Nvidia schrapt Tesla-naam vanwege automerk

Nvidia is gestopt met het gebruik van de naam Tesla voor zijn datacenter-gpu's. Dat blijkt onder andere uit aanpassingen op de website. De fabrikant zou die beslissing gemaakt hebben om verwarring met het automerk te voorkomen. Nvidia gebruikte de naam sinds 2007.

De merknaam Tesla wordt op de datacenterpagina van de Nvidia-website niet meer vermeld. Een aantal dagen geleden was dat nog wel het geval. Dat is zichtbaar door de pagina te bezoeken via Archive.org. Producten als de Tesla P100 en Tesla P40 heten nu simpelweg Nvidia P100 en Nvidia P40. Veel pagina's op de Nvidia-website zijn aangepast, maar de Tesla-naam komt nog wel terug in url's en in documenten.

Bij de introductie van de Ampere-architectuur vorige week noemde Nvidia de Tesla-naam ook niet. De nieuwe A100-gpu wordt aangeduid als Nvidia A100, terwijl de verwachting was dat het om de Tesla A100 zou gaan als opvolger van de Tesla V100. Nvidia heeft het schrappen van de Tesla-merknaam zelf niet genoemd.

Nvidia heeft volgens de Duitse website Heise bevestigd dat het gestopt is met het gebruik van de Tesla-naam, om verwarring met het automerk te voorkomen. Nvidia mag de naam overigens wel gebruiken, de gpu-kaartenmaker heeft een registratie op het handelsmerk en bracht sinds 2007 al Tesla-kaarten uit. De eerste Tesla-gpu was de Tesla C870, op basis van dezelfde gpu als de GeForce 8800.

Nvidia-website op respectievelijk 14 mei en 20 mei.

Nvidia Tesla V100-gpu

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-05-2020 • 10:05

151 Linkedin

Reacties (151)

151
149
53
5
0
55
Wijzig sortering
Als Nvidia een registratie op het handelsmerk Tesla heeft, mag Tesla (de autofabrikant dus) überhaupt nog wel auto's onder die naam uitbrengen?
Als Nvidia een registratie op het handelsmerk Tesla heeft, mag Tesla (de autofabrikant dus) überhaupt nog wel auto's onder die naam uitbrengen?
Normaal gezien als de activiteiten verschillend zijn zodat er geen 'verwarring' mogelijk is (wat subjectief is natuurlijk), is er geen probleem om een naam te gebruiken. Wil je het alsnog voor de rechter uitvechten, moet je met sterke argumenten komen, maar blijft het een subjectief verhaal.

Als je nu een hamburgerketen gaat beginnen onder de naam 'McRonalds', dan heb je uiteraard wel een probleem, omdat je in dezelfde sector zit. Maar hier is er 'genoeg' verschil om er geen probleem van te maken :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 20 mei 2020 15:53]

Dus je mag wel een hamburger keten met de naam Tesla beginnen? Of een automerk onder de naam McDonalds?
Nee ligt echt aan hoe het is vastgelegd. Handelsnamen zijn iets anders als merknaam. En een naam zoals tesla is ook erg algemeen :)
Ik snap niet altijd de regelgeving daarvan. Ik heb hier batterijen van Tesla, en die zijn van één of ander goedkoop merk, en niet van Tesla uit het artikel. Maar het overlapt dus wel :S
Wellicht heeft het er ook mee te maken dat beide zijn vernoemd als eerbetoon aan Heer Tesla die de wisselstroom heeft verbeterd. Met een dergelijk beroemd persoon is de naam een stuk algemener en ook niet zomaar toe te eigenen. Dan zal het op categorie gaan en mag je wel Tesla-sokken maken, maar geen auto met de naam Tesla.

Als Musk ook penlight-batterijen wil gaan maken zal ie moeten uitzoeken hoe stevig die andere fabrikant van penlightbatterijen de naam heeft geregistreerd.

Als iemand Apple-sokken wil maken (Zonder het bekende logo), geen probleem want een appel is algemeen. Maar weer niet elektronische producten.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 20 mei 2020 12:14]

Je bedoelt Nikola Tesla, en hij heeft wisselstroom uitgevonden, daarvoor was er alleen gelijkstroom.
Ik was aan de veilige kant gaan zitten omdat Wiki verteld dat hij het niet heeft uitgevonden, maar slechts verbeterd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla
Oké, ik herinner het me alleen van een docu, maar ik geloof dat je gelijk hebt, zie wiki over wisselstroom (In het Engels).
https://en.wikipedia.org/wiki/Alternating_current
een gelijkstroom batterij als eerbetoon aan de revolutionair van de wisselstroom, klinkt niet echt eerbaar :/
Om die gelijkstroom bruikbaar te maken, gebruikt men bij Tesla inverters, motor drives, etc. Die werken allemaal op wisselstroom/draaistroom.
Zit je in dit geval niet in de auto-industrie dan is er niet per se gelijk een probleem.

[Reactie gewijzigd door Kusanagi op 20 mei 2020 11:12]

Maar dan maakt het verder ook niet uit dat Tesla ook batterijen/accu's maakt? Dat lijkt me dan het overlappende deel. Want die batterijen zijn toch ook niet direct voor de auto-industrie? (zoals een powerwall of powerpack)
Ik snap je punt. Durf er geen harde uitspraken over uit te spreken. Lijkt me dat dat te ver uit elkaar ligt, want de doelgroep is anders, maar weet het niet zeker.
Tesla (autos) maakt zelf helemaal geen batterijen. Dat doet Panasonic voor ze.
Tesla (autos) maakt zelf helemaal geen batterijen. Dat doet Panasonic voor ze.
Wie ze feitelijk maakt is niet heel relevant. Tesla zet batterijen, of liever batterij oplossingen, wedegelijk in de markt. Niet alleen in de vorm van electrische auto's, maar bijvoorbeeld ook de powerwall. (https://www.tesla.com/powerwall). Wanneer je het hebt over "Tesla batterijen" is de gedachtensprong naar de producten echt geen vergezochte.

[Reactie gewijzigd door Firefox op 20 mei 2020 11:57]

en apple maakt ook geen telefoons.

merk en producent zijn twee hele verschillende dingen
Tuurlijk, alleen staat er in dit geval overal Panasonic op de cellen waar dat bij Apple ook echt Apple is intern. In dit geval heeft hij het over een batterijfabrikant die tesla heet.

Tesla is natuurlijk een bekend persoon binnen ac/dc elektronica. logisch ook dat er meerdere fabrikanten zijn met diezelfde naam om te refereren naar Nikola Tesla. Er zal dus alleen een probleem van worden gemaakt (door die bedrijven) als je met exact dezelfde naam in exact dezelfde sector gaat zitten.
Zeker wel, alleen nog geen massaproductie.
Ja, er is een overlappend deel maar het is wel vaak 'common sense'. Als Tesla (motors) gewone batterijen gaat maken voor de algemene markt dan zal dit leiden tot een rechtszaak. Dan wordt bepaalt wie de merknaam geregistreerd heeft (in dit geval waarschijnlijk jouw batterij producent). Het kan uiteraard aangevochten worden via een rechtszaak maar daar zal Tesla (motors) ook weinig kans maken.

De organisatie naam van Tesla is trouwens Tesla, Inc. (voorheen Tesla Motors)

Uiteraard ga je als organisatie eerst gewoon in gesprek met elkaar. Rechtszaken zijn duur en we zijn allemaal gewoon grote mensen (al twijfelen veel bij Musk).

[Reactie gewijzigd door dycell op 20 mei 2020 13:37]

Ik neem aan dat Tesla zijn handelsmerk ook voor accu's heeft geregistreerd. Zoekterm: Nice klasse.
Tesla bestaat al lang in Oost-europa als elektronicamerk. Op Youtube heeft Diodegonewild heeft wel eens spullen van het oude Tesla.
Of deze spanningsregelaar-chip van Tesla.

[Reactie gewijzigd door sympa op 20 mei 2020 12:46]

Nee, niet altijd, dat ligt maar net aan hoe een merk is geregistreerd en daarnaast de kans op mogelijke verwarring. De kans is namelijk klein dat jij een winkel in tweedehands boeken mag beginnen met de naam ABN-AMRO
Op het eerste gezicht is dat wel degelijk legaal. Je zit in een andere branche, dus geen verwarring denkbaar. Er is een bedrijfskledingleverancier die KLM heet (Kan Langer Mee, serieus) en het aantal producten en bedrijven dat Ajax heet is ook enorm (van rijscholen tot reinigingsmiddel, een programmeertechniek en een voetbalclub, komen even zo snel in me op).

Alleen bij algemeen bekende merken mag het niet, omdat je dan áltijd verwarring geeft. Ik twijfel of ABN Amro bekend genoeg is om aan dat criterium te voldoen, maar ze zitten dicht genoeg in de buurt. Je boekhandel Coca-Cola noemen is in ieder geval een no-go.
Heeft vaak ook nog weer te maken met waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Ajax is een held uit de Griekse mythology. Tesla komt van de ontwikkelaar Nikola Tesla die een wisselstroom generator uitvond.

Soort van publiek domein dus eigenlijk.

Als je een heel unieke naam verzint zonder historische waarde of oorsprong, dan is je kans op aanvechten bij misbruik door anderen weer een stukje vergroot.
Ligt ook weer aan het land waarin het zit. Moet voor werk vaak in Suriname zijn en het verbaasde mij de eerste keer dat daar Chinese kledingwinkels zitten die Apple heten, in dezelfde stijl mét een exacte kopie van het logo. Apple kennende procederen ze normaal zoiets (terecht) kapot. Maar als de overheid het prima vindt heb je als merk slechts het nakijken.

Maargoed, daar draaien ze ook cam-versies van de nieuwste bioscoopfilms op de nationale televisie. Dus zelfs het machtige Hollywood kan daar niks.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 20 mei 2020 16:41]

Als een naam als een handelsmerk of handelsnaam geregistreerd is, dan mag men in geen enkele branche een gelijknamig bedrijf beginnen. Het is echter nog wel toegestaan om de naam als naam voor een merk of line-up in een andere branche gebruiken.
Een restaurant McRonalds mag je gewoon beginnen als McDonalds de naam niet als klankmerk heeft geregistreerd. Eigen namen kunnen ook nog eens voor uitzonderingen kunnen zorgen.

Het is dus een flink doolhof, waarbij ook nog registraties per land, Europa en wereld bestaan.
Als je opa MC Ronalds heet, is het al een ander verhaal. Het zal een rechter vooral gaan of je voordeel probeerd te halen door op het bekende merk te lijken.

Als je echter ook een Nick mac gaat verkopen omdat je zoon Nick heet en je vrouw de hele dag in een roodgeel clowns pak gaat rondlopen dan wordt het een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 20 mei 2020 21:14]

De regels zijn niet heel strikt opgesteld, maar als je echt voordeel probeert te halen uit een bestaand merk, dan is de kans groot dat een rechter inderdaad beslist dat jij je naam aan moet passen.
Ja dat mag. Je moet er wel voor zorgen dat er geen verwarring kan ontstaan. Dus ander logo, huisstijl, kleuren, etc. Verder moet je goed controleren of ze toch niet actief zijn in als hamburgerketen/automerk (of iets wat daarop lijkt), het zijn grote bedrijven, en kunnen dus op veel gebieden toch (ook al is het maar een klein beetje) actief zijn.
Nee, dat kan dus niet zomaar. Als het om bekende merken gaat hoeven ze niet perse actief te zijn in de markten waar jij dat teken gaat gebruiken. Een ander logo/huisstijl/kleuren is niet voldoende als je verder wel gewoon 'McDonalds' of 'Tesla' gebruikt.
Ja en nee. Tesla en McDonalds zijn zulke grote namen dat je kan zeggen dat het nogsteeds invloed heeft op het andere bedrijf. Bij Nvidia was het een line-up (dus vrij klein) en Tesla een klein bedrijf.

Als AMD zijn line-up nu BMW noemt worden een ook vraagtekens gezet.
Maar had AMD niet een poosje terug snel hun socket de naam gegeven wat de naam van Intel's volgende chipset zou worden?
Anoniem: 1350842
@Tadango20 mei 2020 10:18
Als jij je automerk McDonald's wilt noemen mag dat ja, het is alleen de vraag of dat slim is natuurlijk. Want dan wordt je bijvoorbeeld ook in Google begraven onder duizenden zo niet miljoenen sites die het hebben over McDonald's de keten.

Daarnaast moet je ook rekening houden dat je dan wel echt moet onderscheiden natuurlijk. Je kunt prima auto's maken met McDonald's er op, maar als je logo een gele M is en je auto's rood met geel zijn (of goud met groen in de nieuwe setting) dan denk ik dat je wel een belletje kunt verwachten.
En als jij klein bent en zij zijn groot ga je het ook verliezen in rechtszaken...
En dat is dan zeer waarschijnlijk ook niet meer dan terecht: Zie de regels die er zijn rondom dit onderwerp.

Een bedrijfs- of productnaam kiezen die gelijk is of zeer sterk lijkt op/klinkt als de naam van een bekend product, is smeken om problemen. Dat heeft niks te maken met de omvang van jouw bedrijf, hooguit met jouw intellect: Je weet dat dit fout gaat.
Hier wel, wellicht geldt dat in andere landen anders. En reken er maar op dat die bedrijven een berg advocaten op je dak sturen, hoe kansloos dat ook kan zijn.
Wij hebben hier een Europees Trademark, de Amerikanen hebben weer iets anders en pak em beet de Vietnamezen ook. En die kunnen verschillen.

In de praktijk zijn er maar een paar gebieden die er echt toe doe doen en het helpt om die in overeenstemming te brengen. Als je het trademark in de VS en de EU hebt dan heb je in feite een wereldmerk omdat de rest van de markten veel minder gewicht in de schaal leggen. Als je het niet hebt in Vietnam en een concurrent heeft daar de naam dan kunnen ze daar nooit op wereldschaal veel mee omdat ze Europa en de VS niet hebben.

Zo heette Gmail hier in het VK een lange tijd Googlemail omdat iemand anders het recht op ‘Gmail’ in het VK al had. Dat heeft Google verder niet weerhouden om het vrijwel overal Gmail te noemen tot ze de zaak in het VK na jaren konden oplossen.
Ter aanvulling:
Het Protocol van Madrid betreffende de internationale inschrijving van merken is een verdrag dat wordt beheerd door het Internationaal Bureau van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (World Intellectual Property Organization, WIPO) in Genève. Het is van kracht sinds april 1996 en is geratificeerd door vele landen in de wereld, waaronder de meeste Europese landen, de Verenigde Staten, Japan, Australië, China, Rusland en sinds oktober 2004 ook de Europese Unie (EU).
Het Protocol van Madrid biedt houders van merken de mogelijkheid om hun merken in meerdere landen te beschermen door één aanvraag rechtstreeks bij hun nationale of regionale merkenbureau in te dienen.
bron
En wat als je toevallig Andy McRonald heet en een hamburgerrestaurant wil openen? Het lijkt me niet dat dat bedrijf uit de VS je achternaam kan claimen, dat zou veel te ver gaan.
Tesla is ook een achternaam?

Edit: Overigens zijn het de broers Mcdonald die Mcdonald's opgericht hebben.

Dell, HP (Hewlett-Packard), Suzuki, Daimler, Heineken, Ferrari, moet ik nog even doorgaan? ;)

[Reactie gewijzigd door SideShow118 op 20 mei 2020 10:41]

Tesla is ook een achternaam?
Ja....? Vraag maar aan Nikola?!

Maar als zijn achter-achter-achter-neef Piet, nu leuke dingen gaat verkopen waar je haar van overeind gaat staan onder de naar Tesla, dan kan dat natuurlijk niet... (oh, wacht, dat moet natuurlijk de achter-achter-achter-neef van 'van de Graaff' zijn ;) )
[...] moet ik nog even doorgaan? ;)
Graag ;)
Er zijn meerdere (kleine) bedrijven met mijn achternaam, sommigen ervan hebben zelfs mijn familiewapen als logo ;)
Jij hebt een familiewapen?
Jij bent verbaasd?

Ik snap dat niet iedereen een familiewapen heeft of dat dat soms door de eeuwen heen ongebruikt en ongedocumenteerd raakt, maar volgens mij is het zo bijzonder toch?
Volgens mij best bijzonder.
je kan zo'n ding gewoon kopen... Moet je wel rijk genoeg zijn.
Louis Vuitton (zelfs zijn hele naam! :O)
Rolls Royce
JP Morgan Chase
Versace
Tim Hortons
Mclaren
Siemens
Philips
Yamaha,
Colt weapons
Bloomberg
Porsche
Phillip Morris
Lidl
Albert Heijn (!)
Gillette
Dyson
Deloitte
Fender
Nog een zooitje automerken.

Sorry maar dit is hoever ik kwam uit mijn hoofd met hoeveel tijd ik erin wilde steken :P
Deloitte wist ik niet

Goldman Sachs
Het is bij accountantsantoren, financiële instituten e.d. vrij gebruikelijk om de achternamen van de partners te gebruiken.

Toilette en Douche zoals genoemd, is een bekend voorbeeld, net als Moret, Ernst & Young.

C&A en V&D zijn ook bekende bedrijven met achternamen in de naam.
Ja maar Deloitte is in mijn hoofd zo'n niet menselijke naam dat ik er vanuit ging dat het voor de verandering geen achternaam was. Weer wat geleerd.
Dat ik Henk Mediamarkt heet betekend natuurlijk niet dat mijn bedrijf ook Mediamarkt heet. De naam van je bedrijf kan je zelf bedenken en heeft niks met je achternaam verder te maken natuurlijk.
Dus het mag wel zolang je de andere partij maar een Xbox geeft ;)
https://www.businessinsid...erikaanse-fastfoodgigant/

Er kom voorlopig nog geen Wendy's in de BeNeLux :)
Toch werkt dat zo en heb je dan pech. Er is het bekende gevalletje van ene Mike Rowe die zijn softwarebedrijf naar zichzelf had vernoemd. Uiteindelijk heeft Microsoft ervoor gekozen om de PR te redden en de jongen een Xbox te geven in ruil voor de domeinnaam, maar ze hadden dat ook prima via de rechter kunnen afdwingen:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Microsoft_v._MikeRoweSoft
In Nederland mag je altijd een bedrijf beginnen onder je eigen achternaam. Er mogen dus tientalen warme bakkers "Jansen" zijn, maar niet tientallen "De echte warme bakker Jansen".
"Warme Bakker" is dan weer een handelsmerk lijkt het, net als "Keurslager"...
En wat als je toevallig Andy McRonald heet en een hamburgerrestaurant wil openen? Het lijkt me niet dat dat bedrijf uit de VS je achternaam kan claimen, dat zou veel te ver gaan.
Simpel, niemand verplicht je om je bedrijf dezelfde naam te geven als je achternaam. Als je dit bij dit voorbeeld alsnog wilt doen, moet je je eerder vragen stellen bij de bedoeling ervan. Meeliften op een ander zijn succes omdat je toevallig bijna dezelfde naam hebt? Dan wil je geen hanburgertent openen, maar gewoon profiteren van een ander zijn succes zonder er iets voor te doen. Dat gaat helaas niet pakken, zeker niet in de VS :)

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 20 mei 2020 12:14]

Nee, niemand verplicht het maar er wordt wel een recht op je naam ontnomen. Wat ze in de VS doen moeten ze zelf weten, ik leef hier en zou me dan vooral druk maken over de regels van hier. Meeliften kan, zoals elders aangegeven zijn er genoeg afgeleide namen in omloop als McDoner, Lekker Fried Chicken etc en blijkbaar kan dat ook. Dus dan voorzie ik hier weinig problemen.
Er is natuurlijk de mooie zaak van de Canadees Mike Rowe die een softwarebedrijfje wilde beginnen achter de domeinnaam mikerowesoft.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_v._MikeRoweSoft
Lees dan maar eens over de zaak Mike Rowe vs Microsoft.

Edit: Oops, iemand was mij voor

[Reactie gewijzigd door StGermain op 20 mei 2020 19:38]

Doet me denken aan snackbar Wendy's in Goes, die al jaren voorkomt dat de gigantische keten Wendy's vanuit de VS zich in de Benelux vestigt:

https://www.businessinsid...erikaanse-fastfoodgigant/

[Reactie gewijzigd door .pointer op 20 mei 2020 10:27]

Prima friet overigens daarzo.
En gelijk hebben ze daar in Zeeland. Dat kan Wendy's uit de VS prima oplossen, heeft Burger King in Australië ook gedaan.

[Reactie gewijzigd door Andros op 20 mei 2020 12:02]

Inderdaad kan Wendy's (VS) natuurlijk gewoon een anderen naam kiezen voor Nederlandse vestigingen, ik neem aan dat je dat bedoelt.

Het komt ook niet heel realistisch over dat een zakelijke instelling als een hamburgerketen zo'n nieuwe onderneming als een Europese of Nederlandse tak opzetten, af laat ketsen op de naam. Ze gaan de belettering, bedrukte papieren bekers en dergelijk toch niet uit de VS naar Nederland verschepen, want dat is onnodig duur, dus die worden toch al 'lokaal' besteld. Reclame-materiaal etc. kan toch al niet 1:1 overgezet worden, etc.
Mooi gevalletje David vs. Goliath idd, respect voor die eindbaas in Goes :)

Maar het is de vraag of dat het enige is dat ze tegenhoud. Buiten de Benelux zijn ze ook niet in Europa actief, terwijl ze daar geen last hebben van koppige Zeeuwen.
Wellicht heeft die Zeeuw zijn merknaam Europees vastgelegd?
Nee, alleen in de Benelux.
Als je nu een hamburgerketen gaat beginnen onder de naam 'McRonalds', dan heb je uiteraard wel een probleem, omdat je in dezelfde sector zit.
Well... That depends:
https://www.tradeindia.co...lds/product-services.html
;-)
Als je nu een hamburgerketen gaat beginnen onder de naam 'McRonalds',
Dit is keihard offtopic, maar;

Mijn shaormaboer heet McDöner - hoe geweldig is dat :o
In Hillegom zit ook de LFC: Lekker Fried Chicken

En in Amsterdam HFC: Halal Fried Chicken

En zo zijn er vast nog wel meer. Ik zou het er zelf niet op wagen zo'n naam (en huisstijl kleuren) uit te kiezen, maar blijkbaar komen ze er mee weg.
Ik zou gokken dat het losse gevallen zijn en dat KFC het niet de moeite vindt om hier een dure advocaat op te zetten omdat dat meer tijd en geld kost dan het waard is. Als het een keten wordt, wordt het waarschijnlijk wel interessant om aan te pakken.
Daar gaan we in Den Helder overheen, we hebben een heuse Apple daar :)

Apple Mix Fried Chicken
Todat er een Tesla GPU in de auto AI wordt opgenomen voor autonoom rijden.

Dan zit er een Tesla in de Tesla.
Tesla heeft die "Tesla's" (sorry, eigenlijk Pascal) twee jaar geleden uitgefaseerd en eigen AI hardware ontwikkeld. https://www.zdnet.com/art...teslas-custom-gpu-claims/
Hadden ze dat niet gedaan, dan zaten er nu inderdaad Tesla's in Tesla's:
Normaal gezien als de activiteiten verschillend zijn zodat er geen 'verwarring' mogelijk is
No zo eentje, Apple had geen probleem met Apple, tot Apple ook 'iets' met muziek ging doen (jaren 70), toen had Apple wel ineens een probleem met Apple...

Apple (Corps / Records) als in het platenlabel van de Beatles.
McDowell's had je moeten gebruiken als voorbeeld natuurlijk!
https://shadowandact.com/...-to-america-for-halloween
Let wel dat er gesproken wordt over een P100 en P40 en dan is de gelijkenis natuurlijk wel wat meer dan alleen de merknaam, maar ook een model.
Zo zou Nissan Samsung in het verleden lastig kunnen gaan vallen vanwege de naam Note...
Het issue in het geval van Nvidia zit hem denk ik in de overlap omtrent 'AI-powered solutions'.

Nvidia zet hárd in op AI en Tesla, hoewel het een automerk is, is natuurlijk ook érg bekend vanwege hun autopilot wat een toepassing van AI is.

Er is voldoende verschil dat de twee namen naast elkaar kunnen bestaan maar tegelijkertijd is er ook voldoende overlap dat ik Nvidia's keuze prima kan begrijpen.

'Tesla' is natuurlijk ook een vrij generieke term.. het is nota bene de naam van een uitvinder en niet zo maar een generieke term. :+

Alhoewel, Ampère is dat natuurlijk ook... maar ja, er zijn wel érg veel dingen en fenomenen vernoemd naar mensen hun naam haha. :)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 20 mei 2020 15:53]

Een ander voorbeeld met een andere bekende naam: Ajax - drie echt verschillende merken - drie verschillende doelgebieden (oh - pun not intended)
- voetbalclub - https://nl.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax
- Schoonmaakmiddel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ajax_(schoonmaakmiddel)
- Brandblusmiddelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ajax_(veiligheid)
Merkrecht is gebaseerd op categorieën. Merknamen moeten binnen een categorie uniek zijn, maar kunnen in een andere categorie opnieuw gebruikt worden. In de meeste gevallen is dat genoeg om verwarring te voorkomen.

Een probleem is echter dat deze categorieën "in den beginne" gedefinieerd zijn, waardoor er heel veel toegespitste categorieën zijn. Alles dat tegenwoordig uniek is is allemaal op een hoop gegooid, met name technologie sectoren hebben hier last van.
Een goed voorbeeld is de naam Ajax, daar zijn o.a. de volgende bedrijven/merken van actief:
  • Brandblussers
  • Beveiligingsbedrijf
  • Web development technieken
  • Schoonmaakmiddel
  • Een DJ
  • Band
  • Opera
  • Surface-to-air missiles
  • en er schijnt een voetbalclub zo te heten.
Zolang je maar onderscheidend genoeg bent kan het prima. Al ben ik wel benieuwd of je er mee weg komt om een telefoonmerk Pear of Pineapple/ananas te noemen.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 20 mei 2020 10:30]

Clubliefde gaat soms wel ver
Mede omdat geen enkele van die partijen kan claimen dat Ajax een origineel merk is.

Maar goed, ik denk dat de schrijvers van de sagen rond de Trojaanse oorlog geen registraties hebben in het Europese handelsregister mbt handelsmerken...

https://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_the_Great
Je zou kunnen zeggen dat ze bij Tesla (bestaand persoon) en Apple (vrucht) ook niet kunnen claimen dat het een orginineel merk is. Maar ik snap je punt. Een tijdje geleden stond op Tweakers ook een bericht over het spel Ion Maiden die de naam moest veranderen van de band Iron Maiden (al hadden die wel weer een game op de markt onder dezelfde naam).

Moet zeggen dat ik bij nVidia (Lees Tesla) eigenlijk nooit gedacht heb aan het automerk en vice versa, terwijl ik het in gesprekkenregelmatig over beide producten heb.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 20 mei 2020 13:17]

Verwar je misschien nVidia met Nivea hier? :)

Wel een passende vergissing, gezien het thema.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 20 mei 2020 13:01]

Ajax Web development technieken en de Nike Ajax Surface-to-air missiles worden niet als merknaam gepositioneerd dus deze vallen hier buiten
Auto's wel, videokaarten niet.
De fabrikant zou die beslissing gemaakt hebben om verwarring met het automerk te voorkomen.

Schijnbaar denkt Nvidia daar anders over.
Dat betekent niet dat Tesla (motors) niet auto's zou mogen uitbrengen. Nvidia doet dit gewoon om het hun eigen marketing wat makkelijker te maken, de Tesla range van hun is toch al niet zo bekend.
Als de bedrijven hun eigen producten al niet uit elkaar kunnen houden, dan kan de rechter er ook wel eens anders over denken.
Bedrijven kunnen goed hun producten uit elkaar houden, maar Nvidia kiest er zelf voor om nu niet meer de Tesla naam te gebruiken omdat inmiddels deze naam geassocieerd wordt met de auto en niet meer met andere producten. Hell, meeste mensen zullen nu bij het horen van Tesla eerder denken aan de auto dan aan de originele naamhouder zelf.
Ik vind het een logische stap van Nvidia, want waarom het jezelf moeilijk maken wat betreft marketing van een product dat toch maar voor een kleine professionele groep bedoelt is, dan is een andere naam gebruiken geen probleem.
"Tesla" van de auto's heeft ook wel een afbreukrisico. Op dit moment denken mensen misschien nog 'hah neppers meeliften op succes van de auto'. Maar misschien zien ze ook een risico dat Musk uit de bocht vliegt en de naam Tesla meeneemt.
Of ze hebben een overeenkomst gesloten zoals bijvoorbeeld:
Nvidia: als jullie nou eens stoppen met die merknaam, dan zullen wij tot jaar x in elk geval x aantal jullie chips afnemen.
Ja, en andersom ook. Het zijn namelijk twee compleet andere industrieën.
Ja, dat mag!

Trademarks zijn erg specifiek en gelden alleen voor specifieke objecten. In dit geval heeft Tesla de naam alleen voor een automerk en niet voor een gpu. Het is dus een vrijwillige keuze.
Volgensmij mag ik nu geen autobedrijf opstarten met de naam Apple simpelweg omdat die bedrijven zo groot zijn.
Dat is niet helemaal waar. Als namen te bekend worden dan zijn trademarks een heel stuk subjectiever.

Overigens als het te bekend wordt dan riskeren bedrijven ook dat trademarks ongeldig worden.
Het zal waarschijnlijk iets ingewikkelder liggen i.v.m. Amerikaanse/internationale wetgeving, maar in Nederland mag het aangezien het verschillende 'handelsgebieden' zijn, waardoor er geen verwarring kan ontstaan. Zo heb je bijvoorbeeld Ajax de voetbalclub, Ajax schoonmaakmiddel, Ajax javascript ding, Ajax brandblusser fabrikant, etc.
Verder is in tegenstelling tot de fabrikanten van brandblussers en schoonmaakmiddelen de voetbal club Ajax niet naar de grote Ajax (zoon van Telamon; https://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_the_Great ) vernoemt, maar naar de kleine Ajax (snelvoet Ajax): https://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_the_Lesser
Als Nvidia een registratie op het handelsmerk Tesla heeft, mag Tesla (de autofabrikant dus) überhaupt nog wel auto's onder die naam uitbrengen?
Ja hoor, het zijn andere sectoren, zoals ook anderen opmerken. De kans op 'echte' verwarring bij de consument is klein. "Wilde ik een auto kopen, blijkt het een grafische kaart te zijn".

De "verwarring" waar Nvidia mee zit, gaat meer over dingen zoals (betaalde) zoektermen. Vanwege de hoge concurrentie, zal het best duur zijn om je advertenties bij het zoekwoord 'Tesla' te laten verschijnen. Dan moet je concurreren met iedereen in de auto-industrie.

Dit gaat dus veel meer om marketing/positionering dan om de rechtspositie van Nvidia en Tesla respectievelijk.
andere branche.

al dacht ik dat dit GPUs waren voor Teslas...
Ik denk in de supermarkt ook altijd aan Apple als ik langs de appels loop.
Maar denk je ook aan Apple als je de Beatles hoort?

Want dat was wel ooit een heikel punt.
Ja, met het Apple Sosumi alarm geluid. Hagtop leize!
Dan zou je de custom GPUs die Nvidia maakt voor Tesla dus kunnen kopen? :p

Edit: dit klopt dus niet, Samsung maakt ze voor Tesla nu, maar Tesla heeft in het verleden chips van Nvidia gebruikt, weer wat geleerd.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 20 mei 2020 10:52]

Tesla gebruikt nog steeds Nvidia chips voor de infotainment. Voor de FSD computer zijn ze wel met een eigen (en dus concurrerende) chip gekomen.
Ja, een handelsmerk geld enkel voor de product/dienst categorie. Dus als Nvidia auto's zou hebben gemaakt zou het automerk dat handelsmerk verkrijgen.
Ajax is zowel een schoonmaakmiddel als een voetbalclub. Jumbo een supermarkt en een fabrikant van bordspellen. Het komt veel voor, merknamen die opnieuw gebruikt worden. Dit kan ook gerelateerd zijn aan locatie, voorbeeld is hamburgerrestaurant Wendy's in Zeeland die er al jaren zit waardoor de hamburgerketen uit de VS niet met deze naam kan beginnen in Nederland. Burger King liep ooit tegen hetzelfde probleem aan in Australië waardoor ze zich daar Hungry Jack's noemen.
Tesla Motors inc. is opgericht in 2003 en omgedoopt tot Tesla inc. in 2017: https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla,_Inc.

Lijkt me domweg een ongelukkige samenloop dat nVidia hem datacentre kaarten hetzelfde noemde als de toen nog vrijwel onbekende autofabrikant (De originele Lotus Elise gelijkende roadster is van 2008).

Als er een van de bedrijven het product niet zou mogen verkopen onder de naam Tesla is het nVidia... maar gelukkig is merk/productnaam bescherming meestal alleen binnen dezelfde sector.
Genoeg bedrijven die al Tesla als naam hadden voor Musk zelfs geboren was :)

Owkay dragen niet zoveel bekende buiten hun gebied maar ze zijn er wel.

Eentje heeft blijkbaar lawsuit aangespannen en blijkbaar hebben ze overeen gekomen dat ze naast elkaar blijven bestaan (Lees: Musk heeft mooie afkoopprijs geboden op de Tesla naam waar ze niet echt recht op hadden)
Het is überhaupt vreemd dat beide bedrijven meeliften op de naam van Nikola Tesla. Ik zou dat altijd aanvechtbaar vinden maar zo is onze maatschappij niet ingericht.

Ik snap wel dat NVidia stopt met het marketinggebruik omdat het eerder voor verwarring zorgt en dus averechts werkt
Tesla Inc bestaat al sinds 2003, Nvidia is het pas gaan gebruiken in 2006, dus nee, ik denk dat als de auto fabrikant hier een zaak van zou starten, dit zou winnen. Groot vermoeden dat Nvidia gekozen heeft om toch de naam maar de schrappen, aangezien ze mogelijk de zaak zouden verliezen.

Ondanks dat de 2 in andere sectoren actief zijn, kan een naams conflict nog steeds een probleem zijn, zie in verleden van andere bedrijven die niet in elkaars sectoren zit, nog steeds problemen kunnen geven.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 20 mei 2020 10:46]

Ik denk dat Nvidia in de verste verte geen zin heeft in ruzie met Tesla, of ze nu in hun recht staan of niet. Ze zien zich waarschijnlijk als een (potentiële) toeleverancier in een markt die veeeel groter is dan videocards voor gaming fans, of enkele processors voor een zeldzaam sterk werkstation. Zie Nvidia automotive.
Interessant verhaal rondom Apple.
Uiteraard makers van Mac's en iPhones enzo

Maar een gelijknamig (maar ander) bedrijf, Apple Corps, de Platenlabel van The Beatles.

Was al eerder wat gemorrie over de naam, maar er werd toen besloten dat dit wel ok is (ze troffen een settlement), want Platenlabel en Computer software/hardware-boer zijn te verschillend om iets te boeien, zolang de platenlabel beloofd niks met computers te doen, en de computer-boer niks met muziek.

Totdat Apple dus met iTunes kwam, toen zaten ze ineens wel in de muziekbusiness, en werd het gezeik (er was wel meer gezeik tussendoor, maar voor het plaatje).

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Corps_v_Apple_Computer

[Reactie gewijzigd door Zoop op 20 mei 2020 10:49]

Gezien de tijdlijn zou het een lastig verhaal worden voor NVidia om Tesla's handelsmerk te slopen, maar in de rechtzaal weet je het nooit zeker. Denk niet dat de twee partijen erg veel zin hadden in een rechtzaak erover.
Goede vraag!

Een handelsmerk (trade mark) heeft een variatie van klassen. Dat heet de Nice classification en deze bestaat uit 45 verschillende klassen.

Officieel gezien, vraag je een trade mark aan voor de klasse waarin je actief bent. Bij Tesla zal dat iets in de richting van databewerking en electronica zijn. Bij Tesla zal het iets met vervoer, maar mogelijk ook electronica zijn (de klasses zijn redelijk specifiek).

Theoretisch gezien, kun je eenzelfde naam in een andere klasse prima gebruiken. Dus de twee Tesla's zouden waarschijnlijk prima naast elkaar kunnen bestaan, aangezien er niet echt verwarring is.

Veel grote merken vragen hun hoofdmerk in zoveel mogelijk klassen aan. McDonalds zal het logo (en vermoedelijk ook de tekst) vermoedelijk in ongeveeer ieder land in 45 klassen hebben aangevraagd. Dat kost een hoop, maar voorkomt voor een merk als McDonalds dat je niet een auto hebt met een grote gele M er op, wat het merk zou kunnen beschadigen.

Dan heb je ook nog iets als een zeer bekend handelsmerk, daar kan een bedrijf op terugvallen als ze geen trade mark hebben, maar zo bekend zijn dat het alsnog overduidelijk is. Dit zou vermoedelijk gelden voor merken als McDonald's of Apple.

Naast trademarks hebben ze nog andere manieren om het te beschermen, met name copyright, maar dat is een los verhaal.
Vergelijk 'apple', de platenmaatschappij van de Beatles en 'apple', dat kleine bedrijfje dat computers in elkaar zet aan de andere kant van de wereld? Dat kan toch ook goed naast elkaar bestaan?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Apple
Wat een vreemde beslissing? Waarom zouden mensen uberhaupt de link leggen tussen videokaarten en auto's, anders dan mensen, zoals ik :p, die racesims spelen?

Lijkt me dat de business de naamgeving van Nvidia al gewend is en dus ook gaat zoeken op Tesla kaarten voor in hun datacenters..
Tesla bevindt zich wel in de tech sector, ondanks dat het een auto fabrikant is. Daarnaast ontwikkelt Tesla ook eigen SoC's voor hun Tesla auto's. Mogelijk wil Nvidia verwarring in de toekomst voorkomen wanneer Tesla hun eigen ontwikkelde chips voor hun auto's vaker benadrukken in de media. Tesla zal de SoC wellicht niet 'Tesla' noemen, maar het zal wel constant worden aangeduid als de nieuwe Tesla chip.

https://fossbytes.com/wp-...obotaxi-Chip-640x360.jpeg

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 20 mei 2020 10:33]

Daarnaast doet Nvidia ook ontwikkelingen rondom autonome auto's, dus die twee zitten wel degelijk in elkaars vaarwater.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 20 mei 2020 10:42]

Dat Tesla en Nvidia enige overlap in activiteiten hebben, wil niet automatisch zeggen dat de naam Tesla tot verwarring leidt. Meestal maakt de context waarin de naam wordt gebruikt wel duidelijk wat er bedoeld wordt. Als iemand je vraagt of je Corona wilt, interpreteer je die vraag heel anders als hij bij de huisarts gesteld wordt dan wanneer de barman precies dezelfde vraag stelt.

Dat neemt niet weg dat de juridische duiding een beetje anders kan zijn. Daarbij gaat het meer om de vraag of de naam Tesla voor een GPU tot verwarring kan leiden en is de vraag of het in de praktijk tot verwarring zal leiden secundair. En dat is meteen waar de vergelijking met het bier Corona en het virus Corona mank gaat – daarbij is het uitgesloten dat de naam tot verwarring kan leiden. Ik begrijp daarom wel dat Nvidia de naamswijziging doorvoert.
Ah dat wist ik dan weer niet (van die SoCs) Thanks voor de toelichting
Tja, je verbindt je toch aan het imago van een ander merk en met Musk weet je nooit of dat positief of negatief gaat worden. Dus dan kan je misschien beter zelf beslissen om die link niet te leggen.

En ook met zoekresultaten is het wellicht niet handig.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 20 mei 2020 10:20]

Goed punt inderdaad.. ik schreef toevallig echt net hetzelfde (die laatste zin v.w.b zoekresultaten)
Maar ook je punt m.b.t. imago is wellicht een goede.. aan de andere kant denk ik dat klanten die in de markt zijn voor dergelijke GPUs ook wel weten waar de naam Tesla vandaan komt en dat dit eigenlijk geen donder met auto's te maken heeft.
Mensen zullen het zeker weten. Alleen zit het menselijk brein raar in elkaar en gebeurt veel onderbewust. Daar is reclame grotendeels oo gebaseerd.

Ik denk bijvoorbeeld dat er bij het moederbedrijf van Corona bier al wel een vergadering is geweest of het geen tijd is voor een rebrand. Terwijl daar nog net iets duidelijker is dat de twee totaal niks met elkaar te maken hebben.
Waarom zouden mensen uberhaupt de link leggen tussen videokaarten en auto's
Kleine correctie, de Tesla kaarten zijn geen videokaarten maar puur voor compute toepassingen zoals machine learning. Ze hebben dan ook geen video-out.
nouja ik had zelf nooit bedacht dat dit datacenter GPU waren.
dus ik vond het wel verwarrend
Maar, niet vervelend bedoeld (echt niet), wellicht zijn wij dan ook niet de klanten voor dergelijke GPUs.
Net als bijvoorbeeld een Philips Healtcare divisie (totaal random voorbeeld).. die maken ook producten onder de Philips vlag die je herkent (het merk dus) als consument maar waarvan de producten niet voor ons bedoeld zijn (net als de Tesla GPUs). Echter weet de doelgroep vaak wel hoe het qua naamgeving e.d. zit. Dus kan me voorstellen dat er nu mensen in de datacenters gaan zoeken naar upgrades voor hun huidige GPUs en dan de naam NVidia Tesla niet meer kunnen vinden..
Het vreemde vind ik dan ook zoals in het artikel staat:
Nvidia mag de naam overigens wel gebruiken, de gpu-kaartenmaker heeft een registratie op het handelsmerk en bracht sinds 2007 al Tesla-kaarten uit.
Enige wat ik me (nu ineens) kan voorstellen is dat het zoeken in een zoekmachine wellicht lastiger gaat doordat de automaker qua naam in de weg zit..
Voor eem bezoeker van Tweakers toch wel bijzonder. Op autoblog.nl had ik je opmerking gesnapt :+
Ik ben nog niet zo lang actief.
Ik dacht dat het ging om speciale GPUs die gemaakt zijn voor Tesla.
daarin ben ik geen klant dus dat ik het niet begreep is geen ramp.
Ik zit ook op autoblog :)
Wat me opvalt is dat hier niemand noemt dat Tesla komt van Nikolav Tesla en gewoon een eenheid is. Waarom kan je een eenheid uberhaupt vastleggen als merknaam?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tesla_(eenheid)
Bedenk dan dat de andere grootheden die nvidia als naam gebruikt ook in de automobiel wereld in gebruik zijn. Met Volt en Ampere hebben ze te maken met General Motors, hun e-karretjes van Chevvy en Opel zijn daar naar vernoemd.
Beyerdynamic neemt op hun website in ieder geval nog wel de moeite om uit te leggen waarom zij een bepaalde range drivers als Tesla drivers benoemen:

https://europe.beyerdynamic.com/tesla-technology
Wel vreemd dat zoveel dingen de naam Tesla krijgen. Nikola Tesla had wissel stroom uitgevonden. NVidia GPU's (en andere hardware) werken volgens mij met gelijk stroom. Ook de huidige generatie Tesla auto's hebben een DC motor. Ik denk dat ze de bedrijfsnaam maar aan moeten passen naar "Edison" 8)7

[Reactie gewijzigd door DeRinus op 20 mei 2020 10:41]

Accu wordt opgeladen met wisselstroom :P
Ik kan me dit heel goed indenken van Nvidia, zeker gezien ze zelf ook bezig zijn met zelfsturende auto techniek (AGX). Voor je het weet krijgt Tesla de credits, of kost het getweet van Musk Nvidia reputatieschade.
Vergeet niet dat Tesla (het merk) jaren lang Nvidea chips gebruikte voor hun besturings-computer voor de auto maar sinds vorig jaar april is overgestapt op een eigen ontwikkelde chipset.
Ampere Computing is een relatief nieuwe CPU firma, waarom Nvidia Ampere gekozen heeft voor hun nieuwe architectuur vind ik een beetje vreemd, dat zorgt toch ook voor verwarring? Kunnen ze binnenkort die naam ook aanpassen.
De GPGPU's micro-architecturen van Nvidea zijn altijd al vernoemd naar wetenschappers. Tesla, Pascal, Fermi, Kelper, Volta, Turing and nu de Ampere. De algehele lijn van DC focussed GPGPU werden marketing technisch jaren lang Tesla kaarten genoemd. Ik begrip dat ze nu deze marketing naam helemaal loslaten en alleen nog maar de micro-architectuur een naam geven. Ja, de organisatie naam van Ampere Computing heeft een overlap, maar de producten van AC zijn allemaal gebaseerd rondom de ARM architecture. Het is dus een verschil tussen een bedrijfsnaam en een marketing naam van een specifieke technologie (de m.a. van een specifieke generatie van een GPGPU).
Ampere is de naam van een techniek die Nvidia gebruikt. Dat wordt niet als dusdanig als merk gepromoot. De producten hebben ook geen Ampere in de naam zoals de kaarten wel daadwerkelijk Tesla in hun productnaam hadden. Dat is een wezenlijk verschil.

Zal vooral gaan omdat gebruikers als ze zoeken naar Tesla videokaarten vooral Tesla autos te zien kregen.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 20 mei 2020 10:29]

Ik had het niet zo'n probleem gevonden. Het is een wat normalere naam dan bijvoorbeeld RTX geforce gaming plus ultimate overclock edition. Bij Tesla denk ik toch eerder aan de wetenschapper dan aan de auto. Als de kaart gewoon Nvidia Tesla heet, lijkt het mij niet zo'n probleem.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 20 mei 2020 10:27]

Tesla Inc bestaat al sinds 2003, nVidia gebruikte de benaming Tesla pas sinds 2006, dus Tesla Inc. kan hier wel een issue van maken bij nVidia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_(microarchitecture)
https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla,_Inc.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 20 mei 2020 10:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee