Nvidia wil dit jaar de krachtigste supercomputer van het Verenigd Koninkrijk bouwen, die 8 petaflops aan rekenkracht moet leveren. Hiervoor gaat het bedrijf tachtig DGX A100-systemen gebruiken. De supercomputer komt in Cambridge en wordt beschikbaar voor medisch onderzoek.
De Cambridge-1-supercomputer wordt volgens Nvidia ingezet voor AI-onderzoek naar medische problemen, zoals het coronavirus. Het bedrijf verwacht dat de supercomputer nog eind dit jaar ingezet kan worden en dan acht petaflops aan rekenkracht bij de Linkpack-benchmark kan leveren. Daarmee zou het plek 29 op de Top 500-lijst van 's werelds krachtigste supercomputers innemen en de derde plek in de Green500-lijst. Nvidia stelt dat de AI-rekenkracht op ruim vierhonderd petaflops zal liggen.
Dankzij de modulaire DGX SuperPOD-architectuur, waarbij de DGX A100-systemen worden geclusterd, zegt Nvidia de supercomputer binnen enkele weken te kunnen installeren en werkend te krijgen. Normaliter duurt het bouwen van een dergelijk krachtige supercomputer volgens het bedrijf jaren. De DGX A100 bestaat uit acht A100-accelerators met een totaal van 320GB geheugen. De tachtig DGX A100-systemen worden gekoppeld via Nvidia Mellanox InfiniBand-netwerkapparatuur.
Met Cambridge-1 en de Clara Discovery-software wil Nvidia onderzoekers helpen onderzoek te doen naar medische problemen. De software combineert volgens het bedrijf 'de kracht van radiologie, genomica en medische beeldvorming' om AI-applicaties te ontwikkelen die helpen bij medisch onderzoek. De software kan onderzoek naar medicijnen en vaccinaties ondersteunen, schrijft Nvidia.
Het Amerikaanse bedrijf investeert voor omgerekend 44,1 miljoen euro in Cambridge-1. Tegen CNBC zegt Nvidia vice-president voor gezondheidszorg Kimberly Powell dat het geen 'commercieel plan' is. Meerdere farmaceutische bedrijven, start-ups en academici hebben volgens Nvidia plannen voor Cambridge-1. Onder meer GSK, AstraZeneca en het King's College London met Cambridge-1 willen werken. Cambridge-1 wordt onderdeel van Nvidia's AI Center of Excellence, waar Nvidia ook een supercomputer met Arm-cpu's wil bouwen.