Politie VK neemt 133 miljoen euro cryptocurrency in beslag na witwasonderzoek

De Londense politie heeft 114 miljoen pond aan cryptocurrency in beslag genomen. Omgerekend is dit zo'n 133 miljoen euro. De politie claimt dat het om een recordhoeveelheid gaat als het gaat om in beslag genomen cryptovaluta in het Verenigd Koninkrijk.

Om wat voor cryptocurrency het gaat, zegt de Londense politie niet. De politie zegt wel dat de cryptocurrency in beslag werd genomen na onderzoek van rechercheurs gespecialiseerd in witwascriminaliteit. De rechercheurs kregen informatie binnen over 'de overdracht van crimineel vermogen'. Het onderzoek loopt volgens de politie nog.

De politie schrijft dat het om de grootste in beslagname van cryptocurrency gaat van het Verenigd Koninkrijk 'en we denken ook een van de grootste ter wereld'. Het is sowieso niet dé grootste ter wereld; zo namen Amerikaanse autoriteiten afgelopen november 69.369 bitcoin in beslag die gelieerd waren aan Silk Road. Destijds was dat zo'n 813 miljoen euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-06-2021 • 16:56

48 Linkedin

Submitter: wildhagen

Reacties (48)

Wijzig sortering
Hebben ze de wallet in beslag genomen, of verloopt dat anders ? bijv. iedere Bitcoin is uniek. Weten ze dan welke het zijn en verspreiden ze iets in het netwerk dat transacties met deze unieke Bitcoins tegen gaat ?
Iedere bitcoin is helemaal niet uniek, als jij er 1 hebt en ik ook en jij schrijft die van jou over naar mij dan weet niemand welke van de 2 btc in mijn wallet van jou was! Enige wat we weten is dar er vanuit jouw wallet 1 btc naar mijn wallet is gegaan, maar dat is meteen alle informatie die je er uit kan halen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juni 2021 18:23]

Das helemaal niet zo, Elke Bitcoin zit in een unspend transaction output. Als jij een utxo met 1 btc hebt en ik ook en ik stuur mijn naar jou dan heb jij twee utxos. Een van mij en een van jou. Dat kan iedereen zien. Pas als jij die twee utxo conbineerd in een nieuwe utxo van 2 btc is de ouwde link weg.
Wat bedoel je met "weg". Dat is allemaal gewoon nog terug te zoeken. Er gaat nooit iets weg dat is het hele punt van Blockchain.
Eenmaal een utxo gecombineerd is kun je niet zeggen, deze helft komt van die utxo en die helft van de andere utxo.
Als het om in beslagname van crypto gaat is het altijd de wallet(s) en de waarde die er in zit plus transactieoverzicht.
Je kan toch enkel in beslag nemen door over te zetten naar een eigen wallet? Zou nogal dom zijn om gewoon de wallet in beslag te nemen... zijn ze vet mee, met uw persoonlijke key als je 10 min later zelf die key gebruikt om het te verplaatsen naar een ander wallet
Een wallet is de private key. Anders heb je namelijk niets.
welja, als ze mijn wallet in beslag nemen, ze doen maar :-)
10 seconden later is die wallet niks meer waard :p
Bulgarije heeft ooit ₿ 213519 in beslag genomen. Voor zover bekend is, hebben ze dat nog als bitcoin. (bron)

[Reactie gewijzigd door DaCoTa op 25 juni 2021 17:04]

Dat is 5.719.533.435 euro uitgaande van een bitcoin koers van € 26.787
kan je aardig wat McKroketten van kopen.

edit: rekenfoutje

[Reactie gewijzigd door Toet3r op 25 juni 2021 19:40]

Nog steeds een rekenfoutje dan, want volgens mij is 213.519 x €26.787 = €5.719.533.453
Maakt niet uit. De koers is nu toch alweer anders.
Dat is echt veel ten opzichte van hun bruto nationaal product. Wauw.
Waar ik benieuwd naar ben, zetten ze dit direct om in fiat of houden ze het in de crypto die het is?
Britse politie verkoopt het volgens mij net zoals de Nederlandse politie en de Amerikanen.

Er zijn in landen daarom soms problemen geweest met annulering van de inbeslagname door de rechter doordat het inbeslaggenomen goed niet meer bestond en de verkoopwaarde niet de geldende aankoopwaarde dekt.
Het is een digitaal 'goed' en geen valuta, verkoop is wettelijk noodzakelijk. anders erken je als overheid een valuta wat geen officiele valuta is - althans niet in Europa (dat is meer dan de EU)

[Reactie gewijzigd door litebyte op 25 juni 2021 17:57]

Over enkele maanden is bitcoin ook officieel een vreemde valuta (El Salvador) 🙂

Gaat belastingtechnisch nog een interessant vraagstuk worden in veel landen qua wel of geen winstbelasting verschuldigd zijn. In NL is bitcoin box 3, dus dat zal verder geen probleem opleveren.
Dat El Salvador het een wettig betaalmiddel maakt houdt geenszins in dat andere landen het ook opeens als valuta moeten zien, en derhalve is het dus ook geen vreemde valuta hier.

Denk aan de zilveren 50,- munten die veelvuldig in Nederland werden gemaakt in de jaren '80 en '90 om maar iets te noemen. Die waren alleen een wettig betaalmiddel in Nederland, over de grens waren ze alleen hun zilvergehalte waard maar kon je er verder helemaal niets mee.
Dat gaat zeker nog een enorm vraagstuk worden, ook in relatie tot allerlei tech companies (facebook) die ook hun 'digitale munt/crypto munt' willen lanceren.
Gezien het feit dat El Salvador geen BitCoins uitgeeft, vermoed ik dat de meeste andere landen het alsnog niet beschouwen als de nationale valuta van El Salvador.
Ik vind het nogal dubbel. Goederen zouden juist niet verkocht moeten worden doordat een mogelijke monetaire waarde van dat goed hevig onderschat kan worden door de verkopende partij. Dat hebben we al vaker gezien. Heel vervelend als er teveel in beslag wordt genomen (want dat gebeurd ook) of het goederen zijn die niet vervangen kunnen worden).

Dus ja zet het maar eerst in een opslag. Totdat een rechter daadwerkelijk goedgekeurd heeft dat het verkocht mag worden.

En dan kun je zeggen ja maar dan kan het zijn dat de waarde minder is geworden, nou en? Het is feitelijk gratis geld voor de kas. Winstmaximalisatie speelt dan toch al geen rol.
Dit gebeurt al. Crypto wordt net zo behandeld als andere in beslag genomen goederen. Na ontneming wordt het goed verkocht. Net als een auto wordt die niet eerst verkocht en krijg je, als het onterecht blijkt te zijn, terug met de mededeling dat je zelf een nieuwe auto kan kopen.

Enige is dat de situatie wordt bevroren. Als jij normaliter zou uitstappen door een crash of iets dergelijks dan heb je pech. Ik weet juridisch niet of je een waardedaling kan claimen.
Net als een auto wordt die niet eerst verkocht en krijg je, als het onterecht blijkt te zijn, terug met de mededeling dat je zelf een nieuwe auto kan kopen.
Nou dat gebeurd dus wel degelijk. Verbeurd verklaren van goederen die uiteindelijk helemaal niet verbeurd verklaard hadden mogen worden. Is een tijdje geleden hier nog in het nieuws geweest met een zwikkie bitcoins ook.
zeker. Het is ook echt schofferig zelfs.
Zie bijvoorbeeld dit bericht.

nieuws: OM moet 585 bitcoins teruggeven aan verdachte tegen verkoopwaarde uit...
Het Openbaar Ministerie moet 585 bitcoins terugbetalen aan een verdachte, omdat niet is vastgesteld dat de bitcoins met afgetapte stroom zijn gedolven. Het OM, dat de bitcoins heeft verkocht, moet het bedrag teruggeven dat het daar in 2014 mee ophaalde.
Die kerel wil geen euro's terug, maar zijn eigen -niet-vastgesteld gestolen- bitcoins.
Mee eens. Maar waar ik op doelde is vooral hiermee het erkennen van bitcoin als valuta.

Een munteenheid en hieraan gekoppeld financieel-economisch beleid is in de meeste democratische landen (of monetaire unie) het belanjgrijkste sturingsmiddel dat er is.
Ja true. Bitcoin is in die zin goederen en geen valuta.
Zoals aandelen in goud ? :)
Mogelijk begrijp ik je niet, maar als het goud zou zijn, dan zou het toch ook gewoon als goed gzien worden (en dus verkocht worden.) Je kan al een tijdje niet meer direct betalen in goud in Nederland, bijv. je belasting :)
In beslag genomen goederen worden sowieso verkocht en vreemde valuta worden sowieso omgezet naar euro's. Beiden vervallen sowieso aan de Staat. Wat dat betreft maakt het sowieso weinig uit.

Ik begrijp daarom ook niet op welke manier hier een erkenning van iets als vreemde valuta uit te slepen zou zijn. Waar leid je dat uit af?
Je kan als rechthebbende een lijstje met "jouw" bitcoins inleveren en dan bestaat er een mogelijkheid om deze terug te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het "betalen" van randsomware of diefstal.
De crypto ten tijde van Silk Road werd geveild door de Amerikaanse diensten en dus zo snel mogelijk omgezet in fiat. Uiteraard zit je nog een tijdje met goederen die je niet mag verkopen omdat er nog een lopend onderzoek is.
De Bitcoin van Silk Road werd eerst gestolen door de FBI agenten die betrokken waren bij die operatie. Pas toen die ook weer betrapt en opgepakt waren zijn ze geveild. Tim Draper kocht 30.000 Bitcoin daarvan voor 19 miljoen dollar.
Gestolen door U.S secret service agents en gepakt door de FBI bedoel je.
Ze worden verkocht:
nieuws: OM moet 585 bitcoins teruggeven aan verdachte tegen verkoopwaarde uit...

Edit:
Na het in beslag nemen van de 712 bitcoins in februari 2014, heeft het OM deze eind oktober datzelfde jaar allemaal verkocht. Dat leverde per bitcoin destijds 268,46 euro op. Volgens de uitspraak moet het OM de 585 bitcoins teruggeven aan de verdachte tegen diezelfde waarde, in totaal gaat het om 157.179,55 euro.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 25 juni 2021 17:24]

Het zou best zo kunnen zijn, maar het artikel dat jij aanhaalt gaat over de Nederlandse OM, niet die van het VK,
Volgens mij houden ze veilingen net zoals bij andere in beslag genomen spullen.
Als de overheid dergelijke bitcoins verkoopt moeten ze dat ten goede laten komen van de energietransitie. Bitcoins zij immers vnl. gemaakt met fossiele energie.
Dat zou een goede besteding zijn van het geld.
Dan zouden we heel veel geld voor de energietransitie hebben... immers zijn heel veel producten gemaakt met fossiele energie. Overigens worden sommige coins ook gemined met restwarmte of energie uit waterkracht, dus ondanks dat ik de energietransitie volle bak toe juich is het krom om te stellen dat inbeslaggenomen Bitcoin dan maar naar de energietransitie moet.
Tja, volgens dezelfde logica zou je de opbrengst van het kaalplukken van drugsdealers moeten aanwenden aan drugspreventie, etcetera. Maar om praktische redenen is bepaald dat het naar de algemene middelen gaat, ongeacht het type misdrijf. En dat is de wet, daar kun je niet van geval tot geval van afwijken.
ondertussen al 122 miljoen haha
dat kan je niet weten, aangezien er niet bij staat welke crypto het is :-)
Bij dergelijke artikels zou men moeten stoppen met de euro waarde er bij te plaatsen als men weet welke crypto het is. Tenzij die dynamisch aangepast kan worden op de site.
het is ook maar een grapje. ik heb idd ook geen idee ik weet alleen dat de crypto nog steeds in waarde zakt.. vandaar mijn grapje XD
Tussen alle bitcoin die kwijtraken en die in beslag genomen worden, blijft er uiteindelijk weinig over om nog mee te handelen. Iemand enig idee hoeveel er al kwijt zijn en hoeveel er ieder jaar kwijt raken?
Het is net als een huis. Stel, je vindt een huis 1 ton waard, de ander vindt het anderhalve ton waard. De eigenaar verkoopt het voor anderhalve ton voor de hoogste bieder. Oftewel, de markt waardeert dat huis op anderhalve ton, ongeacht wat je vindt. Het is wat de markt voor geeft. Niet wat jij de juiste waarde vindt.
De markt zegt echter dat een Bitcoin €27.000 euro waard is, wat dus geldige koers is. Niet wat je vindt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee