minder migranten per jaar toe te laten, zodat er minder belasting geheft hoeft te worden.

Ook kan je bij de EU bijvoorbeeld een lagere afdracht af proberen te dwingen.

Met een lagere belastingdruk kan je wellicht ook subsidies afschaffen die noodzakelijk zijn om de hoge belastingdruk in Nederland te corrigeren (vb.: huursubsidie). En iedere subsidie heeft overhead (ambtenaren om de uitbetalingen te regelen, infrastructuur, etc...). Sowieso zie je veel criminaliteit met subsidies, dus die criminaliteit zal dan ook wegvallen, scheelt ook kosten.

Misschien is minder geld besteden aan ontwikkelingssamenwerking ook wel een goed idee.

En wellicht het belangrijkste punt: MKB-ers zijn de motor van de economie. Multinationals niet. Multinationals geven relatief weinig werkgelegenheid ten opzicht van hun inkomsten en kunnen heel makkelijk belasting ontwijken. MKB-ers betalen wel veel belasting. Wellicht zou je belastingontwijking voor multinationals lastiger moeten maken. Misschien dat multinationals wat meer belasting kunnen betalen, waardoor je belastingdruk op de burgers wat kan verlagen.

En zo zijn er wel meer ideeën te bedenken om belastingdruk voor de modale burger te verlagen en daarmee hoeft nog niet persé noodzakelijke zorg of tegemoetkoming in kosten van levensonderhoud versoberd te worden.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 23 juli 2024 20:59]

Ik ben het met je eens, natuurlijk zijn het keuzes, en daarvoor hebben we min of meer een redelijk werkende democratie. Ik ben wel blij met de keuzes over het algemeen, kan nog een stuk groener allemaal. Hoewel je als kiezer op belastingen 0 invloed hebt.
Ik heb het nog steeds over belasting ontduiken of ontwijken. Winstbelasting werkt niet als alle winst naar een belasting paradijs gesluisd wordt. Ik denk dat het merendeel van de bedrijven zich daar prima aan houdt en ook kijkt of ze hun belasting kunnen minimaliseren, doe ik ookals particulier met de aftrekposten die ik heb. Ik denk dat het probleem idd vnl de multinationals zijn.
Ik stoor me aan grijnzende CEOs die nu in de COVID crisis miljarden rijker zijn geworden, teriwjl de werkonstandigheden bij Amazon en dergelijke helemaal niet beter zijn geworden, deze superrijken doen helemaal niets om deze pandemie te verzachten. Sorry hoor, off topic maar ik moest het even kwijt ;)
Ondanks die hoge belastingen hebben we gemiddeld één van de rijkste volken ter wereld, samen met Finland en Luxemburg de laagste armoede en één van de beste algemene voorzieningen in de wereld. Dan hebben we weinig te klagen.
Echter: geen armoede betekent dus blijkbaar/vermoedelijk ook dat een groot deel van de bevolking een relatief laag inkomen / vermogen, heeft. Met uitschieters naar boven waarbij het verschil tussen uitschieters en de rest dan relatief groot is. Dat is aan de ene kant een prettige verdeling; want geen/weinig armoede. (Al ben ben ik toch ook nog wel bang voor verborgen armoede - maar ja dat is inherent moeilijk meetbaar)

En dat relatief grote verschil tussen niet-net-arm en rijk betekent dus dat er sprake is van een ongelijke verdeling. En dat steekt...
Daarbij komt dat de rijken vaak juist weinig belasting betaling (ook al hebben we belastingschijven) doordat ze geld genoeg hebben om belastingbesparende regelingen te treffen.

En fijn dat we de beste algemene voorzieningen hebben maar die voorzieningen zijn vooral belangrijk voor slechts een deel van de bevolking.
We hebben ook één van de rijkste volkeren. relatief weinig armoede komt voort uit progressieve belastingen en nivellerende maatregelen. Als je in Nederland goed verdient leidt je ondanks hoge belastingen een prima leven en dat geldt voor het overgrote deel.
Algemene voorzieningen zijn er voor iedereen. Dat gaat niet alleen over sociale voorzieningen maar ook over bijv. infrastructuur.
Zoek eens op wat asielzoekers/migranten kosten. Dit kost Nederland ongeveer 500 miljoen per jaar. Belastingontwijking door grote bedrijven kost Nederland 2,5-3 miljard per jaar. Die migranten zijn kansloze gezinnen, het zijn mensen! Het zo makkelijk het op migratie te gooien, geef een ander de schuld. Terwijl de grote problemen bij de grote bedrijven zitten.
Heel goed gezegd! We hebben het over mensen. Zij kozen er niet voor ergens geboren te worden waar ze niet veilig zijn.
Er wordt hier gepraat over migranten. Als jij het hebt over mensen die "ergens geboren te worden waar ze niet veilig zijn" heb je het over vluchtelingen. En ik weet zeker dat de meeste Nederlanders deze groep zeker een warm hart toedraagt.
@Jivver Ik deel je punt dat "de grote problemen [ook] bij de grote bedrijven zitten" dat sluit echter niet uit dat het huidige tempo van migratie op termijn ook grote problemen kan opleveren. En dan heb ik het niet over een simpele rekensom maar ook over zaken als integratie en perspectief. Sterker nog integratie levert momenteel al problemen op. Voormalig GroenLinks tweede kamerlid Zihni Özdil (iemand die in Turkije werd geboren) heeft ooit een heel goed boek geschreven over integratie gone wrong: "Nederland mijn Vaderland". Aanrader.
Als je het allemaal logisch bekijkt liggen de problemen vooral bij de overheid die het al jarenlang verzuimt om goede wetgeving te maken mbt grote bedrijven en (vluchtelingen)migratie. En dan doel ik bij de laatste niet om vluchtelingen buiten de deur te houden maar beleid te maken dat deze mensen op een fatsoenlijke manier hier in Nld aan een nieuw leven kunnen bouwen.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 23 juli 2024 20:59]

als reactie op ohmygod

maar hij onthoofde niet die leraar omdat hij een assiel zoeker was, maar een idiote fundamentalist. Die kom je overal tegen. In een gemiddeld voetbalstasion zitten voetbal fundamentalisten die winkels in puoin slaan als hun kluppie het niet goed doet of wel goed doet, of afspreken met anderen om te gaan vechten. Maar niet alle voetbalsupporters zijn daarmee idioten, toch?

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 23 juli 2024 20:59]

dat is ook sick natuurlijk
Netto kosten deze migranten dus waarschijnlijk veel geld.
Zegt iemand die aangeeft zelf een economische vluchteling te zijn... Vertel, denken de mensen in het land waar u naartoe gevlucht bent ook zo over u?

Het hangt er erg af welke migranten.

Onder Syriërs bijv. is de geletterdheid hoger dan onder Portugezen. Mits goed ingezet leveren die veel meer op dan ze kosten.

Andere migranten, waaronder Roemenen en Bulgaren, zijn juist geïmporteerd omdat ze laaggeletterd zijn; doen het werk dat luie Nederlandse beter-geletterden weigeren. Kosten dan misschien wel wat geld met wat toeslagen-fraudes, maar zonder hun rot al het fruit weg in de kassen. Ze dragen veel meer bij aan de Nederlandse handelsbalans dan de gemiddelde Nederlander met dito pret-studiedie die liever vakken vult of mensen platbelt dan op de akker zit.

Zelfs Donald Trump snapt dat.

Zo ook voor Booking.com denk ik: Die kantoren staan mooi leeg zonder migranten.

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 20:59]

Zegt iemand die aangeeft zelf een economische vluchteling te zijn... Vertel, denken de mensen in het land waar u naartoe gevlucht bent ook zo over u?
Ik woon in Thailand. Hier zijn weinig sociale voorzieningen. Dus van buitenlanders wordt verwacht dat ze in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

Ik breng zelf geld in de lokale economie. We leven op het platteland en ons maandbudget is ongeveer 4x het maandinkomen van de gemiddelde Thai hier. Dus dat geld komt terecht in de lokale economie. En dat zal indirect ook wel werkgelegenheid opleveren.

Dan zijn er ook nog incidentele uitgeven (doen we niet van het maandbudget). Zaken als een nieuwe tv, wasmachine, etc...

Ook hebben we een huisje laten bouwen ... niet heel duur, maar heeft wel wat mensen een half jaar van werk voorzien. Inclusief de broer van mijn vriendin.

Mensen zijn vriendelijk naar me en proberen bijvoorbeeld vaak een praatje te maken. Mijn Thais is helaas nog steeds redelijk beperkt, dus communicatie blijft nog wat beperkt (maar daar werk ik aan via Lingopolo). Maar ik heb dus wel het gevoel dat ik welkom ben.
Het was eigenlijk niet negatief of persoonlijk bedoeld; ik bedoelde te zeggen dat op dezelfde manier dat u waarde toevoegt aan Thailand en niet noodzakelijk alleen geld kost, dit ook geld voor veel immigranten in Nederland.

Helaas voelen niet alle migranten zich welkom in Nederland, terwijl veel van hen een hoop bijdragen aan onze handelsbalans.

Nederland importeert tarwe, kleding en smartphones uit de rest van de wereld, en de rest van de wereld krijgt er aardappels, bloemen, aardbeien, lithografie-machines, offshore schepen en booking.com voor terug; de export.

En exact die export-takken drijven grotendeels tot bijna geheel op migranten.
Wel land woon je nu ?
Ja, dat is inderdaad wel het rechtvaardigst.
Lijkt mij niet, iemand die niet in staat is genoeg te verdienen om in haar eigen levensonderhoud te voorzien kan je ook niet veel belasting van vorderen. Hebben die mensen dan ook minder recht op het gebruik van voorzieningen?
Tuurlijk niet. Het niveau van beschaving kan je afmeten aan hoe je met de meest kwetsbare groep omgaat. En dat is al niet best.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 23 juli 2024 20:59]

Dat was natuurlijk een retorische vraag.

Hoe kwetsbare groepen in Nederland behandeld worden is niet een gevolg van hoeveel iedereen aan belasting betaalt, wilde ik er mee zeggen.
dat zeg ik niet. belasting is altijd een percentage. het gaat er mij om dat je belasting ontduikt of absurd weinig betaalt (ook omdat dat mogelijk gemaakt wordt).
Wat mij betreft, geen belasting betalen, dan ook geen gebruik kunnen maken van voorzieningen (niet haalbaar of uitvoerbaar natuurlijk)
Het is nog steeds de Belastingdienst die bepaalt hoeveel belasting er moet worden betaald. Wanneer zij tot de conclusie komen dat jij niets (of weinig) hoeft te betalen, zouden dan jouw rechten op het gebruik van de voorzieningen moeten vervallen?

De Nederlandse overheid staat allerlei constructies toe die zijn opgezet om zo min mogelijk belasting te betalen. En dat heeft niet alleen gevolgen voor Nederland, maar nog veel meer voor buitenlandse bedrijven. En daarmee dus de landen waar die bedrijven eigenlijk zijn gevestigd. Fiat, klinkt behoorlijk Italiaans, maar is toch echt een Nederlands bedrijf. Steinhoff, Zuid Afrika, is toch echt een Nederlands bedrijf (en berucht vanwege de boekhoudfraude). Dangote, grote multinational uit Nigeria, ook een postbus in Nederland. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is maar één reden om hier in Nederland een adres te hebben, en dat is het verlagen van de belastingen in het thuisland.

De Nederlandse overheid wil belastingontwijking faciliteren. En de samenleving vindt dit prima.
Helemaal eens met het gevoel, maar zelfs Nederlandse bedrijven van de Oranje familie ontwijken belasting. Daar houdt de nobele gedachte bij mij wel een beetje op.
Uiteindelijk zijn alle belasting-constructies wel gunstig voor onze schatkist.
Het verbaast me meer dat de rest vd wereld hier niets tegen doet want er word voor onze winst wel een gigantische berg belasting uit andere landen onttrokken.
Citation needed.
Al deze bedrijven die zich hier vestige door middel van een oa een postbus leveren zo goed als niks op, als ze iets zouden betalen dan zouden ze hier geen BV starten.

En daarna heb je de Unilevers en Shells van de wereld die hier dus (voorlopig nog) een hoofdkantoor hebben maar door bepaalde geheime afspraken (rulings) minder belasting hoef af te dragen. Wat leveren die dus in werkelijkheid op? Who knows want again, het zijn geheime afspraken tenzij het op een of andere manier uitlekt.

Nederland is een doorschuiven land niks meer, geld komt hier op de boeken en verdwijnt dan naar een land waar ze % minder belasting hoeven te betalen.
Ze leveren misschien niet heel veel op maar als ze in Ierland of een ander gunstig land zouden zitten dan leveren ze helemaal niets op.
Uiteindelijk is het aan de rest van de overheden om in te zien hoeveel geld er met dit soort constructies bij bedrijven en daardoor aandeelhouders blijft steken.

Ik verbaas me al jaren dat Nederland hier gewoon mee weg kan komen want we zijn hiermee een vrij zwaar loodje in de race to the bottom.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 23 juli 2024 20:59]

Daar zijn wel constructies voor te bedenken. Stel je regelt hoge importtarieven voor voedsel uit het buitenland, dan wordt het al aantrekkelijker om in een land wat voedsel te produceren. En dus werkgelegenheid te bieden. En dan zal een bedrijf ook eerder genoodzaakt zijn om belasting te betalen.

Vrijhandel heeft een soort "race to bottom" veroorzaakt in belastingdruk voor multinationals: https://www-cdn.oxfam.org...rporate-tax-121216-en.pdf
We zijn al gigantisch in import/export en ook veel agrarisch gebeuren. Alleen levert dat de overheid naast banen gewoon niet zoveel op geloof ik.
Wat ik bedoel is dat je middels importtarieven het aantrekkelijker kan maken voor een bedrijf om zich te vestigen in een land (met meer dan alleen een brievenbusfirma). Dat is bijvoorbeeld wat Thailand doet voor auto's die geproduceerd worden in het buitenland. BMWs worden niet geproduceerd in Thailand en daar wordt dan een hoog importtarief voor betaald (300%). Toyota produceert auto's in Thailand en zal dus belasting betalen en werkgelegenheid aanbieden in Thailand.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 23 juli 2024 20:59]

Ik betwijfel of dat realistisch is maar je pakt de belastingconstructies daar niet mee aan.
Nederland kan gewoon belasting heffen zoals het hoort als ze zouden willen maar ze delen liever kortingen uit om te verzekeren dat het in Nederland word betaald en niet ergens anders.
Sorry maar die centjes die het nu oplevert weegt hoogstwaarschijnlijk niet op voor de euro's die het ons kost.
Als wij als land hier ook maar iets aan zouden verdienen dan had Rutte dit al publiekelijk gemaakt denk je niet?
Dat moet je de bedrijven niet verwijten maar het kabinet: dit is een ontwerpfout/doel van de NOW.

Dat de eerste regelijg grote gaten had onder tijdsdruk kan ik begrijpen. Dat er daarna echt grotere loopholes gemaakt zijn bij de verlenging vind ik wel verwijtbaar.
Dus de mensen 6 maanden geleden ontslaan was beter geweest? Dan was er door dezelfde basting hetzelfde geld betaald.
Bedrijven vestigen hier omdat de infrastructuur goed is. Politiek stabiel. Goed opgeleide werknemers zorg etc. Ze maken gebruik van de voorzieningen maar willen geen cent voor betalen. De burger mag dat ophoesten. Straks zeggen ze we creëren 5000 werkplaatsen en de overheid mag wel voor 2000 sponseren. Waar ligt de grens. Overigens is ook het kabinet de schuldige die met belasting voordelen deze bedrijven lokt en het MKB links laat liggen.
Laten we wel eerlijk wezen, Booking.com is van origine een Nederlands bedrijf wat later is overgenomen door een Amerikaanse partij... Dus niet heel vreemd dat ze nog steeds het hoofdkantoor in Nederland hebben.
Nou wat wel typisch is dat ze juist dit jaar een peperduur nieuw hoofdkantoor neergezet hebben en dan tot de conclusie komen dat er banen geschrapt moeten worden. Dat hoofdkantoor kan nu al weer worden afgeschreven. Grootsheidswaanzin daar lijden dit soort bedrijven onder, heeft niets met corona te maken.
https://www.stedenbouw.nl...or-booking-com-amsterdam/
Euh....
In 2015 kwam Booking.com via de gemeente in contact met BPD, de ontwikkelaar van het gehele Oosterdokseiland. UNStudio, in de persoon van Ben van Berkel, werd als architect bij het project betrokken en zette de eerste schetsen op papier.
Dat is een project dat een heel stuk ouder is dan de huidige crisis.

https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2020-06-09-01/
Schade $419 miljard aan schade voor de luchtvaart industrie in 2020. Dat zal Booking.com ook heel hard voelen.
Ja ik snap heus wel dat dit soort projecten al jaren lopen. Mijn punt is dat een bedrijf als Booking.com aan grootheidswaanzin leidt en zich moet richten op hun core business. Dan hoef je ook als het slecht gaat niet gelijk een vijfde van je personeel te ontslaan terwijl je een jaar eerder nog 825 miljoen winst maakte.
Ach ja, bedrijven hoeven zich niet aan t advies te houden om spaarcentjes opzij te zetten voor lastige tijden. Blij dat ik bij een bedrijf werk dat 2 jaar zonder inkomen kan om t personeel te blijven betalen.
Ach ja, bedrijven hoeven zich niet aan t advies te houden om spaarcentjes opzij te zetten voor lastige tijden.
En dat is jammer, want daar krijg je nu precies die scheve gezichten van zoals bijv naar Booking.com.

Ik werk zelf bij een multinational die niet beursgenoteerd is, alles in eigen beheer/bezit heeft en zelfs niet eens een banklening heeft. Daar kan je een hoop van vinden, maar ze kunnen wel de eigen broek op houden. Ook in deze tijd.
Ik wist niet dat booking zoveel personeel had laat staan 5500 in Amsterdam. Het zijn waarschijnlijk functies die door elke willekeurige Nederlander kunnen worden ingevuld en is daarmee dus een vrij risicoloze actie vanuit de organisatie. Sterkte aan de 1000 mensen die aan het kortste eind trekken.
En als het weer draait nieuwe mensen inhuren.

Zoals altijd zijn wij maar nummertjes, denk daar aan elke keer als je meent loyaal aan je huidige werkgever te blijven. Altijd jezelf verbeteren als dat kan. Immers andersom vlieg jij er bij hun gewoon uit. Altijd en overal.

Was getekend #7263800B.1 (medium cynisch)

edit:
Eenieder die in deze post een trap naar de ontslagen medewerker ziet:
Dat is niet wat ik doe hiet. Ik zie niet hoe jullie dat uit de reactie opmaken.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 20:59]

Wel lullig voor expats die speciaal verhuisd zijn voor een baan bij booking. Met de recessie is je verblijfsvergunning weg voordat je iets nieuws gevonden hebt.
Ik denk niet dat het veel expats zijn die het veld mogen ruimen, dat zijn voornamelijk mensen met veel kennis en moeilijk te vervangen.
Iedereen is vervangbaar, veel of weinig kennis wordt hopelijk bij een reorganisatie geen rekening mee gehouden.
Sterker nog een expat zit er in de meeste gevallen voor een bepaalde periode die van te voren is afgesproken. Daardoor zijn ze heel goed vervangbaar. Je weet namelijk al dat hij of zij weg gaat.
"Iedereen is vervangbaar".
Sure, makkelijk gezegd, maar tegen welke prijs?
We kunnen ze nu al niet vinden en moeten ze uit het buitenland trekken.
Die kennis krijg je echt niet in de lokale bevolking door een recessie?
Als Booking.com niet heel veel expats in dienst zou hebben kan dat een argument zijn. Maar het bedrijf wekt niet de indruk weinig expats in dienst te hebben. Het staat volgens mij eerder bekend juist een expatbedrijf te zijn. Bijvoorbeeld omdat die niet perse duurder zijn of meer kennis hebben maar er wel wat voor over hebben om het eigen land te verlaten om voor een populair bedrijf te werken. Dus tenzij het aantal expats wel mee valt en wel vooral aangenomen zijn voor hun kennis denk ik niet dat die expats perse minder risico lopen om hun baan te verliezen.
Het zijn waarschijnlijk functies die door elke willekeurige Nederlander kunnen worden ingevuld
Bestaan er überhaupt functies die door elke willekeurige Nederlander (of niet-Nederlander) ingevuld kunnen worden? ;)
Anoniem: 1463186 @MrMonkE5 november 2020 19:30
Het zijn waarschijnlijk functies die door elke willekeurige Nederlander kunnen worden ingevuld
Ik vind dat wel een bijzondere uitspraak, die vermoedelijk is gebaseerd op niks anders dan 'je gevoel'? Booking is een multinational waar echt veel meer in om gaat dan jij blijkbaar denkt. Ik vind het ook een beetje een gekke middelvinger naar de mensen die worden ontslagen.
Booking is een multinational waar echt veel meer in om gaat dan jij blijkbaar denkt.
Ik vind dat wel een bijzondere uitspraak, die vermoedelijk is gebaseerd op niks anders dan 'je gevoel'?

Kom op, zeg. Hetzelfde multinational, als elke andere multinational. In een klap 20% van personeel ontslagen.
Niemand houdt je tegen om voor je zelf te beginnen, ben je geen nummertje meer.

Was getekend #74728108#21 (overwegend cynisch)
Het zijn waarschijnlijk functies die door elke willekeurige Nederlander kunnen worden ingevuld
Dat is wel een flinke aanname... Enig onderzoek aan voorafgegaan? Zoals bv. gaan zoeken op LinkedIn om wat voor posities daar zijn? Of gewoon lekker trappen?
Zijn eerste zin/paar zinnen ben ik het wel mee eens, je maakt een flinke aanname. Ik weet uit ervaring dat het gros van deze mensen ontwikkelaars zijn; zou dat nou niet als een beroep typeren wat 'elke willekeurige Nederlander' kan uitvoeren.
Die NOW regeling is dus letterlijk bij de werknemers beland...

[ed.]

Booking heeft sinds maart zo’n 1000 man beetje lopen duimen draaien. Een tijd lang met de NOW in de hoop dat de boel bijtrekt.

Nu is het duidelijk, dat gebeurt niet.

Wat had je dan gewild, nog langer duimen draaien? Ww-kosten is gewoon een verzekering, allang betaald en voor zover ik weet betaald een werkgever daar eerste zoveel maanden ook nog in bij.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 20:59]

En zo is het maar net. Achteraf is het makkelijk praten.
Als na een half jaar alles weer aan had getrokken, was er nu niemand die erover zou klagen.
https://ir.bookingholdings.com/investor-relations
Hier kun je alles nalezen als je wil.

Inhoudelijk, winst is geen winst, en verlies is geen verlies. Cijfers worden gemanipuleerd om minder belasting te betalen of aandeelhouders te bevredigen.
Mijn gok is dit een gevalletje aandeelhouders bevrediging.
Booking heeft net als veel andere bedrijven die in de knoei zijn gekomen (bijv. Boeing) jarenlang aandelen teruggekocht van dat geld om de koers voor beleggers op pijl te houden. Kortom: geld verbrast, geen liquiditeit, en nu dus lopen janken om steun en reorganisaties.

Smerige toko waar ik nooit meer zal boeken.
850 in 1 kwartaal? Die hebben een netto winst over 2019 van bijna 5 miljard gehaald.
Reserves zijn irrelevant wanneer 't om NOW gaat, het draait sec om omzet(daling).

Moraliteit daargelaten..
NRC had er in mei een mooi artikel over. Ze geven bijvoorbeeld nogal veel uit aan feestjes: http://archive.is/QhCQV

Na dat artikel vind ik het toch een beetje een rukbedrijf en probeer ik het zo min mogelijk te gebruiken op vakantie, hoewel het super werkt. Idealiter zoek ik via Booking een hotel uit en kijk of ik direct bij dat hotel kan boeken, via de site van het hotel of via e-mail. Dan houden die mensen er ook wat meer aan over. Niet dat ik zo'n wereldverbeteraar ben, maar als zo'n platform groot wordt gaat het toch een beetje neigen naar machtsmisbruik wat ze doen - iedere keer een procentje meer vragen van de hotels en zo. Zie je ook bij Thuisbezorgd bijvoorbeeld.
Afgezien van alle (valide) punten, je kan niet van een bedrijf verwachten dat ze nutteloze werknemers maar in dienst houden. Dat houdt een keer op (helaas) en dan zullen er toch echt mensen uit moeten.
Geen werk (voor langere tijd) is uiteindelijk ook geen werknemers.
3) De ww kosten van de werknemers.
Werkloosheidsuitkering is een werknemersverzekering, die wordt welke al elke maand via de loonheffing wordt betaald door de werkgever.
Hebben die werknemers en booking.com geen WW-premie afgedragen dan? Daarnaast moeten die mensen eerst nog maar gebruik gaan maken van de WW-uitkering (bijvoorbeeld omdat ze vlot weer een nieuwe baan vinden, of omdat ze teruggaan naar land van herkomst.

Je kunt inderdaad vraagtekens zetten bij de gang van zaken, maar WW is nu eenmaal een verzekering die door werknemers en werkgevers betaald wordt.
Klopt, maar er mag natuurlijk wel verwacht worden dat je een ethisch verantwoorde bedrijfsvoering voert, zodat die WW alleen aangesproken hoeft te worden als het onverhoopt mis gaat. Boeking sluist alle winst door naar de aandeelhouders en bouwt geen buffers op voor tegenvallers. In goede tijden profiteren de aandeelhouders en in slechte tijden houd je de aandeelhouders uit de wind en mogen de belastingbetalers ervoor opdraaien.
Belastingontwijking is niet ok, maar de vennootschapsbelasting is "maar" 7% van de belastinginkomsten. Ik neem aan dat de loonbelasting wel netjes betaald is door Booking.com. We belasten werk gigantisch veel (loon en inkomstenbelasting, zorgpremies, premie volksverzekering, etc.). Misschien beter om ook te gaan klagen bij al die ZZP-ers die (niet allemaal) hun hand ophouden vanwege Corona en blijkbaar dus zelf geen reserves hebben aangelegd zoals het zou moeten.

Daarnaast: jammer dat er nu mensen hun baan verliezen. Maar ik vraag me wel eens af of sommige bedrijven actief in de reisbranche ook niet beter kunnen krimpen dan nu aanmodderen (met soms subsidie/steun). Stimuleerd niet echt innovatie, en simpelweg hopen dat het met een paar maanden allemaal weer terug bij "normaal" is lijkt me ook niet echt goed ondernemerschap.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inkomsten-en-uitgaven-van-het-rijk-2021
Gewoon nooit meer gebruiken
Ik snap waarom je het niet wil gebruiken, maar eerlijk is eerlijk, ze zijn wel de goedkoopste..
Hoop dat je een grap maakt.
Ze zijn echt nooit de goedkoopste, direct bij het hotel boeken (soms alleen mogelijk door te bellen) is nagenoeg altijd goedkoper.
Ja en moet je daarbij expres melden dat je juist hun belt en weet wat het via booking kost, of kan je sowieso te goeder trouw wel goeie prijs verwachten?
Ter goeder trouw kan je een goede prijs verwachten met vaak ook betere voorwaarden (gratis annuleren, ontbijt, mooiere kamer, etc)
Echter wil je zeker zijn dan kan je de prijs eerst online checken, bijv. Booking.com. Als ze dan telefonisch een hogere prijs aanbieden, kan je dit aangeven en is de kans groot dat ze je een betere deal geven.

Daarnaast support je de lokale ondernemer veel meer door direct te boeken. Bedenk je dat tot ca 30% van je €100 via Booking.com, commissie is voor booking.com
Als je diezelfde nacht direct bij het hotel betaald voor €100 dan verliest het hotel daar €30 minder op. Hetgeen op lange termijn natuurlijk betekend dat zij minder kosten hebben en dus de prijs lager kunnen houden.
Zelf helaas geen goede ervaring mee. Booking was gewoon goedkoper en makkelijker ...
Kan natuurlijk in incidentele gevallen anders zijn.
Dan had jij die ene keer de 1/1000 kans te pakken dat Bookings daadwerkelijk goedkoper was.
Ander 999/1000 keer is het echt andersom.

Kan ook niet anders, want Bookings pakt flinke commissies die uiteraard prijsverhogend werken op jouw weekendje.
Meerdere malen geprobeerd maar dit is toch eerder uitzonderlijk.
Dat is wat kort door de bocht. Hotels zitten meestal niet vol. De extra omzet ondanks dat daar kosten aan zitten levert alsnog meer winst op. Het hoeft daarom zeker niet prijsverhogend te werken.
Als de prijs niet lager is boek je toch alsnog via Booking?
Ja, dan kun je. Ervaring in meerdere landen in meerdere hotels. Booking knijpt ze gewoon uit. Simpel weg omdat zij ‘de markt’ hebben. Immers, hoe kom je anders bij dat hotel?? Precies... zelf zoeken. Maar de meesten hebben daar geen zin meer in....

Booking is zo’n beetje als lineaire televisie: gewoon slikken wat je aangeboden krijgt. Zij zorgen wel dat het ‘de beste’ deal is. :P
Nee hoor. Je zoekt gewoon het hotel op wat je wil, en boekt vervolgens rechtstreeks. Dat is ook wat bijna iedere eigenaar van een appartement aangeeft bij de check-out na een vakantie.

Boek de volgende keer gewoon via ons direct, dan geven we je korting, en houden we er nog steeds meer aan over dan via Booking.
Dit is waarom ik liever ook direct naar de website ga van een favoriet restaurant ipv. de thuizbezorgd app. De commisies die aggregatie sites/apps rekenen zijn enorm!
Je krijgt een +4 van mij...

Helemaal gelijk heb je. Al die tussenpersonen knijpen de markt volledig uit tot er uiteindelijk niks meer van over is. Maar dan hebben zij hun geld al binnen. Puur omdat wij voor ‘gemak’ gingen...
Exact dat. Na één jaar boeken via Booking sprak de eigenaar van ons vaste appartement in Oostenrijk ons aan dat de nachten via Booking 110 euro waren, op zijn eigen site voor 78(!!) euro. Voortaan rechtstreeks gedaan.

Ook op Ibiza hebben we een vast appartement. Boekte ik normaal rechtstreeks en die was vorig jaar via Booking toevallig net zo duur als via hun eigen site. Dus dan is Booking wat makkelijker. Aangekomen kregen we eentje met uitzicht op de binnentuin terwijl we zeezicht gewend waren... "Booking krijgt nou eenmaal de slechtste appartementen" was het antwoord.
Gewoon niet waar. Het is in bijna alle gevallen goedkoper om via de hotels zelf te boeken.
Alleen hanteren die boekingssites een regeling dat het elders niet goedkoper mag zijn dan bij hen.
De grote hotels hebben daarom nominaal dezelfde prijs, maar korting als je 'lid wordt'.
De kleine hotels hebben dan vaak het ontbijt juist gratis, of een betere kamer voor dezelfde prijs.
Dan is het toch goedkoper? Lidmaatschap is vaak 1 formuliertje invullen met een spam-email-adres.
En gratis ontbijt of betere kamer...helemaal prima.
Precies, maar het is een beetje verstopt dus.
Da's niet waar.. 12% commissie minimaal betaal je uiteindelijk natuurlijk zelf. Onmogelijk dat rechtstreeks duurder is ;)
Nee dat is het in 99% van de gevallen niet. Booking.com vraagt een commissie van 10 tot 25%(!!!) per booking die gebeurt via hun website. Dat is echt geen kattenpis. Een weekje op vakantie in een hotel van 2500 euro? Minimaal 250 euro gaat dus naar Booking.com. Rechtstreeks boeken levert jou en het hotel geld op.

Daarnaast zijn er enkele die exclusief via Booking.com boeken, meestal omdat hun eigen reservering systeem niet op orde is. Ze vragen soms als je rechtstreeks boekt een hoger tarief hierdoor. Eerlijk gezegd ook maar een keer tegen gekomen, maar het viel direct op.
Goedkoopste ? voor wie :9 volgens mij zijn zij een monopolist woeker bedrijf. don't get me wrong, ik heb weleens een hotel geboekt via hun omdat het wel zo makkelijk is maar sommige hotel eigenaren zijn er niet altijd blij mee dat ze een fors commissie moeten weggeven..
Tja belastingontduiking doen alle grote bedrijven in nederland.. das ook de enige reden waarom we hier nog grote bedrijven hebben.. Maar als het ze tegen zit en ze gaan dan ook nog een handje ophouden bij onze staat... dan gaat me dat wat te ver.. verder hadden die werknemers dat ook best kunnen zien aankomen.. Ik werk zelf ook bij een groot bedrijf, en het is fijn dat het daarmee juist goed gaat.. maar grote reorganisaties/ontslagen gebeuren regelmatig.. ook bij een groot bedrijf ben je nooit verzekerd van een vaste baan...
Tja belastingontduiking doen alle grote bedrijven in nederland..
Belastingontduiking is een strafbaar feit. Wanneer jij daar bewijs voor hebt, stap naar de politie of direct naar de FIOD en doe aangifte.

Met andere woorden, ik geloof er niks van alle grote bedrijven dat doen. Dat het voorkomt, dat geloof ik direct, ook daar werken mensen en ook die doen dingen die niet mogen. Maar om dan te roepen dat alle grote bedrijven crimineel zijn... 8)7
Tja als je het zo stelt.. echter hebben wij hier niet voor niks een belastingparadijs.. alle bedrijven zetten hier een pb neer zodat ze elders geen belasting hoeven af te dragen.. wij geven ze hier zelf de mogelijkheid om het semi- legaal niet te hoeven doen, en das de enige reden dat veel grote bedrijven hier opereren..

Als we dit zouden afschaffen dan gingen alle bedrijven weg, incl de banen die ze hier creëren.. Dan gaan ze wel een pb op isle of man zetten waar het ook niet hoeft.. of nog een paar plekjes..

Als je daar nog nooit van hebt gehoord zou ik me er eens wat verder in verdiepen.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 23 juli 2024 20:59]

Nog even geduld (medio 2021) en hopelijk komt beterboeken.nl goed van de grond.
Dat vonden ze van beterboeken.nl ook al.
De overheid had de steun niet onvoorwaardelijk moeten geven. Zeker niet bij dit soort bedrijven die opereren op het randje: winst maken in goede tijden, handje ophouden in slechte tijden.
Je had bevoordeeld kunnen eisen dat ze een noodfonds opzetten. Of met de winst in komende jaren delen moeten terug betalen.
moet je toch wel een paar kwartalen van verlies kunnen opvangen
Denk aan dat het proces van herstel ook lang gaat duren. Het is niet zoals volgende zomer is het weer alsof 2019. Terugschalen heeft dus veel nut, aangezien dit geen korte termijn achteruitgang is.
Helemaal mee eens, dat is het probleem van kapitalisme dat teveel is doorgeschoten lage rentes etc.
Ze hadden die toko kapot moeten laten gaan. Op de lange termijn beter voor iedereen.

De mensen die in Nederland zitten komen zo weer aan een baan.
Hoezo ‘kapot laten gaan’?

Booking had in maart 1000 man kunnen ontslaan, maar kreeg toen NOW aangeboden en nu kiezen ze ervoor om het een half jaar later te doen, omdat de economie niet aantrekt.

(Wie denkt dat er de komende jaren gouden bergen in de reis- en hotelsector liggen, houdt zichzelf voor de gek. Met name het zakelijke segment gaat echt niet snel terugkomen, nu Zoom/Teams etc. is ingeburgerd.)

Ik ben geen fan van het bedrijf, maar dit geschreeuw over ‘onze belastingcenten’ is populistisch geouwehoer.

De overheid heeft 1000 man een tijd langer indirect gesubsidieerd en nu gaan ze het via de ww doen...

Booking wordt daar niet beter of slechter van, die gaan sowieso een lastige tijd tegemoet.
WW heb je toch zelf voor gewerkt? Wat heeft de overheid daar mee te maken?
(Wie denkt dat er de komende jaren gouden bergen in de reis- en hotelsector liggen, houdt zichzelf voor de gek. Met name het zakelijke segment gaat echt niet snel terugkomen, nu Zoom/Teams etc. is ingeburgerd.)
Dat is het hem nou net: Booking.com teert voor een groot deel op dat zakelijke segment, waar bedrijven makkelijk en snel klik-klik-klik-klaar een hotel geboekt hebben voor werknemers tijdens bijv. een meerdaagse conferentie, en het niet de moeite waard is om individueel bij hotels te gaan proberen goedkopere prijzen los te peuteren.

Binnen de reis-sector zullen er geen gouden bergen zijn, nee. Maar buiten dat zakelijke segment zal het segment consumenten vakantiereizen snel genoeg weer aantrekken. Uiteindelijk willen mensen toch gewoon op vakantie. Sterker nog; voor prijsvechters zal het in het begin, wanneer veel mensen wat minder in de beurs hebben dankzij economische malaise, meer booming zijn dan voor het topsegment. En met name voor de online virtuele touroperators zullen daar wss. wel kansen liggen. Kwestie van op het juiste moment met een goed geolied product klaar staan om in het gat te springen zodra het zich opent, en dan het momentum vasthouden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 20:59]

Van oorsprong toch een nederlands bedrijf? Grootste werkgever is denk ik gewoon de gemeente zelf. Daarna ing of de vu/uva?

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 23 juli 2024 20:59]

het wordt vaak gezien als grootste NL techbedrijf. Beetje overdreven, helemaal omdat het onderdeel van een Amerikaanse holding is, maar is binnen Nederland absoluut een tech-grootheid.
Ik blijf toch zeggen dat TomTom het grootste tech bedrijf in Nederland is... Bedrijf is tot op heden nog steeds Nederlands. Er is onlangs het verlies dit jaar niemand ontslagen.

In een hele moeilijke markt houden ze zich nog groot hoor.
Naar aantal werknemers lijkt ASML me toch groter: +23.000 FTE's.
Naar omzet en winst (voor corona) is Booking dan weer groter.
Hoop dat dit bedrijf grondig instort, Wel van de NOW regeling gebruik maken terwijl ze genoeg geld in kas hebben, maar geen oog hebben voor hun personeel. Daarnaast gewoon qua bedrijfs voering een schandalig slechte mentaliteit qua UX design. Hun werk teert gewoon eigenlijk op het uitbuiten van zogenoemde "Dark UX Patterns". Geen oog voor de welzijn van de mens, geld staat op plek 1,2,3,4 en misschien etiek op plek 10.
Lijkt wel Amazon 🤔
Booking.com heeft wel meer staatssteun gehad en belastingvoordelen, dat gaat in de miljarden.
En de winsten van booking.com zijn direct verdwenen in het aankopen van eigen aandelen, koers omhoog werken, of uitgekeerd als bonussen.

Booking.com is een winstmachine, maar wil nu staatssteun – een mooi moment om de platformmarkt te hervormen, vindt de horeca
https://www.businessinsider.nl/booking-com-staatssteun/
Critici keuren de stap af, omdat het bedrijf al miljarden aan fiscale voordelen heeft ontvangen. Ook is de winst de afgelopen jaren gebruikt om op grote schaal eigen aandelen in te kopen.
...
Vorige week moest het van oorsprong Nederlandse bedrijf 4 miljard dollar lenen.
...
Die stap viel bij critici in het verkeerde keelgat, omdat Booking.com de afgelopen jaren al miljarden aan staatssteun ontving. Zo becijferde zakenblad Quote dat het bedrijf tussen 2010 en 2018 zo’n 1,8 miljard euro aan belasting bespaarde door gebruik te maken van de omstreden innovatieboxregeling.
...
En een gunstige expatregeling betekent dat buitenlandse werknemers van het bedrijf de eerste vijf jaar over 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen.
...
Bovendien is Booking Holdings, het Amerikaanse moederbedrijf van Booking.com, een winstmachine, maar heeft het bedrijf de verdiende centen vooral gebruikt om eigen aandelen in te kopen – voor een bedrag van maar liefst 14 miljard dollar sinds 2018. Dat drijft de koers op, wat weer gunstig is voor de daaraan gekoppelde bonussen.
...
https://www.volkskrant.nl...-vadertje-staat~bfff6c7a/
Ik vraag mij af wat hun operationele kosten zijn dat zij een half miljard verlies hebben geleden in 1 kwartaal.
Een paar servertje hosten kan toch niet zoveel geld kosten? dat hun inkomsten nu met 90% is afgenomen snap ik dat er bijna niks binnenkomt. maar wat zijn die kosten!
17.500 man personeel.

Neem eens 60k loonkosten gemiddeld. Let op; werkgevers lasten zijn een stuk hoger dan je bruto salaris.

Zit je al op 17.500*60.000 / 4 = 262 miljoen voor een kwartaal. Tel op de gigantische huur voor 17.500 man. En dan zit ik qua loonkosten wss erg laag als ik zie wat een gemiddelde werknemer in Amsterdam kan opstrijken.
"17.500 man personeel"

Wat doen al die mensen in vredesnaam? Het klinkt voor mij net alsof je vertelt dat er bij lootjestrekken.nl eigenlijk twintigduizend mensen werken...
Dat was ook wat ik mij afvroeg... het is een groot platform, maar dik 17 duizend werknemers. Vast een hoop managementlagen en bullshit-baantjes.
Valt mee, Booking komt altijd goed uit de bus in onderzoeken naar productiviteit per medewerker.

Een groot aantal devs, lokale kantoren met sales (Booking is denk het enige grote .com bedrijf dat nog echt bij partners - hotels etc - langsgaat), al het ondersteunend personeel daarvoor.. Tikt uiteindelijk toch aan.
Werkgeverslasten liggen rond de 30% van je bruto inkomen en zijn nooit hoger dan je bruto salaris.
Als de werkgever lasten rond de 30% liggen, dan is dat toch hoger dan het bruto inkomen? Of bedoel je dat de kosten van de werkgever bovenop het brutoloon nooit hoger kunnen zijn dan het brutoloon zelf? Nee dat klopt, want het is ongeveer 30% daarvan. :+
Haha hoe kom je hier nou weer bij.

Ten eerste: jouw complete bruto salaris betaalt je werkgever. Dus dat is al 100%.

Bij een brutoloon van €4500 p/m (bruto €58k p/j) betaalt werkgever ruim €13k aan overige belastingen en werknemersverzekeringen. En daar zit nog géén auto of pensioenbijdrage bij! Je verkijkt je hier flink op ;-)

Bron: https://www.berekenhet.nl...tml?berekening=yYQaP6FVhM
Salaris valt niet onder de werkgeverslasten. Werkgeverslasten zijn de premies werknemersverzekeringen die de werkgever voor jou afdraagt en dat is ongeveer 30% van jouw bruto loon.

Misschien even inlezen wat de termen betekenen voordat je iemand uitlacht.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 20:59]

Ah wist niet dat het ging om exact de juiste terminologie. Het ging over hoe Booking een half miljard verliest.

Noem t hoe je wil, maar Booking is honderden miljoenen aan salaris en werkgeverslasten kwijt ;-) dáar ging t om.
Ik vraag mij af wat hun operationele kosten zijn dat zij een half miljard verlies hebben geleden in 1 kwartaal.
Een paar servertje hosten kan toch niet zoveel geld kosten? dat hun inkomsten nu met 90% is afgenomen snap ik dat er bijna niks binnenkomt. maar wat zijn die kosten!
Denk de gebouwen die ze huren. HQ zit volgens mij in de buurt van Amsterdam CS v
Op 29 september 2016 tekent Booking een turnkeykoopovereenkomst – een afspraak dat het pand helemaal af wordt opgeleverd – en ruim twee jaar later betaalt het 270.390.396,00 euro aan de projectontwikkelaar. Een hypotheek is niet nodig. Booking heeft geld genoeg en maakt de koopsom gewoon over.
Het nieuwe pand à 270 miljoen pecunia's zul je bedoelen, want het moet natuurlijk wel turn key worden opgeleverd. Het mag wat kosten ;).

Hun nieuwe hoofdkantoor is slechts één van de vele uitgavenposten; in dit artikel op nrc.nl (mirror zonder paywall) wordt ook nog het nodige verteld over het smijten met centen, vooral onder het kopje "Resultaten Booking".

[Reactie gewijzigd door Jermaine op 23 juli 2024 20:59]

Het nieuwe HQ wordt op dit moment gebouwd naast Amsterdam CS. Een hoofdkantoor cq. tech campus.
Ze hebben wel iets meer dan een paar (honderd) servers in Amsterdam.
Ik hoop dat alle (voormalig) Booking-medewerkers goed terechtkomen natuurlijk, maar verder kunnen ze dat bedrijf beter gewoon opdoeken.

Afschuwelijk opdringerige en leugenachtige ("snel snel snel, de kamers zijn bijna op!") website, een geschiedenis van verhuurders dwingen Booking de laagste prijs te geven, etc.

Ik snap echt niet dat mensen bij Booking boeken, in plaats van gewoon rechtstreeks bij de verhuurder. Dan heb je gelijk ook alvast echt contact gehad, dat is toch ook een prettig idee voor je op vakantie gaat.
Ik snap echt niet dat mensen bij Booking boeken, in plaats van gewoon rechtstreeks bij de verhuurder. Dan heb je gelijk ook alvast echt contact gehad, dat is toch ook een prettig idee voor je op vakantie gaat.
Nee, dat is juist een reden om via Booking.com te boeken. Ik heb vaak via Booking beschikbaarheid bekeken (en sowieso oriëntatie van welke hotels zitten waar) en boekte dan meestal direct bij het hotel zelf, maar eén groot selling point van Booking is dat je vaak tot 24 uur vantevoren nog kosteloos kan annuleren. Waar dat direct bij een hotel zelf vaak niet kan (grote ketens soms dan weer wel).
Kan me daar bij aansluiten.

Het zogenaamde waardering rating systeem is daarnaast een groot leugen.
Als ik me goed herinner wat ooit een keer is uitgelegd in de krant, is dat bijv. hotels verplicht worden om boekingen via bookings.com te laten lopen en dat ze bijv. geen boekingen via de desk/tel. mogen doen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 23 juli 2024 20:59]

Wat grappig een recruiter van hen vroeg laatst nog of ik bij ze wou komen werken 🤣
Airbnb is ook een goede reden dat dit soort websites niet echt meer nodig zijn.
Ik snap werkelijk niet waar booking.com zoveel personeel voor nodig heeft. Het is niet dat die site nou zoveel veranderd is over de jaren. En of je nou duizend of een miljoen gebruikers hebt, het is niet zo dat je dan ook 1000x zoveel personeel nodig hebt dunkt mij. Dat je een populaire website kunt runnen met weinig personeel is ook in de praktijk aangetoond, een voorbeeld is Plenty Of Fish (POF). Het komt op mij erg over als een prestige-iets: Als je veel personeel hebt, hoor je tot de big boys.
Dit lijkt me niet echt aan de orde.. waarom zou je 1 miljard per jaar aan je personeel uitgeven als je het ook met 100 miljoen kan doen, met dezelfde omzet...

maar wat ze daar allemaal doen moet je niet aan mij vragen, het lijkt mij ook een hele hoop mensen om een website en wat service/contacten met hotels te onderhouden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.